:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,518,377
Активни 86
Страници 1,893
За един ден 1,302,066

Задават се най-смешните президентски избори. Настанете се удобно

За двадесет години политическата драматургия у нас израсна от площадната карнавалност до сценичните техники на комедия дел арте и „високата” комедия на нравите
Ясен Бориславов
Всички предизборни кампании си приличат и всяка е уникална по своему, вероятно би казал граф Лев Николаевич, ако можеше да види това, което става у нас днес. И би бил прав. Сегашната президентска кампания на пръв поглед изглежда като всички други през последните двадесетина години - има няколко сочени за фаворити кандидати плюс още дузина участници, от които се очаква да внесат малко интрига и повече колорит в състезанието. Уникалното е, че този път почти отсъства разговор за политика, а от избирателите се очаква да излъчат победител в една битка, която те все по-трудно разпознават като своя. Повечето изглежда вече са разбрали, че всъщност нямат особен избор, но охотно биха се насладили на политическия спектакъл, както жителите на Бяла черква в "Под игото" трепетно очакват благотворителното представление на "Многострадална Геновева" в салона на мъжкото училище. Бабите и невестите в града добре познават сюжета на мелодрамата, а някои дори знаят текста наизуст, но въпреки това продължават да се вълнуват и да плачат над Геновевината легенда. Вълнуват се как Огнянов ще изиграе графа, как господин Фратю ще се представи в ролята на злодея Голос и как Илия Любопитния ще лае като ловджийско куче. Подобен е интересът и към предстоящите избори. Основните кандидати изглеждат така, сякаш и те нямат особен избор и играят роли, в които обстоятелствата са ги поставили. При това, също като в комедия дел арте, разчитат предимно на импровизации зад различни маски. Очертава се представление в духа на класическата комедия, къдетовсеки се представя за някого, който не е,и малко преди да падне завесата интригата се разплита, а маските се свалят за поклоните.

За 20 години политическата драматургия у нас видимо израсна от освободената и зрелищна карнавалност, типична за началото и средата на 90-те с монументални образи като Жорж Ганчев, проф. Сийка Георгиева, Славомир Цанков, Йоло Денев и Кире Либерало, до класическата комедия, в която интригата е заплетена, следвайки принципа qui pro quo или "един вместо друг", т.е. бъркотия. Веселата каламбурност в стил "Кажи си приказката, Бероне" и "Зaпри се Кире" от първите телевизионни дебати вече е развита до комедия на нравите и характерите. На политическата сцена оживяват истински литературни митове с дълга и разпластена история. Митологията, според философите, е стадий от развитието на поезията, но тя явно върши работа и в актуалната българска политиката.

Засега най-сериозни шансове за успех прогнозите дават на Росен Плевнелиев - "човек лек и въздушен, шампион на позитивната нагласа", който пленява със "стилизирано простодушие и своеобразна безобидност", както го описва д-р Николай Михайлов (в. "Труд", 17 септември). Този публичен образ го сближава с Арлекин - основен типаж от комедия дел арте. Арлекин е весел, наивен и общителен, но също учтив и скромен, често се забърква в неприятности, от които успява някак да се измъкне, печелейки симпатиите на публиката. Около средата на XVI век костюмът му е бил съставен от произволни кръпки, които по-късно са стилизирани в сини, червени и зелени квадрати, съшити с жълт ширит. Подобна стилизация има и в биографията на Плевнелиев - от нощувките на паркинги в Германия до битността му на успял и състоятелен човек. В същото време внушенията, че той участва в изборите като наместник на Бойко Борисов до деня, в който настоящият премиер ще се кандидатира за президент, очертават рамката на сценичната му изява. До него шефът на предизборния му щабЦветан Цветанов стои като слугата Бригела- друг устойчив типаж от комедия дел арте. Той е коварен и пакостлив, с вкус към заплетената интрига, перчи се пред слабите, но е сервилен пред силните. Няма никакво значение дали скандалът с подкупа, който никой "лично" не бил искал от Плевнелиев през 2007 г., е плод на чиста глупост, или има далечно прицелен замисъл. Същественото е, че репликата "Аз единствен и най-много желая неговата победа", произнесена от Цветанов пост фактум, звучи като извадена от комедиен сюжет. Скандалът породи усещането, че той не си знае ролята и произнася чужди реплики. Поради което от БСП се засегнаха, че думите са си техни и са от друго действие. Така спектакълът започна с малка буфонада.

В двойката Калфин - Данаилов има нещо от Панталоне, също типаж от комедия дел арте. Той е стар венециански търговец, похотлив, безнравствен, ту беден и страдащ, ту богат и охолен, но постоянно склонен да хленчи и да се оплаква. На сцената носи дълги червени панталони и червена шапка. Впрочем метаморфозата на майор Деянов, както носталгичният червен електорат помни Стефан Данаилов, в актуалния образ на милионера Касабов от "Стъклен дом" е нещо органически присъщо за елита на БСП. Едва ли е нужно да се посочват конкретни майори и полковници, които т.нар. демократичен преход превърна в едри предприемачи и притежатели на внушителни материални активи. Иначе казано, политическият театър в левицата отдавна е надраснал комедията на маските и е достигнал до "високата" комедия на нравите и характерите.На "Позитано" 20 Панталоне е станал ТартюфТам властва лицемерието - "привилегирован порок, който запушва устата на целия свят със собствената му длан и се радва на приятна безнаказаност", според самия Молиер. Двойката Калфин - Данаилов е сложен, сдвоен образ, в който може да се открият също черти от Дон Жуан и Сганарел, без да е изцяло ясно кой е слугата и кой господарят. Това явно не е важно. Важното е да се прелъстят повече избиратели. Сигурно е, че никой не би ги припознал като Дон Кихот и Санчо Панса въпреки трогателно старомодния патос в писмото на Данаилов до Станишев, което го качи на сцената като вице, след като вече беше отказал да играе за президент.

Силно интригуваща е ролята, която Меглена Кунева си е избрала. Представя се в образа на същинска Многострадална Геновева, изоставена сама в дивата политическа гора, на ръце със своята свидна рожба (гражданското общество в пелени) и заобиколена от партийни хищници. Доколкото изборите у нас са по-скоро емоционален, а не рационален акт, не е изключено Кунева да погъделичка някои архетипни възрожденски нагласи сред електората. За нея може да се окаже достатъчно просто да стои на сцената с израз на печал, доблест и решителност, докато останалите герои се дуелират за сърцето на избирателя. Впечатляващо е също усилието на отделни социолози да обясняват колко значимо е нейното участие в тези избори, независимо дали ще спечели, или не. Очаква се тя да консолидира политическия център точно както представянето на "Многострадална Геновева" в мъжкото училище на Бяла черква спонтанно пробужда патриотични чувства у публиката и завършва с комитаджийската песен "Пламни, пламни ти в нас, любов гореща..."

Трудно е да се обясни това, което стана в "Синята коалиция". В началото изглеждаше като лека клоунада за подгряване на публиката, но после се превърна в истинска комедия от грешки, в коятона финала Софиянски и Бакърджиев се появиха, маскирани като някакви елфиот "Сън в лятна нощ". Резултатът е, че Румен Христов и Емануил Йорданов вероятно ще останат в миманса.

Сред останалите участници също може да се разпознаят типажи от комедия дел арте. Наско Семов ("Ще уволня Бойко Борисов!") прилича на наперения самохвалко Капетано. Айде, бе. Да не би да си го назначил, че да го уволняваш? До него Поля Станчева е като кокетното слугинче Коломбина. На сцената ще се появят също певицата Кантарина (Камелия Тодорова) и присмехулникът Каратериста (Светльо Витков). Очаква се двамата да придадат леко водевилен характер на представлението.

Освен политици ще участват също социолози и политолози ту като суфльори, ту като хор (глас на разума) от антична трагедия, ту като глас от публиката - нещо като кака Гинка от "Под игото", която при всяка промяна в текста на "Геновева" шумно се провиква: "Сбъркa."

Все още не е докрай ясно участието на Доган - дали ще режисира в първо действие, или ще се опита да го направи във второ. Но и без него вече има някакъв условен сценарий (кановачо), който в хода на представлението може да претърпи известни промени. Ролите са разпределени, остава да се насладим на играта. Настанете се удобно. Задават се най-смешните избори.
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Росен Плевнелиев е като Арлекин - весел, наивен и общителен, често се забърква в неприятности, от които успява някак да се измъкне, печелейки симпатиите на публиката
снимка: Велислав Николов
Двойката Калфин - Данаилов е сложен, двоен образ, в който може да се открият също черти от Дон Жуан и Сганарел, без да е изцяло ясно кой е слугата и кой господарят.
снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Кунева е същинска Многострадална Геновева, изоставена сама в дивата политическа гора, на ръце със своята свидна рожба (гражданското общество в пелени) и заобиколена от партийни хищници.
Снимка: БГНЕС
Положението в "Синята коалиция" в началото изглеждаше като лека клоунада за подгряване на публиката, но после се превърна в истинска комедия от грешки, в която бе издигната двойката Румен Христов- Емануил Йорданов.
140
11828
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
140
 Видими 
29 Септември 2011 19:48
...Настанете се удобно. Задават се най-смешните избори.
Как пък не... Малцина ще се смеят, мнозина ще плачем

29 Септември 2011 19:55
Много погрешен анализ. Ако въобще е анализ, а не опит за демонстриране на някаква 'изящна сатирична словестност'.
"Уникалното е, че този път почти отсъства разговор за политика". Ами, президентските избори никога не са били поле за политическа дискусия, а за премерване на влиянията. Така беше на времето със Стоянов и Първанов, така е и сега - няма особено значение кой ще е президент - важно е само дали ще се прекъсне 'серията' на ББ. Загуби ли Плевнелиев, Бойко със сигурно няма да види втори мандат. Спечели ли - не се знае.

Уви.

Редактирано от - Калки на 29/9/2011 г/ 19:56:19

29 Септември 2011 19:56
Благодаря, господин Бориславов!

Прекрасна и за съжаление вярна статия. Мисля само Алексей Петров е пропуснат, герой, който може би отива повече на френския фарс, откоколкото на комедия дел арте... ; о)
29 Септември 2011 20:03
Бориславов
Забравил си само г-жа Кавлакова от "Български орел"
29 Септември 2011 20:19
Въх, многострадална, ласкаеш ли се като първообраз?
Ориджинъл се пак.
А сериозно, колко би било весело наистина, ако не беше толкова сериозно.

29 Септември 2011 20:23
Аз лично, не мога да откъсна поглед от първата снимка под статията.
Заплевнен съм!
29 Септември 2011 20:26
Добър анализ - с цялата несериозност, която дължим на политиканите...
Да гледаме отдалеч, а? Аз се оттеглям на задния ред...
----------------------------
Блогът на Генек


Редактирано от - генек на 29/9/2011 г/ 21:28:19

29 Септември 2011 20:31
Толкоз приказки, за да ни кажат едно: "Избори без избор".
И жанрът е сбъркан - не е класическа комедия, а фарс, който клони към гротеска.
29 Септември 2011 20:32
Олди, носталгия по росни плевни
29 Септември 2011 20:39
Ласкателно е някакси, пък и ми е симпатична. Винаги съм харесвала съпруга й (в най-добрия смисъл на думата).
29 Септември 2011 20:40
Имам един познат, който и от вино разбира толкова, колкото тази статия от избори.
29 Септември 2011 20:44
усмивката е крадена от Андрей Миронов- Невероятные приключения итальянцев в России
29 Септември 2011 20:46
Вместо да се смея на лакардията, си сипах още едно.
Затъжен в спомен за онуй джелезо АК-47, зачислено ми в казармата.
29 Септември 2011 20:47
Боим се, че изборите няма да толкова смешни. Гочоолу и Дочоолу от ГЕРБ са приготвили сопите, зад тях са черноризците на Цветанов - известен естраден певец, на опашката са и мошениците от Столипиново, и все в този порядък. Свестни хора няма. Изборите са триумф на човешката алчност, падение и невероятно ниска култура. Дори когато държавата се разпада, това не спира загубилите човешкият си облик тъпаци, които в живота си не са виждали пари. Никак няма да е смешно, има заповеди на др. Велчев за поголовни арести на българските деца. Дават ни блестящи примери на висш егоизъм, злоба, отмъстителност, полицейщина, на ориентализъм и на воня на политически трупове.
Няма на какво да се радваме. Ако продължи тази вакханалия на видима, ясна дивотия и селски пинизи, няма да е далече денят, когато ще видим неща, които сме чели някъде в тъмната ни история. Но за всичко на този свят трябва да се плаща, нали сме пазарна икономика... Логиката на живота е такава, а не логиката на бащите в номенклатурата на Тато или приятелите по чашка или топка с филия мас.
29 Септември 2011 20:51
Авторът греши с метафората. Не, ние не сме достолепните нотабили на малкия балкански свят, които следят лицедейството на политическите си карагьозчии. Тези дни употребих вече една метафора, ще я употребя и СЕГА - като реплика към автора. Тарантизъм. Твърдя, че сме обзети от всеобщ тарантизъм. И ако това, с което ще завърши лудия ни танц е все пак смях, то той е сардонически. Нахилените ни физиономии са изкривени не от радост, а от конвулсиите на поразени от невротоксина мимически мускули. Те уподобяват щастие, но всъщност крият ужаса от отиващата си надежда.
29 Септември 2011 20:51
Впрочем метаморфозата на майор Деянов, както носталгичният червен електорат помни Стефан Данаилов, в актуалния образ на милионера Касабов от "Стъклен дом" е нещо органически присъщо за елита на БСП.

Това попадение май е достатъчно да направи цялата статия

---
Блогът на Руританец - Ruritania Press
29 Септември 2011 20:57
Ако хората държат на хигиената, то техния човек е Светльо Витков. Друго си е от сутрешния блок на някоя телевизия да те подсещат:-ТИ ИЗМИ ЛИ СИ Г*ЗА?
29 Септември 2011 21:01
Наздраве док!
Уви, не става с 47.
Как да ти кажа...неизтребимо е ...неизползваемо е съоръжението бе!
Все едно е да го пробваш да надупчиш въздуха.Въздухарството.На практика - нищото.Виждаш образ...ама той-кух, празен, няма нищо...а стреляй де!
Колкото си искаш!
В кой филм беше това?
Боже, в какъв свят живеем, в който и най тъпите фантасмагории се превръщат в реалност?!
29 Септември 2011 21:02
Статията приятно се допълва със снимката на усмихнатия кандидат под нея. Самата снимка говори сама за себе си - т.е. показва характера на лицето. От това, което досега съм чул от него - най-вече за прословутите магистрали оставам с впечатлението, че този индивид се упива от желанието си с многословни самохвални тиради , украсени с пленителни усмивки да ни докара до състояние на хипноза, придружена от съновидения, толкова типични за неговия сегашен (а може би и утрешен, не дай Боже!) шеф. Лошото е, че напълно изпростялият и докаран до просешка тояга народец вероятно ще го гледа със същата малоумна усмивка доста време...
29 Септември 2011 21:07
А аз пак ви казвам, дайте да гласуваме за Светльо Витков! И най-вулгарните текстове на Хиподил съдържат повече истина и прволинвйност отколкото лайната бълвани от всички останали политически к..ветини взети заедно. Поне знаем, че той не е от тях! Президентската ни институция и без това е толкова ангажирана, че Гоце не пропуска мач или къвто и да е там хепънинг.

29 Септември 2011 21:11
По повод усмивката на Плевнелиев - ще перифразирам един брадат виц:
Дечица били на посещение на строителен обект. Раздали им каски. Едно момиченце попитало за какво им са.
Бригадирът обяснил, че ако ти падне тухла на главата - нищо няма да ти стане, ако имаш каска.
И шефа на обекта се включил:
- Едно време имаше едно момченце така на посещение, падна му тухла на главата от 15-тия етаж и той само се усмихна и продължи да ходи.
Бригадирът допълнил:
- Да бе, сещам се, Росен Плевнелиев се казваше момчето. Ми че той още си ходи с каска по обектите и все така си се усмихва...

29 Септември 2011 21:33

Слаби аналогии, без вътрешна връзка с реалиите, тези, като че ли паднали от небето.
Не са това изборите, които ни очакват. Напротив, те са много важни. И съдбовни. И е подозрителна лекотата, с която се интерпретират тук.
29 Септември 2011 21:35
И е подозрителна лекотата, с която се интерпретират тук.

Абе подготвяйте се отсега, да ви е по-леко на 24, че тогава ще ви интерпретираме с по-голяма лекота, ако е рекла Sybil

_______________________
Интеллигент — это тот, у кого ума больше, чем умения, знаний больше, чем ума, сведений больше, чем знаний, а амбиций больше, чем всего перечисленного…
Блогът на Манрико
29 Септември 2011 21:47
Намъкването на мислите и стила в чужди панталонки, едва ли биха направили впечатления на графа, упоменат в първото действие, нищо че му е отредено завидното място на увода в европейските карнавали от миналото, доста некадърно адаптирани към настоящето.
29 Септември 2011 22:07
От 12 до 14 юли Бойко Борисов беше уволнен виртуално 330 269 пъти. Ако това прави от Семов наперен самохвалко, интересно ми е колко пъти ще бъде отворена тази статия.
29 Септември 2011 22:29
Интеллигент — это тот, у кого ума больше, чем умения, знаний больше, чем ума, сведений больше, чем знаний, а амбиций больше, чем всего перечисленного…

Не мога да не се възхитя на самооценката ти.
Извинявай, но чак днес я забелязах
29 Септември 2011 22:34


Де го Маркса да попита:Ами нали ривяхте за димукрация бре?
29 Септември 2011 22:53
аз чак сега разбрах че мистър бийн също ще се надпреварва.
29 Септември 2011 23:01
Кой ще гласува за Светльо Витков???

АЗ !!!
29 Септември 2011 23:26
Откъде го изкопаха тоя витков. Него ли го болеше гъза? Червена подлога, ще отмъкне една шепа гласове, но посланието е, че всичко е ташак и няма смисъл да се гласува. Щото на някои така им отърва.
29 Септември 2011 23:27
Хвани единия (кандидат), удари другия
29 Септември 2011 23:29
не се лъжете, че кунева участва в тоя цирк по своя воля - само връща дълг към тези, които я създадоха.


нейната главна кариера е на еврочиновник и това завръщане към калните балкански корени едва ли я радва, понеже за нея носи повече опасност от изкарване на скелети от гардероба, отколкото шанс за някаква изгода или победа. затова не очаквам да поема рискове като влиза в сериозен сблъсък с опонентите си, по-скоро както е казал автора ще стои печално на тъча и ще се опитва да изглежда онеправдана.

30 Септември 2011 00:43
Откъде го изкопаха тоя витков.

Абе не знам от къде "го изкопаха", ама май ще се окаже най-доброто на сцената с кандидатпрезидентите. Този поне може да прави нещо - пее, и то добре!
Да знаеш някой от останалите да може нещо?
30 Септември 2011 01:57
Слаби аналогии, без вътрешна връзка с реалиите, тези, като че ли паднали от небето.
Не са това изборите, които ни очакват. Напротив, те са много важни. И съдбовни. И е подозрителна лекотата, с която се интерпретират тук

-
обидна, и безкрайно подозрителна е лекотата, с която премиера блъсна избранника си за президент,
това е подигравка с остатъка на все още интелигентния народ, това е такава обида към нормалните хора тук, че нямам думи!!!
не е обида естествено, към приравненото към нивото на премиера нискокултурно първобитно, доволно с оплезен език и течащи лиги население-
копието на помпиера-примат. и на неговия номинат за президент.
срам пред света!
30 Септември 2011 02:15
Ммм дааа,
Нараво си е гръцка трагедия.
Направо Троянска война.Траки срещу траки.
С хубавата Елена, неверница, обичала злато и накити , влюбила се и изневерила и се започнала войната.Със всичките и жертви .
Настанете се удобно.
Ще броим жертви на 30 годишна жестока война.
30 Септември 2011 02:19
къде е бивол по калдаръма???
30 Септември 2011 03:33
• Успехът на една статия зависи и от знанията и въображението на читателите.

30 Септември 2011 06:09
Статията трябва да се казва така "Хумористични внушения и манипулации".
Автора ги е карал наред всичките номенклатури кандидат президенти, всички до един крепители на статуквото. Може би за добро е пропуснал победителя от тези избори или го е дострашало автора да му пише името, Волен Сидеров. Победител на балотажа.
30 Септември 2011 06:18
Абе подготвяйте се отсега, да ви е по-леко на 24, че тогава ще ви интерпретираме с по-голяма лекота, ако е рекла Sybil

Пък вие (казвал съм го и друг път) внимавайте да не изкарате прекалено много гласове на изборите, че ще има бой накрая - няма да мине само с "К*рво"....

30 Септември 2011 06:20
Нови големи успехи на Тиквоний:
Саакашвили възхитен от реформите, които прилага българското правителство
Грузия е наш важен икономически партньор, каза премиерът Борисов

Натиснете тук
30 Септември 2011 06:21
Витков - човекът, който с гаден език казва това, което укриват онези с лицемерните и сладки приказки!
------------------------------- --------
Блогът на Генек

30 Септември 2011 06:25
Kитаристчето Витков дето се кандидатира на майтап е поредното Яне Янев и еднодневка в политиката. И за статист не става.
Само наивници и глупаци могат да се хванат на такава въдица.
30 Септември 2011 06:35
Умело списаната статия, гали ухото и радва душата...
истинско удоволствие е да прочетеш хубав фейлетон рано сутрин. Целият ти ден става един такъв - лежерен, спокоен, светъл.
Наслаждавайте се, защо се набирате и пинявите...
Идеята на автора да погледнем от този ъгъл на сервираният ни цирк е доста по-рационална от това да участваме пряко в него.
Помислете: Истински силните и способни хора правят това което са решили без да търсят одобрението и съучастието на останалите...дефинитивно-силнит е не се нуждаят от подкрепата на останалите. Те им помагат да стъпят на верният път: със слово, пример или насила.
Слабият, но алчен индивид, който не е способен да промени течението, се спуска по него, увличайки, или увлечен от останалите...т.е. по дефиниция, той не е способен да допринесе с нищо за развитието. И единственният смисъл на участието му е да запази статуквото и впоследствие да се облагодетелства от него. А триковете с търсенето на подкрепа и доверие са предимно за да се ангажира електората до степен, да чувства последващите неизбежни провали като отчасти и свои...
Да участваш в този цирк не е забавление за умни и образовани хора...беше, докато съществуваше ограничението ЦЕНЗ. Откакто гласът на стойностният човек, започна да тежи точно толкова колкото на паразита, демокрацията загуби способността си да променя обществата...тъй е!
30 Септември 2011 06:45
ЕТО ВИ един истински дисидент-ЦЕНКО БАРЕВ! ето какво мисли той за това, че човекът Х стои зад Първанов, БКП И БСП, Преход няма, комунизмът продължава, но с други средства, СЧИТА ТОЙ- Натиснете тук
30 Септември 2011 07:07
Кък да нема преход , бе ?
Комунистите ви показаха нагледно че Маркс е прав кога пише колко е лош капитализъмо.
30 Септември 2011 08:00
Скакауец! Светльо Витков - президент!
30 Септември 2011 08:36
• Успехът на една статия зависи и от знанията и въображението на читателите.

Еее, не. Не ни прехвърляйте топката, моля. Стига ни един Димитри Иванов, дето всяка сряда се чудим какво е искал да каже и дали въобще е казал нещо.

Успехът на една статия зависи преди всичко от знанията и уменията на автора й.

Иначе е вярно, че при подходящо насочено въображение на аудиторията от един мутропожарникар може да се получи министър председател.
30 Септември 2011 08:42
Светльо Витков - президент!

Честно казано, ако можех да си позволя да погледна на тези избори несериозно, и аз бих пуснал бюлетината на Светльо.

Само че, както вече писах, да се гледа несериозно на тези избори е крайно вредно, опасно и чревато с пагубни за България последици.
30 Септември 2011 08:47
да се гледа несериозно на тези избори е крайно вредно, опасно и чревато с пагубни за България последици

Абсолютно си прав, Калки.
Бедата е, че онези, които определяха кандидатурите, погледнаха несериозно.
Погледни ги - сред цялата тумба няма личности, с изключение може би на Ламбо. Може да са много способни, знам ли ги... Но не са личности.
30 Септември 2011 08:54
Идеята да гласуваме за личности е много примамлива, Сократе, но ми се струва, че обществото ни - не само нашето, българското, ами глобалното, не е дорасло за нея.
Моята позиция е, че сегашните президентски избори са нещо като тест за интелигентност на избирателя, нещо като 'цивилизационен' избор и проверка дали сме помъдряли.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД