:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 289
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Трусът в Турция възкреси идеята за задължителна застраховка на имотите у нас

Управляващите и застрахователите обмислят между 10 и 20 лв. на жилище да се внасят в специален фонд "Природни бедствия"
Катастрофалното земетресение в съседна Турция възкреси идеята за български фонд "Бедствия", който да се финансира чрез задължителна застраховка "Дом" за всички българи и да покрива щетите на гражданите при земетресения, наводнения и свлачища. Минимална част от парите в него ще идват от държавата, а основните средства ще се набират от джоба на всички българи - чрез задължителна застраховка "Природни бедствия" за всяко жилище в страната. Цената й ще варира между 10 и 20 лв. на година.



От ноември сдружението "Инициатива за управление на катастрофичните рискове" започва серия от разговори с МВР, финансовото министерство и Комисията за финансов надзор за обсъждане на предложението, научи "Сега".

"Застрахователният бизнес не може да не заостри вниманието на властта върху идеята за катастрофичния пул, защото капризите на природата не бива да се подценяват. Последният пример е земетресението в Турция от миналия уикенд. Общите щети за съседката ни възлизат на 2 млрд. долара, а застрахователните загуби след бедствието ще са за цели 200 млн. долара. За разлика от България Турция има работещ катастрофичен пул от години, в който участват държавата и гражданите и който сега ще поеме щетите", обясни пред "Сега" шефът на сдружението "Инициатива за управление на катастрофичните рискове" Румен Гълъбинов. В Румъния също работи подобен фонд "Природно бедствие".

Сегашният модел предвижда държавата да финансира създаването на фонда с 2 до 3 млн. лв. Останалата сума ще се набира от парите от задължителни застраховки срещу бедствия на всички жилища в страната. Според статистиката в страната има 3 млн. жилища. Ако всички те се застраховат с по 10 лв. годишно, това ще акумулира във фонда 30 млн. лв. още през първата година след учредяването му. Изразходването на набраните средства ще става на солидарен принцип - всички внасят, но ще получи този, който докаже щети от бедствие.

Предвижда се пулът да се ръководи от Управителен съвет с представители на Министерството на финансите и на бизнеса. Събраните средства ще могат да се инвестират в сигурни и бързо ликвидни европейски ценни книжа, а също и в краткосрочни депозити в търговски банки у нас. "Така чрез нашата идея банковата система на България ще получи допълнителна ликвидност", обясни Гълъбинов. Идеята е 2-3 години след старта на фонда за земетресения държавата да се оттегли от финансирането му.

Размерът на премиите, които ще плащат българите за застраховки на домовете, ще варира от зоната, в която се намира жилището, и конструкцията на имота. Обмисля се страната да бъде разделена на 4 района в зависимост от риска, като жилищата, попадащи в най-рисковата сеизмична зона или близо до големи реки, ще плащат за полиците максималните 20 лв. на година. Гражданите ще могат да надграждат задължителната застраховка, като се застраховат допълнително за други рискове - пожари в жилищата и кражби на движими вещи от домовете.

"Сега" попита официално как финансовото министерство гледа на идеята, но отговор от ведомството до редакционното приключване на броя не бе изпратен.

"Идеята е погрешна. Тя е своеобразен данък сгради, който ще се събира, а не реална застраховка. Знаете, че при застраховките се прави предварително оценка на жилището, което тук няма да се прави, т.е. и гражданите няма да получават реалните си обезщетения в случай на бедствие", коментира пред "Сега" икономистът Георги Ангелов. Той заостри вниманието и на друг акцент - погрешната политика на държавата в тази сфера. "Досега винаги при бедствие се случва едно и също - отива премиерът и обещава държавата да поеме щетите. Естествено че при такава практика българинът няма да има потребност да застрахова жилището си. Това трябва да се промени, като населението се предупреди, че то е отговорно за жилището си", добави той. Ако има някакви стимули, то те трябва да са към застрахователите, но в никакъв случай не бива да се допуска задължителна застраховка", смята Ангелов.

Не е ясно и как ще се реши проблемът със застраховката на имота при теглене на ипотечен кредит за ремонт или покупка на жилище. В момента банките изискват задължително застрахователни полици, които включват всички рискове, включително за земетресение. За апартамент от 70 кв. м такава застраховка се движи средно около 120 - 130 лв., съобщиха експерти. Тоест има риск и банките да не получат реалното обезпечение за кредита при щети върху имота заради малката сума на премията.
32
2534
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
32
 Видими 
28 Октомври 2011 20:33
Абе няма ли Нобел за идиотщини и простотии - всичките окаскетени и овластени мюлюцюнери от 2 десетилетия насам ще я грабнат без засилка даже...
28 Октомври 2011 20:37
Искаме да управляваме пари, най-вече чужди. Знаем как се усвояват.
28 Октомври 2011 20:42
нема ама ша се открие
Нобел за задължителна пазарна икономика
28 Октомври 2011 22:34
Мутрите искат още пари.
28 Октомври 2011 23:17
"Застрахователният бизнес не може да не заостри вниманието на властта

На това не му ли се викаше оксиморон?

________________________________ ____
*Оказа се, че демокрация и капитализъм не са тъждествени.
**Банки, спекуланти и корпорации - Трите кита, на които се дъЛжи настоящата криза.
28 Октомври 2011 23:24
И какво ще покрият тия 10-20 лева на година ако се случи бедствие подобно на това в Турция у нас?
Пак някой иска да си напълни джобовете без да даде нищо в замяна.
29 Октомври 2011 01:04


/:/ "...погрешната политика на държавата в тази сфера. "Досега винаги при бедствие се случва едно и също - отива премиерът и обещава държавата да поеме щетите. Естествено че при такава практика българинът няма да има потребност да застрахова жилището си..."
§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§ §§§§§
Първо, щом Държавата задължава за застраховане, то Държавата, а не частни застрахователи, трябва да е задължена да обезщетява, според задължителната застраховката! В противен случай, това е държавна Помощ за тези частни застрахователи- Държавата така им осигурява клиенти, нали!
Второ, щом има държавен фонд и структура за в случай на природни бедствия(земетресението е тъкмо такова), и този фонд се пълни с пари тъкмо от Данъци на българските данъкоплатци(включително данък "Сгради"!!!), няма причина да има нов "данък"-задължителна Застраховка "Земетресение"! Достатъчно е в държавния бюджет да се предвиди перо(с натрупване) за обезщетения при земетресения- като може да бъде предвидено не 100% Обезщетение, а, например, 75%, за да се стимулират Гражданите да застраховат имуществото си, а парите от тези застраховки да не отиват в частни застрахователи, а да влизат в това перо на държавния бюджет!!!
29 Октомври 2011 01:59
И какво ще покрият тия 10-20 лева на година ако се случи бедствие подобно на това в Турция у нас?


Рискът "Земетресение" е с много ниска премия - под промил от застрахователната сума. Така че 20 лева могат да покрият щета за няколко десетки хиляди. А риска за нашите застрахователи ще бъде презастрахован в някоя голяма компания, така че, ако стане беля, пари за обезщетения ще има. От следващата година обаче премията няма да е 10-20 лева, а поне 5 пъти по-висока.
Това го казвам само за пояснение откъде ще дойдат парите и при тези ниски премии. А и на мен не ми харесва идеята задължително някой да прибира каквото и да е, защото някоя проста глава е решила, че така е по-добре.
29 Октомври 2011 04:09
Нашите ши....ни жилища златни ще ни излязат след толкова задължителни облагания с данък лайкучка и прочие застраховки.
Да не стане като с милиарда от здравните ни осигуровки?

Редактирано от - ablepsia на 29/10/2011 г/ 04:11:06

29 Октомври 2011 06:02
20лв. на година застраховка ще покрие точно дедовия на застраховалия се гражданин.Виж 20лв. вноска от милиони граждани, макар и на година, ще открие чудесна банкова сметка на тариката дал идеята... Абе шъ ги стигнем и задминем баш! Матряла да е жив и здрав!!
29 Октомври 2011 07:47
За далаверите - "по-малко държава", а когато се случи голяма авария, катастрофа или природно бедствие - всеки търси държавата.
29 Октомври 2011 07:59
Да има фонд, но управляван от държавата. Намесят ли се в една "благородна идея" "ценни книжа" и "търговски банки" - не ми я хвали.
--------------------
Ако банковото и застрахователното дело са държавен монопол всички ще спечелиме. Сега на всяко кюше банков клон и застраховател, в повечето случаи чужд. Прахосмукачки на паричките на българите.
Ето ви идея: Държавни банки и застрахователни дружества в конкуренция с частните. Частните ще фалират след две години. Да, ама не!
29 Октомври 2011 08:09
И по тази причина, Змейко, хайде пак да пълним нечии гушки! Я стига, то не бе данък сгради, не бяха етажни собствености, не бяха облагания, застраховки и осигуровки за келявите ни двустайни дупки. А хората не могат вече кило месо да си позволят. Я да си ни върнат първо откраднатия милиард от здравните осигуровки, пропилян от Пърдянков в самото начало на мандата на тикварите. Я общините да се хванат най-после да си свършат работата, да минат да проверят къде са изкъртени носещи стени, да отговорят на жалбите на гражданите за неправомерни преустройства у съседите, пък после ще проведем референдум, ако трябва, дали да пълним чужди кесии. Сега ще са 20 лв. на година, а после ще стане като с таксите за джипитата - въведоха ги уж за да попречат на пенсионерите да тичат за щяло и не щяло на доктор, а после ги отмениха баш за тях. Защо осигурените трябва да плащат такса, за да кажат добър ден да личния си лекар? Защо изрядно плащащите данък сгради да се натоварват още повече? Какво правят общините за сградите, от които получават данъци. Я се поинтересувайте как е из другите държави.
29 Октомври 2011 08:15
Логично!
И нормално.
Подсигуряваш се – бели пари за черни дни.
Обаче...
Като си знаем държавата и как ще бъдат раздавани лицензи и разрешителни.
Като си знаем властта – как като нищо ще секвестират застраховките /както стана със здравните/.
Като си знаем застрахователите – бандити и крадци...
Е, как човек да разчита на подобни опори за евентуална беда?
Затова хората са с очаквано предубеждение - обещаваното добро не е за добро.
------------------------------- ------------
Блогът на Генек

29 Октомври 2011 08:39
По 10-20 лв. на жилище, тъкмо ще покрие разходите по организацията на събирането и управлението им. По-горе един форумец се досети, че това е само "зарибяването", след което ще дойдат европейските норми и изисквания и народът ще се озъби окончателно.
А в същност за какво държавата и общините ни събират данъци? И за какво ни е самата държава? Срещу какво се отказахме (по-точно ни отказаха) от суверенитет?

Редактирано от - Zmeja на 29/10/2011 г/ 08:42:01

29 Октомври 2011 10:50
Billy-Joe Winchester,
Гледам, че си колега...
Съгласна съм с Параграфа, че след като Държавата прибира премията, трябва и в случай на щета, да строи за собствена сметка, а не да се оправдава, че даден човек не си бил застраховал жилището...
В този случай и имуществените застраховки трябва да поевтинеят значително, ако държавата покрива риск "Бедствие" в голямата му част.
29 Октомври 2011 11:32
Ако държавата се заеме с банкови или застрахователни услуги, никой нормален човек няма да се обърне към частна фирма. Именно затова и държавни такива услуги вече няма.
29 Октомври 2011 11:35
Може, но е приемливо само ако в Конституцията се отнеме пасивното избирателно право на бивши мутри и служители на СБ. Защото какъв е смисълът да се застрахонаваме, а ново издание на Дянков да подпре с фонда фискалния си дефицит. Защото застраховката е гаранция, а каква е тук гаранцията срещу идиоти?
Даже би трябвало да се забрани отговорни стопански постове да се заемат от десни икономисти, защото 22 години демонтират България.
Но всичко това ще бъде сметнато за дискриминация и несправедливо отнемане на рожденното човешко право да се гавриш със съграждатиге си. Тъй че по-добпе да разпуснем всички обществени институции, отколкото да попаднат в ръцете на някой социопат.
29 Октомври 2011 11:57
Ако в България стане, ще е много по-зле от Турция. Всички къщи по селата са строени без стр.план, кой как си знае и може. В градовете- старото строителство е с изтичащ срок на годност/ 18-етажните панели, ако западат-нищо няма да остане/, а новото е строено с много икономии, тарикатлъци и без контрол.
29 Октомври 2011 13:49
И за какво ни е самата държава?

Ето това е истинският ...и единствен...въпрос!
За какво е създадена държавата, върши ли си работата, за която съществува, и ако не, за какво ни е?

________________________________ ____
*Оказа се, че демокрация и капитализъм не са тъждествени.
**Банки, спекуланти и корпорации - Трите кита, на които се дъЛжи настоящата криза.
29 Октомври 2011 13:53
Панелата е нещо изключително здраво. Високите панелени блокове са малко, и няма опасност да се разглобят при каквото и да е земетресение, максимум такъв висок блок може да се отскубне от основите, но това не е много вероятно. А, такива високи блокове са малко, 8 етажните панелки спокойно ще си стоят още 100 години /те могат да издържат всякакво земетресение/. Виж по селата масово са се строили къщи без колони. При това има такива на по 3 етажа, само тухли и между тях плочи. Това при по-сериозно земетресение просто става на купчинка боклук, ама вече е късно да се направи каквото и да е.
29 Октомври 2011 14:19
Ха така! И утре да изприпкате непременно да пуснете за Плевната... хак да ви е Тиквостанци!
29 Октомври 2011 14:29
Това си е сериозна тема, която медиите притоплят като стара манджа когато няма какво да пишат. Държавата ни в момента не събира пари за да осигурява масово възстановяване на големи щети от природни бедствия. Ако станат такива неща и трябва държавата да дава пари, ще го прави като взема от перата за които събира - пенсии, инвалиди, здравеопазване, майчински, образование...Личното ми скромно мнение е че такъв пул трябва да е полузадължителен. Всеки собственик на недвижим имот по принцип трябва да дава вноска, но да има възможност да я отказва, удостоверявайки с подпис как напълно осъзнава че сам си поема щетите в случай на такова събитие.
29 Октомври 2011 14:44
ДЗК - Държавна Застрахователна Компания ...
29 Октомври 2011 15:33
Абе и по време на Соца имаше застраховки на апартаментите срещу нанесени вреди от комшиите и други подобни чрез ДЗИ, но като възникнеше произшествие
го увъртаха, че било поради конструктивни грешки!А познайте как ще бъде сега?

Редактирано от - tupakmango на 29/10/2011 г/ 15:36:47

29 Октомври 2011 17:11
Aйде, размечтаха се колегите кое как трябва да се направи за да... работи...
Абе колеги, ако идеята беше да се направи нещо от ДЪРЖАВАТА в ПОЛЗА НА ГРАЖДАНИТЕ - то тя първо трябва да дойде от някой, дето първо си разбира от професията, второ - има капацитета да го обмисли и предложи и трето - ВСИЧКИ от шефовете и отговорните другарЕ по нагоре по верижката трябва да имат същия хъс и най-елементарно чувство за дадължение към платеца и суверена си поне малко да свършат нещо И за другите.
Ха сега сметнете кога ще се изпълнят ЕДНОВРЕММЕНО и трите условия по-горе... Това е първото необходимо, макар и недостатъчно условие предложението да сработи. Достатъчното вече са средствата, но това е доста по-преодолимо от първото условие... за съжаление...
Аре чао, че не ми се губи време в празни мечтания...
29 Октомври 2011 18:52
Всяко нещо, което е свързано с плащане от наша страна /включително данъци, заложени глоби, заплати на депутати, откриване на агенции, такси..всичко свързано с пари/ трябва да се приема с РЕФЕРЕНДУМ. Не е нормално хората, на които плащаме запалти /държавните служители/ да си ги определят сами, да могат да решават колко пари ще ни съберат за данъци или такси, да могат да ни налагат глоби с каквито размери си решат. За съжаление политиците приемат закони, които са в полза на държавата, но против интереса на гражданите, които всъщност са избрани да представляват и които им плащат заплатите. Това ще е поредният скрит данък, при това в полза на частни компании и банки /които щели да се капитализират :-)/.
29 Октомври 2011 19:18
То аслъ верно, ко стане не дай боже нещо и застрахователите ще се оправдаят с конструктивни недостатъци или реконструкции на сградата.
И пак нищо нема платят.

________________________________ ____
*Оказа се, че демокрация и капитализъм не са тъждествени.
**Банки, спекуланти и корпорации - Трите кита, на които се дъЛжи настоящата криза.
29 Октомври 2011 22:50
RUMEN S,
/:/ "Ако държавата се заеме с банкови или застрахователни услуги, никой нормален човек няма да се обърне към частна фирма. Именно затова и държавни такива услуги вече няма."
............................... ............................... ............................... ..........................
Думата ми беше: държавата да е Застраховател(да има държавна застрахователна компания) само за ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ застраховки и те да се сключват(купуват) само при държавна собственост(на 100%) застрахователна компания- каквато десетилетия беше и вършеше успешно тази работа ДЗИ, преди да бъде приватизирана!
Логиката е, че щом Държавата задължава Гражданите да бъдат Купувачи на застрахователна Услуга, то единствено Държавата трябва да е Продавач на тази Услуга! Защото, иначе, Държавата фактически ще предоставя "държавна Помощ" на частните застрахователи, осигурявайки им Клиенти- което е забранено в Европейския съюз, а и по правилата на СТО!!!
Отделно, че по-сигурен и по- надежден за Гражданите Застраховател от Държавата-Застраховател няма и не може да има- "Държавата фалира последна!"!
Съгласен съм с теб и за банките! Трябва да има и държавна собственост търговски банки- които, по същата логика, като за държавната собственост застрахователни дружества, са по-сигурни и по-надеждни за Гражданите отколкото частните застрахователи!
30 Октомври 2011 05:05
Не Нобъл, а награда с друго наименование, което е единствено и неповторимо сам за Абсурдистан/Бг/. Сега буквално" липсващият" джоб на българина ще се натовари с още плащания. Дотук криво-ляво добре, но знае ли се къде ще отидат тези пари. Сигурно там, където отидоха и парите от винетките. Няма такава държава да си "бърка" както и когато си иска от едно перо в друго на бюджета.
30 Октомври 2011 09:29
RumenS, високите панелки никак не са малко, всеки от тях е с по 104 апартамента, а как са свързвани панелите по соцвреме, никой не знае . Мои приятели гледаха небето през ъгъла на тавана, а в панела имаше гнездо на оси. Намериха вестници, набутани из разни дупки, доколкото помня запълваха със силикон. Хем много са бързали да преизпълнят петилетката, хем никой не е контролирал.
30 Октомври 2011 11:02
Всеизвестно е, че панелните конструкции са хамериканско изобрещение и във всеки вход има по 1444 апартамонта, населени предимно с афроамериканци и бивши затворници, както и бъдещи.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД