:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,557,793
Активни 71
Страници 2,081
За един ден 1,302,066
Анализ

Защо помръкна блясъкът на Десети ноември

Всяка радикална обществена промяна предполага смяна на елита. У нас новият елит се оказа всъщност старият
Снимка: www.lostbulgaria.com
Пленумът на ЦК на БКП на 10 ноември 1989 г., който гласува двете оставки на Тодор Живков - като партиен и държавен ръководител.
Всяка година в началото на ноември в медиите се промъква един въпрос, на който с времето изглежда все по-трудно е да се отговори категорично. По-добре ли живяхме преди 10 ноември 1989 или не? Сигурно е, че тази сакрална някога дата с годините загуби своя блясък, изхаби се и посивя. За хората, които тогава са били на възраст между 20 и 30 години, днес тя е по-скоро сантиментален биографичен синор, разделил живота им на две части - едната при т. нар. развит социализъм, а другата в условия на т. нар. преход. Точно за това, нека го наречем преходно (или загубено в прехода), поколение калкулирането на плюсовете и минусите от последните 22 години изглежда най-трудно, но и най-достоверно.

Нека припомним с няколко думи какво стана през ноември 1989-а. На 9-и в заседание на Политбюро Тодор Живков депозира оставката си като генсек на БКП. Малко преди това той е съветван да го направи от Добри Джуров, Йордан Йотов и Димитър Станишев - и тримата негови другари от отряда "Чавдар". В заверата активно участват също Андрей Луканов, Георги Атанасов и Петър Младенов. След като решението за оставката е прието от Политбюро, в деловодството на ЦК на БКП то дискретно е "допълнено" и с оставка от поста председател на Държавния съвет. Направено е "две в едно". На следващия ден пленумът на ЦК гласува и двете оставки, макар че Живков е бил подготвен само за едната. Тогава той разбира, че са го изиграли.

Затова му беше увиснала челюстта в онези паметни телевизионни кадри. Промяната всъщност е била договорена извън България като част от вълната, която свали комунистическите режими в Източна Европа. Поради което в повечето разкази за задкулисието на събитията от онези дни неизменно присъства и фигурата на посланик Виктор Шарапов.Така започна нежната революция в България -зачената като дворцов преврат с двуличие и интрига. Година и половина преди това в страната зрееше социално недоволство, изразявано предимно от интелигентските кръгове около Комитета за защита на Русе, дружество "Екогласност" и Комитета за защита на гласността и преустройството, но мащабите все още не бяха такива, че да предизвикат радикална смяна на управлението. Реална опозиция на властта нямаше. Българското дисидентство, току-що проходило, беше политически аморфно и неориентирано. Сред най-бляскавите му публични изяви беше закуската с Митеран във френското посолство. Част от т. нар. дисиденти вярваха в "социализма с човешко лице", при други инакомислието се изразяваше в интелигентско мърморене, а трети изчакваха своя час в затвора. Поради което по-късно българските дисиденти се оказаха с различни политически убеждения и се разделиха на комунисти и антикомунисти. На 10 ноември българите разбраха от новините на телевизията, че са свободни, според сполучливия израз на Георги Господинов.

"Ние виждаме преустройството в България единствено и изключително в рамките на социализма, в името на социализма и по пътя на социализма", обяви Петър Младенов, след като наследи Живков на държавното кормило. "Знаех, че комунистическият режим е към края си, но не съм мислел, че това ще стане толкова бързо и толкова лесно", сподели наскоро президентът Желев пред ДПА. Истината е, че промяната не стана нито бързо, нито лесно. По-скоро стана обратното. Превратът изпревари естествения ход на събитията и така, според някои интерпретации, той отчасти ги забави или ги предотврати. От друга страна, така всичко мина без жертви.Но пък и свобода, постигната без жертви, няма висока ценаПрез следващите месеци и години комунистическият елит организирано отстъпваше парчета от властта, запазвайки други. Политическата игра приличаше на шахматна партия, при която сам човек играе с бели и черни фигури.

От десетина години предмет на спорове е т. нар. край на прехода. Някои смятат, че той е приключил със смяната на собствеността и проевропейската ориентация на страната, членството в НАТО и ЕС. Други свързват края на прехода с неговия смисъл и тъжно клатят глава, че краят му май не се вижда. Така "краят на прехода" се превърна в една от неговите мантри, нещо като "обетованата земя", към която Мойсей е водил евреите 40 години през пустинята. Ако приемем библейските мащаби, май сме на средата на пътя.

Поради характера на българския преход може да се спори не само за неговия край, но и за началото му. Дали е на 10 ноември или на 7 декември, когато е създаден СДС, или на 15 януари 1990-а, когато започна Кръглата маса, договорила премахването на чл.1 от конституцията, деполитизирането на армията, полицията, съда и прокуратурата, или пък 4 февруари 1997-а, когато след улични боеве около парламента СДС пое властта. А дали началото не е още преди 10 ноември 1989 г.? Тази дата има по-скоро символно значение, но това не е действителният час на промяната, а зрелищна нотариална заверка на вече сключени сделки. Ключови събития бяха също стачката на 39-те, Градът на истината и запалването на Партийния дом.Началото и краят на прехода може да изглеждат спорни,но неговите субекти днес изглеждат все по-ясни - това бяха предимно партийни технократи, хора от бившите служби за сигурност и спортисти. Агентите на промяната се оказаха не само нейни агенти.

В периоди на радикални обществени трансформации най-сигурната индикация за качеството на социалната промяна е смяната на елита. Новият елит е изразител на нов обществен проект, нов смисъл, който да поражда нов тип солидарност в обществото. Ако българският преход бъде анализиран, следвайки подобна логика, ще се окаже, че политическата трансформация е била само привидно радикална, а по същество е била по-скоро мутация, при която елитът е променил своето поведение, за да се съхрани. Не става дума само за това, че много от лицата на прехода, носещи посланията на промяната, бяха биографично свързани със стария режим. Това са по-скоро външни белези на някои дълбинни характеристики на българското общество. То е консервативно и конформистко, каквито са и неговите властващи елити. Яростното политическо противопоставяне между сини и червени създаваше измамливото усещане, че са различни. В действителност елитите от двата цвята бяха в еднаква степен консервативни. Център на дебатите не беше новият обществен проект, а основанията за упражняване на властта. Демокрацията се оказа по същество механична промяна на собствеността върху средствата за производство, а не трансформация на етични стандарти.Промяната стана по Маркс и Ленин, а не по Макс ВеберДнес изглежда трудно да се каже дали е могло нещата да се развият по друг начин и как точно. На българския капитализъм винаги му е липсвала протестантската етика.

Въпреки многопартийната система в годините на прехода традиционни политически ориентири като "ляво" и "дясно" постепенно загубиха смисъл. Около БСП гравитират едри предприемачи и индустриалци, а митингите на СДС в най-славните му времена привличаха вярващ в промяната пролетариат. За 22 години се появиха повече от 200 партии, но политическата култура деградира и днес според различни изследвания около 20% от избирателите са склонни да продават гласовете си. Така основната ценност на демокрацията - правото на избор, се превърна в стока с търсене и предлагане, а за олигарси в медиите вече се пише по-често, отколкото за демократи.

Извън чисто политическите аспекти преходът има също своите икономически, демографски, културни и битови измерения и там също не изглежда лесно да се калкулират ползите и вредите.

През 1989 г.средната заплата беше 274 лв. и с нея можеше да се купят около 1000 кг хляб,600 кг кисело мляко и 900 л прясно, 100 кг сирене, 900 бири и 6000 квтч ток за бита. Днес средна заплата от 650 или 700 лв. стига за два пъти по-малко от тези стоки. Но много неща по-рано не можеше да се купят, защото ги нямаше или ги имаше, но в "Кореком" - витрината на идеологическото лицемерие. Сега има всичко. Билетчето от 6 ст. струва 1 лев, но има метро. Социалистическата икономика имаше странното свойство да произвежда дефицити. Вечно нещо липсваше - ту няма леща, ту червен пипер, кафе, тоалетна хартия. Освен това разнообразието беше ограничено - три вида хляб, три вида сирене, три вида кисело мляко, два вида кашкавал. Но всичко беше истинско. Сега пазарът предлага десетки разновидности от всеки артикул, както и щедри възможности да си купиш отвратителен хляб или сурогатно сирене. До края на 90-те имаше и изобилие от фалшив алкохол. Днес вкусният хляб струва около 5 лв. за килограм, а хубавото сирене - около 10 лв. Двадесет години след 10 ноември на мода отново е Българският държавен стандарт (БДС). Носталгията върна на пазара някои стари марки и стоки като обикновени вафли, бонбони "Черноморец", бисквити "Златна есен" и лимонови резенки. Казват, че в Германия имало подобна носталгия по трабанта, а в Полша - по полското фиатче. Някога за жигула се чакаше десетина години, днес почти всеки може да си купи десетгодишна западна кола, поради което паркирането стана кошмар. Чакаше се и за цветен телевизор или пък да ти прекарат телефон. Днес има компютри, мобилни телефони и бърз интернет. Преди пътуването по света беше особен вид привилегия, сега не е.

През 1989 г. населението в страната беше близо 9 млн, сега е 7.3 млн. Около милион емигрираха, а другите се стопиха поради отрицателен прираст.

Някои неща изчезнаха, други се запазиха с изменен фасон. Изчезна високомерният, вечно кисел социалистически келнер и сигурно на никого не липсва. Някога ресторантите предлагаха мешана скара и филе вретено като върховен лукс. В първите години на прехода менюто се обогати с панирани пилешки хапки, чушка бюрек и паниран карфиол. Появиха се стотици кръчми на най-невероятни, често нелепи места, които постепенно фалираха. Някога наркоманията беше по-скоро екзотика, днес е бедствие. Вместо някогашния производствен банкет сега има коктейл или парти. Вместо отдел "Пропаганда и агитация" има ПР. Някога имаше студентски бригади в консервни фабрики и АПК-та, днес студентите ходят на бригади в САЩ. Някогашният "пълен пансион" днес е аll inclusive. Някога цигани обикаляха по градските улици и викаха "Стари дрехи купувам." Днес на всяка оживена улица има магазин за дрехи втора употреба.

Докато простолюдието се радваше на обувките "Хъш пъпис", част от депутатите във Великото народно събрание ходеха с бели чорапи и червени вълнени сака като циркови конферансиета. После се появиха костюмите от пясъчна коприна, в които народните представители приличаха на елегантни арабски бизнесмени.

Промени се езикът в медиите. Скованият и наситен с клишета от партийни документи "дървен" език беше заменен от разговорния стил. Ключови думи като класова борба, петилетка, насрещен план, империализъм, идеологическа борба, герой на социалистическия труд, комунистически идеал и други подобни отстъпиха пред новата лексика: демокрация, приватизация, дисиденти, реституция, компромат, червени боклуци, мутри, рекет, чалга и т.н. Медийният език стана многолик - понякога стегнат, точен и образен, друг път фриволен, вулгарен и циничен, често пъти жесток и безчувствен и също толкова често немарлив и безвкусен.

"Журналистиката върви след победителите", обяви Асен Агов, след като СДС дойде на власт през 1991 г. Оказа се, че и правосъдието върви по същите пътища, защото за 22 години няма нито един осъден крупен мафиот или държавен гангстер.

Преходът роди своите крилати фрази и пароли. "За бога, братя, не купувайте!", каза премиерът Димитър Попов през зимата на 1991 г., малко преди да си купи изгодно апартамент от БОДК, който после се наложи да върне. Имаше също "Иване, кажи им, те ще те разберат", "Кой не скача, е червен", "обръчи от фирми", "800 дни".

Май за 22 години не е построена нито една национално значима обществена сграда. Единствената като че ли е зала "Арена Армеец", с която Бойко Борисов постоянно се хвали. Но се построиха десетки молове. Някога имаше само един - ЦУМ. Стотиците нови хотели по морето изядоха плажовете и убиха красотата на брега.Най-автентичният български елит на прехода се оказа криминалниятТой все още няма своя достоверен художествен образ, ако не се броят книгите на Христо Калчев и елиминираният от собствените си герои Георги Стоев. Днес тв сериали като "Стъклен дом" и "Седем часа разлика" се опитват да запълнят празнината. Темата заслужава художествено внимание. Израстването в криминалния свят, както и в спорта, е свързано с важни човешки качества - дързост, смелост, сила, мъжество, дисциплина, а също и интелигентност. За 22 години имаше над 150 гангстерски убийства и всяко от тях представлява малко досие на прехода.

Баналното обобщение е, че след 10 ноември в страната имаше условия за свободна конкуренция, свобода на словото, свободно предприемачество с конкурентна банкова среда. Всяка от тези свободи подлежи на множество коментари. Изглежда, докато партийни демагози говореха за "равен старт", е ставало и прословутото раздаване на "куфарчета" под формата на кредити, които никога не бяха върнати и заради които много банки фалираха. Свободното предприемачество се развиваше в паралел с рекета, сенчестия бизнес и силовото застраховане. Първите големи богатства нямаха публична биография, защото криеха срамни тайни. Старите контрабандни канали, разработени някога от Държавна сигурност, бяха приватизирани и сега работеха в интимна близост с някои партийни централи. Свободата в медиите винаги е била грубо или перфидно контролирана.

Днес, 22 години след 10 ноември, България е най-бедната страна от 27-те в ЕС, а българите, според различни изследвания, са най-нещастната нация в Европа. Защо? Защото са свободни или защото не са? Или защото не знаят какво да правят със свободата? Или заради всичко по малко? Единствената ненакърнима свобода е свободата на въображението. Но свободата на въображението очерта и неговите дефицити в българското общество.
Снимка: www.lostbulgaria.com
Рекламно календарче на месокомбинат "Родопа" - Благоевград
Снимка: www.lostbulgaria.com
Сватба в Козлодуй в началото на 80-те г. на XX век.
Снимка: Иван Григоров
14 декември 1989 г. Жива верига около парламента, за да бъде отменен чл.1 от Конституцията за ръководната роля на БКП.
Снимка: Иво Ников
Първи демократичен митинг - 18 ноември 1989 г.
278
16204
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
278
 Видими 
09 Ноември 2011 19:45
Всяка радикална обществена промяна предполага смяна на елита. У нас новият елит се оказа всъщност старият

Не.
Такава промяна предполага радикална смяна на начина на живот. И такава смяна се случи. И тя съвсем не е еднозначно положителна. Там трябва да се търсят причините.
09 Ноември 2011 19:49
Живков подава оставка, но не е подписана. В почивката, в неговата стаичка влизат Петър Младенов и Георги Атанасов и му поднасят молбата за напускане.Той отказва да я разпише; посяга към телефона за да търси Димитър Стоянов /означаващо начало на кървава разправа веднага на момента/тогава Георги Атанасов събира кураж и му зашливява една плесница. Влиза доктор от ГРУ и бие една инжекция на Бай Тошо; затова гледа като отровен.
09 Ноември 2011 19:52
Да - и мобилни телефони нямаше преди 10ти. Също и Интернет.
*
Къде сте тръгнали да сравнявате едно време с друго? Всички знаят какво представляваше НРБ 80те години в сравнение с останалия свят и всички знаят какво е това дередже сега. Диктатури е имало на много места - от Сингапур до Испания и те са били премахвани постепенно, за да няма периоди на анархия - какъвто изживяваме вече 22 години. В Япония една партия управляваше 50 години - в Швеция и Дания също. Просто трябва да се проумее, че българския тоталитарен режим при всичките си недостатъци беше модернизирал България и плавната му еволюция към демокрация можеше да се извърши по примера на Китай, а вместо това ние гониме Бангладеш (като гледам вече и етнически).
09 Ноември 2011 19:53


_______________________
Едно е да можеш да напишеш есе за справедливото сламоразделяне, съвсем друго - да можеш на две магарета да разделиш слама!
Блогът на Манрико
09 Ноември 2011 20:03
блясъкът на Десети ноември

Sultan , не само на Т.Живков му биха инжекция и затова народа гледа като натровен Въпросната дата е начало на чума, продължаваща 22 г. Няма да кажа 'честито".
"блясъкът на Десети ноември" роди бляскавите цар Киро - символ на бизнеса и Слави Трифонов - символ на културата. Всички други нападатели и халфове са техни производни - Костов, цар Симо, пашата Доган и матрьошката Станишев и балерините под тях. За чума просто не се приказва.
09 Ноември 2011 20:04
Защо помръкна блясъкът на Десети ноември

Защото така наречените "реформи" се осъществиха от тоталитарната олигархия, нейните синове и дъщери.
Същите спряха закона за Лустрацията в КС, за да могат да останат на власт до ден днешен и да заличат следите си от разграбването и преразпределението на бившата "народна собственост", част от която бе заграбена от техните бащи и деди след 9 Септември.
Е, успяха. Но блясъкът на Десети Ноември остана в сянката на разграбването осъществено от тоталитарната олигархия и проклятието на България, БСП-ДПС.
09 Ноември 2011 20:18Това Фандъкова ли е в
рекламата на "Родопа".
Май че е тя. А може би
не. Кой знае. Ама надали.
09 Ноември 2011 20:21
Промяната стана по Маркс и Ленин, а не по Макс Вебер
Много точна мисъл, браво. Но ако я продължим малко таз мисъл, у нас промяната стана точно по Макс Вебер, по принцип, само дето вместо протестантска имахме и имаме феодално-балканска етика. Вижте при Вебер принципите на протестантската етика, които тои ясно изброява и ги заменете със следните: тарикатлък, патриархалност, непотизъм, принципно неспазване на на каквито и да е договорни задължения, асоциалност, сляпа алчност, провинциална завистливост...допълването на списъка е задача с понижена трудност.
09 Ноември 2011 20:22
всъщност от дистанцията на времето си е възможно най сполучливия вариант за преход. алтернативата му беше румънслият вариант с кръвопролития.
падане под мирен обществен натиск като в чехия, полша и унгария и ГДР при нас невъзможен защото народът си ги обичаше и дори сега продължава.
а падането на комунизма си е разбира най светлото събитие на 20 век. можем да живеем в чужбина и да се връщаме през ваканция в БГ безопасно. какво по хубаво от това.
09 Ноември 2011 20:26
Брех, че кръвожаден тоя, дето разправя, че уж живеел в Америка.
Най-лошото на соца беше, че произвеждаше по калъп подобни неграмотници. И с дипломи за самочувствие.
С начално образование - началник...
А иначе...за статията...темата се изтърка.
------------------------------- -------------------
Блогът на Генек


09 Ноември 2011 20:29
Пленумът на ЦК на БКП на 10 ноември 1989 г., който гласува двете оставки на Тодор Живков - като партиен и държавен ръководител.

Като партиен ръководител Тодор Живков бе освободен от Пленума на ЦК на БКП на 10 ноември 1989 г., а като държавен глава седмица по късно на 17 ноември 1989 г. от Народното събрание. Така, че той продължи, макар и формално, да бъде държавен глава още една седмица след 10.11.1989 г..
09 Ноември 2011 20:30
само че аз не съм завършил в БГ. други неграмотници може би са произвеждани в БГ.
09 Ноември 2011 20:35
това на рекламата си е доста неспокопсан монтаж, личи си с невъоръжено око. естествено не е фандъкова. сега тя е май между 40 и 50. тогава на колко да е била?
09 Ноември 2011 20:36
Ясен Бориславов да не би да е псевдоним?
напомнями на нещо познато този стил на писане.
09 Ноември 2011 20:42
Ми не можем да оставим ЧИСТА ЛЪЖА след нас!
А истината е простичка -
Ген. Шарапов(КГБ СССР)
ритна Тошо Савецката Подлога и турна друга подлога.
Другото е мърсуване с думите.
09 Ноември 2011 20:45
Гринго, това е от Родопа Благоевград- не ти ли прилича на една известна майка на един известен футболист
09 Ноември 2011 20:48
тука ще е купонът
09 Ноември 2011 20:54Коко Боко, не се сещам за
футболиста. Само се опитвам
да си представя, в духа
на статията, какви чудеса
можеше да се направи с
"Правец 8" с инсталиран
Photoshop, като тази реклама
например. Майтап бе - Тодор
Колев го нямаше даже.

09 Ноември 2011 20:58
...можем да живеем в чужбина и да се връщаме през ваканция в БГ безопасно. какво по хубаво от това...

Абе, Хамериканцо, чий го дириш в България през година? Нали си Хамериканец, демек шлифера Му си го хванал вече, много над "пролетариата комунистически" си вече, що се принизяваш да слизаш сред простолюдието, па и да си активен участник у Форума? Що не си в България, в която вече 22 години няма комунизъм - основната поречка на развитието на всичко живо- от амебата - та чак до поповото прасе?
Или совите май... не са това което са, а, пич, нещо гложди, май?...
09 Ноември 2011 21:05
Защо помръкна блясъкът на Десети ноември

Много просто.
Сблъскаха се две концепции по въпроса кои да станат капиталисти - директорите на заводи или партийните активисти.
Надделяха вторите. А жалко...
09 Ноември 2011 21:06
Престъпно спрямо историческата памет на българския народ е да се пише за България преди 1990 като за независима държава.
Няма извинение за това!
09 Ноември 2011 21:09
Шамари, инжекции, телефони, геройки, рискове....и пр. глупости.
Половината София знаеше точно времето когато Т.Живков ще подава оставка. Няколко приятелии същата вечер нарочно се бяхме събрали в апартамента на единия, откъдето се виждаха светещите прозорци на резиденцията. Пиехме си питието и чакахме съобщения по радиото. Целият народ, повтарям ЦЕЛИЯТ, се надяваше на промени. Почти всички чакаха "повече социализъм".
Разказ от присъствал на пленума: Тодор Живков произнася дълга и много съдържагелна реч. След това се разглежда подадената оставката. Когато я приемат (забележете: С ИЗКАЗВАНЕ НА БЛАГОДАРНОСТ !) техническите лица насочват прожекторите от салона към лицето на Живков. Той, както е известно, с доста голям диоптер и увредено зрение, инстинктивно прави физиономията "дебил", която операторите и фотографите увековечават. Никой никъде не публикува стенограма или запис от речта на Живков на пленума. Няма и да ги публикуват.

Редактирано от - Zmeja на 09/11/2011 г/ 21:15:58

09 Ноември 2011 21:09
Ясен Бориславов ,
като изключим дребните фактологични грешки, (като например обединяването на физически раздаваните банкноти в чувалчета в началото на 1990 г., с по-късният метод на необезпечените кредити продължил чак до 1997 г, че и до днес, и пропускането на големите пари във Виена, влезли, като "инвестиции" през всичките 20 години), общо взето добър опит за обективен анализ.
-
На мен, обаче ми липсва най-ключовият епизод - назначаването на "опозицията" от Луканов в апартамента на Хайтов, определила изцяло процесите 20 години, че и до сега. Ролата на задграничните фактори и планът "Ран-Ът" и т.н. жалонни неща.
09 Ноември 2011 21:11
"Защото така наречените"реформи"се осъществиха от тоталитарната олигархия, нейните синове и дъщери..."Ами от кого трябваше да се осъществят при тази отчайваща липса на мислещи и куражлии хора, уважаеми?Къде бяха тогава всички, които днес реват срещу ДС-БСП-ДПС и сие?Мишкуваха, консумирайки кротко плодовете на 'зрелия социализъм" и се записваха покорно в списъците за"Жигули"и организирани екскурзии до Виена.Аман от борци задемокрация със задна дата, истинският живот ги изхвърли в канавката, където още отупват прахта на историята.Демокрацията, барабар с всичките и кусури, ви я сервираха наготово същите комунисти, които вече толкова години бездарно попържате на 2-3 ракии.И срещу които също толкова бездарно и стадно гласувате, натрисайки на държавното кормило неидетифицирани малоумни субекти и откровени бандити...
09 Ноември 2011 21:13
кво каза статията на тоз автор?!?!
09 Ноември 2011 21:14
А къде бяхме на 10.11.89? Аз си бях вкъщи и като го чух по радиото не повярвах. После на бензиностанцията зад театър София, като му казах на бензиджията, че Тато е свален, оня не повярва. Ама не ми даде бензиня гратис! А после сигурно е станал "добре облечен бизнесмен"! Ох, отплеснах се! "А бяхме млади!"
09 Ноември 2011 21:20
Престъпно спрямо историческата памет на българския народ е да се пише за България преди 1990 като за независима държава.
Няма извинение за това!

Не е така.
Този форум е доказателство, че българските граждани със савецко самосъзнание са сред нас. От тяхна гледна точка България=СССР=Русия...
Да не забравяме какво се пееше в българският химн през това славно тоталитарно време.
Дружно братя българи,
с нас Москва е в мир и бой,
партия велика води,
нашият победен строй.


09 Ноември 2011 21:27
същите комунисти, които вече толкова години бездарно попържате на 2-3 ракии

Е, ти ако можеш - попържай ги по-даровито.
09 Ноември 2011 21:33
Промяната стана по Маркс и Ленин, а не по Макс Вебер

Което просто доказва, че философията на Маркс и Ленин правилно отразява обективната реалност на човешкото общество. На авторът явно му се иска да е по Вебер, но трябва да разбере, че това няма как да стане. Просто нещата се променят и капитализма не е вече "капитализъм по Вебер" но все още е "капитализъм по Маркс".
Та авторът вижда това, явно му е криво, че интелигентските му очаквания не са се сбъднали. Обаче, както обикновенно се случва с нашата интелигенция, скрива си главата в пясъка и започва да обвинява лошият елит, международното положение и глобалното затопляне.
А истината е проста - друг преход и друг капитализъм в България не е възможен по принцип. Не достигат около 200 милиона население и природна агресивност, че да си навъдим малко колонии, откъдето да смучем парички и да си живеем царски.
Затова в момента сме колония от която смучат и нашите си родни и чужди кърлежи. Наредили са се на шията на народа и чак се бутат с лакти да се докопат в по-дебела вена.
09 Ноември 2011 21:35
Всички "промени" се извършиха под диктовката и контрола на Запада и по-точно на една от тези страни. Независимо от кой щеше да бъде извършен прехода той щеше да бъде този. (Пример съседна Югославия)
Синовете, дъщерите, снахите, зетьовете на някои известни "комунистически" ръководители бяха най-подходящите да оберат негативите на непопулярните мерки и влошаването живота на хората. Те бяха най-подходящи и за западните "инвеститори", които за 2 млрд дол. "купиха" предприятия, машини, съоръжения и земя за десетки милиарди. Много удобно е сега т.н. "демократи" да хвърлят вината за всичко случило се на "бившите комунисти", а тия последните пък да свиват рамене и сочат с пръст бившите специални служби. Така останахме без реална икономика, без пазари, без младежи и квалифицирани кадри и без бъдеще за децата и внуците ни.
09 Ноември 2011 21:45
Този форум е доказателство , че сред нас има такива като гаргамела с поета висока доза демосрация. А може би този на най-долната снимка е самия гаргамел ?
10-ти загуби блясъка си , защото народа в мнозинството си огладня и живее по-зле от преди 10-ти. Затуй. Блясък има само в очите на "предприемчивите " в криминалния преход, реститути , откровени мутри и далавераджии , които преди 10-ти щяха да търкат наровете в Белене , неуспели БКП/ОФ активисти - днес първи демосрати , в т.ч. и в този форум. Блясък от 10-ти е останал и в очите на децата от някогашните станции на ЦК на специален режим на продоволствие - днес много от тях се учат да упражняват властта, като слушкат други силни на деня.
09 Ноември 2011 21:50
само че аз не съм завършил в БГ. други неграмотници може би са произвеждани в БГ.

Прав си! То и не зависи от държавата която ги произвежда, то си е от произвежданите.
А ти все пак успя да ни убедиш, че не само в БГ се произвеждат неграмотници!
09 Ноември 2011 21:51
Инспекторе, освен 200 млн недостигащи, а така също и колонии , които да цоцаме и яхаме населението им в името на демокрацията , не достига и печатница- тя също е реквизит на успеха на демократичните ценности, правата на човека и прочие мантри. Забравих- не достигат Кола и пуканки и сапунки.
09 Ноември 2011 21:51
Някои другари се самозаблуждават като смятат, че реформи от Китайки тип биха могли да спасят обществото в България преди 20г. Това е невъзможно. Защо?
Разликите между социалните системи Бг и Китай бяха и още са диаметрални.
Общият проблем в двете страни бе липсата на конкуренция в икономическият, общественият, политическият живот. От там залиняването на системата, потъването на обществото в корупция.
Китай реши част от проблемът чрез контролиран капитализъм. Но. В Китай нямаше и няма социалните задължения които държавата имаше в България. Затова към проблемите на България трябва да се прибави още един, който тегли публичните финанси надолу като воденичен камък. Проблем който предизвика фалита на държавата 1990.
Това са социалните ангажименти- пенсии, здравеопазване, вредни, болнични, майчински и пр. соц придобивки.
Нямаше как България да последва китайският модел защото тръгваше от по-висока изходна точка. Щяха ли пенсионерите да се откажат от пенсиите си, болните от здравеопазване за да могат тези пари да се инвестират в инфраструктура и обучение? Не!
Затова изказваният за това как е могло на ганю да му се дръпнат очите са несъстоятелни. Щяха да му се дръпнат само от ужас.
Да, можеше да има друг път, но не и Китайският. Можеше, но не и от другарите които осъществиха "преходът".

Редактирано от - garamel на 09/11/2011 г/ 21:55:09

09 Ноември 2011 22:01
Статия с претенция, че е истина от последна инстанция, а всъщност всеки от нас си има някаква своя истина за тези събития. Моята истина е, че прехода свърши с приемането на Конституцията от 1991 година, а годините след 1991 са години за осребряване на завършилия през 1991 преход. Моята истина е, че елитите реално се смениха на 100% - партиините кадри бяха сменени от яки момчета с бухалки, от пуснатите от затворите престъпници, от изгонените от МВР, от коплексирани политици и т.н. като общото беше, че тези хора имаха за верую забогатяване с престъпление.
По същия начин практически всяко твърдение в статията може да бъде оспорено.
Примерно не два пъти, а 10-15 пъти по-малко неща може да се купят с средната заплата сега и т.н.
Вярното е, че станахме най-бедната и най-нещастна държава в Европа.
Липсва даже и опит да се обясни защо в България не стана както в Чехия, Словакия, Словения, Унгария, Полша, ...
09 Ноември 2011 22:01
Да не забравяме какво се пееше в българският химн през това славно тоталитарно време.
Дружно братя българи,
с нас Москва е в мир и бой,
партия велика води,
нашият победен строй.

Ахам, ама да не забравяме, че тогава България беше СУВЕРЕННА държава, а сега е 28мата република в ЕСС и никой не я бръсне за сл*ва!
Така че, вкарай малко мисъл, когато обясняваш какво е било "по тоталитаризма"!
09 Ноември 2011 22:02
България през 1990 г. била фалирала. Тя Гърция не фалира, САЩ не фалира (все още), та България с реален дълг малко над 5 млрд. България "фалира" само по луканов сценарии. Народът се редеше на опашки за храна по нощите, а кравефермите си бяха кравеферми, свинекомплексите - свинекомплекси, складовете пръщяха от хранителни стоки. Целта беше да се ошашави народа с апокалиптична обстановка.

Редактирано от - Zmeja на 09/11/2011 г/ 22:20:05

09 Ноември 2011 22:08
Преди пътуването по света беше особен вид привилегия, сега не е.
Лъжа! И сега пътуването е особен вид привилегия за хората, които имат пари, а повечето нямат.
09 Ноември 2011 22:09
Целта беше да се ошашави народа с апокалинтична обстановка.

Та тека за последните 45г преди 1990г.
Щото обстановката бе все такава. "Врага дебне всяка на всяка крачка. Бъдете бдителни и с лишения ще победим."
Това бе прикритието на вечният апокалипсис.
09 Ноември 2011 22:10
При такива тежки размисли ....
значи Първо Натиснете тук а после Натиснете тук
Ако и да не са твърде свързани тематично - второто е изключително приято изпълнение а и текста е близък до българския идеал за "демокрация",
вече 22 години - "Оne day - we will SHINE, we will Fly so high"
интерпретации всякакви

Редактирано от - intel_inside на 09/11/2011 г/ 22:13:27

09 Ноември 2011 22:17
Тодор Живков произнася дълга и много съдържагелна реч.

Какво същество требва да си за да напишеш подобно нещо
за безпомощното старческото хлипане на изританата от КГБ СССР
савецка подлога Тошко?
Ми то беше хлипане, заекване, подсмърчане, подсмукване
от 1976 нататъка.
И некакво несвързано оцъклено наркотично поведение и
нервно наместване на 8 диоптровите лупи.
Съдържателна реч!!!
Божкееей, какви същества живеели в България!
09 Ноември 2011 22:20
Преходът практически беше завършил още преди приемането на новата Конституция, но това беше един формален акт, който узакони извършения преход. Интересно е защо някои си мислят, че прехода още продължава или че прехода никога не е започвал? Интересено е и кога наистина започна прехода - дали на 10.11.1989-та или преди това с започването на тези преходи в бившите соц.страни или с прокарването по времето на Горбачов на идеята за перестройката. Едва ли някой си мисли, че тези преходи бяха извършени спонтанно без предварителна организация. Очевидно е кои бяха диригентите на прехода в Източна Европа, но за нас е по-важно защо тези диригенти ни пратиха в десета глуха и ни обрекоха на изчезване като народ?
09 Ноември 2011 22:28
Още един отговор на въпроса "Защо помръкна блясъкътt на 10-ти" има в съседния раздел "Икономика": автор Деница Райкова. В него се подчертава , че по данни на БНБ към 09.2011 депозитите намаляват като брой , но се увеличават като размер. Бедните теглят, а малкото богати в симетрия с отварящата се социална ножица - увеличават спестяванията си . И така , до един момент , в който по улиците излязат отново озверели от глад каскетите и пак всичко от начало - национализация и т. н. Разбира се нищо не се повтаря еднотипно в историята. Въпросът е китайски или скандинавски или швейцарски модел ? Та барем следващия 11.12 или 11 .01. 20XX г. да се спомня с блясък. / ako има поредност - 9-ти, 10-ти, 11 -ти, 12 -ти и т.н./
09 Ноември 2011 22:31
Защо помръкна блясъкът на Десети ноемвриЗащото такава е съдбата на всяко самоковско тенеке.
09 Ноември 2011 22:32
Гарамеле, това за "врага дебне" е глупав пропаганден лаф, роден много след 10-ти ноември. Нищо такова не е имало в България от 70-те и 80-те. Точно обратното официалната пропаганда беше в духа, че всички вътрешни врагове са победени, а всички външни неутрализирани от силната ни армия и съюзниците от Варшавският договор, а на нас ни остава да построим комунизма, да участваме в завоюването на космоса и да се учим да програмираме на Бейсик. Въобще бяхме се отпуснали тотално!
..
Което отпускане, както се и оказа, ни изяде главата! Първо, великите специални служби прозяпаха операцията на турските спец-служби по индоктринирането на турското население в България и насаждането на сепаратистките тенденции.
Когато гръмна бомбата (и в буквален смисъл) правителството предприе панически, но за сметка на това съвършенно неадекватни мерки.
Също беше прозяпано възраждането на реваншистките мераци на бившите "хора", маскирано като "екологични", "демократични" и движения за "повече социализъм".
..
А народа наистина очакваше "подобряване на социализма", а не "реванш на капитализма". Тези желания на народа също бяха прозяпани от комунистическата партия в която на власт се появиха социал-демократи, нямащи нищо общо с комунизма и марксизма.
След това беше пусната голямата манипулаторска кампания на медиите, срещу които народа нямаше съвършенно никакъв имунитет. (тъй като вестниците до тогава винаги пишеха истината, може би не цялата, но все пак истина)
В резултат от тази грандиозна манипулация, на народа и на политиците беше внушено, че икономиката на социализма следва да се лекува с пазар и приватизация. Което е равносилно да убедиш някого, че мигрена се лекува най-добре с гилотина.
..
Е, гилотинираха ни.
09 Ноември 2011 22:36
Що не си в България, в която вече 22 години няма комунизъм - основната поречка на развитието на всичко живо- от амебата - та чак до поповото прасе?


Точно така. И понеже издънките на тия същите комунистически велможи успешно си проведоха мимикрията към заемането на позиции на "национално отговорни капиталисти", все по същия некадърен начин докараха нещата до абсурд. Я погледнете що агенти са нацвъкани навсякъде и не задавайте смешни въпроси. Така е било планирано, така и стана. Ама всеки народ си заслужава съдбата. Ние не правим изключение.
09 Ноември 2011 22:41
Най-краткият отговор е: помръква, защото 22 години по-късно вместо Тодор Живков ни управлява разтривачът му на уши. Падението е голямо.

Малко по-дългият отговор е: вече се чува от сегашните млади, родени след промените, легендата, че "ерата на бай Тошо била златна". Може би са я чули от бабите си. Сигурен съм, и много колеги са я чували вече.

Усещанието ми е, че след няколко месеца тя ще е общоприета. Развитието на събитията в еврозоната, както и в Китай, на фона на абсолютно безхаберното ни правителство (вж. статията в същия брой за Дянков и рецесията) не оставят никакво съмнение. България ще преживее паметна трета зима с име на политик (доколко Бочко е политик е друг въпрос).

Погледната икономически, работата е общо взето ясна. В 80-те години съветският социализъм навлезе в терминална фаза. Нужни бяха пропазарни реформи, каквито бяха опитвани и по-рано, но винаги биваха изоставяни. За съжаление по това време в цял свят започна да се налага догмата на пазарния фундаментализъм.

С рухването на СССР в 1991 г. изведнъж стана "ясно" на "всички", че пазарният фундаментализъм "е" правилният отговор на проблемите на съветския социализъм, както и на западния капитализъм на благоденствието, установил се в конкуренция с него. Много хубаво, само дето пазарният фундаментализъм беше напълно погрешен, беше утопия - точно като комунистическата, и никога и никъде дотогава не беше проработил. Пазарите работят много добре във всички области, освен в тия, дето не работят.

Много се вярваше, че пазарният фундаментализъм донесъл силен растеж след 1980 г. в цял свят, но това явно беше лъжа - големият растеж навсякъде беше преди 1980 г. След 1980 г. голям растеж отбеляза само доходът и богатството на богатите, а доходът на другите стагнира и често пъти и намаля.

Но пазарният фундаментализъм със своята огняроинтелигентска простота и болшевишка прямота допадна на сърце както на новоявената опозиция, повечето - недоволни бивши партийни секретари (като идея), така и на новоявената червена бизнес класа (като практическо ръководство).

Земята в реални граници, държавата - лош стопанин, демокрация без определения, пазарът е ефективен и справедлив - пазарният фундаментализъм разруши по болшевишки наследството на соца, а не го подобри. (Между другото, пазарният фундаментализъм не върви съвсем за ръка със свободния пазар, както в България, тъй и в САЩ.)

В момента пазарният фундаментализъм след 30-годишно световно господство навлиза в терминалната си фаза. И България начело с Герб здраво се държи за пешовете му. След като изстрада краха на съветския комунизъм, нашето поколение, които бяхме 20-30 годишни на десети (аз бях на 27), сега ще изстрада и свършенката на пазарния фундаментализъм.

Но сега хората са много по-безпомощни оттогава. Тогава за нас имаше земен рай, знаехме какво ни трябва, или къде трябва да отидем. Сега хората не чуват, не знаят.
09 Ноември 2011 22:42
такава е съдбата на всяко самоковско тенеке.

Това за индианеца Остриган орел(StrikeEagle) ли се отнася?
09 Ноември 2011 23:13
22 години по-късно вместо Тодор Живков ни управлява разтривачът му на уши. Падението е голямо.
Чие падение - на Тато или на разтривачът? Или да разбираме, че Тато е бил върха на управленската мисъл, царя на елита?
А истината е проста - друг преход и друг капитализъм в България не е възможен по принцип. Не достигат около 200 милиона население и природна агресивност, че да си навъдим малко колонии, откъдето да смучем парички и да си живеем царски.
Когато се изповядва сляпо само една версия/идеология/религия винаги изглежда, че пътят е предопределен. А когато се търсят рационални решения, се построяват различни пътища - един като Швейцария, втори като Швеция, трети кат Финландия, а защо не четвърти като Чехия. Все държави съразмерни по население бих казал и по площ обработваема земя на България. Но колко по-лесно е "другите са виновни", иначе ние сме си "умни и красиви" и само царският живот ни е по мяра. Явно преходът няма да има край, дорде другите не разберат колко сме "умни и красиви".
09 Ноември 2011 23:21
Здравейте, демократи! Кой не скача е червен, а? Хареса ли ви капитализЪма? Знам, знам, хареса ви - вие само следвайте акъла на гаргамелите и на онези, които оживеят, още повече ще им хареса!...
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД