:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 239
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
May the Force be with СДС

Дух броди в Двореца на Европа

Невидима парламентарна сила от България генерира идеи в Двореца на Европа в Страсбург. Тази седмица Силата поведе с 2:0 срещу целия отбор на Народното събрание, съставен от шестима титуляри и още толкова резервни играчи от всички парламентарни групи. Докато новата ни делегация в ПАСЕ се оглеждаше и ослушваше, членът на предишната Лъчезар Тошев (СДС) пусна един проект за резолюция и един за препоръка, без да се налага да присъства на сесията.

Формално той се водеше член на ПАСЕ до 15.00 ч. на 3 октомври, когато сесията започна. Тошев обаче ловко хързулна проекторезолюция с дата 19 септември: "Да се засили диалогът между ПАСЕ и националните парламенти". Под нея бе събрал подписите на 16 чуждестранни депутати от десницата, центъра и левицата. Нейната цел е да се поставят под редовно наблюдение националните парламенти, за да се отчитат на ПАСЕ всяка година как изпълняват резолюциите. Като представител на повяхнала политическа сила (СДС-Надежда Михайлова) Тошев явно се стреми да уреди контрол изкъсо над управляващото парламентарно мнозинство у нас. Но тъй като няма как да бъде сочена с пръст само една страна, накисва всички.

Бившият депутат има опит в тези работи. Преди 12 години той бе автор на проекторезолюция, предлагаща да се обявят всички български държавни институции за незаконни, защото не е възстановена Търновската конституция и монархията. По-късно игра водеща роля за изобретяване през 1995-97 на процедурата за наблюдение в ПАСЕ (заради България), която обаче бе приложена върху всички новоприети държави в Съвета на Европа.

В Двореца на Европа Тошев вече е повече дух, отколкото материя. И това се потвърждава от втората му инициатива. На 4 октомври, когато вече бе отпътувал от Страсбург, се появи проект от негово име, озаглавен "Нужда от разследване на изнесените финансови ресурси от държавите в Централна и Източна Европа в края на комунистическия тоталитаризъм". В подписката, която го подкрепя, фигурират имената на 21 депутати, но само от десницата, включително и на председателя на комисията по наблюдението Г. Фрунда (Румъния). Документът е адресиран до Комитета на министрите на СЕ, който трябва да поиска от правителствата на страните членки "да разследват изнесените финансови ресурси... да установят къде се намират, да изяснят правото на собственост и да докладват на обществото". Тошев дава сигнал, че сега му е времето да се гонят призрачните пари: "Няма да бъде честно да се позволи да изчезнат следите на тези изнесени финансови ресурси, които да останат в ръцете на лица, свързани икономически с бившите комунистически режими". Според него "инвестициите на комунистическите режими зад граница са били навремето държавна собственост и следователно днес принадлежат на съответните народи".

Когато някой дух се засели някъде, няма мандат, който да ограничава престоя му. Призракът на синята Сила получи в понеделник пропуск като почетен член на ПАСЕ, тъй като е прекарал повече от 10 години като член на Асамблеята. Значи не само духът, но и Тошев-материя ще може до живот да броди из Двореца на Европа - ако се намери кой да плаща командировките.
1
601
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
08 Октомври 2005 02:00
Не, нямам думи! Останах без дъх и без глас от смях! Ама Светозаре, а бре братко, ама не ти ли беше ясно, че въпросният “дух” още от времето на жанвиденовото правителство си е дух, нищо че е Тошев
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД