:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 273
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Много българи загубиха надежда в последните 2 г. и емигрираха

Държавата не може да поръчва брой студенти, без да знае какво й е необходимо, казва досегашният ректор на НАТФИЗ Станислав Семерджиев
Снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Станислав Семерджиев
Проф. Станислав Семерджиев (1963) беше ректор на НАТФИЗ "Кръстю Сарафов" от 2003 г. до 13 ноември 2011 г. През 1991 г. създава специалността "Драматургия". Председател и член на десетки национални и международни фестивални журита, гост-преподавател в университети и докладчик в научни симпозиуми в държави от цял свят. Автор на над 150 научни и критически публикации. Сценарист и консултант на 34 филмови сценария за български и европейски продуцентски компании.

- Проф. Семерджиев, буквално преди 2 дни приключиха вашите два мандата като ректор на НАТФИЗ. Какво се промени във висшето образование и в академията за тези 8 години?

- Стана ясно, че висшето образование не е приоритет на държавата. Жалко е, че работим в ситуация на финансови ограничения, не знам дали мога да кажа криза, защото вече много се разми това понятие. Разбирам, че образованието не може да бъде приоритет при криза. От друга страна, ми е мъчно, че духовността е силно подценена и се говори за възраждане, което идва "след дъжд качулка", защото в последните няколко години много от хората, които са интелектуалният потенциал на нацията, заминаха като емигранти в чужбина. Познавам голяма част от хората, които заминаха в последните две години. Те издържаха 20 години, бяха готови да се борят 20 години при всякакви преходи, в последните 2 години загубиха надежда и си тръгнаха. Това са хората, които са наистина млади и добре образовани, неизпитали социалистическата система - хора, които разсъждават демократично и имат различен поглед към света - точно те заминаха.

Във висшето образование пък започна да се осъзнава, че то никога не е било само и единствено педагогика, а че висшите училища винаги са и научни центрове. За осемте години ние имаме 4200 научни и творчески изяви. При преподавателски състав от 85 души това е огромно постижение - научни доклади, участия в конференции, творчески продукти с национални или международни награди, ателиета, майсторски класове и т.н. Ние доказваме една неглижирана теза, че висшите училища са научни центрове.

Не на последно място в системата се създаде сериозна профсъюзна дейност. Казвал съм полунаистина, полунашега, че съм роден синдикалист, защото като ректор съм извършвал повече действия, отколкото дори синдикатът в НАТФИЗ е изисквал от мен. Винаги съм вярвал, особено във време на криза, че най-важният потенциал е кадровият състав - мога да намаля всякакви други разходи, но няма да намаля заплатите или да уволня някого.

- НАТФИЗ не е огледало на висшето образование в България - то е малко висше училище, но в същото време не изпитвате глад за кандидати, както другаде.

- При нас криза не само няма, но сме създали устойчиво развитие на кандидатстудентския интерес - средно 600 кандидати годишно за 130 места. Никога не се е налагало да обявяваме второ класиране, нито се е налагало да приемаме кандидати по документи или с оценка от матурата. Друг е въпросът, че имаме потенциал да обучаваме повече студенти. Само преди 3 месеца получихме нова оценка от Агенцията по акредитация, която е увеличена с 35% от досегашния ни капацитет. Това за мен е огромна оценка за постигнатото от академията по линия на създаване на нови специалности, на модерна материална база и на силни международни контакти. Увеличеният капацитет позволява да излезем от т.нар. бутиков модел и да обучаваме в областта на изкуството повече хора, които имат интерес дори и да нямат толкова развити таланти. Аз лично вярвам, че талантът е част от всеки човек, и съм убеден, че повече хора трябва да се обучават в областта на изкуствата. Защото хората с такъв тип обучение разсъждават по различен начин за света и започват да възприемат елементите от този свят като една взаимносвързана система, започват да осъзнават преплитането на материалното и духовното.

- Адекватен ли е сегашният механизъм на финансиране на вузовете?

- Има сериозно противоречие в механизма на финансиране на образованието и в механизма на стимулиране на различните сфери на развитие на държавата вследствие на количеството обучени по държавна поръчка студенти. Държавата трябва изцяло да забрави абсолютно грешната политика, че парите следват ученика. Финансирането на глава студент е категорично противопоказно. Финансирането започва да се обвързва с рейтинга, но той не може да не взима под внимание, на първо място, оценката на Националната агенция по оценяване и акредитация. Тук стигаме до другия парадокс - че в самата агенция критериите бяха много размити и всички висши училища с много малко изключения имат "много добра" оценка. Тоест трябва да се стигне до реална оценка и тогава рейтингът ще бъде реален. Финансирането трябва да бъде обвързано с тези резултати, но когато те станат реални. Третият елемент е, че държавната поръчка трябва да изчезне като термин, защото държавата не може да поръчва, без да има маркетингово проучване какво й е необходимо. Такова проучване в свободния пазар е почти невъзможно да се създаде. По тази причина смятам, че училищата могат да получават държавната субсидия и сами да я разпределят, но трябва да има и гарантиран минимум за специалности с малко кандидати, но които са фундаментално важни за развитието на държавата. Когато в училището се въведат строги критерии, при които отличниците получават висока стипендия, а тези със слаб успех не получават нищо, тогава смисълът на държавната поръчка ще намери реалната си функция. Единственият печеливш вариант е държавата да отпуска определена сума, но всяка година 25% от студентите да отпадат и накрая ще завършат около 33% от първоначално приетите.

- Това, че най-нашумелите холивудски имена идват да снимат в България, ще даде ли тласък на българското кино?

- Според мен това е изключително постижение и ще си позволя да кажа, че е постижение - за съжаление - не на българските кинодейци, а на "Ню Бояна" и лично на Дейвид Варот. Вярно е, че в тези филми, които се снимат, не участват български сценаристи и режисьори. Това е естествено, но именно поради възможностите, които се създадоха, смятам, че те ще бъдат потърсени и ще започнат да участват в копродукции, а защо не и в собствени с холивудски звезди. Първата стъпка е направена. Когато световните кинопроизводствени компании знаят, че в България има интересни места за снимане, има високо подготвени професионалисти, има база, която може да посрещне и най-големите им претенции - независимо дали от техническо или от социално-битово естество - това е гаранция за продължаващ интерес. А този интерес ще рефлектира върху българското кино.

- Там напоследък е доста оживено, може ли да се очаква, че един ден ще има и българин с "Оскар"?

- Системата на награждаване с "Оскар" е много странна. Там гласуват членовете на Американската академия, които са специалисти в областта, но са и зрители. Понякога става така, че дори в самите американски награди има филми, които може би заслужават наградата, но не я получават и обратното. Не смятам, че това е толкова фатално важно. България има такива творци, които могат да бъдат наградени дори сега, на този етап. Спокойно можеше някой от филмите, които в последните години се появиха, да получат "Оскар" за чуждестранен филм. Непрекъснато чувам хули и обиди за нивото на българското кино и понякога ми е много болно, защото се правят оценки на базата на непълна информация. Много хора, които дават оценки, със сигурност не са гледали дори филмите. Не може да се дават оценки за качество, когато няма количество. Има известна аксиома, че количествените натрупвания водят до качествени изменения. Не може, като се правят 5-10 филма годишно, да очакваме да имаме 5 шедьовъра.
45
5461
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
45
 Видими 
14 Ноември 2011 19:59
Много българи загубиха надежда в последните 2 г. и емигрираха

Глупости. Познавам само едно семейство което емигрира скоро защото спечели зелена карта. От друга страна знам поне 10 други които се върнаха в България от Зап Европа или САЩ за последните 3 год.
Абсолютна дезинформация.
14 Ноември 2011 20:25
Лотарията Зелена Карта продължава да се разиграва ежегодно, а квотата за България е 3000 и кусур парчета. Ако един член от едно семейство спечели, печели и половинката му карашик с дЯцата, а след една две години я бабата, я дядото, я и двамата отпрашват за САЩ, за да помагат на младите семейства, като гледат децата им, докато мамите и татитата строят капитализЪма. Братята и сестрите ги последват, за да се мъчат в загниващият и загиващ капитализъм.

Лотарията е в екшън за България от 1994, а сега сме към края на 2011. Сметнете КОЛКО са изчезнали, като добавите и онези "туристи" и студенти НЕвъзвращенци.
На този фон, връщането на двама-трима гастарбайтери не може да наруши статуквото, а просто се води в имиграционната графа "колатеръл демидж".
14 Ноември 2011 20:50
garamel
знам поне 10 други които се върнаха в България


Слабички, явно, са ти социалните контакти...Едното ми дете е от 11 г. навън, а другото - от миналата година. След като се измъчи тук да го подритват и подмятат разни "работодатели", при магистърска диплома призната в цял свят!!!

Покрай първото, с майка му сме редовни клиенти на автобусите - сиренце, кашкавалец, подаръчета ... таквиз нещица... И много добре виждам вълните от заминаващите ни деца. Виждам очите на майките им ...


Попитай някой от главните ни превозвачи за Западна Европа, само в периода 2009-2010 г. колко са се увеличили превозите.


Аз пък, знам само един, който се върна - от моите познати. И то ... за да умре тук. На 33 г. От тумор. Другите са си там и само ми обясняват какъв съм кретен, че още съм в България.


Абе май са прави...
14 Ноември 2011 21:09
Интервюто на Ванина Стоянова е много хубаво и въвлича събеседника, г-н Станислав Семерджиев, в интересни обрати като запазва дидактическите принципи за "водене на разпит".

Тъй като е имплантирана и думата "Емиграция" (ИЗ-селване), дума която се бърка невероятно много с думата "Имиграция" (ПРИ-селване), дори от водещи БГ журналисти, е желателно да се коментира факта, че за лицата с висше образование най-добрият изход е емиграцията и колкото по-бързо я реализират, толкова по-добре за тях.

Оставането в България е опит за самоубийство на всеки висшист, а тези които трябва да стоят в България са добре известните дебели вратове, парламентарните боздугани, техните криейтъри и други лица, убити по рождение.
14 Ноември 2011 21:21
Шибиле мили ,
Нужна е процедура със санкции над външни мърморковци , колкото и патриотни да се манифестират ...
14 Ноември 2011 21:31
...Оставането в България е опит за самоубийство на всеки висшист...

Невероятно, но факт - съгласен съм с Шпионина. Въпреки, че за някои "висшисти" си е въпрос на чест да останат "на ползу роду":(снимка: натиснете тук) ...
14 Ноември 2011 21:32
И аз не съм видела некой да се върне, а много познати са ми навън.
Май се връщат само капиталисчетата що не могат да оцелеят на свободния пазар - като ковачки и пасмина например.

________________________________ ____
Eдинствената сила която притежават световните лидери е да си пречат един на друг
14 Ноември 2011 21:52
Оставането в България е опит за самоубийство на всеки висшист, а тези които трябва да стоят в България са добре известните дебели вратове, парламентарните боздугани, техните криейтъри и други лица, убити по рождение.

Хайде да не влизаме в пререкания, но всеки има своя шанс да се роди човек в своята Родина, а да се превърне в малариен плазмодий не само в пределите на своята Родина.
14 Ноември 2011 21:54
Светулка, не генерализирам фразите.
14 Ноември 2011 22:01
Другари, коментарът ми бе точно по цитираният текст:
Много българи загубиха надежда в последните 2 г. и емигрираха

Много българи не са загубили надежда през последните 2г, а поне от 15г. Най-много българи напуснаха България в периода 94-99г и от 2003-2008г., като разбира се още продължават да емигрират. Явлението не е от 2г. И който твърди такова нещо значи си е държал главата в пясъка през последните 20г.
Затова че много емигранти се връщат в Бг също е вярно. Не само български, но и поляци и чехи. Главно такива без документи. Направили са по някой лев и се връщат кой къща да строи, кой бизнес да прави. Има и много които не успяват да направят нищо, харчат парите и после решават да работят 6 мес зад граница, а се връщат в България само да харчат, както казват самите те.
14 Ноември 2011 22:06
Много българи загубиха надежда в последните 2 г. и емигрираха

Глупости. Познавам само едно семейство което емигрира скоро защото спечели зелена карта. От друга страна знам поне 10 други които се върнаха в България от Зап Европа или САЩ за последните 3 год.
Абсолютна дезинформация.

Сержант garamel.
Прекаляваш с лъжите.
14 Ноември 2011 22:08
Макар че "последните 3 години" би трябвало да означава, че процесът е провокиран от просперитета, генериран от тройната коалиция
14 Ноември 2011 22:35
Макар че "последните 3 години" би трябвало да означава, че процесът е провокиран от просперитета, генериран от тройната коалиция

Не е, за съжаление. Както казах, много от хората се връщат с пари. Харчат ги и пак идват тук да карат камиони или гледат деца или нещо подобно. Най-често се връщат хора без документи които не могат да оцелеят, също и по различни лични причини.
Не познавам хора с документи които да са се върнали от САЩ, но познавам такива върнали се от Зап. Европа заради безработицата там.
Има и друга категория нашенци които правят шашми, теглят кредити, изпразват кредитни карти, кешират всичко и се връщат да харчат в България. За две години профукват всичко и после светът им е крив.
Аз съм съгласен че по време на тригъзата ламя безработицата намаля заради строителният балон, но сега нещата се промениха. От 2003 насам много хора емигрираха в ЕС, главно в Гърция и Испания и главно за гурбет. Гледаха деца, възрастни хора, строители и пр. Сега хората там не могат да им плащат, няма строителство и гурбетчиите които са 2/3 от българските емигранти през този период се завръщат. Както казах поляците и чехите също.
Истината е, че криза и безработица има навсякъде и човек трябва да знае езици, да може да се приспособява. Приспособяването не винаги е възможно, особено за хора с малки деца. Затова някои от тези хора се връщат. Други пък напускат.
14 Ноември 2011 22:57
Едничка радост ги е крепяла по време на тройната и тая гад Борисов я стъпка с кални ботуши.
Потересени сме. Каква епопея! Каква драма!
Интервюирания да не в драматургичния бизнес?
14 Ноември 2011 23:26
Що не погледнете каква е статистиката за раждаемостта?
Това ви е пряка, неподправена оценка как Нормалните хора виждат бъдещето на територията.
Не полюциите на бинарните политикани, не спомените на треперещия пенсионер дето бобо му напомня за тато,
онази проста и презряна статистика много добре показва кой как възпрема бъдещето.
Те това е то - най пряка за ситуацията и перспективата. От там нататък - въпрос на избор/
15 Ноември 2011 00:23
От чисто икономическа гледна точка, намаляването на населението при нарастване на националното богатство - подчертавам, при това условие - е изцяло положително явление. Очевидно е защо. Може да звучи цинично или всякак, но е така. Както и това, че обратното съотношение е много тежък проблем за много други страни.
Имаме ли ръст на богатството? Категорично да, с Божията помощ. Промишленото ни производство през 2011 е нараснало с 83% спрямо 2005 /почти се е удвоило! Европейски рекорд, а може би и световен, нямам време да ровя/, нараства и селскостопанското, износът ни задмина този на Гърция, нямаме дългове, рязко започна да се подобрява инфраструктурата.
Така че скубането на коси по тези точно поводи не ми се вижда много уместно
15 Ноември 2011 00:45
Айдяяя... някой се е нахаралянил с твърди наротици....
15 Ноември 2011 01:01
От чисто икономическа гледна точка, намаляването на населението при нарастване на националното богатство - подчертавам, при това условие - е изцяло положително явление.Имай милост човече! Дори четенето на такива глупости е болезнено!

[/quote]
15 Ноември 2011 06:40
Емиграцията или завръщането в Бг е личен избор. Според мен няма огромна разлика в стандарта на един специалист тук или зад граница. Между 50К или 60К, които ги правя тук за година могат да се изработят и в България(говоря това сериозно), и то за месец - два. Опитайте да искате помощ от полиция в Канада и ще видите как ще ви гледат като трамваи - превенцията тук не важи като начин за работа. Според мен, печеливши могат да бъдат или много млади хора или такива като бившия форумец Чичо Доктор, изучил е хирургия безплатно в Бг и след това практикуващ в щатите. Моите лични наблюдения са, че запада в момента не е стабилно, а дестабилизарищо се общество. Колкото до мутрите - преди години подписах джоб офер за една от най-големите компании в света(с условие, че може да бъде прекратена във всеки момент). Не, че мрънкам ама ручането на жабите не винаги си заслужава.
15 Ноември 2011 07:36
Боже, колко мъка има по този свят, Боже...

15 Ноември 2011 07:41
Лянчата
Имаме ли ръст на богатството? Категорично да, с Божията помощ. Промишленото ни производство през 2011 е нараснало с 83% спрямо 2005 /почти се е удвоило! Европейски рекорд, а може би и световен, нямам време да ровя/, нараства и селскостопанското, износът ни задмина този на Гърция, нямаме дългове, рязко започна да се подобрява инфраструктурата.
Айдяяя още един вярващ в светлото капиталистическо бъдеще. Ама то нещо се е позамътило. От къде ги вземаш тези данни. Тук преди седмица се писа, че средната заплата по покупателна способност сега е около 2 пъти по-ниска от тази през 1989г. Да не говорим за голямата безработица от около 13%. Той май Господ повече помагаше на комунистите, щото сега с Божията помощ съде сме се оцъклили.
15 Ноември 2011 07:44
garamel
19:59:28
..........
От друга страна знам поне 10 други които се върнаха в България от Зап Европа или САЩ за последните 3 год.
............
garamel (същият)
22:35:34
............
Не познавам хора с документи които да са се върнали от САЩ,

Ма ти като пишеш, сам не се четеш - как да те четемЕ ние?? Не всеки, който за три часа казва две противоположни мнения става Бойко Борисов.....
15 Ноември 2011 07:47
Опитайте да искате помощ от полиция в Канада и ще видите как ще ви гледат като трамваи

Ти кога за последен път и за какво точно си искал помощ от полиция в Канада??
15 Ноември 2011 07:49
Лянча - това твоето не е и за смях вече....
15 Ноември 2011 07:56
лянкич,
изтрещял си напълно,
За ефект от нарастване на националното богатство (дали?) да говориш в краткосрочен план е най малкото некоректно и нелепо.
Би ли би бил така добър да споделиш какъв процент е "индустриалното" производство от състава на БВП за да се види колко несъстоятелна е тезата ти? Може също и да отбележиш развитие на БВП в нетно изражение последните две години (не по ППС) за да се оцени по добре "нарастването" за което фантазираш. Може също така да погледнеш развитие на ПЧИ, или развитие на дългово ниво на страната като процент от БВП. Може също така да посочиш за кой предишен период показателят "раждаемост" е спадал с темпа които спада днес
Казано накратко -лъжеш и жонглираш с фактите.
Удивително колко ниско може да падне човек.
15 Ноември 2011 09:01
Някой има ли идея колко народ пуска документи за зелени карти годишно? Вероятно няколко стотин хиляди души.
15 Ноември 2011 09:07
Имам 3 парчета в уса-та. Малкият се върна преди 3 дни. Ама да си удължи работната виза , само за 10 дни. Щото толкова дават отпуск от агенция Блумбърг.
15 Ноември 2011 09:12
А, може ли, след като поревете за мамин Гаргалчо, да дадете цфрички за емигриралите по години? Да кажем - от 1995 г.? А? Или поне да попрочетете ТУК
15 Ноември 2011 10:56
Много българи загубиха надежда в последните 2 г. и емигрирахаголяма роля за това изигра резкия срив на стандарта, постигнат за няколкото години световен растеж. другаде срива беше частичен и постепенно беше превърнат пак в растеж, а у нас - пълен и засега без ясни признаци за обрат. именно това убеди много хора, които имат някакви амбици и желания надхвърлящи базово битово ниво, че в абсурдистан са осъдени на вечна борба за оцеляване, а за устойчив напредък могат да се трудят само в чужбина, където има някаква култура на икономическо и обществено сътрудничество и обществото не се атомизира при всеки по-сериозен натиск.

Редактирано от - Pavlik Morozov на 17/11/2011 г/ 13:27:03

15 Ноември 2011 12:19
Някой има ли идея колко народ пуска документи за зелени карти годишно? Вероятно няколко стотин хиляди души.

Цифрата за 2010 е 196 753 нашенци са участвали в лотарията "Зелена Карта", от които 3048 са удостаени със званието "грийнкартаджиеви".

Така поне ми каза един наш другар от Department of State. Да се надяваме, че не ме е преметнал.
15 Ноември 2011 12:35
Статия за пъстра Америка

"Двукратен спад на броя на кандидатите по програмата "Зелена карта" докладва Държавният департамент на САЩ, писа в. "Уолстрийт джърнъл".
Само 8 милиона души от цял свят са се регистрирали в определения срок за разиграването на 50 хиляди зелени карти и придобиване на разрешение за постоянно пребиваване в САЩ, съобщи "Труд". За сравнение през 2010 г. кандидатурите бяха 15 милиона.

Говорителка на оглавяваното от Хилъри Клинтън ведомство обясни срива в кандидатурите с изключването на Бангладеш от програмата, тъй като азиатската страна вече имала твърде много имигранти в Америка. Само м. г. кандидатите за зелени карти от Бангладеш са били 7, 6 милиона - повече от половината от всички.

Тази година шампионки по кандидатури са две африкански страни - Нигерия (1, 36 млн.) и Гана (909 хил.). Трета е Украйна с 853 хиляди кандидати. Печелившите ще станат известни през май 2012 г.

Броят на кандидатите се очаква да падне още повече догодина, защото по инициатива на сенатора демократ Чарлз Шумър американският Сенат реши да наложи такса от 30 долара за участие в лотарията, която досега бе напълно безплатна. До края на 2011 г. се очаква промяната да бъде приета и от Камарата на представителите."15 Ноември 2011 13:13
"Последните 2 години" е изкуствена конструкция, по-досетливите веднага връщат 2 години назад и се питат "Бе какво стана преди две години? Аха! Станишев беше заменен от Борисов...и затова, рийш ли, българите губят надежда и емигрират..."
Де да беше толкова просто, махаме Борисов и всичко се оправя...
Сериозно, емиграцията на образовани българи се увеличи значително не от 2 а от 4 години - де факто с приемането ни в ЕС.
Един пример - българските лекарите - те не, че загубиха надежда (тя е отдавна загубена), а просто стана възможно с приемането ни в ЕС нашите лекарски дипломи и специалности автоматично да се признават на запад. В момента за много наши лекари няма никакви пречки да практикуват в Германия, Белгия, Франция, където има недостиг на много специалисти - хирурзи, педиатри, ГП, анестезиолози...
И нашите лекари отиват, не се чудят, за да си упражняват професията и да получават истиски европейски лекарски заплати.
15 Ноември 2011 13:42
OOO

Нека да не скромничим,
От две годиин насам държавата води Активна политика срещу "Убийците в бели престилки"
Това е обективна промяна в ситуацията, в този конкретен пример, нека не бъдем излишно скромни.
15 Ноември 2011 14:02
Колеги в хуманитарните науки, за разлика от естествените науки пълното обобщение е пълна глупост, дело на неособено интелигентни люде. Не може да се каже принципно в България е зле в чужбина е добре. Коя е тази чужбина САШ, Кения, Германия, Русия или Китай. Правилно е да се каже някъде в чужбина е по-добре от България. Също така и това твърдение само по себе си е относително, защото има българи, които живеят в България толкова по-добре от някои американци в САЩ, че последните само биха си мечтали да живеят на тяхното място в България. Така, че най-вярно би било твърдението, че в някой държави, някой хора живеят по-добре от колкото в България. Това си зависи от човека. И нека да оставим хората да си изберат къде искат да живеят. При комунизма ни забраняваха да напускаме България, сега имам чувството че ме обиждат ако не искам да избягам "някъде". Умници форумни ненагледни и ненаписали се - Оставете хората сами да си решат къде искат да живеят, не сте толкова умни, че да давате акъл на всички хора къде да отидат да живеят и не можете да им дадете гаранция, че там ще живеят по-добре. При условие, че дори и понятието добър живот е твърде различно за всеки човек.
15 Ноември 2011 14:21
Ако някой се опитва да десеминира прагматични концепции за светлото бъдеще на България е или ментал, или е на път.

Напускането на България е по различни причини, но икономическата ретроспекция на Булгаристан е пътеводната светлина за изход от ситуацията. Никой не е казал, че САЩ са рай, но от западния европейски Рай, САЩ е за предпочитане, както и Канада, Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия.
Във Великобритания, по-специално в Англия, животът е много добър, но държави от рода на Италия, Испания, Португалия задължително трябва да се избягват и да се набляга на Скандинавията.
В края на краищата всеки се спасява самосиндикално, а ако един индивид с висше образование, стои в БГ и се надява на някаква промяна, пловдивската лудница /по-нежно казано "психиатрична клиника"/ именувана на героя на всички луди - Гюро Михайлов, рано или късно ще го инфилтрира във въпросното "заведение".

Редактирано от - The Spy на 15/11/2011 г/ 14:23:20

15 Ноември 2011 14:28
***

Редактирано от - sybil на 15/11/2011 г/ 15:51:50

15 Ноември 2011 14:46
Много българи загубиха надежда в последните 2 г. и емигрираха

ТОЧНО! То идва един момент, в който и надеждата умира.
15 Ноември 2011 14:53
Шпионина! Остаряла ти е информацията.
И в Тюмен е вече по-добре, отколкото в тиквандия:

http://www.flickr.com/photos/du fois/6005924424/in/photostream
15 Ноември 2011 15:18
***

Редактирано от - sybil на 15/11/2011 г/ 15:52:46

15 Ноември 2011 15:48
Мрх++, не си прав, когато емигрирах 1999, България беше достигнала дъното. Човек караше километри сред запуснати селскостопански земи и потънали в трунаци обрасли стърнища. По села и паланки зееха изоставени цехове и постройки, разграбени и недоубити от нашего брата, който беше доведен до просешка тояга, че и по-зле. Това лято, като карах из страната (а аз бая си покарах и по "Хемус" и по "Тракия", и през "Шипка", Пампорово, че даже и по новия път над "Цанков Камък" минах - определено се вижда съживяване, не, определено почти няма пустеещи земи и онова кошмарно усещане за запуснатост и изоставеност на земята и землищата.
Хубаво е, ако износът ни е задминал гръцкия, но аз никога не съм мерил България с гръцки аршин. Проблемът за мен през последните 20 години беше свързан с ограбването на база и инфраструктура построена с труда и ентусиазма на цяло поколение българи, които, след като пожертваха младините си с вяра и ентусиазъм, бяха ограбени и обречени да нямат старини...много от тях гледат децата и внуците си само на снимки.
Ако ме питаш за Бойко - той е разбойник и част от онези отвратителни структури - полуспортни, полукомунистически, полурепресивни, които знаеха кога, как и каво да се предприеме - контрабанда, рекет, нарко трфик, износ на исторически и културни ценности, приватизация, приватизационни фондове, схеми за изпиране и източване на големи суми от ДДС, дрога, контрбанда...Е, сега същите тези неандерталци са новите Големи в БГ. Пошло и обидно, но определено по-добре от 1999.
15 Ноември 2011 15:52
Пак последните две години се изваждат на показ, като че ли до преди тях е имало някакъв златен век и...виждате ли, 'начи, дойдоха милиционерите и физкултурниците и...хоп...хората тръгнаха да емигрират. Ееее, и ако това не е тенденциозност, не знам кое е.
На всичкото отгоре и юнакът бил със синдикално самосъзнание (демек, обича той народните самооблагащи се) и любов към количествените натрупвания, въпреки, че както учи дървената философия при количествено натрупване на лайна не се получава кой знае какъв "качествен скок"...ама дайте да критикуваме, щото сме интелектуалци и ги разбираме тия тънки нюансировки на пущината.
И да не си помислите, че съм герберист или "обвързан с някаква си друга партийна структура с идеални цели" - не бе...безпартиен съм и даже не гласувам за това кой ще дирижира парада в България (‌казвал съм го и преди:‌Не е етично да участвувам в забъркването на попарки които аз, лично няма да сърбам).


15 Ноември 2011 16:08
Не са само икономически причините за емиграцията. Хората отиват в уредени държави, далеч от българските нрави. В България липсва държавност, а обществото направо е изперкало.
15 Ноември 2011 18:52
Гарамела, я да видим сега кои се върнаха - Негово Интелигентно Превъз-ходителство Крадлив Дедо се върна, Милен Велчев и сурия се върнаха като преуспели бизнесмени за да се настанят в Правителството и дооформят спестяванията си! Новият ни Президентин и той се върнал от чужбина, щото много преуспял и за да твори тука! Изобщо - доста от героите на "прехода" се върнаха от чужбина! В резултат на това пролетарията масово бяга, кой накъдето може!...

Редактирано от - Т_Живков на 15/11/2011 г/ 19:01:04

15 Ноември 2011 19:27
Колеги,
Засега нищо не сме видели. Имайте търпение. Нужно е време дори на герберите да се разгърнат. Пък и още има да ядат фискалния резерв на троегъзата.

Емиграцията на българи оттук нататък ще е масова и отчаяна, и то в най-неблагоприятния за това момент, когато западна Европа навлиза в нова рецесия, еврозоната е в колапс, евросолидарността хич я нама, а и отникъде още няма грам идея за икономическо спасение.

Без съмнение времето от 2005 до лятото на 2009 г. ще остане в спомените ни като златна (или позлатена) ера. Това ми беше ясно още в 2008 г. Сегашният режим, както пророкувам от преди изборите в 2009 г., ще остане в историята като най-катастрофалния, засенчвайки далече спомените за Луканов, Виденов и Костов. Вредите от герберското управление ще се усещат с години, може и с десетилетия.

Борисов ще остане в историята като първия бивш бълг. премиер, влязъл в затвора за тежки криминални престъпления в миналото направо от вратата на МС. Легендата за цар Тиква ще остане във фолклора редом с онази за селския цар Бърдоквата.
15 Ноември 2011 19:49
Ushoplias го е казал най-добре. Точно както си е.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД