:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,420,495
Активни 74
Страници 11,362
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Патравия за шампион и педофила за педагог...

Специфични заслуги + идеологическа лоялност = на титли и почести. Така се случваше, не особено рядко, да се въздават уважителните знаци по време на тоталитарното обществено устройство. Сега титлите и почестите са еквивалент на сума, образувана от няколко малки събираеми - партийна, родова и кланова обвързаност, медийно присъствие и т.н., както и от едно голямо събираемо. Ама много голямо - платежоспособност.

Тоест титлите и почеститеглавно се търгуватВсеки от нас се е нагледал на подобни случаи в различни области.

Не твърдя, че футболистът г-н Стоичков е подкупил Академичния съвет на Пловдивския университет, за да го удостоят с почетната титла Доктор хонорис кауза, пази Боже. Но че неговата заможност има връзка с удостояването, това е сигурно, съобщи го и ректорът на университета. Бил помагал финансово на физкултурния факултет.

Да помага не е лошо. Чест и хвала, ако е така. Но да се плаща за това с титли, предназначени за рицарите на знанието, за мъчениците на просвещението, е акт с подигравателен потенциал.

Силно съм впечатлен от бурната обществена и медийна реакция по този казус. Вероятно не по-малко от ректора на Университета и другите академични труженици. Те не са подозирали какво ще се случи. Мислели са, че и този дребен знаков алъш-вериш - почетна титла срещу ползи за заведението, най-вероятно финансови - ще мине и замине като псувня към рефер, отправена под сурдинка.

Реакцията, особено в интернет, е подобна на гейзер. Всички я виждате. Този гейзер, разбира се, бе отпушен от доцент Цветозар Томов, но явно е имало натрупано много напрежение, за да гръмне така.

Тъкмо това напрежение е интересното в случая, то е неочакван феномен. Реакцията дава повод за оптимизъм.

В писмо до ректора на Пловдивския университет - доц. д-р Запрян Козлуджов, доцент Цветозар Томов написа: "Няма да коментирам въпроса с какви постижения в сферата на науката и образованието новоизлюпеният почетен доктор на Пловдивския университет е заслужил тази чест... случаят с г-н Стоичков е връх на тази срамна традиция, предвид факта, честава дума за впечатляващо неук и необразован човек"Обърнете внимание на тези думи. Те са разковничето на казуса. Защото г-н Стоичков със сигурност не е лишен от впечатляващи човешки качества: борбеност, жизненост, амбициозност, както и от по-специфични такива - забележителни спортни умения в областта на футбола. Наистина забележителни и наистина заслужено отплатени както с награди в спорта футбол, така и с хипервисоко заплащане, надвишаващо хилядократно заплащането на най-изтъкнати дейци на науката, медицината, образованието, културата. (Дали това, последното, не е синдром на някаква световна обществена девиация е друг въпрос, достоен за дебати, но статуквото засега е такова. В случая не обсъждаме него.)

Само че, когато даваш отличие някому за нещо, което, как да кажем, е в очебийна и парадоксална противоположност със същинските му достойнства, то очевидно пали тревожна лампичка в общественото мнение. Обществото се чувства застрашено от някакъв вид колективна шизофренизация. Ако печели награда певец, който не може да пее, ако за съдия се избутва човек, който лъже и убива, ако за държавен глава се предлага глава, доказала се досега като мозък на престъпната далавера; ако с орден се окичва доносникът, ако попът служи водосвет в мола на крадеца, значи нещо дълбоко не е наред. Значи няма стойности. Няма морал. Няма и смисъл. Това в крайна сметка срутва всяко социално построение. "Значи, излиза, всичко е позволено, а?" - прави радостно прозрение героят на Достоевски Смердяков, когато му се открива, че Бог май няма. Следователно - няма и наказание. И няма нужда да спазваш правилата, освен едно - да не те хванат.

По този път изкълчването и изчанчването могат да продължат - ще назначат патравия за шампион по бягане, педофила ще турят да ви учи децата, маймуняка ще курдисат за цар. В такива социуми следва масова гибел - първо морална, после национална.

Обикновено по-будните го усещат интуитивно. И се задвижват самосъхранителни обществени инстинкти.

Все един деннякой казва "Баста!"Пък другите се сепват и излизат на улицата. Благодарност заслужава първият, който го каже. Той често рискува много. Някои са си плащали и с живота включително при т.нар. Арабска пролет.

По-горе споменах маймуняк. Има такава приказка от Вилхелм Хауф - "Младият англичанин". Довеждат един маймуняк в отбрано бюргерско общество, маймунякът е с перука, облечен в хубави дрехи. Докато го разберат, че е Homo Troglodytes Linnaei, маймунякът е обект на уважение и подражание, смятат го за носител на нови нрави и особен чар.

Ще кажете, то е хипербола, приказка, в живота чак дотам никога не може.

Може, може. Ако няма хора като Цветозар Томов, и калинка ще ви турят за директор, и футболист ще ви турят за шеф на БАН, и министър-председател ще ви турят за Владимир Димитров-Майстора.
54
6407
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
54
 Видими 
14 Ноември 2011 19:46

Достойно произведение.
14 Ноември 2011 20:17
маймуняка ще курдисат за царАбе туй ... ми напомня на нещо, ама що се не сещам какво...
14 Ноември 2011 20:30
Напомня ми и на мен, ама нещо по-скоро ботаническо... Cucurbita, що ли...
14 Ноември 2011 20:38

Предвиждам реакцията на амбразурчиците: "Къф тоа бе?"...
------------------------------- ------------------------------- -----------
Блогът на Генек

14 Ноември 2011 20:44
14 Ноември 2011 20:46
Още едно уникално "лично" мнение по злободневна тема
"Здравите сили заклеймяват Румяна Узунова."
Очаквайте възмущения в рими.
Трудовият колектив на Пловдивския исторически музей вече изпрати протестна телеграма.

Редактирано от - banoff на 14/11/2011 г/ 20:54:11

14 Ноември 2011 20:47
автора
Прави впечатление, че суеците колеги социолози на Томов мълчат като бити гъ.ове
14 Ноември 2011 20:49
Бойко, ами то този пловдивски университет, много авангарден се оказа...като погледнеш правят, струват и все до окумуш корифеи го докарват - я футболисти, я трактористи...все интелигенция, дагаеба...
К'ъв Харвард, к'ъв Оксфорд, к'ви пет лева...кандидатсвайте в пловдивския аграролюбив институт и успеха ви е в кърпа вързан.
Гаранция - Бусманция.
14 Ноември 2011 20:56
Наистина забележителни и наистина заслужено отплатени както с награди в спорта футбол, така и с хипервисоко заплащане, надвишаващо хилядократно заплащането на най-изтъкнати дейци на науката, медицината, образованието, културата. (Дали това, последното, не е синдром на някаква световна обществена девиация е друг въпрос, достоен за дебати, но статуквото засега е такова. В случая не обсъждаме него.)
Ами да започваме. Да го обсъждаме. Защото туй с нищо незаслужено звание май всъщност е само капката, която преля чашата.


14 Ноември 2011 21:12
Ако печели награда певец, който не може да пее, ако за съдия се избутва човек, който лъже и убива, ако за държавен глава се предлага глава, доказала се досега като мозък на престъпната далавера; ако с орден се окичва доносникът,


Всичко това с особена гордост демонстрираха партийните милиционери на Прехода - и на "певци" неспособни две ноти да изпеят без да квичат се нагледахме и наслушахме; и крокодил за Миска избираха, полуобразована Калинка за шефка курдисваха, г-жа Йелева се опитаха за комисарка да пробутат, досурнаха алчни недоразумения като Качакова, М. Велчев, Ники Маус, н.в. цара-комарджия, изтипосаха 100% от значимите журналисти, политици, и други бандити като кадри на ДС и т.н.

А най-комичното е, че "д-р" Борисов се възмути, че "д-р" Станишев и такива като него са създали мутрите, но не е смешно
14 Ноември 2011 21:16
Прасета не може, а кучета и котки може!

Ако перифразираме тази култова реплика в:
Прасета може, а кучета и котки не може. И вкараме прякорите на пловдивските доктори хонорис кауза?
"Кучето"- един от първите прякори на Хр.Стоичков
"Свинар" прякор от миналото на Хр.Бонев и Георги Гергов от настоящето...
14 Ноември 2011 21:39
Кап ... кап ... кап ... кап ... Като досадни и влудяващи капки ще трябва да капем връз камъка или връз каменните глави. Ако не един, то друг. Ако един се умори, друг да продължи.
А човек се умаря бързо. Слушах тази вечер Томов. Слушах Диков. Позагладиха фразата. Огън и жупел връз удостоилите Стоичков, но не и по ... удостоения. Защото удостоения не е удостоен с благородство и чест. Не, той е зъл и отмъстителен, знаем си го. С много пари и гладни адвокати, които ще закръжат около Томов и всеки друг, готови да разкъсват, във все по-тесни кръгове ... Стига да им се ... плати.

Редактирано от - Firmin на 14/11/2011 г/ 21:41:45

14 Ноември 2011 21:48
Авторът би ли изгледал това Натиснете тук
моля, докрай. Надявам се да му е от полза
14 Ноември 2011 21:49

Днес вестникът надминава себе си. То не че има кой друг да му оспорва палмата, ама все пак - Бойко Ламбовски и Комарницки - Боже, какви постижения. Завиждам им, с тиха завист, защото не каждый умеет петь, не каждому дано яблоком падать к чужим ногам.
Нещо става у нас. И този, който разтресе околността, е Томов. Сега не се усеща, но утре това ще е тривиалност.
14 Ноември 2011 21:53
ВИФ ряпа да яде... ПУ извоюва високи резултутати във високите спортове и се развива на висока висота.
Ето извадка Натиснете тук (след 6:25) от словото на почетния доктор (четено от писан текст):
**
"Пловдивският университет да се изгради като един от най-авторитетните центрове у нас и в чужбина за подготовка на професионалните спортисти. Високите резултати, които Университета извоюва в развитието на високи видове спортове, включително и във футбола, се увенчаха с успех с нашите съвместни усилия. Спорта в "Паисий Хилендарски" се развива на висока висота..."

**
Срам!...
14 Ноември 2011 21:53
Нещо става у нас.

Аха - ще се диверсифицират газовите доставки

_______________________
History teaches us that men and nations behave wisely once they have exhausted all other alternatives.
Abba Eban
Блогът на Манрико
14 Ноември 2011 22:02
Манрико, ама ти май наистина завиждаш на доктор Ицето!?!
14 Ноември 2011 22:08
Един призрак броди из ПУ призракът на Стоичков.
И псува
14 Ноември 2011 22:33
някой казва "Баста!"

Пък другите се сепват и излизат на улицата.

Не е честно.
Чичо го каза по-рано...
14 Ноември 2011 22:49
не разбирам, според герберастията излиза нормално гсина, комуто испанските съдии викаха `но мамата, но мамата` да бъде доктор хонорис кауза?....

блах....

мен лично ще ме е срам да си кажа че съм доктор в чужбинско, ако посрещащите ме знаят, че и червения ляв е не (примерно) футболиста на републиката, ами доктор, че и на кауза някаква....

може би лингвист?

иде ми да задължа всички черпаклии-герберасти да ги наредим ЗАДЪЛЖИТЕЛНО в ндк зала 1 и да им пуснем стоичков да им чете академичните си лекции... и да заключим вратите и да не пускаме никой да не излиза, докато лекциите свършат, и да бъдат от по поне 3-4 академични часа всяка...

после пак ще ги питаме какво мислят за академизма му...
14 Ноември 2011 22:52
Що хонорарис пара капнаха за сметка на Ицо Стоичков. Умни хора излязоха тия академици от ПУ и социално загрижени за медийните работници.
14 Ноември 2011 23:05
Не знам защо, но тази история ми напомня за една друга от преди 20 века.

Навремето някой си Гай Юлий Цезар Август Германик повече познат като Калигула и трети император на Рим за когото се твърди, че не е бил с всичкия си, решил да покаже на почитаемите сенатори, че не стават за нищо и взел та направил коня си (Инцитат) сенатор. Никой не се възпротивил и конят "заседавал" с останалите (сенатори).

След трагичната му смърт, неговият наследник - чичо му Тиберий Клавдий Нерон Германик познат като император Клавдий, за когото също се твърди, че не бил съвсем с всичкия си, изхвърлил коня Инцитат от Сената, но не направо, а по много елегантен начин Първо изхвърлил коня от златните му ясли, пратил го при другите коне (плебса), след което заявил, че Инцитат вече не притежава необходимия имуществен ценз и вече не може да бъде сенатор.

Никой не се възпротивил и Клавдий потвърдил правотата на Калигула, че почитаемите сенатори не стават и за чеп.

Официалната история твърди, че това са легенди, но тя и Илиадата е била само поема преди Шлиман.
14 Ноември 2011 23:24
Ламбовски,
14 Ноември 2011 23:40
Силна статия! Ама онези с наколенките си гледат собствената далавера
15 Ноември 2011 00:09
много добро есе. браво.

борисофф
15 Ноември 2011 03:15
ElCondor, историята ти е съвсем друга работа, нема нищо общо, Инцитат не са го помолили да им окаже тази чест членовете на Сената.
15 Ноември 2011 05:29
Хиксе, откъде знаеш? Може и да са го молили. Все пак това са хората, които са организирали триумф на Калигула по случай победата му над ... Нептун!
15 Ноември 2011 07:32
Абе, примери много. Например, шапката на Геслер. Като измерител на покорството.
Така е и със Стоичков. Пробваха Примата като Леонардо - леки мърморения. Рекоха да видят по-натам какво ще е - докторосаха Кучето.
Народът нещо не иска д асе кланя на шапката на герберастията.
Значи трябва да очакваме нещо.
Например, натиск върху Томов да си вземе думите назад и като бито хлапе да се върне в редицата с гърненцата.
И все повече кретенясали амбразурчици, пробващи да отклонят темата на майната си...
----------------
Блогът на Генек

15 Ноември 2011 08:00
Статията чудесна, а и коментарите тоже Нещо амбразурчиците не са се събудили ийоще. Само Манрико се опитва нещо да измънка.
15 Ноември 2011 08:58
Първанов раздава орден"Стара планина" като нафора даже и на ДС служители
15 Ноември 2011 09:09
На всички е обидно, когато някакъв "ритнитопковец" получава научна титла, макар и почетна. Ама защо никой не реагира, когато преди няколко години Цонев въведе гаврата с офицерските звания - Лили Иванова - полковник! За сведение - за да стане един български офицер полковник, той трябва: 1. Да завърши военно училище; 2. Да завърши Военна академия; 3. Да завърши Генерал-щабна академия или Стратегически курс; 4. Да кандидатства и бъде назначен на длъжност, изискваща полковнишко звание. И в следващия момент - "Лиленцето-Пиленцето" получи полковнишките пагони като лъскава значка за украса, защото щяла да ни пее на изборите...
15 Ноември 2011 09:20
Бойко Ламбовски
15 Ноември 2011 09:31
Сигурно Дянков е орязал парите на амбразурите в новия бюджет, та затова ги няма още
15 Ноември 2011 11:36
Мечо,
мини в архива и ще видиш реакциите.
Хайде, холан - ако не го знаеш, това не означава, че не съществува...
------------------------------- ------------------------------- ------------------------
Блогът на Генек

15 Ноември 2011 11:39
Г-н Ламбовски, чудесно написано!
15 Ноември 2011 11:40
Браво! Мисля същото, но нямам Вашия талант да го формулирам толкова добре. Именно затова Ви и благодаря.
15 Ноември 2011 11:56
за автора. Няма какво да се добави.
15 Ноември 2011 12:35
Ламбовски!!!
И все пак, Герберастията продължава да шава и да защищава любимците си.
Питам герберастите:
Това, че някой лъже и краде, трябва ли всички да лъжем и крадем!?
Това, че някой е простак, трябва ли всички да сме простаци, за да ни уважават!?
Това, че някой е мутра, дори и да ни управляват мутри, трябва ли всички българи да се превърнем в мутри!?
15 Ноември 2011 14:02
Проблемът не е на Стоичков. Не е луд, който яде зелника. Гадното в цялата история е, че в България много проблеми се решават с лични познанства, връзки, ходатайста, приятелства, лобита и пр. Пловдивският университет е получил тази зала благодарение именно на това. Не е ли обидно? А ББ се разпорежда с парите на данъкоплатците като със свои - кой е решил, че в целия недоимък, който ни се набива ежеминутно отвсякъде, е приоритетна именно тази зала в Пловдив? Означава ли това, че някой близък приятел на ББ може да уреди даване на държавни пари за каквото си поиска? Закриват се болници, училища, населени места остават откъснати от света заради закриване на жп линии, ограничават се сумите за лечение на деца и пр. и пр.
Няма нищо лошо да има спортна зала, лош е начинът, по който това се случва.
А решението на Академичния съвет е просто кутията с бонбони, която благодарният пациент даваше някога на доктора, защото те това могат да дадат. На Стоичков пари не му трябват, а почти съм сигурен, че и титла не му е трябвала.
И ако някой трябва да се срамува, това не е Стоичков.
15 Ноември 2011 14:09
А Христо Бонев трябва ли да се срамува?
А Георги Гергов срамува ли се ?
15 Ноември 2011 14:19
Има някои новички парашутисти, които се мятат на амбразурата още от въздуха.
Директивата е - да се замазва. Да, ама смърдиииии...
П.П. Гергов е завършил Агрото и е работил по специалността. Много повече основания /макар и за мен да е съмнителен избор/.
------------------------------- -------------------------------
Блогът на Генек
15 Ноември 2011 14:44
Да, ама смърдиииии...

Смърдиии на свинеферма-а
Дали съм олигарх? Дали съм свинар? Или съм почетен консул на Руската федерация и бизнесмен? Няма никакво значение за мен. Аз съм Георги Гергов,

Натиснете тук

Редактирано от - banoff на 15/11/2011 г/ 14:52:24

15 Ноември 2011 15:04
Първанов раздава орден"Стара планина" като нафора даже и на ДС служители
- ма той сигурно за друго им го дава ордена - не за това, че са ДС служители... макар и за това също да може... на ДС служители, които (примерно, хипотетично) в това си качество са направили нещо голямо за българското гражданско общежитие...

Редактирано от - Лустриран, не фрустриран на 15/11/2011 г/ 16:19:58

15 Ноември 2011 15:13
Хамер,
Наистина е пошло да омаскариш името на един човек по този начин. Да бяха кръстили някоя аула или целия университетски спортен комплекс на Ицо. Така правят в останалия нормален свят когато някой даде пари за построяването на нещо в университет - построяват го и го кръщават на спомоществувателя. Явно Пловдивският университет е управляван от дебил, който няма идея, какъв е смисълът на Doctor Honoris Causa.

Е, Ицо и такъв скандал се набърка! Да му е честито! Макар че за футбол не се дава докторантура, а златна топка или обувка или златен онз, но той тия вече ги е спечелил...не разбирам за какво им беше това допълнително опошляване на и без това дълбоко девалвираните ни "Висше" и прочие академичност!
15 Ноември 2011 16:40
Верно, аз съм сигурен, че Ицо още не е разбрал кво са му дали и що се вдигна толко гюрунтия, ама ми е много интересно, поне ректорът схванал ли е?
15 Ноември 2011 16:52
ElCondor
Хиксе, откъде знаеш? Може и да са го молили. Все пак това са хората, които са организирали триумф на Калигула по случай победата му над ... Нептун!Ма той го е победил, бе, човек, легионите на Калигула неколко часа са шляпали с мечовете си водата, а тоя страхливец Нептун така и не се е появил. Ясно е, че от многобройните удари му е изтекла кръвта, нема друго обяснение. А и да си чул некой след тая битка да го е виждал?
15 Ноември 2011 18:13
АМАН‌ ОТ‌ НЕДОВОЛНИ
Чете човек вестите, чеше се по главата и си вика: А бе, какво му стана на този свят? Никога досега човечеството не е тънало в такова охолство, никога досега не е имало такова изобилие, а то недоволно, та чак му иде да се избива. То не че, едни не са повече от доволни, а други нямат и за комка, ама пък винаги е съществувало това ми ти разделение. Ама пък, ако погледнеш кои най-много недоволствуват и направо да ти се доповръща. Чета, аз значи, за разни мамини синчета и дъщерички които с айфоните си там, с марковите си дрънкулки и одежди окупират разни градски центрове, пушат си "тревичките", ядат си хамбургерите и скандират за равноправие. А бе, аланкоолу, ако има някой който да бъде недоволен и да иска правдини това са умиращите от глад в Африка, нямащите питейна вода, лишените от всякакви права жени в страните с мъжка доминация ( дадена им, разбира се директно от "шефа горе на небето", а то сума ти и разглезени от цивилизацията и просперитета лигльовци се правят на борци за правда.
Разни научни работници, и творци се правят на Раймонда Диен и се кълчат с патоса на герой от Боливуд. Ние, вика, сме за достоен живот и правдини.
Не знам дали ви прави впечетление, но барем тук, в Канада, като чета за стачкуващи и борещи се за по-голямо парченце тутманик са не онези горкичките мизерствуващи които бачкат на минимална работна заплата, ами баш онези работещи или в традиционно печеливщи сектори които искат все повече и повече или трудещите се в черпаклийските отрасли, търсейки най-често телета под воловете за да оправдаят растящия си апетит (маскирайки го като борба за равноправие). Най-комичното е, че недоволни са и мултимилионерите-играчи в НБА. Как може, викат собствениците да взимат по толкова много, а на нас, гориките само по няколко милиона, колкото да не умрем от глад. Неправда, бе, неправда. И не само това, ами тази година най-вероятно няма да гледаме баскетбол именно поради тази причина. Тази година баскетбол, миналите футбол, бейзбол, хокей...а бе...все гладни и окаяни като ги погледнеш, ама пък...това иска народа, дето има една дума. И после, ами защо този ставал доктор, пък онзи министър.
Отвориш вестника и четеш много повече за несретитния живот на ЛиЛо или сиротата Ким Кардашиян, отколкото за някой си умиращ от глад или неизлечима болест. Ако Гуджо се контузи и получи сътресение на мозъка, на никой не му дреме, ама ако това е Сидни Кросби или Раймър, вестниците ще ти надуят главата. И така- хем си искаме лъскавостите, хем пък плачем че са ни малко и искаме още и още...как може, така, онзи да има айпод4, пък аз да се мъча с тази "Нокия", която е модел от преди цели три години? Как така, аз да свиря на китайско копие, а пък той да има оригинален "Фендер Телекастер" от 1957 година? Как така, бе, аз да гледам телевизия на допотопен прожекционен 50" "Хитачи" , а той да има най-последен модел 60" плазма? Няма, значи, правдина и туй то. И се дерат нашите, скачат, проклинат богатите, искат нов социален ред и даже спят в палатки по парковете. Ами може ли така, а? Срамота!!!

15 Ноември 2011 18:34
Този път - добра теза на автора. Еле пък за Владимир Димитров - Майстора...
15 Ноември 2011 18:40
Ламбовски, браво, че отбеляза почти единствен доблестната оставка на Томовски и мълчанието на колегите му. Радвам се, че мога да чуя и видя все още някой от рода на "хвърчащите хора".
Сега очаквам оплюването на разбунтувалия се!!!
15 Ноември 2011 19:16
Радвам се, че мога да чуя и видя все още някой от рода на "хвърчащите хора".

Boianova, объркала си супите и подправките. Не е Томовски от рода на "хвърчащите хора", а gratzian от братска Канада. А Томовски фвърчи от буркан на буркан и си хапва от общия мед, но не може да го произвежда.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД