:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,499,533
Активни 85
Страници 3,876
За един ден 1,302,066
сега и одеве

Как да обичаме държавата, когато самата тя се мрази?

Димитър Денков
Че България е хубава страна, но държавата е грозна, е сред ония убеждения, чиято достоверност се потвърждава с отрицанието на положителната предпоставка и засилването на отрицателната. Държавата е толкова грозна, че загрозява страната до степен, при която мнозина я напускат, за да им остане поне споменът за някогашна хубост. Самата държава още повече погрознява дотам, че започва сама да се мрази, тъй като става все по-безразлична за хората. Горе-долу така се намразват и суетните люде, виждащи в огледалото грозота, която никоя козметика не може да прикрие. Затова често стават зли както към себе си, така и към другите.Разбира се, сравнението е пресиленоСъщо така е пресилено да се твърди, че има изобщо държава като същество, което е хубаво или грозно, обича или мрази. Особената инерция на езика и мисленето води до естествената заблуда да предполагаме качества и дейности, приписвани на сложни съвкупности, обобщавани с едно съществително. И ако спокойно казваме, че законът изисква, държавата воюва, демокрацията побеждава и т.н., добре би било да се безпокоим, ако под това си представяме някакви самостоятелни същности, подобни на боговете от митологията. Още повече следва да се притесняваме, когато закон, държава, демокрация и т.н. се представляват от хора, зли не толкова към себе си, а към другите. При това с претенцията, че са добри за държавата.

Тия абстрактни положения лесно могат да се онагледят. Вижте и чуйте например министър Московски, дефилиращ тия дни из кривите огледала на нашата публичност с държавническа загриженост към Българските държавни железници и типичната твърдост на властника. Убеден е човекът, че държавата е лош стопанин - най-вече предишната, но също така и днешната, която той божем представлява. Това впрочем е нормално убеждение на българските държавници, които обикновено ругаят предшествениците си, а с тях - и предишната държава. Иначе, що се отнася до министър Московски, неговата загриженост към държавната собственост не се различава от тая на колегите му по пост и убеждения. Грижата му към собствеността на държавата се превръща в грижа за частната собственост.И в безгрижие към всички, които ще останат без работа2000, 5000, 7000 безработни, но обезщетени с по шест голеееми заплати; 20 000, 50 000, 70 000 пътници, които ще останат без жп транспорт, но пък с възможности за автопревоз след необходимите "реформи", не тежат колкото убеждението му, че стачката на железничарите освен незаконна е и полезна тъкмо за "реформите". И злото става добро. Когато не се движат влаковете, всъщност се спестява; колкото повече се стачкува, толкова повече се стига до необходимия фалит на БДЖ и още по-необходимата приватизация на печелившите товарни превози. И изобщо стачката не го засяга. По-важни са срещите с кредиторите - естествено, чуждестранни. Тяхното удовлетворяване е още по-важно за образа на държавата, отколкото тоя образ в очите на работници и пътници. Едните ще се преустроят, другите ще намерят алтернативен транспорт - какво по-лесно от това. А с кредиторите е трудно, договорите трябва да се спазват.

Ако кажете, че това е хубаво и дори коректно, върнете се по-горе, за да разберете защо държавата е грозна. Ако не вярвате, че държавата загрозява страната, хванете довечера някой влак между 16 и 8, не гледайте много през прозореца - тъмно е при зимното часово време, взрете се в хората. И ще ви стане ясно колко са грозни нещата не с държавата - това е очевадно, не със страната - това е очевидно.Нещата са грозни с най-важното, с хоратаВ купетата, напълно в унисон с обстановката, пътниците са умърлушени; облечени са в овехтели, тъмни дрехи, повечето втора ръка, пресен внос от Европа; почти всички са се затворили в себе си; по-смелите пушат в коридора напук на забраните; най-смелите пътуват без билет. Тук-там има и по-млади, направили всичко, за да изглеждат по-възрастни и някак по-отворени към света, втренчени в телефони, заглушаващи тракането на колелетата с напъхани в ушите слушалки. Съвременност, при която ти става мъчно за картаджийските карета в купетата, за шишето, обикалящо излезлите от нощната смяна миньори, за любопитните баби, които питаха накъде пътуваш и дали не познаваш Киро от София.

Със сигурност тия умърлушени хора са мнозинството във влаковете. Такива са и мнозинството в автобусите. Те са и мнозинството в страната, грозна тъкмо поради държавническите грижи на едно малцинство, движещо се с колите си по все по-новите магистрали, срещащо се със себеподобни у нас и в чужбина, хвалещо се с поредните успехи на поредната реформа с поредния грозен ефект: покрай пътищата остават все повече порутени гари, запуснати ниви, изтърбушени заводи, празни училища, тъмни села и градове. Все свидетелства на омразата, която държавата чрез своите представители питае към себе си като към лош стопанин - теза, за чието доказателство българската държава направи и прави всичко възможно. Е, как да я обичаме? Отговорът е ясен: като я сменим с по-хубава. Но също така е и тъжен: тази по-хубава държава все по-рядко се мисли като България.
снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
-------
76
12370
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
76
 Видими 
25 Ноември 2011 19:43
А защо да обичаме държавата? Нашият първи дълг е да обичаме, почитаме и слушаме Бога. Егоизмът е вторият - няма и не може да има устойчиво общество, което е основано на нещо друго, освен егоизма. А съчетаването на Първото и Второто ни прави хора.
25 Ноември 2011 20:01
Лянча,
Любовта към Бога е несъвместима с егоизма. За да възлюбиш и обикнеш Бога и за да станеш негов служител, трябва да минеш през отречението на следването на всеки личния интерес който е в разрез или е насочн срещу всеки общ интерес. Бъдещето е на Любовта, а не на егоизма, за това говори и на това учи Синът Божий - Исус Христос.
25 Ноември 2011 20:13
По темата - ставащото в държавата всъщност е отражение на това което става в самите нас. Давайки властта на поредните бадити, или мълчаливо съгласявайки се с престъпленията които те вършат на кормилото на държавата, ние ставаме техни фактически съучастници. Мълчанието на обществото за ежедневните престъпления които извършват овластилите се престъпни личности, публичното одобрение на тези престъпления от страна на платени журналисти или общественици е присъда за самите нас и за нашето общество. Омразата срещу държавата, може да се разглежда най-вече като омраза срещу самите нас. На какво основание някой може да има претенции към държавата, след като не е направил нищо за да и помогне с нещо, а напротив - съдействал е за влизането във властта на откровени пресъпници и след това аплодира начина по който те разрушават и унищожват държавата?
25 Ноември 2011 20:18
...Убеден е човекът, че държавата е лош стопанин - най-вече предишната, но също така и днешната, която той божем представлява.... От това по-ясно обяснение за дереджето на държавата - какво?
25 Ноември 2011 20:23
Нашият първи дълг е да обичаме, почитаме и слушаме Бога.

25 Ноември 2011 20:29
Философски размисли. На килограм.
След изборите.
25 Ноември 2011 21:13
Лянча, Любовта към Бога е несъвместима с егоизма. За да възлюбиш и обикнеш Бога и за да станеш негов служител, трябва да минеш през отречението на следването на всеки личен интерес

Според мен, Касапин, бъркаш понятията егоизъм и личен интерес. Грубо, ще ги поясня така: "егоизъм" е, когато след Бога мислиш и действаш за няколкото си най-близки човека... няма да спорим къде точно виждаш себе си в скромната група... "личен интерес" е, когато поставяш егото си преди Бога и преди тях
25 Ноември 2011 21:37
А още по-просто казано, към Бога, семейството и общината... към себе си... имаме свещен дълг, а към държавата - тегоба
25 Ноември 2011 21:38
Адаш мили , ,
Кучето иска да си уверен в бъдещето , а не носталгичен . Виж ССтанишев , на втора работа се хвана момчето . Тъй се успява в днешното ни време , а другото го забрави . Измъчват те тежките ти впечатления за матриала , а той като няма как или другояче , все по-бавно помни и по-бавно забравя . Между ни казано , смело движим на ръчна спирачка ...
25 Ноември 2011 22:03
Денков, отново

Няма значение, че под две теми в "наблюдател" някои са се разлянчили - не само Лянчата

Редактирано от - nikola_tsanev на 25/11/2011 г/ 22:06:24

25 Ноември 2011 22:07
Димитре,
Преди 10-ти ноември пътническите влакове на БДЖ бяха претъпкани. Също и бързите и експресните. Като студент съм пътувал само с БДЖ и БГА "Балкан". Нямаше друг превоз. Голямата шега беше, че от Варна до София със спален вагон се "стигаше" за 18 лева, а със самолет за 22 лева. Във влаковете съм пътувал навсякъде - като започнеш от "първа класа" (Нали знаеш, че в "безкласовото общество" уиски пиеше само първа класа?) и стигнеш до тоалетната и товарният вагон. Тогава нямаше синдикати. Не и като сегашните. И пак БДЖ беше на този хал. Това по-младите „драскачи” (не влагам нищо обидно в думата!) не го знаят и няма от къде да го научат. Също и тези, които са родени на жълтите павета. На тях не можеш да се сърдиш. Но виж синдикатите... Те още си живеят във времето от преди социализЪма. От една седмица слушам как (според синдикатите) БДЖ можело да се оздрави само с инвестиции. ... Като изключим, че пенсионерката баба Станка (БДЖ) няма от къде да намери пари да открие Mall, остава въпросът как ще се възвръщат тези инвестиции. За разлика от синдикатите, вече и последната баба научи, че няма защо да си купува „Бентли” на лизинг, при положение, че няма с какво да си плаща лизинга? Разбира се.... и за туй е виновна държавата, нали?
25 Ноември 2011 23:23
Писал съм го преди, но пак да го повторя: "страната се дава на хората от Бога, а държавата после си я правят те". По повод на първото си спомням за онзи виц, дето Господ забравил да задели място под слънцето за българите, та се наложило да им даде кът от рая. За второто - което и правителство да споменем, няма как да не му теглим една яка ..., какво направи от тази прекрасна страна - точно това, за което пише в края на статоята си авторът. Тъжно и безнадеждно някак си ...
25 Ноември 2011 23:32
Тогава нямаше синдикати. Не и като сегашните

Имаше професионални съюзи, "профсъюзи". Отликите им от "синдикати"-те са от земята до небето и всички са в полза на профсъюзите, ликвидираните

Редактирано от - В.Лянча на 26/11/2011 г/ 15:46:12

26 Ноември 2011 00:00
Денков, по-плитко и бездарно писание отдавна не бях чел. Потресен съм. Всичко трябва да има граници, дори и популизмът.

Когато едно държавно предприятие произвежда ежедневно десетки хиляди лева загуби, които се плащат от цвета на нацията - данъкоплатците, нещо трябва да се направи. Колкото по-късно, толкова по-зле.
Държавата не била лош стопанин. Откраднаха й 1000 вагона. Купи локомотиви със заем, който знае, че не може да изплаща. За работа, която може да се върши от един човек, назначава двама. Какви да са заплатите на тези хора тогава? И кой трябва да им ги плаща?

Пародията е в това, че никой не говори за правителствата, които бавно и плавно докарах железниците дотук. Мразим правителството, което се опитва да направи нещо и казваме, че то самото се мразело. Правело го било лошо. Не трябвало така. А как трябва, Денков? Защо не разкажеш?

Когато журналист, който уважава себе си, седне да пише за сложни проблеми, трябва най-малкото от кумова срама да погледне нещата от двете страни. Разбираме, че инструкциите са да се плюе правителството, но поне го правете интелигентно.
26 Ноември 2011 00:27
Не е виновна държавата.Народа е калпав, крадлив и дребнав.Държавата това сме всички ние и каквито сме ние, такава е и държавата.
Морал, вяра и самоуважение му липсва на това общество!
26 Ноември 2011 00:29
Крумови закони трябват на тоя бг нужник да се оправи.
26 Ноември 2011 00:30
Аа..а не! Много безмозъчно е това изказване от 26.11.2011 г. 00:00:46. Затова сме стигнали дотук. Защото нямаме никаква нужда от примиренческо съглашателство с простотията и мръсотията, в която непрекъснато потъваме. Точно обратното! И няма никаква нужда да се нахвърляме върху хората, които не са съгласни и ги боли сърцето от това. Няма нужда! Това е прекалено грозно и глупаво. Статията си е много хубава. А на който не му харесва, може би грозотията е в самия него, а не в статията.


Не ми се обяснява сега надълго и нашироко, но железницата е кръвоносната система на държавата. Така е по цял свят. И когато железницата не е в ред и е на този хал, в който се намира у нас, значи държавата е много зле. И е много прав авторът да отбележи с болка съвпадението - вижте пътниците на тази железница. И те са същите като нея. С други думи - ако затворим и съсипем докрай железницата, тях какво ще ги правим? Можем ли да ги затворим и да ги съсипем и тях? Защото точно натам всичко е отдавна тръгнало. И докога така ще продължаваме? Докато затрием съвсем страната ли?


Това е болката на автора. И който не е съгласен с нея, да си наляга парцалите! Нямаме нужда вече от глупости. Аман!


Защото аз си спомням много добре още през миналия век, когато тръгнахме да работим в Германия и тя беше в цъфтящо икономическо състояние - всички ходеха на работа и обикаляха страната през почивните дни с влак с големи намаления. Подчертавам - големи и най-различни намаления. Именно защото железницата е кръвоносната система на държавата. Никой разумен човек не се издържа от кръвоносната си система, нито пък я оставя тя да си се оправя както си може сама, точно обратното - той се преглежда редовно и влага много пари и усилия, за да я стимулира и поддържа във възможно най-добро състояние, защото това се отразява много здравословно на целия му организъм.


И точно затова железницата в най-цъфтящите години на Германия беше ... губеща. Но никой в тази държава, дори и само за секунда, не си помисляше да я затвори или да я съкрати. Само на прост варварин може да му хрумне такова нещо въобще. Железницата е най-екологичният транспорт след водния и тя има огромно бъдеще! Без значение какво мислят и се опитват да правят тука вече 22 години неграмотно бездарните пишман реформатори.


Ами представете си сега за секунда, че до София може да стигне за някакви 30-40 минути от Пазарджик, Враца, Кюстендил или Дупница? Или де да знам още от къде? Примерно, от Златица и Пирдоп. Щеше ли някой да пътува с кола до тях? Ами хората можеха оттам да пътуват на работа. Можеха да имат къщи сред природата и да пътуват с влака всеки ден. Вместо да се завират по комплексите и да пътуват с часове до тях, задръствайки целия град. Как се прави това? Ами само с пари на данъкоплатците, разбира се. С постоянни и непрекъснати, големи държавни вложения! Така се прави хубава държава.


И да се върнем сега обратно от виртуалното в реалното - когато се остави железницата като кръвоносна система на държавата да умира и да вегетира - заедно с нея и по същия начин (!) умира и вегетира държавата. Барабар с всичкото си население. А който не разбира това, да си затваря плювалника и да не плещи глупости!

Редактирано от - ламбен на 26/11/2011 г/ 11:36:39

26 Ноември 2011 00:30
Когато едно държавно предприятие произвежда ежедневно десетки хиляди лева загуби, които се плащат от цвета на нацията - данъкоплатците, нещо трябва да се направи.


Когато една държавна милиция(полиция) от 65 000 служители произвежда ежедневно три милиона и половина лева загуби, и не служи за нищо друго освен за защита на властта, нима не трябва да се направи нещо сър Джон?
26 Ноември 2011 00:37
Въх сър.
Как трябва?
Ами трябва ръководство което не може да осигури ако не прилична скопост на двежение, но поне да постигне тази преди 30 години, да си ходи НЕЗАБАВНО! от вчера, а не да прави шменти-капели и планове за преструктурирания.
Ръководство което допуска астрономически закъснения не на един а на повечето влакове също. Със се министерство. Това да не е от вчера? Нещо да е правено по въпроса. Дори дребни административни усилия ще дадъг резултат. Какви преструктурирания, каква конкурентност какви пет лева.
Цялата тази история очевидно е подготовка за КРУПНА ДАЛАВЕРА.
26 Ноември 2011 00:55
Димитър Денков
26 Ноември 2011 01:48
Когато едно държавно предприятие произвежда ежедневно десетки хиляди лева загуби, които се плащат от цвета на нацията

Скромно, ще попитам три неща:
1. Държавното предприятие, което "произвежда ежедневно десетки хиляди лева загуби", е БДЖ. Без съмнение, железниците имат нужда от саниране;
2. НЕК е другото подобно предприятие. Ежедневно, "произвежда" стотици хиляди за крадеца Георги Кадиев;
3. Какво правим, другари?
26 Ноември 2011 06:19
В САЩ синдикатите на шофьорите на големи камиони (trucks) убиха железниците.
Сега и в България подобна работа.
Еко цената на прехода от Влак към Трак:
According to a 1995 U.S. Government estimate, the energy cost of carrying one ton of freight a distance of one kilometer averages 337 kJ for water, 221 kJ for rail, 2, 000 kJ for trucks, and nearly 13, 000 kJ for air transport.[18] Many environmental organizations favor laws and incentives to encourage the switch from road to rail, especially in Europe.[19]

Почти 10 пъти е по-висока!
--
А защо ли визионерът Уорън Бъфет купува точно сега цяла железница!?
Натиснете тук
26 Ноември 2011 06:23
Май Цветелинка освен банка скоро ще получи и Железници
Явно нито Царя, нито Станишев ще карат влака
26 Ноември 2011 07:28
Не разбрах какво предлага авторът, за да заобичаме държавата? Не на нас, на държавата.
А за БДЖ - какво би направил той, ако днес оглави БДЖ?
26 Ноември 2011 07:41
По повод някои размисли за държавата и народа и , ще допълня изказалите се че има една проста формула. Уважение. Тъй като ний нямаме навика да се уважаваме и почитаме един другиму то и никой навънка не ни уважава.
По това много приличаме на руснаците. И те като нас, имаш чувството че се мразят помежду си.
А без уважение между народа не може да се съгради здраво общество. Като не е здраво то не може да твори и съзидава здрави неща а прави мръсотии. Затова у нас нищо не е наред. Може ли някой да каже коя система или подсистема изграждащи държавата работят поне на ниво добре.
26 Ноември 2011 07:41
Денков,
Особено за последния абзац.Записах си го.Отдавна не бях чел така синтезиран и точен изказ за това къде сме, какво сме и накъде сме тръгнали.
И друго забелязах, или започнах да му обръщам внимание.Ето и в своя пост говоря "сме", по нагоре касапина употребява "ние" -за престъплението извършено от маса "хора" избирайки приматите.
НЕ, не СМЕ и не сме НИЕ, на чиято съвест ще тежи дърпането на шалтера. То може и да няма значение кой точно е бил де.
Като се дръпне шалтера и всичко замре - бешлиму маата от какво е дошла повредата и какво от това - край, свършило е.
НО!!! ако и една светлинка остане да мъждука на тази територия, ако дори само един файтон ХОРА останат - дори и само да почистват табелите на които пише Р България, трябва да се знае и трябва да го знаят - не само КОЙ е престъпника затрил окончателно тази хубава страна, но и кои са били помагачите му.Защото и ТЕ са престъпници.
Затова си обещавам внимателно да употребявам "ние" и "те".Едно добро дело е "те" да се знаят поименно.Затова и настоявам онези шушумиги от парламента, внесли предложението за нулевата година да се покажат поименно-не да се крият зад "Мента Стоянова и други..."За едно им завиждам на мошетата - минали са толкова години от ВСВ, но доскоро издирваха престъпни нацисти покрили се по джунглите на света.Затова са и нация и народ оцелял - макар и хилядолетия мачкан.
Ех, де да можеше и нашите престъпници - с 1% от ТОВА - ТАКА.Не само от властта престъпниците.
26 Ноември 2011 07:41
"Никаква система не може да промени нещата ако човекът не се промени" Гогол
А промяната тръгва единствено от себе си. У нас е пълно с раздаващи ум и такива дето все правителствата му виновни. Ако, обаче, го питаш: "Байно ти държиш ли се като достоен човек, вършиш ли си изцяло съвестно работата ?... "
Дори Свети Франциск, който че цял живот се чудил как да промени хората да станат по-добри, на края на живота си стигнал до прозрението че трябва да започне от себе си...

Редактирано от - Гладиатор на 26/11/2011 г/ 07:54:00

26 Ноември 2011 07:55
Как изглеждаме отстрани.
http://bogolubie.blog.bg/drugi/ 2011/11/14/gryckiiat-vestnik-qu ot-simera-quot-za-polojenieto-n a-bylgari.851119
Директна извадка от гръцкия вестник "Симера":
"Българите са най-бедният народ в Европа и това не е тайна дори за самите тях, но видели ли сте ги да протестират? Не, няма и да ги видите защото не могат да си го позволят. Целенасочената политика по-обедняване на българският народ се ръководи чрез различни уж европейски директиви. Забележете въпреки, че българите са признато най-бедни, голяма част от стоките и услугите са с по-високи цени от средноевропейските. За да оцеляват, те са принудени да работят непрекъснато при ужасни условия на труд, при масово погазване на всякакви трудови норми, без да смеят да се оплакват, без да смеят да си потърсят правата. Техните синдикални лидери, ако могат вобще да се нарекат така, ще видите сред редиците на управляващите, окичени с най-високите държавни отличия, но не и сред работниците, не и на прощадите, не и в първите редици на протестите, защото протести няма.
И ние като гръцки граждани свикнали да търсим и отстояваме правата си задаваме въпроса, как е възможно това? Как при този стандарт на живот, при тези условия на труд, при това нагло и безочливо отношение към тях, как те стоят тихо и безропотно? Отговора е един - те са бедни, толкова бедни, че дори и един ден да не са на работа, а да излязат на протест, това ще бъде пагубно за тяхното оцеляване. Те няма да успеят да си платят сметките, или да си купят храна, или необходими лекарства, или дрешки за децата. Да, те са толкова бедни, че ходят болни на работа, че по скоро биха умрели на работното си място, отколкото да си вземат почивка нужна на всеки жив организъм. За тях няма почивка, заробени веднъж от банките, втори път от работодателите си и трети път от политиците си, те са изгубили всяка надежда и живеят ден за ден в постоянен страх и стрес да не изгубят работата си, надника си, да не се разболеят. Всяко едно по-сериозно заболяване ги обрича на почти сигурна смърт, защото са бедни. Техните предприятия произвеждат инвалиди, българите биват използвани, изстисквани и изхвърлени на улицата. Без защита , без надежда.
Тяхната държава, тяхната индустрия бе разпродадена и разграбена на безценица. В България няма истински чуждестранни инвестиции. Това което е продадено на чужденци на безценица или е унищожено, за да не се произвеждат конкурентни на вносните стоки или се използва за ограбване на българите и изнасяне на спечелените пари в чужбина. На българите им набиват в главите, че заплатите им трябва да са ниски, защото така били конкурентно способни и така забележете привличали чуждестранните инвеститори. Няма по-смехотворно твърдение от това. Как можеш да твърдиш, след като уж си член на Обединена Европа, че ще привличаш инвеститори с ниското ниво на заплащане? В кой век живеят българите? Не разбират ли, че днес истинските инвеститори търсят не проста маса работеща за без пари, а работници образовани, специалисти, притежаващи творческа мисъл и креативност, откриватели и способни да предугаждат бъдещето. Явно някой има интерес да ги кара да се конкурират по заплащане със страните от третия свят, а не по знания с развитите Европейски държави.
В България правителството инвестира най-много в полицията, която е един процент от цялото население на страната. Но не мислете, че тази полиция се бори с престъпността, не, самата полиция е корумпирана, съдебната им власт също, за политиците им да не говорим. Полицията им е гарант за сигурността на корумпираната върхушка, за това, че всеки дори и плах опит за протест и търсене на отговорност, ще бъде смазан и потушен. Благодарение целенасочената политика на потъпкване и опростачване на българският народ, той е почти обречен на изчезване. По-голямата част от знаещото и можещо население е емигрирала, циганите са оставени сами на себе си като безнаказаността им е пословична, а страхът у българите неописуем."
26 Ноември 2011 08:22
Железниците се източват системно от 20 години и без съмнение ще фалират. Тогава някой ще ги купи за 1 лев или за 150 х. долара. Виновен ще се окаже не този, който ги е докарал до фалит, а който ги е продал за 1 лев.
Този сценарий може да продължава безкрайно и винаги ще е успешен. БСП ще източват, други ще приватизират, народът ще ги намразва и отново ще докарва на власт БСП. Докато не останат българи, както пишело в гръцкия вестник "Симера".

Да сте чули през тези 20 години някой да се осмели да каже, че МВР изяжда парите на образованието, науката и културата? И отгоре на всичко да се опита да им намали бюджета, дори символично, и да им увеличи стажа и възрастта за пенсиониране? Някой да е хвърлял камък в блатото БАН? Някой да се е озъбвал на империята Лукойл? Или на енергийната мафия, очакваща да гушне милиарди от Белене? Е, намери се такъв човек. Най-мразеният човек в държавата - Дянков.

Българите ще мразят всеки, който дръзне да каже, че работят малко и лошо. Костов им го каза и си плати. Дянков също ще си плати.

А да сте чули някой да каже добра дума за Дянков? Е, чухте.
26 Ноември 2011 08:32

Хххеееей Невдянкофф, голям ти е мерака да си сър, а? Ми що си ръгнал зад гьоля бе кретен?
п.с. и още нещо - не се издавай така елементарно, хубуу си се правеше на амбразурчик, по ти одеше.Ама пуст нарцисизъм!
26 Ноември 2011 08:34
И още едно п.с.
Не си ти най мразения бе, ти и за това не си кадърен.
26 Ноември 2011 09:17
Как да обичаме държавата, когато самата тя НИ мрази?
26 Ноември 2011 09:50
Тази държава, откакто Русия я създаде през 1878 година с цената на 200 000 жертви, до ден днешен е единственно в услуга на шепа негодници. Само веднъж - през 1944 г., те си получиха заслуженото от Народния съд. През останалото време тази държава е дойна крава на селянчета, кой във фрак, кой - в брич и чизми, измъкнали се от неволята и оборите с говедата на тато си, и плюли и на нация, и на Европа, и на света в името на шкембетата си и омазаните си зурли с блажно. Това не е държава на хората. Това не е Европа, това не логиката на живота. Това е отвратително творение на полицаи, на пристави и на нагайки. Това е пропуснала 500 години от нормалното си развитие територия, пълна с авантюристи, простаци и неуки лумпени, на които се дават звания като доктор хонорис кауза. Или се правят премиери. Тава е сборище на алчни, агресивни и опасни за света отклонения от човешкия род, мразещи Запада, предатели по порода, колачи на глави и насилници от вид, какъвто не се среща в другите страни, дори при чалмалиите.Това е опасна сган, която не се поддава нито на внушения, нито на убеждения. Патологични в своята алчност, рушащи собствения си дом и за 500% печалба готови да стрелят на майка си в гърба. Такава държава няма място в ЕС, тя е за степите на Азия. Не вярвате ли - ами питайте Холандия какво мисли по въпроса...
26 Ноември 2011 09:58
Демокрацията е такава система при което не знаеш срещу кого трябва да протестираш. Има толкова много центрове на властта, че отговорността за управлението на държавата се размива дотолкова, че всеки държавен служител може да се прави на шеф и да няма точно определени отговорности за неспазването на които да е виновен.

Да стачкуваш при демокрацията е все едно да поканиш дявола в къщи. Ще стане по-зле, а не по-добре. Всъщност който стачкува получава парите на някой друг който не стачкува - държавата не се развива към по-добро, даже обратното.

Всъщност стачкуващите крадат от парите на тези които не стачкуват - това става. Ако всички започнат да стачкуват - се получава криза, печатане на пари - идва други "демократи" които пак карат по стария начин. Просто защото съдът и законите и конституцията са същите...


А да това е когато се стачкува срещу държавата, а не срещу частен работодател.


26 Ноември 2011 10:08
Тази държава, откакто Русия я създаде през 1878 година с цената на 200 000 жертви, до ден днешен е единственно в услуга на шепа негодници. Само веднъж - през 1944 г., те си получиха заслуженото от Народния съд.

Прав сте другарьо. Много сте прав. Ама чува ли ни някой?
26 Ноември 2011 10:30
Съгласен съм с горчивите констатации в изказването от 26.11.2011 г. 09:50:12. Не, че точно тук е баш мястото това да бъде обсъждано, но такова нещо може да се каже винаги и по всеки повод в тази държава. Защото, както вече много добре се вижда след "резултатите" от непрекъснатите безумни напъни на реформите, извършвани мъчително дълго вече 22 години от напълно бездарните и неграмотни местни пишман реформатори, това е "цивилизационен проблем" на страната, хората и държавата. За съжаление. Нямам предвид, обаче, само и единствено лявата идеология, както веднага, но съвсем ограничено, би могло да бъде предпоставено, напротив - имам предвид преди всичко дълбоко образованото, рационално и доказано с реални резултати в живия живот мислене, а не емоциите и страстите на некадърниците и мошениците.

Редактирано от - ламбен на 26/11/2011 г/ 11:20:55

26 Ноември 2011 11:21
Да сте чули през тези 20 години някой да се осмели да каже, че МВР изяжда парите на образованието, науката и културата? И отгоре на всичко да се опита да им намали бюджета, дори символично, и да им увеличи стажа и възрастта за пенсиониране? Някой да е хвърлял камък в блатото БАН? Някой да се е озъбвал на империята Лукойл? Или на енергийната мафия, очакваща да гушне милиарди от Белене? Е, намери се такъв човек. Най-мразеният човек в държавата - Дянков. Сър Джон, то и като пръднеш ти става хубаво и леко.Въпросът е кога, къде и как го правиш.Безспорно е че промени във всички сфери трябва да има, но Дянковия начин ли е най-добрия?Нека ни убеди.И аз искам детето ми да стане художник, ама него оставям да ми драска тапетите в къщи.[black ][/black]

Мисля каквото пиша !
26 Ноември 2011 11:53
Ама, много бездарни глупости са всичко това, бе - да противопоставяме един срещу друг различните разходи на държавата. Напълно шизофреничен е този подход - кажи кой крак повече си го обичаш, защото утре другия ще ти го отрежем. Само много ораничени в горния завършек на тялото, недовършени идиоти като Дянков могат да се мъчат да намерят рационален път при такива начални предпоставки и такива условия. И никога няма да могат да го намерят, разбира се. Защото никой не е и не може да бъде против рационалните разходи и икономиите, но трябва много добре да се знае и да се разбира простата истина, че това не може да бъде първи приоритет на която и да било икономика. Преди всичко в икономиката трябва да се мисли как, с какво и откъде ще донесеш и ще направиш пари, а не какво да съкратиш. Няма движение напред и няма развитие в съкращенията и ако само и единствено те присъствуват в една икономика, какъвто е случаят на всички тривиални и бездарни икономически "реформи", включително и на българската, става много зле. Което и наблюдаваме.

Редактирано от - ламбен на 26/11/2011 г/ 12:24:44

26 Ноември 2011 12:09

Гладиатор,
Отговарям ти на въпросите:
1. Държа се като достоен човек, поради което ми режат от премиите.
2. Върша работа на двама, щото са сол ташаци на шефа- и получаваме еднакви заплати.
Въпрос:
1. Колко време си мислиш, че ще правя това и нема да са направя на разсеян?
2. В таз бизнес среда как се оцелява?
26 Ноември 2011 12:34
Някой да е хвърлял камък в блатото БАН? Е, намери се такъв човек. .. Най-мразеният човек в държавата - Дянков.


"Съра" - изглежда отново трябва да припомним на такива като Вас "камъните дянкови":

Симеон Дянков , служител на Световната банка , декември 2008 г. пред в. Капитал:

"Възможен вариант е да се затворят повечето лаборатории и научни центрове в Българската академия на науките, като на тяхно място се учреди фонд "Наука". До него ще имат достъп всички научни работници от различните университети, частните лаборатории, мозъчните тръстове с нестопанска цел и дори индустрията. ... Как точно ще функционира този фонд? За да получи бърз старт, най-добре ще е да се затворят повечето отдели в БАН и техните сгради да се продадат. Това ще осигури приходи от около 250 млн. долара, по-голямата част от които могат да се инвестират директно във фонда. А с останалите може дори да се закупят акции на борсата, което в скоро време ще е много удачно. След това трябва да се сформират фондации, които да дават пари по проекти, а не по звена. "

Фонд "Наука" (Национален фонд за научни изследвания) си съществува далеч преди дянков. Това, което се случи с идването на бившия служител на СБ е, че той намали драстично неговия бюджет, а с това и възможностите за проектно финансиране на научните изследвания в България. Другата скандална случка е потулването от тандема дянков-игнатов на милионните далавери във фонда, половината направени по времето на сегашното правителство, запазило и чиновниците в МОМН, отговорни за далаверите.

А за да се улесни достъпа на "частните лаборатории, мозъчните тръстове с нестопанска цел и индустрията", на мястото на напусналия в знак на протест предишен управител на фонда - математик със световно признание, е назначен пенсиониран филолог, с топли връзки в НБУ, а изпълнителният съвет към фонда е оглавен от хидрогеолог, изявен НБУ учен без нито една публикация в чужди реферирани списания…
"Черешката" сред шестимата членове на съвета, обаче е една активно лоялна към управляващите доцентка в ЮЗУ, "културолог, медиен експерт, театрален критик и публицист" - по-известна като авторка на статии в жълтия депесарски вестник Уикенд. Неотдавна част от вестникарското творчество на дамата е издадено в книга, финансирана от... проект "за научни изследвания" на фонда…

И, за да добиете, Сър, и една по-конкретна представа за "благотворния" ефект на "камъка дянков" върху българската наука, препоръчвам една неотдавнашна изява на въпросната бележита българска учЕна, в едно присъдружно на властта ТВ студио Натиснете тук

26 Ноември 2011 12:35
Казаното от Денков може да се синтезира в една фраза: ‌"В‌ България Държавата е мащеха за населението".
............................... ...

Нещо като приказката за Снежанка и лошата Царица с отровната ябълка. Нямаме си само Принц, да дойде, за да ни целуне и съживи, та белким дръпнем напред като нация и държава (досега избираните "принцове", в т.ч. и родения такъв, Симеон2, изобщо не оправдаха доверието на поданиците си и се оказаха откровенни ментета, долна проба мошенници и абсолютен въздух под налягане).
26 Ноември 2011 12:36
Държавата е толкова грозна, че загрозява страната до степен, при която мнозина я напускат, за да им остане поне споменът за някогашна хубост.


По-точно не може да се каже. Тъжно е, но Денков
26 Ноември 2011 12:55
Денков!
Колкото си по-близо житието и битието на "обикновените отрудени умърлушени хора", толкова по-добри са нещата, които пишеш.
И аз тази седмица се взирам често в замръзналата маска-лице на министър Московски и се питам, защо вече 22 години, нормални хора влизащи във властта, се променят драстично и някак си "погрозняват"!? Синдромът Дориан Грей!? /По Оскар Уайлд/
Една от основните причини според мен /твърдя го отдавна и увереността ми се засилва/, тези вкопчили със във властта човеци са просто злонамерени. Те не мислят добро за и на хората, които управляват и чиито съдби зависят от тях. Никога не чакай добро от злонамерените човеци, каквото и да ти казват!
Ще кажете - така е при капитализма! Не! Добронамереният човек, когато изпадне в противоречие със себе си, със системата, която го заставя да се превърне в античовек, ще се оттегли, ще подаде оставката си. А злонамереният продължава да се катери "нагоре по стълбта" на капитализма. Погледнете лицето на някогашния соц-младежки активист Владко Владимиров - гледа и говори високомерно, зло и разбираш, че грижата му са вагоните и печалбите, а не хората - работници жепе-йци и пътници. Ами този иначе кротък човек Тотю Младенов. Безсилен и немощен пред сблъсъка между труда и бързо богатеещите "нови" капиталисти, пред социалните проблеми на народа български, гърчи се и "погрознява " с часове под натиска на мутрата министър-председател и върколака Дянков.
Да! Реформи за ефективност, за висока производителност безспорно са необходими. Но защо трябва да загубим човешкия си облик, защо трябва да се мачкат хората, защо се гаврят със съдбите им!? Резултатът: превърнахме България в гетото на Европа - бедни, необразовани, мръсни и грозни, злобни, жестоки, пребиващи се до смърт озлобени хора!?
Нашите злонамарени властници никога няма да бъдат на страната на умърлушените пътници във влака България! Затова трябва да ги изметем!
26 Ноември 2011 12:55
„М. К. вади шпагата и я забива на точното място”, заяви министърът на образованието Сергей Игнатов на промоцията на книгата й „Глас от общественото мнение”.Ще се възползвам от тропата на видния египтолог и експерт по отработено радиоактивно гориво г-н Сергей Симеонов Игнатов, за да призная на уважаемия Комар:


Забивате пробосциса в точните персони!

26 Ноември 2011 13:41
А аз слушам Калина Андролова по Хоризонт - "Деконструкция" и ми става още по-гневно. Ми те са си подписали проучванията за шиистов газ да започнат... и са си започнали... Лъжливи до ОТВРАТ...
26 Ноември 2011 14:04
Авторът обича ли полицията, обича ли армията, обича ли парламента, обича ли изборите, президента? Как да ги обичаш дори в Германия - особено данъчните? А това са основни елементи на държавността, ако не - значи не обичаш държавата. Поставен така веднага си личи колко е тъп въпросът на автора. Езикът, природата, човеците, майка ти, баща ти - възпитанието им и отношенията между тях не са елементи на държавата.

Никой не обича държавата и за да съществува тя бие, - за да я уважават. Денков нека първо стане мазохист и тогава пак да опита да я обича. Току виж му харесала и такава, каквато е. Проблемът от 20г е, че държавността ни бе в разпад и никой не уважава държавата. А възстановяването в БГ става така, както Малинов е заръчал - со кротце, со благо и со малце кютек. Тайната е да не прекалиш с кютека.

Няма истинска държава без стачки в железниците. В Германия преди 2г стачкуваха машинистите - до дупка. Вместо да види това, че е хубаво Денков пака каканиже натюрмортите си - изобщо този автор е уморен кон вече.
26 Ноември 2011 14:43
Въпроса е чия е държавата.
И държавата трябва ежедневно да го доказва.
Щото номера с "Пастите" е с предизвестен край.
И то в държава, където се счита че властта произтича от Бог-а
26 Ноември 2011 15:35
Комаре,
Когато хвърлиш камък в блатото, от блатото може да излезе всичко. Включително и Кортенска.
22 години в България всичко се променя - кое за добро, кое за лошо - освен БАН. Изолирана общност от учени, които се доказват единствено в полето на публикациите. Ти може би ще кажеш как се класират институтите на БАН в това поле, но едва ли е на място, съответстващо на числеността на персонала. Фактически никаква връзка нито с бизнеса, нито с образованието, нито с обществеността. За средния българин БАН е прогнозата за времето, регистрирането на земетресения и правописните правила. Отвреме навреме се радват, че българи са направили някакви апарати за Космоса и това ги прави горди. За студентите е възможност за аспирантура. За бизнеса е нищо, защото на нашия бизнес не му трябват фундаментални изследвания, а учените от БАН не проектират помпи и сигнални уредби.
От друга страна в университетите има само имитация на научна дейност, защото там публикациите, да не говорим за импакт фактора, не са сред важните критерии при подбора на преподавателите. Така студентите почти нямат шанс по време на следването си да надникнат в правенето на наука.
Дянков хвърли камък в това блато. Камъкът може би не е бил много изящен, но блатото се размърда. Няма значение какво е очаквал Дянков да се случи, когато го е направил, но реформите вече са неизбежни. Първата вече е налице - ВАК го няма. А дали БАН ще оцелее и какви форми ще приеме, зависи от нивото на хората там и за какво ще успеят да се преборят.
26 Ноември 2011 15:55
А какво е за средния българин Дянков?
За по-интелигентната и информирана част не питам
И то сега. След постоянни опити за "прехвърляне на авторитет", огромни медийни напъни ......
А 2013 какво ще е
Ако не му подпечатат муждувременно еднопосочния билет.
Което от невъзможно, стана невероятно и се по-бързо се променя

Редактирано от - MB на 26/11/2011 г/ 15:57:56

26 Ноември 2011 16:09
Ех, Калина Малина,
къде ли няма риск, та сте се заяли с този шистов газ! На каквото и превозно средство да се качиш, има риск. Да отидеш до магазина, пресичаш улици. Риск. Пращаш децата на училище, и там риск. Отиваш да хапнеш в закусвалня - риск, не знаеш нито какво ядеш, нито дали няма да се заразиш от някаква болест.... или... ГЛИСТИ..
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД