:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 296
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

"Ситроен DS4" е не само красив, но и безопасен

Автомобилът се предлага с широка гама двигатели
СНИМКИ: ИНТЕРНЕТ
---------------------
Вторият автомобил от DS гамата на "Ситроен" вече е често срещан и по българските пътища. Френската компания винаги е се е славела с красивите си коли и DS4 не прави изключение. Още преди няколко години "Ситроен" реши да възроди легендарната моделна линия DS. Първо дойде DS3, а сега наред и подобрената версия на C4. Която на изложението в Женева през март получи наградата за "най-красив автомобил". А това е достатъчно доказателство, че наистина става дума за дизайн от класа.

Всъщност "Ситроен DS4" не само изглежда впечатляващо с външния си вид и интериора, но и един от отличниците по здравина. Той получи 5 звезди от тестовете EURO NCAP с резултат от 97% за системите си за сигурност, което му донесе и наградата на Euro NCAP Advanced за нововъведения в пътната безопасност. Преди това същият приз заслужиха и още 3 модела на "Ситроен" - С5, С4 и DS3.

И няма как да бъде иначе, тъй като колата разполага с редица системи за сигурност. Сред тях са електронен разпределител на спирачното усилие, система за подпомагане при внезапно спиране, компютърен контрол на траекторията и ESP. Освен това автомобилът е екипиран и с шест въздушни възглавници. Всичко това върви в комплект с комфорт, както при возене, така и при шофиране. За допълнително улеснение на водача се грижи системата за наблюдение на мъртвата точка, която предупреждава за приближаващ в опасна близост автомобил, като подава светлинен сигнал в странични огледала.

В действителност, още на пръв поглед DS4 показва специфични черти, които го правят различен - повдигнато купе, което предлага още по-добро стоене на пътя и панорамно предно стъкло за широк изглед. Дизайнът на шевроните и поставянето на логото DS на предния капак и на LED светлините, видими през деня и през нощта, подчертават неговия характер.

Този силует е постигнат благодарение на издутите задни калници и агресивната предница. Дизайнът принуждава дръжките на задните врати да бъдат "маскирани" в колонките, като на някои модели на "Алфа Ромео". Като минус трябва да се отбележи невъзможността за отваряне на задните прозорци заради несиметричността на стъклата. В името на красотата обаче това се преглъща, пък е и по-удобно, особено ако има малки деца, които се возят на задната седалка.

Също като външния стил вътрешността на автомобила излъчва динамика и изтънченост - предните седалки са облечени със специална кожена тапицерия, а бордното табло е от висококачествени материали. В интериора доминира панорамното предно стъкло, което дава отлична перспектива на гледката.

"Ситроен DS4" се предлага с избор от 3 бензинови и 3 дизелови двигатели. Бензиновите са VTi 120 с обем 1.6 л. и мощност от 120 к.с. и въртящ момент от 160 Нм. Разходът на гориво е 6.2 л/100 км. Следващият е THP 155. Той също с обем 1.6 л. Благодарение на турбото мощността му е 155 к.с. и въртящ момент от 240 Нм, но разходът на гориво си остава същият. Третата бензинова версия е THP 200 с обем 1.6 л., 200 к.с. и въртящ момент 275 Нм. Той е най-бързо ускоряващият, като от 0 од 100 км/ч. стига за 7 сек.

Дизелите са HDi DPF - 1.6 л. (112 к.с.), максимален въртящ момент от 270 Нм и разход на гориво 4.7 л/100, e-HDi 110 DPF - 1.6 л. дизелов микрохибрид (112 к.с.), максимален въртящ момент 270 Нм и разход на гориво 4.4 л/100 м. и HDi 160 DPF - 2.0 л. (160 к.с.), максимален въртящ момент от 340 Нм и разход на гориво от 5.1 л/100 км. Всички тези агрегати могат да бъдат комбинирани с 6-степенна ръчна или автоматична скоростна кутия.

От агрегатите безспорният първенец е микрохибридът. Той е снабден със старт-стоп система, която го прави особено ефективен и икономичен в задръстванията на големия град. Системата разполага с алтернатор, който стартира мотора за 0.4 сек., а освен това има и скоростна кутия EGS с оптимизирана смяна на предавките. На практика с "микрохибрида" двигателят се изключва, когато скоростта падне под 8 км/ч, и така колата продължава по инерция. По този начин се спестява гориво, но в същото време останалите системи в автомобила продължават да работят дори при спрян мотор.

--------------------------------

Още 6 награди за машините от DS-серията



Още 6 награди заслужиха автомобилите от серията DS на "Ситроен" в края на отминаващата 2011 г. Малкият DS3 спечели приза Auto Trophy 2011 в категория Importer от читателите на Auto Zeitung. Освен това версията DS3 Racing получи наградата "Най-добър спортен автомобил" от читателите на Auto Bild.

От своя страна DS4 бе избран за "Автомобил на годината 2012", едно от най-престижните отличия на италианската преса. Машината също така взе и "Златен волан",след като бе избрана и за №1 сред компактните автомобили от читателите на полското автомобилно списание Auto Swiat.

Най-големият от трите модела - DS5, получи наградата "Семеен автомобил на годината" от списание Top Gear. Вариантът DS5 Hybrid4 пък взе "Златен волан" в категория "Околна среда", която се връчва от списания Auto Bild и Bild am Sonntag. Отличието, наричано още "Зелен волан", се дава за най-добри иновации в областта на екологията през годината и подчертава качествата на технологията Hybrid4, която предлага 200 к.с., четири задвижващи колела, разход на гориво 3.8 л/100 км и емисии на CO2 от 99 гр/ км.

 --------------------
 ---------------------
 -------------------
И-НЕТ СНИМКИ
--------------------
996
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД