:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 301
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Скандали

Корупцията пропълзя и в испанския кралски двор

Зет на крал Хуан Карлос се оказа замесен във финансови измами за милиони евро
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Крал Хуан Карлос и кралица София със семейството на най-малка си дъщеря. Монархът забрани на зет си да участва в официални събития от името на двореца, докато тече разследването за финансовите измами, в които Урдангарин е обвиняван.
Корупционна афера с привкус на синя кръв се вихри в Испания. Порядъчната испанска кралска фамилия попадна в центъра на разрастващия се скандал заради съпруга на най-малката дъщеря на Хуан Карлос - инфантата Кристина. Мъжът й Иняки Урдангарин (43 г.), който е бивш състезател по хандбал, се оказа основно действащо лице във финансови измами на стойност милиони евро. Той опетни имиджа на испанския кралски двор в момент, когато общественото одобрение към благородниците достигна рекордно ниско ниво.

Урдангарин и неговите бизнес партньори са разследвани за злоупотреби с държавни средства, извършвани между 2004 и 2006 г. Кралският зет се отказа от активния спорт през 2000 г., след което започна да изучава тънкостите на икономиката, записвайки се в престижно бизнес училище. По това време Иняки Урдангарин се сдоби с къща на стойност 6 млн. евро в Барселона, но тогава това не събуди съмнения. По-късно той създаде няколко компании и стана президент на организация с нестопанска цел - института Noos, който сега се оказа в дъното на финансовите измами. Урдангарин го оглавява от 2003 до 2006 г.

Докато кралският зет ръководи Noos, институтът печели договори на стойност милиони евро за организирането на събития на регионалните правителства на Балеарските острови и на Валенсия. Държавното обвинение в Палма, столицата на Балеарските острови, твърди, че разполага с доказателства, че организацията е била параван за прехвърляне на държавните пари към сметките на частните компании на Иняки Урдангарин или на негови бизнес партньори. Повечето фирми са регистрирани в данъчни оазиси.

В. "Ел Паис", който се е сдобил с материали от разследването, писа, че кралският зет е получил 300 000 евро от регионалните власти на Балеарските острови, за да направи "фиктивен" офис, който да популяризира тима по колоездене, спонсориран от местното правителство. Това обаче е само малка част от изтеклата в медиите информация от разследването. От прокуратурата твърдят, че разполагат с доказателства, че Noos е била използвана главно като канал за прехвърлянето на средства към другите компании. Около 3.2 млн. евро от получените от организацията с нестопанска цел 5 млн. евро са били прехвърлени към компаниите на Иняки Урдангарин според информация във в. "Публико". Организацията с идеална цел нееднократно се е хвалила, че сред покровителите й освен Урдангарин са съпругата му инфанта Кристина, счетоводител, наречен "експерт в кралския двор", и преподаватели в две от най-добрите бизнес училища в света. Полицията вече претърси офисите на компаниите на Иняки Урдангарин и на Noos, като e иззела доста документи. Засега на кралския зет не са предявени никакви обвинения, но в началото на 2012 г. най-вероятно официално ще бъде посочен като заподозрян.

Самият Иняки Урдангарин, който предпочиташе да мълчи в първите дни на развихрилия се скандал, проговори през уикенда. "Дълбоко съжалявам за нанесените сериозни щети на моето семейство и на кралската фамилия, която няма нищо общо с частните ми дейности", заяви той от дома си във Вашингтон, където живее заедно със семейството си от няколко години и работи за испанската компания "Телефоника". Бившият хандбалист е категоричен, че е невинен, и е сигурен, че името му ще бъде изчистено. "Професионалното ми поведение винаги е благоприлично", каза Урдангарин. Адвокатът му Марио Паскуал заяви, че кралският зет е "притеснен, разтревожен, възмутен, .... и напълно убеден в своята невинност".

Очевидно ситуацията е доста сериозна, след като се наложи във вторник и крал Хуан Карлос да реагира, което е безпрецедентно. Испанската кралска фамилия забрани на зетя да представлява двора на официални събития. Иняки Урдангарин прие да се отдръпне от кралските си задължения, докато продължава полицейското разследване на злоупотреби с обществени средства, обяви говорителят на испанския кралски двор Рафаел Споторно. "Поведението му не е за пример", каза той пред журналисти в двореца "Сарсуела" в Мадрид.

Испанските медии обаче смятат, че това няма да е единственото наказание на Иняки Урдангарин. На страниците на вестниците се появиха спекулации, че той може да бъде принуден ще се откаже от благородническата си титла херцог на Палма, която получи, след като се ожени за инфанта Кристина през 1997 г. Според други публикации най-малката дъщеря на Хуан Карлос ще се откаже от възможността да наследи испанския трон, въпреки че е седма по тази линия. Спекулира се дори, че даже може да се стигне и до развод с инфантата (макар и временно), защото за първи път член на кралската фамилия е замесен в такъв грандиозен скандал.

Вестник "Ел Мундо" пък призова съда да се отнася с Урдангарин - чийто кралски статус му позволява да дава показания писмено, без да е необходимо да се явява в съдебната зала - по същия начин, по който би се отнесъл към всеки обикновен испански гражданин. "Историята винаги е една и съща", пише адвокат Елиса де ла Нуес. "Публични фигури си предават огромни суми пари почти безконтролно на фондация, ръководена от Урдангарин на базата на неговата личност и семейните връзки, мотивирани от факта, че да правиш бизнес в Испания е важно кого познаваш, отколкото това, което знаеш".

Скандалът с Урдангарин се разрази в момент, когато испанската кралска фамилия губи подкрепата на обикновените испанци. Вероятно това е и една от причините дворецът да обяви, че ще представи за първи път отчет как са изхарчени 8.4 млн. евро, които получава ежегодно от испанските данъкоплатци.



-----ЗА КАРЕ ---

Кой е Иняки Урдангарин?



Иняки Урдангарин има доста добра спортна кариера. Той е бивш хандбалист, играл за отбора на Барселона. Иняки Урдангарин влиза в професионалния спорт 18-годишен. През 1987 г. бе в София, където игра със своя отбор "Барселона" срещу тима на ВИФ "Г. Димитров" (сега НСА) на европейското първенство.

Урдангарин бе капитан на националния отбор на Испания през 1996 г. за олимпиадата в Атланта, където се запознава с най-малката дъщеря на испанския крал - Кристина, за която се жени година по-късно. Урдангарин е медалист от две олимпиади - през 1996 и през 2000 г., а е играл общо на три олимпиади. В момента е член на испанския Олимпийски комитет.



Снимка: ЕПА/БГНЕС
Бившият хандбалист Урдангарин лепна петно на испанската кралска фамилия.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Иняки Урдангарин и съпругата му инфанта Кристина са смятани за семейство образец. Те са женени от 1997 г. и имат четири деца.
2
4165
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
15 Декември 2011 01:48
Корупцията в Испания е в "нормата" за тези географски ширини.Разликата от други държави разположени на този паралел е , че в Испания случаите на корупция се научават от прокуратурата, след като вече води разследване.Като за първо време, разледваните казват АДИОС на кариерата и политиката, а след делото може и някоя годинка на топло да им дадат.
В последните години разледвани за корупция(някои дела вече са в съдебна фаза) са губернатора на Майорка, на Валенсия, видни функционери на ПСОЕ в Андалусия, също така и видни функционери от Народната партия в Мадрид и Валенсия, а сега и кралския зет-всичките те се превръщат в БИВШИ, а зетя вече е извън Кралската фамилия.Тече и разледване за подкуп(макар да имат само като свидетел далия подкуп)срещу Хосе Бланко, дясната ръка на Сапатеро.
15 Декември 2011 09:15
абе с какъвто се събереш - такъв ставаш
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД