:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,518,446
Активни 78
Страници 1,962
За един ден 1,302,066
Тук и наоколо

Кратък курс по стоицизъм: теория и практика

Снимка: Архив
На 26 април 2003 г. президентът Георги Първанов направи неочаквано посещение на българския контингент в Ирак и се срещна с българските войници в базата в Кербала.
Cпоред някои римски стоици - Сенека, държавен съветник, Епиктет, роб, Марк Аврелий, император, имащи богат опит с кризи в империята, нещата изглеждат объркани, защото опират до двойствеността на човека. Той трудно може без другите, ала и трудно живее с другите. Накъсо, човекът е двойствен по природа и съответно двуличен.

Двуличието обаче изморява не като го упражняваш, а като го разкриваш, учат стоиците. Изморява с това, че трябва да сдържаш гнева си пред наглостта, с която нечия суета се крие зад ревностна грижа за общи дела. Сигурен белег на тази умора е досадата от представителите на властта. Има я у всекиго като неуважение към висшестоящите - родител, възпитател, началник, държавник. Висшестоящите трябва да мислят и действат обществено, макар никой никога да не го може изцяло. Затова тяхната ревност към общото е подозрителна. Това двуличие, ако е силно и постоянно, е полезно - спомага да се досещаш за крайната вселенска справедливост: все някой ден този свят ще загине с всичките си йерархии, макар да казват, че отива все по надобре.

Как иначе е полезно двуличието? Да започнем с това, че то е неуважение. С прекомерната си отнесеност към обществото лицемерът сякаш обвинява другите, че не са така грижливо-ревностни към общите дела. Значи е справедливо да му отвръщаш с неуважение, когато досади. Така се разсейва заблудата, че някой друг се грижи, работи и умира за теб. И ставаш пълнолетен, намираш себе си. Оттук светът изглежда не така лесен и прекрасен, както те учи уж заради теб някой друг. Осъзнал това, ти вървиш със съдбата си. Строгото й следване е достойнство или мъжество. Присъщо е и на жени, наясно с природата си, и на мъже, наясно с обществото, поради което се оттеглят от него.И така, двуличието отрезвяваВръща те към основите на отговорното поведение. То се крепи на ясно убеждение и същностно различаване. Ясното убеждение е, че всичко в живота е еднократно. Защото еднократен е самият живот. Същностното различаване е между нещата, зависещи от твоята воля, и онези, които не зависят. Достойният човек насочва смело волята си към първите и посреща невъзмутимо вторите. Затова той е естествено двойствен.

Двуличният, напротив, изглежда недостоен, защото няма такова убеждение и не прави такава разлика. Той иска да бъде винаги един и същ - отговорен за другите и насочен към всичко, което ги засяга така, сякаш го засяга него. Този друг трябва да е досущ като него. Не е ли, не го смята за равноправен човек. Да се гледа така на другите е обществен навик, втора природа. Затова при среща с първата природа у някои невъзмутимостта се заменя от горделиво възмущение, че има неща, които не им се подчиняват. Те ги разяряват, защото разкриват безсилие и напомнят за нещата, които се противят да са такива, каквито желаем. Затова и ги забравяме. Много са тези неща - болести, врагове, деца, животни, ала най-важни са логичното мислене, нравствените постъпки и природните закони. На тях недостойният противопоставя мисленето по повод, суеверията и обществените закони. Ето защо си въобразява, че служи на обществото. Наистина, служи, но не с това, което си мисли, а по начина, който вече бе показан - помага на самовъзпитанието в пълнолетие и презрение към него.

За упражнение - няколко по-съвременни примера за трудното съчетаване на общностното и личното, което така е вълнувало императори и роби в първите векове на нашата ера. Примерите са от времето, когато паднаха първите български жертви при демократизирането на Ирак. Ако ти стане досадно и отвратно, не се притеснявай. Според стоиците си на прав път.

"Държавниците трябва да търсят конкретни решения преди всичко в сферата на мъжката заетост. Там ситуацията е отчайваща... Слава Богу, войната като че ли привършва. Аз се надявам, че постепенно ще отшуми и напрежението в международен план, а оттам и потенциалните възможности за конфронтация ще се сведат до нула."

Георги Първанов, лекция пред студенти в Кърджали на тема "Етническа толерантност, национална политика и евроинтеграция", 11.04.2003.

"Жертвите биха били безсмислени, ако в този момент се поддадем на терористичния натиск... Друго, което ме впечатли, след като успех да се обадя на некои от връзките ми в Близкия изток, е, че това нападение е било не само перфектно организирано, но и не е било насочено изключително и само срещу нашата част." Симеон Сакскобургготски, 29.12.2003.

"Силата на една нация проличава в тежки мигове. Убедени сме, че както неведнъж се е случвало в нашата история, ще останем солидарни и силни пред изпитанията."

Георги Първанов, Огнян Герджиков, Симеон Сакскобургготски, Обръщение към нацията, 29. 12.2003.

"Едно момче от моята охрана го прехвърлихме към армията и на 15-и заминава за Кербала... Готови сме да изпратим и още хора, ако има нужда, каквото е необходимо, ще направим."

Ген. Бойко Борисов, 29.12.2003.

"Битката за защита на общочовешките ценности срещу фанатизма изисква последователност, кураж и издръжливост от всички нас."

Георги Първанов, Огнян Герджиков, Симеон Сакскобургготски, обръщение към нацията във връзка с отвличането и обезглавяването на двама български шофьори, Георги Лазов и Ивайло Кепов, 14.07.2004.

И два женски гласа в хора на мъжествеността от онова време:

"Тази нощ беше много тежка за всички..."

Гергана Грънчарова, сутринта на 14.07.2004.

"Социалният министър Христина Христова отмени съвещание за социалното планиране и семейното потребление поради извънредната ситуация в Ирак..."

14.07.2004.За да укрепим духа си по-стоически, добре е да припомним и оценката на президента Първанов при разформироването на последния български контингент в Ирак в края на декември 2008: "Можем да оценим като успешна мисията в Ирак. Основен критерий от политическа гледна точка за изпращането на контингента зад граница винаги е била сигурността на българския войник." След което бяха поднесени венци за загиналите там 13 български войници.

Така стигаме до тази седмица, когато България изтегли последните военни от Ирак, според министър Младенов (ноември, 2009 г.) "двама забравени сержанти", които все още участвали в тренировъчната мисия на НАТО. То е струвало през 2011 г. около 260 хил. лв. и с тяхното връщане се спестяват ония средства, които сигурно ще бъдат насочени към мирно строителство у нас. След като бе изпълнен дългът да се демократизира Ирак. Да се готви Иран.

Весела Коледа и честита 2012 г.Снимка: Архив
30.12.2003 г. Към 2.30 на летище София с военен самолет пристигнаха ранените войници и ковчезите с тленните останки на загиналите в Кербала. Симеон Сакскобургготски, Огнян Герджиков и Георги Първанов.
Снимка: Борислав Николов
30.12.2003 г. Гл. секретар на МВР Бойко Борисов се покланя пред загиналите български войници в Кербала.
60
23451
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
60
 Видими 
23 Декември 2011 18:52
Ами - това е. Съвременният свят, онзи, към който се стремим, онзи, към който принадлежим, светът на "евроатлантическите ценности", е изграден върху лъжи и измами, демагогия, двуличие, лицемерие ....

ПП. Хубаво щеше да бъде, ако авторът бе включил и няколко цитата от тогавашния външен министър С. Паси. И снимка на сълзата от щастие при приемането ни в НАТО.
23 Декември 2011 19:21
Уважаеми г-н Денков!
Щастлив съм, че Вие лично и хора като Вас, преподавате на дъщеричката ми.
Обичам ви
23 Декември 2011 19:39
Това тука по добре да не го коментирам, че ще ме изгонят от форума пожизнено.
23 Декември 2011 19:51
Във филма "Бялото слънце на пустинята" има един "персонаж" в лицето на трима старци с бели бради, "аксакал", седят на една пейка, покрай тях преминават боевете между бели и червени, между доброто и злото, между старото и новото, а те нито коментират, нито реагират, нищо не правят - само въртят глави наляво и надясно и наблюдават. Та, идеята ми е, че има разлика дали пишещият е в ролята на тримата аксакали, или в ролята на другите покрай тях. Дали е в ролята на вземащият решенията - от които, например, зависи мястото на България в НАТО и ЕС, демек бъдещето, или е в ролята на безучастно наблюдаващите? Има голяма разлика, нали? /За онези, които не обичат сравненията с руски произведения, ще илюстрирам мисълта си с английския виц, в който сър Алекс казал на слугата Джон: "Ето как се държи свещта!"/
23 Декември 2011 19:54
Това тука по добре да не го коментирам, че ще ме изгонят от форума пожизнено

Коте, думата е поименно, а не пожизнено
Шегата настрана. Какво именно ти пречи на коментирането?
П.С. "Котка" е супермясто, за разбиращите
23 Декември 2011 20:40
***
23 Декември 2011 20:42
***
23 Декември 2011 20:42
Фандорин говори за цената на бъдещето.......Е , платихме и плащаме цената на бъдещето , а бъдеще няма - или по-точно за 7-8 % "предприемчиви" и политическия слугинаж - има. Останалото - в киреча.
Тъй че - зависи от кой ред гледаш филма и как ти се иска да го коментираш....
23 Декември 2011 20:43
Предварително се извинявам за повторението, но когато гавориме за двуличие не ми е възможно да се сдържа да не цитирам части от първата програма на СДС, какво съдържание имаше т.н. "синя идея", дето още някои я споменават носталгично. Не мога да не се възмутя от голямата лъжа, с която увличаха хората по площадите и какво направиха след като хората им повярваха:

"Ние сме за едновременно разпускане на Варшавския договор и НАТО... Дотогава България ще изпълнява с чувство за отговорност съюзническите си задължения, но и ще работи за по-скорощното премахване на двете конфронтиращи се групировки..." (Предизборна платформа на СДС "45 години стигат - Времето е наше", стр. 13)
"Съюзът на демократичните сили ще отхвърли категорично доктрината за ограничения суверенитет... тъй като на практика това е политика, обслужваща чужди интереси и укрепваща международните позиции на номенклатурата. Накърняването на националния суверенитет на страната не може да се оправдава с каквито и да било идеологически или политически съображения." (Пак там, стр.9)
"Ние предлагаме модерна пазарна икономика, а не капитализъм от миналия век. Стремим се към цивилизовано пазарно стопанство, което има изпитани в практиката на развитите страни надеждни механизми за предотвратяване проявите на ненаситна експлоатация и грабеж...
Вместо администриране ще се отива към държавно регулиране...
НИЕ НЕ ПРЕНЕБРЕГВАМЕ СЪЗДАДЕНИЯ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 45 ГОДИНИ МАТЕРИАЛИН ФОНД В НАРОДНОТО СТОПАНСТВО. ТОЙ Е ИЗГРАДЕН С УСИЛНИЯ ТРУД И ПОТТА НА НАРОДА. И НИЕ ИСКАМЕ ДА ГО ЗАПАЗИМ И УМНОЖИМ, КАТО СЪЗДАВАМЕ ПОДХОДЯЩИ УСЛОВИЯ ЗА ТАЗИ ЦЕЛ." (Пак там....)

*
Препоръчвам на в."Сега" да се върне назад във времето и направи анализ на предизборните програми на основните партии и запознае читателите с реалните политически действия и позиции, които са заемали когато се били управляващи и в опозиция.
23 Декември 2011 20:43
***


1.2 Потребителите не би трябвало да се държат като "модератори в сянка".
1.7 Кое е спам, вулгарно, непристойно и др. е по преценка на модераторите, а не на потребителите. С модератор не се спори!

23 Декември 2011 21:02
Неуважаеми Лянча, не ви прилича на претенциите за принадлежност към интелигенцията да публикувате донос до автор на вестника, в който се жалвате от служител на вестника. Че и постнат три пъти...
23 Декември 2011 21:35
Змей, драги, късата памет е фундаментална за политическия просперитет.

Хората харесват Боко, дето не помни какво е казал отзарана, ти си тръгнал да вадиш документи от преди 20 и повече години ....

23 Декември 2011 21:43
Прав си, Skele, че останахме излъгани in the long run. Но животът е затова, да се живее. Решенията за "бъдещето" бяха взети не от нас, и не в България. Имахме ли избор? Определено не. Имаме ли избор сега, с ГЕРБ? Съмнявам се, мисля, че трябва да го преболедуваме. С риск тъпанарите да ме обявят за "червена прашка" ще припомня как работниците попитали Ленин: "Владимир Илич, за какво ни беше Февруарската революция, не можеше ли да направо да извършим Октомврийската", а той им отговорил, че "не, не можеше, народът трябваше първо да изстрада Февруарската, за да съзрее за Октомврийската". Толкоз за правото ни на избор.
23 Декември 2011 21:50
претенциите за принадлежност към интелигенцията

Лежачего не бьют!!! Човека са го баннали вече, не е редно да го обиждате, когато не може да Ви отговори!
23 Декември 2011 21:52
Змей
23 Декември 2011 22:09
Манрико, постинга си почнах да пиша преди да бе настъпила Шоата. Който желае да ми отговори незабавно, имам мейл адрес.
23 Декември 2011 22:09
Фандорин: ... Решенията за "бъдещето" бяха взети не от нас, и не в България. Имахме ли избор?

Тогава излиза, че сме сменили една диктатура с още по-лошата - чужда диктатура, която сме нарекли "демокрация". Много интересно!
23 Декември 2011 22:11
Баннат, не баннат, не е прилично и възпитано да го наричате "интелигент" на публично място
23 Декември 2011 22:17
Ау, пък уж обмислях и се редактирах... Дистанцирам се от мнението си!
23 Декември 2011 22:22
Ами тогаз , да оправдаем "ранният" Първанов и му поискаме трети мандат , че да поузрее .Така и не сетих , за какво изгоря ВЛянча . Колко пъти ще те оплаква кучето ми , Палавнико непоправим ?...
23 Декември 2011 22:26
Принципно демокрацията е хубаво нещо, ама в БГ варианта стана мръсна дума заедно с "инвеститор", "реформа". Вчера в "Кауфланд" ме нарекоха "демократ с демократа ти ", защото по невнимание се прередих с количката . Не че не сгафих , ама поне да бяха ме нарекли с нещо по-старовремско, като едно време в 90-те - "комунист, ДС" . А то , сега ти лепват едно "демократ" публично и ходи се оправяй.
23 Декември 2011 22:32
***

Бел. на модератора: Форумните теми не са място за оспорване или коментиране на модераторки действия, при въпроси относно модерирането - ползвайте секция Помощ.


23 Декември 2011 22:42
***
23 Декември 2011 22:48
Шибиле мили ,
Изтрай няколко постинга подир "виновния" и тогаз надуй свирката . Манифестирай Коледна милост към ВЛянча и забрави . Песът е много тъжен - няма емотикон за конфуз , а Шаро Казанджиев изчезна от новия формат. Ха де , че тук и за Справедливост си говорим ...
23 Декември 2011 22:54
beagle, мили, присъединявам се към ръмженето на песа ти за коледна реабилитация на Лянча. Още днес.
23 Декември 2011 22:57
Дай Боже , щото и иначе , в мръсния месец Форумът ще се окаже напълно скопен . За хей тъй , трепят хактивните херматозоиди ... с конфуз ,
23 Декември 2011 22:59
ВЛянча , да не си обидил Адаша ? Змейка мили , вярно ли е ? ...
23 Декември 2011 23:12
Връзката на статията със "стоиците" е повече от слаба.
Колкото повече знам, толкова повече не знам
Основател на стоицизма е известния философ Зенон от Цити (335-263 г. пр. Хр.), Името на стоиците идва от сградата на галерията Стоя, където са се събирали неговите съмишленици. Зенон е илюстрирал мисълта си като чертаел кръг „Това което знам е вътре в кръга, а това което не знам е по края(обиколката) на кръга. Колкото кръга е по-голям, толкова това около него е още по-голямо” казвал той. В човешки план искал да каже „човек трябва да се простира според чергата си” и да е в равновесие с това което зависи и това което не зависи от него. Подобни идеи има и 4-5 века по-рано в Китай при внука на Конфуций Дзу Жу.
23 Декември 2011 23:14
Принципно демокрацията е хубаво нещо, ама в БГ варианта стана мръсна дума

Тцъ, в преобладаващата част от света стана мръсна дума, не само в България (където все още революционират по отработените през последните десетилетия модели, предстои да стане). Благодарение на американските бомби и натовските армии. Лицемерие, лъжи, пропаганда, геополитика, масово обедняване и др. подобни думички...
24 Декември 2011 00:11
Бре, стана ми интересно... Лянчата може да не е гений, ама в никакъв случай не е злобен и заядлив. Поне така си мисля, щото аз рядко общувам с него, а когато го правя, е ако е написал някаква дивотия. А не се сещам за особено агресивен отговор.
24 Декември 2011 00:20
автора
24 Декември 2011 01:23
Когато ще бъда умрял, аз няма да съм аз. Това е стоицизмът накратко.
24 Декември 2011 01:26
Бойко Борисов ходи да спасява пленените шофьори. А ако не се беше върнал?
24 Декември 2011 03:03
Петрински

24 Декември 2011 04:58
"Бойко Борисов ходи да спасява пленените шофьори. А ако не се беше върнал?"
Ходи, Васик, спомням си. Беше за три дни на иракската гранца на тайна мисия, но понеже се боеше, че медиите ще го забравят, ако отсъства цели три дни от страниците им, пращаше от там есемеси на репортерките в централните ни вестници къде е и какво прави
24 Декември 2011 06:57
В.Лянча 23 Декември 2011 19:54
Ще взема да ти пиша на е-майла, ако е истински.
24 Декември 2011 23:05
Сенека "Имейли до Луцилий" Натисни тук
24 Декември 2011 23:11
Комарницки, а може ли направо раирани дрехи да нарисуваш, за да не се преобличам?
25 Декември 2011 10:18
Всъщност демокрацията е най-двуличният строй съществувал някога. Едно се говори друго се прави. Популизъм и безотговорност - взривоопасна смес. Досега съществуваше благодарение на богатствата създадени и заграбени преди създаването на демокрациите... сега богатствата свършиха и останаха кредитите.

Да не говорим, че имаме хиперинфлация на думите. Думите вече не струват и не значат нищо. Шум.
25 Декември 2011 12:43
"Едно момче от моята охрана го прехвърлихме към армията и на 15-и заминава за Кербала... Готови сме да изпратим и още хора, ако има нужда, каквото е необходимо, ще направим."

Ген. Бойко Борисов, 29.12.2003.


Този цитат ми напомни за вица : от падащ самолет с пасажери от няколко народности всеки скачал, като извиквал : За Русия", "За Англия" и т.н. Когато дошло време да скача американеца - извикал "За Америка" и бутнал българина през вратата на самолета. /без парашут - естествено/.
25 Декември 2011 12:46
Още преди повече от 200 години един от дейците на ВФР - Великата Френска революция /да не се бърка с ВОСР/ - Сент Жуст е записал : "Демокрацията не е за хората, а за боговете, защото хората са грешни, а боговете - не ."
25 Декември 2011 16:27
Боко беше тръгнал да спасява нашите без да знае, че америкенците изрично са забранили "желаещите" да спасяват хората си на своя глава. Вероятно Боко или е имал късмет или се е намерил някой да го предупреди да се размотва по границата и да не влиза в Ирак. В противен случай янките да са го стреляли като италианското сисми Никола Калипари.
25 Декември 2011 17:59
Изморява с това, че трябва да сдържаш гнева си пред наглостта, с която нечия суета се крие зад ревностна грижа за общи дела

Похвална психологическа дисекция. Липсва, лирическото отклонение за емпатията и агресията, като форма на защита и отстояване на интересите и собствената свобода.
Те-журналистите с писващи колони, добре обрисуват действителността. Ние Форумците добре ги допълваме с мнения извлечени от личния, преживян опит, но времето за духовното израстване е отчайващо кратко, а живота не чака и с великански крачки тича напред. Опитваш се да го догониш, за да хванеш пеша на палтото му, а само дишаш прахта му.
Предизвикателство е да се родиш и още по-голямо е да живееш и толерантно да изтърпиш хленчвнето, егоизма, агресията водеща до жестокост на себеподобните си, маскирана от мантрата:
"В името на обществото", без значение степента на отговорност, дори колкото по нахално нагло, толкова по добре.
Моите адмирации за автора.
Честито Рождество Христово!
Дано кризата и трудностите ни направят по-добри и смирени, защото ако няма път напред има път назад-към себе си!
25 Декември 2011 19:37
Многостранно и задълбочено обяснение на събитията които преживяваме може да се намери в едно тънко книжле, кетахезис на световното владетелството, много по значимо от съветите на Макиавели. “ПРОТОКОЛИ НА ЦИОНСКИТЕ МЪДРЕЦИ“ Във всички текстове може с успех да се замени “ Юдеите“ с “Англоамериканския капитализъм“
http://imadrugpat.org/protocoli.html
, едно четиво, което иска не просто прочитане, а изучаване, защото то обеснява всичко!!!!!!
25 Декември 2011 20:33
Голяма боза е скопосал авторът.
26 Декември 2011 07:29
Леле ква касапница е станал форумо.
26 Декември 2011 09:22
VOCI, наздраве и за много години!
26 Декември 2011 13:45
Какви стоици, бе бракя? Какво ентеуектуално двуличие?

Щом на двора прасе квичИ
и руйно вино се точИ.
*
Весели празници на всички честни форумци разум и успехи!
26 Декември 2011 14:42
Честито Рождество Христово , Приятели !!! ...
27 Декември 2011 01:48
Всъщност демокрацията е най-двуличният строй съществувал някога. Едно се говори друго се прави.

mick,
Демокрацията не е строй, а начин на управление. Tя e и начин на мислене, инструмент, с който за съжаление не всички които желаят, могат и знаят как да си служат еднакво добре. Държави с демократично управление е имало както по време на робовладелческия строй, така и при капитализма. Демократично управление вероятно е имало и при първобитно-общинния строй, тъй като се предполага, че тогава решенията са се взимали с участието на всички във групата или племето. Демократично управление определено е нямало при феодалния строй. Независимо че според твърденията на някой наши медиевисти, в средновековна България, например, за най-важните решения се е свиквало народно събрание, с участието на представители от всички области на сарактата. В общи линии, в човешката история демокрациите и диктатурите най-често са си съжителствали. Друг е въпросът, че много често държави с типични диктаторски режими на управление по същество, често се кичат или се опитват да се прикрият зад табелата "демократични". Като някой се наричат дори "народно-демократични" за по-сигурно. "Демократични" са били и са всички държави с комунистически тоталитарен тип на управление (КНДР и КНР понастоящем), а Сталинската конституция е била обявена навремето за най-демократичната конституция в света . Това, че понякога дори държави с развита демокрация също си служат с недемократични методи, говори по-скоро за нарушаване на демократичните принципи, а не че демокрацията е виновна за това. Ахилесовата пета на демокрацията е, че тя сравнително леко допуска подобни нарушения. С други думи и тя не е идеална, но по-добра система от нея поне досега не е измислена, както горе-долу е казал Уинстън Чърчил .
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД