:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 362
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Тенденции

Банките оцеляват в кризата като спестовни касички

В трезорите към момента "спят" над 31.1 млрд. лева, а търсенето на кредити е слабо
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Хората продължават да спестяват, а не да харчат. И това също е проблем за банките.
"Кредитната криза е наистина лоша. Миналата седмица дадох десетачка на брат си и се оказа, че за днес съм четвъртият по големина кредитор в страната". Подобни закачки се разпространяват в интернет пространството, но във всяка шега се крие известна доза истина. Банковият сектор безспорно изпрати една трудна, но все пак успешна година - успя да запази относителна стабилност и добра ликвидност. Българинът бе предпазлив - предпочете да не поема рискове с големи покупки на изплащане или инвестиции, а да къта пари за черни дни. В трезорите към момента "спят" над 31.1 млрд. лв. спестявания. Пазарът на кредити пък е в точката на замръзване - заемите на фирмите са се увеличиха с около 4%, а тези на домакинствата останаха на нивата си от 2010 г.

Това повлия и на лихвите. Резки колебания имаше например при заемите за фирмите в евро. Оскъпяването им нарасна чувствително през август, срина се през следващите два месеца, за да се покачи отново през ноември до 9.39%. От подобни движения обаче не могат да се правят глобални изводи - тъй като при компаниите говорим за по-големи кредити, дори един новопредоставен или пък предоговорен заем може да повлияе на статистиката, твърдят специалисти.



Скокът на лошите кредити през 2011 г. изопна нервите на мнозина



По последни данни те са 14.45%, или 7.95 млрд. лв., от всички отпуснати. Освен забавяне при редица кредити се наложи предоговаряне на условията, тъй като клиентите вече не можеха да си позволят да ги погасяват. Така през четири месеца на изминалата година - януари, юни, юли и октомври - проблемните кредити като цяло отбелязваха рекорден растеж с между 220 и 390 млн. лв. Първоначалният шок от тези цифри обаче бързо бе туширан от банкери и икономисти, които твърдяха неуморно, че системата може да поеме подобно количество просрочени заеми поради стабилните си буфери. До септември 2011 г. секторът е заделил провизии в размер на 5.6 млрд. лв., а капиталовата адекватност запазва добри средни нива от 18%. "Видяхме банки в Западна Европа с три пъти по-малко лоши кредити, но се наложи да ги национализират, за да ги спасяват", обясни управителят на БНБ Иван Искров. "Общият коефициент на ликвидност за българските банки е почти 26%, което е много висок процент спрямо световните критерии. Като резултат от всичко това банките в България бяха едни от малкото в ЕС, които не се наложи да бъдат спасявани с парите на данъкоплатците", допълва той.

През 2011 г. банковият сектор се порадва на международни суперлативи за стабилността си. Не е нужно да си пророк обаче, за да прогнозираш, че 2012 г. няма да е никак лека. Изпълнителният председател на БСК Божидар Данев дори предрече сериозна опасност за родните трезори. Активите, които служат като обезпечения, са се обезценили и са загубили стабилизиращата си роля, подчерта той. Това, заедно с продължаващата невъзможност на голяма част от фирмите да обслужват дълговете си, заплашва сигурността на банковия сектор. Неотдавна шефът на СИБанк Петър Андронов също изрази сериозни опасения. Според него задълбочаването на проблемите на банките у нас може да предизвика криза, пред която събитията от 1996-1997 г. да са блед фон. "Най-негативният сценарий при липсата на работещи решения е да се стигне до монетарна катастрофа", смята Андронов.

Според мениджърите на някои от големите банки в България през 2012 г.



най-вероятно лихвените проценти ще останат на същите нива



като миналата година. Възможно е обаче и леко да се понижат през първото шестмесечие. И през тази година тенденциите ще бъдат определяни от жилищното кредитиране. Според Левон Хампарцумян, председател на Асоциацията на банките в България, лихвите ще се движат от пазарни фактори, а не от желанията на банките. "При положително развитие на дълговата криза в Европа и възстановяване на българската икономика, рискът за финансовите институции ще намалее и постепенно ще наблюдаваме и поевтиняване на кредитния ресурс", смята той. Проблемът е, че едно от условията за възстановяването на икономиката е фирмите да имат достъп до финансов ресурс, а банките, след като се опариха от щедрото раздаване на кредити през последните години, вече се презастраховат многократно, преди да отпуснат пари - и с лихви, и с обезпечения.

Именно борбата с просрочените заеми ще е едно от основните предизвикателства през тази година. Според различни прогнози в края на 2012 г. и началото на 2013 г. лошите кредити ще нараснат до 17-18% и това ще е най-високото им ниво. Очаква се обаче след първите няколко месеца на 2013 г. да започне постепенно подобрение на пазара на заеми.

Възможно е през 2012 г. да продължи и една тенденция, започнала през миналата есен - сливането на банки. Тогава окончателно стана факт обединението на гръцките трезори И Еф Джи Юробанк, познат у нас като Пощенска банка, и Алфа банк. След осъществяването си новата формация ще се превърне в третата най-голяма по активи банка. От БНБ обявиха, че подкрепят сливането на банки и в бъдеще, тъй като то осигурява капитализиране на структурите им. Случаи на обединяване са неизбежни, особено в лоши години, смятат специалисти. Независимо от броя на банките, винаги има няколко доминиращи. По-малките институции имат фиксирани разходи, които са приблизително от същия порядък както на големите, но финансовият им резултат е много по-малък. Затова и евентуално обединение може да им е от полза.

Най-голямата адреналинова инжекция за банките би било, разбира се, по-платежоспособното търсене на кредитирането. Според управителя на БНБ Иван Искров обаче няма изгледи през 2012 г. заемите да мръднат значително от точката на замръзване. За да се справят, банките трябва не само да търсят нови източници на доход, но и да ограничат своите разходи чрез оптимизация на клоновата си мрежа. Общата прогноза на централната банка е, че през първото тримесечие на 2012 г. вътрешното търсене плавно ще се увеличава, а инфлацията ще се запази на текущите нива.

До голяма степен състоянието на банковата система през 2012 г. ще зависи и от това накъде ще поеме Европа. Непредсказуемостта на дълговата криза е опасен фактор, както и връзката на българските трезори с банки на Стария континент, които са техни собственици и които са принудени да предприемат мерки, за да се справят с тежкото положение, в което се намират. В момента кредитният рейтинг на България е добър, но пък е почти невъзможно да се привлече евтино финансиране от международните пазари. Затова и призивът на финансовия министър Симеон Дянков банките да намалят лихвите като благодарност за усилията на правителството е нереалистичен. Според последния анализ на Уникредит Булбанк цялостното възстановяване на българския банков сектор най-вероятно ще приключи към края на 2014 г. Очаква се тогава и темповете на растеж на БВП да започнат да се доближават до потенциала си, както и процесът на намаляване на задлъжнялостта в корпоративния нефинансов сектор да бъде приключил.

 ----------
16
4597
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
12 Януари 2012 20:42
които не се наложи да бъдат спасявани с парите на данъкоплатците
Таз презумпция, че бизнесът требе да се издържа от данъкоплатците, от къде следва? Да не би банките като са на печалба да раздават пари на данъкоплатеца , че последният да е задържен към тях!?
Според Левон Хампарцумян ... лихвите ще се движат от пазарни фактори, а не от желанията на банките
И кои са пазарните фактори? Търсене и предлагане - няма търсене на кредити, следва нисък лихвен процент ... и оптимизация (да се разбира "съкращаване" ) на разходите за издръжка на банките.
Или под пазарни фактори ще се разбира как петролна компания ги отчита към цените на горивата: вдига се курса на долара - вдигат се цените; вдига се цената на барел нефт - вдигат се цените; пада курса на долара и цената на барела - рИване, че не може да се продава под себестойността, формирана от лошо управление, ползването на луксозни лимузини, хотелски "инвестиции" и др. несвързани с производството на горива дейности.
12 Януари 2012 22:41
Не разбрах защо е написана тази статия, но разбрах, че от другия месец "Уникредит" ми увеличава месечната вноска с още 7 €...
Явно управнците ни не могат или не желаят да се справят с алчността на банките...
12 Януари 2012 23:08
редник
Управляващите с пистолет в тила ли те заведоха в Уникредит или ти завързаха очите да не можеш да прочетеш клаузите в договора си, че трябва сега да ходят да се справят с алчността на банките?
13 Януари 2012 10:19
Azazel, взе ми думите от устата! Като че ли някой ги вкарва насила в банките. А като тръгнат разни хора да протестират - събират се една шепа. Чудя се къде са останалите недоволни. И доколкото знам, малцина дръзват да съдят банките за некоректно поведение. Всъщност пак стигаме до проблема с българското правосъдие - ако имаше бързо и евтино правораздаване, банките щяха да престанат да хитруват и да подлъгват с малки букви и омотани текстове клиентите.
13 Януари 2012 10:53
Ех, AZAZEL*,
Разбирам, че за Вас не е проблем да извадите 40-50 000 € и да платите в брой жилище за семейството си, но за 90% от българите това е невъзможно и не могат без банков кредит, както и аз - преди 5 години взех ипотечен кредит от "Биохим" при лихва 6, 48%, но след по-малко от година "Уникредит" я купи и започна увеличаването и лихвата вече е над 9, 2%...
Хайде дайте съвет - в моето положение са много хора...
13 Януари 2012 11:09
преди 5 години взех ипотечен кредит от "Биохим" при лихва 6, 48%, но след по-малко от година "Уникредит" я купи и започна увеличаването и лихвата вече е над 9, 2%...
Хайде дайте съвет - в моето положение са много хора...

Първият и най-важен съвет - да се търси съвет от професионалист! А иначе - освен да търсиш рефинансиране с нов кредит, ако сегашният кредит позволява предсрочно погасяване, малко може да се направи в твоя случай. При рефинансиране или за хора, които тепърва ще теглят кредит - да се консултират с професионалист и да четат внимателно договорите. Макар и малко, предлагат се кредити с фиксирана лихва за цялото време или няколко години. За кредитите пък с променлива лихва - едно е да е базирана на някой индекс или БЛП, съвсем друго - на "цена на привлечения ресурс". Има достатъчно банки, които предлагат кредити върху БЛП или EURIBOR плюс фиксирана надбавка.
13 Януари 2012 11:31
Manrico,
Кой специалист ще предвиди това купуване на банката?...
След купуването бяха въведени лихвите на "Уникредит" - какво трябваше да направя?...


13 Януари 2012 11:57
Ай стига вече плюхте по хората!
Отгоре банките ни ядат като лисица пилци, отдолу вие ни вадите очите, че сами сме си виновни, щом сме искали кокошарник.
Сопрете се малко вече с тия манипулации де!
Хората виновни, че немат работа, хората виновни, че живеят в мизерия, хората виновни, че банките ги изяждат...едно са виновни хората - че не почнат да унищожават огнищата на тая ментална зараза, според която активите са се у богатите, а за бедните остават само пасивите и вината.
Ай сиктир вече сте налазвали форумите с идиотщини.
13 Януари 2012 12:00
Чух за познат който е теглил от Сибанк при 6, 5% и сега е вдигнат на 12%, става въпрос за 12000лв кредит. Не ми се налагало да тегля кредит, както се казва купувам кеш, но виждам доста окъсали хора. От друга страна банките продължават да дават бързи кредити на типове които носят телевизора от Техномаркет направо в заложната къща и от това живеят. Естествено банките вдигат лихвите за да покрият простотията си. Странното е, че така наречения Цвъцко или Пицко се опитва да направи нещо по проблема но среща само гавра със себе си. Странно съвпадение между наглеца Хампарцумян и форума. Каква ли беше връзката между него и Ванката Костов ? Ами какво да се говори повече, няма нищо по жалко от платени пропагандатори.
13 Януари 2012 12:01
Прав е редника. За над 90% от населението 50к в EUR на купчинка е абсолютно имагинерна величина. Затова се търчи в банката. А банките не променят договорите си за обиконовените хора, още повече за такива смешни за тях суми. Виж, ако сумата е седемцифрена е възможно предоговаряне на условията по договора, но зависи и от клиента. Така че нямаш избор - като не си съгласен - търси си пари от другаде!
Но едно рефинансиране хич няма да ти се отрази зле - 9, 2% е доста висок процент за жилищен кредит. Проучи въпроса! Аз на 3 пъти рефинансирах моя жилищен кредит преди да го изплатя.
13 Януари 2012 14:12
Sir Mano 13 Януари 2012 12:01 - само не разбрах кой ги кара тия 90% да си купуват още жилища по 50 000 евра, че и нагоре, когато нямат и половината от парите на куп? Да не говорим, че 90% от хората си имат собствено жилище.. ама друго си е още едно...
13 Януари 2012 14:23
Е какъв требе да ти е бизнеса, че като си покриеш разходите по кредита да ти остане нещо за инвестиция или поне за съществуване без ръст на развитие??
13 Януари 2012 15:36
При лихва по едногодишен депозит в лева в размер на 5.6 % какъв размер на лихвата по кредите мислите, че е разумен!?
13 Януари 2012 16:07
Ай пак некой виновен...

Аз неам приходи - не взимам кредит. Кюта си у родното место, не си купувам, така желаната къща в Париж и нямам грижи с банките.
13 Януари 2012 16:17
При високи лихви по депозитите и почти нулев ръст на кредитирането, означава, че банките дерат сегашните си клиенти с нарастващи лихви и такси. Колко дълго могат да издържат така банките и клиентите им? Еле пък, ако цените на недвижимостите тръгнат драматично да се сриват. Ще бъде феерично, както казват някои.
13 Януари 2012 17:49
Е, чак драматично - не, но с 5-10% е почти сигурно. И тая година.

Но тва да си купиш копторка на очевадно идиотска цена, достойна за Виена или някой друг прекрасен град, си е лично деяние, за което банките нямат никаква вина.



Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД