:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,545,010
Активни 130
Страници 1,956
За един ден 1,302,066

Eвропа се движи на 6 скорости, България още търси "петото гориво"

Така ще е, докато министърът на болестите ни казва, че си заслужаваме лошото здравеопазване, а премиерът ни брои апартаментите и влоговете
<Неозаглавен>
Клишето "Европа на две скорости" се оказа не само изтъркано, но и невярно. Европейските държави всъщност се движат по групи в шест отделни ленти, а България е сред онези, които пъплят близо до аварийната. Такава "пътна" обстановка очертава прелюбопитната класация The Catch Up Index - Индекс на настигането/догонването. От проучването става ясно, че по обща оценка България е сред най-големите изоставащи на континента, а по отделни критерии дишаме праха на Сърбия, Македония и Албания, които нямат честта и привилегиите да са членки на ЕС. От The Catch Up Index разбираме също, че България има мощен коз, с който да скъси дистанцията с модерните и богатите държави - "петото гориво".

"Близо до аварийната лента" за България не е никак пресилено - страната ни се оказва най-зле в Европа откъм пътища, грижата за здравето на българина е в най-окаяно състояние на континента, а по енергийно прахосничество чупим всякакви рекорди. Индексът подрежда 33 държави, като отчита с каква скорост се развиват техните икономики, охолно и свободно ли живеят гражданите, мъдро ли ръководи правителството държавните дела. И в тази класация България се тътри на опашката в ЕС. Още по-лошо, България е и след Хърватия, която още не е влязла в Евросъюза.

Това, че сме аутсайдери в ЕС 27, си го знаем и без да четем индекса на догонването. Но класацията ни удря истински шамар с новината, че по качество на живот ни изпреварват и Хърватия, и Сърбия, че и Черна гора. С други думи, Индексът на наваксването показва, че България не само не догонва проспериращите държави, но и допуска по-слаби икономики да я изпреварват. Това, че Гърция вече е изпаднала почти до нашето равнище - делят ни само Хърватия и Латвия, или че с Румъния сме залепени като сиамски близнаци за последните две места в ЕС, не звучи никак утешително. Единственият случай, в който сме държава еталон, е ниският държавен дълг. Естония и България засрамват всички, вкл. и ветерани в ЕС. Но по други показатели сме направо обидно зле - последни не в ЕС, а на целия континент.

България се намира в "шеста глуха" - изразът идва тъкмо на място, когато говорим за пътища. Макар че според изследването с магистралите сме горе-долу добре - не можем да се мерим със Словения например, но поне изпреварваме Румъния и Турция, Полша и Латвия. По "други пътища" обаче България е непоклатимо последна. Както и да мерим километрите шосета - и спрямо територията на държавата, и спрямо населението, все сме най-зле в Европа. Сравнете фактите - в България на площ от 1000 кв. км има 171 км асфалтови връзки, в Чехия са над 1600 км, а в Словения над 1800.У нас на 1000 жители се падат 250 км пътища, в Естония - над 4300.И докато проблема с липсващите междуселищни връзки можем някак да преглътнем, положението със здравеопазването ни е от лошо по-лошо. The Catch Up Index включва сред многото показатели за оценка и EuroHealth Consumer Index. А според него по качество, обхват и достъпност на медицинските грижи България е гетото на Европа. Сборната ни оценка е по-ниска от бала на Албания, Македония, Турция и която се сетите друга европейска държава. Имаме някакви наченки на електронно здравеопазване, но слабите проблясъци потъват в мрачните статистики, където страната ни е в челото - по детска смъртност, по инфаркти, по чакане за преглед и прочее.

На най-добро здравеопазване се радват холандците. Холандия е уникален пример - там хората разчитат изцяло на частни здравни фондове и, както се вижда, системата работи перфектно. Може би за българите ще е животоспасяващо - и в преносния, но и в буквалния смисъл, страната ни да престане да експериментира разни псевдореформи и хибридни форми, а вместо това спешно да проучи и бързо да пренесе челния холандски опит. Така поне ще ни бъде спестено многоразовото плащане за лечение - първо здравни осигуровки, после на масата и под масата.

Иначе, както е тръгнало, ще започнем да се състезаваме по здравни показатели с африкански държави. Албания вече ни засрамва - там липсват познатите ни опашки и времето за чакане пред лекарските кабинети клони към нула, като в Белгия и Швейцария. И това не е, защото албанците ходят на лекар само ако "ножът опре до гърлото", както все по-често се случва на нас, българите - според EuroHealth Consumer Index те посещават доктори два пъти по-често от германците.

По повод поредното ходене по мъките на тежко болен пациент министър Стефан Константинов рече - за толкова пари толкова здравеопазване. Изказване, което в нормална държава щеше да доведе до оставка. Само че безобразното изречение на министъра на болестите отшумя, а публичният линч, който заслужаваше, изобщо не се състоя. Българите се оказаха далеч по-възмутени от премиера Борисов, който ги "обиди", че не са бедни, щом имат собствени жилища и спестявания. Мен лично повече ме възмущава гаврата с онкоболните и нелепата смърт на родилки, понеже в тези случаи става дума за бездействие, бездушие, безхаберие и корупция от най-гаден вид.

А и министърът на болестите, и неговият началник Борисов би трябвало много да се срамуват от народа си и да не говорят глупости, защото Евростат, Индексът на догонването, Индексът на европейския пациент и всякакви други класации съвсем ясно казват дали сме богати и колко сме здрави. И за сведение на д-р Константинов - други по-бедни държави с по-малко пари ни превъзхождат в класацията EuroHealth Consumer Index - например Албания, Сърбия и Македония.Очевидно само с пари не става, трябва и акълА и политическа воля.

Същото важи и за образованието. В Източна Европа отличниците са Естония и Полша, а България и Румъния отново са слабаците. Авторите на Индекса на настигането открояват Естония, която разбива мита, че качествено образование се прави с много пари. Естонските ученици се представят най-добре на тестовете PISA - по четене, математика, естествени науки. В просветната сфера, макар и последни с румънците, имаме известна утеха по един от показателите - по дял на висшистите бием Полша, Унгария, Словакия, Чехия и Румъния. Отделен въпрос доколко полезни и подплатени със знания са дипломите.

The Catch Up Index показва, че дотук България не успява да навакса изоставането си - за разлика от други като Естония, Чехия, Словения, които скъсяват дистанцията. Въпреки безвъзмездните еврофондове, критичните доклади на Брюксел и непрестанния остен от ЕК за борба с мафията сивата икономика, шуробаджанащината и всички други грозни лица на корупцията. Представете си къде щяхме да се намираме, ако не бяхме станали част от ЕС.

Европа има истинска енергийна ламя и тя се намира на Балканите. Това е България - най-неефективната, най-харчещата горива държава на континента.България е 9 пъти по-голям прахосник на енергия от Данияи 3.7 пъти по-неефективна от Словения. У нас за производството на стока за 1000 евро отиват над 900 кг нефтен еквивалент, при положение че германци и гърци го правят само с около 160 единици енергия. Високата енергоемкост е убиец на конкурентоспособността - прави скъпи и трудно продаваеми продуктите.

Обичайният заподозрян - индустрията, всъщност има най-малка вина. Основният прахосник у нас е транспортът, а и домакинствата харчат доста. Причините? България набляга на автотранспорт вместо на превози по релси и по вода. Още няма превес на екологично чистите и икономичните возила. България използва по-малко от всяка друга европейска държава чистия природен газ. Отопляването на панелните квартали е мисия почти невъзможна. Загубите на топлинна и на електроенергия по мрежите са ужасяващо големи. Кой може да се справи с голямото прахосване? Паролата е "енергийна ефективност". Хубаво е, че паролата не слиза от устата на днешните управляващи. Лошото е, че много говорят, а малко действат. А България много бързо ще забогатее, ако най-сетне започне да експлоатира своето "пето гориво" - като намалява драстично енергийната си интензивност. <Неозаглавен>
47
6958
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
47
 Видими 
08 Февруари 2012 21:04
Натисни тук
Натисни тук
08 Февруари 2012 21:49
Очевидно само с пари не става, трябва и акъл


Очевидно без пари не става, ама требе акъл да се разбере от всички.
08 Февруари 2012 21:53
съгласен съм със фактите в статията, но типично в стила на в. сега нещата се извъртат към сегашните управляващи......
то да си призная честно откакто се помня българия все е най-бедна и най-зле в европа. интересно ще ми е да се види
дали има такива класации за по-предишни години, например по времето на станишев, на царя, на костов и пр. и как са се
движили нещата, но не вярвам да има големи разлики от тогава. много ще ми е интересно да видя как при предишните е
имало например повече пътища на глава от населението и изведнъж по времето на сегашните са се изпарили десетки хиляди
километри във въздуха...... даже напротив, строи се усилено в момента, ама за това само критики и то неоправдани .....
това с ниската ефективност не е новина също, то от край време у нас се карат повече автомобили втора или трета ръка, няма
как транспорта да е икономичен в такъв случай..... а не забелязвам бум на вноса на стари автомобили при сегашните.......
нискоефективните заводи като кремиковци и разните тецове са строени отдавна и не от сегашните, друг е въпроса, че не се
строят нови, но вината не може да се хвърля само върху сегашните
отопляването на панелките може да се подобри ако се поставят изолаци, ако например държавата дава субсидии или прочие, ама
не виждам и предишните да са направили много по въпроса......
здравното осигуряване е на същото дередже откакто се помня, спомням си преди години, бил съм тинейджър ходихме в болницата
с мой роднина на преглед, една баба я накараха да иде сама да си купи гипс и бинтове да и превържат някакво счупване, че нямали
в момента....... за лекар (държавна болница/поликлиника) и тогава се чакаше доста на опашки, да не говориме за това че един лекар
искаше подкуп от мен на военната комисия........
а здравната застраховка на един средностатистически работещ немец е от порядъка на триста и нещо евро на месец,
за какво да говориме, то у нас толкова е нормалната заплата.......
въобще ако целта е да се помогне, е по-добре да се посочат реалните причини за резултатите от тази класация, ама целта на статията
не е да се помогне, уви........
08 Февруари 2012 22:06
Ами прав е донякъде здравният министър с 18 лева на месец осигуровки и една камара безработни,пенсионери,инвалиди и цигани които не плащат,какво лечение очаквате?
Къв холандски опит,кви пет лева? Авторката нещо бърка бг реалноста.Само за сравнение в Австрия здравната вноска към здравната каса независимо коя(щото имат 6 каси) е 98 евро на месец и лека полека я качват през 3-4 месеца по някое друго евро.Та,кат стане вноската в България на половина от по горе цитираната и без да се краде по веригата мое да се заглеждаме и ние по холандски модели!
08 Февруари 2012 22:26
Ами с право гърците не искат да стават България. И както ги знам - няма и да станат.
08 Февруари 2012 22:33
Нека само да се доуточни онази част от статията, че сме по-напред от Турция по магистрали.
Формално може и да е така, но който е бил в Турция знае, че е опасана, включително и Анадола, с перфектни пътища, с пъти по-добри от нашите магистрали, но формално не са - нямат мантинела в средата и огради. А и те приемат, че магистрала е от 3+аварийна ленти.
08 Февруари 2012 22:39
Както е тръгнало, скоро ще стигнем Гърция - щото тя върви назад!
09 Февруари 2012 00:53
yuni

Както е тръгнало, скоро ще стигнем Гърция - щото тя върви назад!
Сори!В грешка си.Няма да ги стигнем скоро,щото ние вървим на долу.
09 Февруари 2012 03:39
Глупава статия! Европа е в икономическа и политическа криза и ЕС е пред разпад. С глупавите ембаргота, участия във войни и игра в интерес на САЩ, Европа има неясно бъдеще.
09 Февруари 2012 05:06
Дали имаме вече коментар?Правителството трябва да отговаря и да си посипе косите с пепел,вместо да се фука.Ако не-трябва някой да викне,че царят е гол и всички на площада да викаме заедно.
09 Февруари 2012 06:44
Когато се правят подобен тип индекси, трябва да се внимава, доколко те са научно обосновани и научно методологически коректни. В случая се говори за някакъв специално разработен модел, който изобщо не е представен, но пък е заместен от методология. А тя се състои от стандартни техники, които се изучават във всеки уводен курс по количествени методи за социолози или политолози. Става дума за корелации и кластерен анализ гарнирано със статитички оценки за извадки от други индекси. При малкия им обем подобен тип техники са крайни ненадеждни. Т.н. "композитен" индекс си е изчислен в евклидово пространство, без да се отчита фкатът, че от 47 индекса, събрани в "композита", повечето не могат да бъдат анализирани с метриката на евклид. Т.е. получава се един софтуер с игрови опции, дето потребителите да си изготвяли свои модели, щото основният имал недостатъци - пак да повторим: описания на модел в доклда на английски от над 160 стр. няма. Така че друго освен "шменти капели" няма как да кажем за този продукт на Отворено общество в София.

А авторката на статията е хубаво да отчита два момента.

1. Когато човек рече с нож кашкавал, винаги може да изреже форми с различна големина, които да са точно измерими. Но и с най-острият нож няма как да нарежеш извара на кубчета. Най-много да оформиш купчинки и да ги сравниш на око. Но това не е вече индекс, а мнение. По-голямата част от индекса на настигане са именно като извара, т.е. меки и трябва да се замерват или с размити множества или с нестандартен мат анализ. А пък авторите (както се псочи) ползват острия нож на евклидовото постранство. С дриги дум резултатът е малко "шменти капели"

2. Човешкият мозък различава и комбинира не повече от 5 различни елемента. Ако са повече, винаги свежда тези вповече до комбинация от 5. Това си е физиологията на мозъка. Така че като имаме 9 скорости все ще трябва да ги сведем максимално до 5. Иначе Индексът на настигане е изготвен от мозъчността на тръста OSI в София (посочват се имената Лесински и Кръстев).

Ами това е за по-накратко. Макар и такива интерактивни занимателни безмислици да ни очакват и за в бъдеще. Нега поне журналистите да отчита точка 1. за кашкавала и изварата и точка 2. за мозъка. Впрочем точка 2 важи и за пишещите братя.
09 Февруари 2012 08:49
Абе г-н Браун, какво като при Костов и при Станишев е било същото и по лошо?
Докога, когато има нещо нередно в сега управляващите ще повтаряме :
" А предишните..."
Прави ми впечатление, че и водещите на магазинни радио и телевизионни предавания
за да се подмажат на властта днес питат власта от преди: "А вие защо не го направихте
когато бяхте на власт и ..."
Ама г-н Браун такъв подход е толкова тъп и безмислен колкото сме тъпи аз и Вие,
по този начин можем за се връщаме назад до Симеон първи и хан Крум и да ги питаме
"защо бе, защо не превзехте Цариград, след като стигнахте до стените на града??"
И какво от това ?
Тъпи сме г-н Браун, и аз и Вие и повечето население в тази държава, колкото и
да се перчим за каквото и да било,
ПОКОРНИ СМЕ КАТО ГОВЕДА И ПОЧТИ ТОЛКОВА УМНИ !
09 Февруари 2012 09:11
От последната таблица излиза, че естонците са бая мързеливи -- повечето неща са им като в Германия, а БВП-то им е по-скоро като тук.
09 Февруари 2012 09:22
Какъв "падащ ангел" е Полша? Ако те падат, то ние сме вече проснати на земята и ровим надолу!?! А закъсалата Исландия къде се сравнява с Холандия или Швеция? Нещо авторите на този анализ са доста бедни на информация и още по-повърхностни в разсъжденията си!?!
09 Февруари 2012 09:54
Очевидно само с пари не става, трябва и акъл
А и политическа воля.

09 Февруари 2012 09:59
abwg,
форумът разбра, че имате представа от композитни индекси ( защо не използвате българската дума "съставен", един Господ знае),,млечни произведения и видове ножове. Ще бъдем благодарни, ако за в бъдеще ни спестите кълцането на кашкавали и карате по същество.


mvebus:
"Абе г-н Браун, какво като при Костов и при Станишев е било същото и по лошо?
Докога, когато има нещо нередно в сега управляващите ще повтаряме :
" А предишните..."

Чудесна забележка!


Гошо пише: "От последната таблица излиза, че естонците са бая мързеливи -- повечето неща са им като в Германия, а БВП-то им е по-скоро като тук.
Просто естонците също като нас тръгнаха от ниско - но днес нашият БВП е 44% на човек от насел. от средния за ЕС, докато техният е "малко" по-голям - значи те догонват, ние се бавим.


Patriot1965, защо възклицавате за Полша - защо решихте, че тя е "падащ ангел", а не "изгряваща звезда" или нещо по средата?
Колкото до Исландия - дори след шока, който преживя, тази държава пак е висок стандарт. Да не би да бъркате Исландия с Ирландия...


09 Февруари 2012 10:23
Пет кубика статия и факти за да ни просветне, че цялото изоставане на ДС Булгаристан се е случило те сега те - за две години. Ма що се мъчите бе хора. Напишете „ Долу Тиквата уу” и готово. Кратко, ясно по центурски.
09 Февруари 2012 10:38
Очевидно е, че колкото държави, толкова и "скорости" ...
Очевидно е, че ако може, държавите могат да се групират по тази "скорост".
Очевидно е, че България е най-зле, Румъния е малко по-добре от нас, а тук гледам, че към българо-румънската група пришиват и Латвия. Не знам, може и да е така.
Най-вероятно за групирането в тези групи е достатъчен само БВП на човек от населението и евентуално изменението му в последно време. Останалото би могло да помогне малко в гупирането, ако има някакви съмнения.
09 Февруари 2012 10:51
България е 9 пъти по-голям прахосник на енергия от Дания и 3.7 пъти по-неефективна от Словения. У нас за производството на стока за 1000 евро отиват над 900 кг нефтен еквивалент, при положение че германци и гърци го правят само с около 160 единици енергия.

Ей, няма да престанат манипулациите на тази тема! Нали се сещате защо?
Достатъчно е човек само да погледне в структурата на производството и износа, за да види, че лъвският пай от промишленото производство в България се пада на цветните метали. А добивът им е пряко свързан с огромно потребление на ел. енергия. Просто производствата са ни такива. И е съвсем естествено единица продукция у нас да бъде далеч по-енергоемка.
Не че няма разхищения и неефективност и в преноса, и в потреблението на енергия. Но все пак трябва да се гледат фактите, а не да се говори на аба.
09 Февруари 2012 10:51
Yuni,

Прав сте - Полша си е една изгряваща звезда. Просто не разбрах защо е в един кюп са Полша и Гърция!
09 Февруари 2012 10:58
Юнкер, защо реши, че е виновно само последното правителство? Никъде в статията и в изследването няма такива твърдения. Аз пък си спомням, че по времето на правителството на Жан Виденов България се върна назад повече отколкото сега в световната криза - през 1996 г. БВП-то ни се сви с 10 на сто. Та и затова днес сме на такова дередже!
09 Февруари 2012 11:32
Ами с право гърците не искат да стават България. И както ги знам - няма и да станат.


Не бързайте. Има време.
09 Февруари 2012 11:53
Докат "бедните" българи държат неизползвани и неподдържани имоти за милиарди.. все ще се оплакват, че доходите им са ниски. Всеки имот трябва да се използва и поддрържа.. трябва да генерира доход. Давайте ги поне под наем или продавайте. Днес се живее. Утре може да има наводнение като в с. Бисер.

Масово хората живеят в жилища на които не биха могли да плащат наема. Да не говорим за заключените и буренясали имоти.

09 Февруари 2012 12:32
А България много бързо ще забогатее, ако най-сетне започне да експлоатира своето "пето гориво" - като намалява драстично енергийната си интензивност.

Да де, но за тази работа си трябват инвестиции - процес, който българската държава е оставила почти изцяло в частни ръце. А набеденият български частник от всякакъв калибър предпочита да даде тези пари за друго, напр. да си смени джипа и тази година или пък да ореже заплатите на работниците, понеже е най-лесно, вместо да инвестира в енергийна ефективност. А и ако консумацията на електрическа и всякаква друга енергия намалее, как ще се изплащат многомилионните инвестиции, които през последните година бяха направени в прескъпи ВЕИ?
09 Февруари 2012 12:41
Romania outperforms Bulgaria

As on the previous occasion last July, the report on Romania appears more positive. The Commission identifies in Romania a number of areas where "further action is needed", while in the case of Bulgaria "stronger action" is required in a number of fields to implement the Commission's recommendations.

Натисни тук
09 Февруари 2012 13:11
Единственият случай, в който сме държава еталон, е ниският държавен дълг


И к`во от това? Който помни и Чаушеску преди "революцията" беше докарал румънците до просешка тояга в буквалния смисъл, само и само да няма дълг. И нямаше.
09 Февруари 2012 14:01
Единственият случай, в който сме държава еталон, е ниският държавен дълг. Естония и България засрамват всички, вкл. и ветерани в ЕС. Но по други показатели сме направо обидно зле - последни не в ЕС, а на целия континент.

Едното е свързано с другото - държавите, които са "двойкаджии" са успели благодарение на натрупаните дългове да създадат стандарт, който сега до голяма степен помага за по-безболезненото преодоляване на последиците от кризата (гръцките домакинства имат над 200 млрд. спествянания в банките). Факт е, че навсякъде другаде в ЕС се живее по-добре, отколкото в "отличника" България. На практика у нас се осъществява програма за бюджетни рестрикции, каквито по начало се осъществяват под натиска на МВФ и СБ, без обаче в същото време да сме получили стабилизационни или целеви заеми. Всичко това, в съчетание със слабата държава, всесилните олигарси и вилнеещата престъпност, засилва още повече тъмните краски и нерадостните очаквания за съдбата на обикновените българи.
09 Февруари 2012 15:07

Юлиана Бончева
Ти провери ли си фактите, като седна да преразказваш нечии чужди думи?!?

Такава "пътна" обстановка очертава прелюбопитната класация The Catch Up Index - Индекс на настигането/догонването. От проучването става ясно ......

Първото нещо което става ясно от въпросната класация, е че е дело на софийското Отворено общество.

Хайде сега ще разгледаме само два въпроса.
ПЪТИЩА
ЕНЕРГИЕН ИНТЕНЗИТЕТ

Защото, както се казва - има лъжи, има дебели лъжи, има статистика, а най-подир има и Отворено общество......

09 Февруари 2012 15:07
ПЪТИЩА


Сравнете фактите - в България на площ от 1000 кв. км има 171 км асфалтови връзки, в Чехия са над 1600 км, а в Словения над 1800. У нас на 1000 жители се падат 250 км пътища, в Естония - над 4300.

Гледаме показателя
Други пътища на площ 1000 km2
Картинката е такава

Лявата колона е дължината на пътищата в километри.
Средната колона е площта на тая дължина пътища, като процент от общата територия на страната. За изчисляване на тая площ съм сложил средна ширина на пътищата 10 метра.
Дясната колона е общата дължина на пътищата, тоест произведението на показателя "Други пътища на площ 1000 km2" по територията на страната в хиляди km2.

Таблица 1


| . България | 0,171.51 | 0.17% | 0,019,037 |
| .. Румъния | 0,342.68 | 0.34% | 0,081,692 |
| . Словакия | 1,291.24 | 0.89% | 0,058,400 |
| .... Чехия | 0,886.37 | 1.65% | 0,043,463 |
| .. Естония | 1,646.89 | 1.29% | 0,129,884 |
| . Германия | 1,769.28 | 1.77% | 0,632,909 |
| . Холандия | 3,418.24 | 3.42% | 0,145,303 |
| .. Франция | 1,868.18 | 1.87% | 1,030,666 |


Наистина набива се на очи, сравнено с останалите, според тия числа все едно нямаме пътища у нас.
Но да видим какво стои зад числата. Проверяваме първо у нас - НСИ.
http://www.nsi.bg/otrasal.php?otr=6&a1=858&a2=859&a3=902&a4=903#cont
Пътища общо - 19456
Автомагистрали - 437
Първокласни - 2970
Второкласни - 4030
Третокласни пътища и пътни връзки при кръстовища и възли - 12019
Да, толкова, горе долу около 19 хиляди километра всякакви пътища включително до третокласни.

09 Февруари 2012 15:09

Хващаме една друга страна, примерно аз хванах Естония. Отиваме на сайта на тяхната статистика. И там виждаме:

http://store.picbg.net/pubpic/D0/FA/a75810f9d9cdd0fa.PNG

Имат някакви 16.5 хиляди нацинални пътища. Добре изглежда, на пръв поглед, но по-голямата част от тях са пътища които не са асфалтирани, а на на сгурия, чакъл и други.
Докато у нас почти всички пътища, които са отчетени при това сравнение, са асфалтирани
http://www.nsi.bg/otrasal.php?otr=6&a1=858&a2=859&a3=902&a4=904#cont
Ама дотук все пак са само 16.5 хиляди, не са 58.4 хиляди, както в табличката горе. Намираме още естонски пътища.

http://store.picbg.net/pubpic/AF/05/ded9764bc63caf05.PNG

Градски улици, 3.1 хиляди километра. Да, ама у нас градските улици не се включват в републиканската пътна мрежа.
Да де, ама пак не ги докарахме до 58 хиляди. Дотук са 16.5+3.1=19.6 хиляди километра. До 58.4 хиляди ни трябват още 38.8 хиляди. Ами още ще търсим естонски улици. Разгеле намират се, точно толкова.

http://store.picbg.net/pubpic/2E/F9/a9074f47695f2ef9.PNG

Ама пътища ли са това въобще в смисъла в който влагаме в думата като броим нашите пътища? На тия местни естонски пътища дори не става дума за настилка. Която едва ли е нещо смислено, предвид че и по-голямата част от националните им пътища не са на асфалт.
Ами то си пише, горски пътища - 7.1 хиляди километра. Частни пътища - 12.5 хиляди километра. Частни пътища ли, и толкова много? Като разделим дължината на частните пътища, на броя на естонците, малко над 1.3 милиона, излиза че всеки естонец има средно по 9.3 метра частен път. Бе те големи пътевладелци били тия естонци бе? Тия частни пътища няма какво друго да са освен някакви дворни алеи.
Ония неопределени с многоточие около 15.7 хиляди километра местни пътища ще са някакви утъпкани ивици земя, черен път, селски пътища между нивите, места където отвреме навреме се минава, но нищо изградено в смисъл на пътно строителство.

Та така стои въпросът с пътищата. В различните страни по много различни начини се брои що е то път. И накрая става така че се сравняват, както се казва - чушки с дръжки.

09 Февруари 2012 15:21

ЕНЕРГИЕН ИНТЕНЗИТЕТ


България е 9 пъти по-голям прахосник на енергия от Дания и 3.7 пъти по-неефективна от Словения. У нас за производството на стока за 1000 евро отиват над 900 кг нефтен еквивалент, при положение че германци и гърци го правят само с около 160 единици енергия.


Изречението където България зловещо е наречена прахосник на енергия, съдържа голяма лъжа, или най-малкото огромно неразбиране какво се представлява индекса енергиен интензитет.
С тоя индекс показва не прахосничество, не енергийна ефективност, а отрязява две други неща - енегроемкият профил на икономиката и ценовото равнище на страната.


Формулата за получаване коефициента на енергиен интензитет е проста - дели се брутната консумация на първична енергия (нефт, газ, въглища, ток и възобновяеми - всички взети заедно) на територията на страната на БВП на страната.
Но тая формула е и много коварна, и дава твърде изкривена картина. Именно поради тия два фактора - енегроемък профил и ценовото равнище, а в случая на Евростат има и трети фактор - профилна корекция назад във времето - умишлено е елиминирана профилната еволюция на икономиката, което допълнително влошава енергийния интензитет за страните от Източна Европа.

Енергоемкият профил зависи от структурата на икономиката по отрасли. Защото има отрасли с по-висока енергоемкост, и такива с по-ниска. Примерно металъргията, селското стопанство, транспорт, химическата индустрия използват много повече енергия за производството на едно и също количество БВП отколкото финансовите услуги, и други подобни офисни дейности.
Една голяма адвокатска кантора може да произведе БВП колкото един завод или няколко ферми, и да похърчи не с пъти, ами с порядъци по-малко енергия.
И ако в една икономика енергоемките отрасли са по голям дял, като проценти, в сравнение с друга, естествено че първата енергийния интензитет ще е по-голям. Но това не значи че ако сравняваме еднаквите отрасли в двете икономики то тия в първата икономика работят с по-лоша енергийна ефективност.

Ценовото равнище. Това е което е известно и като паритет на покупатлна способност и стандарт на покупателна сила.
Защото трябва да се има предвид че тоя енергиен интензитет се мери през абсолютните стойности на БВП в евро. но в различните страни едни и същи стоки и услуги струват различно.
Примерно едно кафе в Париж средно може да е три евро, а в София едно евро. И в двата случая се харчи едно и също количество енергия - де се смели кафето, да се свари, да се освети и отопли завадението, и прочие. Но в първия случай се отчитат три евро БВП, а във втория само едно евро. Затова трябва да се прави корекция спрямо инедкса на покупателна сила, или ценовото равнице. Примерно за България тоя индекс е 0.44 - евростатски PPS (По данни на Евростат БВП на България в абсолътни стойности е 36,033.5 милиона евро, а преизчислен като стандарт на покупателна сила е 80,734.7 милиона евро.)

09 Февруари 2012 15:22

Тук е време за една табличка. Евростатски данни за 2010.
Лявата колона - Gross inland consumption of primary energy - милиони тона нефтен еквивалент
http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=ten00086&plugin=1
Средната колона - Gross domestic product at market prices - милиарди евро
http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&plugin=1&language=en&pcode=tec00001
Дясната колона - Gross domestic product at market prices - милиарди евро, преизчислено по PPS
http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&plugin=1&language=en&pcode=tec00001

Таблица 2


| . България | 017.8 | 0,036.0 | 0,080.7 |
| .. Румъния | 035.7 | 0,124.1 | 0,243.7 |
| . Словакия | 017.7 | 0,065.9 | 0,097.5 |
| .... Чехия | 044.8 | 0,149.3 | 0,204.4 |
| .. Естония | 006.1 | 0,014.3 | 0,021.0 |
| . Германия | 336.1 | 2,476.8 | 2,352.9 |
| . Холандия | 086.9 | 0,588.4 | 0,539.1 |
| .. Франция | 268.6 | 1,932.8 | 1,704.2 |


09 Февруари 2012 15:25

Профилна корекция назад във времето. Това си е чисто евростатска глупост. На сайта им пише - The GDP figures are taken at chain linked volumes with reference year 2000.
Което ще рече че не се взима реалния последен БВП, а се преизчислява някакъв друг БВП, според това какъв е бил секторният профил на икономиката през 2000 година.
И отправнато година все пак е доста назад, достатъчно една икономика да еволюира, да се увеличат в нея дяловете на по-неенергоемките отрасли и да спаднат на по-енергоемките, а Евростат смята енергийния интензитет, тъй сякаш структурата на икономиката се е запазила абсолютно същата.

На следващата таблица.
Първата колона е обявеният от Евростат енергиян интензитет, както те си го смятат - с всичките му три недъга.
Втората колона е изчислен реален към момента на данните (2010 година) енергиен интензитет по евростатските данни от таблица 2 за енергийна консумация (колона 1 то таблица 2) и БВП по абсолютни стойности (колона 2 от таблица 2).
Третата колона е енергиен интензитет към момента (2010 година), сд корекция на БВП по покупателната способност - за енергийна консумация (колона 1 то таблица 2) и БВП по покупателна способност (колона 3 от таблица 2).

Таблица 3


| . България | 944 | 495 | 221 |
| .. Румъния | 615 | 288 | 147 |
| . Словакия | 539 | 268 | 181 |
| .... Чехия | 525 | 300 | 219 |
| .. Естония | 571 | 426 | 290 |
| . Германия | 151 | 136 | 143 |
| . Холандия | 172 | 148 | 161 |
| .. Франция | 167 | 139 | 158 |


Да се преизчислява целия БВП по покупателна също не е много правилно, но това все пак е по-точния метод за отчитане на БВП, отколкото голите абсолютни стойности.

Вижда се че нещата далеч не са толкова зле с енергийния интензитет на България ,както ни ги представят от Евростат.
И трябва да се има предвид че в тоя енергиен ентензитет е включено потреблението на вскчки пъвичти енегрии - и въглища, нефт, ток, газ, възобновяеми. Повечето от коит въобще няма да бъдат засегнати от какви да е мерки за енергийна ефективмност. Но ни го навирт сега в очите това голямо число - 944, да лъжат уж че сме пилеели много енергия, за пропаганда на санирането.


Още малко данни за брутното енергийно потребление на човек, от 2008, че не ми се смятат по-новите.
Energy consumption per inhabitant
Gross inland consumption / capita kgoe/cap.
BULGARIJA - 2622
ROMÂNIA - 1887
SLOVENSKO - 3430
ČESKÁ REPUBLIKA - 4342
EESTI - 4363
DEUTSCHLAND - 4180
NEDERLAND - 5100
FRANCE - 4278
EU-27 - 3616


09 Февруари 2012 15:29
Rakita мили , от 09 Февруари 2012 14:01 ,
Песът изчете тази дописка и ми отпери наглата си хипотеза , че уж ако бяхме крали като Гърция , по-леко щяхме да преборваме дълговата си криза . Пернах го с чехъла , а той ме обижда на "мутра"...
09 Февруари 2012 15:33
Ясно. Европейската комисия незабавно трябва да уволни цялата служба Евростат, да изгори всички методологии и методики и да назначи наместо Евростат авторитетния читател на в. Сега, подвизаващ се под името Ч. Дарвин, да върши цялата работа, за да се радваме на автентични данни, събрани и обяснени по правилния начин.
09 Февруари 2012 15:52
В Англия се стига до прецедент - записан за планов преглед при кожен лекар след 18 месеца. Тогава дерматолозите се събират и решават ,че трябват допълнителни бройки за специализанти. Това така за обща култура.
09 Февруари 2012 16:00
Европа има неясно бъдеще.


Европа има бъдеще, проблем е, че настоящето й е неясно. Pls expl. в тоя ред на мисли.
09 Февруари 2012 16:11
Песът изчете тази дописка и ми отпери наглата си хипотеза , че уж ако бяхме крали като Гърция , по-леко щяхме да преборваме дълговата си криза .

Мило куче,
Ако се бяхме налапали с кредити като Гърция, сега щеше да е по-лесно за хората и по-трудно за държавата. А сега на нашата държава й е широко около врата, но народът го отнася отвсякъде, по подобие на Чаушескува Румъния през 1980-те, която също нямаше дългове, но пък и досега е нарицателно за мизерия.
09 Февруари 2012 16:28
Чарли, защо се хабиш толкова. Не си ли разбрал, че тази пасмина се издържа на копанка за да промива мозъци, основно чрез лъгане и манипулиране? Това което правят не е случайно объркване или проява на невежество което може да се коригира, а си е целенасочено и предумишлено поведение.
09 Февруари 2012 16:46
Днес чух по радиото, че щели да изкореняват лозята, които не били разрешени и включени в националната квота, а също и да глобяват собствениците!
Общност с такава "икономическа" политика няма никакъв шанс да се конкурира със силните икономики от други части на света!
09 Февруари 2012 16:50
Rakita мили , от 09 Февруари 2012 16:11 ,
Яд ме е , не за друго , а като защо едно куче ще ме лае на "мутра" . Е , сетне ми заусуква , че в мутрите ни била съществената разлика между "гръцкото" крадене и "нашето" таковане ...
09 Февруари 2012 17:11
Не че няма разхищения и неефективност и в преноса, и в потреблението на енергия.


Енергия:

Е - Електра, електричество, екстаз, ендорфини, елей
Н - нежност, напор, неистов, неустоимо, нощ, на кон, нега, навсякъде, нищо, нова, ноктюрно, наизуст, нива
Е - Елоим, екто, ендо, е-точка, ентомология
Р - Радост, ров, риби, ръка, рамо, раковина, рак, растения, ретро, раритет, ромб, руски, р, резен, ракла
Г - г-точка, ген, генезис, галя, грубо, гълъб, глава, гърло, говор, гладиатор, голям, гол
И - искам, искаш, извор, истина, интелект, изкуство, интересен, интуиция, изток, италик, ирационален, идея
Я - Яма

09 Февруари 2012 18:02
Чарли Дарвин "йес"!!! Само че мисля , че е безсмислено да се обяснява на лица с дипломи ,но без нито един ден истински трудов стаж за какво става въпрос.А иначе както казваше еди мой колега едно време : Аз съм завършил СТЪКМИСТИКА и в икономическите сметки какъвто резултат разпоредиш ,такъв ще ти го докарам!?
09 Февруари 2012 21:13
Европа има истинска енергийна ламя и тя се намира на Балканите. Това е България - най-неефективната, най-харчещата горива държава на континента.България е 9 пъти по-голям прахосник на енергия от Данияи 3.7 пъти по-неефективна от Словения. У нас за производството на стока за 1000 евро отиват над 900 кг нефтен еквивалент, при положение че германци и гърци го правят само с около 160 единици енергия.
Вий сте идиоти!
Как ги сметнахте, ве? По трънския курс? Или по платени данъци върху "бизнеса", използващ енергия? Преразход на енергия у нас има само в отоплението на моловете. В Отворено общество все едно не умеят да смятат, ама да им дам още по-добра идея за стъкмистика - да пресметнат производителността на труда като количество продукция за 1000 евро похарчени пари за работни заплати на заетите в производството.
09 Февруари 2012 23:34
Брей народа направо вади тежката артилерия.
Егати коментарите.
10 Февруари 2012 19:07
Дарвин, че ти какво очакваш от широко отворените общественици, които сами се дуплицират, самоцитират и се кръщават институти?
11 Февруари 2012 20:30
Чарлз Дарвин, Туткалчев


Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД