:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,355,573
Активни 154
Страници 17,257
За един ден 1,302,066
Абсурди

София ограничава гражданите... в името на гражданите

Тайното поскъпване на общинските услуги в столицата вече е стил на управление
снимка: НЕВЕНА ТЕНЕВА
За да "облекчи" избора на софиянци, общината просто ще им го ограничи максимално.
Когато става дума за пари, Столичната община прибягва до странна аритметика. При нея 50 никога не е по-голямо от 40. Не е по-голямо даже и от 23. Не беше по-голямо, когато в главата на кмета данъците си стояха без увеличение, а в сметките на 120 000 софиянци тихомълком растяха. Не е по-голямо и сега, когато общината бие тъпана, че не вдига нито цената на билета, нито цената на картите за градския транспорт. Напротив - и у нас като по света тарифната политика става гъвкава, а преференциите - повече. Билетът наистина е константна величина в случая - остава 1 лев. Но с гъвкавата тарифна политика най-евтината карта за транспорт в столицата става 50 лв., защото се спира издаването на едномесечните карти за една линия от 23 лв. и за две линии от 40 лв. Като се абстрахираме от математическата система на общината и се върнем към правилата, изучавани във втори клас, увеличението е повече от двойно.

Още по-интересното е, че изборът на гражданите се ограничава... в името на гражданите. Аргументите са благовидни - за да е удобно на хората, а и за да не се правят разходи за издаване на документи, които не се търсят. Изчисленията на Центъра за градска мобилност показали, че едва 4% от всички пътуващи използвали картите, които се спират - за една и две линии. И разходите за тяхната поддръжка не били оправдани. Няма значение колко столичани пътуват с въпросните карти. За тях цената на градския транспорт изведнъж се увеличава с 27 лв. Или поне с 9 лв., ако решат да пътуват с талони, при това само до работа в работните дни, а в събота и неделя се движат пеш или си стоят у дома. Целта е ясна - ако един човек е принуден да си купи карта за цялата градска линия, то възможността да пътува гратис е 0%. Но зависи от гледната точка. Мнозина ще защитават успешно прогнозата, чевероятността за пътуване гратис ще нарасне на 100%,когато тези хора просто спрат да си купуват карти и билети.

Вместо да търси модерни форми за съжителство - по-гъвкав избор за ползване на обществения транспорт, общината предлага нещо като брак до живот - карта за всички линии, ако може за повече от един месец. И за да няма изневери, тази карта ще е поименна, със снимка и с данните на ползвателя. Цената й е 50 лв., колкото сега, но има нова екстра - ще може да се ползва само от този, на чието име се води. Всичко отново е в името на гражданина - ако му откраднат безценния документ, да не може никой да злоупотребява с него. По-внимателно вглеждане в наредбата обаче подсказва нещо съвсем друго - безименната карта за всички линии ще продължи да съществува, но на нова цена - 60 лв. Тук дори общината с половин уста си признава, че има увеличение.

Досега поименни бяха само картите с преференции, което е нормално. Няма никаква логика безименната карта да е по-скъпа, защото тя така или иначе не може да се ползва от двама души едновременно, а и се плаща за услугата "транспорт", нали? Защо да се наказва семейство, в което само единият ползва активно картата, а другият - от време на време? Да не би цяла София вече да е слязла от колите и застанала на спирките, та "Московска" се мъчи да ограничи пътникопотока?

В новата тарифна политика наистинаима гъвкави идеи, макар в твърде сурово състояниеОтстъпките за фирми например - при покупка на над 50 поименни карти за цялата градска линия за цялата година се полагат безплатни карти за два месеца. Т.е. плащаш 10, получаваш 12. Друг е въпросът при това състояние на бизнеса и това текучество на персонал, кой ще тръгне да "инвестира" в едногодишни карти на хора, за които няма гаранции, че ще се задържат на работа даже до лятото.

Принципно добра идея е и семейният пакет - картата на родителя за цялата градска линия да намалява картата на ученика наполовина. Само че при положение, че средно в семействата има по две деца, това означава, че двамата родители трябва да дадат общо 100 лв., за да платят по 10 лв. карта на всяко от децата си. А ако родителите ходят с кола на работа? А ако ползват само метрото? (Общината поне се отказа от първоначалната си идея да кара хората да плащат 5 месеца за несъществуващата втора линия на метрото. Картата за метрото ще струва 35 лв., след като бъде пусната и втората линия.)

Всъщност вместода се чуди как да натоваригражданите си чрез "гъвкави" тарифи, общината трябва да насочи всичките си усилия, за да ограничи гратисните пътувания. Приходите за карти и билети за цялата минала година са 95.5 млн. лв. Гратисчиите по официални данни са около 12% от всички пътуващи, но по неофициални те са значително повече. Дори да приемем официалната статистика за чиста монета, това означава, че градският транспорт губи годишно по около 60 млн. лв. само заради хората, които се возят безплатно. Това са 2/3 от приходите на фирмата. В същото време събраните глоби и актове са едва под 80 000 лв. годишно. Това е нищожна сума на фона на загубите от гратисчиите. Разминаването е драматично и би трябвало да го разбират дори и управляващите с уникалните си способности да изкарат, че 4 е по-малко от 2. Контролът обаче няма как да се засили с инцидентни акции, нито със 170-те контрольори, които на смени обхождат между 500 и 550 автобуса, трамваи и тролеи. Трябва да се мисли за цялостна промяна на мерките за контрол, да се разработят различните варианти, да се изчисли колко струват и какъв ефект ще донесат. Само с вдигането на глобата на 20 лв. и въвеждането на електронна система за таксуване няма как да стане. Още повече, че хората, които най-добре знаят колко е трудно да се вземе 10 лв. глоба, твърдят, че завишената глоба няма да донесе по-добри резултати.

Иначе, ако разчетите показват, че картите трябва да се вдигнат или дори, че билетът трябва да се увеличи, много по-честно ще е управляващите на "Московска" 33 да излязат открито пред хората и да им го кажат. Но изглежда, да се вдигат цени през задния вход става стил на управление на ГЕРБ в София.
9
3336
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
08 Февруари 2012 21:38
Темата е интересна и материалът на авторката е много добър, според мен. Но се чудя дали има смисъл да се говори за това, след като, тези които имат правото и задължението да действат няма да го направят. Ще споделя малко. Често ходя в Словакия. Там нещата се правят. Билетите са по време. Можеш да си ги купиш от много места, като почти на всяка спирка има автомат за продажби, който работи. Можеш и да си платиш с SMS. На автомата за продажби има една педя намаления - за ученици, за пенсионери и за какво ли не. Но контрола е железен. Ако си без билет (при всичките възможности да си осигуриш плащане на превоза) глобата е много солена. А в транспортните средства пътуват и домашни любимци (с намордници и на най-дребното пале). Въобще нещата са за да служат на хората, като за това се заплаща, струва ми се (а щом те така го приемат - сигурно е) адекватно. както казват младите гратисчии у нас - и те така те.
08 Февруари 2012 22:01
Метрото в Мадрид има 231 станции по 12 линии, с дължина 282 km, от които 92% са под земята. Билетът за цялата мрежа е 2 евро.
Метрото в София има 14 станции по 1 линия, с дължина 17,9 km. Билетът за цялата мрежа е 0,5 евро.
От което следва, че средно в Мадрид 141 километра струват 1 евро, а в София 35,8 километра струват 1 евро. С други думи в София е 4 (четири) пъти по скъпо. Който то интересува да сметне за Лондон, Москва,.........
08 Февруари 2012 22:18
Аз ще допълня. Автобусният билет барселона-мадрид (около 600 км) струва 18 евро. Малко по-скъпо на километър е пътуването с автобус, разбира се, по българия. Това е разбираемо и оправдано, като се има предвид че горивото, обслужването и трудът в испания са по-евтини от тези в българия.
Иначе материалчето е подличко: насочва оправданото недоволството на оцеляващите от дивашката простащина и лакомия на общинската администрация към празно място.
09 Февруари 2012 09:48
Хубаво е, че излезе и такава статия, но защо преди няколко дни излезе безкритична статия, която съобщаваше каква грижа за софиянци е това повишаване на цените за градския транспорт? Простото препечатване на съобщения на някого, в случая на общината или на мутрите от общинската фирма, обикновено не води до нищо добро. Човек да прочете веднъж текста за промените, които ни готвят и веднага му става ясно, че ГЕРБ пак ни прецакват и вече всеки според начина си на пътуване забелязва как точно е прецакан.
09 Февруари 2012 10:09
Ако Фандъкова премахне онези със скобите в "синя зона", ще я призная! Не може ли просто да пишат глоби!
09 Февруари 2012 12:27
Освен нови по-скъпи карти, детски карти-застраховки и останалите новости, свързани само и единствено с цената на гр.транспорт и санкциите, общината не предвижда ли нещо за скапаните автобуси и тролейбуси, за трамваите - подвижни трещящи бараки, за намаления брой превозни средства, за увеличените интервали, за съкратения краен час .... За това, че след 19.00 ч. транспорът е средно на половин час, че ако отидеш на гости, на театър или на заведение, ако си без кола, е невъзможно след 22.00 ч. да се прибереш? Че с всичките тези простотии тикат хората насила в ръцете на бакшишите или ги принуждават да си купуват стари трошки, за да са сигурни в придвижването си? И после се чудят на трафика в София....
09 Февруари 2012 12:32
Ами цените са ниски при разходите.
Да, неефективността или кражбите ги има, но основото са горивата и материалите.
Та цените на СКГТ са ниски дори спрямо сегашната услуга, а от ГЕРБ просто нямат куража да си го кажат - сал едни Бойко не му стигат силите вече, а други мъже...
09 Февруари 2012 13:25
Е, като ще го караме с испански примери, то в Барселона например, един билет важи 1 час за цялата градска мрежа, без значение далие е метро, трамвай или автобус. Отделно цената на една карта с 10 пътувания беше къде 8-9 евро и с нея може да се таксуват 10 човека един след друг. Като се сметне какви са заплатите тук и там, и като се отчете, че в София за 1 час може да се наложи да се прекачиш три пъти и всеки пък дупчиш билет или че талоните с по 10 пътвания са само за един човек, то става ясно колко "удобни и еФтини" са услугите на СКГТ...
09 Февруари 2012 19:31
Билетите трябва да се дупчат и е крайно време самоосъзнаване на гражданството в тази насока. Да се хванем в ръце! Да бъдем редовни пътници в градския транспорт! Перфораторът - най-добрият другар на пасажера. Айде.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД