:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 307
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Интимно

Синекдохата Кънчо

Психосексуален, народоведчески и културологичен разрез на пениса от образователната брошура
Брошурата за Кънчо, издадена от софийския РИОКОЗ за първи път преди 10 г. и наскоро отново е отпечатан нов тираж.
Пенисът Кънчо трябваше да обучава малки деца на безопасен секс от страниците на брошурата на Столичната РИОКОЗ, но е възможно най-неподходящият инструмент за тази цел. Той олицетворява доста патологични практики и тенденции, които в никакъв случай не бива да се предават на подрастващите.

На първо място, той е още едно потвърждение, че българският народ никога не е можел да разговаря спокойно за секс. Чрез Кънчо една от най-нормалните функции на човешкото тяло отново добива гротескни измерения. Което е странно, като се има предвид, че същият този народ най-много се умилява от генетичната прокреация. Но се срамува до смърт, щом се заговори за процеса, водещ до нея. Заради това лицемерие му се налага да ползва нелепия Кънчо. Само с неговата веселяшка помощ може изобщо да отпочне дискусията за предпазване от полово предавани болести. Очевидно и поръчителите, и изпълнителите на образователната брошура с приключенски настроения пенис са били убедени, че темата ще предизвика задължителните подсмихвания, дори да е поднесена с най-академичния и сериозен тон на света. Затова са го ударили на майтап от самото начало.

Кънчо е една доста притеснителна синекдоха: литературна фигура, при която цялото се представлява чрез част от него - като "бащино огнище" вместо "дом", "хляб" вместо "храна" и т.н. Предполага се, че избраната част е натоварена с най-много смисъл и дава емоционална окраска на израза. През призмата на носталгията огнището става най-милата част от дома, защото носи топлина, хлябът е най-важен за бедния човек, затова олицетворява цялата му прехрана и я замества лексикално обикновено в контексти, в които тя е оскъдна - като "взеха ми хляба" или "насъщния ни хляб".



Във въпросната брошура полово зрелият мъж е олицетворен чрез своя пенис



Така сексуалната му активност е сведена до функцията на размножителния му орган, като се пропускат всички останали нюанси на общуването между мъжа и жената, за които са отговорни и други части от тялото. Още по-тревожно става, когато се загледаме в присъствието на жената, която се появява само като ръка, надяваща презерватива върху Кънчо. Авторите са лишили жената от вторични полови белези или удобно са се разсеяли за наличието им. Това е на образно ниво. На текстово нещата не стоят по-различно. Никъде не е упоменато какво ще прави Кънчо, та си слага защитна дреха. "Разхождам се и тук, и там", обяснява героят. Доста неопределена локация, дори с известна алюзия за промискуитет. Жената, която е равностойна партньорка в сексуалния акт - или поне според съвременните схващания би трябвало да бъде, е напълно обезличена, оставена е без полови органи, а на всичкото отгоре е и взаимозаменяема. Съвсем по друг начин би изглеждало внушението, ако имахме конкретна героиня Пенка или Анка с равни на Кънчовите функции и отговорности.



Оттук следват няколко извода



Първият е, че личи прастарият ужас от женската сексуалност, който терзае цивилизацията, откакто са се появили монотеистичните религии. В християнството той е довел до такива изстъпления като изгаряния на клада на сексуално активни жени и зачеркване на първата лъстива съпруга на Адам - Лилит, от Стария завет.

Вторият е, че сексуалният акт е разгледан изцяло от фалосоцентрична перспектива. Той е важен само за Кънчо, затова и той е единственият герой в цялата случка. А третият извод, налагащ се от близостта на Кънчо като представител на мъжествеността и ръката като репрезентация на женското начало, дори не ми се формулира директно. Пък и за дейността, която може да се проведе в така описаната конфигурация, няма никаква нужда от кондом - освен ако изпълнителят й не страда от маниакално пристрастяване към чистотата.

Изключително смущаващ е и изразът "известен щурмовак", с който Кънчо се самоопределя. Той свързва сексуалния акт с насилие, а това е напълно неприемливо внушение, особено за пред млади хора.

След като брошурата предизвика небивал интерес, РИОКОЗ я свали от сайта си и на нейно място остави съобщение, че е превод от немски. Като че ли се опита да се оправдае, че е взела идеята от по-развита европейска държава. Но това не я оневинява, а само обяснява присъствието на думата "щурмовак" по още един начин. Германските приказки са прочути със страховитите си сюжети и жестокостта си. Те плашат момиченцата и момченцата и ги принуждават към послушание чрез всяване на ужас. "Щурмовакът" се вписва идеално в тази парадигма. Но пък модерните германци избягват вече да разказват на децата си за Хензел и Гретел, които вещицата се кани да свари и изяде само защото са се отклонили от пътя. Сигурно отдавна са се отказали и от щурмовака Кънчо, или както там се казва немският му първообраз - примерно Курт.

Накратко - Кънчо би научил имплицитно младото поколение не на повишено внимание към полово предаваните болести, а на фалосоцентричност, насилие в секса, неглижиране на жената и страх от нейната сексуалност, издигане в култ на мъжкото начало. Освен това би оставил у момченцата впечатлението, че те са своя пенис и нищо повече, че в секса участват само половите органи (и то предимно мъжките), а не душите и умовете. Затова най-малката беда на брошурата е нейната несериозност и глуповатост.
84
4498
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
84
 Видими 
09 Март 2012 20:25
Брей, ученото си е учено...
То, филолозите, са като дялани камъни - и с Кънчо се справят, и не само се справят, но и дълбоко го ... анализират...
Очакваме включване на философите, може и отвъд океана...
09 Март 2012 20:32
Абе, пуснете им оригиналния Кънчо - на Пеньо Пенев...
----------------------------------------------------------------------------------
Блогът на Генек


09 Март 2012 20:57
Блестяща пародия! Мястото и, обаче, е в "После". Това, че е поместена в "Наблюдател", ме смущава много.
09 Март 2012 21:14
Имам "чувството", че някой се "чувства" пренебрегнат/а.
Как ли би се казвал "женският" Кънчо !?!
09 Март 2012 21:30

Не мой се абите, грагьане!
09 Март 2012 21:31
Винаги има два варианта:
- Нова Калинка, с всичките последствия...
- По-добре четете Генек.
09 Март 2012 21:38
По рецептата - дедо помни кво е ял на закуска, преди атаката на Страцин, мъ фчера ич не си спомня, та и аз-един куплет от ориджинъла:
Лежи и пъшка младата графиня
Тук сякаш свредел я върти,
а ******@ и като диня,
по всички кантове пращи!
Моля, най смирено, преди да ме фризнат - да сравнят с оригинала на големия наш поет!
09 Март 2012 21:38
Добра статия.
Добър анализ на нещо, което би трябвало да помогне на децата.
09 Март 2012 22:36
Даа, Интересна статия. Въз основа анализа, който авторката прави на Кънчо, може да се направи интересен анализ на автораката. И да се стигне до единствен и безпротиворечив извод- увлеченията по унисекс и по-лявото му течение, водят до невротизъм и непремерени изблици у дамите. Осмиваният "балкански мачизъм" е правилният избор пред евроатлантическата мъженственост. Преди години, моя позната констатира "Предпочитам мъже, които приличат и се държат като мъже и жени, които приличат и се държат като жени." Умно момиче . Затова, Калинке- поогледай се и сато срещнеш Кънчо /по П.Пенев/ и Кънчо ще ти стане по-симпатичен.
09 Март 2012 22:38
Поемата за Кънчо от Пеньо Пенев:
Натисни тук
09 Март 2012 22:43
Тъжно!! Кънчо - пенсионер.....
А какви времена бяха, а? (от поемата)
Но той бе с отличен опит
гордееше се тайно с туй
че вред в Америка, Европа
прослави българския х*й.

09 Март 2012 23:47
Напомни ми за кандидатстудентските теми по литература. Плоско и бездарно.
10 Март 2012 00:44
Не лоша и приятна за четене статия с чудесни наблюдения и забавляващи обрати. Проблемът настъпва от изводите в нея. Постолатите на феминизма са поставени някак механично, без ясна логична връзка с предхождащия текст; сякаш вдъхновението на автора е секнало и той просто е побързал да приключи без да си дамва зор.

П.П.

Надявам се това, че нарекох автора "той" да не стане причина за нова психологична дисекция, този път на коментара ми.


Смелият Анонимко
10 Март 2012 01:32
Интересно! Реброто Адамово синекдоха ли е ? На Адам ? Или на Ева ?
10 Март 2012 03:32
Абе бай Ганьо и Кънчо са носители и трябва да се гордем с тях.
10 Март 2012 03:46
Какви вариации, ровения в нищото, преобръщания, дълбокомислия и развихряне на комплекси и фантазии за нещо, дето си е просто едно просто послание - "ползвайте презерватив", вероятно част от някаква антиспин кампания платена по някоя програма.
-
Не виждам нищо особено в брошурката, което да оправдава вниманието към нея и раздуханото медийно говорене. Какво събитие трябваше да се прикрие ? От какво следваше да бъде отклонено общественото внимание ? Успя ли това мероприятие ?
10 Март 2012 05:30
Продължавам да се изненадвам на редакционната политика. В четвъртък вестникът пуска статия по основополагащи въпроси относно икономиката, където е необходимо повече време, за да се разгърне дискусия, в петъчния брой за уикенда ни се подава материал за дискусия- пенисът Кънчо. Три дена трябва да премятаме и оглеждаме от всички страни пениса Кънчо!
10 Март 2012 05:36
"Пенисът Кънчо трябваше да обучава малки деца на безопасен секс "
......................................................
Вие луди ли сте? Как ще обучавате малки деца на безопасен секс? Малки деца! Да ги дапознавате с човешката анатомия да, но с безопасен секс? Това трябва да се преподава чак кога станат за секс, а преди това трябва да им се обясни всичко за любовта.
Аз не виждам проблема в това, че пенисът Кънчо не бил издържан в естетическо отношение. Проблемът е, че той изобщо не трябва да се размята пред малки деца.
10 Март 2012 05:48
Такава май е вече образователната програма. В детската градина ги обучават за безопасен секс, в отделенията ги запознават с видовете секс-машини, дилда и вазелини, в основното училище с правата на гейовете, с нестандартния секс в неопределените за подобни цели от природата места, с използването в любовните игри на белезници и камшици. И в гимназията вече се минава само на практически занимания, където учениците показват колко са внимавали в час какво им говори учителката.
10 Март 2012 08:49
Уф!
Принуден съм - Гозамбо -
Но има обяснение. Едни пари, дето може да се харчат...
-----------------------------------------------------
Блогът на Генек
10 Март 2012 09:05
Брошурката не ми е толкова смешна, колкото този коментар за нея. Очакваш автор да е Иво Сиромахов. Ако се изчисти това писание от парадирането на интелектуалеца, ще разбереш, че според авторката най-добрият начин на говориш за секса с тинейджърите е отдавна известен - доброто старо порно. И подчертавам: с тинейджъра, защото "таргет групата" не са "малките деца" (както се твърди в статията), а тъкмо тинейджърите. А освен това не само българите, (дето сме били най-комплексираните), ами и всички останали хора по тази планета, в нормален разговор говорим за "котенца", малкият Гошко", "питонът", а не за "вагини" и "пениси", освен, разбира се ако не сме сексолози на конгрес.
10 Март 2012 09:20
Вагиноцентрично писание
10 Март 2012 09:38
Калина?
Кънева???
10 Март 2012 10:29
И с демонстрации от специалисти, лабораторни и практически упражнение, вероятно. Боже, Господи! Още малко ми трябва и ще стана верующ. (Най-малкото за да помоля Господ да си прибере вересиите.)
10 Март 2012 10:41
А къде изчезна Димитър Денков, та ни се налага да четем всеки петък ученическите екзерсизи на Ленчето Кодинова и со.?
10 Март 2012 10:58
Малко офтопик.
По времето на Битълсите, кога бях тинейджър, поемата за Кънчо се разнасяше из техникума като апокрифна порно-литература.
Доде и моят ред да я чета(в час разбира се), но нали съм си карък, даскала по механика ме хвана. Взе той опърпания тефтер, позачете се малко, а в курса... пълно мъртвило. Явно наближаваше нещо страшно.
Даскала обаче се ухили, върна ми поемата, и с меден глас каза - "Айде сега драги ми Ебачев, излез на дъската, и ми обясни теоретично как се върти слива като материална точка по окръжност."
И тъй като нямах достатачно познания по темата(центробежни и центростремителни сили), ми насвятка една тлъста двойка.
Същата участ постигна целият курс, включително и шестте момичета.
После съкурсниците ме биха, ама малко. Щото съм успял да опазя литературата.
10 Март 2012 11:07
Гозамбо

Много точен коментар! Тази нелепа брошурка разбуни духовете, та чак и любимата газета публикува горната статия, тъй като в новонаписания Закон за предучилищно и училищно образование /няма да има вече Закон за народната просвета както си е било от Освобождението насам/, е написано някъде, че ще има сексуално образование на дечицата в предучилищна възраст. Що си мислите, че подобно "блестящо" учебно пособие няма да вкарат в детските градини, без дори да питат родителите! Ние тук в този форум сме общо взето от една по-висока възрастова група, но младите родители са сериозно разтревожени от подобни законопроекти и публикуването на въпросния Кънчо преля чашата. На мен като на баба на дребни дечица просто ми настръна косата като видях въпросната брошурка!
10 Март 2012 11:10
P.S. А пък в други форуми бяха искрено възмутени от пренебрегването в тази брошура на Янко!
10 Март 2012 11:17
"....че същият този народ най-много се умилява от генетичната прокреация ..."

Кънева, Кънева ....
10 Март 2012 11:23
Ндааа - кара, вара, светът се около Кънчо се върти...Āко и некои упорито но безуспешно да се мъчат да го заменят с вибратор
10 Март 2012 11:37
Във въпросната брошура полово зрелият мъж е олицетворен чрез своя пенис

Не, мадам, става дума само за пениса, който вече е започнал да не стои мирен, и момчето трябва да знае какво да прави с това ново обстоятелство. И той просто си е получил име, одухотворил се е.
А и тази брошурка (може и да е смешна и глуповата) има за цел да каже само едно нещо: като се чукате, туряйте си презерватив! Нищо повече.
За любовните терзания, към които искате да ги приобщите, децата учат в училище неща като "Ромео и Жулиета", "Мадам Бовари" и др.
10 Март 2012 11:38
Мин.Миро, като баш ветеринар на Републиката, дали е взел бонус като консултант по брошурата?
10 Март 2012 11:51
Всички сутрешни блокове на телевизиите в един хубав ден през изминалата седмица бяха отдадени на Кънчо. Нито един вестник не пропусна да го оглозка, също. Социалните мрежи бяха накънчени, тюю. И тва за една брошура, издадена преди 10 г. , с тираж 10 000 бр. на цена 400 лв. Кой идиот ни натресе тоя мухъл ?
10 Март 2012 11:57
Статията доказва блестящото хуманитарно обучение, което имаме в България. Такова обучение, което ти позволява да напишеш толкова безмислена статия, по толкова безобиден "проблем", която обаче да изглежда ... високоинтелектуална. Като махнеш плявата обаче се вижда, че е куха. От какво недоволства автора? Какво предлага?
Разбрах единствено, че не можело жената да е представена само от ръката си. А на авторката не и' ли хрумна, че ръката може да не е женска
10 Март 2012 11:59
Тук организации като "Родители" трябва да реагират с иск срещу авторите и поръчителите на такива пошлости.
Май някой низови психолог пак е взел куп пари от приятелката Фандъкова
10 Март 2012 12:04
А, бе, дъл не съзирам тукънка конфликт на интереси или скрита реклама? А? Щото "Кънчо"..."Кънева"
10 Март 2012 12:12
Боже мой!
Пут!?+"%ката Калинка...
Ку!?+"%ра ми Янко....
Нали Осми Март вече мина, стига толкова феминизъм и лезбийщини.
Смятам, че в съботния брой не бива да има такива страшни думи като "синекдоха", "РИОКОЗ" или "промискуитет". Нещата трябва да се назовават с техните имена.
Никое дете не употребява думата "пенис", макар че хлапетата знаят какво означава.
Дори и блондинките зная ("Знам какво е фалос, същото като ХYЙ, само че по-малко".
10 Март 2012 12:35
А какво да каже Кънчо Стойчев?
10 Март 2012 12:41
Ааа, тоя е от школата на стоиците. Те не "работят" а стоят
10 Март 2012 12:47
Германските приказки са прочути със страховитите си сюжети и жестокостта си. Те плашат момиченцата и момченцата и ги принуждават към послушание чрез всяване на ужас.


Но пък модерните германци избягват вече да разказват на децата си за Хензел и Гретел...

Праильна, за Маша и мечока раказват!
10 Март 2012 12:49
Ще ви кажа нещо за моите синове, с извинение..
Може и да ме препсувате, но СЕГА като ги гледам, май съм бил прав... и като родител, и като педагог(и такваз специалност имам).
.
От около 10-12-годишна възраст, и двамата съм ги възпитавал само с бой!
Не от мен, а бой по всички правила на бокса - купих им ръкавици, боксов чувал, "круша", каски, и предпазни назъбници.
Всичко това продължи около 5-6 години, след което изведнъж загубиха интерес.
Причината беше елементарна - пораснаха им пишоците, и взеха да се оглеждат къде другаде да изразходват енергията си.
В казармата също им беше лесно(и двамата бяха наборници), щото знаеха как да се защитават, и никой не смееше да ги закачи - биеха лошо.
Е, мен все още не са ме били...
Вероятно защото са ми благодарни, че съм "направил" от тях истински мъже, а не лиглювци и меки китки!
Сократ като ги видя миналото лято, май малко ми завидя, но мисля че това се дължеше на количеството водка... де старците бяхме поели с мезе.
..
Всичко опира до родителите!
Изтървеш ли маляците, следват само дертове - наркотици, пиянски истории, катастрофи с бързи коли и мотори, и каквото се сетите още..
10 Март 2012 12:54
Всички обясняват как се слага презерватив.
Много по-важно е обаче как го махаш !
И той пази само от 5-6 на брой болести, предавани по полов път. От 25-26 !
10 Март 2012 12:58
Варвари сте вий у Казанлък...Варвари и деспоти...Ама да се радвате, че тогава нямаше ЗЗД (Закон за закрила на детето), ДАЗД (Държавна агенция за закрила на детето), КПЗД (Комисия за превенция /закрила на децата в риск), КБППМН(Комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните)...Ъхъ
10 Март 2012 13:16
Калина Кънева
10 Март 2012 13:21
-posrednik, глей само да не си около левачката на малкия!
Че след туй ше тряба да плащам сума ти пари на зъболекаря ти.
.
P.S. Без майтап - апцолютно си прав!
Колкото повече грижи за поколението, толко повече дертове!
10 Март 2012 13:28
Завидях, я!
Но още повече завидях за дечурлигата. Не ми се беше случвало да открия, че глъчката им по двора е най-хубавото мезе.
10 Март 2012 13:30
Доказана истина е, че колкото по-зле са някои със секса, толкова повече приказват за него. Правете секс, а не дрънкайте, не пишете по форумите и публичните тоалетни, за да си повишавате сбърканото самочувстие!
10 Март 2012 13:40
Дядко Заре, няма секс бате, това е чуждица - на български си е еб*не!
10 Март 2012 13:44
OLDMAD, разказа за учителя по механика
10 Март 2012 14:10
Еми, брошурката си е пошла Темата обаче - не е. Тва пособие е твърде малоумно за 7-8 клас ученици и напълно неподходящо за по-малки.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД