:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 305
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

По-нисък ДДС или диференцирани ставки?

Алиосман Имамов
Тези дни евентуалните промени в ставката по ДДС отново бяха предмет на множество политически, експертни и медийни дискусии. Министърът на финансите заяви, че управляващите имат намерение да намалят данъчната ставка по този данък на две стъпки с по един процент и това трябва да стане изненадващо за икономическите субекти. Изказаните аргументи "за" и "против" това намерение и евентуалните последствия за българската икономика са твърде противоречиви. Въпреки това, ако се направи дори несистематизирано обобщение на различните становища, може да се каже, че експертните заключения са "по-скоро не" при днешното състояние на българската икономика. Аргументите в подкрепа на това са свързани главно с рисковете за фискалната позиция на страната. ДДС е един от най-големите приходоизточници в бюджета. При разчетените макроикономически показатели за текущата 2012 г. са планирани 6.5 млрд. лв. приходи от този данък при отчетени 6.6 млрд. лв. през 2011 г. Данните показват, че за последните три кризисни години абсолютният размер на приходите от ДДС се свива, макар и с известни колебания. Редуцирането на данъчната ставка по ДДС със сигурност ще засили тази негативна тенденция през следващите няколко години, което ще увеличи риска за неизпълнение на планирания дефицит в бюджета и ще засили произтичащите от това множество негативни последици.
В процеса на дискусиите в недостатъчна степен беше обърнато внимание на състоянието на този важен данък в рамките на ЕС. За разлика от преките данъци ДДС, както и другите косвени данъци са частично регулирани на европейско равнище. За тази цел са разработени и приети от страните членки специални директиви. Регулациите обхващат както размера на ставките, така и тяхното диференциране, начините за формиране и движение на данъка.
В ЕС преобладават диференцираните ставки по ДДС (виж таблицата). Вероятно това заключение противоречи на преобладаващото у нас мнение, че ставката трябва да бъде една. Това всъщност е по-дълбока дискусия, в която има повече теоретични и по-малко чисто прагматични аргументи. Основният теоретичен въпрос е дали данъкът трябва да се използва като преразпределителен инструмент, а основният практически въпрос се отнася до възможностите за администриране на по-сложната диференцирана система на облагане с ДДС. В таблицата се вижда, че само 7 държави от ЕС имат ДДС със ставки, по-малки от 20%. Прави впечатление, че повечето от тях са високо развити в икономическо и социално отношение страни.
В ЕС се използват 4 вида ставки по ДДС - стандартна (15 и повече процента), редуцирана (от 5% до 15%) и супер редуцирана (под 5%). Съществува още един вид - заварена ставка (parking rate), която се регулира със специални дерогации в отделни страни. В таблицата се вижда, че в ЕС има само една държава с единна стандартна ставка - това е Дания с 25%. Всички останали страни имат диференцирани ставки. Някои от тях, като Ирландия и Люксембург например, прилагат всички видове ставки. Други държави имат по една или две редуцирани или използват и супер редуцирани ставки. Групите стоки, за които отделните страни членки могат да използват редуцирани и супер редуцирани ставки, са определени с нарочни документи на европейско равнище. Всяка държава е направила такъв избор, който съответства на специфичните характеристики на икономическата и социалната й структура. В случаите, когато отделните групи стоки са от първа необходимост и имат висока социална значимост, прилагането на редуцирани справки е масов случай. Например 22 страни са въвели редуцирани ставки за хранителни стоки; 24 - за фармацевтични продукти; 22 - за транспорт на пътници; 25 - за книги; 22 - за вестници; 23 - за периодични издания; 22 - за услуги в културата (концерти, кино, театър), и други.
Традиционно реакцията на управляващите по отношение на деференцираните ставки винаги е била отрицателна. По време на тройната коалиция също не се допусна диференциране на ставките по ДДС въпреки предложенията на опозицията за някои видове стоки, като лекарства и книги. По този повод някои медии ни лепнаха етикета "книгоубийци". Обикновено официалните аргументи против диференцираните ставки са свързани с увеличаването на риска за измами и източване на данъка. Тези опасения до известна степен са основателни. Истинската причина обаче за категоричния отказ на управляващите да приемат каквото и да е диференциране на ставките по ДДС е значителното усложняване на работата по администрирането на този важен данък. Що се отнася до ползите от диференцираните ставки, дискусиите вероятно ще продължат. Но ако бъдем достатъчно прагматични, ще търсим убедителен отговор на въпроса защо почти всички европейски страни не се отказват от диференцираните ставки по ДДС.


Ставки по ДДС в страните от ЕС
NoСтраниСупер
редуцирана
ставкаРедуцирана
ставкаСтандартна
ставкаЗаварена
ставка
1Белгия-6 и 122112
2България-920-
3Чешка република-1420-
4Дания--25-
5Германия-719-
6Естония-920-
7Гърция-6,5 и 1323-
8Испания4818-
9Франция2,15,5 и 719,6-
10Ирландия4,89 и 13,52313,5
11Италия41021-
12Кипър-5 и 815-
13Латвия-1222-
14Литва-5 и 921-
15Люксембург36 и 121512
16Унгария-5 и 1827-
17Малта-5 и 718-
18Холандия-619-
19Австрия-102012
20Полша-5 и 823-
21Португалия-6 и 132313
22Румъния-5 и 924-
23Словения-8,520-
24Словакия-1020-
25Финдандия-9 и 1323-
26Швеция-6 и 1225-
27Обединено кралство-520-
Източник: Европейска комисия


 <Неозаглавен>
10
5399
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
18 Март 2012 22:51
Както е видно от таблицата, а и текста в България от или почти от самото начало на въвеждане на ДДС се използва диференцирана ставка за Туризма.
Което еднозначно говори за доминиране на мутренските, а не социалните тенденции в обществото.
18 Март 2012 23:57
Алиосман Имамов, депутат от ДПС
19 Март 2012 04:25
Да, и аз съм за диференцирани ставки!Най-високи за хазарта,луксозните стоки и автомобили.И най-ниски за храните и лекарствата,защото без тях не може!Някои искат и за учебници,книги,което не е зле,но при книгите има вариант да се ползват читалища и сегашния българин почти не чете,камо ли да купува!Учебниците също могат да се ползват повече,стига да е таз погрешна политика да се избират всяка година нови доставчици,цената може да падне от тиража и да се продават на следващите класове.За това не мисля,че е аргумент,че всички ще поискат намаление за всичко..
19 Март 2012 06:53
Различни проценти ДДС в България означават САМО КРАЖБА.
Липсата на МОРАЛ е главната липса в България!
19 Март 2012 08:08
Ей овчар прост,когато бяхте на власт защо не въведохте диференцираните ставки?
19 Март 2012 10:40
Глупава статия с глупаво заглавие.
.
Костов ви го каза - свалянето на ДДС с 2 процента ще облагодетелствува няколко монополни играчи.
(Напр. приятелчето и основен спонсор на Бойко - Вал. Златев е недоволен от свитата консумация на горива, при която печалбата на Лукойл Бг, макар и голяма, стагнира, въпреки че цената на горивата хвърчи към небето)
19 Март 2012 10:43
Правителството трябва да свали осигурителното бреме, като го направи прогресивно семейно.
.
Напр. престъпление е на работещ човек с две или три деца да му се удържа за пенсионни осигуровки (човекът е осигурил себе си и други българи с факта, че има повече от две деца).
19 Март 2012 10:44
Задължителните осигуровки като безработица, преквалификация и т.н трябва да се премахнат напълни (или да се направят незадължителни, което е равносилно на премахване)
19 Март 2012 11:06
Всъщност Костов каза една полуистина, остатъка поне частично го има в тази статия.
И доста манипулации покрай нея.
Мавипулация е дори подхвърлянето за горивата. Реалните монополи за други. Естествени ЕРП-па ВиК дружества и т.н. и изкуствени, например Топлофикациите.
За горивата картелно споразумение, на практика е много трудно да се реализира, без съдествие нормативно и най вече на Митниците, поради наличието на общ пазар.
19 Март 2012 21:56
Очевидно тази материя не е за ксенофоби и примати! Поне в този форум се предполага, че участват интелектуалци! Жалко!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД