:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 346
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Студентите първокурсници са като торнадо

Дори и с вериги да вържем вратите, човек, иска ли да се сбие, ще се сбие, казва шефът на студентските общежития в ТУ - София доц. Борислав Дамянов
снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
доц. Борислав Дамянов


ВИЗИТКА

Доц. Борислав Дамянов е завършил Техническия университет в София. Редовен преподавател е в Транспортния факултет на висшето училище. От 2008 г. е ръководител на звеното за студентски общежития в ТУ - София. В последните дни ръководството на ТУ и доц. Дамянов предложиха нови правила за по-строг ред в студентските общежития. Мерките се налагат след убийството на студента Марио Данчев и след излъчването на телевизионен репортаж, в който репортер влиза въоръжен в студентски блок на ТУ в 3 часа през нощта.







- Доц. Дамянов, какво конкретно ще се промени след последните инциденти в Студентски град?

- Положението е много тежко, но ние се стремим по всякакъв начин да предпазим нашите студенти с въвеждането на доста строги мерки, свързани с повишаване на сигурността, увеличаване на контрола на всеки студентски блок, въвеждане на драконовски мерки, свързани с употребата на алкохол, допуска до блока. Техническият университет ще разработи нов правилник за студентските общежития, в който ще бъдат засилени изискванията към студентите. Забранява се употребата на алкохол, шумните събирания след 22 часа, влизането в общежитията в нетрезво или неадекватно състояние. Фирмата -охранител на ТУ-София (бел. ред. - "Мега секюрити"), се задължава да води дневник, в който ще се записват всички външни лица, които влизат в съответния блок, и дали гостите са напуснали блока. Тези, които живеят в общежитието, но влизат след 22 часа, ще се легитимират пред портиера. Засилва се контролът от страна на фирмата, като вечер от 22 часа до 5 часа сутринта ще има допълнителна патрулна група, която ще обикаля всеки един от блоковете.

- Извинявайте, но как ще забраните на някого, който е пълнолетен, да употребява алкохол?

- Това ни е притеснението. Това не можем да го забраним, но ние ще се стремим към превенцията, да ограничим достъпа. Ние няма да пускаме в блока студент, ако е в нетрезво състояние. Това може би ще има някакъв оздравителен ефект, което ще стресне нашите студенти.

- Ако един студент се прибира в блока, в който живее, и е в нетрезво състояние, как ще го изгоните? Той ще отиде в първата дискотека и ще се сбие с някого. Това не е решение на проблема.

- Това е лошото, но ако го пуснем в блока, този студент какво ще направи - ще отиде в стаята, ще пусне музиката на максимум и ако домовият съвет или етажният отговорник му направят забележка, започват скандали. Това означава, че всички спящи в този блок студенти, които на следващия ден искат да идат на лекции, някои на работа, са се събудили. Ние гоним от общежитията такива студенти, но те са изгонени за един семестър. Догодина пак ще трябва да ги настаня, защото ние все пак имаме и социална функция. Това са деца, които нямат възможност да си позволят квартира. Такива проблеми създават повече първокурсниците. Да са живи и здрави, но те са като торнадо. Те са деца, които имат прекалено много сила, мама и татко дават парите, все още не са осмислили къде са влезли...

- Колко случая на изгонени студенти имате?

- От 2009 до 2012 г. ние сме извършили 40 проверки по сигнали за нарушения и след тях 24 студенти са изгонени, 57 преместени, 54 са с последно предупреждение. Само за последния семестър имаме 11 сигнала за нарушения, 16 изгонени, 18 преместени, 27 са с предупреждения. А само за периода от 12 до 15 март още петима студенти са изгонени за употреба на алкохол. Това означава, че повече от 50% от случаите са от тази година. Студентите не мислят за себе си.

- Какво се случва с охранителната фирма на ТУ-София?

- На охранителната фирма е даден срок от 15 дни, в които тя трябва да приведе своите охранители в необходимия вид и да си изпълнява задълженията така, както трябва. Ако тя допусне и най-малкото нарушение, името й ще бъде дадено на министър Цветанов за отнемане на лиценза. Тя охранява ТУ-София от 2011 г., избрана е с конкурс по Закона за обществените поръчки.

- След всеки нещастен случай в Студентски град ректорите се събират, министерството на образованието казва, че ще се вземат мерки, но тези мерки не са ли закъснели?

- Подобни мерки са съществували и преди, но както каза и министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов: "Аз не мога да сложа полицай до всеки студент." Това са големи хора. Ако той е дошъл да учи, той няма да създава проблеми. На фона на големия брой студенти в Студентски град недисциплинираните са малка група, която - както се казва - "ще танцува само едно лято", те ще танцуват само един семестър или една година. Но за да можем да осигурим сигурност и спокойствие на тези деца, които искат да учат, това означава, че нашите мерки трябва да станат крути с цел превенция на възможността за нарушаване реда в общежитието. Ние непрекъснато правим проверки, непрекъснато се виждаме със студентите, проверяваме етажните отговорници, които са студенти, но ако студентът не е дошъл да учи, дори и с вериги да вържем вратите, човек иска ли да се напие, ще се напие, иска ли да се сбие, ще се сбие.

- Министърът на образованието Сергей Игнатов предложи всички общежития да преминат под шапката на МОМН. Тази идея се подкрепя и от депутати от ГЕРБ. Каква е вашата позиция?

- Идеята на министъра не е нещо ново. Това е една стара система, която действаше до края на 1988 или 1989 г. Тази система показа, че е още по-тежка и тромава. Тогава съществуваше "Студентски столове и общежития" ЕАД, което отговаряше за всички блокове, и настаняването ставаше съгласно тяхното предварително разпределение. Контролът при тази система е много труден, защото около 20 души трябваше да следят за 50 000 студенти. Тогава също имаше тези проблеми, имаше убийства и се видя, че системата не работи и затова общежитията бяха прехвърлени към вузовете. Кое е по-доброто на сегашната система? Всеки ВУЗ отговаря за определен брой общежития и си има отдел, който отговаря за сигурността и контрола. Контролът е по-засилен, защото т.нар. инспектори по настаняване познават голям брой от студентите. Като тръгнат на проверка, инспекторите знаят кои студенти трябва да намерят в съответната стая. Аз мога да окажа пряко въздействие върху фирмата, която охранява блоковете, и да им кажа: "Внимавайте, ако не си изпълнявате служебните задължения, ще ви изгоня и ще си намеря нова фирма." Ние, Техническият университет, не гоним охранителна фирма за първи път. Освен това имаме охранително звено от служители на университета, което всяка вечер с коли, закупени от ТУ, контролира достъпа до учебните сгради. Освен това звеното има разрешение за маршрут за кола със синя лампа, която да контролира и студентските общежития. Целта е превенция на престъпността на територията на нашите общежития. Домовите съвети и етажните отговорници ще получават заплащане, за да отговарят за реда и дисциплината в блока за времето от 22 вечерта до 5 часа сутринта в съответствие с действащата в момента наредба за общежитията. Знаем, че когато има финансово обвързване, хората мислят по друг начин. Това няма напълно да компенсира неудобството през нощта да стават и да се разправят с колеги, но ще има възпитателно действие.

- Необходими ли са промени в нормативната уредба?

- Трябва да се затегне режимът. Трябва да се въведе кодекс за поведението на студента и в началото на всяка учебна година студентът да получава свитък с правила за поведение. И ако студентът не спазва кодекса, да имаме пълното право да го изгоним. Според нас, Техническия университет - София, при случай на употреба на алкохол, свързан с нарушаване на реда и заплашване сигурността на останалите студенти, оръжие, наркотици, студентът трябва да се лишава от правото на общежитие до края на следването. Трябва да има 100-процентов видеоконтрол на всички коридори в общежитията, непрекъснато следене от портиера, от охранителната фирма. Някой казва, че ние сме демократична държава, но демокрацията не означава слободия.



7
5082
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
19 Март 2012 22:41
Проблемът е прекалената толерантност. Познавам общежития, в които при първото оплакване от съсед пристига охраната и налага регламентирани санкции на нарушителя. Отделно всеки коридор е оборудван със скрита камера, магнитна карта регистрира всеки влязъл и излязъл.
19 Март 2012 23:24
Ние непрекъснато правим проверки, непрекъснато се виждаме със студентите, проверяваме етажните отговорници, които са студенти, но ако студентът не е дошъл да учи, дори и с вериги да вържем вратите, човек иска ли да се напие, ще се напие, иска ли да се сбие, ще се сбие.
Студентът, дори и да не е дошъл да учи, носи със себе си едни пари, които го "следват" и затова ги търпят и всякакви доценти говорят всякакви несвързаности. А иначе съвсем близко до ума е студентът, който не е дошъл да учи, да бъде изгонен и от общежитието, и от университета, ама на доцента подобни изречения му се удават трудно.
19 Март 2012 23:26
водни
20 Март 2012 01:49
Тоззи "до цент" наистина ли е малоумен, или само се прави на такъв?
20 Март 2012 02:27
Правят се сите.
И наш проф. Мърхо тоже.
20 Март 2012 09:58
Абсолютен глупак е този доцент. То бива човек да е прост, ама бива ли и чрез медиите да си показва простотията.

Просто столът му клати отдава и явно се опитва да си прави ПР за сметка на студентите, като ги изкарва абсолютни отрепки, а всъщност повечето са много по-умни от него.

То всяко изречение му е простотия…

Да го сменят по-скоро, че да се успокоят студентите и да мислят за по-съществените дела.
20 Март 2012 15:07
Извинявайте, но как ще забраните на някого, който е пълнолетен, да употребява алкохол?

Е, хайде сега. Както може в дадено помещение да е забранено пушенето, така може да е забранено и пиенето. Той нека си пие колкото иска, но - навън.
Това обаче няма да реши проблема, именно защото студентите ще гледат бързо-бързо да се нальокат извън общежитията и пак така извън тях ще пламват свади и боеве. Повтарям си аз и повтарям, че затягането на дисциплината в самите блокове няма да има кой знае какъв ефект - по-важно е какво става извън блоковете.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД