:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 370
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Лондон дава на чужди държави магистралите

Планът на премиера Камерън предвижда пътната инфраструктура да се управлява и от пенсионни фондове
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Британският министър-председател Дейвид Камерън се обяви за радикална промяна на начина, по който се финансират и поддържат основните пътища в страната.
Британският премиер Дейвид Камерън представи вчера амбициозен план за отдаване на дългосрочен лизинг на пътната мрежа в страната, което британската преса веднага кръсти "полуприватизация", съобщиха агенциите. В своя реч на форум на инженери той призова за радикална промяна в начина, по който се финансират и поддържат основните пътища, чието качество изостава от това на ключови конкуренти в Европа. "Истината е, че ние изоставаме, изоставаме от нашите основни конкуренти", призна Камерън.

Планът предвижда части от пътната инфраструктура да се управляват от държавни фондове на чужди държави, като Китай например, но също така и консорциуми на инвеститори, включително пенсионни фондове. Министерствата на финансите и на транспорта ще започнат проучване за това дали е икономически изгодно да се използват частни средства за тази цел. Според в."Файненшъл таймс" премиерът смята за модел, който може да се следва, приватизацията на ВиК услугите по времето на Маргарет Тачър. Изданието допълва, че се използва изразът "дългосрочен лизинг", за да се избегне деликатната дума "приватизация". На евентуалните бъдещи мениджъри на пътища и магистрали ще се поставят конкретни задачи като намаляване на задръстванията и подобряване на качеството на пътищата. Ако тези изисквания се покрият, държавата ще им превежда част от пътния данък, който в момента отива във финансовото министерство. Премиерът Камерън обяви, че неговото правителство ще увеличи тол-системата за платено пътуване по пътищата, но това ще важи само за досега съществуващата мрежа. Предвижда се в бъдеще пътните компании да могат да изграждат допълнителни ленти по съществуващите трасета или да строят напълно нови шосета, за което ще могат да събират такси.

Правителството на Великобритания разработи в края на м.г. мащабна програма за инвестиране на 30 млрд. лири през следващите пет години в нови инфраструктурни проекти, които да бъдат финансирани със средства на частни кредитори. По този начин финансовият министър Джордж Озбърн се надява икономиката да получи тласък за развитие. Планът на Осбърн включва нови проекти освен 40-те започнати вече, които ще бъдат насочени към развитие на жилищния сектор, строителство на нови високоскоростни магистрали, жп линии и електроцентрали и модернизиране на електропреносната мрежа. Кабинетът на Дейвид Камерън се надява да привлече средства от частни инвеститори, предимно пенсионни фондове и застрахователни компании, които са недоволни от ниската доходност по държавните облигации и рисковете от инвестиране в дългови книжа на страни от еврозоната.

НАМЕРЕНИЯ

Докладът на финансовото и транспортното министерство трябва да е готов до есента. Представители на правителството обясниха, че не разчитат с промяната да се съберат много милиарди в хазната, защото целта е друга - да се подобри качеството с помощта на частни инвеститори. Дейността им евентуално ще се надзирава от регулатор, който да прави на всеки 5 години ревизия на компаниите, взели на лизинг пътища. Мария Ийгъл, представителят на опозицията по въпросите на транспорта, коментира, че идеите на Камерън повтарят провалилия се експеримент с приватизацията в железниците и ще добавят още един разход към и без това натоварените от високите цени на горивата фирми и домакинства. Според нея това ще прогони пътуващите по второкласни и третокласни пътища, ще увеличи задръстванията по тях, катастрофите и вредните емисии.
11
1234
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
19 Март 2012 20:46
Британският премиер Дейвид Камерън е срам за държавата си. Англия е здраво закъсала за свестни политици.
20 Март 2012 02:03
Квон ти разбира па на тебе шишарката бе ?
Планът си е много читав. Пожелавам им успех.
20 Март 2012 04:36
А-а.а.!!?? Пенсионните фондове били инвеститори! Ами аз на кого ги разправям, бе, велики български икономисти? То, преди човек да прочете фамилията ви, губи една минута да чете титлите ви.
20 Март 2012 05:10
Лондон дава на чужди държави магистралите
***
Айде и Ганю - на някой "стратегически" инвеститор от юг.
20 Март 2012 09:09
Ганю ще даде дренките на чужди инвеститори....
20 Март 2012 10:48
Точно така! - СТРОИМ БРИТАНИЯ, значи. Може и да не знаят къде е България, но вече ползват челния ни опит, щом и до пенсионните фондове опряха. Що ми се струва, че думите на Камерон са извадени от контекста и всичко това го е казал на майтап, като е дал нас за пример
20 Март 2012 13:22
И тези са го закъсали яко. Малко се пише за това, но англичаните поддържат финансовата стабилност, като правят разни далавери с банките
20 Март 2012 15:06
VOCI, поогледай се наоколо кво станА с 407 и тогаз говори за читава политика и политици. Поне да нямаше дразнещ пример пред себе си...
20 Март 2012 16:09
407 е уникален случай.
Аз на нея не стъпвам.
В Щатите , ОБАЧЕ , платени магистрали колко щеш и за по няколко цента до един долар такса си караш като цар без никви проблеми. Иди да видиш.
20 Март 2012 20:11
Бегай, Бойче, че за нас не останаха! И ний да си вземем ... две - на гол тумбак чифте магистрали, хем ингилизки. СЕГА, като построи нашите, иди да помогнеш и на други народи.
21 Март 2012 21:46
VOCI
20 Мар 2012 16:09
Мнения: 16,643
От: Antigua and Barbuda
Скрий: Име,IP 407 е уникален случай.
Аз на нея не стъпвам.
В Щатите , ОБАЧЕ , платени магистрали колко щеш и за по няколко цента до един долар такса си караш като цар без никви проблеми. Иди да видиш.
***
Видял си ти щатите за по няколко цента до един долар през крив макарон.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД