:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 296
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

В ГЕРБ вече има два центъра на власт. И битката сега започва!

Управляващите не успяха да избегнат вътрешнопартийните раздори и интриги, които са твърде характерни за втората половина на всеки мандат
СНИМКА: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
При последните промени в правителството се разбра, че вицепремиерът Цветан Цветанов е много силна фигура, която има властта дори да кадрува в управлението.
ГЕРБ винаги е била специфична партия, която - за добро или лошо - се различава много от останалите формации, които са управлявали България в най-новата й история. През последните няколко месеца обаче приликите между сегашните и бившите управляващи взеха да стават твърде много. Третата и четвъртата година от всеки цял управленски мандат винаги са били проблематични. Именно тогава започват вътрешнопартийни крамоли и интриги, разделение на структурите по места, отчетливо оформяне на лобита и т.н. От няколко месеца насам ГЕРБ също е подвластна подобни тенденции. И все повече се набива на очи впечатлението, че премиерът и лидер на партията Бойко Борисов съвсем не разполага с чак толкова здрава ръка.

Смените на здравния министър Стефан Константинов и икономическия му колега Трайчо Трайков и особено начинът, по който те се случиха, бяха черешката на тортата на тези процеси, които отдавна тлеят в ГЕРБ. Константинов със сигурност има за какво да бъде критикуван, но е факт, че



срещу него имаше и сериозно лоби в ПГ,



което в крайна сметка наложи един от своите водачи за министър. Що се отнася до Трайков, неговата смяна първоначално беше изненадваща, а после се оказа, че тя също в много голяма степен е плод на интрига в правителството. Не бива да се пропуска фактът, че в тази интрига е замесен външният министър Николай Младенов, човек, доста добре запознат с теорията и практиката на интригантстването във властта, гарантирала му шеметна кариера в две партии и две министерства. Засега.

По-притеснителното за ГЕРБ би трябвало да бъде това, че такива интриги очевидно попадат на плодородна почва в партията. От цялата история с Константинов и Трайков стана ясно и друго - вицепремиерът



Цветан Цветанов очевидно е много по-силна фигура,



отколкото досега се знаеше. Отдавна е известно, че Борисов по някакви причини не смее да посегне на Цветанов независимо от скандалите, които се случват около него, и негативите, които обира ГЕРБ. При последните събития обаче се разбра, че властта на вицепремиера се разпростира отвъд това да гарантира собственото си оцеляване. Цветанов очевидно е и кадровик, при това с тежест, защото изигра основна роля в правителствените рокади. Може би не е пресилено да се твърди, че в ГЕРБ вече има два ясно обособени центъра на власт, което никога не е било добре за която и да е партия. Засега, ако има противоборство, то е задкулисно. Но историята показва, че това няма да продължи дълго. Обикновено през първите две години управление се маркират територии, а след това амбициите за власт нарастват, сблъсъците между групировките зачестяват и рано или късно излизат на повърхността. През последната година от мандата тече шумно преразпределение на сферите на влияние и стремежът да се сложи ръка на финансовите потоци



преди изборите води до грандиозни скандали и компромати



В този период опозицията дори няма нужда да си "цапа ръцете", вътрешните опоненти сами вършат мръсната работа - вадят документи, "разобличават" корупция, осветляват "сделки".

Факт е, че новите министри - Делян Добрев и Десислава Атанасова - бяха първо депутати, което означава, че дължат своите кариери лично на Цветанов. Именно той бе човекът, който навремето правеше структурите на партията и редеше депутатските листи. Факт е също така, че Константинов и Трайков имаха репутация по-скоро на експерти, отколкото на политически лица. Докато Добрев и Атанасова определено са от артилерията на ГЕРБ. Предстои да видим дали тази артилерия наистина е тежка или двамата са най-обикновени димки, способни единствено да заблудят обществото за известно време, че нещо се работи. Не за първи път обаче през втората половина на управленския мандат в министерски кресла сядат хора, които са по-скоро партийни кадри. И не може да се каже, че резултатите от подобни промени досега са били особено добри.

В структурите на ГЕРБ



по места също тлее вътрешно напрежение



Най-добре се вижда то във Варна, където партията подкрепи на местните избори Кирил Йорданов, който преди това беше човек на БСП. А после направи достлук с ДПС, избирайки местния му лидер Янко Станев за шеф на бюджетната комисия в общината. Преди изборите и ГЕРБ, и ДПС заявяваха, че няма да правят коалиции по места. И трябва да се признае, че в движението бяха доста по-последователни. Те веднага се разграничиха от Станев, свалиха го от поста му, а впоследствие и го изключиха, докато герберите доста се забавиха в това отношение. Депутатите Емил Радев, Димитър Атанасов и Красимир Петров се възползваха от ситуацията и скочиха срещу местния лидер на ГЕРБ Павел Димитров. В момента двете групички са в окопна война и очакват намесата на изпълнителната комисия.

Така че напрежението в партийните върхове, както и в структурите на ГЕРБ, продължава да тлее. И е само въпрос на време да се взриви.
23
6776
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
20 Март 2012 19:59
Глупости на търкалета. Единственият източник на власт в ГЕРБ е американското посолство. Дали вторият ще е ББ или някой друг, зависи единствено и само от предпочитанието на амбасадор Урко. България е пред закриване.
20 Март 2012 20:01
Не мислете милиционерчетата. Те ще се разберат.
20 Март 2012 20:49
Верно, глупости на търкалета. ГЕРБ има един център на власт - властта на простотията, това е неин електорален център на тежестта, ниско разположен.
20 Март 2012 21:07
Цветан Цветанов очевидно е много по-силна фигура, отколкото досега се знаеше. Отдавна е известно, че Борисов по някакви причини не смее да посегне на Цветанов независимо от скандалите, които се случват около него, и негативите, които обира ГЕРБ.

Тук се сещам за един стар виц - "Бай Ганьо, ама ти не можеш да скочиш в дупката. - Кой, аз ли бе ? Бум."
-
Тази нова легенда с привкус на евтина интрига ми прилича на онази, дето Герб щяла да прави предсрочни избори. И която бърза заглъхна, след като бе категорично опровергана от Борисов.
-
Действително има разнобой и два центъра но те не са Борисов - Цветанов, а Борисов - Плевнелиев. Последният играе мръсно, но за борисово щастие властта му е единствено представителна, а не реална и бързо може да бъде натикан в конституционната си рамка.
20 Март 2012 21:16
Преди ден-два пътем написах нещо по темата по-горе. Бях обвинен, че придавам на Цветанов качества и значение, които той няма. Може и да е така, а може и да не е.
водопроводчик вече подсказа рационален подход - да разгледаме връзките и отношенията на двете фигури на върха на ГЕРБ спрямо ... източниците на власт. Дори да приемем, че Сахиба, амбасадата и Държавният департамент са автентични и оригинерни източници на власт, все пак би било пригледно да ги класифицираме по познатата ни схема на Гълбрайт ("Анатомия на властта". Но нека заСЕГА ги оставим встрани.

Според Гълбрайт, три са източниците на власт - личността, собствеността, организацията. Още тук да минем напряко и да отбележим, че в общественото съзнание личността, чрез личната му харизма, е източник на властта на Борисов, докато организацията е тази, която (съз)дава властта на Цветанов. Ще избързам още веднъж и ще посоча, че с изтляването на харизмата на Борисов, на проверката на времето и обстоятелствата във все по-голяма степен ще се подлага създадения и създаващ Цветанов източник на власт - организацията. Важно е и да направим уговорката, че източниците на власт не са изолирани, а напротив - свързани и зависими един от друг в способността си да излъчват ... власт. Тази връзка може да усилва, но може и да отслабва тази способност според конкретните обстоятелства.

Важно за кондицията на ГЕРБ в следващите месеци е къде редовият гербаджия ще се чувства по-защитен от превратностите на съдбата - в могъщата сянка на Борисов или като част от организацията, създадена и контролирана от Цветанов. Тези двете "локации" все по-малко ще съвпадат, боя се. Така че на него, гербаджията, му предстои избор, освен ако не избере да пребивав квантово, а всъщност - шизофренично, и тук и там.

Освен от връзката и с другите източници, организацията като източник на власт е зависима и от инструментите за принуда. "Организацията е силна, когато има достъп и до трите средства за принуда - заслуженото наказание, компенсацията и въздействието на равнището на идеите", казва Гълбрайт. Тук е мястото да се запитаме до кои от инструментите за принуда Цветанов има достъп и как борави с тях.

Нека направя и още едно необходимо уточнение - структурата на организацията. Тя по правило е мрежова. Но твърде възможно е в общата мрежа на организацията ГЕРБ да е създадена структурирана част (вътрешна мрежа) в много по-силна връзка със създателя си, отколкото другите части от организацията. При определени условия тази (спяща) структура може да бъде активирана. С каква цел, обаче ...

И ето, стигаме до третия фактор, свързан с властта на организацията. Нейните цели. Силна е тази организация, която е единна около целите си. Ако целите застрашават единството на организацията, снемете ги или ... клонирайте организацията. Интересно е да се обсъди и отношението на Цветанов спрямо целите на организацията ГЕРБ - към афишираните и към ... не така афишираните.

Горното не представлява анализ, опазил ме Бог. Просто представих една възможна, бих казал в известна степен стандартна с оглед авторитета на Гълбрайт, рамка за анализ по темата. Такава, на каквато бих бил склонен да се доверя, а не откривам в авторовия текст. Просто съм свикнал да се доверявам малко повече на ... метода и малко по-малко на интуицията си.
20 Март 2012 21:48
Няма нищо уникално в ГЕРБ, освен Него! Всъщност милиционерската формация е съставена от много отпадъци - тези на нДСв, по-гъвкави седерасти, множество милиционери и ДС-ари, кариеристи от всички възможни образувания, низвергнати каманяки, авантюристи и натрапени юпита/хипита. Само това е достатъчно, за да бъде "анализът" ирелевантен.
20 Март 2012 22:52
Firmin мили , от 20 Март 2012 21:16 ,
Пропускаш анонимните фактори . При БКП-то имаше подобен казус , но Тато го реши с "ханонимусите" тогава . Бай Борис Велчев - старши беше жертвата . Днес ще кажа , че "вторият център" в ГЕРБ е като всяко министерство и не може да Му противостои , без да заложи в курбана водача си . Въпреки доднешните им дивотии , аз не мисля ГЕРБ за пиратски клипер ...
20 Март 2012 22:53
Firmin, интересен поглед върху нещата
20 Март 2012 23:12
Аз не споделям мнението на автора. В БГ има един властови център, който е в сянка, но има връзки със специфични служби предимно в Русия и донякъде с DEA на Щатите. Той разполага вече със значителен финансов ресурс и дава възможност на избрани от него фигури да играят за властта. Която от марионетките се хареса повече на публиката - печели. Такъв беше сценарият с ББ, Атака, РЗС, по същият сценарий сега се лансира Кунева. Затова беше въведен и финансов праг за партиите. Този властови кръг извърши разграбването на страната като даде свобода на мутрите и едновременно с това натрупваше капитал от овладяването на съществуващите международни контрабандни канали, предимно наркотици. Този кръг е съставен от бивши ченгета и номенклатурни кадри на БКП. В случая и ББ и ЦЦ са близки с тези личности, които подадоха командата/дошла от Русия/ за отстрелването на Трайков и това на пръв поглед създава впечатление за нов властови център. Това е Любен Гоцев и шайката около него - Чавдар Чернев, Виктор Вълков и други.
21 Март 2012 02:58
Уважаваният автор не е прав, че отстранените лица от правителството подкопавали доверието в партията. Ако под губене на доверие се смятт 1-2 процента /според последните данни/ това направо си е чудо след последните скандали! Не върви да се твърди,както се твърдеше преди последните избори, че има страх в обществото при допитването. Ако беше така, защо резултатите на самите избори и от тъмната стаичка не бяха различни. Причините са други и поне аз не мога да открия полезно и правдиво за себе си обяснение от не липсващите такива опредлагани от плеядата митингуващи по СМИ социолози, политолози, врачки, бобохвърлячи и т.н. Трябва да се отбележи, че все пак Галъп /по мое мнение/ все още внимава и дава достоверни данни. Не е трудно да отгатне човек какви ще са данните на маститите социолози Ю.Павлов, Р.Коларова, М.Янова и т.н. Там управляващите направо ще са бетон, възход и дъжд от рози.
Не е съм съгласен и с мнението изразено от автора, че борбата е за финансовите потоци в тази последна година от управлението. Та тези финасови потоци бяха ясни на управляващите още преди да вземат властта, предвид тяхната предишна не много осветена част от трудовия им стаж. След вземането на властта просто кранчето бе отворено на мах. Пак за тях разбира се.
Ако може някои да ми припомни какъв скандал или гаф би разклатил тези, както е бил разклатил и предишните. Просто няма, всичко се "опита" от управляващите, всичко се случи, дори и повече и по-скандално, унижаващо отделния човек и страната като цяло, гаф след гаф и нищо. Просто това ще си продължи до следващата година, до следващите избори и до слдващата тяхна подеда, за съжаление!
21 Март 2012 07:28
Сблъсък на личности, амбиции, единоборство, интриги: все интерсни неща за ширпотреба. Интересни и за четене. Има ги и в политиката.Пример БСП, ДПС, СДС на млади години.
Ама ГЕРБ....
Какво в действителност е ГЕРБ: сбирщина от случайни хора оказали се на вярното място с верна сума пари или връзки и обединени единствено от идеята да изкярят на момента, веднага и на макс. Както казават унгарците е*еш-бегеш.
Как дойде на власт ГЕРБ: ами народа се юрна да гласува за Бай Ганю Каратиста, възхваляван от 8 години във всички медии щото се припозна в него. Народа не харесва Дянков и Цецко. За Цецка Цачева и Фидоска да не говорим. Толерира ги само заради Него.
Айде да си представим великия как Цецко се цепи, барабар с Фидоска и правят ново Новото време. Даже Цецо не толкова тъп. Трябва да си Лъчо Мозъка да направиш нещо такова.
Бойко си изми ръцете с Цецко, по същия начин по който си мие гъза със Станишката и Сие.
Никаква интрига, никва борба за власт. Свирнал Бойко на Цецко (помните ли че му носеше папките едно време) и казал: разкарай го оня мухльо Трайков и кученцето тичка.
Пък някои го цанят за сив кардинал. досущ като Гиню Ганев.
Да бе!
21 Март 2012 09:25
Потресающи анализи. Дълбоки и мъдри.
Стягайте се другари, едно време история на БеКаПе сега..
Пишете историята не се помайвайте.
21 Март 2012 10:33
Ако ББ не отстрани ЦЦ, то втория ще вземе главицата на първия. Скандали по места има и то много. Например във ВТ назначиха за кмет един сержант вместо доцент, след спечелване на вътрешният избор за кандидат кмет от ПП ГЕРБ от втория. В СЗ почти идентична случка и други места. Задават се избори време е да се действа ББ.
21 Март 2012 10:39
Нашите прогресори са май забравили, че стават за такива само на чужди планети
21 Март 2012 10:41
Забравя се за информацията, а информацията също в власт. Всеки, който е стоял начело на МВР притежава прекалено много информация и е добре за всяко правителство там да не се задържа някой повече от една-две години.
21 Март 2012 10:44
А Панайотки има ли ?
21 Март 2012 10:49
голем анализ, нема що, сега вече Тиранот ке падне като на коча дисагите, дренките по гръцката граница ще узреят, ахилесовата пета на боко е разкрита, край.
21 Март 2012 10:53
Още при скандала "Ало, Ваньо" се изясни, че Цецоолу е повече от "носач на папки", и вероятно е натоварен от кукловодите на ГЕРБ със задачата да следи Бойко и да го дисциплинира и връща в правия път, когато последният се вживее прекалено много в поредната роля или се уплаши, че кукловодите се канят да го пожертват.

А при скорошния скандал около Андрей Иванов, довел до официалното му отстраняване от председателския пост в СОС, се различиха ясно 2-те фракции в ГЕРБ:
1. На Цецоолу, представляваща интересите милиционерите-милионери.
2. На Бочоолу, представляваща интересите на мутрите, олигарсите и чуждестранните големи братя.

Силата на фракцията на Цецоолу се състои в нейната многобройност и сплотеност: възпроизвеждайки структурата "роднина-милиционер-роднина-милиционер ..." те са създали здрава шуробаджанашка и корупционна мрежа из цялата страна и така контролират местния бизнес и партийни структури. Друга сила на Цецоолу е контрола върху народната милиция, която винаги е била силен инструмент за помпане на рейтинг, удари по конкуренцията, и печелене на избори.

Силата на Бочоолу е, че свети със собствена светлина и рейтингът му произлиза не от работата му, или властта с която разполага, а от самото му поведение и думи. Затова популярността на Боце не само не е свързана с резултатите от неговите действия или бездействия, а даже често се е качвала точно след някой голям провал, който той е успявал да припише на враговете си. Друг негов плюс е, че е отдавна свързан с мутрите и олигарсите, които вероятно го държат със сериозни компромати, което в крайна сметка гарантира неговата пълна вярност. Цецоолу е тъп и изпълнителен, но доколко е верен може да се спори, докато Бочоолу просто няма къде да бяга - за него избора е или да продължи да слугува на мафията и олигарсите, или да бъде (само)убит, за да потънат в земята тайните, които знае.
21 Март 2012 12:16
С оглед наближаващите парламентарни избори, очаквам скорошно навиване на бурмите на българските политически партии по линия на Големия бял брат. Иначе очертаващият се разпад на българската политическа система ще го лиши от съществени лостове за влияние в средите на управляващите, които и да са те. Очаквам и сериозна подкрепа по линия на новата Кунева партия.
21 Март 2012 12:46
Бъдещето на България са циганите. Който работи с тях - печели.
21 Март 2012 13:38
Според Гълбрайт, три са източниците на власт - личността, собствеността, организацията


Ролята на личността и собствеността я видяхме в чист вид при управлението на НДСВ. Докато я има популистката харизма на вожда и възможността да се правят пари от участие във властта всичко върви добре. После - отива по дяволите. Колкото до организацията - с нея във всички български партии се занимават само бивши членове на БКП. Защото имат (най-малкото) базисно понятие от партийно строителство. Накратко, когато движението по оста надежда разочарование ненавист, достигне апогея си - ГЕРБ ще последва участта на НДСВ.
21 Март 2012 15:55
Накратко, когато движението по оста надежда разочарование ненавист, достигне апогея си - ГЕРБ ще последва участта на НДСВ.
Борисов напипа пулса на обикновения електорат и му говори това, което той иска да чуе. Царят се държеше аристократично и дори говореше за смяна на чипа и обикновеният избирател си отмъсти за това. Обикновеният електорат ще отмъсти на ГЕРБ, когато изчезне хлябът по магазините, както изчезна при Виденов. И това сегашните управляващи го знаят много добре, затова поддържат магазините пълни (отделен е въпросът, дали хладилниците са пълни), а медиите и социологическите агенции ги представят целите в бяла светлина.
21 Март 2012 20:06
Вече има готово количество фактологически материал за въвеждане на учебна дисциплина "История на герб" във всички университети в Територията.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД