:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 290
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ТЕНДЕНЦИЯ

Упадъкът на Америка е най-вече морален

Едните американци живеят здравословно и изкарват пари, другите седят пред телевизора и занемаряват децата си, смятат местните политолози Чарлз Мъри и Джоузеф Брамл
Американският президент Барак Обама се опитва да ободри младите в страната, че икономическата ситуация ще се промени за добро.
Америка изглежда вече закономерно съвсем различно заради последствията от глобалната финансова криза, която предизвика именно самата тя. Упадъкът обаче й е не толкова икономически, колкото морален. Така поне смятат известните американски политолози Джоузеф Брамл и Чарлз Мъри, които предлагат нов поглед към проблемите в САЩ и измеренията на необратимата разруха в американското общество. Тяхната гледна точка е залегнала в две нашумели книги за упадъка на днешна Америка. Тезата, застъпена в новата книга на Чарлз Мъри - Coming Apart ("Идващи разделно"), е пределно ясна. Днешна Америка, пише Мъри, се превръща все повече в една разпокъсана, разединена страна. Горният етаж се заема от един елит, който проповядва морализъм, който не пуши, не пие, поддържа се в добра физическа форма, всячески поощрява и глези децата си, работи много и печели огромни пари. Долният етаж е обитаван от бедните, които работят тежък физически труд, прекарват 35 часа седмично пред телевизора, страдат от затлъстяване и занемаряват децата си.

Проблемът на Америка, според Мъри, е не в самото разделение, не е и в наличието на елитна прослойка. Проблемът е, че този елит нехае за това как живеят американците от долния етаж на обществото. В началото на 60-те години една луксозна вила струва двойно повече от нормалната къща, а най-скъпият "Кадилак" - 47 000 долара, според днешния курс. Тогавашният работник не може да мечтае за вила и "Кадилак", ала социалните различия все пак не са така катастрофално големи. Работникът все още може да изхранва със заплатата си семейство с две или три деца, а заплатата на шефа му тогава е 20 пъти по-висока от неговата, ала не 400 пъти по-висока, както е днес.



Разруха, отчуждение и самота



Днес социалните различия са астрономически, от известното, макар само относително, социално равновесие няма и следа. Независимо от конюнктурата. Защото упадъкът на морала всъщност предшества икономическия упадък. Пълзящо подронване на ценностите е обхванало обществото, смята Чарлз Мъри. Добродетелите на дедите на американците - трудолюбие, честност, вяра, съпричастие и вярност към семейството, сякаш изчезват, забравени са. Все повече деца израстват без единия от родителите си или без социални грижи, престъпността в определени региони шокиращо нараства, както и броят на безработните. Общностите все повече се разпадат, самотните хора стават все повече и все по-самотни, социалното отчуждение се засилва, като все повече хора загърбват религията и традиционните религиозни добродетели. Трудовият морал също запада, а с него - и нравите. Лекът, който Мъри предлага срещу това тревожно развитие, e The Great Awаkening (Голямото пробуждане). Това е духовно-морален обрат, връщане към забравени ценности, към традиционните добродетели, крепили някога основите на американското общество. Само че дали и колко този нравствен призив за презареждане с ретроценности действително ще помогне на Америка да преодолее стихията на далеч не само моралния и социален упадък?

Другият известен политолог Джоузеф Брамл разглежда проблемите на Америка в малко по-различна светлина. Разпадащ се американски флаг тъжно виси на пилона - това е изображението на корицата на неговата творба и вече подсказва какво е внушението й. American patient ("Американският пациент") - такова заглавие е избрал той за своя анализ на отчайващото икономическо положение в страната. Америка е болна, нуждае се от спешна помощ, нещо повече - тя е застрашена от колапс, твърди авторът. Само че кой е лекарят, който може да помогне на този пациент? "Това би могла да бъде политиката, но и самата тя по много причини е парализирана. Американската политика даде прекалено голяма свобода на пазарите, позволи различни групи да й оказват влияние и да диктуват интересите си. Така се стигна до невъзможна икономическа ситуация. През последните 30 години Америка живя над възможностите си. Тя има шанс да намери изход от кризата, но този шанс трябва да бъде използван", казва Джоузеф Брамл.

Двамата автори припомнят и за другата тревожна тенденция в САЩ - т.нар. "деца бумеранг". Близо 6 милиона американци на възраст между 25 и 34 години живеят при родителите си заради безпаричие.



"Те се връщат като бумеранг обратно при мама",



писа наскоро сп. "Шпигел" във връзка с този нов феномен в САЩ. Милиони млади американци са принудени да живеят при родителите си след неуспешен опит да стъпят на краката си. Някои от тях са загубили работното си място, а други печелят прекалено малко, за да си позволят наем. Всеки втори има приходи, които не стигат за самостоятелен живот. Затова не е учудващо, че 2/3 от американските родители подпомагат финансово порасналите си деца. Това е двойно повече, отколкото преди 20 години. "Подобни явления се наблюдават винаги по време на рецесия, но от поколения насам положението не е било толкова сериозно", казва социоложката Клод Фишер. Американската икономика е наистина в тежко състояние. Последиците от финансовата криза още не са преодолени. И макар краят на рецесията в САЩ да беше обявен още през 2009 г., излезлите м.г. статистически данни показват, че огромен брой млади хора няма да могат да постигнат мечтата на американската средна класа - работа, семейство, къща. Причината е, че работа просто няма.



Провалът на американската мечта



Около 18% от американците на възраст около 24 години са безработни. А това е двойно повече от средното за САЩ ниво. Все повече хора с университетски дипломи са принудени да извършват ниско платен неквалифициран труд. Обикновено те имат лоша здравна застраховка, не могат да плащат пенсионни осигуровки и нямат никакви спестявания. Провалът на мечтата им за самостоятелен живот ги връща обратно у дома при мама. Правителството на президента Барак Обама предприе редица мерки, които да помогнат на младите американци, измъчвани от безпаричие. Много от тях обаче трябва да изплащат кредит, който са получили от държавата за завършване на висше образование. Засега това са 15% от заплатата им в продължение на 25 години. Предложението на Обама гласи - младите американци, взели кредит, за да платят образованието си, да го изплащат с максимум 10% от заплатата си, и то в продължение на най-много 20 години. Не повече. Социолозите все още не са наясно дали в случая става дума за обществена аномалия, която може бързо да се преодолее, или пък за своеобразно връщане към 50-те години на миналия век, когато много млади американци напускаха родителите си едва след сключването на брак, защото в хотел "Мама" им беше просто по-уютно. На този въпрос ще може да се отговори едва тогава, когато икономиката на САЩ дръпне отново напред и безработицата сред младите намалее. Ниският икономически ръст сега обаче мултиплицира на свой ред още по-голяма бедност. И още по-голям морален упадък.
СНИМКИ: ЕПА/БГНЕС
Безработни американци търсят работа в Бюро по труда в град Арлингтън, щата Вирджиния. По последни данни безработицата в страната е паднала до 8.3%.
 Джоузеф Брамл
 Чарлз Мъри
79
5356
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
79
 Видими 
20 Март 2012 20:03
Това "Coming Apart ("Идващи разделно"" с помощта на Google ли е преведено?
20 Март 2012 20:11
сигурно с "гугъл"... аз бих го превел като "Време разделно" ... "раздалечаване"....
20 Март 2012 20:53
Десничарски брътвежи.Виждат упадъка на морала във всичко друго,но не и в това,че супербогатите тънат в лукс в същото време когато други гладуват, загубили са домовете си, не могат да си позволят прилично здравеопазване, останали са без работа или се наемат при неизгодни условия.Същевременно хората са принудени да живеят в среда, замърсявана от част от същите тези спуербогати.Пример - фракингът при добива на шистов газ,на който държат корпорациите и правителството, но срещу което въстават всички онези, които осъзнават неговата огромна вредност.
20 Март 2012 22:04
Не знам какви исторически познания имат авторите на материала, но определено описват ситуацията в САЩ през 60-те твърде лаически. Социално равенство никога не е имало, няма и да има - просто хората сме различни. Затова съществува и една осъдителна от морална гледна точка естествена селекция. Но това е природен закон.
20 Март 2012 22:24
Патриоте, запитай се какво ще се случи с твоя собствен огранизъм, ако в него някой подлъже клетките, тъканите и органите да се хвърлят в подобна "естествена селекция".
Ще насърчиш ли процеса? Ако е така - успех! Ще ти трябва, както и на Съединените щати...
20 Март 2012 22:32
И ще се повтори, това що се повтаря и много кръв ще се излее...
20 Март 2012 22:36
Хан,
понякога ние самите се превръщаме в жертва на естествения подбор. Тъжно е, противопоставяме се на тази истина, но често противопоставянето ни се оказва напразно.
20 Март 2012 22:57
Страшни майстори са да кажат в едно изречение две обратни неща и да направят извод, който не следва от нито едното.
бедните, които работят тежък физически труд, прекарват 35 часа седмично пред телевизора, страдат от затлъстяване

Къде го видяха тоя дето след ТЕЖЪК физически труд ще прекара СЕДЕМ часа пред телевизор и ще затлъстее?
Къде го видяха тоя ТЕЖЪК физически труд в сащ?
Друг им е май проблема.
За да може да съществува едно демократично общество всеки от свободните хора трябва да има поне по 5-6 роба.
Робите обаче гледат тв и интернет, бягат от плантациите, въоръжават се с космически атомни заряди. Та докато им се фане по нов начин цаката да работят без претенции, американците ще трябва да минат известно време само с по 1-2 роба и с по-малко демокрация.
20 Март 2012 23:28
Абе каква перспектива искаш, когато работа (говоря за реална такава, а не пърдене в розово, пърдон - в PowerPoint) - НЯМА, щото всичкото производство е изнесено по целия свят.
Скоро си прехвърлих едно книжле от младостта - The Firm, не помня що. Едва сега ми нaправи впечатление - супер hot-shot млад адвокат почва работа през 70-те за 75К. Горе-доле толкова, колкото сега взема един приличен инженер с не много стаж. Обаче... му давт да си купи къща при изгодна лихва в най-тузарския квартал на града (май беше Washington DC) за.... 140К! Н'ам си колко спални, луксотии и т.н. ЕДВА ДВА пъти колкото заплатата!
А сега ако искаш да земеш у наше село подобна къщурка - требе да подготвиш милионче и нагоре. При горе-доле подобни стартови заплати.
И още нещо - за тези прословути "бумеранги" дето биле младите и си живеели при мама - ами като цените на къщите растат главоломно (у нас все още бичат над 10% годишно нагоре!) - как младите да се задомят?
Умирам си от смях като чета, че housing-а бил affordable! Kaква поносимост, кви 500 лева?
Начи едно примерче - аз съм младо инДЖенерче, завършило местен престижен университет. Искам да се задомя и да си зема къщурка. И понеже изплащам (вече) космически заем за обучение - трудно събирам за down-payment и решавам да изчакам да посъбера. Хубуу, ама една схлупена къщура на половин век в краен квартал вече си е къде $400К. Трябва да събера едно 20К down. И почвам да кътам парици, обаче догодина цената скочила... с 10 (ДЕСЕТ!) процента или 40 бинки! по 3 и кусур бона НА МЕСЕЦ аз губя само щото "невидимата ръка на евре.... пардон - на пазара" надува балона! Е как да събирам за DP, след като всеки МЕСЕЦ аз изоставам мощно с по $3300 от "текущите" цени? Ми така никога един млад човек не може да си купи къща със собствени усилия, ако е на заплата - НИКОГА!
После - що били посърнали и нямало морал - ми вий чакайте още малко да им кипнат л...та на баш-трудовата класа, дето вече е на изчезване у южните щати, че както всеки е въоръжен до зъби и първо стреля и после пита - ще стане баш феереично!
А "здравословните" снобари могат да си мислят, че ще живеят вечно... тои и Мария Антоанета така мислела...
21 Март 2012 01:06
Цените падат - никъде не се качват, особено пък с 10%... Лихвите за ипотечни кредити са 3 - 3.5%.... ако сега не купиш -- никога няма да купиш... какво е това "бинки"? Някакъв български red-neck жаргон??
21 Март 2012 01:49
Казани са верни неща, за които колегите могат да проверят и старите ми постове за подробности. Не е "десничарска" критика, въпреки донякъде подвеждащото заглавие. И отде-накъде десницата има монопол върху морала? Десните са лицемери - реват, че бедните били мързеливи, развратни, безотговорни, лакоми и пр., а те самите (или техните богати спонсори по-точно) сами се отдават на най-лошите пороци, и не в спалнята или кухнята, дето пороците на бедните никого другиго не бъркат, а в бордрума и в сената, дето бъркат всички. Общо взето приятна изненада от страна на газетата.
21 Март 2012 02:27
Немо
а това
тои и Мария Антоанета така мислела...
е направо в десятката. За съжаление.
21 Март 2012 03:52
Една държава, още повече, ако пък иска и да е демократична, се крепи на силна средна класа. В Щатите тази средна класа се топи като ледовете в Антарктика, сиреч доста бързо. И това започва от Рейгъново време и продължава досега. Откъсването на 1-2 процента супербогати американци от останалата част е направо космическо. Разходите растат, но не и заплатите на 99% от американците, или ако растат то е със смешните 1-2-3 процента годишно. Доходите на милионерите и милиардерите обаче растат с пъти на всеки 3-4 години. Съответно пропастта се увеличава. Дори изкарващите 150-200 хиляди долара американски семейства изнемогват, особено, ако живеят в скъпите градове като Ню Йорк, Бостон, Сан Франциско и т.н. Ако пък имат и по две-три деца в колежи и университети направо заборчняват до края на живота си. Къщите в "нормалните" квартали са от половин милион нагоре, освен ако не искаш да живееш в пустинята (Лас Вегас) или във Флорида, където освен да си печеш задника друго не можеш да правиш просто защото няма работа. Значи слагаме минимум 400 хиляди моргич, поне 150 хиляди заеми за колеж на 2 деца (без да броим заемите на самите студенти), плюс страшно много разходи, свързани с поддържането на някакъв социален статус (който живее в САЩ ще разбере за какво иде реч) и ето ти хоп в дупката на дълговете, от която няма излизане. По-надолу по стълбицата ситуацията става още по-трагична, а за тези които са с най-ниски доходи има някаква социална мрежа, която ги поддържа за да оцелелеят, но толкова... С една дума, средна класа в момента са хора с над 200 хиляди долара и нагоре, в зависимост от региона, където живеят. Така че не се учудвайте ако се появят още протести в страната на великата демокрация. Иначе за морала - ами че той произтича от джоба на американеца. Толкова за морала. Останалото е лицемерие.
21 Март 2012 04:29
Едните американци живеят здравословно и изкарват пари, другите седят пред телевизора и занемаряват децата си
След което гласуват за този който обещава още помощи ( не работа ).
Като цяло за статията - .
21 Март 2012 04:31
Със собственика на съседния ми бизнес често си говорим по този въпрос. Ние сме от така наречената средна класа. Когато дойде някой за нещо и се вижда определено, че е глупав, първоначално се възмущаваме как може да има толкова тъпи хора на земята. След няколко пиперлии срещу заминалия си вече човек, разбираме, че в този живот не може без хора които са на по-ниско ниво. Има нужда от общи работници, черноработници и т.н. без да изброявам конкретни професии. С две думи без wetback people, ние сме заникъде. Нашата работа е да извършваме висококвалифициран и високоплатен труд. Това разграничение съществува откакто съществува човека и така ще бъде.
21 Март 2012 04:49
Има нещо верно но в повечето случаи си е виновен човек сам.Как аз емигрант си купих нова кола на изплащане Гремлин за $2,400 по $70 на месец плащах на банката.Само след една година си купих и дом за $21,000.Плащах около $225 на месец на банката като в тази сума беше включен и данак згради+застраховка.Дадох депозит $1,200 при лихва 8.75%Направих 3 деца едно след друго.След 5 години купих втори дом за $40,000 при лихва 7%.След като изплатих моргича към банката купих трети дом от 8 стаи за $42,000 но този път го платих в брои.Дадох го под наем за $1,000 на месец.След неколко години от наема този дом ми излезе,че е без пари.Тогава го разширих с 12 стаи допълнително.След това се разведох с полякинята и отидох да живея сам в 20 стаи.Другия дом от 10 стаи тя взе и до ден днешен още живее там.Неможех да си обясня логиката на американците.Плащаха по $200 на месец наем а аз плащах $225 и имах собствен дом.Почти всички емигранти имахме собствен дом а американците дори на 45 години живееха още под наем.Други беха пенсионери и цел живот живеят под наем.Останах с убеждението не ,че нямат възможност а просто се страхуват да имат свой дом.При развод дома се дава на съпругата неможеш да плащаш на банката дома се конфискува.Кадилака струваше през 70 те години $7,000.Другите коли започваха от $2,400 до $4,500 грамадни лимузини по 21 фита дълги=7м.Бензина 15 цента за галон.Бутилка минерална вода на същата цена.Наи интересното беше,че за дизела плащах$1.40 за галон а бутилка вода в супера беше$1.49 преди 20 години.Къде е логиката?
21 Март 2012 04:52
Преводът на "Coming Apart" е "разпад" на български, дезинтеграция (дисинтеграция, ако се придържаме към произношението там откъдето идва думата). Най-точно я изрази перцепцията за такава тенденция кандидатката за президент Бахман, която, както се знае, отпадна от републиканските primaries. Според Бахман, а сега и Санторум й приглася, най-големият морален проблем на щатите било, че били възприети възгледите на Ренесанса. Ако трябвало да се поправят нещата, нужно било да се изоставят тези възгледи, съгласно които в центърът бил човекът и да се върнем към средновековните принципи въздигащи Джизаас Крайст у центъро. Всички такива пишман-политолози като ижедискутираните, сервилничащи на днешните десни тук, натам натискат. Джизаас Крайст липсвал, не друго. И да не го казват явно, за да не дразни някои, го подразбират. Виждате какво става в байбъл белта и сега Илиной и т.н. Няма какво да преразказвам, защото всеки ден е в новините. На който му харесва това положение, да си гласува за тези хубавци. Поставен си пред същия избор като в България, т.е., да нямаш избор. И сега трябва да се вглеждаш в детайлите, да видиш къде е по-малкото зло. Не е от вчера това положение, но сега особено се задълбочи проблемът.
21 Март 2012 05:13
Капитан Немо, ти тази дописка кога я писа, драги? През 2004-та ли или по-рано...Реалноста ти се разминава с едно 7-8 години
21 Март 2012 05:14
Иди на някоя служба в Неделя, там където се събират born again christians и ще чуеш в тези charismatic църкви от черни по-черни перспективи пред страната. Защо? Защото Джизаас Крайст бил забравен. Какъв е лекът. Ами, ето казал си го е авторът на "разпада":

Лекът, който Мъри предлага срещу това тревожно развитие, e The Great Awаkening (Голямото пробуждане). Това е духовно-морален обрат, връщане към забравени ценности, към традиционните добродетели, крепили някога основите на американското общество.


Така че, не, не върши работа това на Душко или на оня, дето вижда най-накрая пропадането на Америка и възхода на цар Путин или на поднебесната като новата световна сила. Натискът на черните краски е единствено за вътрешна употреба, да натика и без това по самата си същност дясна Америка (САЩ) още по-надясно. Тюх, язък, и този път няма да се разпадне. Нищо, има и следващ път, Душко. Чакай го, щом това ти е упованието, да чакаш строя да се клати, както ми каза тати.
21 Март 2012 05:34
Това последното по великия полу-сонет (от 5, не от 14 реда) на Миряна Башева (в качеството си на Трендафил Акациев):

Нещо се клати
В Съединените Щати.
Строят се клати,
Ми каза тати.

От днес станах поет,
С оформен мироглед.
21 Март 2012 05:36
6 били редовете ... карай, хич не му и накривява шапката това на почти-полу-сонета.
21 Март 2012 06:30
Тогава го разширих с 12 стаи допълнително.След това се разведох с полякинята и отидох да живея сам в 20 стаи
21 Март 2012 06:30
американци живеят здравословно и изкарват пари, другите седят пред телевизора и занемаряват децата си
,а пък други дирници слушат Бетховен изпълняван също от подобни задници:Натисни тук

Хъше, аз пък тренирах на Монополито с къщите, ама дойдех по късно от тебе, и не ми провървя,а и тука винаги са се котирали високо заради университета -4 стаи с две бани кухня и хол от $250К.А сега съм на unemployment insurance за 20 седмици.Бяха 40 ,но новия губернатар не дава повече , отгоре на това въведе и данък доход на пенсиите , които получават пари от 401 и други пенсионни фондове, но не и от сошъл секюрити.С една приказка, тука става зле.Да не споменавам пък и здравните осугуровки за тези от 65 и нагоре.
21 Март 2012 06:49
ВСИЧКО започва и свършва с МОРАЛА.
Или липсата му...
21 Март 2012 08:10
staria hush написа:
Тогава го разширих с 12 стаи допълнително.След това се разведох с полякинята и отидох да живея сам в 20 стаи.

Лакомията, dude.
Ще уточня: лакомията не на най-богатите (въпреки че и тя си е за пребиване), а лакомията на бедните и средните, двеста години грижливо възпитавана във вас.

А сега, дърте, си отговори на въпроса с какво повече си заслужил и какви по-големи качества имаш от ония, които нямат 20 стаи. Не може да не си се питал, и сигурно си си отговарял "Не мога да кажа точно какви са ми качествата, но сигурно ги имам, а ония сигурно ги нямат".
Ти, дърте, се смяташ за човек с по-добри качества и от по-добро качество от другите.
Сега, дърте, прехвърли напосоки няколко страници от библията, която ти е в стаята пред очите над леглото, щото вие американците много обичате да показвате колко сте набожни, и прочети какво е написано там за тия като тебе дето са първо качество.
Накрая си отговори на въпроса когато останалите американци, китайци, индуси и пакистанци решат, че е дошло времето всеки да живее в 20 стаи, с какво ще ги трепете и къде ще ги копате? Сигурно ще се опитате да минете със стария финт да ги насъскате едни срещу други че сами да се изтрепят и закопат.
21 Март 2012 08:24
Началото на края на Величието на САЩ го постави ген. Де Гол- когато Франция, в края на 70-те години на миналия век, поиска САЩ да й обмени в злато наличния й доларов резерв, съгласно "златното покритие" на щатския долар дотогава! Веднага след това САЩ се отказаха от "златното покритие" на щатския долар, но НЕ се отказаха от ролята на щатския долар, като световна валута, а и НЕ се отказаха от бясно печатане на долари, но без стоково покритие( стоки, произведени в САЩ)! "Кухите" петродолари, с които държавите-вносителки на петрол плащаха на държавите-износителки, потопиха Света в огромно световно инфлационно финансово блато! Но изгодната за САЩ, но неизгодна за останалия Свят размяна на произведени неща срещу напечатани "кухи" долари НЕ можеше да продължи вечно, въпреки политическата и военната мощ на САЩ! Появата на еврото, като втори играч в световната търговия и финанси, беше вторият удар(след френския) върху щатския долар(вече "кух"- без златно или стоково покритие, при това!). И ето, че и за САЩ идва времето на "гръцката Истина"- че НЕ може вечно и безпроблемно да изяждаш повече попара, отколкото си си надробил сам! Светът все повече ще бяга от "кухия" щатски долар- и САЩ все повече ще трябва да се разпростират само върху собствената си черга(сиреч, ще разполагат само с това, което собствената им Икономика им дава)! Отделно, че "националноотговорните" сащски капиталисти изнесоха, заради по-големи Печалби, огромни капитали извън САЩ- с което забиха нож в гърба на собствената си Нация, а и й направиха силни конкуренти(Китай, например)! И в същото време, САЩ са държавата с най-голям(и процентно и в реални стойности) вътрешен дълг в Света- което няма(ше) как да не се отрази негативно на досегашната водеща роля на щатския долар в Света!
Перефразирано: "Можеш да лъжеш много ДЪРЖАВИ, за кратко време! Можеш да лъжеш малко държави, за дълго време! Но НЕ можеш да лъжеш много държави за дълго време!" Е, Времето на Голямата лъжа- "всесилният щатски долар"- ИЗТИЧА! Въпреки войните на САЩ срещу ИраК и Либия- веднага щом ръководителите им пожелаха да продават петрола срещу друга валута, а НЕ срещу щатски долари! И една война на САЩ срещу ИраН- по същата причина, като тези срещу ИраК и Либия!- също няма да помогне! На Светът му писва вече САЩ десетилетия да живеят за негова сметка! А и САЩ вече имат достойни съперници на световната икономическа и политическа арена- Китай, ЕС, БРИКС, възраждаща се Русия...!
21 Март 2012 08:30
@findbringer2,

Ще уточня: лакомията не на най-богатите (въпреки че и тя си е за пребиване), а лакомията на бедните и средните, двеста години грижливо възпитавана във вас.


Хубаво да са прочете горното и да се вникне в него. Надявам се и @Чичо Фичо няма да го подмине.
21 Март 2012 08:33
Началото на края

paragraph39, а в състояние ли си да говориш нещо различно от баналности и дървена философия за това какво е станало преди 40 години?
21 Март 2012 08:34
Не, Параграфе, дай тон за някоя нова песен. Това сме го слушали до втръсване от бретонуудската случка до днес и и все коча си е цял, барабар с инструментите си.
21 Март 2012 08:36
@fidbringer2, great minds think alike. Въпреки, че не е кой знае какво да му забучиш с карфица параграфските тривиалности.
21 Март 2012 08:41
Кухите" петродолари, с които държавите-вносителки на петрол плащаха на държавите-износителки
-Леле как са се прецакали държавите-износителки,а за Русия да не говорим и тя изнася нефт за долари...впрочем чувал съм,че на Саудитска Арабия щатите и плащали и до ден днешен със злато за нефта не със зелена шума
21 Март 2012 08:53
Това е духовно-морален обрат, връщане към забравени ценности, към традиционните добродетели, крепили някога основите на американското общество.
Ами че те САЩ още в началото са били създадени като страна, в която тези ценности следва да бъдат изместени от морала на Новия световен ред и тоталното промиване на мозъците. Е, това днес е постигнато в почти пълна степен, поради което в САЩ не се налага извършването на нови социални революции. Американското общество е вече изцяло подчинено на своите задкулисни господари, така че там промяна на модела няма да има.
Този модел беше пренесен в Европа чрез Френската революция, която обаче не беше съвсем успешна в това си начинание, поради което 120 години след нея се наложи извършването на нейния подобрен вариант - Октомврийската революция. Тя от своя страна също се оказа неуспешна, заради което нейният модел беше спешно демонтиран преди 22 години. Иначе целите, методите и резултатите от двете са напълно идентични - разрушения, хаос, смърт, избиване на аристокрацията и духовенството, налагане на нови ценности и принципи за устройство на обществото и т.н. Днес голямата битка е в Европа (в САЩ вече споменах, че целите са постигнати), така че сътресенията на Стария континент ще продължат, нищо че досега е бил арена на две световни войни, една дузина локални и няколко революции. Неслучайно финансово-икономическата криза бързо беше превърната в дългова и беше успешно прехвърлена отсам Океана. Развръзката предстои.
21 Март 2012 09:12
@Rakita, бързам да вдигна пръст за тази дописка и очаквам да прочета още по въпроса от теб.
21 Март 2012 09:18
Още един почна да копа от френската революция.
Сигурно му е свършила нощната смяна и се е наспал вече в будката, та е отворил да види весниците, щото кво да прави - внуците по колежите в афстрия и лондон, децата нямат време от бизнес, сам се шматка по 4 стаи на 70 без задължения, и нали са ги учили в симеоново че е имало френска революция, та да ни просветли тука от добро сърце и ние да научим нещо.

А не се ли е появявала в историческия ти старчески мозък идеята, че лакомията не е била пренесена преди 220 години от сащ в европа, а от европа в сащ преди 250 години?
21 Март 2012 09:35
Не.
Пренесена е от Африка в Европа преди 30 хиляди години.
През Босфора.
Поради което много от нея е останала в теснината ....
21 Март 2012 09:48
Американците са щастливи хора, независимо какво се пише по вестниците. Твърдя го като живеещ в страна, в която вече е безпредметно да се говори за морален упадък - не може да упада нещо, което не съществува.
Затова и страната ни се смалява и циганизира. Затова най-мотивираните за постижения хора я напускат.
21 Март 2012 09:51
лакомията не е била пренесена преди 220 години от сащ в европа, а от европа в сащ преди 250 години?
Абе баш такава лакомия и разпасване в Европа никога не е имало, няма и сега. САЩ от самото начало са опитен полигон за разработване на алтернативни форми за устройство на живота на индивида и на обществото като цяло - неслучайно дори мерките и теглилките им са различни от тези в Европа. И какво ли още не.
21 Март 2012 09:54
***
21 Март 2012 09:57
Работникът все още може да изхранва със заплатата си семейство с две или три деца, а заплатата на шефа му тогава е 20 пъти по-висока от неговата, ала не 400 пъти по-висока, както е днес. Така става когато човек приме за свой личен Бог - парите. Тогава не му стига да има къща и да храни семейството си, трябва да има много от своя Бог - парите. Както е казал Христос човек не може да служи на двама господари, защото единия ще обикне, а другия ще намрази. Човек може да служи или на Христа или на Мамона /парите/. Съвременното западно общество определено е избрало да служи на Мамона /Мамонизъм/ и затова нормалните икономическите кризи, резултат от човешката алчност и простотия му се виждат като Божие /Мамонско/ наказание. Но няма страшно западните държави усилно печатат пари, за да направят мамонистите весели и доволни от живота.
21 Март 2012 09:58
@findbringer2, не е от Европа в САЩ, а е обратно, както @Rakita го каза. Новият ред, върви по масонска линия от САЩ в Европа чрез разните му бенджаминфранклиновци, през френски революции и комунизми. Даже и ние закачаме нещо. Освен комунизмът и националните ни герои вървят по тази линия -- наред а с Гарибалди е Левски, после са младотурците. @Rakita да го разкаже по-добре, като експерт по въпооса, който явно му е отдал време за анализ.
21 Март 2012 10:01
Изтрито, защото повтаря предишната дописка.
21 Март 2012 10:11
@Rakita да го разкаже по-добре, като експерт по въпооса, който явно му е отдал време за анализ.
Нямам амбиции да съм чак експерт по въпроса. Просто съм прочел това-онова. Според мен е по-важно не какво се е случило в миналото, а как то ще бъде поректирано в бъдещето. Капитализмът (като своебобразно революционно явление отпреди 200 години) ще бъде подложен на основен ремонт, който вече започна, просто защото неговата алтернатива - комунизма - се оказа непригодна. Същевременно битката срещу старите морално-религиозни ценности на европейската цивилизация ще продължи с пълна сила. Не че тя е преставала през последните петнадесет века и особено през последните два.
21 Март 2012 10:14
@Rakita, за другото си прав -- наистина, при основаването си, та до днес, САЩ е замисляна по масонска линия като модел на бъдещия свят. Мерките и теглилките й обаче са имперски, а не континентални и практически съвпадат с тези в Британия, която също е в Европа, както страните, които ползват континенталните.
21 Март 2012 10:16
Това е интересно. В какво се изразява ремонтът на капитализма, който, казваш, започнал?
21 Март 2012 10:28
В какво се изразява ремонтът на капитализма, който, казваш, започнал?
Най-общо в това, Европа да стане като САЩ и европейците да станат като американците. Всичко това по възможност съпроводено с тотално изтриване на старите нравствени ценности. Говорим за период от 20-30 до 50 години. Основната роля ще бъде на медиите, като за целта ще се развихри бясна пропаганда на "попкултурата" и още по-голям култ към материалното богатство - за целта до 5-10 години години ще се възстанови познатото ни отпреди 4-5 години масово кредитиране, но в още по-чудовищни форми. Разпространението на Интернет като източник на алтернативна информация ще бъде свито, ще се наложи цензура и той ще бъде редуциран до подаване на информация, подобна на останалите медии.
21 Март 2012 11:10
Социално равенство никога не е имало, няма и да има - просто хората сме различни. Затова съществува и една осъдителна от морална гледна точка естествена селекция. Но това е природен закон.
Аз неколкократно съм писал, че природния закон не предполага такава голяма разлика. Различията при хората се подчиняват на така нареченото Гаусово разпределение (една камбановидна крива), докато разпределението на средствата при една либерална икономика имат съвсем друго разпределение. Последното се подчинява на една друга закономерност, която по народному гласи, че пари при пари отиват и тези пари отиват при многото пари. Затова банките, където са големите пари завлакоха много народ. Това също е природен закон, такъв какъвто е нарастването на популациите на вредни насекоми животни и растения. Едно цивилизовано общество трябва да има контрол над тези явления, както срещу вторите, така и срещу първите.
21 Март 2012 11:33
Колкото и да е тъжно ще кажа няколко тъжни неща. Двамата автори са сложили каруцата пред коня, въпреки че изводите и фактите са верни. По точно те са взети от статистиката. Морал има там, където има справедливост. Изчезне ли справедливостта или подмени ли се с ерзац понятия идва неминуема разруха на обществото. Значи - с развитието на американският капитализъм, той все повече се приближава до българския модел. А такъв модел е модел на разрухата - ето да тръгнем от един факт и да го преместим във времето, за да разберем ситуацията след Х години. АКО ЕДИН ЧОВЕК НЕ МОЖЕ ДА СИ КУПИ КЪЩА И НЕ МОЖЕ ДА СИ ОСИГУРИ ПЕНСИЯ ОБЩЕСТВОТО КОЕТО Е СЪЗДАЛО ТАЗИ СИТУАЦИЯ СИ ОТИВА. Богатите трябва да знаят, че не могат да забогатяват до безкарйност, когато други обедняват до безкрайност. Това са скачени съдове и винаги единия повлича другия. Сещате се кой - ами бедните. Представете си огромна армия бездомни, които не могат и да помислят за дом в град и живеят примитивно в покрайнините, а денем се скитат по улиците на мегаполисите. Няма технология която да промени морала на алчност и закосенялост, а това значи, че има непреодолими антагонистични връзки в обществото, които трябва да бъдат изградени отново единствено след разруха. И не мислете, че това е Макрс - Хегел е!
21 Март 2012 11:35
@Rakita, това не е ремонт, а тъкмо световно утвърждаване на модел, заложен масонски още преди 200 години на почти цял континент отвъд гьола, както и ти го каза в предишната дописка. Живи свидетели сме какви нови огромни територии вече покори този модел (Русия, Китай). Това не е нещо ново като тенденция обаче, а си е старият неремонтиран капитализъм, мултиплициран по пет глобално. Интересно е какви точно са били целите и до какво ще доведе, да речем, гастарбайтерската концепция в Европа и латиносите тук, предназначена да осигури нужната подкласа, за вършене на непривлекателен труд. Неизбежните социални реперкусии до които подобно социално инженерство води очевидно се налага да се тушират някак, затова се стимулира гей-културата, наркоманията и разпада на семейството. Последното е в полза и на бизнеса. Целта в предвидимо бъдеще е и да изчезне по биологичен път самото понятие раса. Виждаме накъде са насочени усилията с малцинствата. Счита се от the powers that be, че създавайки по-неинтелигентно население ще потисне броженията и управлението му ще е по-ефективно. Това обаче, и то, е продължение на вече познати методи. Нищо ново и тук, а е и много трудно да се дискутира това не само защото не сме специалисти по генетика и антрпология, а главно защото цари преднамерено установена атмосфера на фалшификации по тези въпроси (лесно доказуеми фалшификации са наложени в една физика, да речем, какво да говорим за сложна социална материя като тази) и винаги склонността е да бъдеш обвинен в расизъм, когато загатнеш нещо по въпроса -- чудесно предпазно средство, да си развяват байрака както им отърва.
21 Март 2012 11:40
Марксе, е, къде е доказателството, че разпределението е гаусово? Или дай така, понеже ни отърва, да вървим по най-лекото съпротивление и да изкарваме първите приближения като точно описание на явлението. Теорията на обществото не е механика, нито е статистическа физика.
21 Март 2012 12:33
Упадъкът на Америка е най-вече морален

Америка винаги е била в морален недоимък - сбирщина от престъпници, избили местното население, до вчера мачкали цветнокожите, убиващи президентите си като кучета... и единствените ядрени убийци, и то на мирно население жени, възрастни и на деца.
От Кенеди насам, уса са все по-дълбоко затънали в помчията си - но страшното е че налагат същото в света.
ПП
Уса е единствената държава в света в която милитаризмът се насажда като държавна идеология - и то при мултимедийна хипер-експанзия.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД