:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 341
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Нек се лей като планински поток!

Бойко Ламбовски
Руската група "Любэ", любима на президента Владимир Путин, често идва у нас. Една от най-хубавите им песни е "Позови меня тихо по имени", дето се пее за изворна вода, за родина и други лирични любохубости...

Автор на текста, за когото вече писах, е стар мой познат - чевръстият съчинител от Молдавия Виктор Пеленягре. Питахме го какво е "пеленягрэ" на румънски навремето - обясняваше нещо от типа "тъмна кожа, като при Пушкин, нали разбираш - ние, големите, сме така". Не беше от скромните. И добавяше - бе аз съм римски потомък, от стар благороден род на даките съм, нищо че тате е съвременен кондурджия и пияница... Имаше добро чувство за хумор, жените го харесваха, той тях - още повече.

Пеленягре не беше особено величествен в изкуството на изящната словесност по мое време, но се отличаваше с авантюристичен дух, комуникативност и динамика. Не се учудих, че скоро след перестройката намери своя бизнес като автор на текстове за руската естрада. Беше по едно време и "архикардинал" в прочутия Орден на куртоазните маниеристи, оглавяван от моя другар Вадим Степанцов, но както самият Степанцов рече: "Пеленягре го изгонихме заради мързел"...

Състудент на Пеленягре, също наш добър другар, бе поетът Игор Меламед. Меламед съчиняваше класически, пронизително трагични неща. Доста добри работи. За жалост този талантлив мъж, както чух, след голямо пиене паднал от балкона. Сега е инвалид, макар все така талантлив.

Той има стихотворение, което почва така: "Позови меня тихо по имени." Третият стих пък е "ключевой водой напои меня." Пеленягре окраде Меламед, разбуниха се навремето шепа другари на втория. Стана ми забавно - изчетох внимателно. В интерес на истината не е чист плагиат - освен тези два стиха другото е различно. При това в песента на "Любэ" и текста на Пеленягре има и много заимствания от Есенин - съвсем нарочно, твърди Пеленягре.

Преди два дни нашият приятел - поетът от Варна Валери Станков, ми прати писмо, в което се жалваше, че го е окрала някоя си поетеса Рита Генадиева. Тя издала книгата "Шепа нежност" (пак нежни любохубости?) през 2007 г., в чийто предговор, съчинен съвместно от Евтим Евтимов и академик Благовеста Касабова, пише за авторката дословно: "... пред нас ще се открие един творец, който има солидно творчество, и това творчество се нуждае от едно по-задълбочено изследване. При нея словото се лее като планински поток, нашепва като Балкана над родния град, шуми като вълните на морето, което тя е събрала в своята поетична душа."

По-долу окраденият Станков пуска своето стихотворение "Сняг", което е печатал в книга през 1991 г.

Чайките сноват като попарени.

Плажът спи набръчкан под снега.

А вълната сякаш блъска зарове -

камъни търкаля по брега.



Чорлава се вдига, още сънена

светлината - къса струйка дим.

Да поседнем малко върху дънера -

за последно да си помълчим.



Или да попитаме медузите,

огъня - в нозете ни изтлял,

биха ли се взели за съпрузи

някоя скумрия и корал?



Нейде ако бях те срещнал вчера...

Но така е - времето лети.

Закопчавам якето уверено.

Свиваш устни и си тръгваш ти.



И защо сега да се нервираме?

Любовта ни хвана ли ръжда?

Как е кратко нейното умиране! -

въглен, хвърлен в морската вода.



Същото стихотворение, с друго заглавие, е пуснала в собствената си книга поетесата Генадиева. Вярно, че третият куплет, гдето скумрията и коралът едва ли ще се вземат за съпрузи, е съкратила. Дали това вмешателство й се е сторило достатъчно, за да си припише авторството на текста? Сигурно. Щото си е го е приписала.

Напуши ме смях, признавам. После се размислих. Не познавам лично г-жа Генадиева. В интернет за нея пише малко - Плевен, премиера на книга, цветя и поздрави за "премиерата", както му е ред. Но какви сили движат плагиатора? На поезия - днес?

Бих могъл да разбера донякъде унгарския вече експрезидент Пал Шмит. Човекът бе клатен от цял ЕС, от половин Унгария, а го събори нищо и никаква дисертация, която преписал навремето от слабо известни в Унгария българи на фундаменталната научна тема как да процъфтява олимпийският спорт...

По подобен начин рухна и германският ексминистър на отбраната със звучното име Карл-Теодор цу Гутенберг... Комуто впрочем пророкуваха бляскаво политическо бъдеще. Преписал докторската си дисертация.

Тези донякъде ги разбирам. Искали да са доктори. То е нещо като пагонче в армията, обезпечава по-почетно място в строя и евентуално - по-лесно движение нагоре при някои обстоятелства. Преписали небрежно, само това им грешката. Има още хиляди и хиляди преписвачи, които преписват внимателно, тоест правят така, че да не ги хванеш. Вярно, губят повече време да замитат следите, но не ги мързи. Иначе в хилядите им страници и Диоген с фенера не би открил оригинална мисъл. За полезна да не говорим.

Но защо човек като госпожа Рита ще преписва от талантливия ни поет Станков? За пет похвални думи в плевенска сладкарница? За два мига на вяра, че животът ти не е пустота, че славата не е призрак, че уважението на себеподобните не е лицемерие?

Не знам. Това ми е феномен, зад който виждам огромни образователни, културни и морални уродливости.

В такъв момент винаги се сещам за граф Толстой, напънал рало зад воловете - в прекия смисъл на думата. Като последна възможна норма. Пък дотогаз:

Да живей словото! Нек се лей като планински поток!



67
6520
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
67
 Видими 
09 Април 2012 20:06
Натисни тук
]

Най-добрите 2-приятно слушане
09 Април 2012 20:07
Натисни тук
09 Април 2012 20:30
в текста на Пеленягре има и много заимствания от Есенин

Бойче, боя се, че точно в този текст има доста повече заимствания от Николай Рубцов
09 Април 2012 20:39
09 Април 2012 20:50
Аз пък ще обърна внимание на тазиНатисни тук
или тази:
Натисни тук
09 Април 2012 20:53
И не знам защо непрекъснато трябва да и лепват "любима на президента Путин" при условие, че спокойно пълни зала 1 на НДК със хора пеещи заедно с тях, май е любима не само на Путин, а и на доста хора в самата България!!!
09 Април 2012 20:56
И тази Натисни тук
09 Април 2012 21:02
В това се състои качествената разлика, отче Паисие, че на техните полковници са им любими "Любе", а на нашите генерали - Веско Маринов
09 Април 2012 21:07
Определено, Валери е един от най-жизнените и откровенни творци в България днес и може би именно заради това поетесата от града известен на простолюдието като столица на венерическите заболяжвания е тръгнала да го краде баш него. Защо, ако се замислиш не е тръгнала да краде от някой стихонагаждач с лимитирана фантазия? Ами защото няма да хване дикиш.
А‌ иначе девойчето може и да е дадаист и като Marcel Duchamp Натисни тук просто да е "модифицирала" оригинала...тъй де сложи едни мустаци на Мона Лиза и веднага се превръща в "намигащо" произведение ( нещо като вапцването по "великденски" на паметника на Съветската армия). Ташак да става, дето викахме на времето.

09 Април 2012 21:10
Даа изборът Веско Маринов - Любето може да накара всеки нормален човек да бръкне в контакта.
09 Април 2012 21:18
Дали Любэ е любимата на Путин, аз не съм чул да го е казал, но е възможно. Тайната за успеха на Любэ е на съвсем друго място на терена – те играят(пеят) за хората и затова на хората им въздейства. В България вече няма такива артисти, всичко е боклук за пари, а не посветено на публиката. Мисля, чр преди две години състава загуби барабаниста си след катастрофа с колата и концертите им се разредиха.
09 Април 2012 21:21
Даа изборът Веско Маринов - Любето може да накара всеки нормален човек да бръкне в контакта.


И правилно! Така се (с)хваща разликата между ... Фаза и Нула
09 Април 2012 21:25
http://www.youtube.com/watch?v=80E8KrXX6Sw&feature=related
09 Април 2012 21:27
И правилно! Така се (с)хваща разликата между ... Фаза и Нула

Търсете разликата колега между едни милюцинески песни и други милюцинерски песни в нулата на русския контакт.
09 Април 2012 21:30
Бъркаш Марадона, загубиха човека с кепенцето който обикновено дрънкаше на дайренце и подпяваше на Расторгуев. А мисля, че концертите им се разредиха заради заетостта на последния с политически занимания и заради възрастта. Но да се надяваме, че Матвей пак ще ги събере за нов албум!!!
ablepsia, аз не искам да сравнявам наши политици с руски! Мисля, че групата не е известна с пристрастието на Путин към нея, а и далеч преди той да изкаже това си пристрастие си имаше много фенове, дори и в България! Така че е напълно безмислено да закачаме това етикетче!
09 Април 2012 21:34
Концертите им намаляха, защото Расторгуев беше тежко болен.
09 Април 2012 21:44
Темата на дописката - в "Наблюдател" - е идиотска.

Оттам и олигофренските къдрици.










09 Април 2012 21:55
академик Благовеста Касабова

Академик?! Боже всемогъщи! Ще ме накарат едва ли не да започна да разбирам министър Дянков. Милена Цанева - член-кореспондент, тази - академик! И за какви точно заслуги пред българската наука все пак?... Освен ако не е "почетен академик" на някоя тунгузка академия, де.
09 Април 2012 22:01
Игорь Тальков - Я вернусь

http://www.youtube.com/watch?v=NRIgDU3s8RE&feature=related

09 Април 2012 22:04
Любэ ги слушах в Каварна преди няколко години, тогава бяхме на Албена преди някакво състезание. Малко е да се каже заслужаваше си, а просто концерт който не се забравя. Типичния руски стил „за душата”, нямащ нужда „от подсилване” с компютърни и пиро-кино ефекти. После си свалих от тубето най-добрите им парчета и си ги пусках много пъти.
09 Април 2012 22:17

Другите поне преписвали един от друг, а автора тук преписва от себе си.
http://www.segabg.com/article.php?id=284117
И ако първото е нещо като секс, второто си е онанизъм.
09 Април 2012 22:17
Ами, добре дошъл в клуба, Марадона!
09 Април 2012 22:28
Чудесно би било да виждам отдалеч рубладжиите, за да не ми се налага да общувам с изроди. Може би ще е най-подходящо да си залепят накаква рублева банкнота на челто, за да е ясно!
09 Април 2012 22:34
Бати клуба.
На руската чалга.
Да има толкова свестни руски групи и талантливи изпълнители и тия да се хванат на въдицата " за душъта "
09 Април 2012 22:35
Много смешна статия! Браво на автора А бездарниците и графоманите сън ги не хваща
09 Април 2012 22:54
"Който не може да върви и да дъвче дъвка едновременно, да не чете това писмо." Надпис над пешеходна пътека
09 Април 2012 22:54
Для души:

Масло для душа увлажняющее Миндальное (сменный блок)
Артикул : 215692


Без ложной скромности: это лучшее средство для душа, которое вы когда-либо пробовали. При контакте с водой оно образует воздушную пену, которая превосходно очищает, увлажняет и смягчает кожу, окутывая ее благоухающей мантией.


Мой личный маст хэв! Просто спасает при походах в бассейн, после которого кожа ужасно сохнет. Да и из крана у нас течет сильно хлорированная вода, особенно весной, когда её хлорируют еще сильнее. Но моя кожа всегда нежная и вкусно пахнет А еще я иногда использую это масло для бритья ног.

Душа парила ввысь и там звезду нашла.



09 Април 2012 23:20
Не мога да разбера какво харесват хората в тази боза Любе!
09 Април 2012 23:26
Путин много взе да ми се мота из краката напоследък. Ей на- "Любэ" били любимата му група. Аз още за Кабаева не съм преглътнал горькая обида и той вече към други мои интереси посяга. Бахти гадния кагебешник... Като тръгнат Страйкито и Гозамбото да му правят "руска пролет" отивам и аз. Ще станем баре петима- то отдавна е ясно, че те не са сами.
09 Април 2012 23:30
Боза, говориш? Добре, поздрав с нещо малко по-силничко- http://www.youtube.com/watch?v=fEF-Z-ACmUo
09 Април 2012 23:35
VOCI, попитали радио Ереван "Защо вече няма копринени буби?". Експертите веднага обяснили:
'Защото сега коприната се прави от пластмаса, което е по-рентабилно. Въпреки това не ви съветваме да си купувате пластмасови домати и колбаси, но вие си знаете""

09 Април 2012 23:50
Тук си говорим за хубава музика и изведнъж, БАМ, един многоников взел, че се изходил! Кой ти закача доларчето, че си се зарублил бре драги?! Ако си говорихме за Битълс пак ли щеше това с рублите и руската чалга?! Като искаш да чуеш руска чалга ето:Натисни тук
10 Април 2012 00:47
"Позови меня", кстати, в сборнике начинается с эпиграфа "И.М.". Не берусь судить, но вполне возможно, что он - дань уважения Игорю Меламеду (его две строчки дали идею для новых стихов). Выходит, Ламбовскому незнаком такой поэтический прием.

Пример:

А.Б.

Идет поэт, качается,
и пишет на ходу:
"Пока вы дурью маетесь
я в форум не войду!"
10 Април 2012 01:27
Руска чалга? Ето

http://www.youtube.com/watch?v=v4MjGoIB-3E&feature=related

И вот

http://www.youtube.com/watch?v=cn1OmCDBVXE&feature=related

И Любэ

http://vbox7.com/play:03a48e11


Вечна слава и ...
... и Бог да ги прости ...
... павших ...

10 Април 2012 01:30
Кви долари , кви рубли та друсат бе драскач ?
Говорел за хубава музика и любеците.
Оксиморон.
Ти да си слушал ранната Машина Времени , Аквариум , Стас Намин.....па ако си падаш романтик- те ти го даже Меладзе.
Той в любеците- шебеците се втюрил.
10 Април 2012 02:29
Воцко, много се усмърдя бе братко!
Да спориш за вкус,показва липса на вкус! А ти не само спориш ,а и налагаш своя. Значи не само липса на вкус ,но и...... наглост и грандоманщина!
Някой да ти определя какво да слушаш? Аре остави болшешвишките мераци!
10 Април 2012 05:47
Да слуша кой кво ще бе Валерка.
Дреме ми на шмайзеро.
Аз си казвам мнението.
Имам право и си го упражнявам . Чат - пат.
10 Април 2012 05:59
Между другото - Путин наистина веднъж каза че харесва любеците. И оттогава им се лепна етикета на " Любимата група ".
Путин наистина си ги харесва , лошо нема.
Обаче се усети че в руските условия това се тълкува нееднозначно и може да поляризира публиката.
Оттогаз упорито отклонява въпросите за любимата група.
Моите уважения за което.
10 Април 2012 08:48
Св. София, академичката е такава на БАНИ, не на БАН: "Звучи невероятно! Досега знаехме за два синода, но ето от теб научаваме, че имало “легитимна” и “нелегитимна” БАН?!?
- Мога да ти предоставя абсолютно всички документи. Официозът БАН заведе иск в прокуратурата да бъдем закрити. Получихме писмото. Отговорихме. В момента при нас всичко е законно и резонно. Онази БАН, за която намекваш, е единствената държавна академия в цяла Европа. Това го няма никъде по света освен в Русия и в България. Всички други академии са на обществени начала, както е била и тази на Богдан Филов до 9 септември 1944 г.

Пак ти повтарям – това е старата Българска академия на науките и изкуствата. Тя е оригиналната!!! В нея са фигурирали художници, композитори, присъствали са всички изкуства. След 1947 г. изкуствата вече ги… изхвърлят. Остава само науката. Днес възобновяваме академията на проф. Богдан Филов."
Натисни тук
10 Април 2012 09:26
Воцко, слушал съм ги, а на Машината даже имам и събраните съчинения до към 2000 година. Така че не хвалипръцкай!
10 Април 2012 09:28
Воцко, ето ти цитат от писаното по-горе във форума за да се разбере кой е драскачът от двамата!
Може би ще е най-подходящо да си залепят накаква рублева банкнота на челто, за да е ясно!
10 Април 2012 09:38
"ранната Машина времени" било върха, а "любеците" било чалга...
Защо да се чудим - в продължение на повече от 200 години се намират хора, които твърдят, че Бетовен било истинска музика, а Моцарт - чалга...
10 Април 2012 10:09
Статията е голяма боза ...
10 Април 2012 11:22
Никога не бих объркала стихотворение на Валери Станков. И да не е написан автор отдолу, щях да позная, че е той, защото наистина от него "словото се лее като планински поток, нашепва като Балкана над родния град, шуми като вълните на морето..."
А също, дори да не знаех нито една руска дума и дори никога преди това да не бях чувала руска реч, като чуя песен на Любэ, щях да позная, че пеят за Родина!
***
П.С. Интересно, как й е хрумнало на Р.Г. да плагиаторства от поет, чийто почерк много лесно се познава?! Но явно наглостта няма граници.
10 Април 2012 13:23
Най-яките руски групи са:
пънкарите от "Х*й забей",
Руските "Бийсти бойс" - "Чугунный скороход",
Руските класик-метъл: "Коррозия метала",
Руският технопоп - "Дискотека Авария".
Фсичко останало е "говнопопсы".
А "Любэ" са ансамбл за патриотично възпитание на младежите - занятие некрасиво, но полезно. Въпреки, че имат хубави песни, например:
"не валяй дурака Америку".
10 Април 2012 13:58
А "Любэ" са си съвсем прилична група. Смущаващо е друго. Как да харесваш "Любэ" тук се превърна в ... мода. Има нещо пошличко в това, не знам. Може пък само да ми се струва.
10 Април 2012 16:06
Има нещо пошличко в това, не знам. Може пък само да ми се струва.
Кво ти пука. Важното е ти какво чувстваш.
10 Април 2012 17:05
Благодаря за информацията, братя Стругацки. Не знаех, че си имаме и частна БАН. Нищо лошо, само се надявам всичките ви бани-джии да не са в научен план на равнището на въпросната Благовеста Касабова. Не мога да споря коя от двете академии е истинската, но смея да твърдя, че БАН винаги е била държавна - от създаването си насам. Що се отнася до "старата" академия на науките, тя не се е наричала БАНИ, а Книжовно дружество, доколкото си спомням, създадено в Румъния много преди българите да си имат държава, преместено в София и преименувано на БАН (държавна). Държавно е било и Висшето училище, преименувано после на Университет (макар че студентите са плащали такси). И Народният театър е бил държавен. И библиотеката... Националните културни и академични институции винаги са били държавни в нова България, по традиция - некомунистическа.
10 Април 2012 17:28

поне по броя "академици" БАНИ несъмнено превъзхожда БАН...

Натисни тук

10 Април 2012 17:41
Комаре, благодарско за линка. В бая длъжкия списък присъства и:

Популярна музика
149. 36. Дописен член Веселин Маринов – певец


Впечатляващо с академизма си е. Братята Евлоги и Христо ще се обърнат в гробовете си.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД