:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 336
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Рецепти

Какво Западът може да научи от азиатския капитализъм

Тръгне ли в лоша посока, първото хрумване на Аsia Inc. не е да уволни стотици работници и да остави отговорността за тях върху цялото общество
Майкъл Шуман


Както може да се сетите, азиатците напоследък се чувстват доста добре. И защо да не е така? Докато САЩ и Европа се борят с дългове, безработица и намаляваща конкурентоспособност, по-голямата част от Азия става все по-силна; икономиките се превръщат във все по-мощни, а това привидно става лесно на фона на световните сривове; компаниите придобиват по-голяма известност на световните пазари.

Не е чудно, че според много азиатци икономиките на държавите им са по-добри от тези на САЩ и на европейските страни - и че политиците във Вашингтон, Лондон и Берлин най-накрая трябва да седнат и да обърнат внимание на това. В продължение на десетилетия Западът обучаваше Азия на чудесата на свободния капитализъм и тя доста се възползваше от това. Сега много азиатци смятат, че е настъпил моментът Западът да се поучи от Азия.

Кишор Махбубани, който е декан на училището по обществена политика "Ли Куан Ю" към Сингапурския национален университет, дава аргументи за това в материал, който публикува на сайта на в. "Файненшъл таймс". В него той твърди, че азиатският капитализъм е решение за проблемите на Запада: "Може би е настъпил моментът, в който азиатците ще се отблагодарят за щедростта на Запада, който сподели тайните на капитализма с Азия. Западните политици и мислители трябва да бъдат поканени да посетят индустриалните комплекси и центровете за услуги в Япония и Корея, Тайван и Китай, Хонконг и Сингапур. Може да получат ценни уроци."

Какви са тези уроци? Могат ли те наистина да променят икономическото състояние на Запада? Въпреки увереността на Махбубани не е лесно да се даде отговор на тези въпроси.

Трябва да отбележа - няма нищо ново в идеята, че тайната на бъдещия икономически просперитет на Запада може да бъде открита в екзотичния Изток. Вземете например впечатляващата книга "Япония като номер едно", написана от Езра Вогел през 1979 г. Авторът смята, че САЩ трябва да вземат пример от развиваща се Япония, за да бъдат икономически конкурентоспособни. Да се поучат от азиатските лихви, които биха могли да са решение на болестите, от които страда Западът и които излизат извън рамките на икономическата политика. Това разбираме и от Ейми Чуа, която смята, че американските родители могат да научат от азиатската "майка тигрица" как да направят децата си успели. Учителите на Запад се възхищават на азиатските образователни програми, чиито възпитаници постигат по-добри резултати в училище. Американската баскетболна звезда от китайски произход Джеръми Лин е смятан за пример за това как азиатските ценности като упорит труд и постоянство могат да направят чудеса.

Живял съм в различни части на Азия в продължение на 16 години и също съм на мнение, че останалата част от света може да научи много неща от бързоразвиващия се Изток. Държавите, които все още не могат да се справят с отчайващата бедност, трябва да погледнат към Източна Азия и там да потърсят изход от това положение; западните политици, които търсят правилната посока, биха могли да извлекат много ползи, ако прочетат книгата с беседи и разсъждения на Конфуций "Лун юй" ("Беседи и поучения") .



А капиталистите на Запад?



Първо трябва да обясним какво всъщност представлява азиатският капитализъм. Много анализатори правят грешка, като мислят, че всеки бърз растеж на азиатската държава се дължи на провеждането на една и същата политика. Това обаче не е съвсем вярно. Но все пак има някои прилики: (1) Азиатските политици не вярват, че свободните пазари винаги дават най-добри резултати и са по-склонни от западните си колеги да се намесват пряко, за да променят посоката им (например чрез индустриална политика или чрез контрол върху лихвените проценти и обменните курсове); (2) Азиатските правителства традиционно избягват широкообхватните социални програми, които са популярни на Запад (въпреки че това се променя); (3) Всички азиатски икономики са обсебени от износа; (4) Азиатците са склонни да изберат промишлеността пред услугите, инвестициите и потреблението, за да стимулират растежа.

И как този "азиатски" капитализъм може да спаси Запада? Махбубани твърди, че Западът трябва да приеме азиатските постижения, които са резултат от намесата на държавата в икономиките. Според него Западът не трябва да е толкова идеологически предразположен към мисълта, че пазарите сами решават проблемите по-добре от правителствата, и да е по-склонен да приеме държавата като потенциално положителна сила за постигането на икономически резултати.

"Първата грешка на Запада бе, че прие капитализма като идеологически добър, а не като прагматичен инструмент за подобряване на благосъстоянието на хората. Алан Грийнспан вероятно бе най-голямата жертва на идеологическото убеждение, че пазарите винаги знаят най-добре... Грийнспан смяташе, че търговците са по-умни от държавните регулации, а самият той не успя да ги урегулира добре... Но нито азиатското общество, нито дори Япония станаха жертва на това идеологическо убеждение. Вместо това азиатците вярват, че няма общество, което да може да просперира без добро управление... За да работи добре капитализмът, правителствата трябва да имат съществена регулаторна и надзорна функция."

За да подкрепим аргументите на Махбубани, трябва да отговорим на един важен въпрос: Дали по-силната регулация е причината, заради която азиатските икономики изпреварват западните? Много е трудно да се каже, че регулаторът на азиатските финансови пазари е по-компетентен от служителите в американската Комисия по ценните книжа и борсите. В Китай политиците са поставили силна ръка върху финансовия сектор и държавното управление изглежда, че е заплаха за здравето на банковия сектор. Само защото азиатските регулатори са по-досадни не означава, че те са по-добри в работата си или че постигнат по-добри резултати. Още по-трудно е да се докаже, че азиатските икономики напоследък са толкова успешни, защото бюрократите се намесват повече. Причината, поради която азиатският финансов сектор успя да се спаси от хаоса след срива на "Лемън брадърс", е, че банките в Азия обикновено избягват да притежават "токсични" активи, с които се сдобиха толкова много институции в САЩ и Европа. Това



не беше резултат от по-умна регулация, а от по-умно банкиране



Освен това азиатски бизнесмени, с които разговарях, ми се оплакаха, че съществуват много повече законови пречки пред бизнеса им. С други думи, според мен е трудно да припишем азиатския успех на по-силната държавна намеса.

Същото може да се каже, но в по-широк смисъл, и за икономическия възход на Азия. Мнението на Махбубани допринася за по-широк дебат как да бъде определен капитализмът. Дали отговорът е в по-голям надзор на правителството, за да се предотврати прекаленото разпространяване на капитализма, или по-малко правителствена намеса, за да се позволи на пазара сам да се регулира? Очевидно Махбубани смята, че Азия ни показва, че държавната намеса е начинът, по който трябва да се върви.

Според мен обаче много анализатори преувеличават ролята на правителството в историята за азиатския икономически растеж. Както пиша в книгата си "Чудото: Епичната историята на азиатското търсене на богатство", издадена през 2009 г., истинската причина за възхода на Азия са частните предприятия, свободната търговия и предприемачеството, а



не "ръководеното от държавата" икономическо развитие



Вярно е, че страните, в които има по-голяма държавна намеса, имаха по-бърз растеж, както и че определени индустриални политики помогнаха за напредъка на малкото на брой тясно специализирани сектори. Накрая обаче държавата създаде повече проблеми отколкото добрини. Причините за икономическата криза в Япония и Южна Корея може да се търсят в бюрократичната намеса. Всъщност в по-голямата част от Азия икономиката стои далеч от държавната политика, водена в миналото, и е насочена към по-свободните финансови пазари и по-отворената търговия. Азия използва пазарните сили, за да поправя деформациите в състоянието на собствената си система, а не обратното. Така че не съм убеден, че правителствата на Запад трябва да подражават на азиатските си колеги, като манипулират и контролират капитализма.

Друг важен момент, който Махбубани засяга, е свързан с азиатския капитализъм и благосъстоянието на обществото. Той твърди, че азиатският капитализъм е по-добър, защото работниците са защитени и се насърчава равенството.

"Азиатските правителства се борят с безработицата чрез създаване на схеми за стимулиране, които да насърчат инвестициите и заетостта. Западните правителства отхвърлят това като "индустриална политика", идеологическа ерес. Когато работниците на Запад страдаха, капиталистите отговориха: "Пазарите знаят най-добре." Може би е дошло времето Западът да се поучи от Азия как да управлява предизвикателствата, свързани с оцеляването, пред които е изправена капиталистическата система."

В действителност е трудно да се докаже, че азиатският капитализъм е по-добър от западния, когато става въпрос за справяне със страничните ефекти от свободните пазари. Сравнявайки разликата между доходите в САЩ и в азиатските страни, пред нас се разкриват разнородни данни. Неравенството между доходите в Китай и Сингапур е приблизително като това в САЩ, в Хонконг е по-високо, а в Южна Корея и Япония е доста по-малко. Второ, азиатските правителства не са създали достатъчно мрежи за социална сигурност. Обезщетенията за безработица и други социални програми са по-ограничени, като тежестта се прехвърля върху фирмите и техните семейства. В Китай се води люта битка за създаването на здравни грижи и пенсионни системи.

Азиатският капитализъм винаги поставя акцент върху създаването на работни места и насърчаване на заетостта. Оттук Западът може да научи доста от Азия. Когато тръгне в лоша посока, първото хрумване на Аsia Inc. не е да уволни стотици работници и да остави отговорността за тях върху цялото общество. Въпреки че всички в САЩ се оплакват от намесата на правителството, корпорациите са изключително доволни, че могат да повишат печалбите си, като прехвърлят нежеланите работници на грижите на държавата.



В Азия се смята за непристойно да се уволни огромна част от работниците



Това до голяма степен се дължи на културните особености, но може да се каже, че е добре от икономическа гледна точка. По време на най-тежкия период от Голямата рецесия, компаниите и правителствата се обединяват в търсенето на всички възможни начини да се запазят работните места. Повече наети хора означава повече хора, които харчат пари и противовес на срива в глобалното търсене. В дългосрочен план азиатските фирми, които показват по-голяма лоялност към служителите си, получават в замяна повече лоялност и могат да се съсредоточат върху развитието на вродените си заложби. В безкрайния си стремеж за увеличаване на възвръщаемостта на акционерите корпоративна Америка е забравила значението на хората, които създават тази възвръщаемост. Азиатските фирми обаче не са.

Друг важен въпрос, по който Западът може да се поучи от азиатския капитализъм, е за това как правителствата подкрепят растежа. Да подкрепяш бизнеса не означава само да даваш данъчни облекчения. Означава да предоставяш обществени блага, необходими на бизнеса, за да процъфтява - става въпрос за инфраструктура и образование. Трудно е да се извършва стопанска дейност, ако не можете да намерите талантливи хора, които да правят това, или ако изкарате половин ден на летището в Нюарк, Ню Джърси. Според мен в последните години азиатските правителства са много по-фокусирани върху модернизацията на училища, пътища и летища отколкото тези на Запад.

Това ни показва основния начин, по който азиатският капитализъм може да помогне на Запада. Както Махбубани умно отбелязва, азиатските правителства са склонни да поставят прагматизма и решаването на проблемите над идеологията. Разбира се, този процес не е съвършен. В общи линии обаче азиатските политици са по-склонни да експериментират, да се обявят против установената практика, или да захвърлят учебниците по икономика в стремежа си да постигнат растеж и увеличаване на доходите. В САЩ виждаме идеологически страхове, които се изпречват по пътя, по който всеки трябва да тръгне. Консервативното мнение, че правителствата не могат да помагат на икономиките, пречи на необходимите инвестиции за изграждането на нова инфраструктура. Ако банкерите от "Уолстрийт" не се регулират сами добре, тогава трябва да поканят правителството да им помогне.

Вероятно Западът може да бъде спасен от азиатския капитализъм - само ако това означава отпадане на политическите свади и идеологическо самоизтъкване, както и да направи необходимото, за да създаде благоденствие.

------

* Майкъл Шуман е кореспондент на "Тайм" от 2002 г. в Хонконг, който от 14 години работи в Азия. Преди това е работил за "Уолстрийт джърнъл" и "Форбс". Има и научни степени по История на Азия и политически науки от Университета в Пенсилвания и по международни отношения от Колумбийския университет.

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Докато САЩ и Европа се борят с дългове, безработица и намаляваща конкурентоспособност, Азия става все по-силна икономически.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Азиатските политици не вярват, че свободните пазари винаги дават най-добри резултати и са по-склонни от западните си колеги да се намесват пряко, за да променят посоката им на движение.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Азиатският финансов сектор успя да се спаси от хаоса след срива на американската банка "Лемън брадърс", защото финансовите институции в Азия обикновено избягват да притежават "токсични" активи, с които се сдобиха много банки в САЩ и Европа.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Китайки работят в завод за обувки в Циндао, източната провинция Шандун. Азиатските фирми за разлика от западните показват по-голяма лоялност към служителите си, които им се отплащат със същото.
28
4276
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
28
 Видими 
09 Април 2012 21:26
бла-бла
09 Април 2012 21:38
Западните политици и мислители трябва да бъдат поканени да посетят индустриалните комплекси и центровете за услуги в Япония и Корея, Тайван и Китай, Хонконг и Сингапур.

по нататък не четох.
Незнам що за чиляк трябва да си, че видиш общи изводи в Китай и Япония.
То в Китай и Хонконг няма общи неща, че Япония .
09 Април 2012 21:40
Бла-бла не,ами оттатък.На моменти преливащо в дрън-дрън.Този автор явно е имал спешна поръчка за запълване на ПЛОЩ,както казват вестникарите.
09 Април 2012 22:46
Прогресът на азиатският капитализъм се гради върху два компонента . По един от Запад и Изток :
1. Западен - инвестиции , технологии и открити пазари за азиатската ширпотреба .
2. Източен - зверска експлоатация на евтините и неограничени азиатски човешки ресурси.
Тва е.
Извадете барем един от тези компоненти и всичко рухва.
А иначе колкото за пълнене на колонките с плиткоумни блевотини - може .
09 Април 2012 23:29
Прочее , отговорът на въпроса повдигнат в заглавието идва от самосебеси : Увеличаване на експлоатацията и отрязване на социалните придобивки с цел повишаване конкурентоспособността на западния работник.
Ясно и просто.
Ама мирише на барут от Аврора. Затуй не смеят да го приложат.
За сега.
10 Април 2012 02:00
Те тия неща гениалният Ли(до) Якока ги написа в автобиографията си още преди 20-на години...

Малко инфо за тези,които го чуват за първи път:

Натисни тук
10 Април 2012 02:03
Натисни тук

Линкът от предния ми пост нещо не работи,но ви обезщетявам тука малко с цитаТИ :
Натисни тук
10 Април 2012 02:42
А пък от българския какви ценни уроци може да научи! Теория и практика на маймунския бизнес. При това нито маймуни имаме, нито банани.
10 Април 2012 03:06
Абсолютна боза!

Още по-трудно е да се докаже, че азиатските икономики напоследък са толкова успешни, защото бюрократите се намесват повече.


Големи трудности с доказателствата има тоз капиталистически галош! И Воци не може да му насмогне.

10 Април 2012 08:24
Юдейски блянове за държавен цоциализъм...маскирани като приказки от Изтока...теа наистина само залпа на Аврора ще ги спре да глобо-блудстват.
10 Април 2012 08:28
Доста объркана статия в стил "Как да спасим капитализма" Нещо, което и на автора не му ясно. Единственото вярно, което съм наблюдавал и в Япония в сравнение със САЩ е това:
В дългосрочен план азиатските фирми, които показват по-голяма лоялност към служителите си, получават в замяна повече лоялност и могат да се съсредоточат върху развитието на вродените си заложби. В безкрайния си стремеж за увеличаване на възвръщаемостта на акционерите корпоративна Америка е забравила значението на хората, които създават тази възвръщаемост. Азиатските фирми обаче не са.
В Япония действително много трудно уволняват работник или сътрудник. Професорът постоянно мърмореше срещу един негов сътрудник, че не работел както трябва, ама не помисляше да го уволни.
В САЩ появи ли се нов началник, вместо да даде нови идеи, той започва да уволнява. Всичко под него се заменя с нови с по-ниска заплата и той пише в СV-то си, че по този начин той е вдигнал профита на компанията. Следващата му работа е да намери някоя фирма или в Израел или в Югоизточна Азия да свърши работата, която компанията може да свърши. И след това да намери някоя малка фирма в областта, в която работи компанията в САЩ, която е развила някакава технология и да я закупи.
Действително там пазарът на работната ръка е много динамичен и поради тези уволнения има повече работни места, отколкото в Европа. Но според мен страда качеството на продукцията. Затова американските коли са по-калпави от германските и шведските, да не говорим за японските. В САЩ по радиото казваха, че искате ли здрава кола трябва да купите японска.
10 Април 2012 08:37
Не съм икономист и не се наемам да споря по повдигнатия в горната статия проблем.Това което искам да кажа е че наложеният неолиберален икономически модел в не работи добре в български условия.Пропастта между бедни и богати се увеличава със всеки изминал ден.И незнайно защо по всички медии са канени "специалисти"само от ИПИ.Алтернативни мнения просто не се допускат.
10 Април 2012 09:27
Първата грешка на Запада бе, че прие капитализма като идеологически добър, а не като прагматичен инструмент за подобряване на благосъстоянието на хората.


Това всъщност не е грешка, а резултат от Студената война. Капитализма трябваше да докаже, че е по-добър от социализма. Поради тази причина той се опитваше да се прави на социализъм, което доведе и до сегашната икономическа криза. Капитализма никога не може да бъде социализъм, колкото и да се старае. Затова е време да възстанови своя оригинален вид описан от още от Маркс и Енгелс. Както е казал поетът "озъбено свирепо куче".
10 Април 2012 09:37
Силно се съмнявам, че цялата посветена пасмина изказваща се от висотата на корифей, корифей и нещо, е уверена, че туй което плещи е самата истина.Иначе сготвения с внимателно подбрани примери гювеч, обилно поръсен със съответната терминология и поднесен в полузагадъчен стил хваща читателя, набива му канчето с мъглявини и го оставя да цъка удивен от "висшия разум".
Щеше да бъде верно и донякъде приемливо, ако по рецептите на същите тия шамани не бяха сготвени всички известни до сега банкрути, крахове, кризи и въобще простотии от планетарен мащаб.
За това се радвам на малки народи, овреме казали - ай сиктир на бръщолевенията на ей такива хубавци и развиващи се така, както е оптимално за тяхната си специфика, традиции, манталитет, начин на живот.Естествено, те не правят нещо коренно различно, спазват в общи линии основните и приети принципи на развитие, но не се изхвърлят в напън да надхитрят дявола или гонят непостижими цели.Не се напъват да се глобализират или заемат някакво престижно място в света, което да им коства изпъкнали жили и облещени очи от зора и лишенията в нормалния си човешки живот, само и само да излезат малко по напред и по нагоре. Което май се включва във всички съвременни икономически теории под една или друга форма, но все по един и същи начин призовавайки - "дий, воле, дийй!!..."
За да не излезат общи приказки - споделям:Финландия, Швейцария,Люксембург,Чехия,Словения,Австрия,Дания,Белгия...
10 Април 2012 09:55
И аз смятам,че дълговата криза в държавите е последствието от Студената война.От една страна пълна слободия за капиталите,ниски данъци или дори ошфорки,от друга стремеж да се покаже,че хората там живеят по-добре от соц.лагера.Но безплатен обяд няма!В първия момент като взеха нови пазари сякаш това беше отговора.Обаче не!Националния бизнес не издържа конкуренцията и отиде на кино,а чуждия капитал влезе,после се изнесе другаде и вече няма кой да пълни бюджета на държавите.Не знам до кога ще бъде този бум в Азия.Имам съмнения,че пътя им макар и регулиран и бавен,рано или късно ще доведе до криза.Има и вече някакви признаци за това.Икономиката на растежа на всяка цена,и за печалба на всяка цена,макар и държавно прилагана,рано или късно ще се окаже без пазари и без постъпления,които да бъдат достатъчни.Особено при тази безработица в САЩ и Европа.
10 Април 2012 09:58
Идеите на автора са неприложими на Запад - как си представяте средностатистическият европейски или американски работник да работи за 200-300-500 дол. на месец, каквито са масовите заплати в Азия? Как си предсавяте да работи дори за 1000 долара, каквато заплата пък е недостижима за повечето работници в Азия? Как си представяте Европа и САЩ да съществуват без пенсионни и здравноосигурителни системи, без социални придобивки и помощи за безработни, които пък липсват в повечето азиатски страни? Всъщност, в интерес на истината сегашният български модел се доближава в най-голяма степен до азиатския - ниски заплати, все по-ограничени публични услуги и орязани социални придобивки. Е, България добре ли се развива?
Социалистическият капитализъм, който се настани в Европа и САЩ през последните 40-50 години, няма как с магическа пръчка да бъде изтрит от съзнанието на хората и от възгледите им за устройство на обществото и икономиката. Поне не и в рамките на едно поколение, в условия на мирно развитие, а не на война.
10 Април 2012 10:16
Случайно някой от форума да си спомня нещо за реформите на полковник Рузвелт!?Комай точно това е направил-ограничил е свободата на пазара и е отрязал по този начин главите на Морган,Рокфелер и цялата пасмина монополисти,като е ограничил възможностите за финасови спекулации.Вследствие САЩ преживяват най-големия си икономически разцвет.
10 Април 2012 10:48
Първата грешка на Запада бе, че прие капитализма като идеологически добър, а не като прагматичен инструмент за подобряване на благосъстоянието на хората.
Капитализмът е идеологически добър, докато има работа, евтини кредити и нарастващи цени на недв. собственост, т.е. подобряващ се стандарт. В момента цялата идеология на капитализма отива на кино пред очите ни - за втори път през последните по-малко от 100 години. Предния път се стигна до идеологически извращения от сорта на фашизъм, нацизъм и милитаризъм, които бяха хвърлени в епична битка с другия идеологически Франкенщайн - комунизма, което причини неимоверни жертви и страдания на цялото човечество. Сега до какви ли -изми ще се стигне?...
10 Април 2012 12:00
Досадно дърдорене и преливане от пусто в празно.
10 Април 2012 13:03
Трябва да се признае че статията е доста глупава и объркана.
Причините за успеха на Азия с няколко:

  • Човешки ресурс. В страните от Азия, където раждаемостта намалява, намалява и икономическият растеж. Пример - Япония, Южна Корея,... Намаляването на раждаемостта обаче се случва винаги при повишаване на кариерните възможности и еманципацията на жените, което е неизбежно за развитите общества. Изключение на пръв поглед е Сингапур, но той е прекалено малък и там са в сила други фактори. Подобни изключения само на пръв поглед са и Хонг-Конг и Макао.

  • Много ниска стартова позиция. В ниско-развитите страни е сравнително лесно за държавата да взима инициатива и да направлява икономиката. Инвестиционните решения са лесни. Очевидно е, че трява да се строят пътища, градове, университети.... Всяко от тези неща повишава стандарта на живот и води до ръст. Но с времето такива "лесни" инвестиционни възможности стават все по-малко и е все по-трудно да се поддържа високият ръст. Примери - пак Корея и Япония. В този момент трябва да има добре развита икономика и частно преприемачество, което да поема рискове и креативно да намира нови ниши за индустрията (нови енергии, транспорт, изчислителни средства,...) - с помощта на държавата, защото от нея зависят приоритетите на образованието, фундаменталния reserach,... Фундаменталния research по принцип без държава не става, тъй като той изисква планиране за дълги периоди напред и никоя частна фирма не може да поеме такива рискове. Ако частните предприемачи не поемат и краткосрочни рискове, работата е лоша (Япония). Ако фундаменталния research го няма, работата също не може да върви напред (Корея)

  • Ужасни условия на труд. Уверявам всеки форумец, че никой от вас не би искал да работи в растящия Китай при условията при които работят местните. Същото важи до голяма степен за всички страни в района - вкл. Корея и Япония. Да, бели хора дал господ там, но те са на експат пакети, имат отпуска по 30 дена на година и заплати по над 150000 долара на година в най-лошия случай. Това работи донекъде, но след един момент става сериозна пречка за задържане на най-умните местни индивиди. Неслучайно южните корейци са едни от най-многобройните в американските университети и повечето от тях не се връщат.

  • Статията пропуска че доста страни в Европа се развиват доста добре - Германия, Швейцария, Холандия, Швеция,... Много от тях имат прекрасни социални системи и опровергават много от измислените тези в статията. Някои страни в Азия също обмислят подобряване на социалните системи в посока Скандинавски модел. Пример - Южна Корея има избори след няколко дена и тази тема е една от основните.

10 Април 2012 14:11
10 април 2012
Компенсирането на петрола, който Европейският съюз не може да купи, поради санкциите срещу Иран, е почти невъзможно, заяви президентът на „Транснефт” Николай Токарев, цитиран от „Взгляд”.
„Днес Иран доставя на европейския пазар около 30 млн. тона петрол. Да се замести такъв обем е трудно. Ситуацията на пазара вече е усложнена и да се пренасочи отнякъде съответното количество суровини, или драстично да се повиши добива, е нереално”, заяви Токарев.
„Санкциите срещу Иран са харакири от страна на европейците. Да се обясни тази самоубийствена политика по отношение на логиката и здравия разум е невъзможно. Това е чиста политика, следваща силния глобален играч, диктуващ свои собствени правила”, каза Токарев.
10 Април 2012 17:07
10 април 2012 |
Иран днес съкрати доставките на петрол за Испания, съобщи иранският телевизионен канал „Прес ТВ”, без да посочи повече подробности. Също днес иранските власти обявиха, че съкращават петролните доставки за Гърция и смятат в близките дни да намалят износа за още редица страни в Европа.
Иран няма да пострада даже в случай, че в продължение на три години не продава петрол. Това заяви днес президентът на ислямистката република Махмуд Ахмадинеджад в провинция Хормозган.
„Нашите неприятели обявиха санкции против иранския петрол. Те искат да ни лишат от парични постъпления. Но към настоящия момент ние имаме на свое разположение такова количество парични резерви, че дори ако в течение на три години не продадем нито един барел петрол, управлението на страната няма да пострада по никакъв начин, и всички конспирации на нашите врагове ще останат неуспешни”, заяви иранският президент.

10 Април 2012 18:15
Към Кроткия - точно в десятката .И,че ще има нови залпове,но ми се струва,че ще прогърмят над Капитолия!!
10 Април 2012 18:33
Емакс -" Много ниска стартова позиция. В ниско-развитите страни е сравнително лесно за държавата да взима инициатива и да направлява икономиката. Инвестиционните решения са лесни. Очевидно е, че трява да се строят пътища, градове, университети.... Всяко от тези неща повишава стандарта на живот и води до ръст. Но с времето такива "лесни" инвестиционни възможности стават все по-малко и е все по-трудно да се поддържа високият ръст. Примери - пак Корея и Япония. " ??? Строежът на национални инфраструктури води до повишаване на стандарта на живот и ръст , САМО и САМО, когато се строят с национални сили и средства!Примери бол, емакс.Сам си ги намерете!
10 Април 2012 18:39
Явно е, че сателитите изпълнявт волята на зад океанският си господар. Ще страдат сателитите.
Понежже на Зпдад нямат такъв изтъкнат дипломат и патриот както Светият Княз Алескандър Невский който да защити родината си от чуждите интереси.
10 Април 2012 19:09
Капитализма никога не може да бъде социализъм, колкото и да се старае. Затова е време да възстанови своя оригинален вид описан от още от Маркс и Енгелс. Както е казал поетът "озъбено свирепо куче".
Кроткият, май не си баш кротък. Като как ще възстанови своя оригинален вид, времето тече в една посока и с него всичко останало.
10 Април 2012 19:12
Бай Любене, не знам дали смятате, че Япония, Корея, па ако щете и Германия след Втората Световна са строили пътища според вашите строги критерии. Там се изливала доста чужда помощ под най-различни форми.
10 Април 2012 21:31
.......Затова американските коли са по-калпави от германските и шведските, да не говорим за японските

НЕ е затова.
Причината беше големите задължения на американските компании по бонусните пакети завоювани от техните профсъюзи по времето на "добрите години " за американския автопром ( 1960-1980 ).
Ако една японска кола ви се вижда на 2000 долара по-скъпа от американския и конкурент в ценовия клас - това Е защото в нея НАИСТИНА са вложени 2000 долара повече. В американските компании тези пари са отишли за покриване на пенсионните глезотии на хора които си печат задниците някъде по тропическите острови и отдавна нямат нищо общо с произведената днес и чакаща своят купувач кола.
Те така те.
ОБАЧЕ !
След като ГМ и Крайслер минаха през банкрупси техните задължения по старите договорености отпаднаха и сега позициите им с японците ( където профсъюзите НЕ пеят ) са изравнени. Ръстът на продажбите на всички модели е дуцифрен , а на някои достига 30% на годишна база.
Не твърдя че вече са станали по-добри от японците , но тенденцията е на скъсяване на дистанцията.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД