:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 273
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Разумът

Страх и омраза в София

Как проблемът с кучетата ни прави по-малко хора
Иво Стоименов
Мине, не мине време, и в медиите набъбва истерия около бездомните кучета в града ни. Да, наистина е трагичен инцидентът с нападнатия от глутница 87-годишен старец в столичния квартал "Малинова долина", както и с други, нахапани от помияри. Но не по-малко тъжни са заключенията за състоянието на обществото ни, когато некачествената преса започне да се вихри по темата и възбуди ниски страсти в отгледаната от нея аудитория. Дори интелигентни и приятни хора успяват да се докарат до състояние на зли и глупави, когато страхът им, породен от невежество, мутира в жестокост. Мои собствени приятели ме изумиха неколкократно в последните дни с необичайна "Фейсбук" активност от типа "да се избият до крак всички мастии", а пък друг сравни кучетата с... комарите.

Потресаващо прост и



тъжен е механизмът, по който се завихря истерията:





- некомпетентен или просто безотговорен журналист пуска гръмко заглавие за поредния инцидент и това се случва в почти всички медии, защото качествените вестници и сайтове у нас, които първо мислят, а после публикуват, се броят на пръсти;

- всеки облъчен от въпросното съдържание се сеща как поне веднъж след него е излаяло куче и се чувства застрашен от ужасните зверове, дебнещи го навсякъде!;

- баналното събитие се превръща в тема №1 и измества наистина важни неща като енергийните и екологичните проблеми или цензурата в интернет (колко удобно за тези, които нямат интерес от внимание именно към тях!);

- насилието като "последно убежище на некомпетентността" (Айзък Азимов) е на една ръка разстояние - по-изтънчените вилнеят на вербално ниво във "Фейсбук", а истински бруталните взимат нещата в свои ръце и безнаказано стрелят или тровят, без да рискуват нищо (шансът да попаднат под ударите на Закона за защита на животните е практически нулев); но да оставим настрана безчинстващите садисти - те са следствие от проблема, а не негови причинители.

Виновниците за наличието на плашещ мнозина брой кучета по улиците са две основни групи: общинските служители, които би трябвало да се грижат за намаляване на популацията, и хората, натирили домашните си любимци навън. Наскоро в една статия пък разумно беше изтъкнат и разпиленият навсякъде боклук като благодатна хранителна среда за помиярите, което е и сред изводите в доклада на германеца д-р Клаус Вагнер от 2001-ва, изготвен по поръчка на Столичната община.

Всяка година за кастрация се харчат милиони, но тя на практика не се осъществява по две причини - по-голямата част от предвидените средства не се използват по предназначение, а потъват в нечии джобове, и самите общински служители нямат интерес кучетата да намалеят, защото в един красив ден ще спрат да получават въпросните средства. И дори общинското предприятие с нелепото име "Екоравновесие" (по-нелепо бе само предишното му заглавие - "Зоомилосърдие") да си върши работата без грешка - да кастрира, обезпаразитява, посредничи при осиновяване и убива агресивните (подчертавам АГРЕСИВНИТЕ, а не всички!) животни, то непрекъснато се намира някой идиот, който гони кучето си на улицата, защото му е омръзнало, или оставя кашон с палета до кофата, защото така е по-лесно.



Именно тук кръгът се затваря -



необходим е механизъм за контрол не само на бездомните, но и на домашните. Политиките ги има и се прилагат на други места, но не и у нас. И ето че пак стигаме до институциите - оказва се, че драмата с кучетата не е с нищо по-различна от повечето проблеми в държавата ни. Толкова е просто всъщност - практиките на редица европейски страни показват ясно, че кастрация плюс регистрация на домашните любимци е това, което работи.

Ако мечтата на мнозина, мързеливи да се поинтересуват, но много уплашени от бездомните кучета люде за поголовно избиване се сбъдне (което хич не ми се вярва - все пак ХХI век, Европейски съюз, такива работи), то и тя няма да доведе до промяна. Защото на освободеното от едно убито куче място идват няколко други - София е привлекателна хранителна среда не само за изоставените домашни, но и за животните от периферията. А когато имаме едно кастрирано и обезпаразитено куче, то пази територията си от останалите и умира по естествен път след няколко години. Междувременно, ако налице е и адекватна политика по отношение на боклука и контрола върху собствениците на домашни кучета, популацията намалява прогресивно.



Това е единственият работещ метод, драги скептици



Природозащитниците не са тези, които пречат кучетата да ги няма по улиците. Точно обратното, те са най-заинтересовани от решаването на проблема и здраво работят по въпроса, тъй като "никой не иска да вижда всеки ден трупове, да влачи блъснати животни по частни ветеринарни клиники, да се чуди с какво да плаща и къде да ги настани след това, да ходи да снима отровени или застреляни животни и да пише по нощите по форуми, да слуша непрекъснато за извращения (...) Нека просто не се раждат, ако съдбата им е винаги да бъдат пребити, отровени, застреляни или сгазени!".

Настоящият президент на Румъния Траян Бъсеску, но като кмет на Букурещ в средата на миналото десетилетие, взе популярното и изродско решение за поголовно избиване на помиярите. Тогава на протестиращите природозащитници той отговори с дебелашкото "Кмет съм на хората, а не на кучетата". Сега, осем години по-късно, в столицата на северната ни съседка скитат около 50 000 от тях, докато в София са 10 000 по данни на общината. По-ярко доказателство за това колко жестоко и безсмислено до малоумие е да се провеждат такива хайки, здраве му кажи! Впрочем миналата година румънският парламент прие закон (!) за "евтаназията" на тези животни, който, за радост, не мина през Конституционния съд.

Драги приятели, нека се учим от опита на другите, вече извървели пътя, по който се опитваме да тръгнем ние - и от тези, минали по правилния, и от тези, увъртели се в грешния. Нека не позволяваме на първосигналните емоции да ни пречат да бъдем преди всичко... ХОРА, а не зверове!

Снимка: sofialive.bg
Букурещ, 2011. Бездомни кучета лежат пред статуята на Капитолийската вълчица на площад "Рим" - осем години след поголовното избиване на десетки хиляди като тях.
149
8235
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
149
 Видими 
09 Април 2012 19:37
Некомпетентни журналисти пуснаха сензацията за професорът, умрял след кучешко нападание...
------------------------------------------------------------
Блогът на Генек
09 Април 2012 19:40
Ясно кучетата ще ги избиваме сами.
09 Април 2012 19:42
Твърде добра статия (imho).

И само да допълня по въпроса за регистрацията -- тя не трябва да се прави от общината, а от ветеринарните лекари, които така и така издават паспорта на кучето. Иначе пак е наливане на едни пари в бездънните общински джобове.
09 Април 2012 19:54
Проблема на Румъния не е че ликвидирала много кучета, а че това не се е превърнало в рутина. Проблема с кучетата трябва да се решава като с кофите за боклук. Всеки ден трябва да се изхвърлят кофите. Трябва да си има на щат ловни дуржинки на които работата им да е да залавят скитащи кучета, да ги вкарват в кучкарници и ако до определен срок никой не ги вземе за домашен любимец , тези кучета да бъдат евтаназирани!
Толкова е просто, не трябва да се открива топлата вода или велосипеда. Всичко отдавна е измислено. Проблема се решава за отрицателно време. 100 - 200 назначени на щат бивши военни ще свършат работата за няколко седмици в София.
Но това което предлагам никога няма да се случи защото в Булгаристан само се приказва и нищо не се върши. Затова ще продължават да умират деца и възрастни, професори и обикновени работници.

09 Април 2012 19:55
И на мен ми допада. Говори добре за възможните решения, за това къде се пукат програмите, въпреки че са финансирани и изпробвани в чужбина. Също така, подчертава, че еколозите също искат трайно решение на проблема, а не просто защита на правата на животните. Разбира се, Миро Мършата по безпогрешен рефлекс си намери виновник...
09 Април 2012 20:16
Кучезащтитник надраскал изтъркани манипулации
09 Април 2012 20:41
А кво да оставиме помиярите по улуцата да хапят и сеят зарази. А като се кастрират какво...те професора си го нахапаха, не са искал;и до го е..т. Ако не дай бог се разболее някой от семейството ми от тения ще намеря начин да запаля кметицата жива.
09 Април 2012 20:50
Уличните кучета са отделен вид вече. Не е задължително да са изхвърлени от стопаните си . Те, подобно на плъховете и мишките паразитират/живеят в човешките поселения и използват за храна остатъци от човешката дейност / кофите за боклук . Не са част от естествената среда , нито са част от важна биологична верига. Градовете и селата са място за живеене на хората . Напълно подкрепям ЗИПа.
09 Април 2012 20:59
Страх и омраза в София

Както отбелязахме и под докторчето този събалем - при Станишев каква любов цъВтеше.. Гадните гербери я премазаха с кални полицейски ботуши.
09 Април 2012 21:07
***Той дори не е наясно, за какво става въпрос. Щом не избиваме кучета, да не избиваме тогава и агнета, телета, пилета и т.н. Бог ни е дал това право, господинчо, преди няколко дни цитирах Библията. А ако разбираш малко от биология и анатомия на човека, ако не властвахме по този начин, не бихме стигнали в развитието си дотук! Направо казано, мозъците ни нямаше да са така развити.
09 Април 2012 21:08
Уличните кучета са отделен вид вече. Не е задължително да са изхвърлени от стопаните си . Те, подобно на плъховете и мишките паразитират/живеят в човешките поселения и използват за храна остатъци от човешката дейност / кофите за боклук . Не са част от естествената среда , нито са част от важна биологична верига. Градовете и селата са място за живеене на хората . Напълно подкрепям ЗИПа.
Българските политици са отделен вид вече.Не е задалжително да ги избираме -направиха си изборен механизъм ,чрез който стотина от тях ще се пенсионират,управлявайки ни.Те паразитират,но за разлика от плъховете и мишките използват най-доброто,а ние сме около кофите с остатъците.И докато си ръмжим един срещу друг,борейки се за остатъците,те ни подхвърлят димка след димка-за да не спираме да се джавкаме между нас.Този нов мутирал вид е причина и за бездомните кучета,и за всички дивотии ,сътворени за 20 години.Но идеята на ЗИП няма да им се случи.
09 Април 2012 21:37
Няма бездомни кучета. Имат си те дом. Споделяме го общо - града. Казах ви и преди, два вида, натикани натясно в една и съща ниша. Рано или късно ще започнат да се избиват взаимно. Природен закон.
09 Април 2012 21:56
Тая демокрация тотално кретеняса.

За една глутница освирепели песове се вдига вой до небесата, за дето неправилно били мразени че оглозгали жив човек, а това, че ежегодно се изтребват чрез аборти човешки зародиши и броят на абортите е по-голям от тоя на живородените се прдставя като връх на свободата на избора на новата жена и планиране на семейството!

Глутниците освирепели помияри са на пиедестала, а бъдещето ни накълцано на кайма!

Изроди!
09 Април 2012 22:05
кастрирано и обезпаразитено куче, то пази територията си
и който я наруши се среща със зъбите му! Каквото се е случило и на починалия професор!
Та хайде пак, ако може, кастрирането и обепаразитяването на кучето с какво разрешава проблемите на хората с него?
Едва ли тази статия щеше да бъде същата, ако детето на написалия я беше на мястото на професора!
Ама вие продължавайте да ни хуманизирате де!!! Не се отказвайте!!! Само дето по този начин се постига обратен ефект.
09 Април 2012 22:19
Статията е тъпа, защото внушава за пореден път, че виновници са хората, освободили се от домашните си кучета. Да, ама не Нарастващата популация на помияри в София конкретно, има други причини. Нарастваща популация на общински помияри например, воглаве с учительницата и преждеизпълняващият длъжност кмет на София, отглеждащ от невинна детска възраст Борковци, похапващи кокошки
09 Април 2012 22:23
Автора
09 Април 2012 22:25
Котка, авторът да не е Петрински
09 Април 2012 22:32
- баналното събитие се превръща в тема №1 и измества наистина важни неща като енергийните и екологичните проблеми или цензурата в интернет (колко удобно за тези, които нямат интерес от внимание именно към тях!);


"ЪпсурТ" пееха в една от песните си, как искат да правят на едно
батетенце
нещо
у устенцата
, та и аз така на тоя пич...
Горното съждение (за баналното събитие, не за устенцата на автора) би могло да се перефразира така:
Като си дъртак, 70-80 годишен, и не мое`ш а бегаш бързо, чий го дириш по улиците, ми не си седиш у дома, а си глеаш "Скат" и да плюеш по Боко? А ся - мри, а ти дое акъла. Енергийните, екологичните проблеми и цензурата в интернет са ни мноо по-важни, дъртак н@ср@н!!!

Повръща ми се, като се сетя, че има хора, които могат да мислят така!
09 Април 2012 22:35
Като си дъртак, 70-80 годишен, и не мое`ш а бегаш бързо, чий го дириш по улиците, ми не си седиш у дома, а си глеаш "Скат" и да плюеш по Боко? А ся - мри, а ти дое акъла. Енергийните, екологичните проблеми и цензурата в интернет са ни мноо по-важни, дъртак н@ср@н!!!


Herr Flick Енергийните, екологичните и интернетските проблеми са също толкова важни, дори и за дъртаците Но несъмнено по-важно е те, да не бъдат изядени от улични песове
09 Април 2012 22:36
Автора е пропуснал да завърши статията с нещо от рода на "Приликите с лица от форума са чиста случайност", както виждам някои форумци са се познали в статията и лаят повече от бездомните кучета.
09 Април 2012 22:43
Kotka, аз отгледжам щастлива мачка, която радва и мен и семейството(с малки уговорки от жената)
09 Април 2012 22:47
nikola_tsanev 09 Април 2012 22:43
Kotka, аз гледам котка

Хубаво, гледай си.
Аз в момента нищо не гледам, но обичам домашни любимци.
09 Април 2012 23:06
Да определиш смъртта на възрастен човек, който е починал заради нападение на бездомни кучета, като "банално събитие" е точно толкова пошло и арогантно, колкото и това: на пресконференция, след откриването на труп на младо момиче, с мазна усмивка да обясняваш, как "Цецо ше купи телешки пАржолки на кученцата". Не знам защо, но и в двата случая ме избива на агресия, и необяснимо защо, тя не е насочена срещу кучетата. Е, поне в по-голямата си част ...
09 Април 2012 23:08
баналното събитие се

Все още не е банално, все още не е...скоро...
09 Април 2012 23:18
Сетих се за оназ хубавица дето лани писа че в София се чувствала по-безопасно отколкото в Единбург .
С което предизвика възторг баш у тея дет сега призовават да се избиват помиярите щото , разбирате ли , положението е " или ние - или те ".
09 Април 2012 23:45
А чухте ли за тази германска кучезащитна психопатка, която се загрижила за невинното куче, и не се сетила, че е оглозган жив човек?

Каква измет се на е наплодила напоследък...
10 Април 2012 00:10
Да речем, че не прибираме кучетата за да ги успиваме. Да речем, че напълним улиците с кастрирани кучета, които си пазят териториите. Да речем, че уберем боклуците около кофите. Да речем, че милосърдните бабички спрат да хранят бездомните, както и че никой не изхвърля кутрета на улицата. Какво се получава?

Кучетата няма да има какво да ядат и какво ще последва? Ще решат да умрат от глад тихо и кротко или ще започнат да се нахвърлят на възрастни хора и деца? Дали първият вариант е по-хуманен от евтаназията? Или вторият е по-желателен?

В такъв случай не е ли наистина по-логично, хуманно и ефективно да се направят масови хайки, които да приспиват кучетата и да приключат набързо с този проблем. След като на уличните кучета се предлага, в най-добрия случай, уличен живот и никакви ласки и грижи, то тогава защо лицемерничим като говорим против бързото решение?!

Но трябва да се направи като хората, а не половинчато. Трябва да се съберат достатъчно ампули за упояване и хора (ловци, военни) и да се действа където и когато няма деца наблизо.

Домашните кучета трябва да имат добре видим отличителен белег и по този начин да биват игнорирани от хайките. Този белег да се поставя при регистрацията, част от която трябва да бъде вземане на ДНК профил на кучето, по който профил да се проследяват родителите на изоставените палета (и собствениците им).
10 Април 2012 00:33
Авторът много добре е обяснил как стоят нещата и подходящ пример от близка по нрави столица е дал, но озлобената страхлива паплач реве за изтребления и хайки. От столица с бездомни кучета да превърнем София в столица, където хора избиват кучета по улиците. Ако осъществяването на въжделенията ви не беше толкова отвратително, щеше да е комично.
10 Април 2012 00:37
много наполеон, много нещо значи....
10 Април 2012 01:27
Имахте китна Родина България, с най-доброто селско стопанство в Европа, със здравеопазване в първата десятка в света, с нулева безработица, с прекрасна пенсионна система, образование сред най-добрите в света! Кучета гледахте по филмите само! И какво направИхте?! СкачАхте! Кой не скача, а?! И сега какво?! Ами радвайте му се, де, нали си го заслужихте, кучета ви яли!...
10 Април 2012 01:30
В малките градове на Америка има улични кучета и котки,но те не се безстопанствени-просто са пуснати да се "разходят сами",защото америкнците ги мързи.Агресивните кучета се прибират и убиват-веднага,ако се обадиш,че са те нападнали.Изоставени кучета също има,но те са прибрани в приют и след като не го осинови никой,в рамките на 2 седмици до 2 месеца-зависи от щата ги убиват.В приютите работят доброволци,които се грижат за кучетата и котките.Домашните кучета са кастрирани-това е изискване на техните кучешки организации,но не е задължително-имаш право на избор.Кучетата са счипове ЗАДЪЛЖИТЕЛНО.Има обаче, много мощна реклама за осиновяване на изоставени ,болни ,загубени и т.н кучета- по локалните канали и вестници.В Зоомагазините има животни ,които са оставени за осиновяване- има кампании,на всеки няколко месеца.И общо взето работи.Такова нещо на отстрелване,тровене,дране и какво ли не още, е абсолютно невъзможно!
10 Април 2012 01:34
"Вола рие на гърба му пада" Това е ситуацията с бездомните кучета в България. Проблема го съдават хората.
Благодарете се, че българите не ги е прихванала нова мода за домашни любимци. За дане не ни се случи това.
Натисни тук
10 Април 2012 01:40
albin и кое е ако смея да попитам "решението" на проблема което е дал автора? Кучетата да се оставят по улиците и да измрат от глад? В същото време да сеят зарази и да хапят на воля?! Колко човека трябва да загинат, за да проумеете, че това което предлагате не работи?!
10 Април 2012 02:09
Трябва да се вдигнат данъците и да се дадат още пари на "Екоравновесие".
10 Април 2012 02:18
venstar
Но трябва да се направи като хората, а не половинчато. Трябва да се съберат достатъчно ампули за упояване и хора (ловци, военни) и да се действа където и когато няма деца наблизо.

Домашните кучета трябва да имат добре видим отличителен белег и по този начин да биват игнорирани от хайките. Този белег да се поставя при регистрацията, част от която трябва да бъде вземане на ДНК профил на кучето, по който профил да се проследяват родителите на изоставените палета (и собствениците им).


Геновева
много наполеон, много нещо значи...


albin
но озлобената страхлива паплач реве за изтребления и хайки.

начело на хайките ще са Tim-овци с пяна на уста...

Kotka
"Вола рие на гърба му пада" Това е ситуацията с бездомните кучета в България. Проблема го съдават хората.
10 Април 2012 02:55
Като чета подобни глупости, ставам все по-убеден, че първо трябва да се ефтаназират кучезащитниците!

10 Април 2012 03:10
И аз като чета изказвания като на колегата Severance , които за съжаление са преобладаващи 80-90% все повече се убеждавам и разбирам, защо България е последна по много показатели и има кучешки и всякакви други проблеми. Всъщност като се замисля не се сещам, кое е наред в родината.
10 Април 2012 03:12
Миналия септември беше цигани, сега кучета, но спирането на пенсиите и държ. заплати в недалечно ще насочи вековната злоба на роба в правилното русло. И домашните на Борисов (ако има такива) ще видят бая зор да го съберат.
10 Април 2012 04:35
Това момче е типично българче. Полукомпетентно и активно, а освен това обвинява другите в същото.
По същество. Виновниците били:
1. Лошите стопани. Ако това е така, по улиците щяха да скитат маркови, породисти животни, а не порода контейнер. Стопаните, пряко зарязващи кучета са много малък, нищожен процент. Тази лъжа води началото си от Миро М, той я пусна, като беше директор на Зоомилосърдие.
Тук истинският виновник са самите кучета, размножаващи се на воля.
2. Общинските служители. И да и не.
Да,
защото това, в което ги обвинява е валидно за всеки служител-мързи ги и не си гледат работата.
Въпрос: Някой позаинтересува ли се кучетата, които изядоха професора кастрирани ли са били? И ако не-кой е виновен.
Кастрираните животни, бай дефоулт, са кротки-но не винаги, не винаги.
Не,
защото мотивите на авторчето са смешни. На туй отгоре обижда опонентите си.
Да си представим идеалния вариант. Миро Мазното мобилизира всички ветеринари в Бг-около 7 хиляди и в рамките на 3 дена, по метода на тоталната война, кастрират всички помияри в Сф, обезпаразитят ги и им сложат номерца. Българите са наплашени, щото всички домашни кучета вече имат чип и а си пуснал някой на улицата, а са те одрусали след два дни с хилядарка.
Кажи ми, авторе, след колко години ще изчезнат помиярите в Сф.
Отговор-10-15 години, и то само при този утопичен сценарий.
Това за боклука е пълен майтап. В УК боклука седи в найлонови чували на улицата-но няма ни едно куче.
Това е единственият работещ метод, драги скептици

Това, скъпи авторе, е работещ на теория метод за много по малки популации и много по уредени общества.
Няма случай да е дал резултат на практика. Примерът с Букурещ е интерпретиран за нуждите на изложението-просто не е вярно.
И знаете ли кое е най опасното. Уверявам ви, това не са агресивните помияри-ехинококозата е истинският ужас
Знаете ли колко време едно обезпаразитено куче е чисто откъм носители на заразата. Два месеца
Точно два месеца кучето не може да стане приемник, толкова държи лекарството-сетне трябва пак някой да го улови и да му даде- и така на всеки два. Минат ли два месеца-става същото-сее зараза.
Доцент Росица Курдова
Ехинококозата (кучешката тения) е разпространена в страните с развито животновъдство, а особено уязвими са Средиземноморието, Балканските страни - също. В периода 1952 – 1965 г. в България заболеваемостта е била висока - 6,5 на 100 000 население.

Тогава, заедно с програмата и кампанията за борба с беса, започва и кампанията за борба с кучешката тения. Взети бяха много стриктни мерки. И най-важното, унищожени са безстопанствените кучета. Това води до изчезване на беса и до значителен спад на ехинококозата в страната. Но след 1992 г. започна драстично нарастване на броя на заболелите.
През 2007 г. излезе един документ за разпространението на заболяването в страните от Европейската общност.Ехинококозата (кучешката тения) е разпространена в страните с развито животновъдство, а особено уязвими са Средиземноморието, Балканските страни - също. В периода 1952 – 1965 г. в България заболеваемостта е била висока - 6,5 на 100 000 население.

Тогава, заедно с програмата и кампанията за борба с беса, започва и кампанията за борба с кучешката тения. Взети бяха много стриктни мерки. И най-важното, унищожени са безстопанствените кучета. Това води до изчезване на беса и до значителен спад на ехинококозата в страната. Но след 1992 г. започна драстично нарастване на броя на заболелите. През 2007 г. излезе един документ за разпространението на заболяването в страните от Европейската общност. Оказа се, че България е на първо място. От общо 840 случая за 2007 г. в целия ЕС нашите са 467 - 55 процента, т.е. ние “доставяме” на Европа повече от половината от случаите на ехинококоза.

Само миналата година в София има 150 случая на оперирани за ехинококоза деца. Вие имате ли идея каква трагедия е това.
10 Април 2012 04:50
Толкова глупости само в една статия?? Този писар за журналист ли се има?
Първо, основният източник на бездомни псета са циганските гета, там и хората не са регистрирани и понятието "дом" е доста условно, какво остава кучетата да регистрират! Малоумие някакво!
Вторият източник на бездомни псета са кучкарниците, те изоставят на улицата хиляди псета, макар и кастрирани! Защо не се потърси наказателна отговорност на работещите в кучкарник не знам, по закона за защита на животните да изхвърлиш от кучкарника псе, пък било то и кастрирано е все едно да го убиеш по особенно мъчителен начин - чрез постоянен глад!
Трето, кой идиот би взел кастрирано породисто куче? Проблема е точно там, намерете поне едно чистокръвно изоставено куче де, няма , и няма и да има! Кой ще изостави стотици или хиляди левове? Мелезите нищо не струват , затова са без стопани!Колкото и расистко да звучи само чистокръвните породи имат право на живот, мелезите трябва незабавно да се умъртвяват , за да се премахне напълно проблема.
10 Април 2012 05:05
Имам усещането,че всеки 2-3 дни се пускат сензационни новини и се диктува мисленето и реакциите на живеещите в България. Тези новини които са коментирани най-много, се удвояват и утрояват във всички интернет медийни издания. Като че ли ръководещите предпочитат да пуснат малко нищожна информация за дребни неща и да се раздува, а острани да се действа по партизански за жизнено важните проблеми на България.
10 Април 2012 05:41
Преди време една позната изтърси христоматиен лаф:
"Какво от това, че кучетата са кастрирани? Мен не ме е страх, че ще ме изчукат, а ме е страх, че ще ме ухапят":-))
10 Април 2012 05:56
paparol
2012-04-10 05:41:24
Преди време една позната изтърси христоматиен лаф:
"Какво от това, че кучетата са кастрирани? Мен не ме е страх, че ще ме изчукат, а ме е страх, че ще ме ухапят":-))

Е, за това става дума!
Знаем за кои твоята позната се притеснява!
10 Април 2012 06:39
Независимо какви благородни подбуди има авторът, следното изречение го класифицира като идиот (меко казано):
"баналното събитие се превръща в тема №1 ...".
Всичко останало в статията губи смисъл авоматично. Идеите на автора са мигом компрометирани.

А като се завърна в родината- навсякъде с пищов. И от хора пази, а пък видяло се е - и от кучета трябва.
10 Април 2012 06:44
Впрочем Зе Мария ти го е казала добре. Но ти няма да разбереш. И не искаш.
10 Април 2012 07:38
Написаното от този автор е обида за интелигентността на читателите.
Да, наистина е трагичен инцидентът с нападнатия от глутница 87-годишен старец в столичния квартал "Малинова долина", както и с други, нахапани от помияри

Дали авторът щеше да се изрази по същия начин с пренебрежителното "старец", ако ставаше дума за баща му или дядо му? И какво значение има възрастта, етническия произход или социалният статус на жертвата?
Виновниците за наличието на плашещ мнозина брой кучета по улиците са две основни групи: общинските служители, които би трябвало да се грижат за намаляване на популацията, и хората, натирили домашните си любимци навън.

Дори и това да е така, пострадалите от кучешките глутници не са виновни за кучешката напаст. Щом нещата са стигнали дотук проблемите трябва да се решават, а не само да се посочват виновниците. Още повече, че досегашният метод на кастриране и пускане обратно доказано не работи.
Това е единственият работещ метод, драги скептици

Пълна лъжа и дезинформация! Досега никой кучезащитник не е посочил поне за няколко страни в Европа и света как най-ефективно е решен кучешкият проблем. Защо се използват откровени лъжи като горната, след като на мене със сигурност ми е известно, че в европейски страни безпризорните животни се прибират и след 2-3 седмици се умъртвяват с инжекции ако не си намерят нов стопанин? Това важи за държавните и общински приюти, но има и приюти, където кучетата живеят, но само за сметка на дарителски пари. Те не се връщат обратно там, откъдето са прибрани.
Настоящият президент на Румъния Траян Бъсеску, но като кмет на Букурещ в средата на миналото десетилетие, взе популярното и изродско решение за поголовно избиване на помиярите. Тогава на протестиращите природозащитници той отговори с дебелашкото "Кмет съм на хората, а не на кучетата". Сега, осем години по-късно, в столицата на северната ни съседка скитат около 50 000 от тях, докато в София са 10 000 по данни на общината.

Горното също не е вярно. Бях в Букурещ наскоро, но положението там е далеч от софийското. Виждаше се тук там в населените места в Румъния по някое бездомно куче, но не и глутниците, които сме свикнали да виждаме в България.
Би било добре авторът да посочи източникът на тази информация.
10 Април 2012 08:23
Не е идиот автора. Като реторика е добре написано.
Напомня за скъпоплатен адвокат. Или за средноранния период на "сините".
Само дето нещата лъсват при един простичък въпрос.
Трябва ли да има свободноскитащи кучета в градската силноурбанизирана среда на София.

Отговора е не. Всеки пример го потвърхдава.

От там нататък маските падат,
10 Април 2012 08:31
Ако на въпросния господинчо детето му го нахапят по лицето кучета и го обезобразят за цял живот, пак ли същата ще я пее. Или ако майка му й ампутират крака. Или ако баща му умира мъчително защото 30% от тялото му са разкъсни рани.
Това с кучетата е целенасочена политика за терор на народа при това изключително успешна:
1) още един стимул да си напълниш куфара и да отидеш някъде където няма бездомни кучета (даже и кастрирани). Нали България трябва да е 5 000 000 души до 20ина години.
2) вместо да гледаме ония горе гледаме какво ще изкочи от храстите
3) когато нещата станат съвсем нетърпими, някой спасител (например Той) ще изтрепе кучетата и народа ще запее Алелуя.
Без майтап една от причините да се изнесем преди година от БГто беше глутницата кучета които замалко не нахапаха жена ми. Опитах да се разправя и замалко да ме арестуват.Така те.
10 Април 2012 08:45
Ей затова няма да се реши въпросът с уличните кучета, защото ей такива, като този аФтор мислят така, както и едни кукндрели, които ги слушахме вчера при Милен Цветков.
Който има спомени от преди 1989г. знае, че тогава бездомни кучета нямаше. Добре то беше лошо тогава, сега е много хубаво.
Нека видим как е в САЩ. Аз имах там котарак-сиамец и когато се връщам реших да го оставя в приют. На мен ми се каза, че ще стои една седмица и ако не се намери нов стопанин (почти сигурно, че няма) се заспива, като аз трябва да платя 20 долара за инжекцията. Разбира се аз не се съгласих.
Така се процедира за да няма животни по улиците. Ама този субект-авторът се е запалил да ни убеждава в противното. Че Европейския съюз пуска едни глупави директиви, които самият той не спазва, ние си го знаем. Те още не могат да се приборят с кървавите боеве на бикове в Испания.
10 Април 2012 09:06
Ликвидирането на животните е борба със симтомите на проблема. Кучетата са симптом на проблема. От евтаназия и отстрел има нужда единствено в Столична община. Не подценявайте въпроса с боклука, защото виждате какви глупости е надрънкал ЗИП. Сигурно иска той да финансира боеприпасите и химикалите за нон-стоп евтаназия... защото това ще се получи. Нямам нищо против, но не работи. Или ако работи, работи само в садистките сънища на ЗИП, където някой друг плаща кефа.


... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД