:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 430,269,980
Активни 104
Страници 15,764
За един ден 1,302,066
Анализ

Посланиците на ГЕРБ са с чисто минало и екзотичен опит

Кадровите размествания в дипломатическата служба ще доведат до нови политически битки и апаратни интриги
Таня Димитрова - бъдещата посланичка в Хърватия, е най-любопитното назначение. Сега тя е областен управител на Ямбол, била е медицинска сестра, журналист и издател на малък местен вестник, завършила теология.
Вече четвърти месец родната дипломация се тресе, след като правителството на ГЕРБ и новият президент Росен Плевнелиев започнаха играта с отзоваването на посланиците с досиета и изпращането на техните заместници. До този момент управляващите номинираха 45 човека, от които 19 вече имат укази за назначаване от държавния глава. Все още остават около 20 мисии, които очакват новите си ръководители. И борбата за тях обещава да бъде безмилостна.

В началото на тази история беше Държавна сигурност. В едноизмерните представи на управляващите принадлежността към комунистическите тайни служби в миналото определяше дали даден човек има бъдеще в дипломацията. С други думи, съответният човек ставаше годен за работата преди всичко заради това, което не е бил, а не заради това, което е бил и все още е. В случая нямаше как да бъде другояче. Скандалните разкрития на комисията по досиетата през 2010 и 2011 г., които демонстрираха най-брутално колко дебела е сянката на ДС върху дипломатическата служба, станаха основен аргумент за настъпилите впоследствие размествания. Всичко останало - за необходимостта от млади хора с ново мислене и пр., дойде след това.

После стана очевидно, че проблемът спринадлежността към ДС не тревожи чак толкова управляващите.Премиерът предложи в началото на годината бившия шеф на НРС ген. Кирчо Киров за посланик. Киров е бил офицер от Първо главно управление, чийто правоприемник всъщност се явява НРС. "Той е работил дълги години за държавата, редно е човек от такъв висок ранг да продължи да работи за държавата", аргументира тогава странния си избор премиерът. В крайна сметка Борисов оттегли предложението си, след като външният министър Младенов и президентът Плевнелиев се обявиха против номинацията. Как обаче се получава така, че за едни досието виси като Дамоклев меч, а за други е дребен детайл, който не заслужава внимание, няма да стане ясно.

При последователното обявяване на имената на новите ни представители зад граница основният акцент падаше върху това дали са "дипломати от кариерата", или са назначени по политическа линия. Съответно, колкото повече от първите, толкова по-добре. Тук обаче са необходими някои уточнения. Съгласно Закона за дипломатическата служба това, което наричаме политическа квота, са лицата, назначени за ръководители на задгранични представителства, без да са от състава на дипломатическата служба. Основните изисквания към тях са да са изявени личности, ползващи се с добро име и авторитет у нас, да бъдат български граждани, да владеят поне два чужди езика. Те не могат да надхвърлят 20% от общия брой на шефовете на представителства. Дипломати от кариерата пък са онези, които са постъпили в МВнР след конкурс, започнали са работа от най-ниското стъпало като стажант-аташета и последователно са преминали през йерархичните стъпала на дипломатическата служба, докато стигнат до ранга "посланик". С други думи, фактът, че си бил един или няколко пъти посланик, не те прави дипломат от кариерата. Ако вземем предвид това и направим справка с биографиите на новите посланици, броят на кариерните дипломати спада чувствително.Що се отнася до чисто политическите назначения,засега правителството спазва квотата.

Посланик в Рим стана Ангел Чолаков, доскорошен съветник на премиера. Във Ватикана пък ще ни представлява Кирил Маричков, син на легендарния рокмузикант. Маричков-младши работи в правна кантора на Апенините, а дядо му е първият посланик на България след 1989 г. към Светия престол в периода 1993-1997 г. През 2009 г. младият правист става юридически съветник на посолството в Рим. Ангел Чолаков също е напълно чужд на дипломатическия корпус. В МВнР той постъпва през януари 2008 г. като консултант в дирекция "Европейски съюз", а през август 2009 г. стремително се издига до позицията на съветник на премиера по европейските въпроси, а от април 2010 г. е и съветник по външната политика.

Съвсем мъгляви пък са критериите при избора на бившия депутат от НДСВ и шеф на жълтия комсомол Светослав Спасов за наш представител към ОССЕ в Женева. Въпросният още през 2007 г. се изсули от царската партия. След това успя да се вреди сред приближените на Бойко Борисов, който му дари титлата "съветник по военнопромишления комплекс". Спасов се занимава основно с окултизъм и езотерика.

Призът за най-абсурдна номинация печели областната управителка на Ямбол Таня Димитрова, която отива в Хърватия. Димитрова е бивша медицинска сестра и бивш шеф на малък местен вестник, която според собствените й твърдения владее странна колекция от езици - латински, църковнославянски, библейски еврейски и библейски гръцки. Образованието й по журналистика пък не било точно висше, както тя първоначално твърдеше, а завършен курс, където "ни учиха да пишем материали и да ги поставяме в един шаблон".

Заслужава специално да се отбележи преназначаването на дипломата Бойко Коцев от шеф на постоянното представителство в Брюксел (един вид посланик на България в ЕС) за посланик в Москва. Дали зад преместването от столицата на новия Голям брат към столицата на стария брат стои политически ход спрямо Русия, или става въпрос за чисто апаратна маневра, предстои да видим. Коцев, който въпреки важната си позиция, досега не беше кой знае колко известен в публичното пространство,се прочу покрай "Уикилийкс".В своя грама бившият американски посланик Джон Байърли дава на българския дипломат доста неласкава оценка, подчертавайки неефективната му работа като бивш зам.-министър по евроинтеграцията в МВР, както и близостта му до левицата. Съобщава и непотвърдената от друг източник информация от бившия шеф на НСС Атанас Атанасов, че Коцев е бил неофициален юридически съветник на убития през 2004 г. сикаджия Стоил Славов. Припомня и че бащата на Коцев - Васил Коцев, е бивш дългогодишен началник на Първо главно управление на ДС.

Любопитно е решението на външния министър посланикът ни в Багдад да бъде и началник на политическия му кабинет. Валери Рачев беше назначен за представител на България в Ирак от президента Първанов през 2006 г. и оттогава е посетил размирната държава само за да връчи акредитивните си писма и да поздрави българския контингент там. Стана началник на кабинета на Николай Младенов още докато беше министър на отбраната, а след това го последва на същата длъжност в МВнР. От Външно министерство обясниха, че нямало законово противоречие в заемането на двете длъжности, а и той получавал заплата само като началник на кабинета. Българското посолство там на практика не функционирало още от евакуацията му през 2003 г.

Новите дипломатически назначения повдигат крайно деликатния въпрос какво ще правят върнатите посланици в България. Когато го обвиняваха, че ги лустрира, министър Младенов отвърна, че ще бъдат преназначавани. Въпросът е къде. Тази дилема е пряко свързана с оределите редици на МВнР, чиито висши рангове се опразниха покрай рокадите. Върнатите посланици са хора, достигнали най-високото стъпало в дипломатическата кариера. Нормално е да имат аспирации към високите постове в централата в София. Младенов пък не може да ги отзове заради принадлежността им към ДС, а след това да ги остави пак да въртят делата на ведомството му. Не може и да ги уволни. Ако иска напълно да ги изолира от работния процес на министерството, ще трябва да им раздаде синекурни, но все пак високи постове. И ще трябва да извади нови хора, които да движат институцията. Всичко това ще изостри много апетити, както и ще създаде отмъстителни настроения сред хора, които в мнозинството си са със здрави политически връзки. При всички случаи този процес предвещава тежки ведомствени и политически битки, сложни кадрови маневри и тонове интриги. А това няма как да не се отрази негативно на ефективността на външната ни политика.

Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Лъчезар Иванов и Светослав Спасов бяха кадри на НДСВ, преди да станат фактори в ГЕРБ. Спасов, шеф на комисията за младежта и спорта в предишния парламент, а сега съветник на премиера по военнопромишления комплекс, отива представител в ОССЕ.
35
9222
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
35
 Видими 
18 Април 2012 19:35
...Димитрова е бивша медицинска сестра и бивш шеф на малък местен вестник, която според собствените й твърдения владее странна колекция от езици - латински, църковнославянски, библейски еврейски и библейски гръцки. Образованието й по журналистика пък не било точно висше, както тя първоначално твърдеше, а завършен курс, където "ни учиха да пишем материали и да ги поставяме в един шаблон".
...

Ми така де - виШистите (колкото и да е девалвирало образованието в територийката - все пак го има) да ходят да пасат овце, че да има оФЧО месо, а медсестри без виШо, ама с "библейски" езици шъ стават посланици.
Все си казвам, че по-голема простотия не може, и все в територийката на Рапонья се пръква все по-голяма такава... ей, безкрайност Вселенска...
18 Април 2012 19:49
Спасов, шеф на комисията за младежта и спорта в предишния парламент
- да внимава, като си купува нови куфари по летищата... че като гледам к'во стана с шефа на подобна една комисия...
18 Април 2012 20:22
Вече четвърти месец родната дипломация се тресе

Не, не се тресе родната, а безродната. Шестаците родина нямат. За тях песента поздрав ще е "Ах как боли" на Азис?
18 Април 2012 20:56
.
18 Април 2012 21:06
Дщи вавилоня окаянная, блажен, иже воздаст тебе воздаянiе твое, eже воздала eси нам; блажен, иже имет и разбiет младенцы твоя о камень!

Ииии...ще разрешите ли госпожо?Да преведа на разбираем по територията език?
Или сама ще им кажете що не си го...?
18 Април 2012 21:23
Имам въпрос.. Някой може ли да ми обясни, защо в дипломацията трябва да има "политически квоти"?? По принцип, утре ако управляващата партия се смени, тези дипломати, назначени по линията на дипломатическите квоти чий ще защитават в чужнина??
18 Април 2012 21:29
.
18 Април 2012 21:37
Благодаря госпожо!
Предполагам все пак, че визирахте скромната ми особа.
И...да спрем до тук-какво ще кажете?
Бе анонсирано достатъчно, пък и да отдадем дължимото доверие на фантазията.
Пък ако трябва - ще помагаме.
Орис!
18 Април 2012 21:37
18 Април 2012 22:51
.
18 Април 2012 22:59
Е, все пак има нещо библейско в това бяло костУмче...
19 Април 2012 01:56
Т,ва ли е областния на Джамбул???
Иб,ах таа власт ГРОБаро-калинджийска...
19 Април 2012 05:27
Има ли нещо по-добро да предложи татковината? Последните 20ина години показват, че по-скоро не
19 Април 2012 09:17
Има. Дори и сред участниците във форума има поне 20-на човека (мъже и жени), които ще се справят по-добре като посланици.
19 Април 2012 09:48
до komar - Някой може ли да ми обясни, защо в дипломацията трябва да има "политически квоти"??
По принцип не е лошо да има, стига да е умерено, да се спазват правилата и (най-вече) да се назначават качествени хора - държавници, а не партийни апаратчици. Посолствата зад граница все пак са посолства на цялата държава, а не само на МВнР. Всяка държава се чувства поласкана в нея да пристигне като посланик бивш премиер или бивш външен министър, изобщо политик от високо ниво, дето само с две вдигания на телефона може да свърши повече работа, отколкото някоя "пчеличка", която за същото ще напише сто писма и ще направи пътека до някое ведомство. Дипломатите от кариерата знаят много неща, но нямат достатъчно политически връзки и опит - цял живот са кютали по канцелариите. Анадъмно?
19 Април 2012 10:06
Как ли ще се почувства Хърватия... У нас политическата квота явно се използва за награда... За разлика от американците (лустрирания много духовито е разказал една реалност), при нас не е ясно за какво е наградата... Няма ли други по-достойни за награждаване от една бивша мед. сестра? За какво ли я награждават? Тя няма какво да върши освен протоколните прояви и лобиране за някой друг безнесконтакт срещу комисиона... Друго не би могла, даже и почне нещо да учи... То не че ще има и някаква работа там... Хърватия гледа изцяло на запад... Ще ни прави мили очички около процеса за присъединяване към ЕС и толкоз...
19 Април 2012 11:29
Благодаря на всички! Лустриран, ами то тогава, направо да обявяват определен брой местна на търг
19 Април 2012 11:52
Ми първата "процедура" на това правителство за български еврокомисар какво беше?
19 Април 2012 12:05
Той рече, и дойдоха рояци мухи, И въшки по всичките им предели.(Псалми 105:31)


... и калинки, калинки, калинки
19 Април 2012 12:23
Калинките се разлетяха по света ...
19 Април 2012 12:24
Посланици ...
19 Април 2012 13:09
И тутти куанти ...
Като бях малък мислех, че тутиквант е туткав човек. Като бях млад разбирах защо някого изпращат еди къди си посланик. Например Кочо Гяуров в Монголия - при монголките, за обмяна на опит в женската част. Един русенски големец, май с фамилия Бобоковв Букурущ, защото, викам си, знае румънски може би. А и Бобок звуи направо на влашки.
Като станах възрастен не разбирах защо Тошко Колев, когото почти обичам, отиде културно аташе или нещо подобно в Канада, защо Леа Коен стана дипломат, защо Едвин Сугарев (дали е от рода на Рашко Сугарев ?) отиде в същата тая Монголия?

Всеки от тези хора си беше известен, способен и деятелен в своята област и реди, и след Десети. Хайде, във Великото навлязоха и байовци, и художници, и владици, както едно време знатни тъкачки и студенти - по квоти. Ама защо в НС, в дипломацията, в Областните дирекции и министерствата идват хора, забърсани по кръстопътища, спивки, мачлета, сестреници на тая и оная, може би добри хора, добри момчета и момичета, но много импулсимво и сякаш на къзмет, със зарче, избирани.

Тази Таня като е теолог (на моите години това като образование, професия и учебно заведение ми говори или за крайна бедност на семействното, или за потомствени свещеници в рода, а най-вече - не могла да влезе другаде никъде, хайде там, че има трети и четвърти прием), вероятно е учила класически езици и в т.ч. старобългарски (черковнославянски). Дали може да направи разлика между сръбски и хърватски език (аз я правя) и да ми обясни какво е пък босненски (на мюсюлманите в БиХ).

А пропо, Наблюдателе или Наблюдателко от "Сега", наборът езици, които трябва да поне знае донякъде, ако не да ги "владее", хич не е странен. И това не е "колекция" (сбирка), събирана по желание, а учебна програма. Ако ти, наблюдаващ, си учил в някой техникум или факултет, не си ли имал спецкурсове, освен "общообразователните" предмети?

Иначе съм съгласен да се надсмиваме над странните дипламати, но, както бай Тошо рече на РР едно време: "Критикувай, другарю Ралин, но от партийни позиции!". Та и аз бих рекъл" Иронизирай, другарю Наблюдател, но от достоверни позиции".

Таня, ако четете писаното за Вас и по-специално това, разкажете, моля Ви сериозно, какво знаете за бившата СФРЮ, за Кралството на сърби, хървати и слевенци, за Илирийските провинции на Наполеон и още по избор по тази тема. Всичко, което подхвърлям, сме го учили в отделенията, прогимназията и гимназията, като се променяше гледната ни точка според годините и периодизацията на отношенията ни с братята на запад (а те че са бракя, бракя са, аз поне имам далечни братовчеди във всички посоки от родното ми място из Балканите). Кажете излизали ли сте през западната ни граница, как намирате хората нататък. И назовете поне един-двама световно известни и заслужили хървати по име и занятие.

Ако получа отговор може да се окаже, че иронията ми към Вас поради странната Ви биография е напразна. И ще си призная честно.

Моля Ви обаче, не използвайте интернет и печатни източници на информация. Отговаряйте по памет.

И така въпросът в резюме: Разкажете какво знаехте за Хърватска преди да Ви номинират за там. Въпросът ми е валиден и отправен дори и да Ви върнат в последния момент в нулева позиция (областен управител).
А, и още: в Ямболско ли сте родена, кога, какви са или са били родителите Ви и дядовците и бабите Ви. Аз ставам и за дядо, та затова питам, от любопитство.

Поздрави на Ямбол и Ямболско, които бегло познавам, но харесвам


19 Април 2012 14:34
Товаааа,за екзотичния опит съм повече от сигурен,че е така.Виж с миналото не знам как стоят нещата-минало,минало,колко да е минало за тез кадри,като гледам очите са им блеснали от сладки мечти за това какво им предстои
19 Април 2012 15:02
То мисията там е от един временно управляващ жена, един дядо финасист и търговския. Това е цялото посолство...
19 Април 2012 15:03
Тъй и тъй ще се излагаме пред чужденците, ами поне да почнат да ги продават тези посланнически места. На явен търг да ги продават, че дано влезе някой лев в хазната. Дянков, идеята ми не е безплатна!
19 Април 2012 16:22
риболовец 5, не плагиатставаййййй идеи
19 Април 2012 16:29
Комаре, извинявай!! Не бях те прочел, но авторството си е авторство. Хонорара си е твой, стига да се пребориш с Дянков!
19 Април 2012 16:50
Скъпи съфорумци, ние ямболци сме хубави хора. Не се подвеждайте по горепосочената госпожа и по Волен Сидеров.

С обич - Писи Миси.
19 Април 2012 17:13
риболовец 5, хайде..ще те пиша съаватор
19 Април 2012 17:16
Ааа, за Pisi - само
19 Април 2012 19:35
Като се разчу къде и като какъв го пращат Тодор Колев ( без на сините да им пречи тогава агентурното му минало, въпреки, че и тогава бяха особено гласовити по темата ), Иван Тодоров, уволнен от ваклото агне на демокрацията, отиде и подаде молба за назначаване в Театър "София". Ама май не го взеха... Не бил завършил ВИТИЗ...
19 Април 2012 19:59
ваклото агне на демокрацията
- за Stoyan "That's Reality" Ganev ле иде реч?...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД