:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 136
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Над 80% от работодателите у нас са с ниско образование

Бизнесът не знае от какви служители има нужда, въпреки че се оплаква от липсата на кадри
Над 80% от собствениците на фирми в България са със средно и по-ниско образование, показва изследване на Европейския институт, цитирано от Българската стопанска камара, изготвено във връзка с необходимостта в страната да идват висококвалифицирани кадри от трети страни с помощта на европейската "синя карта". Това е документът, който дава право на работа на хора от държави извън Евросъюза в страни от общността и урежда статута на техните семейства.

Активно действащите фирми у нас са около 300 000, твърди доц. Серафим Петров, експерт в стопанската камара. Според него е притеснително, че въпреки ниската си квалификация българският работодател смята, че служителите му не могат да знаят повече от него и се опитва да наема висококвалифицирани кадри за нискоквалифициран труд и срещу ниско заплащане.

Друг проблем на работодателите е, че въпреки оплакванията си от липсата на подходящи кадри в повечето случаи и те самите не могат да обяснят какви специалисти точно им трябват. В същото време и у студентите липсва желание да се образоват. "Често явление е те да не посещават лекции, да не се готвят качествено за изпити или въобще да им липсва цялостна мотивация да се образоват", твърди доц. Петров.

Работодателите у нас разчитат на вноса на високоспециализирани специалисти от трети страни, за да компенсират липсата на качествени кадри заради "изтичането на мозъци" и скъсаната връзка между бизнес и образование. "Синята карта" обаче едва ли би могла да помогне за идването на достатъчно и качествени специалисти, тъй като е голяма вероятността те да използват документа само за да узаконят пребиваването си в друга европейска държава. "Със "сините карти" много лица от трети страни биха проявили интерес да дойдат да работят в България, но той е породен единствено от това, че веднъж получили документа, те могат да заминат в която и да е държава на ЕС. Ние ще сме само трамплин за тези специалисти, тъй като заплащането и условията на труд в България се разминават коренно с тези на ЕС", смята доц. Петров.

Картата урежда статута не само на специалистите, но и на техните семейства. Тя беше регламентирана в родното законодателство в средата на 2011 г. Документите се обработват за най-много три месеца, а условието е заплатите на наетите да са поне 1.5 пъти по-високи от средната за страната. По последни данни тя е 707 лв., т.е. чуждите специалисти трябва да вземат не по-малко от 1060 лв.



МИТОВЕ

Български работодатели вече назначават програмисти и инженери от държави извън ЕС, съобщи Надя Димитрова от Международния център за развитие на миграционната политика и външен експерт към Европейския институт в София. През втората половина на 2011 г. у нас са издадени седем "сини карти" за компютърни специалисти от Индия, Русия, Иран, ЮАР, въпреки уверенията, че българите са сред най-добрите в тази сфера. От началото на т.г. работодатели са заявили още пет "сини карти".
45
4975
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
45
 Видими 
03 Май 2012 21:04
амда както писаха някъде из форума под другата статия, голяма част от тези фирми най вероятно са нещо от рода на едноличен търговец или някакви семейни фирми с по двама трима души. за продавач, и др. диплома не е нужна; за внос, сервиз, ремонт на коли и др. също; за бояджия, зидаромазач и пр. също.......
иначе е жалка картинка, когато среднист е началник на вишист, но се надявам че това не е толкова разпространено.
от друга страна у нас се учат много специалности като икономика, финанси и др от които няма такава нужда (т.е има голям излишък на кадри). както казваше една позната, защо ли ходя на лекции и си тровя живота като накрая ще се окажа дипломирана ..... сервитьорка......
03 Май 2012 21:05
въпреки ниската си квалификация българският работодател смята, че служителите му не могат да знаят повече от него



03 Май 2012 21:21
Що мърморите , бе ? Демокрация. Толкоз. Важното е да си "предприемчив". Иначе ще заприличаш на оня смотаняк от БАН с таралясника. Нали това е девиза на демокрацията :" Като си толкова умен - защо не си богат?
03 Май 2012 22:11
Ми да - демукрация ( слободия ) в действие ...

03 Май 2012 22:25

Според него е притеснително, че въпреки ниската си квалификация българският работодател смята, че служителите му не могат да знаят повече от него и се опитва да наема висококвалифицирани кадри за нискоквалифициран труд и срещу ниско заплащане.


Грешка. Точното е: въпреки ПОРАДИ ниската си квалификация българският работодател смята, че служителите му не могат да знаят повече от него
03 Май 2012 22:34
или някакви семейни фирми с по двама трима души
Тъй де, ама някои от тия семейни фирми са собственици на други фирми с две-три хиляден персонал или поне с такова източено ДДС.
от друга страна у нас се учат много специалности като икономика, финанси и др.
Другите са юристи, от Полицейската академия Нали все някой трябва да води сметките на тез "висококвалифицирани" бизнесмени. Не на последно място да ги "вади от затвора", пък ако не става, да променя закона в техен личен интерес. Тъй де, демокрация е - личният интерес над всичко, включително Закона!
03 Май 2012 22:38
Нищо чудно, докато начело на държавата е високообразован доктор на пожарникарските науки, работодателите ще са такива
03 Май 2012 22:39
Голям си шефе

Натисни тук
03 Май 2012 22:46
- Как се наричат хората с висше образование?
- Висшисти.
- А тези със средно образование?
- Среднисти.
- А хората с начално?
- Началници
03 Май 2012 22:55
Я да кажат форумните умни глави какво е трябвало да направят хилядите хора със средно образование, съкратени от някъде през житейския си път? Може би вместо да направят дребни семейни фирми, опитващи се да си изкарат препитанието сами, е трябвало да увиснат на социални помощи като едни мургави братя или да тръгнат да се спасяват по белия свят? Сиви, полу-сиви или бели, те си търсят място под слънцето и не тежат на социалната система. Вместо да се изказвате иронично от висотата на "високото си образование", замислете се малко. Между другото някой минавал ли е през Пещера или Троян например? Видял ли е в единия град колко дребни фирми за производство на обувки има(или поне имаше до преди 6-7 години), а в другия колко малки мебелни фирми работят? Тези хора също се водят работодатели и вместо да се подигравате, помислете каква друга алтернатива имат те? А така любимите ви фризьорки, за да си отворят фризьорски салон и да увеличат бройката на работодателите, кой университет трябва да са завършили преди това?
03 Май 2012 23:03
DeadElf мили , от 03 Май 2012 22:55 ,
Не за това е реч . Живеем в 21-я век , а нямаме адекватната му структура на икономически живот . Вж съседната дописка за тежненията на Президент Плевнелиев ...
03 Май 2012 23:08
Преди няколко години попаднах на едно чудо, което се водеше госпожата и беше жената на баш собственика. Тя колеше и бесеше и вътреше милиони, които той управляваше благодарение близко роднинство с Р. Овч.
Та госпожата се оказа втора жена на роднината на Р.Овч. На 25 години, завършила техникум по шев и кройка и 8 години преди сблъсъка ми с нея беше станала мис България или някоя от подобните миски. Шеметна кариера - миска-богат ухажор, съпруга на богат ухажор-управител на половината му фирми. С техникум по шев и кройка завършен с частен учител, щото явно по нормалния начин е нямало как.
Та таз госпужа профука за една година 3 милиона юро. Безвъзвратно.
То не стига само да не си образован и да имаш хъс, требе и акъл.
04 Май 2012 00:23
а условието е заплатите на наетите да са поне 1.5 пъти по-високи от средната за страната

Някой може ли да ми обясни внятно, защо е тази дискриминация от българското правителство към българските специалисти?
04 Май 2012 00:27
Каквито работодателите, такива и студентите.
04 Май 2012 03:42
Време е всички нереализирани генийчета да направят следните две открития:
Първо:Простите хора винаги са много повече от непростите и демокрацията е прост механизъм при който всичко се решава от онези които са повече...
Второ:Тези които купуват труда винаги са много по-малко от онези които продават труда си-България Германия или Намибия-все тая...
Който се е депресирал от гореописаното да пиянства да се депресира и да скача от балкона...ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО
04 Май 2012 03:44
брачеди бъркате
braun100 - не началник, а собственик!!!
04 Май 2012 03:53
и какво точно сте очаквали като точно това всички искахте, държава изградена на среден и дребен бизнес - 12 класа са повече от достатъчно
в младите ми комсомолски години на това му викаха дребна буржоазия, а другаря Карадинков казваше че тя е най вредна, мъчи се да забогатее за сметка на по-бедните а е безсилна но бързо ичерпва ресурса и не може да прогресира (това последното аз си го измислих другаря Карадинков не стигаше толкова далече просто украсяваше с "мръсна" когато говореше за буржоазия, и това оформено с 3 метра траектория на плюнки с таратор)
04 Май 2012 04:36
Паисий, не дискриминация, а защита. Иначе заплатите могат и да паднат.

И не е шега, просто така е позиционирана вече страната. Имам приятел дето се върна от Канада за да научи SAP и да трупне опит. След 2 години замина за Европата просто да види свят. Последно ми каза, че е нисичко заплащането, ама здраво се забавлява. Ще се помотае още малко и пак в Канада... Просто БГ вече не може да е последна спирка. Това и пиша тук от време на време като ми кипне - трябва да си знаеш мястото, времето и потенциала. Другото зависи от теб... Важи с абсолютна сила за хора, фирми и държави! У нас за последните 15 години само цигански работи, царски изцепки, орташки изпълнения и тиквенишко управление... Е, как да стане?
04 Май 2012 04:46
Над 80% от работодателите у нас са с ниско образование

Имах един познат (без образование), който казваше, че образованието разваля. И, като се замислих беше прав.
-
Образованието в България (и не само) беше и е преди всичко индоктринация. Система, която трябва да примири и подреди обществото по удобен някому начин. Която залага на най-силният механизъм за налагане на власт - убеждението - "така трябва", "така е редно", "такива са естествените правила по, които ги има нещата", "не може по друг начин", "доказано е от този и онзи" и тем подобни.

И естествено най-възприемчивите към науката, отличниците, стават и най-негодни за реалният живот. Сковани от знания и предразсъдъци, плод на тях.
-
В същото време, най-тепегьозите, дето ритат топка с филия с маз, вместо да залягат над терзанията на литературният герой в светлият му порив, са пощадени. Липсата на знания ги предпазва и от пречките. Това, че не се замислят и не могат да предвидят евентуалните опасности им дава смелост, а това, че не знаят, че някой научно е доказал, че нещо не може да стане им дава възможност да го направят.
---
Така, че тези данни не са изненадващи, а по-скоро закономерни.
04 Май 2012 05:09
Паисий, вдяването май не е от силните ти страни.Изисквайки по-високи заплати за наети чужди специалисти, наредбата подтиква бългаският работодател първо да се огледа за домашни(родни) по-ниско заплатени служители...
04 Май 2012 05:26
"Бизнесът не знае от какви служители има нужда, въпреки че се оплаква от липсата на кадри"
..........................................................................
Как от какви? С по-ниско образование от работодателите.
04 Май 2012 05:36
"През втората половина на 2011 г. у нас са издадени седем "сини карти" за компютърни специалисти от Индия, Русия, Иран, ЮАР, въпреки уверенията, че българите са сред най-добрите в тази сфера. От началото на т.г. работодатели са заявили още пет "сини карти". "
.................................................................
Ето, внасят дванадесет специалисти отвън и нуждите за квалифицирани кадри са задоволени.
04 Май 2012 06:19
Хе хе-е!
04 Май 2012 06:48
Brightman
04 Май 2012 07:40
А някой знае ли колко от тези 300 000 фирми произвеждат някакъв реален продукт или повечето се занимават с обслужване, търговия с китайски стоки и размяна на фактури?
04 Май 2012 08:15
То у нас бизнесът са баничарници, услуги и каква ли не кинкалерия, търговия. Видни бизнесмени станаха спортисти, ченжаджии от Магурата и т.н. Е има някои бизнесмени, на по-големи предприятия подарък от браво Ваню браво Костофф, като Банев - бивш стругар. Ама нали искахте капитализъм. Как капитализомот щял да оправи всичкото икономика. На ви сега капитализъм.
04 Май 2012 08:31
На ви сега капитализъм.

Ами то и да искаме, друго няма. Вече и социалистите заявиха на всеослушание, че ще строят капитализъм. Дето е рекъл онзи, колелото се върти и ще се върти до окончателната победа...
04 Май 2012 09:27
МрХ++,
като Банев - бивш стругар.
Банев е виждал струг на картинка или по практика в училище, Той е от стар комунистически род и бачкаше в Комсомола преди да се обизнесменчи. Междудругото Банев е роднина на Люба Кулезич и самата тя издънка на отговорни партийни другари.
така аман с от ПР. То аз като съм бивш фрезист, що не съм с активи като неговите?
04 Май 2012 09:31
Щото фрезата ти е била с ЦПУ
04 Май 2012 09:43
Повечето дебеловратите бизнесмени-демократи станаха бизнесмени с умението си да въртят бухалката, за което акъл не трябва. То и сега манталитета им е същия - на хора държащи здраво бухалката. Това е малко фатмашки манталитет - едно време един фатмак точно така и казваше - Аз може да съм проЗД, но съм старшина!. Сега при демокрацията и пазарната икономика в България е почти същото - Аз може да съм проЗД, но съм бизнесмен.
04 Май 2012 09:49
Мамуте,разбрах че си от Хасково/за което не си виновен /.Но специално за Банев не си прав .Виждал съм го на едно рекламно филмче за неговият приватизационен фонд.Форест Гъмп ли се казваше или нещо подобно.Та в това филмче той се приближи до един стругар и застана до струга.По интериора ми приличаше на ЗММ-Хасково,но може и да греша.
04 Май 2012 10:09
Лопатар, няма начин да не си учил в 5-то училище.Светли примери с др. Карадинков има много. Най-веселият спомен е един скандал в училищният коридор с учителя по география /немски възпитъник/, мисля, че се казваше Колев. Висок, строен човек и доста строг, а Карадинков беше негова противоположност. Та финалната сцена беше, когато Карадинков започно да подскача и плюейки да нарича географа фашист.А той най спокойно му каза:- С хора под метър и педесет не разговарям - и просто си тръгна. А иначе пето у.ще се оказа люпилна за днешните работодатели с ниско образование. Ярък спомен ми е мостчето на ул. "Ив. Сусанин" и ул. "Суворов". Там видния бизнесмен Николай Гигов, беше приклещил двама първолаци и ги караше да подскачат за да чуе, дали имат стотинки в джобовете. След като не издаваха характерния звук, той ги накара да си събуят обувките и чорапите. Първолаците, които бяха по високи от него, плачеха, защото наистина бяха скрили парите за закуска в чорапите. Тази гледка ме потресе и му се развиках и тъй като бях с три глави над него, той бягайки започна да ме псува и замерва с камани. Това показва, как още в ранно детство, сегашният бизнесмен е знаел, как се натрупва капитала и без образование. Същото родно училище е възпитало и изучило и Румен Гайтански. Имаше и още "даровити" деца, днешни бизнесмени, завършили същото у-ще, но в един момент мозакът ми отказваше да възприеме действителноста и да отхвърля подадената информация. Със сигурност, обаче имаме и минитър - Валентин Карабашев. но той е друга тема на разговор.
04 Май 2012 10:13
Из нашите ВУЗ-ове специалност работодател няма. Като не се подготвят такива, няма начин съществуващите да са образовани. Те са станали работодатели не заради образованието си, а въпреки него. У нас се подготвят за наемни работници, не за мислещи и взимащи отговорни решения стопански субекти. А и повечето студенти (статистиката е моя и не претендира за представителност) учат нещо, не защото го искат и харесват, а от немай къде, просто за да отложат важните житейски решения за неопределено време. Което ме води към предположението, че и бъдещите работодатели ще са пак такива....
04 Май 2012 11:09
Работодателите у нас разчитат на вноса на високоспециализирани специалисти от трети страни, за да компенсират липсата на качествени кадри заради.....

Например: зидаромазачи, кофражисти, сервитьорки, камериерки...
04 Май 2012 11:11
Oт тези 300000 фирми 290000 са с един зает и това е самият собственик, т.е. става въпрос за самонаети лица, а не за работодатели. И аз не виждам защо един собственик на фирма с наети лица от 0 до 5 трябва да има висше образование, а ако няма дали някога ще му хрумне да си внесе менижър от Африка да му управлява фирмата.
04 Май 2012 12:11
Тъй си е. И тия тюфлеци ръководят фирми с по 10-20 човека. А всеки един от работниците върши работата на още 5, като не е по една специалност, а по още 10-като се мине от секретарстване, през чистене до графичен дизайн. Или както е модерно да се казва "Уау!". Докато има подобни фирмички, с подобни чиляци начело, нищо няма да се оправи като заплати в БГ. Винаги има нужда от нов джип.
04 Май 2012 12:58
Та таз госпужа профука за една година 3 милиона юро. Безвъзвратно.

Че що не Кайли?Ми дамата е свършила едно полезно нещо - помага на тъпия си тъпкач да фалира!
Ми нали като има телета, трябва да има и касапи?/Брадистилов/
Тъй върви света.
Е, верно, да не попадаш под управлението на такава крава, но...не мога да се стърпя да не цитирам сега пък Парата - демокрация е бе!
04 Май 2012 13:12
помага на тъпия си тъпкач да фалира!

Е ама на него откъде са му парите? От мен и теб..
И си представи един куп инженерни и подобни фирми, нигова собственост, с по 10 до 50 човека персонал вътре, умни хора, интелигентни, схватливи, качествени.
И тая въртиопашка търчи от фирма на фирма и задава бизнес модели и раздава правосъдие. А качественото персонал стои мирно и козирува...
04 Май 2012 13:45
Карлос Слим също няма висше образование, Стив Джобс така и не е завършил колеж ... За бизнес се иска не образование, а определени качества.
04 Май 2012 14:16
За бизнес се иска не образование, а определени качества.

Изключенията само потвърждават правилото.
Отплесваме се.При 80% фирми ЕТ с работодател "Аз" и персонал - "жената двете дЕца и бабата" - не се иска кой знае какво.
Сериозният проблем е този - който го описва Кайли, нищо, че се гъбаркам - и аз зная няколко такива с по 20-30-50 човека персонал.Съществуващи ВЪПРЕКИ кухата кранта - било тя Управител или Президент.
Продължавайки нататък и нагоре - булгаристан съществува все още ВЪПРЕКИ всичките си т.н. "бизнесмени" и "управници".
Но то не може до безкрай да се върви против природата.
04 Май 2012 14:17
И Форд няма образование.
Да, за бизнес се искат определени качества.
Така погледнато, при толкова много фирми в България, ние сме нацията с най-много бизнес качества и да се чудим тогава къде са ни парите?!?
04 Май 2012 14:37
и аз зная няколко такива с по 20-30-50 човека персонал.Съществуващи ВЪПРЕКИ кухата кранта - било тя Управител или Президент.

Но пък доста повече такива фирми вече не съществуват, а и въпросът не е по темата, защото "главите" на такива фирми са претъпкани с всякакви документи за образование. За бизнес трябват здрав разум, инстинкт за оцеляване, трезва преценка, готовност за поемане на риск и пр. и пр. неща които просто не са част от образованието ни, и "ниското" и "високото". Е и късмет, и подходящо стечение на обстоятелства и от сорта, за които обаче образованието също няма принос.
04 Май 2012 14:51
В момента висшето образование хем се цени, хем не особено.Когато става дума за работник той трябва да е на 20 години, с 5 години стаж по специалността и висше образование, по възможност степен магистър, докато от работодателя се изисква да е креативен и иновативен и да има пари, не за заплати, а за развитието на бизнеса си.
04 Май 2012 16:45
Нищо чудно, докато начело на държавата е високообразован доктор на пожарникарските науки, работодателите ще са такива


Че пожарникаро е - Е. Няма две мнения, но като следя форумите в България ми минават и други нерадостни помисли, циркулиращи около повсеместното поумняване на принципа: работодателят - пример за подражание в колектива. lol
04 Май 2012 17:31
Активно действащите фирми у нас са около 300 000, твърди доц. Серафим Петров, експерт в стопанската камара. Според него е притеснително, че въпреки ниската си квалификация българският работодател смята, че служителите му не могат да знаят повече от него и се опитва да наема висококвалифицирани кадри за нискоквалифициран труд и срещу ниско заплащане.


Ами това е манталитетът на сбирщината, която ни яха вече 23 години. Виж рапоня, който действа абсолютно по същия принцип - събира тикви, по-малки от самия него, за да изпъква с феноменалните си качества - да вдига от лежанка 140 кг, да играе футбол и най-важното - да може да набие всеки министър... Ето това се уважава и приема от умствено изметнатия матриял.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД