:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 141
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

За една нощ България прекрои пътната карта на Европа

Министър Павлова ще търси инвеститори от Катар, Китай и Оман за скоростен път Русе-Истанбул
СНИМКA: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Регионалният министър Лиляна Павлова ще превърне България в транзитен кръстопът с 300 км скоростен път от Русе до Свиленград.
Скоростен четирилентов път от Русе до Свиленград е внезапният приоритет на България, който ще прекрои пътната карта на Европа и ще превърне страната ни в кръстопът за транзитния трафик. Трасето от Русе до Свиленград и към Истанбул бе изненадващо представено вчера от регионалния министър Лиляна Павлова. "Даваме възможност от Истанбул да се стига до Одеса, Русия, както и за Европа", обясни Павлова по Би Ти Ви, като наблегна, че идеята е съвсем нова. В сряда вечер екипът на Павлова кроил картата до полунощ.

------

От думите на Павлова стана ясно, че това направление е доста натоварено, но европейски пари за него няма, ще се търсят частни инвеститори и в момента не се знае колко ще струва.

Трасето от Русе до Истанбул е част от европейския транспортен коридор 9, който тръгва от Хелзинки, минава през Киев и Москва, през Одеса към Букурещ и стига до Русе към Истанбул. Но до сряда вечер не бе споменавано като приоритет на България. Според изчисленията на експертите в регионалното ведомство инвестицията за новия скоростен път е 1 млрд. лв., което прави по 3.3 млн. лв. на км. За сравнение последната отсечка от магистрала "Тракия" от Ямбол до Карнобат струва 4.4 млн. лв. на км.

Идеята е новият път да се използва предимно от камиони и тирове, за да не се движат по магистралите. "Половината от превозните средства по този път са тежкотоварни. Единият вариант е от Свиленград те да се качат на магистрала "Марица", от там на "Тракия" през София и по новия път София-Калотина, но ние сега ще им дадем чисто нов скоростен път", каза Павлова.

От Истанбул до Капъкуле има магистрала. На българска територия има само две ленти за движение, включително през прохода Хаинбоаз. Половината от трафика по този път е тежкотоварен. Идеята е да се направи обход на Бяла, където стават много катастрофи. Трасето вече е включено сред седемте приоритетни пътища на страната ни за периода 2014-2020 г. Според министъра европейските пари няма да стигнат за всичките обекти, "защото не са безкрайни". Затова за този участък ще се търси частен инвеститор. 300-километровият път ще се даде на концесия, а инвеститорът ще събира такса от 10-15 лв. за всяко превозно средство. Според министъра това е нормална цена. М.г. кабинетът реши да се въведе тол система по магистралите у нас, с която да се заменят винетките, но се очаква това да стане най-рано през 2017 г.

Максималният срок на концесията по закон е 35 г. По думите на Павлова инвеститорът ще си изплати вложението и ще спечели 2.5 млрд. лв., но не уточни за какъв период става дума. Дори концесията да е за максималните 35 г., ако от Русе до Свиленград на денонощие се движат средно по 7000 превозни средства, както обяви Павлова, и при такса 15 лв., излиза, че за целия период печалбата на инвеститора е малко над 1.34 млрд. лв.

"Всички признават, че по този път има трафик, затова, ако за инвеститорите магистрала "Черно море" не е рентабилна заради слабия трафик, тук можем да го осигурим", каза Павлова. Според нея той може да се предложи на фирми от Катар, Оман, Китай. След заседанието на Министерския съвет в сряда външният министър Николай Младенов обяви, че до края на май у нас ще дойдат три делегации от Катар. Едната ще е водена от министър-председателя на Катар, който се очаква да пристигне заедно с турския премиер Ердоган.

В следващата половин година МРРБ ще даде възможност на кандидат-инвеститорите да заявят интерес за новия път. 1 г. е нужна за проектиране, а строителството на 300 км ще отнеме още 2 г.



ОЩЕ ПРИОРИТЕТИ

Седем ще са приоритетните пътища на България за периода 2014-2020 г. Това са лот 3 на магистрала "Струма", магистрала "Хемус", тунелът под Шипка, скоростните пътища от Русе до Велико Търново и до Шумен, както и Видин - София и разширението на Западната дъга на Софийския околовръстен път.
40
6015
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
40
 Видими 
03 Май 2012 20:32
Четири скоростни ленти през Хаинбоаз?
Ех, Лилиоле, поне веднъж да беше минала през прохода, че тогаз да ги приказваш на едро.
03 Май 2012 20:37
Предизборни лакърдии , но все пак с повече здрав смисъл отколкото проекта на сокола от ДПС за скоростен път през целите Родопи.
03 Май 2012 20:38
Абе този "Хаинбоаз" не се ли казва "Проход на Републиката"? Пък ако някой последователно държи на турските имена, да каже "магистралата Русчук-Истанбул". Параграфеее, помагай, братче!
03 Май 2012 20:46
Лили и пътното строителство, радостната изненада от срещата.
Hi Lily Натисни тук
03 Май 2012 20:52
Същата предизборна лакърдия е и тунелът под Шипка.
Цели 20 години вече, зададат ли се избори, и веднага се вадят разни карти, стари проекти, сметки и пр.
Последно при Станишев щяха да го строят японците, но като чета статията, излиза че СЕГА Ердоган искал да го строи.
Калинки, к'во да ги правиш...
03 Май 2012 20:55
Трасето от Русе до Свиленград и към Истанбул бе изненадващо представено вчера от регионалния министър Лиляна Павлова.

Изнанада: оказва се, че кюфтето на снимката, по време на обучението си в училище за бавноразвиващи се, е изучавало транспорт и комуникации (или поне се е опитвало да го прави).
03 Май 2012 21:47
ОТВРАТИТЕЛНО
Правителството решило за тол система.
НЯМА да има тол система. Тука не е Мала Азия.
Някой ОТНОВО ще печели милиярди, а ние ще плащаме за да се движим по БЪЛГАРСКИТЕ си наши пътища!
Много моля!
Байгън!
03 Май 2012 21:51
В сряда вечер екипът на Павлова кроил картата до полунощ.

Така. Екип на уж български министър (една пикла) - от пикльовци,
се събрал на кока кола и открил нов начин да прецака българите.Наместо да си върши работата.
Докога?
03 Май 2012 22:12
Вчера прибраха на митничарите парите,днес вече са на мегапроекти.
03 Май 2012 22:13
Идеята е новият път да се използва предимно от камиони и тирове... ако от Русе до Свиленград на денонощие се движат средно по 7000 превозни средства...

За средно 300 дни в годината по 7 000 = 2 100 000 тира по 100 л дизел за тези 300 км = 210 000 000 л! Това е огромно замърсяване!
Дали не е по-добре да се помисли за железопътна линия, по която да се транспортират тировете...
03 Май 2012 22:18
През Хаинбоаз, демек Прохода на Републиката, цяла зима падат талпи по пътя
03 Май 2012 22:22
Зимата не ни изненада, тази година просто зимата дойде неочаквано рано. Виждате, че все още листата на дърветата са зелени, все още имат и зелени, и жълти листа, не са упадали. Всъщност основната причина за ситуацията, в която се оказахме, беше изключително ранният сняг, който падна, бурите, които се случиха. Те доведоха до една наистина бедствена обстановка, до една криза. Но във всички случаи така, както бяхме заявили още преди няколко седмици, ние готовност за снегопочистване такъв, какъвто е ангажиментът на АПИ и на областните пътни управления, имахме. Имаме сключени договори с фирми, налична техника, апаратура, за да можем да направим снегопочистването. За съжалени, бурите доведоха до изключително много големия обем паднали дървета, талпи по 20 м с голям диаметър, преплетени клони с листа, които блокираха машините за снегопочистване. Машините не можеха да минават. Бяха задръстени. Нямаше проходимост. Вие знаете, за съжаление, че имаше много бедстващи камиони и граждани по пътищата на страната, включително и нашите снегопочистващи фирми и съоръжения също бяха в това положение. Разбира се, тук в много сериозна координация с колегите от МВР, Гражданска защита, областните управители създадоха кризисни щабове, където започна спешното разчистване и изрязване на тези дървета, за да могат да бъдат поетапно премахвани. В страната няма такова голямо количество машини.
03 Май 2012 22:24
Абе мисля си...колкото и да е, лиллиолчето докато се дръгнеше само тук във форума по малко бели успяваше да сътвори.
Дали пък ако някой и съобщи, че и прощаваме, няма да се върне пак тук - само нас да се опитва да тормози, а?
Мисля ще устискаме на ползу роду - какво ще кажете?
03 Май 2012 22:33
Благодаря Наско, мързеше ме да го търся
03 Май 2012 23:47
Даваме възможност от Истанбул да се стига до Одеса, Русия, както и за Европа

Добре, че беше Лилето, че иначе ония от Стамбула щяха само из анадола да си джиткат. Някой да покаже по-голяма карта на момячето, да и обясни кое къде е, граници, фериботи това-онова, и пак да я прати да плещи глупости.
04 Май 2012 03:48
'Идеята е новият път да се използва предимно от камиони и тирове, за да не се движат по магистралите. "Половината от превозните средства по този път са тежкотоварни. Единият вариант е от Свиленград те да се качат на магистрала "Марица", от там на "Тракия" през София и по новия път София-Калотина, но ние сега ще им дадем чисто нов скоростен път", каза Павлова'
?
???

Павлова, кога ще оправите дупките.
Извинете, ямите.
04 Май 2012 05:33
300-километровият път ще се даде на концесия, а инвеститорът ще събира такса от 10-15 лв. за всяко превозно средство. Според министъра това е нормална цена.

Въобще не е нормална цена, а двойно завишена, спрямо двойно скъсено разстояние. Сравнете таксите за магистрали в Гърция и Италия - 3-5 евро за над 600 км. и то магистрала.
затова, ако за инвеститорите магистрала "Черно море" не е рентабилна заради слабия трафик, тук можем да го осигурим", каза Павлова.

И как ще го осигурите ? Който е решил да минава през Дунав мост и Румъния за северна и западна Европа от Истанбул пътят му е през Малко Търново, Бургас, Шумен, Русе. А който от Истанбул отива по суша за Одеса ще мине през Малко Търново, Бургас, Варна, Констанца. Никой от Истанбул за Западна Европа няма да тръгне да минава през Свиленград, Харманли, ако не смята да мине и покрай Пловдив и София за през Сърбия.
-
Цялата работа е бързо да се даде този път на концесия, за да може веднага да се сложи една частна бариера на Хаинбоаз и едни "наша" фирма да посъбере малко пари за изборите. Пък, че няма да се строи или по царски концесионен пример държавата ще се задължи да плаща за неосъществен, спрямо обещаният на концесионера трафик - отделно. Сега някой "наш" потенциален спонсор си е поискал да си сложи бариерка на Хаинбоаз и си събира парички и до късно през нощта са изпълнявали поръчението.
-
Инересно, как биха реагирали онези бригадири от 40-те, ако знаеха, че полагат безплатният си труд и отдават ентусиазма си за да може някой частник да сложи бариера и събира такси за преминаване.
Натисни тук
04 Май 2012 05:51
Това е едно от най-смислените решения на правителството. На България и трябва магистрала, която да свързва централната и северна и централната и южна част. Трябва ни бърза шосейна връзка по пътя Русе-Търново-Свиленград. Трябва ни заради нас самите, за да е единна България и да се запази единен българският пазар. Например разстоянието между Русе и Пловдив сигурно е към 220-250 км по права линия, ама хайде тръгни да пътуваш, да видим за колко се стига. А това, че този път щял да се използува за транспорт между Румъния и Турция, е добре дошло. Ще изкараме и накой лев отгоре, но най-важното е че този път ще служи на България.
04 Май 2012 06:25
Особено смислена е отмяната и на двете варненски магистрали и на "скоростния път" Е87, а за пътя Варна-Добрич-Силистра няма и помен. Варна, знае се отдавна, не фигурира в герберската вселена. И‌ въпреки това 54 хил. варненци гласуваха за Герб преди 6 месеца. Това се вика парадокс на социализъма.
04 Май 2012 06:38
Прав си, ама все пак този път е малка победа над софиоцентризма.
04 Май 2012 06:57
Варна подобно на Корлеоне е друга губерния.

Страшно е страшно, поради липса на полов живот да станеш министър.
04 Май 2012 06:57
Трябва ни бърза шосейна връзка по пътя Русе-Търново-Свиленград. Трябва ни заради нас самите, за да е единна България и да се запази единен българският пазар.

Какъв пазар?
04 Май 2012 08:22
Абсолютно безсмислена и малоумна идея! И това, че от Европа НЕ дават пари за този проект е показателен! Откъде накъде ще улесняват търговията между Русия и Турция през България и Румъния - цялата печалба отива в личните джобове на митничарите! А след като Сърбия влезе в ЕС, НИКОЙ няма интерес към Западна Европа да минава през Румъния и да плаща за мостове през Дунав, които в Сърбия са БЕЗПЛАТНИ и с вече изградени магистрали!
Освен това тази среднощна идея хич не е съгласувана с румънците, защото като минат "моста на дружбата" камионите ще се затапят в Букурещ и трудно ще минават нито на изток, нито на запад. А това че пречат на джиповете със 150 км/ч по надупчената "Тракия" е май основната причина за тази идея!
04 Май 2012 09:30
Тя идеята си е хубава , ако има пари за нея. Безпаричните идеи остават само идеи. Много списващи не са на ти с географията. Като този за който най-прекия път между Турция и Румъния е през Бургас . Има си трафик през Сърбия има си и през Румъния. Само пари нема.
04 Май 2012 09:39
Какво са пили?
04 Май 2012 09:56
Внимателно прочетох какво казва Малката Фидоска - лошо няма , ако се намери кой да го направи - ОК.
Но никъде не видях къде е алтернативното трасе за тези които не желаят да плащат за скоростния път.Все пак плащаме винетки и държавата е длъжна да подсигури безплатни пътища както епо цял свят - кеф ти плащаш за магистрала , кеф ти не плащаш и вървиш паралелно с нея по обикновен път.
И някак не мога да си представя че от Русе през Бяла , та чак до Прохода на Републиката ще вървят два пътя , общо поне 6 ленти.

Или идеята е "няма не искам , ще плащаш" , или просто си говорят предизборни глупости (най-вероятно).
04 Май 2012 10:07
Споко този път ще за да се ускори движението на администрацията ,която ще бъде разконцентрирана в цяла България. и сега през хаинбоаз минатават турските тирове на път за Украйна и русия - Кап.андреево или лесово, нова Загора, хаинбоаз -В.Търново, Бяла, Русе. по добре е тунел под Шипка-магистрала марица-Тракия, Ст.загора -тунел Габрово и от там нов скоростен път за русе и варна. може и друг маршрут -марица-Тракия -Чмагистрала черно Море и от там както предлага чичо фичо Варна Добрич Силистра
04 Май 2012 10:13
може и друго трасе през Стара планина, защо не през рижкия ,Върбишкия или котленски проход точно на шумен се излиза и от там кеф ти Варна кеф ти русе пък и по лесно може да се разшири пътя Шумен- Русе.Дали ще караш Свиленград -нова зцагора -хаинбоаз или Свиленград Нова Сливен - проход все тая, а от Лесово и малко търново е про и удобен този маршурут.
04 Май 2012 12:03
Абе един руснак не беше ли предложил мост от земята кьм луната. Имаше и едно хубаво романче на тази тема. Защо не се заемат и с този проект - можещи и способни са, щом си мислят че частен инвеститор ще вложи пари да се кьрти Хаинбоаз отново. Способна дружина спор няма, ще седнат още 2-3 нощи и на сутринта проекта ще е готов. Цялия поток от земята кьм Луната - там да видиш бизнес
04 Май 2012 13:31
То бива Пи ар, бива...ама мозък с фотошоп не се оправя!
04 Май 2012 13:33
Малка Фидоска, малки лъжи.
04 Май 2012 13:52
Пълна глупост. Би трябвало да се построи железопътна линия по която да се превозват транзитните камиони, вместо да ни тровят денонощно по магистрала.
04 Май 2012 14:57
От думите на Павлова стана ясно, че "това направление е доста натоварено, но европейски пари за него няма, ще се търсят частни инвеститори и в момента не се знае колко ще струва. "
Защо тогава се огласява тази идея. Все едно да седнем в кръчмата и до полунощ да си прекрояваме България или да си играем на монопол. Без сериозен технически и финансов анализ, без задание, без идеен проект и т.н. и т.н., най-вече без никаква стратегия. Абсолютна дилетантщина. Но така е, като в България не се задават въпроси, а само се ръкопляска.
04 Май 2012 15:05
Ами да, това е много важна дестинация, трябва да има свестен път, няма как иначе
04 Май 2012 15:49
Old_BG е абсолютно прав - незабавно тряба да си върнем Лилиолето у Форума!

04 Май 2012 16:34
Мерси, деденца, че се сещате за мен ...нооо.....в момента съм заета не с магистрали, а с едно по-младо и много перспективно гадже
04 Май 2012 16:44
Дай Боже всеки му. ми честито тогава, лолийле, да си коландрисаш (ползваш) със здраве.
04 Май 2012 16:45
въхххх, олдовете я повикаха и ТЯ дойде!
Иц а мирикъл.
04 Май 2012 16:51
Мирикъл зер ! Ти с олдовете не се бъзикай много...че всичките натам сме тръгнали...
04 Май 2012 19:08
еееййй, остаряф и ни съ и ни съ нъучих!
И на сън не дърпай дявола за опашката!!!

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД