:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 144
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Президентът приземи обещанията на Борисов за е-правителство

Плевнелиев призова кабинетът да погледне и отвъд магистралите
Президентът Росен Плевнелиев открито се усъмни от ползата от заповедите и обещанията на премиера Бойко Борисов електронното правителство да тръгне у нас в най-кратки срокове. "Електронното правителство няма да се случи и към момента не го виждам, защото не се знае кой носи отговорност", заяви държавният глава на вчерашното заседание на Съвета по конкурентоспособност и инвестиции към президента. Той обясни, че ако България наистина иска работещо е-управление, то поне 3 институции, които се занимават с това, ще трябва да се слеят, да се зададат конкретни срокове, план за работа и да има ясно разпределение на отговорностите.

През октомври 2011 г., след като се върна от най-напредналата в електронното управление страна - Естония, Бойко Борисов даде ултиматум на министрите си да въведат е-правителство у нас в срок от 6 месеца и заплаши с уволнение тези, които саботират процеса. Но още през ноември стана ясно, че е-управлението няма да стане факт поне до 2013 г. Причината е, че Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията обяви търг за изграждане на част от електронното правителство, чийто срок за изпълнение е февруари догодина. Заради протакане на процедурите пък миналата година бе уволнен зам. транспортният министър Първан Русинов, който бе заменен от Валери Борисов. "Най-търсените услуги трябва да бъдат разработени като електронни от всяко отделно звено, а транспортното министерство е координаторът, който ще ги свърже в единна система", смята Бойко Борисов. Затова и в момента, докато тече търг за е-правителство, в администрацията се трупат всевъзможни електронни портали и регистри, които в повечето случаи нямат връзка помежду си. "Ако това е приоритет, нека да знаем какъв е планът и кой носи отговорност", призова държавният глава.

Бизнесът и неправителственият сектор от години настояват за електронно правителство, защото това би довело до намаляването на корупцията и бюрокрацията, които попадат сред основните проблеми пред инвеститорите. За да привлекат повече чуждестранни вложения, от икономическия екип на президента предлагат въвеждане на "осигурителна ваканция" за големите инвеститори. Така тези от тях, които влагат пари в ИТ, аутсорсинг или здравеопазване и разкрият минимум 50 работни места в София, ще се ползват с отстъпка на осигуровките, плащани от работодателя за срок от 3 години. Ако пък инвестицията бъде направена в провинцията, отстъпката ще важи за срок от 5 години. Същите привилегии ще имат и компаниите, които инвестират в образование и научноизследователска дейност, но при разкриването на минимум 10 работни места. Допълнителни стимули се предвиждат и за фирмите, които се ангажират с крупни инвестиции за по-дълъг период от време.

Икономическият съветник на президента Плевнелиев - Евгени Ангелов, определи част от стимулите като "по-агресивни" и отбеляза, че ускореното привличане на вложения трябва да се превърне в национален приоритет. Според синдикатите КТ "Подкрепа" и КНСБ тези мерки не са решение. "Не трябва да има преимущества за новите инвеститори. Ако бъде дадена такава осигурителна ваканция, това би довело до срив в осигурителната система. Ще има и елемент на дискриминация спрямо нашите инвеститори. Да, ние имаме ниски данъци, но нямаме бизнес среда", заяви експертът от КТ "Подкрепа" Мика Зайкова. Според министерството на финансите не е нужно да се въвеждат допълнителни данъчни стимули за насърчаване на фирмите. "България е втора по дълг в Европа на 27-те, шеста по дефицит, трета по инфлация и пета по растеж според Евростат", заяви зам.-министърът на финансите Боряна Пенчева. По думите й това говори за стабилност в дългосрочен план.

Плевнелиев разкритикува плахо и вторачеността на кабинета и премиера в строящите се магистрали. "Време е да погледнем отвъд магистралите. По протежение на магистралите трябва да се изграждат фабрики и индустриални зони, които да са групирани в клъстери", каза той. Според него един от начините да се помогне на фирмите е чрез създаването на 7 основни клъстера - хранително-вкусова промишленост и земеделие, здравеопазване, транспорт и логистика, транспортно оборудване и машиностроене, информационни технологии и аутсорсинг, химическа промишленост, електроника и електротехника. "Ако искаме да развиваме земеделие, трябва да направим така, че фабриките, университетите и т.н. да се съберат на едно място, за да работят по-ефективно", заяви държавният глава. Преди той лансира Русе и Пловдив за центрове на клъстера "земеделие".

Освен тези зони в страната трябва да има и 4-5 технологични парка, отбеляза Плевнелиев. В столицата ще бъде изграден парк "Софиятек", където ще работят фондове за младежко предприемачество, фондове за рискови капитали и др. В Русе или Варна пък може да има "Агротек", а в Пловдив или Стара Загора - технологичен парк "Лоджитек", който да "приюти" логистиката.

Според Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии обаче този подход не е добър, тъй като така предварително се избират "победители" и фирмите се противопоставят една на друга. "Държавата не трябва да се меси в избирането на приоритетните сектори, това трябва да прави пазарът", заяви той.

33
6019
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
33
 Видими 
03 Май 2012 19:55
"Ако искаме да развиваме земеделие, трябва да направим така, че фабриките, университетите и т.н. да се съберат на едно място, за да работят по-ефективно",


Нещо ми убягват причинно-следствените връзки...
03 Май 2012 20:16
Някой май не е ял чембери скоро или пък слуша много жена си.....
Президентът приземи обещанията на Борисов за е-правителство
Плевнелиев призова кабинетът да погледне и отвъд магистралите

03 Май 2012 20:43
Кви клъстери го блъскат тоя клъстер у главата и кво иска да каже с тази чужда дума, която на български език значи "струпване"!!!
03 Май 2012 20:44
Президент Плевнелиев се блъска в мантрата "РанЪт" . Това е събитие !!! Хапче реалистичен консерватизъм в местните ни условия , би му помогнало срещу "пазарните екстремисти" , които все още веят байрячето на "прехода" . В днешния календар на Света , Общото ни развитие е невъзможно , като "прост" продукт на частната инициатива . Някой "мислители" у нас не бива да забравят , че сме и всякак далеч от България на 1934-1939 г.. Малоумници , но и Престъпници . Вж долната дописка за образователната структура на "пазарния" ни бизнес и тогава говори за Общо развитие , някой си Георги Ганев !!! ...
03 Май 2012 20:57
Плевнелиев критикува Бойко?
Въх...
03 Май 2012 20:58
Клъстер - здравеопазване?!
Но по принцип е прав.
03 Май 2012 21:10
Тези "клъстери" нещо ми напомнят за ПАК /по-старите помнят - Промишлено-Аграрни Комплекси/
03 Май 2012 21:12
beagle, мило, липсваш ми! Тези дни се сетих за теб и за напора ти за реформи. Исках да те питам за ... умората. Умората ми се привидя като индикатор за ... край на прехода. Демек, преходът свършва с това, че умората се трупа и надделява и вече не ни се ще да "прехождаме". Ти все вопиеш за революция. Революция не в смисъл на революция, а на ... революция. Като револвер. Револвираме обществения механизъм. Как да превърти, обаче, при тази ... умора, мило. Имаш ли отговор или песът ти ще погледне умно и ще помълчи.
03 Май 2012 21:33
Брей-иии....
П А К... , наместо АПК,
Глей какви поуки дава историята, че забравяме само за едни 25 г.
А за елправ-то, ха-ха,
довчера повелята на Партията беше всеки да краде колкотоможе където и да е в администрацията, а сега някой се изцепва -
"вечи ниама дъ крадети"
Е ... как?
става същото като с рециклиращия завод.
НЯМА да има.
Докато мафията управлява.
03 Май 2012 21:38
дъртреалист
03 Май 2012 21:50
Плевнелиев разкритикува плахо и вторачеността на кабинета и премиера в строящите се магистрали.

А-у, "Боянски ливади", може би?...
03 Май 2012 21:59
Дърто, имаше АПК, но имаше и ПАК. Р`ийш ли?
03 Май 2012 22:08
Електронното правителство не тръгва, защото подходът е сбъркан. Писал съм го много пъти. Услугите за гражданите и бизнесът, които се поставят във фокуса на проблема, са РЕЗУЛТАТ от вътрешните административни процеси. Ако ведомствата подредят къщичките си, ако автоматизират административните си процеси, то тогава и електронните услуги ще са резултантни, ще са естествен краен резултат. Те сега се поставят като ЦЕЛ, МС натиска ведомствата да включват в Единния портал (по Закона за електронно управление ) "своите" услуги без да се интересува от тяхното вътрешно състояние. Този подход обрича ведомствата на траен примитивизъм. Те трябва да "автоматизират" само услугите си само за целите на този Единен портал. При това за своя сметка. Големите пари от ОПАК са за МТИТС и за Единния портал, но само като "интегратор", като "единна среда" за обмен на информация и за ел. услуги. То това е нужно, но съвсем не е достатъчно, както се опитват да ни внушават. Министър Дончев преди време ми отговори обтекаемо и уклончиво на въпросите ми за Електронното управление и се впусна да брани отговорните чиновници. За които имам подозрение, че му бяха писали отговора... Голямата излагация цял МС воглаве с ББ да присъстват на демонстративна размяна на електронно подписани ПДФ файлчета и това да се представя за "електронно управление" би трябвало да им подскаже нещичко... Но явно ПРите пак са диктували действията...
03 Май 2012 22:54
Firmin мили , от 03 Май 2012 21:12 ,
Да беше сетил , че песът играе по "правилата" . Революцията е мръсна дума , а ти не мисли , че като говоря за необходимост от дълбока Политическа реформа , имам предвид Реставрацията , като Историческа практика . Кучето просто се надява , някой от днешните ни политици да ... сбърка и предприеме Политически курс към Общо развитие на страната . Държавата и Обществото ни не се развиват , Приятелю . Моделът , който практикуваме е от предвоенната ни история , а данните за Системата на общият ни живот , идат в твърде неоптимистична прогноза за бъдеща такава ...
03 Май 2012 23:18
като чета таз дописка
ме налега една сантиментална носталгия
и си спомням как прадедо ми преди да умре
ми думаше
сине сине
штаслив ша бъдеш ако доживееш
да видиш бъдештето
електронно правителство да те управлява
трактор клъстер да оре
жена ти да ти дойде на погребението
а преди това и на назначението
и да склопиш доволно очи
03 Май 2012 23:41
За да тръгне електронно правителство, трябва да има безплатни е-сертификати (или както са го направили естонците - личната карта с чип може да се ползва за всичко). Но има едни хорица, които са се запънали и държат да продават тази екстра на матряла срещу 24 каймета год.абонамент. А и разни агенции-мафийки много здраво стискат кокала и нямат интерес да се оптимизира работата, защото половината администрация ще трябва да се изхвърли на улицата. Да не забравяме и банкерското лоби - и то няма интерес - колкото са повече услугите, толкова повече таксички и комисионни.
04 Май 2012 00:47
Как няма да се вторачва Нашият в магистралите, ами те искат постоянен надзор и дори след като са построени, пък и 20 километра да са!
Ето последни новини от магистралата, дето отидоха толкоз лентички!
Продължава работата по отстраняване на установените дефекти по магистрала "Люлин", съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Специалният екип на АПИ за наблюдение на аутобана извършва ежеседмични проверки. За времето от началото на април за сметка на изпълнителя са укрепени две свлачища, възстановени са паднали пътни знаци и указателни табели, хоризонтална маркировка, премахнати са дефекти по пътната настилка. Освен това са почистени 54 фуги на мостовите съоръжения. До края на май предстои да бъдат почистени други пет фуги, да се довърши възстановяването на хоризонталната маркировка и укрепени още пет свлачища. Ремонтите се правят, без да бъде спирано движението по първата изцяло завършена магистрала в България.

от последния Монитор, ама не мога да намеря линка.
04 Май 2012 03:30
Конституция на Република България

Глава четвърта
ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКАТА

Чл. 92.
(1) Президентът е държавен глава. Той олицетворява единството на нацията и представлява Република България в международните отношения.
...
Чл. 98.
Президентът на републиката:
1. насрочва избори за Народно събрание и органи на местно самоуправление и определя датата за произвеждане на национален референдум, когато за това има решение на Народното събрание.
2. отправя обръщения към народа и Народното събрание.
3. сключва международни договори в случаите, определени със закон;
4. обнародва законите;
5. утвърждава промени на границите и центровете на административно-териториалните единици по предложение на Министерския съвет;
6. назначава и освобождава от длъжност ръководителите на дипломатическите представителства и постоянните представители на Република България при международни организации по предложение на Министерския съвет и приема акредитивните и отзователните писма на чуждестранните дипломатически представители в страната;
7. назначава и освобождава от длъжност и други държавни служители, определени със закон;
8. награждава с ордени и медали;
9. дава и възстановява българско гражданство и освобождава и лишава от него;
10. предоставя убежище;
11. упражнява право на помилване;
12. опрощава несъбираеми държавни вземания;
13. наименува обекти с национално значение и населени места;
14. информира Народното събрание по основни въпроси в кръга на своите правомощия.
-
Чл. 99.
(1) Президентът след консултации с парламентарните групи възлага на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство.
...
Чл. 100.
(1) Президентът е върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България.
(2) Президентът назначава и освобождава висшия команден състав на въоръжените сили и удостоява с висши военни звания по предложение на Министерския съвет.
(3) Президентът възглавява Консултативния съвет за национална сигурност, чийто статут се определя със закон.
(4) Президентът обявява обща или частична мобилизация по предложение на Министерския съвет в съответствие със закона.
(5) Президентът обявява положение на война при въоръжено нападение срещу страната или при необходимост от неотложно изпълнение на международни задължения, военно или друго извънредно положение, когато Народното събрание не заседава. В тези случаи то се свиква незабавно, за да се произнесе по решението.

Чл. 101.
(1) В срока по чл. 88, ал. 3 президентът може мотивирано да върне закона в Народното събрание за ново обсъждане, което не може да му бъде отказано.
...
Чл. 102.
(1) В изпълнение на своите правомощия президентът издава укази, отправя обръщения и послания.
...
Чл. 103.
(1) Президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията.
...
Натисни тук

Някъде в правомощията на президента да пише, че електронни правителства, клъстъри, осигурителни ваканции и подобни са негова работа ?
-
Плевнелиев по същество извършва държавен преврат и нарушава Конституцията с което попада под ударите на нейният Чл. 103.
04 Май 2012 03:33
Мислех, че такива мисли са запезена марка на хаджи бат'Бойко Строителя.

Имам чувството, че президентът говори заради говоренето.
И се усмихва също.
А трябва работа, много работа.
04 Май 2012 04:12
Какво стана с президеншата?
04 Май 2012 04:13
Мислех, че такива мисли са запезена марка на хаджи бат'Бойко Строителя.

Хаджи бат'Бойко Строителя е глава на изпълнителната власт и независимо, дали сме съгласни с него или не, независимо дали ги считаме за правилни или погрешни, слова за електронно правителство, срокове, инвестиции и т.н. са точно негова работа. Защото те са работа на изпълнителната власт.
-
В никакъв случай, обаче не е работа на президента. И ако нещо е най-дразнещо, то това не е, че Плевнелиев дрънка глупост, след глупост и излага себе си и България, а че демонстрира нагло незачитане на Конституцията. Като са го вълнували толкова санирания, клъстери, осигурителни ваканции, ами да си беше стоял строителен министър, а не да плаче сега за импийчмънт. Като не може да бъде президент, то що се кандидатира ? Или не е виновен лудия дето изяжда зелника, а тези дето го избраха ?
04 Май 2012 06:18
Brightman,
Всеки представител на властта трябва да си мери приказките.
Президент, Премиер, Министър, Кмет ...... Списъкът е дълъг.

Все пак това това е лицето на Държавата.
04 Май 2012 06:28
Светльо,
Ти пък откъде измисли, че Чехльо се е кандидатирал???
Височайшият Пръст го посочи и му каза да си купи костюм. После ръсна крилатата фраза, че който и от Герп да се беше кандидатирал щеше да спечели, наби му няколко чембера пред всички, взе му службите както му беше обещал и го пусна пред микрофоните, за да види какво е научил от Него в изкуството да ръси тъпизми.
Какъв импийчмънт? Цецо Потника затова ли се трепа като луд и пръсна толкова пари??
Глупостите Чехльо си ги ръсеше още в кратичката кандидат-президентска кампания и си личеше, че е тъп от километри, но тогава се цакаше с картата, че е "един от нас", "естествен", "непринуден" с една дума "Човек от народЪ".
Сега имаме 5 години да му се наслаждаваме.
04 Май 2012 06:37
Тоя Плевньо и той полуде - клъстери ще прави.ТКЗС с козите на баба Надка и общинският гробищен парк
04 Май 2012 06:46
В столицата ще бъде изграден парк "Софиятек", където ще работят фондове за младежко предприемачество, фондове за рискови капитали и др. В Русе или Варна пък може да има "Агротек", а в Пловдив или Стара Загора - технологичен парк "Лоджитек", който да "приюти" логистиката.

Уффф.... да те "тек"-нат.....


04 Май 2012 08:44
Той президентът да си спомни обещанията за магистралите,които раздаваше,като беше министър.И арабските шейхове не спасиха магистрала “Черно море” (Варна – Бургас) умря си горката неродена.
Натисни тук
04 Май 2012 08:59
04 Май 2012 09:54
Плевнелиев разкритикува плахо и вторачеността на кабинета и премиера в строящите се магистрали. "Време е да погледнем отвъд магистралите. По протежение на магистралите трябва да се изграждат фабрики и индустриални зони, които да са групирани в клъстери[/b]", каза той. Според него един от начините да се помогне на фирмите е чрез създаването на 7 основни клъстера

*
Какво би казал Паисий? Може би пак същото ...
О неразумни и юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език?
*
Конституция
Чл. 3.
Официалният език в републиката е българският.
*
Използването на небългарски думи, не е ли пряко нарушение на Конституцията от страна на президента?
04 Май 2012 11:04
майчице мила, какви глупости, какви клъстъри, какви електроники
04 Май 2012 14:25
И животновъдсвото!...
04 Май 2012 14:54
Много далечна ми изглежда тази перспектива с електронното правителство, май не сме дорасли още за нея, мънички сме още с риск да останем в стадии джуджета.
04 Май 2012 15:44
майчице мила, какви глупости, какви клъстъри, какви електроники


И още: аутсорзинЗи; бекъп центрове за киберотбрана на НАТО; препозициониране на картата на войните на ХХІ век чрез пренастройка на хакери; европейски агенди; най-сетне - зловещата формулировка, съобщена на кроткия Ромпой: ""За България е много важно да постигне напредък в областта на корупцията и организираната престъпност"!

Абе... Има и други, но виртуозният изказ на Президент Чехльо ме омалощава. А трябва да пазя духовни сили за предстоящата му понеделнишка пресконференция по случай 100 дни президентура.
05 Май 2012 09:39
Всеки, който се е опитвал да състави компютърна програма за обработка на данни и съставяне на бази данни знае, че да се получи, трябва да се знае какви данни ще се обработват, с каква цел и в каква форма да се получават обработките!
Това е основното, но не достатъчно за едно електронно правителство!
Първо в самото правителство трябва да има концепция какви изходни данни ще събира и как във всяко ведомство, като вкарването им в компютър е по лесният следващ етап!
Второ - да се направи оценка на това какво ще се прави във всяко ведомство за да не се дублира събирането и използването на изходни данни! Пример за онагледяване на това условие - Всеки инвалид е пропищял, посещавайки бюрото за социални грижи от факта, че за всяко нещо му искат копие от Оригинала на решението на ТЕЛК. Хаби се хартия с тонове! Десетки години не може да се създаде база данни в МЗ с валидните решения и Бюрата за социални грижи да могат да проверят за дадено лице по ЕГН-то му, или по номера на решението, дали то съществува и дали е валидно! Примерно в МВР има такава база данни за валидните лични карти, която банки и застрахователи ползват добре! Но и те си правят копия, за всеки случай!
И т.н. още много връзкйи и алгоритми за обработка на данните във ведомствата ще са нужни!
Както се назначават в тях, полуграмотни хора на партиен принцип, мисията е-правителство в България е невъзможна!
Парите отпускани за тази цел се ограбват по познатият начин от близки на властта фирми в IT бранша, без да е свършена никаква сериозна работа!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД