:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,517,998
Активни 93
Страници 1,514
За един ден 1,302,066

Преходът не е завършил. В края сме на първото полувреме

Свободният пазар, политическият плурализъм и членството в ЕС и НАТО могат да бъдат средства, но не и цел. Целта има морални и психологически измерения
Ясен Бориславов


На 10 май т.г. се навършват точно 22 години и 6 месеца от паметния 10 ноември 1989 г., сочен за начало на т.нар. демократичен преход. Годишнината не е кръгла, но е по особен начин интересна - това е точно половината от предходния 45-годишен период, на който мащабната обществена трансформация обещаваше да даде исторически реванш. Ако си представим деветте петилетки на соца като футболен мач, излиза, че сме в края на първото полувреме от реванша. Иначе казано, моментът е подходящ за някои изводи относно играта и постигнатите резултати, поднесени в стегнато резюме, както правят футболните коментатори след рекламите.

Какво постигна българското общество в политически, икономически, социален, демографски, културен и най-сетне в морален план? Достатъчно е тази вече некратка историческа отсечка да се сравни с останали пет равностойни като продължителност периоди от новата история на България, за да се види, че в голямата си част резултатите от т.нар. преход са смущаващи или направо регресивни.Многопартийната парламентарна система,която замени стария тоталитарен режим, се оказа по-скоро инструментална, а не съдържателна част в технологията на промяната. Левият политически спектър през всичките години беше доминиран от БСП, която съдържа в себе си полюсите на цяла политическа система - пауперизиран (или пенсиониран) пролетариат, носталгични комунисти от сталински тип, социалдемократическа фракция, олигархическо крило, генералско движение и т.н. Единството в тази разнолика политическа сглобка е върховна идеологическа ценност, но явно не общата идеология го крепи, а сложен баланс на интереси. Впрочем сходна е и политическата анатомия на ДПС. В десния спектър и в центъра преходът произведе двайсетина политически формации, които на моменти приличаха на диви враждуващи племена - СДС, ОДС, ДСБ, "Либерали", ССД, разни земеделци, НДСВ, РЗС, "Атака", ВМРО и др. Тази твърде пъстра и заредена с нестабилност политическа картина изглежда странно - сякаш "десните" партии (при цялата условност на понятията "ляво" и "дясно" в български условия) служат като бутало в двигателя на "левицата", за да може тя ту да упражнява цялата власт, ту само част от нея. Както и ставаше. Като резултат десницата постепенно се изхаби и пространството беше заето от ГЕРБ, която се заяви като дясна партия по стечение на обстоятелствата - там имаше ниша за развитие. На практика през целия преход партиите не бяха форма на политическо представителство на социални групи, а по-скоро инструмент за преразпределяне на икономически ресурс. Поради което в медиите днес думата "политик" най-често звучи с отрицателна конотация. В очите на простолюдието той е алчно, корумпирано и възглупаво, но речевито (или получленоразделно) същество. Е, не всички политици се вписват в тази представа, но тя е колкото инфантилна, толкова и реална. Питаме се защо храбрият и изтъкан от добродетели български народ произвежда точно такива политици и ни е страх да си отговорим.

Събирателният образ на българския предприемач, индустриалец и бизнесмен, изграден в годините на прехода, не е по-привлекателен от образа на политика, вероятно поради факта, че бизнесът и политиката живеят в нечиста прегръдка. Бизнесът така и не успя да моделира представата за богатия човек като социално отговорен и ангажиран към общото благо индивид. Историята на българската приватизация някой ден може да послужи като наръчник за малки, средни и много големи измами. Нейният основен герой е внезапно забогателият тарикат, който след като е източил и докарал до фалит (не без политическа протекция) няколко големи и построени при соца предприятия, днес блажено обикаля светските сборища, облечен ту целия в бяло като някакъв лебед, ту в палто от крокодилска кожа. Повечето разкази за големите български богатства като правило са съставени от примери за откровени кражби, корупционни схеми и криминалност.

Крилатата фраза на Доган за партийните обръчи от фирми има и обратна сила.Бизнесът също си направи обръчи от партииУ нас големият бизнес е възможен само с протекцията на държавата. Без нея предприемачът плува в сярна киселина.

Формално погледнато институциите на държавната власт са независими, но всъщност не са. Усещането, че държавата се управлява по-скоро "ръчно", а не от демократично избрано политическо представителство, никога не е преставало да бъде валидно. Демократичната като форма институционална система в действителност се оказа фасада на едно олигархично по същество управление. Едва ли случайно парадигмални политици на прехода като Луканов, Доган, Костов, Първанов и настоящият премиер Борисов повече или по-малко основателно бяха подозирани в много тесни връзки с олигархични и сенчести, но реални центрове на власт.

Съдебната система постоянно произвеждаше и продължава да произвежда комедийни сюжети и фарсове. Защо го прави? Защото е прекалено независима или заради нерегламентирани, но железни зависимости?

Икономическите трансформации в годините на прехода обогатиха българския език с нова дума - рекет. С тази сладка и грозна работа се занимаваха както чисто криминални структури, така и официални държавни институции, заедно и поотделно. За да платиш 2 лв. такса на държавната администрация, плащаш 4 лв. такса на услужливо настанената до държавното гише банка. Това е рекет. Дребен, но масов.

Между другото над 80% от работодателите у нас са със средно и по-ниско образование, според наскоро оповестена статистика. Явно не цензът е основен двигател на българската икономика. В бизнеса, според една сполучлива забележка от началото на 90-те, влязоха твърде много борци и нито един шахматист.

Днес световната икономическа криза служи като оправдание за икономическите несполуки на правителството, но за мнозинството българи кризата през изминалите 22 години беше перманентна и започна още при правителството на Димитър Попов.

По подразбиране целта на прехода беше повечето хора да живеят по-добре.

Това не стана и явно не беше предвидено да стане, поради което целта на трансформацията беше предефинирана в движение - предаване на държавната собственост в "правилните" частни ръце, членство в ЕС и НАТО и дотук. Предефинирането роди и мантрата за "края на прехода". Доскорошни партийни и комсомолски функционери се самообявиха за рефери и след като хванаха стикове за голф, решиха, че е време да свирят край на мача.Какво донесе преходът в социален план?Замиращо обществено здравеопазване, окаяно държавно образование, почти катастрофирала пенсионна система и най-важното - шокиращ демографски срив. За 22 години страната е загубила около 1.7 млн от населението си. През нито един съизмерим период от последните 130 години, въпреки участието в пет войни, при това в четири от тях като победена страна, България не е губила 18% от населението си. Вярно е, че огромната част от тези българи емигрираха и днес са част от "другата България", но след едно или най-много две поколения тя ще се стопи, тъй като неизбежно ще бъде интегрирана в чужди култури.

Какво постигна преходът в духовен и културен план? Едно от най-нелепите му творения беше разколът в църквата. През 1992 г. СДС опита да я оседлае с технологията и правния арсенал на комунистическите власти след 1946 г. Опитът се провали, но след десетилетие на безмислена и зрелищна враждебност между православното духовенство и държавата. Това впрочем отне много от политическата харизма на десницата. Тази част от прехода предстои да бъде внимателно изследвана и обяснена. Днес има различни версии за генеалогията на разкола. Според една от тях той е сръчно заплетена интрига на ДС, за да се отстрани църквата от активна обществена роля. Може това да е отчасти вярно, но според личното ми мнение разколът беше по-скоро звънтяща глупост, родена от невежествено отношение към църквата. Глупостта като снежна топка набъбна и обрасна с лични амбиции и икономически интереси от криминално естество, превърна се в партийна програма и държавна политика. Наложи се всеправославен събор на предстоятелите на всички поместни църкви да се събере в София, за да обясни на българските държавници кой е каноничният синод и кой е патриарх. По-голямо унижение за уж традиционно привързаната към църквата десница човек трудно може да си представи.

Периодите на икономически и социални кризи често се оказват време на културен разцвет. Така е било у нас в годините между двете световни войни, когато българското общество, след като е загубило исторически територии, търси хоризонт за развитие в културни пространства.В годините на прехода тази магия не проработиНай-търсеният културен продукт се оказа чалгата. През деветте петилетки на предходния исторически период въпреки идеологическите догми България имаше писатели като Емилиян Станев, Ивайло Петров, Радичков, Димитър Димов, Димитър Талев, Станислав Стратиев, Константин Павлов, Далчев и нека да не изброявам всички, оставили трайни и необременени от идеологически компромиси литературни творби. Постигнатото след 1990-а в тази сфера е несравнимо по-скромно и свързано с две-три имена, които съзнателно ще спестя. Отсъствието на значителни литературни фигури, които да легитимират въжделенията на прехода, позволи на някои стари "априлски сърца" да вършат и тази работа. И те охотно го правеха, заемайки мъдри пози, осенени от дарбата да преследват собствени интереси, докато заявяват преданост към обществените.Истинска катастрофа е урбанистичният образ на преходаДостатъчно е човек да се разходи из Банско, по Черноморието или в софийския квартал "Манастирски ливади". Общото впечатление е за страна, населена от хора с влечение към пошлото, неестетичното и луксозното. Лайтмотив на презастрояването по морето беше мантрата за развитието. Проблемът е, че когато пред простия, примитивен и безвкусен човек се отвори поле за развитие, той си развива и простотията.

Създаденият през изминалите две десетилетия български образ на успеха е твърде често отблъскващ. Някога успешната кариера в която и да било сфера изглеждаше осъществима при определени условия - образование и компетенции, контакти, протекции, амбиция, чар и малко късмет. Днес всяко от тези условия е валидно, но има и още едно - безсрамието. Немного отдавна в изявление за медиите главният прокурор Велчев използва израза "старомодна почтеност". Истината е, че почтеността наистина стана старомодна. Безсрамието днес е сред типичните черти на медийно осветения български елит. Тривиалните някога детски мечти (инженер, лекарка, учител, летец, офицер, космонавт) днес са съвършено различни. Неговата е да стане мутра, а нейната - да стане к...(омпаньонка). Тъжно е.

Основен маркер на демокрацията са свободните медии. В началото на прехода за малко и у нас бяха свободни, но отдавна не са. България е на 78-о място по свобода на печата заедно с Индия, Унгария и Монголия, според класация на "Фрийдъм хаус", включваща 197 държави. Българските медии са класирани като "частично свободни". В челото на класацията ("свободни") са Финландия, Норвегия, Швеция, Белгия, Дания, Люксембург, Холандия, Швейцария. Прави впечатление, че същите страни са в челото и в класациите за съвкупно национално щастие. Изглежда има връзка между двете неща.

Очакванията преходът да очертае нов и общоприемлив морален проект в българското общество, нов тип солидарност не се сбъднаха, а точно това е неговата същинска цел. Свободният пазар, политическият плурализъм и членството в ЕС и НАТО могат да бъдат средства, но не и цел.Целта има морални и психологически измерения,свързани с човешкото достойнство, и тя не е достигната. Но обилната в началото на 90-те години обществена енергия вече изглежда напълно изчерпана. След 22 години и 6 месеца преход българското общество не поражда оптимизъм за своето бъдеще. То е малодушно, страхливо и консервативно, граждански непълноценно, склонно към дребни шмекерии и същевременно готово да делегира власт на хора, които системно да го ограбват на едро. Това не е манталитет на граждани, а на поданици, очакващи някой да ги освободи от поредното робство. Този път от българско робство. Надявахме се ЕС да го направи, но май няма да стане. Отделните анклави на нормалността около някои университети, в интернет или в тесни и почти маргинализирани интелектуални и бизнес кръгове и бутикови медии не променят общото безрадостно усещане.

Преходът не е завършил, но засега повечето българи са губещи в резултата. Предстои второ полувреме, в което ще се види дали можем да обърнем мача, или преходът ще се окаже прелюдия към националното възнесение.

Снимка: Иван Григоров
Митинг през късната есен на 1989 г. пред "Св. Ал.Невски"
снимка: Борислав Николов
Ноември, 2004 г. През лятото на същата година т.нар. алтернативен синод на Пимен бе изгонен от църквата "Св. Параскева" и се премести на мястото на бившия мавзолей.
Снимка: Булфото
Строителните предприемачи братя Диневи и банкерката Петя Славова на парти в Св. Влас преди 3 години.
181
12393
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
181
 Видими 
09 Май 2012 20:40
Преходът не е завършил. Като завърши България вече ще е изчезнала от картата.
09 Май 2012 20:53
Срамно и много тъжно му става на човек след види черно на бяло описана "демократичната" ни история. Светлина засега няма. Оглупелият българин гледа с възхищение как управляващите го лъжат нагло и ръкопляска...
Все пак защо се случи така с нас ??!!
09 Май 2012 21:38
Защо се случи така с нас ? ето затова :
"Това не е манталитет на граждани, а на поданици, очакващи някой да ги освободи от поредното робство"

истина излезе онова което Ф.Д. каза през 1992 - "колкото години Мойсеи е водил евреите из пустинята - време да измре едно поколение "роби" -толкова време ще е необходим за "прехода" на България "

жестоко, ама си излезе чистата истина
09 Май 2012 21:40
Котка .
Всичко е ясно.
09 Май 2012 21:44
Идеологията на Комунизма (отричането на Бога, обожествяването и изравняването на "Човека" и мечтата за Рай на Земята) се оказва много по-голямо ЗЛО отколкото изглежда на пръв поглед - последствията явно ще продължат много повече от един век и след нашето поколение
09 Май 2012 21:50
Питаме се защо храбрият и изтъкан от добродетели български народ произвежда точно такива политици и ни е страх да си отговорим.

Автора,
Правилно зададеният въпрос е половин отговор.
Така че се запитай кой произведе точно тия политици.
Вместо да се опитваш да контролираш отговора.
09 Май 2012 21:58
Ясене, чоджум какъв преход, какви пет леви. Преход се казва когато се тръгне от едно място или позиция и се стигне до друго. А ние обикаляме в кръг. Ето Гоце и Боце винаги са били свързани – ези и тура на една и съща монета, сечена от клептократичната нашенска олигархия. Последната не е нито лява, нито дясна – нито проруска, нито проамериканска или проевропейска. Олигархията е всеядна – тя захранва всякакви телета които като станат крави почва да дои, и дои яко – до кръв. Такива са всички партии и политици, заставали начело на РБ в последните двадесетина години, такива ще бъдат и следващите – Кунева и т.н. БСП макар ида се кичи с прозвището „лява партия” си е дясна и олигархична формация. ГЕРБ си е чисто национал-социалистическа партия. За маргиналчетата – СДС, НДСВ, Костов-band, Сидеров-band и пр.какво да говорим – те обслужват единствено себе си. Надеждата беше в Европа но очевидно Европа е толкова парализирана от собствената си некадърност и “вгледана в пъпа си“ че едва ли ще седне да се занимава с гетото РБ. Ако по някакъв начин се “шенгенизираме“ – хвърляйте шапките и “беж зайко да бягаме“ от това проклето място. Белким като изчезнат будалите – тарикатите да измрат от самосебе си! ...
09 Май 2012 22:00
А идеологията на пазарните фундаменталисти и либерасти- ужким "пазара -регулатор" , а през това време да приватизираш евтинджос печелившото държавно, а национализираш и рефинансираш фалиралото от алчност за сметка на нагърбените - тя какво, идеология на майка Тереза ли е ?
09 Май 2012 22:04
А идеологията на пазарните фундаменталисти и либерасти- ужким "пазара -регулатор" , а през това време да приватизираш евтинджос печелившото държавно, а национализираш и рефинансираш фалиралото от алчност за сметка на нагърбените - тя какво, идеология на майка Тереза ли е ?

Не, социалистическа идеология е. Щото ако е пазарно, няма да има и приватизация чрез далавера под масата, и държавни бейлаути.
09 Май 2012 22:14
Ясен Бориславов , ,
Дори с недребните кусури в изложението и отчайващото "обобщение" , днешният ти Автореферат е най-доблестна дописка в последните години на Вестника ! По "дамара" биваш и всякак имаш Песа , за по-сериозна работа . Всяко друго тук е , Фор-умна препирня - "мач за брой"...
09 Май 2012 22:15
Колегата Мънрѝко,
България преживя ново робство през годините на прехода.
Според плана "Ран-Ът" (ПЛАНЪТ за УНИЩОЖЕНИЕ на България - приет след Социализма) в България трябва да има не повече от 5 милиона население.
Като гледам за кои "българи" изпълнителите (БХК, отворено и затворено общество, американското посолство) на плана "Ран-Ът" се грижат и пазят най-много, етническите българи колко мислите, че ще бъдат?
За сега ни докараха до 7 млн.. От тези 7млн. (българи християни 80%) , колко процента са вече стари хора и пенсионери 2011g. (18.9 %)?
Пита се в задачата, Далече ли е деня, когато ще завърши прехода и кога ще настъпи?
09 Май 2012 22:18
Хилари поиска обединител на ромите

Търси се спешно българският Мартин Лутър Кинг
vsekiden.com ~ вторник, 7 февруари 2012 в 9:30 принт

Срещата на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън с родните роми предизвика огромни спорове в общността за посланика, който да излъчат и да ги поведе в преговорите за интеграцията по света.

Натисни тук
09 Май 2012 22:34
Черпака на Манерко пак е объркал посоката....Та , чак Иван Костов и менторите му зад граница , а така също и т.нар. юпита, хипита и т.н. , които бяха инсталирани във властта от едни чичковци също зад граница в името на сладката приватизация / че и чак агенти на короната ни пратиха да пазят да не литне птичка през границата / - те се оказха най-големите социалисти, а ? Според Манерковото мислене, де.....
09 Май 2012 22:43
Манерку, може да не си прочел, може да не си разбрал.
Нема пазарна икономика в света, ако не държавата, банките регулират.
Ти с тая пазарна икономика си по-бетер от мене с извънземните, и двамата се кълнем в нещо, което човешко око още не е виждало.
09 Май 2012 23:02
Щото ако е пазарно, няма да има

Къде е, моля туй, пазарното?! Бихте ли ми го показали. Искам да го видя и пипна. Ама, уви! Щото виждам и "пипам" само монополи и мутренски диктат на цени и внос. Тръгнахме да градим по-по-най-нова България върху един мит, върху спукан балон - мита и балона за "свободния пазар" и "свободната конкуренция" като панацея за всички обществени проблеми. И естествено България се срути, щото кой гради нещо трайно върху митове. Свободен пазар НЯМА, това е идеологическа лъжа и пропаганда - има мутри, монополи, корпорации, олигарси и т.н. Поради което няма нищо друго - няма индустрия, няма малък и среден бизнес - фалират или едва се крепят квартални бакалии, няма здравеопазване, няма образование, няма пенсионен фонд, няма... Нищо освен големи лъжи и струпан бетон върху най-красивите природни кътчета. Има все пак нещо - магазини "секънд ханд", магазини "всичко по един лев", магазини за прашки и за евтини обувки от Китай. Пазар, моля ви се! Вие къде живеете - на жълтите павета, някъде в чужбина, в някой турски сериал или в реалния български свят? Щото всички останали си дават-вземат взаем по 10-20 лева, за да купят хляб на децата си. С едни десет-двадесет лева, които се въртят от домакинство на домакинство, хората връзват месеца. Не се шегувам и не преувеличавам. По таз причина нямам нужда да гледам телевизия, за да науча от Сънчо и Лайчев как всъщност живеят и от какво са недоволни българите.
09 Май 2012 23:21
Бел. на модератора: Моля, пишете на кирилица или Натиснете тук
09 Май 2012 23:32
По подразбиране целта на прехода беше повечето хора да живеят по-добре.


Хм. Целта ако не бъркам беше превръщането на държавната собственост в частна, установяване на демократична многопартийна система, налагане на пазарните механизми.

Реституира се и разпродаде на практика всичко, изборите са горе долу свободни, пазарът си е свободен.
Преходът е приключил и посяването на надежда сред загубилите от прехода е гавра с надеждите им.

Благодарение на злобата, разделението, наивността, алчността и липсата на гръбначен стълб сред мнозинството българи, България за четвърт век затри, каквото бе построено предишният половин век и се нареди сред страните от третия свят.

Това което обикновеният българин бе заделил от преди промените и фактът че в България банани не растат, ни пречат да се категоризираме като бананова република.

Иначе Генерали и Командири си имаме, разделението 1% богати срещу 99% бедни си го имаме, индустрията липсва, законите не се прилагат, образовнието рухна, пълна безперспективност е налице - повечето от изискванията за страна от Третия Свят сме ги изпълнили.

09 Май 2012 23:32
Вярно е, че огромната част от тези българи емигрираха и днес са част от "другата България", но след едно или най-много две поколения тя ще се стопи, тъй като неизбежно ще бъде интегрирана в чужди култури.

09 Май 2012 23:43
И на пълната деградация, Слави Трифонов пее на българите по БТВ, музикалния шедьовър "Айде накажи ме, айде изгори ме, Нека ме боли" и играе кючек.
10 Май 2012 00:13
Прочетох с удоволствие и интерес. Суперлативи няма да изказвам. Само ще споделя че по време на прочита ми на статията бях тръгнал да копипействам отделни пасажи от нея за акцент и коментар "точно в десетката", но накрая по разбираеми причини се отказах.
За Ясен Бориславов по друг начин не мога да изразя мнението си, освен с
10 Май 2012 03:55
Ясене!
10 Май 2012 06:15
Какъв преход и към какво?!Някой знае ли накъде се върви ,че да се стигне някога?!Вървяхме към ЕС,обаче се оказа,че сме тръгнали към блатото,където той е затънал!Нагазихме доста дълбоко и сега сме :ни насам,ни натам На "благоденстващите" им трябваха нови пазари,за да оцелеят и ние станахме техни опитни мишки и донори.Аз не вярвам нашите политици и управници да не се знаели накъде ни тикат и колко са затънали новите ни приятели.Знаели са!Но им е било в интереса да ни лъжат,че от там ще потекат реки от мед и масло,докато разпродават държавата,за да си напълнят личните джобове!Направиха го!За тях прехода свърши,те вземаха,каквото можаха.За нас остана беднотията,отчаянието и безизходицата.Преход ще има чак,когато се промени икономическия модел,който край глобализацията превзе целия свят и катастрофира.Но за момента политиците си правят оглушки и се опитват да го реанимират.Де да можехме като мечките да заспим до пролетта!
10 Май 2012 06:34
Ясен Бориславов
10 Май 2012 07:10
Опитвахме много да ви отворим очите, но вие, захласнати в глухия гъгнеж на празните Манерки "кой не скача е червен", скачахте и се опиянявахте от мисълта, че от утре вече сте капиталисти! И?! Какво "ох"?! Няма "не искам", няма "недей" - късно е, либе, за китка! А е още само края на първото полувреме!...
10 Май 2012 07:57
Този преход стана като прехода към комунизма. Все не идва светлото бъдеще.
10 Май 2012 08:01
хахахахахахахаха

"преходът"

23-4 години се прехожда от едно време продължило 45 не стига че се прехожда ами това било само "1вото полувреме"

на всичкото отгоре - лумпениадата възпитана тогава и на косъм не е мръднала - нито в мисленето, нито в реакциите

тези 23 години може да са "1во поколение" единствено и само ако под преход разбирате пълна промяна на поколенията по естествен път

Може би и това е реалността, но това просто потвърждение за онази приказка "трудно им увира главата"
10 Май 2012 08:13
Оти рИвете бе
Нъл искахте капитализъм по хамерикански. Там едни Ран и Ът. Монетаристична политика, либерализъм, глобализъм, средна класа и какво ли не. Тук непрекъснато има едни дето мечтаят за светлото капиталистическо бъдеще. Новото поколение искаше нови ценности за своята реализация. Същото беше и с поколението на комсомолците през 50-те. И те намериха своето поле на реализация в комунизма. Сегашното поколение пък в капитализньма. Отрацание на отрицанието - спомняте ли си Маркс и Енгелс. Ето ви това е капитализма за страни като България. Колкото повече продължава така наречения преход, толкова по-се сриваме надолу. Браво Ваньо браво Костов ни каза, че като стигнем дъното щели сме да се отхвърлим нагоре, като барон Мюнхаузен дето се е хванал за косата и се издърпал от блатото барабар с коня. Обаче дъното се оказа много наклонено и все не го стигаме.
Какъв е смисъла на този преход - единственото модернизация на нашият живот, пазарната икономика все пак внесе някои залъгалки - молове, повече стоки. За да има за повечто от народонаселението, обаче, сега или в близкото бъдеще е нужен остър завой наляво.
10 Май 2012 08:24
intel-in the ass
на всичкото отгоре - лумпениадата възпитана тогава и на косъм не е мръднала - нито в мисленето, нито в реакциите
тези 23 години може да са "1во поколение" единствено и само ако под преход разбирате пълна промяна на поколенията по естествен път
Може би и това е реалността, но това просто потвърждение за онази приказка "трудно им увира главата"

Чакай бе, нъл вие се пръкнахте с новите идеи. Ти си мръднал, а лумпениадата не е мръднала. Айде бе - демек ти си умния а другите глупави. Е па що не дойдеш да кажеш как и накъде да мърдат, като си толкова умен. Те мърдат според условията. Е като се промени поколението какво ще стане - нови безработни. Нали модерно мислещите съсипаха селско стопанство и индустрия и след това мърдай. Е къде да мърдаш. Ясно се вижда, че капитализма, като система не върви у нас, тя още по-зле е вървяла преди 1944г. "Као и да мърдаш, гъзо ти е все отзад", както казват шопите.

10 Май 2012 08:33
По принцип хубава статия, ама как да кажа.. много така отгоре-отгоре и драмата на хората на преден план.
Ясене, следващия път дай малко причини-следствия.
Ми така наречения преход беше старателно подготвен от 1985 нататък. Уж ни агитираха колко добре е соца пък всички (особено по-младите) бяхме убедени че в капитализма е истината и само да сменим системата (да дойдат американците) и ще караме мерцедеси и ще имаме по 5 телевизора.
Що така? Щото комунистите били тъпи? Да бе! Това беше поредната димка на прехода: тъпия селски секретар начело.
Какво ТОЧНО стана на 10 Ноември? Някой знае ли, щото аз не знам. Знам че моите деца ще ги учат че е имало революция и комунизма паднал щото хората искали свобода. Аз пък знам че искахме западни коли и шоколади. Някои хора явно са искали самолети и собствени заводи и те успяха!
Ясене, напиши и две три думи за конкретните печаливши да се изясни картинката.
И последно: крайно време е преходът да почне да се нарича "Трета национална катастрофа"; може и вместо "трета" - "последна".
10 Май 2012 08:47
Има сигурно множество отделни причини и сложни фактори, които действат върху картината в така неприятна сметлина. но има според мен една-прекалената идеологическа симулация, дори идеологическа поквара в българското общество. Идеологията първо се подбира като нова дрешка за публична демонстрация на съпричастност с властващите тенденции, второ бива преиначена за по-удобното носене и трето се превръща в ефективното оръдие за справяне с реалността.
Преди доста години бях поразен от това как абсурдната материалистическа диалектика беше "прихваната" от архитектите. Не бяха лоши, дори напротив-хванали са здраво занаята. но за диалог и помежду си и особено с "външната среда" ползваха матрите на тази идиотска идеология-особеуно това за преливане на количеството в качество и обратно.
Днес в качеството на този вид дрешка за външен свят работи либерализмът в най-окаеното си състояние.
А преходът ако го вземем все пак някак си в по-адекватна фора е културантропологически мит в рамките на европоценристка идеология. Тук съвсем не случайно се споминават 90-те, по точно самото начало, когато това ходене на евреите се оказа не само метафора но и прогноза за същото ходене тук и сега.
10 Май 2012 08:50
Знаеш ли марксе

Подобна статия ви гали по заблудите - много е удобно да свиваш рамене и "ама не съм Аз, системата е виновна" .

Системата - демокрацията, разчитат на разумния избор, на онези които гласуват не с емоция, а с някаква мисъл, с идея как може да се промени към по добро за тях. В бг точно това липсва - той дига 140 от лежанка, много му е харен анцунГа, и той е прост и ний сме прости въх какъв кеф.

ТоталитаризЪма напротив - разчита на пълно подчинение, съгласие, пасивност - "отгоре ще кажат"

Събери ги тези двете и ще си отговориш сам, защо демокрацията не ви върви и защо "добрите стари времена" изглеждат толкова привлекателни.

Хубаво е наистина някой от време на време да те гали по главичката и да казва как проблема не е в теб, форсмажора и т.н, реалността обаче е малко по в страни.

Толкова - всичко сами си го правим, за всичко ние сме отговорни. Лошото обаче че масата са научени как имат свобода да се правят глупости, личното няма значение - народа и общата (без)отговорност са прекрасна рецепта за прикриване но така е.
Нещата не са чак толкова сложни, но докато тези погрешни концепции не се изличат от съзнанието.... е мизерията ще е дълга за сметка на това продължителна.
Не може да мигрираш 23 години и да не си си научил урока. На това му се казва бавно увиране.10 Май 2012 08:56
Ето един пример за идеологическата практика "на прехода"
http://www.dnevnik.bg/analizi/2012/05/09/1822659_v_kakvo_viarvat_desnite/
10 Май 2012 08:57
Едва ли случайно парадигмални политици на прехода като Луканов, Доган, Костов, Първанов и настоящият премиер Борисов повече или по-малко основателно бяха подозирани в много тесни връзки с олигархични и сенчести, но реални центрове на власт.

Браво, Авторе! Спечели място на първия ред на Конгреса.

10 Май 2012 08:59
10 Май 2012 09:03
Преди 20г. един възрастен човек ми каза - скоро няма да се оправим - вървели сме 45г настрана,сега трябва да вървим 45г обратно и след като стигнем на пътя тогава ще тръгнем по правия път!
10 Май 2012 09:07
"Преходът" завърши през 2001.
Другото е от лукавия.
10 Май 2012 09:53
Спите и сънувате. И никой не вижда, че Царят е гол!
Няма пазарна икономика и не е имало и няма да има.
Стига с тия мантри за свободен пазар. Пазарът се контролира винаги - от държавата или от парите.
Преди имаше държавно регулирана икономика, сега има банкерско регулирана икономика.
С тая разлика, че в държавата поне тоя оня можем да изберем. В банките никога никого!
Така че нямаме демокрация, нямаме избори, нямаме свободен пазар.
Царят е просто гол! ОЛе, отвори очички!
10 Май 2012 10:08
Хаотична статия и като цяло доста слаба, въпрки отделните верни моменти в нея.
Няма смисъл едно по едно да опровергавам написаното, но за едно нещо си заслужава - това, че прехода не бил свършил. Ами то по тази логика след 1944-та е започнал един преход към социализъм, който така и не е завършил до 1989-та, когато започва един друг преход, който няма да завърши и след 100-200-300-... години. Нищо подобно - прехода завърши в България с приемането на новата Конституция на 13 юли 1991 година, която узакони вече фактически извършения преди това преход. Фактът, че повечето хора очакваха едно, а получиха друго, т.е. нищо, не означава, че прехода все още не е завършил и когато завърши и за тях от чешмите ще потече вино. Изминаха почти 21 години от завършването на прехода и би трябвало повечето хора вече да са разбрали къде ни отведе прехода, а не още да се надяват, че той не бил завършил.
10 Май 2012 10:13
Мдаа, оказа се, че капитализмът може да е изключително деструктивен обществен строй, когато се прави от бивши комунисти - справка България през последните 20 години. За тези хора основният мениджърски принцип беше "Бързи печалби на всяка цена, защото имам да купувам нова къща, кола, вила в Испания и ц*ци за секретарката", а върхът на бизнес-кариерата беше да приватизират едно предпрятие и да го нарежат за скрап, след като не са успели да намерят някой балама западняк да го купи.
10 Май 2012 10:20
Добър анализ! Само сравнението с петилетките ...нещо..През петилетките се създаваше...наистина - тоталитарно...национализация...лагери, нямаше мерцедеси и шоколади тоблерон. Сега се РУШИ. Всичко. С голяма сила. Не е преход, потъване е-към нищетата, духовна, материална и всякаква.
Един лек пропуск на автора-през тези 22г. за случващото се тук "помагаха" и разни външни сили....
Както винаги под подобни статии и тук се появиха редовните: " ми нали за това скачахте" и " българина сам си е виновен"---Не, не скачахме за това; и сами сме си виновни - ама не съвсем---бяхме излъгани. И продължаваме да бъдем.
Дали като останем българите стане населението 5 млн.(по Ран-Ът) ще има благоденствие??? Едва ли - 2/4 ще са цигани, останалите 1/4-пенсионери и само още 1/4(или още по-малко) ще работи за да изхранва останалите. Как ще стане това?
10 Май 2012 10:35
Не, не скачахме за това; и сами сме си виновни - ама не съвсем---бяхме излъгани. И продължаваме да бъдем.
Излъгани е точната дума - никой не обясни на българите, че капитализъм не означава непременно благоденствие, а бившите комунисти станаха първи капиталисти.
Дали като останем българите стане населението 5 млн.(по Ран-Ът) ще има благоденствие??? Едва ли - 2/4 ще са цигани, останалите 1/4-пенсионери и само още 1/4(или още по-малко) ще работи за да изхранва останалите. Как ще стане това?
Успокоявам се, че циганите никъде не са 2/4 от населението - те трябва да са далеч по-малобройно малцинство, в противен случай не могат успешно да паразитират. Иначе усилено вървим към население от 5 милиона, при което страната ни ще бъде изправена пред две алтернативи - територията ни да стане арена на активни военни действия, при което collateral damages ще са значително по-малко при 5 млн. население (ако някой изобщо го е грижа за тези жертви) или това остатъчно население по-лесно да бъде вкарано в гета и анклави, след като на наша територия се преселят други народи, бягащи от военни конфликти в други райони на планетата.
10 Май 2012 10:35
Предстои второ полувреме, в което ще се види дали можем да обърнем мача, или преходът ще се окаже прелюдия към националното възнесение.

С кого? С България на гражданите, Пес, Горд, Първанов?
Кой, авторе, кой?
10 Май 2012 10:45
капитализмът може да е изключително деструктивен обществен строй, когато се прави от бивши комунисти - справка България

В последните десетилетия капитализмът е навсякъде изключително деструктивен строй. Затова дойде онова движение от 99%.
Ако си забелязъл, там, дето има по-нормално разпределение на обществените блага, демонстрации няма.
Да си чел за Норвегия, Швеция?
Защо не си отворите очите. България възприе американския модел капитализъм и сега сме у блатото, обаче ония поне имат още натрупани ресурси, а ние и това свършихме.
И сме свършени.
Единственото спасение е кой накъде му видят очите, пък след 2-3000 години ще създаваме нова държава. Като евреите. Нали сме и толко умни.
10 Май 2012 10:49
България възприе американския модел капитализъм и сега сме у блатото, обаче ония поне имат още натрупани ресурси, а ние и това свършихме.
Не, Кайли, ако капитализмът ни беше американски, поне щяхме да имаме развит фондов пазар, а нашата фондова борса, с малки изключения, прави дневен оборот по-малък от този на големите хипермаркети. Нашият капитализъм е грабителски, посткомунистически, той дори не може да бъде сравнен с Дивия запад - американците оставиха ченгетата и перестройчиците да го направят такъв, просто защото нямаше на кой друг да разчитат преди 20-25 години.
10 Май 2012 10:54
Подобна статия ви гали по заблудите - много е удобно да свиваш рамене и "ама не съм Аз, системата е виновна" .

Боже, Боже, колко лична мъка, Боже.
-
Абе ти въобще наясно ли си, що е това обществото и че въпреки и произтичащо от всеки един, то всъщност е производно на взаимодействията, които поради многобройността, разнообразието и в голямата си степен на вероятностен характер формират нещо отделно от всеки един по отделно, което го детерминира, рамкира и насочва ? Някой му викат още обществена среда, която включва всички обществени системи - културна, стопанска, политическа, образователна и каквото се сетиш.
-
И вместо постоянно да плюеш народа, с повод и без повод, то се опитай поне малко да се повдигнеш до средното му ниво. Не че ще ти е лесно де.
10 Май 2012 10:54
RAKITA
10 Май 2012 11:03
а) човек който постоянно го лъжат не е жертва на заговор, а не особено умен. Няма абсолютно нищо достойно в това да заявиш "ааа - ама мен Пак ма излъгаха, въх" и да продължиш да си бъркаш в носа и да правиш същите грешки.
б) ако в нещото постоянно те лъжат - спираш да го правиш. Гласуването например не е задължително. Ако те лъжат, ако ти е сложно ....е изводът се налага от само себе си.
в) няма такова нещо като световна конспирация. няма и такова нещо като "всички беди и мошенници дойдоха с демокрацията". Извинете ама никой не е минал на 11 ноември през ноща да поръси територията с мошенници. Много е удобно да се мисли "не бяхме ние" но не истина - всичките мошенници и бабити днес, ОСОБЕНО онези от ранните години на прехода Са продукт на същата онази система по която така неутешно се реве. кой е виновен за това - демокрацията ли?
10 Май 2012 11:05
Какво постигна българското общество в политически, икономически, социален, демографски, културен и най-сетне в морален план?

Мисля, че Ясен е задал точния въпрос. .
За какво иначе човек се ражда, учи, живее и накрая умира, ако не е постигнал от всичко посочено нещо в повече?
Ако трябва да се въвеждат някакви количествени критерии /доколкото може/ за горните изброени, аз бих отговорил с една дума - катастрофа!
Ако все пак за политическия план може да се спори, най вече защото трудно ще се намерят обективни количествени измерения, то за другите числата са повече от мрачни.То и за политическите постижения - едната страна ще настоява, че целта е аха, аха постигната - ето, имаме многопартийна система, демек почти демокрация, аз не бих възразил на опонентите им, ако употребят аргумента, че разделяне на стадото на няколко части, противопоставянето му, от което следват само мучене, грухтене, ръгане и междукланови къчове, едва ли може да се нарече постижение.Още повече, в крайна сметка политическата система се сменя, за да подобри всички останали сфери.Е, щом са влошени /пак казвам - измерени с числа/, защо да се смята, че сме с постижения и в политическата сфера?
Да не смесваме тук желания, намерения, принципно правилни и утвърдени практики - с реално постигнатото у нас!
Нищо общо със световната практика.
Автора хвърля поглед и върху причините, но на мен ми се иска да добавя още една.Тя изплува за пореден път тези дни покрай спорове и дискусии, но всъщност винаги е присъствала в подтекста.За пореден път беше споменато, че социализма /или комунизма/ се е провалил, защото не е отчел заложения в човека егоизъм.Без да се спирам на елементаризма на такова обяснение, нито пък да го отхвърлям изцяло като част от причините, нито пък да се отнасям в спорове дали е имало в източна Европа социализъм/комунизъм/ изобщо, предпочитам да посоча една черта /човешка/, за която уви онзи строй в който живяхме има своя принос и на която черта според мен се дължат много от идиотщините сътворени в "обществото ни" /как ми се искаше да напиша -стадото/.
Не мога да намеря точния термин, но същността е, че строя в който живяхме възпита във всеки чувство на значимост.
Така!Не мисля за по важно е втълпяването, че ни е направил мързеливи или безотговорни.Да и това го имаше, но основната грешка /говоря само в план - човешки фактор/ми се струва именно - насаждането на чувството за значимост.Онова твърдение - дето всяка "кухарка..." и т.н....Ето - другаря стругар...той е Ударник, можещ, заслужаващ, умеещ...дайте да чуем какво ще каже другаря фрезист, нищо, че последния фъфли глупости, да се погрижим за карта за почивка на другаря тракторист, да дадем предимство на бригадирката - еди коя си...да се погрижим за....да опростим на...да създадем за...и така нататък - особено пък това се отнасяше и за т.н. низов партиен некадърник, на който не може да се посочват недостатъците, защото последния може да се обиди, засегне, а то не е морално така да мачкаме трудовия човек...
В резултат на това в маса глупаци се заформи чувството на значимост, можене, знаене, те умеят, а другите - ентелегентите, те са само лапачи и трябва да се презират.Защо бе джанъм се колебаехме /и продължаваме/ да наречем тъпия - тъп, независимо от възраст, пол, занятие, партийна принадлежност, позиция в обществото, религия, материално състояние...Или си го наричахме - но само на масата в къщи и пред ракията.И сега е така.
На 10.11.89, втълпилия си собствена значимост другар си хвърли партийната книжка /повечето я имаха/, обяви се за "демократ", заподскача по площадите, решил, че му е дошло времето да набие канчето на онези ентелегенти, дето са го управлявали до сега и съответно тръгна да събаря, разбива и унищожава всичко, сътворено дори и със собствените му ръце, само и само да си направи "чикия на собствената си значимост".Извинявам се на дамите за израза.
И тръгна да превзема света.За света - не успя, света имаше изградени предпазни механизми, но у нас - преуспя.
В края на първото полувреме, такива са резултатите, причини - разбира се много, опитах да добавя още една.
Нищо повече.
10 Май 2012 11:18
"Преходът" завърши през 2001.

Преходът никога няма да свърши, защото самият живот, самата история е един постоянен преход. Както някой беше казал - движението е всичко. А друг - всичко тече, всичко се променя. И особеното на това движение е, че макар и кривата му да е колеблива, то голямата посока винаги е една и съща и зададена още с "Големият взрив" - това е развитието на цялото, неговото уголемяване и усъвършенстване.
-
Колкото и да ми е неприятно да го кажа, то природата не се интересува от никой отделен човек, а от човечеството, като цяло. Тя се интересува от отделният човек единствено, като градивен елемент от цялото. Дотолкова, доколкото цялото не е възможно да съществува без отделните си елементи.
-
А това означава, че природата я интересува хармонията. Всяко действие, което руши хармонията и иска да излезе от системата на цялото естествено се "наказва".
-
За да не обяснявам много, то просто вижте примера с раковите клетки и образования. Какво правят те ? Започват "егоистично" развитие извън цялото, като по този начин го отслабват, то загива, а те заедно с него. Нещо, като прехода от последните 22 години, но не само в България, а въобще в западният свят.
10 Май 2012 11:20
Какво предстои?
Може би също толкова важен въпрос.Аз бих тръгнал пак от там, откъдето завърших предния си пост.
Като че ли малко преди края на първото полувреме "значимия" човек изглежда се беше налудял и постепенно му беше посочено мястото, полагащо му се на практика.Уви, оказа се, че можело още да върши поразии.Не сам и не от свое име разбира се вече, а като избере свой събрат, лумпен, идиот, на отговорен пост за тази цел./Какъв демократичен прогрес, а???/Страничните сеирджии, радващи се на простотиите на глупака, доколкото не го засягат пряко - няма да коментирам.
Та изглежда оттук нататък ще предстои решаването и на този проблем - как да се попречи на глупака, да възпроизвежда във властта себеподобни.Навярно ще е също дълъг и труден процес.Навярно ще се наложи да се пипа с бели и меки "демократични" ръкавици.Навярно, ще се наложи да се убеждават и европартньорите ни, че и задокеанските, че имаме изключителна необходимост от такъв предпазен механизъм.Ще бъде отчайващо трудно - едно, защото не съм сигурен, че външните ни нови братя искат точно това да се случи, второ, че трябва да има морално желание да се въведат коректни механизми, трето, че с мръсни ръце бели ръкавици не се пипат, а другите ръце засега са кът...
Както е казал поета - борбата е безмилостно жестока...щото става дума за съществуването ни като територия.Не като нация - вече не.Ако тази мъка не приключи с наместване на всеки лумпен, въобразил си собствената значимост, на мястото което му се полага - свършихме!
При това - под "наместване", аз не визирам репресивни мерки.Простичко - всекиму - според акъла, ценза ...абе всяка джебъ да си знае гьоля!По съвсем естествен и демократичен начин подбран!
Дали ще го решим този проблем, дали ще го признаем и визираме като проблем изобщо, дали ще се посочи като изключително важен...не знам.Знам само, че ако го пропуснем - финиша е у киреча!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД