:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 108
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

2 фондации ще строят приюти за кучета за своя сметка

Две неправителствени организации искат да построят за своя сметка приюти за бездомни кучета, ако Столичната община им предостави терени. Това съобщи кметът Йорданка Фандъкова пред "Дарик". Австрийското НПО "Помощ за животните" ще представи техническите параметри за приюта си. Другата организация - "Енимал Рескю", която в момента се грижи за приюта в Горни Богров, също е дала заявка за приют за 200 или 300 кучета. Фандъкова заяви, че има няколко варианта за терени, без да уточнява къде. "Четири лапи" предлагат да изградят мобилна клиника за масирана кастрация на кучета от рисковите райони като строежи и гаражи.

След като за тази година почина втори човек в София от нахапване от бездомни животни, Фандъкова обеща да прибере в приюти 4000 кучета до една година. В "Кремиковци" трябва да се отвори място за 1000 кучета, а на втория етап - за още толкова. Приютът струва 3 млн. лв. Първоначално той щеше да струва 6 млн. лв. След смъртния инцидент кметът обеща да увеличи екипите на "Екоравновесие" с още един, а до месец - с цели два. В момента има 7 екипа.

В момента столицата разполага с 4 приюта - в Горни Богров, "Слатина", Сеславци и "Лозенец". Всеки от тях е за около 500 животни, но в нарушения на изискванията в тях се гледат повече животни. В приюта в кв. "Лозенец" например живеят 266 кучета при капацитет 180. Въпреки това в последните години проблемът с бездомните животни се задълбочава.

ТЕ (НЕ) СА НЯКЪДЕ ТАМ

"Няма данни на територията на град София да пребивават безстопанствени кучета. Животните, които квалифицирате като такива, са кастрирани, обезпаразитени и ваксинирани против болестта бяс. Заслуга за това имат общинското предприятие "Екоравновесие" и фондация "Четири лапи". Това е отговорът на Агенцията по безопасност на храните на сигнал на столичанина Борис Вунчев от 2011 г., цитиран от "Дневник". В писмото си до институцията гражданинът настоява кметът да бъде санкционирана за кучетата по улиците. Сигналът е подаден, преди да бъде променен законът за защита на животните - според старите текстове до началото на т.г. всички общини трябваше да са се справили с бездомните кучета. После ГЕРБ удължи срока до 2015 г.
18
2113
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
18 Юни 2012 20:41
Прокуратурата спи!
Общинарите лукавстват!
Няма оставки.
Залъгване в "бъдеще време"!
Съучастниците се правят на разсеяни!

Отврат!
18 Юни 2012 21:01
Не разбрах колко народ е изнасилен от кучета, та искат да ги кастрират? Кучелюбците са за кастриране, не псетата, докато се развъждат кучелюбци псета по улиците ще си има....
18 Юни 2012 21:30
Чудесно! Да ги издържат за тяхна сметка без да ги пускат обратно и без да търсят пари от общината и държавата.
Така, както правят организациите за защита на животните по белия свят.
18 Юни 2012 23:17
10 лв. за предадено куче в приюта. 20 лв такса за да се изведе куче от приюта. На 30-тият ден от предаването в приюта, приспиване. Това е начина. Иначе ако скопяването е толкова ефективно, що не скопяват комарите и кърлежите, а ги трепят, въпреки че в наредбите изрично пише, че животните трябва да се скопяват и връщат там откъдето са взети. Що за кучетата може, а за кърлежите не.
19 Юни 2012 00:01
То в закона пише че да се причинява вреда на животно е престъпление, а да те скопят е дори по лошо отколкото да те убият!Пише също така че да изоставиш на улицата куче , пък било то скопено и обезпаразитено е престъпление, обричаш го на глад.Тези от екоравновесие са за в затвора, няма пускане , хванат ли псе да си го държат и хранат докато не умре!
19 Юни 2012 00:14
До Варадин: защото кучетата са животни, а комари и кърлежи са инсекти.Правиш ли разлика? Все едно да слагаш под един знаменател Човек и комар, мравка, калинка и т.н. . Но човек и куче - да . Те са от една и съща животинска верига/пирамида/. Като на върха на тази пирамида стои човека. Той е най-висшето животно. Впрочем, това трябва да ти е ясно от уроците по биология, ако си учил "правилно".
19 Юни 2012 00:26
Инсектите също са животни, това се учи в основното училище, не само бозайницие са животни а всички живи организми без растенията и гъбите.
19 Юни 2012 01:46
Явно с тия кучета е голяма далавера щом толкова хора и организации са намесени?
19 Юни 2012 09:13
Съществува само една "фондация" , която набързо и с кеф ще се справи с бездомните псета и тя се казва СЛРБ ! При това ще го направи по Закон и напълно безплатно. Е, рушвет за общинарите няма да има , както и "фандък" за пишман екозащитниците.
19 Юни 2012 09:54
Какво от това, че някакви т.нар. организации искат да отглеждат помияри на общински терен, след като това изобщо не решава проблема с улични псета?
19 Юни 2012 10:13
"кметът да бъде санкционирана"
това на какъв език е???
19 Юни 2012 10:44
Не става ясно ИЗДРЪЖКАТА за ЧИЯ сметка ще е?
19 Юни 2012 12:14
Проблемът е лесен за решаване:
1. Прибират безстопанствените кучета в приют за 14 дни.
2. На 14-я ден, ако никой не го е осиновил - приспиване.
3. Осиновителят, преди да си вземе кучето от приюта отива в районната администрация и го регистрира като стопанин и с документ за регистрацията си го взима от приюта.
4. От регистъра се отписват само кучета, за които стопанинът им е донесъл документ от ветеринар, че кучето е починало, а до този момент собственикът му да му плаща данъка.
19 Юни 2012 12:42
СЛРБ не може да действа в населени места, но извън тях дори много съвестно си върши работата, куче без спъвачка на краката се отстралва по закона за горите е вреден дивеч , затова помиярите ги няма извън градовете.
19 Юни 2012 12:43
Май докато не нахапят и някои от общинарите и народните избранници, кучетата няма да бъдат махнати от улиците и градинките на София. Не останаха хуманни лекари, а кучешките ще се увеличават, както и броят на бездомните кучета. Никой не се интересува от хората - бедни, стари, млади. Аман от кучета! Хора няма ли?
19 Юни 2012 16:23
Ех, най после разбрах ... Кастрираните помиари не са безстопанствени, те са наши. Те се стопанистват от всички нас :о) Гениално. Искат да ни кажат че ние сме си виновни.
19 Юни 2012 16:30
"... човек и куче - да . Те са от една и съща животинска верига/пирамида/."
.
Искаш да кажеш "хранителна верига". А сега уточни кой кого яде.
19 Юни 2012 16:31
Май докато не нахапят и някои от общинарите и народните избранници,

Няма как да стане защото изброените ходят с гардове автомобили пищови.Да му мисли раята дето се моли да преживее днеска.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД