:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 246
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Еколози и инвеститори почнаха пазарлък за цената на ски пистите

Последният предложен компромис е временно изключване на терени от горския фонд за строеж на зимните съоръжения
Снимка: БУЛФОТО
След 4 дни протести на Орлов мост в неделя вечерта участници в събитията се върнаха на мястото, за да засадят цветя - там, където са били изпотъпкани.
Еколозите и държавата тръгнаха към сближаване на позициите си, но инвеститорите остават твърдо против компромисния вариант. Това стана ясно вчера след втора среща на спорещите страни при премиера Бойко Борисов, който също се включи в нея въпреки заканата от почивните дни да вдигне ръце от закона.

Продължава да няма решение по най-спорната точка в преговорите - застрояването на горски територии без промяна в предназначението на земята. Този текст беше записан във върнатия от президента закон и щеше да освободи инвеститорите от таксата за промяната и от нуждата да купят имота, тъй като при изключването от горския фонд държавата е длъжна да продаде терена. Именно отпадането на таксите беше причина за основното недоволство на еколозите, които настояваха да се запази старият режим.

Вчера коалиция "За да остане природа в България" предложи компромисен вариант - временно изключване на терени от горския фонд, заедно с отстъпеното право на строеж. Така инвеститорът ще получи право за 30 години да ползва земята и да строи на нея, след което ще я върне на държавата. Този режим ще запази и таксите. "Не можем да спрем живота, въпросът е да има такса за промяна на предназначението, която да отива за ново залесяване."

Земеделският министър Мирослав Найденов добави от себе си, че ще се търси такъв вариант, в който таксите да бъдат намалени или признавани за разход на инвеститора. Въпреки тези обещания обаче представителите на сдружението "Природата за хората и регионите" не се съгласиха с предложения вариант. Според тях промяната на предназначението отново ще струва милиони, ако територията е голяма, което обезсмисля всякакъв инвеститорски интерес. Според Филип Цанов тази "частична приватизация" е като покупката на апартамент, който след 30 години трябва да върнеш.

Преговорите ще продължат тази седмица чрез поредица от публични работни срещи в МЗХ и НС. По другите три въпроса - за горската сеч, вече има съгласие и на инвеститорите, и на еколозите, и на държавата. От името на депутатите Десислава Танева обяви, че ГЕРБ ще подкрепи президентското вето върху закона.

За пръв път от началото на протестите вчера се чу реакция и на главния виновник за тях - "Витоша ски". Петър Петров от ръководството на фирмата собственик на ски пистите на Витоша коментира пред "Дневник", че предложението на природозащитниците е "смешно". "Не може временно да се променя статутът на земята. Това означава държавата като собственик на терените сама да плаща на себе си за временното преобразуване на гората," заяви Петров и предупреди, че фирмата няма да пусне лифтовете над София, преди да види исканите от нея законови промени обнародвани. "Това е технически въпрос, който може да бъде решен с промени в нормативните актове. Днес получихме съгласието на министър Найденов, но Петров не е съгласен. По същия начин, когато "Витоша ски" поиска поправката, от агенцията по горите казаха, че лифтовете и сега могат да работят, но от фирмата казаха - не могат", отвърна Тома Белев.

В следващите дни се очертават поредица от протести в София. Днес Борисов забрани на "За природата и хората" да протестират в центъра на столицата, но в сряда привържениците на "Витоша ски" заплашват да докарат ратраци (снегоутъпкващи машини) на жълтите павета. Пак в сряда, но вечерта еколозите канят скиори и сноубордисти на шествие. Без да е ясно защо протестират, редовно блокират пътя за Гърция и планинските общини. "В обхвата на Закона за горите не попадат националните паркове, какъвто е Пирин", обясни Тома Белев.

Покрай спора излязоха и нови интересни факти. Вчера "Медиапул" разпространи информация за скандални преференции за най-висшите кадри във властта, предлагани в Пампорово. Според информацията министър-председателят, министрите, народните представители и членовете на техните семейства са имали право на безплатни лифт карти за дневно и нощно ползване на всички съоръжения в курорта през сезон 2010/2011. Заповедта за това е подписана от изпълнителния директор на "Пампорово" АД Мариян Беляков, а картите за властта са се издавали след задължително съгласуване с Цветелина Бориславова, която е мажоритарен собственик, или прокуриста на СИЕСАЙЕФ Диян Станчев. Не е ясно дали преференцията е важала само за един сезон или е редовна практика.



НА ВТОРИ ПОГЛЕД

Междувременно въпреки че и в случая упражни правото си да спира закони, президентът Росен Плевнелиев не успя да изрази ясна позиция по казуса. С налагането на ветото дадох шанс както на едната, така и на другата страна - вместо да блокират пътищата на България, да се съберат заедно в парламента и да намерят заедно решението, каза президентът. Той обясни, че ще бъде на страната на регионите и е категорично "за" ски туризма, сноуборда и всички, които по екологичен начин могат да използват природните дадености. "Познавам региона на Банско много добре. Преди да има писти, половината от населението се занимаваше с незаконна сеч. Когато дойдоха пистите, посегателствата в горите намаляха", коментира президентът.



КРИМИ

В сутрешния блок на Би Ти Ви вътрешният министър Цветан Цветанов заподозря, че сред "бременни и майки" на протестите срещу Закона за горите на Орлов мост са се спотайвали лица, които са част от криминалния контингент на България. Цветанов попита още къде бяха протестиращите, когато се застрояваше Слънчев бряг, без да вземе предвид средната възраст на младежите - 20-ина години. Полицията също строго се придържа към позицията на началника си. В неделя служителите на реда демонстрираха коренно различно поведение към протестиращите инвеститори. По разкази на очевидци полицията повече е охранявала незаконната блокада на международния път Е-79, отколкото да се опитва да я разпръсне. В София всяка вечер при протестите на Орлов мост имаше сблъсъци.



Борисов: "Никакви лобистки интереси няма при нас. Никакви"



След ветото на президента аз няма да дам на депутатите да гледат този закон до тогава, докато не дойдете с ясни предложения. Ще си подготвим нов закон за държавните предприятия, за да могат да работят държавните горски предприятия. Ходете на ски в Австрия, ходете където искате, нека там да инвестират, тук вие ще ми кажете откъде ще ви дойдат заплатите и пенсиите.

В политиката съм 12-13 години на различни постове, върху името ми не съм дал думичка да се каже и това ми е силата в политиката. Никакви лобистки интереси няма при нас. Никакви. Освен здравомислещите хора, които считат, че не е лошо в България да има и зимен туризъм.

С цялото си уважение и разбиране към вас, и едните, които искате и вчера затваряли пътя, и другите, които затварят Орлов мост - това не е демокрация. За нас са гласували милион, да ги изкараме да затворят пътищата, защото пък те не са съгласни с нашите политически опоненти!? Нима не ви приех и не стоях тук колкото искахте в петък, за да се получат тези кървища и да се бият хора по Орлов мост вечерта. Не ви чува властта, не ви приема, няма демокрация, нямате чуваемост ли?! Защо да си цапам партията и да давам възможност на олигарси, на агенти от Държавна сигурност, журналисти, които се изявяват за демократи?! С кое сме били диктатори?! В кое, в едно нещо?! Че това, че всеки ден даваме спортни зали, магистрали, мостове, пречиствателни станции и си строим държавата и е видно - погледнете. Искат да я направят като Гърция, да я направят, само че аз не искам да участвам в това.

Най-честно ви казвам, абсолютно приемам всичко, свързано с екологията. Природата наказва урбанизацията на света и ние трябва да я пазим като зеницата на окото си.
СНИМКА: БГНЕС
След като Симитли се обиди, че Банско и Разлог блокират пътя за Гърция в техния район, вчера Е-79 затвориха жители на Сапарева баня и Дупница.
33
3381
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
33
 Видими 
18 Юни 2012 19:51
Пак ще кажа, че не са нужни пазарлъци и надвикване, а разбиране на основни неща:
1/ Планините са общонародна собственост
2/ Представляват ограничени естествени ресурси, чието търговско ползване е вид естествен монопол
3/ Търговското им ползване, следователно, се извършва при условията на всеобщо предлагана и държавно регулирана услуга
4/ Предоставянето на права за изграждане и експлоатация на ски-съоръжения следва да се извършва въз основата на лицензии
5/ Лицензиите се издават, контролират и отнемат от Държавна комисия за регулиране на дейностите в планините.
И пак ще попитам: "Къде е гражданското общество? Толкова ли е сложно да се изработи смислена и разумна позиция по какъвто и да е проблем?"
За опозицията, на която плащаме за тези неща, изобщо не питам - тя отдавна е умряла. Но докога ще чакаме за всичко на един Борисов? Много е комфортно и удобно да обвиняваме само него, но по този начин не признаваме ли собствената си пълна безполезност?
18 Юни 2012 20:24



Този Петър Петров като собственик на Витоша ли се явява? И държавата ли няма механизми да го накара да се гъне като червей? Само документите по приватизацията да се проверят по основно,да не говорим за инвестиционните задължения, ама се държи сякаш всичко му е пряко наследство още от Абдул Хамид.Всички от една копаня лочат-там е проблема.
18 Юни 2012 20:25
Не ми се моткайте повече, да не додеме авджиите с чифтетата.
Няма ли гора - няма дивеч!

18 Юни 2012 20:27
Днес получихме съгласието на министър Найденов, но Петров не е съгласен.

И ще бъде несъгласен, докато естествен монопол се "регулира" с негоден закон. И ще си слага Петров каквито си иска цени за лифт-картите, и ще пуска лифтовете само когато му скимне. Все едно енергото да пуска тока на когото и когато си ще, а после да се самонаграждава с цени по 1000-2000 лева за мегаватчас.
Братя еколози, зелени и други протестиращи, наистина ли не разбирате за какво става въпрос?
18 Юни 2012 20:38
Абе, не ни ли убеждаваха къколозите, че инвеститора бил Цеко?
18 Юни 2012 20:38
Точно 190 400 акции в Първа инвестиционна банка (ПИБ) притежава председателят на управителния съвет и генерален директор на бТВ Вики Политова - показа проверка на “Биволъ”. Тя е съпруга на Евгени Луканов - член на Надзорния съвет на ПИБ и бивш дългогодишен изпълнителен директор на банката. Един от собствениците на банката е Цеко Минев, а банката има голяма собственост в ски-курортите Банско, Витоша, Боровец и Разлог.

Пълният текст : http://www.e-vestnik.bg/
18 Юни 2012 20:51
Според Филип Цанов тази "частична приватизация" е като покупката на апартамент, който след 30 години трябва да върнеш.

За каква "покупка" на българска планина става дума, бе, вие изобщо чувате ли се какви ги плещите? Що не продадете на ЧЕЗ Ларгото, Батенберг, Царя и пл. "Народно събрание"? "Основанията" за това са къде по-големи - и най-запаленият скиор сред управниците се пързаля двайсетина дена в годината, ама ток ползва непрекъснато
18 Юни 2012 21:03
Какво казват "инвеститорите" - че исканията на тези от Орлов мост не им давали да инвестират?
И сега могат да инвестират, само да сменят "земята". А да - за това има държавни такси, а те искат да "инвестират", без да дават пари.
А това, че се дават преференции само за писти и съпътстващи съоръжения не е ли малко нагло? Защо друг, който реши да строи нещо друго в Онези земи трябва да плаща за "смяната"?
Ако са толкова честни и равни - или на всичките да им дадат право да застрояват без да плащат или всички да си плащат.
18 Юни 2012 21:25
Подробностите не са толкова важни, защото винаги ще останат обидени и ощетени. Важно е да се изградят зимни курорти и не само - едно саниране базата на БТС- хижите е наложително също. Планинарството е спорт, планинарството е здраве и то в национален мащаб. Доган имаше интерес да прокопае пропаст между българите и планината, за да могат неговите башибозуци-брадвари да безчинстват на воля в горите, необезрокоявани от лоши очи. И обратното, а представете си някъде между пистите, в разгара на ски-сезона, да се запретнат читаците да секат с верижните триони ?! Мислете преди да ви засмуче улицата в поредната креслива простотия.
18 Юни 2012 21:34
Не чувам от т.нар. "инвеститори" защо за тях да няма концесии.
Концесиите са точно затова - да не се приватизират дадени ограничени ресурси, а да се стопанисват все пак на пазарни принципи.

И ще повторя за не знам кой път - Бойко Борисов губи от всеки изминал ден в който се оставя да бъде асоцииран с туристическата мафия.
Губи МНОГО. Има най-много седмица-две преди да почне да губи сериозно рейтинг.
18 Юни 2012 22:30
Вече е АБСОЛЮТНО сигурно, че на територията нещо, някъде много сериозно се краде. И това е извън Цеко, Цеца, Боко и Цоко, т.е. тези лица със сигурност участват, но не точно със ски писти и други шменти капели. За да се пускат толкова много димки наведнъж, залогът е ОГРОМЕН. Боко Тиквата винаги така прави.
18 Юни 2012 22:32
Не чувам от т.нар. "инвеститори" защо за тях да няма концесии.

Не концесии /права за експлоатация, при това прехвърляеми/, Емакс, а ЛИЦЕНЗИИ! - разрешения за точно определени дейности.
Разликите между "промяна на предназначението/покупка", "концесия" и "лицензия" са като да имаш 18-годишна дъщеря-красавица, а дойдат да я искат трима. Първият - да я купи, вторият - да я експлоатира 35 години, а третият - да работи за фирмата му нещо почтено.
А както отбелязва и газетата в заглавието, пазарлъкът между т.нар. "инвеститори" и т.нар. "зелени" се върти все около варианта за купуване на дъщеричката. Щом и Дайнов е там... Което пък мен лично ме навежда на мисълта, че е време и едните, и другите да изядат по един як бой.
18 Юни 2012 22:46
И като се замисля, няма по-крупна и ачик-ачик кражба от бондовете които Дянкоу ще емитира за да ги плащаме с пенсионните, здравните и десетките други рекети които ТЕ насилствено прибират. Дянкоу се е засилил да надмине крадеца ококорен Милен Велчев и успява, за съжаление
18 Юни 2012 23:21
Проф. Евгени Дайнов: Законът за горите беше последната капка в един много дълъг процес на картелизиране на държавата
18 юни 2012 - Натисни тук
18 Юни 2012 23:41
И като се замисля, няма по-крупна и ачик-ачик кражба от бондовете които Дянкоу ще емитира


Сърди се на Тодор Живков и БКП че банкрутираха държавата с 10 милиарда долара дългове, които Дянков се опитва да разсрочи с нова емисия.
18 Юни 2012 23:47
Винаги се смея, когато по-несръчната мафиотска структура, маскирана зад наивни младежи, реве срещу по-сръчната.
19 Юни 2012 03:08
Сърди се на Тодор Живков и БКП че банкрутираха държавата с 10 милиарда долара дългове, които Дянков се опитва да разсрочи с нова емисия.



Eб@л съм ти "държавата" дето ще я банкрутират едни пикливи 10 млрд.!

Братята гърци опукаха 300 млрд. (ойро при това), получиха подбутване поне още толкова и доста добре поминуват... Братята поляци им изтриха няколко пъти по толкова, още в зората на избухналата демокрация. А другарихте хамериканци 10 ТРИЛИОНА ги имат за нищо и беха изплюскали още преди да инсталират тъмносиния Барак Х
усеин Обама...
Аве къде ви намират такива, активистите Кутев и Цецооуу и другите прости другари плачат за насилствена смяна...
19 Юни 2012 06:22
ЦВЕТАНОВ, ПИТАМ ТЕ ОТКРИТО-ПОДОЗИРАМ, ЧЕ КРИЕШ ГАЛЕВИ!! КЪДЕ СА БРЕ, МОМЧЕ!! КЪДЕ СА, ЧЕ НАЛИ ЗАТВОР ГИ ЧАКА!-остави бременните женички на мира, те имат общо с някакви твои въображаеми тъмни сили, колкото Галеви са на топло!! тоест,нищо общо ако не си разбрал!!
19 Юни 2012 06:42
А бе аз ли съм прост или някои тук се гъбаркат с народа и земята (планините и полята) му?
Какви "зелени", какви "еколози" са привикани на преговорите? Тук над мен е казано какво трябва да се направи.
Няма собственост върху земята и горите! Това е измишльотина за залъгване на хората да работят земята и ползват разумно гората. Щото като е "твоя" имаш повече грижа за своето, поради собственическия нагон на човека. То и жени (дъщери) се купуват по света. Но у нас вече не е така. Не че няма разходи по задомяването, но не е покупко-продажба.
Да не сме само ние на тоз зор? По света има достатъчно примери как е решен въпроса. Земята (планината и полето) си остават държавна собственост временно (30 години са напълно достатъчни да си върнеш капиталовложеноето и да излезеш накрая на печалба) предоставена за ползване от инвеститора. Някои обаче искат с чужда пита да направят майчин помен, да заграбят земите и планините за себе си даром!
Е, това е образцово нахалство!
Не вярвам днешните млади да си кротуват, както подсмърчахме ние, когато ни смъкнаха ризата от гърба. И понеже беше само една, съшита при "народната власт", останахме голи насред "реалните граници".
Не се ли разбра, че работата не опира до окупацията на Орлов мост, а до Протеста като факт. Хората не искат да ги баламостват повече ни управляващи, ни "инвеститори". Искат да се гради свят, в който да живеят човешки, здрави и с радост в душата!
.
ББ се усеща, че ще му гори чергата, покрай неговата и на господарите му. Но вътре в себе си още сеща потеклото си на нормален човек и му се иска да може да я докара до "и вълка сит, и агнето цяло", но... Или си каракачанско куче или си хиена. Кучето и децата могат го милва, хиената излапва всичко, до което се докопа.
Защо ли си мисля, че този път господарите са улучили "погрешното" куче, защото май ми се иска да е така...
19 Юни 2012 08:12
нужно ни е радикална промяна на отношението към земята ни българска/ тя, цялата и тая под къщите ни и тая по върховете на планините , горите , обработваемите площи, дворовете ни и всякакви там парцели да е държавна държавна/ тогава отпада нуждата ототчуждения при изграждане на пътища, летища ,язовири разработката на полезни изкопаеми, при обработваемата земя земята да обяви стройни концесии, защитаващи държавния интерес и интереса на работещите в земеделието/ по същия начин да се процедира и с горите, туризма и природните резервати и паркове/
19 Юни 2012 09:30
Eб@л съм ти "държавата" дето ще я банкрутират едни пикливи 10 млрд.!


О, няма проблем. Плащай тогава, като ти се струват малко 10 милиарда от Бай Тошо...
Аз само ти обяснявам от къде идва сметката... че май си забравил.
19 Юни 2012 10:44
Извинявайте, ама скиорите не са планинари.
19 Юни 2012 11:40
Всъщност истинския проблем го създаде земеделското министерство с въвеждането на такса от 35 хиляди лева на декар при смяна предназначението на гората. Тези пари са много повече от стойността на земята и правят всяка инвестиция икономически неизгодна. Освен ако целта на инвестицията е да се изперат незаконни пари.
Това е.
Тази такса спира не само лифтовете, тя спира всичко - добив на подземни богатства, построяване на електропроводи и т.н. и т.н.
Между другото - преди години при всичките тези дейности не се искасе смяна на предназначението на земята.
19 Юни 2012 12:18
Аз само ти обяснявам от къде идва сметката... че май си забравил.

И от там идва сметката, ама не съвсем. Имало едно време едни брейди облигации, които са непрякия наследник на тодоровите заеми, ама били в долари и били за малко по-дълго временце. Това не се харесало на едни юнаци с умни калпаци и те решили да "преструктурират" дълга. Докато "преструктурирали кацата с мед" малко медец полепнал по ръчичките им и по ръчичките на други помощници, и новите евро кацички се оказали по-близичко и по-мънички. Ама накрая всички били щастливи, пили и яли три дни и три нощи на едни монакски яхтички.
такива ми ти работи
19 Юни 2012 12:34
Цветанов попита още къде бяха протестиращите, когато се застрояваше Слънчев бряг


Говориш щуротии бе, Цецо! Клишето за предишните лоши тук не върви. Значи ли, че щом вече сме осрали Слънчев бряг можем да направим същото и в планините?
Ценни мнения на Внимателният и Локи, вижте ги!
19 Юни 2012 14:15
Имало едно време едни брейди облигации, които са непрякия наследник на тодоровите заеми, ама били в долари и били за малко по-дълго временце. Това не се харесало на едни юнаци с умни калпаци и те решили да "преструктурират" дълга.


Може и да е полепнал малко мед, но:
1. Лихвите по евро-облигациите бяха доста по-ниски от брейдитата.
2. Нямаше възможност да се платят брейдитата по комунистическите дългове
3. Мисля, че не отричаш, че това което сега емитира Пицко е за покриване на дългове от времето на Живков.
19 Юни 2012 14:38
Тъй де, и аз като фотона да попитам - бе аз ли съм толкова прозд или нищо не разбирам?
И държавата /приматья/ и Цеко искали да строят писти, че да се радва народеца!
Перфектно!
Държавата /не приматья/ има гори и планини, а Цеко /проклет да е/ има пари.
И двата временни на този свят примата имали желание.Ми да направят АД, апорт от държавата - земя, Цеко кът има много инвеститорски напън - пари и да почват, що не?
Отворен търг за правото на строеж, отворена дискусия дали да се прави това за конкретни земи и да се дава право за учредяване на АД през парламента, отворен търг за извършване строителните работи и файнъли- а да видим кой колко е дал в проекто и оттам - акции в АД-то.
Мдааа...
Ама -НЕ!
Бойко Борисов, който също се включи в нея въпреки заканата от почивните дни да вдигне ръце от закона.

Комисионнтите, комисионнитеее...никога не ги папайте предварително!
п.с.съвет не към изгорелия примат, а към останалите "комисионери"!
19 Юни 2012 15:29
Еколози и инвеститори почнаха пазарлък ...


Темите са принципни и не се решават с пазарлъци:
- опазване на природната среда и биологичните видове,
- отрязване на възможността с пари от бюджета да се спонсорират "инвеститори".
19 Юни 2012 17:10
А коалицията Да остане природа в България с к'во друго се занимава? В политиката шсе пробва ли, какви са им мотивите за протеста, както и на тези от антипротеста?
Виж това със засаждането на цветя-бива, дано да не е само заради снимка във вестника.
Симитли,
19 Юни 2012 17:22
.
19 Юни 2012 20:09
...заяви Петров и предупреди, че фирмата няма да пусне лифтовете над София, преди да види исканите от нея законови промени обнародвани.

Аууу... тоя бих го разчекнал (образно казано) ако имах власт... това да не му е бащиния? Тия лифтове той ли ги е строил? Пиирас мършав! И да знаете - на каквото и да се правят сега от Гроб и БатВиБойко, то ТОЧНО те му позволиха да мъчи и рекетира всички в София цяла зима...
19 Юни 2012 20:58
Времената ли са криви - или хората?
Мирела Иванова за DW Натисни тук
20 Юни 2012 04:04
"Петров и предупреди, че фирмата няма да пусне лифтовете над София, преди да види исканите от нея законови промени обнародвани". -
НАГЛО! ДА ВЪРНАТ ЛИФТОВЕТЕ НА СОФИЯНЦИ! ОБЩИНАТА ДА ПРЕДПРИЕМЕ ДЕЙСТВИЯ ЗА РАЗВАЛЯНЕ НА ВСЯКАКВИ ПРЕДИШНИ СДЕЛКИ ЗА РАЗПОРЕЖДАНЕ С ТЕЗИ АКТИВИ, КОИТО ПО ХАРАКТЕР СА ОБЩЕСТВЕНИ!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД