:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,369,673
Активни 58
Страници 5,093
За един ден 1,302,066
Ало, Ваньо

На страха "ушите" са много дълги

Вместо обещаните от премиера преди година и половина кардинални промени в Закона за СРС бе отчетен ръст на подслушването от 26% и 17% намаление на ефективността
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Премиерът Борисов все се оправдава, че Михаил Михов бил човек на Първанов и БСП, но той не можел да откаже на молба на президента. Иначе не познавал Михов. Снимката е правена в периода, когато Борисов се обажда на Ваньо Танов за "Леденика". Приживе Михов твърдеше, че на никого не се е обаждал да търси протекции. После почина. А Първанов призна половинчато за разговора с Борисов.
Има една странна сянка, от която Бойко Борисов няма да може да избяга. И тя не е на неговия благодетел Симеон Сакскобургготски, който го вкара в политиката, нито пък на любимия му Тодор Живков, който му дал уроци по управление, докато бил охраняван от "Ипон".Сянката е на Михаил Михов, известен като Мишо Бирата -покойния шеф на бирена фабрика, опитал се да осуети проверка на митницата с личните протекции на министър-председателя Борисов. Темата стана гореща в началото на 2011 г., когато излезе аудиозапис от разговор на премиера с шефа на митниците Ваньо Танов, в който Борисов му нарежда да спре митническа проверка на пивоварна "Леденика", свързвана изцяло с Михов.

Нещо, което би се превърнало в страхотен скандал в демократична държава. И то само с един-единствен възможен изход. Но не и в България.

Тогава българският премиер разигра театър, като обяви, че ще направи всичко възможно да изпрати записите в чужбина. "Ще направя така, че ако мога да взема достоверни записи, да опитам да ги пратя за изследване в чужбина, защото тези, които се занимават с монтаж, знаят колко опасно може да се случи в едно изречение да се поставят или махнат думички". Така той в прав текст обяви, че според него записите са манипулирани. После забърка такъв словесен гювеч, че накрая излезе, че е жертва на чудовищен заговор, организиран от Държавна сигурност, от вражеския тогава РЗС, търговците на горива... Чак близо година по-късно прокуратурата обяви, че според експертиза става дума за презапис от истински, на практика неманипулирани записи от телефонно подслушване, разрешено законно по закона за специалните разузнавателни средства и изпълнено от техническата служба на МВР. Тогава обаче премиерът си замълча.

А преди седмицанай-изненадващо си призна, че е казал всичко,което и без това се чува повече от ясно на записа. С едно изключение - имало някаква много здрава ругатня, която отправил спрямо президента Георги Първанов, но била изчезнала от записа.

"Аз си спомням много добре как казах няколко нецензурни думи, които ги нямаше в записа. Президентът ми се обади и каза, че митничарите правят безобразия и с няколко леки пипания разговорът придобива съвсем друг характер. Но помня една голяма ругатня по линия на президента и я нямаше в записа. Щото от това става ясно, че той ми се е обадил, а

аз този Мишо Бирата не го познавам, той си беше на Първанов приятел, на Румен Петков", каза Борисов в пореден опит да обърка не само обществото, но и самия себе си с обясненията си.

Но този път той не отрече разговора с Танов и внушението, че наистина се опитва да му въздейства: "Но нямаше как да не реагирам, след като президентът ми се обади и ме помоли. Не че е правилно,не е трябвало да го правя, но съм си такъв,всеки има своите грешки, прекрасно знаейки, че на Танов телефонът е под контрол". Което прави нещата още по-страшни, защото демонстрира усещането си за пълна безнаказаност.

След като една година чакахме Борисов да признае, че такъв разговор е имало, новото е, че от този разговор нямало нито едно последвало обстоятелство, неизвършена проверка или прикрита проверка. Единственото последствие бил публичният шамар, който получил. Нещо, което изобщо не е така. Защото с две думи той признава, че е спрял митническа проверка на предприятие с отнет лиценз, което е хванато да работи и след това. Както и че е напълно редовен записът от разговора, в който иска съотборникът му Вучката да работи на по-добро място в митниците.

Прокуратурата продължава да не вижда проблем

Когато преди това гръмна скандалът, същият този премиер заобяснява как управляващите и неговата партия ГЕРБ ще направят тутакси кардинални промени в закона за специалните разузнавателни средства (СРС). Че наистина се подслушва и следи много. Че не трябва вътрешният министър да контролира този процес и че лично Борисов ще поиска главният секретар като най-висока професионална длъжност в МВР да се занимава единствен с исканията за СРС. Че не трябва да има изтичане на информация, че има рекетиране с такива данни... Година и половина по-късно няма никакъв резултат. Все едно, че не е имало такова обещание. Единствено преди няколко дни заедно с признанието, направено пред блогърите Асен Генов и Константин Павлов - Комитата, че е говорил за Мишо Бирата, премиерът обяви, чеМВР не може да има такъв независим главен секретарБорисов бил единствен и очевидно незаменим. И че всеки друг можел да манипулира събраното чрез СРС. В присъствието на Цветанов той на практика заяви, че Цветан Цветанов и Калин Георгиев не стават и манипулират данни, събрани с подслушване. Но какво от това? Отдавна не само най-приближените му свикнаха Борисов да говори каквото му падне. Щом няма последствия, дори в случая, описан по-горе, когато става дума за съставомерни твърдения и действия.

През времето, когато според клетвите му трябваше законово да се ограничи използването на СРС, МВР се е развихрило точно в обратна посока.

През 2011 г. министерството е използвало 26% повече СРС в сравнение с 2010 г. Това показва докладът на парламентарната подкомисия за контрол на СРС, който бе обсъден наскоро от правната комисия в НС. Документът е подписан от членовете на подкомисия, в която има представители на всички парламентарно представени партии.

Ръстът на СРС, от които главно се използва подслушването. Оказва се, че миналата година са подслушвани или следени 7881 българи, или с 30% повече от 2010 г. В същото време осъдените на базата на доказателства, събрани чрез СРС, намаляват, и то с цели 17%. Ротационният председател на подкомисията за контрол на СРС Михаил Миков (БСП), който е и бивш вътрешен министър,определи като "взривно" нарастването на исканията и за телефонни разпечаткии трафични данни, което върви по друга процедура. През 2011 г. те са били общо 74 000, а отказите на съдилищата са под 1.5%. Миков заяви, че подкомисията е неспособна да упражнява контрол върху тази дейност, защото не се водят достатъчно подредени регистри. Големият проблем е и обстоятелството, че съдилищата на практика не отказват искания за използване на СРС-та. Затова и сега се предлага всяко разрешение на съдиите да се аргументира подробно.

Изводите на парламентарната подкомисия са, че СРС-та вече не се използват в изключителни случаи, а са най-често използваното средство за събиране на доказателства в България. Преди четири години Европейският съд по правата на човека излезе с препоръки към страната ни да направи голяма реформа в тази област. Нищо не е направено и до момента.

"Да, както поднасяте цифрите, има леко завишаване, но трябва да ви кажа, че резултатите в борбата с организираната престъпност са в пъти повече и това много ясно се отчита от тези, които са компетентни да коментират какви са резултатите - Европол, ОЛАФ, Държавният департамент", твърди сега вътрешният министър Цветан Цветанов, за когото 26% е "леко завишаване".

Властта очевидно не само иска тотален контрол, но и трепери от страх - да не падне от стола. И затова си въобразява, че с повсеместно подслушване ще си гарантира втори мандат. Винаги обаче е ставало точно обратно.каре

За душата на премиера и тогата на прокурора

Виктор КиселовГрешката на премиера, по-точно репликата "Хайде прибирай ги оттам, нали поехме ангажимент да не...", е ясно определена в българското законодателство. По-специално в НК, раздел "Престъпления по служба", чл. 282, ал. 1. В него се казва, че длъжностно лице, което наруши или не изпълни служебните си задължения, или пък превиши властта и правата с цел да набави облага за себе си или за другиго, ще трябва да излежи до пет години затвор. Следващите две алинеи пък предвиждат още по-сурово наказание за "лице, което заема отговорно служебно положение". За особено тежки случаи присъдата е от 3 до 10 години затвор.

Публичното признание на българския премиер е последен тест за правосъдната ни система. И за Софийската градска прокуратура, на която са подведомствени, така да се каже, членовете на правителството. Вече е публичен факт, че премиерът наредил прекратяването на митническата проверка в пивоварната. Дали ще се намери прокурор, който да започне разследване, е въпрос с предизвестен отговор.

Ако питате мен, няма лошо премиерът да получи обвинение и да се изправи пред съда. Признанието пред тази инстанция има далеч по-висока стойност, отколкото това пред медиите. Да не говорим за това, че премиерът ще има най-добрите адвокати и не е изключено да бъде оправдан. Ако питате мен, за един оправдан премиер двама невинни давам.
26
5357
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
26
 Видими 
15 Юли 2012 20:35
Александров
Поредното доказателство, че тия са много нагли и тъпи парчета.
15 Юли 2012 21:50
каза Борисов в пореден опит да обърка не само обществото, но и самия себе си с обясненията си.

А какво да кажем за амбразурчиците....
Те хептен на хахо станаха.
15 Юли 2012 21:55
Аз си спомням много добре как казах няколко нецензурни думи, които ги нямаше в записа. Президентът ми се обади и каза, че митничарите правят безобразия и с няколко леки пипания разговорът придобива съвсем друг характер.

Значи, като се махнат псувните и разговорът придобива друг характер....
Браво Боце....
15 Юли 2012 22:50
Де е сега храбрият елен да застане на амбразурата? Че манерката е пресъхнала в тия горещини.
16 Юли 2012 01:17
Президентът ми се обади и каза, че митничарите правят безобразия...


Аха, Борисов всъщност е бил подведен от Първанов. Не се е замислил, не е разбрал какво прави и от добро сърце ...

Естествено, няма каквото и да е доказателство за обаждането на Първанов, в което той моли Борисов да престъпи закона от добрина.
Трябва да се вярва на честната дума на Премиерът на Република България г-н Бойко Борисов.

И да се забравят някои реплики от разговора, които представят нещата по съвсем различен начин, като например:

...
Б. Б. Добре. Ако трябва, обади му се ей-сега и му кажи какво сме се разбрали, защото там поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам...


Която реплика както и да се чете показва че:

1. Първанов не е осигурил защита на Михов, дори и наистина да е имало разговор между тях.
2. След разговор с Михов, Борисов поема ангажимент да предпази бизнесът на Михов от действията на митничарите.
3. Борисов се намесва в работата на митницата, защото не е като Първанов.
4. Няма дори и намек за разговор между Борисов и Първанов по въпроса за защита на Михов от Агенция "Митници".

Може и да бъркам, де. Все пак честната дума на г-на Премиера все трябва да струва нещо.
16 Юли 2012 01:28
***
16 Юли 2012 01:32
Аз скоро очаквам да излезе и запис, в който да казва, че или негови хора правят АЕЦ Белене или няма да се случи-вече нищо не може да ме учуди, дори и появата на такъв запис
16 Юли 2012 02:08
Призна си престъпление по служба. Е и?! Държавата отдавна е Негова лична. Кой да я сезира?
16 Юли 2012 02:46
Борисов редовно лъже, че никога не лъже. Както и нециганинът Костов излъга: "Ние няма да Ви излъжем", а сетне не само лъжеше, но и крадеше с пълни шепи.
*

На Гоце и аз да му >>>>>>>.................. и тъщата даже.
16 Юли 2012 08:48
Когато съдебната система не работи.. и не приема нормалните доказателства/щото иска 110% сигурност/, работи бавно и е като руска рултека.. идват на помощ СРСтата и АК47/случаят в Разлог/. В крайна сметка, всеки търси справедливост.. и иска да си свърши работата... по свой си начин. След като оторизираната съдебна власт си гледа в пъпа.
16 Юли 2012 09:32
Нещо, което би се превърнало в страхотен скандал в демократична държава. И то само с един-единствен възможен изход. Но не и в България.
Ми-това е, което може да се каже.....изводи-сами да си правим, за какво става въпрос в нашата мила държава....
А все пак: 1. От какво умря въпросния Мишо Бирата?
2. Какво става с пивоварната? Бирата беше хубава(преди да я вземат наш'те момчета...от Варна)
3. Кой и защо спретна "скандала"
16 Юли 2012 10:17
Публичното признание на българския премиер е последен тест за правосъдната ни система.

Всеки що-годе образован човек, имал минимални допирни точки с правото, знае, че самопризнанията не са доказателства.
А кой спретна скандала - нали установиха кой е изнесъл записите? Питайте го него, той знае.
16 Юли 2012 10:18
Факт е, че ББ е много наивен и понякога прави грашки, които не трябва да са присъщи за един полицай и м-р председател. Такива издънки Сер не е допускал в кариерата си. Не напразно неговите изказвания винаги са лишени от конкретика или напудрени с измислени цифри.
Колкото до молбата на Първанов, на нея никой не акцентира, но ББ не би могъл да я игнорира в началото на поста си.
16 Юли 2012 10:30
Колкото до молбата на Първанов, на нея никой не акцентира, но ББ не би могъл да я игнорира в началото на поста си.


Молбата на Първанов, която съществува само в оправданията на Борисов.
И как така не се акцентира върху тази въображаема молба, след като на нея се гради позицията на Бойко?

"Той ме помоли, и аз понеже съм добър и наивен му помогнах и сега виж какво стана."

А и доколко може да е наивен човек, който лъже пред медиите почти всекидневно?
16 Юли 2012 11:31
За n-ти път се убеждавам, че живея в най-тъпата държава, сред най-тъпите хора на света. Жалко, че и аз съм от тях, след като търпя всияко това ами не си вдигна чукалата и отида някъде да мия чинии...
Сигурно тогава ще чуствам, че имам достойнство...
16 Юли 2012 11:36
alin,
Прокуратурата много лесно може да разбере дали е била прекратена проверката. Не е нужно да ползва записа като доказателство (макар че както се разбира подслушването е законно), а само да се самосезира.
То иначе Цв.Цв. колко престъпления "разкри" по самопризнания- та чак един дори се самоуби докато си признаваше.
Ама май аршина е двоен- както случая с уволнената съдийка...
16 Юли 2012 14:38
За кво е като премиер като не може да помогне на аркадашите си. За уважение към закона има достатъчно време.
16 Юли 2012 14:42
b_ivanov и колко присъди имаше по разкритите от Цв случаи по самопризнания? Пет? Десет? Или нито една? Кое му е двойното на аршина? А да се оставяш да те командват глупаци, не говори добре за твоя собствен умствен багаж...
За липсващото обаждане на Първанката - прочетете текста под снимката, де:
Приживе Михов твърдеше, че на никого не се е обаждал да търси протекции. После почина. А Първанов призна половинчато за разговора с Борисов

Тук се водеха дълги дискусии относно това, дали е манипулиран записа. На няколко места явно имаше изрязвания, или наслагвания - чуваха се при по-внимателно прослушване. Дачков също заведе някакво дело за това дали записът е истински. Ами записът не е цял. Също така това не е истинското СРС, а презапис. Сигурно с цел да се избегне наказание за онзи професионалист, дето се яви в шоуто на Учиндолския дългуч. Та дотук има две доказани манипулации - презапис, и изрязване (добавяне) на думи (фрази). Още тогава казах, че не може да се съди за това какво е искал да каже автора докато не се чуе целия автентичен разговор. Ама пък той бил унищожен. Е... Ресто кафето. Ако не е - дайте да го чуем, не е трудно. Може и на презапис.
16 Юли 2012 15:03
alin,
Няма да се заяждам за капацитетите на умствените ни багажи. Не знам за твоя багаж, но моя не вярва на всяка казана или написана дума- онова се чувало, това се чувало, орязано било,добавяно, пък после и унищожено. Записът няма значение. Прокуратурата може да се самосезира. Това схващаш ли го или да го нарисувам? Изобщо не става въпрос за стигане до присъда, а за най-обикновено разследване, пък било то и обречено.
16 Юли 2012 15:38
Доколкото помня, прокуратурата се самосезира. И обяви, че този запис е манипулиран, а за процес е нужен истинския. След това Дачков заведе дело, позовавайки се на френската лаборатория. Ако греша, поправете ме.
16 Юли 2012 15:42
Ето:
Натисни тук
16 Юли 2012 15:43
И обяви, че този запис е манипулиран, а за процес е нужен истинския.


Рапонът реши проблема с автентичността на записа, признавайки че е спрял проверката. Оттук нататък топката е във Велчев, надявам се да има поне една все пак.
16 Юли 2012 15:56
***
16 Юли 2012 16:28


Рапонът реши проблема с автентичността на записа, признавайки че е спрял проверката. Оттук нататък топката е във Велчев, надявам се да има поне една все пак.

Напротив. Каза, че са изрязани "няколко ругатни", които обръщали смисъла на казаното.
Възобновяването на някакво следствие става, когато са налице нови доказателства. Такова доказателство е единствено автентичния запис, бил той и презаписано СРС. Тъй че, който е монтирал флашката без ругатните, да представи немонтираната такава. Тогава прокуратурата не само може, но е и длъжна да се самосезира. Макар че пак ще чуем тезата за манипулацията "презапис", и ще чакат оригинала, който е унищожен. Самопризнанието не се счита за доказателство според нашето "правораздаване".
16 Юли 2012 17:20
Alin,
Никой не го интересува дали записът е автентичен или не. А дали има спряна проверка .
16 Юли 2012 17:24
Самопризнанието не се счита за доказателство според нашето "правораздаване".

Но си е напълно легитимен повод за започване на проверка, нали?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД