:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,557,199
Активни 76
Страници 1,487
За един ден 1,302,066

Голям позор, но връщане назад няма

Димитър Денков
"Това е голям позор, но връщане назад няма и трябва да си носим кръста", каза Станка Златева. Каза го минути след загубата си, донесла първия и засега единствения сребърен медал за България на Олимпиадата в Лондон. Каза го в отговор на кретенски въпрос, типичен за журналистка, наточила се най-напред да "отразява" възторг от победа, а после сякаш още по-доволна в издевателството си след една лична загуба, опропастила общ отчет за случаен успех. Каза го и заплака, вероятно спомняйки си тренировките, контузиите, надеждите, шамарите на треньора и напомпаните интервюта на спортни ръководители, планирали 7-8 медала, поне един от които златен. Станка сигурно до края на живота си ще помни и оня миг, когато загуби, за да отсече след това, че от нея нищо не става, забравила стотиците си победи и спечелените първенства. Защото пак не оправдала надеждите и загубила среща, на чието триминутие присъстваха президент, ръководството на българската делегация, стотици българи, живеещи и работещи в Обединеното кралство, милион български телезрители и повече милиони зрители по света. Надали някой може да издържи товара на толкова очаквания и надежди.

Тая българка с тия си думи, отнесени към самата нея, изрази обаче чувството, което изпитват ония, коитоистински се вълнуват от българското представяне на ОлимпиадатаТо е чувство за позор, за невъзвратима загуба, за невъзможност нещата да се върнат към по-добро - не от един състезател, а от всички, за които спортът има сериозен смисъл. Той се обезсмисля, когато се види, че нищо не става; или ако става нещо, е все по-зле. То не може да се разсее от"туитванията" на президента за светлото бъдеще при срещи с българи току след финала на Станка: "Нови приоритети, индустрии, клъстери и, разбира се, кадри, които да могат да движат тези индустрии напред. Това е рецептата на всички богати държави." За клъстера "спорт" - нито дума.

Както Олимпиадата, така и българското участие още не са свършили; много е възможно да има и друг медал, много е възможно до нещо повече от четвърто място да стигнат и волейболистите; много е възможно цялата шайка, разстилаща се около неколцина български спортисти и един-два сравнително прилични отбора, да отчете представянето като относителен успех в "условията на нарастваща конкуренция и икономическа криза". За малка и бедна страна - толкова; я вижте Турция.

Както са тръгнали и вървят нещата, изглежда обаче напълно невъзможно в скоро време български спортисти да постигнат онова, което беше норма преди петдесетина години за същата малка и бедна страна. Каквото и да се говори, представянето в Лондон ще е малко по-добро от това през 1952 г. и значително по-лошо от всички следващи олимпиади. Ако има някакви изгледи за бъдещето на спорта, те надали ще се различават много от състоянието преди 1952 г. Колкото и зали да обещава премиерът; колкото и да дрънчи на все по-кухо патетиката на президента, че пак сме показали какъв отбор можем да бъдем; колкото и да се крие действителността на спорта ни зад личния неуспех, представен като общ успех.В тези обещания, в тая патетика, в тая слепота се разкрива позорътНе е позор загубата на един финал, натоварен с очаквания за злато. Но никое олимпийско отличие не може да скрие позорно разпадналата ни се спортна пирамида, разсипала се в подвижните пясъци на т. нар. преход. Понеже светът тия дни е Олимпиада, спортът е най-видимото свидетелство за разпад у нас на всичко останало, което създава усета за стабилност и увереност на едно общество в себе си - промишленост, селско стопанство, образование, здравеопазване, полиция, армия, културна индустрия и т.н. до задължителните часове по физическо възпитание, обществените басейни и спортни площадки. Липсата на победи само подчертава очевидността на липсващите стабилност и увереност в обществото ни. Но наред с тия мъгляви чувства много по-болезнено действат и прости картинки, косвено свързани с олимпийските игри.

Ако ви се случи да се мотаете тия дни из олимпийската столица и не сте примерно премиерът Борисов да се дивите колко мръсен бил Лондон в сравнение със София, ще видите тъкмо това, което тук преди време го имаше къде в зачатък, къде добре развито. Именно то изграждаше спортната пирамида, на чийто връх стояха доста повече медали. Наистина, може да се учудите на ония very British черти, с които мнозина жители на Лондон не обръщат внимание на най-световното събитие. Мнозина повече се вълнуват от махленските дербита по крикет и ръгби по паркове и ливади, които, бяха ли на разположение на Софийската община, щяха да бъдат коснати за мол, бензиностанции или затворен жилищен комплекс, а не да стоят свободни за хвърчила, гоненици, игри на топка и езда. Ще се учудите и на пълните квартални басейни, на колоездачните алеи, на здрави катерушки и на почти селските блата и рекички в една световна столица, в които дядовците риболовстват,а децата джапат и гонят паткитеЩе се дивите и на плей групите с фарфалаци, състезаващи се с подарени от някоя църква колички или седящи в легени да гребат като моряци под команда на някоя доброволка - ужас при тия температури и опасности от настинки. Няма как да не си спомните за "тоталитарните издевателства" , когато видите строени под свирката на учителя по физическо питомци на детски градини и начални класове, все с униформи. Тук нека не стигаме до множеството гимназии и университети, чиято спортна база и чиито питомци биха ударили в земята по какъвто си искате спорт повечето нашенски съоръжения и трениращи главно из дискотеките гимназисти и студенти; за войската да не говорим.

Това или подобно нещо може да видите почти навсякъде в столиците, градовете и селата на страните, водещи по броя медали именно в спортовете, които изискват големи държавни, обществени и лични инвестиции.

Вярно, спортът е и пропаганда, лъскава витрина, която не винаги отразява онова, което е по складовете. Но не по-малко вярно е, че той свидетелства за оная нормалност на обществото, в която позор е именно илюзорната вяра, че няколко медала скриват действителното му състояние на разпад.

Но, както каза Станка, връщане назад няма и трябва да си носим кръста. Ако има някаква утеха, може да е в това, че далеч по-голяма и богата Турция засега е още по-зле от нас на Олимпиадата. Тя обаче си носи полумесеца и не се вълнува толкова от липсата на спортни успехи.Снимка: ЕПА/БГНЕС
Не Станка е виновна за чувството, че "нищо не става". То не може да се разсее от "туитванията" на президента за светлото бъдеще при срещи с българи току след финала на Златева: "Нови приоритети, индустрии, клъстери и, разбира се, кадри, които да могат да движат тези индустрии напред. Това е рецептата на всички богати държави." За клъстера "спорт" - нито дума.
218
29829
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
218
 Видими 
10 Август 2012 19:42
Не е позор загубата на един финал, натоварен с очаквания за злато. Но никое олимпийско отличие не може да скрие позорно разпадналата ни се спортна пирамида, разсипала се в подвижните пясъци на т. нар. преход.


Клъстърното идиотче лъска ревера за "медал",но от явяването му вчера с прегръдките-само загуби...
10 Август 2012 19:47
Ужасно заглавие! Поне да имаше кавички!
10 Август 2012 19:51
Тъжен и още по-тежък факт! Обедняване - обогатяване, пропадане - издигане. Кога се извисяваме и кога се принизяваме? За съжаление липсата на морал май не се лекува с присаждане. По-скоро се "лекува" принудително.
10 Август 2012 20:12
Станка е олицетворение за мъжко достойнство!

Поклон пред труда и постиженията и!

10 Август 2012 20:33
- А женско достойнство има ли?

Пак хубаво написани и пак тъжно и безнадежно става на човек. Съвремие. По-добре двукраката чума да изчезне напълно. То, както е тръгнало - посоката е тази.
10 Август 2012 20:34
Олимпиадите са пирамиди, на чийто връх стоят три групи - бюрократите "от спорта", които са многократно повече и многократно по-добре платени от повечето спортисти, собствениците на медийно-развлекателните динозаври и туземните, за конкретната олимпиада, строителни и имотни предприемачи.
Всички останали, без изключение, са планктонът- бульон за процъфтяването на "олимпийската" пирамида. Разбира се, и сред планктона има градация - неудобствата за сапиенса, който само е принуден да слуша повече и по-често повтаряни глупости, колчем включи тивито или радиото /да, представете си! лично аз например преоткрих, от началото на текущата олимпиада, това древно средство за осигуряване на музикален фон/ са направо незначителни в сравнение със страданията на запалянкото, който брои медали, а неговите пък са бледа сянка на истинската болка, изживявана от планктона, удостоен с включване в миманса.
10 Август 2012 20:41
Станки, а не Калинки са нужни нам. Станка Златева
10 Август 2012 20:42
Изключително точен анализ!
10 Август 2012 20:45
Има по важни неща от олимпийските медали - масовия спорт, икономиката, културата, здравето на българите!!!
10 Август 2012 20:46
Станка е моята олимпийска фаворитка. Невероятно симпатична, искрена, самокритична, неподправена. Станке
10 Август 2012 20:53
Станке кое е голям позор? Че някои твои "началници" не могат да ти преброят медалите, защото не могат да броят до толкова?
10 Август 2012 20:54
Хубава е идеята да се види у Станка Златева аналогия с 1952.
То е времето и на Майстора.
Станка не прилича нито на мутреса, нито на плеймейтка, нито на кариерна хищница от лъскав офис.
Станка прилича на онези селски момичета, които е рисувал Владимир Димитров Майстора.
Натисни тук
Онези селски момичета, които вършеха мъжката работа на полето, там отглеждаха децата си и храниха България.
Работливо и скромно.
Майсторът не е рисувал никога съпругата си, защото била прекалено красива и не по селски красива.
И сега Станка се опита да свърши мъжката работа там, където мъжете вече не могат.
Заобиколена от истерични политици и журналистки.

10 Август 2012 20:57
Отличен анализ
10 Август 2012 20:58
За Станка Златева - поздравления!
А заради такива
Каза го в отговор на кретенски въпрос, типичен за журналистка...

във Форма има название, "жур**ля", което не се толерира. На разбирам защо.
10 Август 2012 21:18
Важното е ,че има медал а какъв не е чак толкова важно.Това е като има више образование но като тройкар за което никои не пита с колко е завършил.За Станка
10 Август 2012 21:22
Олимпиадата като Евровизия.
От глупавия журналистически въпрос махалото отива в другата крайност и като контрапункт получаваме премъдрите Денкови вълнения...
Но все на гърба на прекрасната ни и със сигурност успешна спортистка.

Мрън-мрън-мрън, ах-ох-их, каква драма... а едно време колко и какви медали имаше... а пък сега... че и един льош президент, льош, льош, тов. Калфин да беше лично щеше да говори със съветските другари за некой медал като стимул за масовия спорт...
Но, да оставим настрана поплака на певеца на "обществото на производството" (онова, конкретното, с медалите)!

"Ако има някаква утеха, може да е в това, че далеч по-голяма и богата Турция засега е още по-зле от нас на Олимпиадата. Тя обаче си носи полумесеца и не се вълнува толкова от липсата на спортни успехи."

Ми да - има си полумесец, носи си го и не й пука. Други страни си носят кръстовете (или съответното) и също не им пука.
И правилно. Това са само едни игри, чудо голямо.

А др. Денков носи петокраката и се чуди що му е чоглаво, такова едно.
10 Август 2012 21:24
Хайде пак изхвърляния и обобщения! Никой, който не се е занимавал активно със спорт не знае цената на един медал на Олимпийски игри. Една Станка (моите дълбоки и искрени уважяния!) не може да избие комплексите на поколения българи, "спортуващи" пред телевизора и идентифициращи се с нейния успех.
Вярно е, преди 20-тина години медалите бяха много повече. Но на каква цена? Да си спомним допинговите скандали с щангистите и някои лекоатлети. В момента нямам никаква връзка с "високото спортно майсторство", но навремето беше публична тайна фактът, че се гълтаха стимуланти с шепи, започвайки от малолетните олимпийски надежди.
Аз лично бих се зарадвала много повече не на 7-8 златни медала, а на 7-8 масови дълги бягания, триатлона, плувни или колоездачни състезания, в които участват по няколко хиляди аматьора на различни възрасти и с различни възможности. А също и когато видя масово бегачи и колоездачи навсякъде в градовете. И не е съвсем вярно, че няма условия. Във всеки български град, където съм била веднага съм намерила къде да спортувам.
Жалко, че българинът не приема спортът като задължителен елемент от съвременния живот. Има ли масовост, ще има и добри резултати.
10 Август 2012 21:28
Засега има масовост предимно в далаверата.
10 Август 2012 21:32
Браво Денков!!!
Може би най-стойностното нещо, което прочетох (от има-няма три вагона) за представянето на нашите на Олимпиадата и връзките спортисти-управление.
10 Август 2012 21:35
Засега има масовост предимно в далаверата.

Да, а пък "допингът" се пласира основно сред малолетни, нямащи нищо общо със спорта... и медалите
10 Август 2012 21:48
Най- после някой да изплюе камъчето.....
10 Август 2012 22:07
Физичските упражнения са чудесно нещо, за което не трябва много - пудовка, пружини и гири за мъжете, един кашон уреди, и колело за дамите. А колкото и сълзи да се ронят за времето "назад", никой не може да отрече, че поне велоалеи се изпонаправиха в София, колкото за цял Лондон. Грешни пари, ако питате мен. Колелетата следва да се карат на място, без да създават неудобства за нормалните хора.
Спортът е съвсем друга опера, която става по- извратена с всяка отчетена олимпиада. Спортът, ако вярваме на Грейвз, възниква през първия век като "спортула", сиреч случайни, хаотични игри. Дотогава е било ясно - имало е Олимпиади, тоест състезания от турнирен тип... и досега турнирният характер е най-привлекателното във всички видове спорт... имало е религиозни игри и е имало гладиаторски игри, за уплътняване на свободното време между Олимпиадите
Със случайните игри започва хаосът във физическите надпревари, като бъркотията става международна с леката ръка на леко откачения барон П. д. Кубертен. Първият, който въвежда някакъв ред в спортните изяви, е Адолф Алойзиевич Шикългрубър. Примерът му е последван и от други диктатори, като Мусолини и Кенеди, но най- високото си признание получава от Сталин, макар и в края на живота му. Именно Сталин оценява докрай страхотния потенциал на спорта като възможност за легализиране и маскиране на разузнавателно- диверсионните групи спецназ. Именно затова спортът става жизненоважен за комунистическите държави.
Днешните олимпиади са наистина жалка картинка. Мисля си, че единственият начин да се променят към по-добро е да се забрани раздаването на "олимпийски" медали. Турнирни борби с единствен победител, както е било в Олимпия. И що за подигравка е да има 37 вида "олимпийски" спортове? 30 от тях са излишни.
10 Август 2012 22:10
Не съм съгласен. За мен, това е обида към нашите състезатели. За сега - толкова.
Те нямаха държавната подкрепа на Теам ГБ, например.
10 Август 2012 22:11
НИЩО НЕ СТАВА ОТ МЕН.

Тези думи на Станка са ми по-ценни от всякакво злато и всякаква титла. Защото носят трагично знание за всички нас, тук, в тази наша страна. Знание за това как сме смазани, та размазани от отношението към самите себе си. То ще ни закопае, да знаете! То ще ни побие в земята накрая така, както никой пехливанин не може ни тръшна и поби.

Що бе, Станке, що бе, мила, нищо да не става от теб? Че то, ако от теб не става, от кой става бе, мила? От тези, които победи на път за медала ли? Те какво да кажат? Или пък други някои опашкари, дето търчат да се снимат с теб, довели страната ни до дъното на всяка възможна класация в Света и в Европа? Те ли стават?

Всичко става от теб! Щото си от най-добрия материал, който ни е останал. От малцината тез, дето първо винят себе си.

Злато ли?! Майната му на златото! На среброто се радвай! То помага срещу всякакви пъклени твари, светена вода се прави с него, не със златото. По-добре сребро изстрадано и заслужено, отколкото злато на късмет. По тежи то, да знаеш.

Вдигни гордо глава и си се прибери у дома. Нищо не си откраднала, никого не си излъгала, нито измамила, никого не си обидила или осрамила. Честно се бори, здраво се бори и ... загуби. Дай Боже всекиму такава загуба, казвам!

Не искам да сме първи. Добър да е Бог, да даде да сме барем ... втори - всеки во това, което прави и работи. Пък може накрая и страната ни да стане един ден ... втора. Втора, а не ... последна.

ГОРЕ ГЛАВАТА, ЖЕНО! ТИ СИ НИ ЗА ПРИМЕР! ГОРДЕЕМ СЕ С ТЕБ!
10 Август 2012 22:26
Браво Денков, добре че им го каза.
Какви паркове и ливади имаше при Станишев, какви квартлни басейни и алеи и здрави катерушки.
Ама те, НЕ. Бойко та Бойко.
Те ви сега свирката на даскала по физическо и кварталните пиеници в капанчета. Те ви деца шмъркат и дискотечни гимназисти.
Абе, убихте България това Герберите.
Геноцииид!
10 Август 2012 22:34
Firmin, А за Станка - 2 х Veritas est index sut et falsi !
10 Август 2012 22:43
На среброто се радвай! То помага срещу всякакви пъклени твари, светена вода се прави с него

Амин. Дай Боже! Фирмин
10 Август 2012 22:44
кретенски въпрос, типичен за журналистка, наточила се най-напред да "отразява" възторг от победа, а после сякаш още по-доволна в издевателството си след една лична загуба, опропастила общ отчет за случаен успех.

Браво на Златева, все едно че го е казала в отговор на кретенски материал, на наточен писач готов да обобщи лична загуба на някого за собствени нужди.
Странно как някои не се усещат за кого бие камбаната.
10 Август 2012 22:47
Туй журналистите от всичко правят проблем.
10 Август 2012 23:18
Фирмин -
10 Август 2012 23:24
Някой задава ли си въпроса кога са родени повечето от нашите сегашни спортисти?
Ами около "знаменателната дата" на дворцовия преврат.
Израснали и трениращи в едно непрекъснато свличащо се надолу по всички външни и вътрешни показатели общество, без никаква материална и почти никаква морална подкрепа...
Какви резултати да покажат? Ами светът върви напред, а България назад. Как да стане?
Мисля, че въпросът някой помни ли "американското лято" е излишен....
Мисля, че въпросът дали може да се повтори също е излишен...

10 Август 2012 23:26
Тиквата си приписа увеличена продължителност на живота, а какво остава за златни медали. Можеше да пропусне сбирката в посолството, но простотията няма почивен ден.
10 Август 2012 23:26
"Това е голям позор, но връщане назад няма и трябва да си носим кръста", каза Станка Златева. Каза го минути след загубата си, донесла първия и засега единствения сребърен медал за България на Олимпиадата в Лондон. Каза го в отговор на кретенски въпрос, типичен за журналистка, наточила се най-напред да "отразява" възторг от победа, а после сякаш още по-доволна в издевателството си след една лична загуба, опропастила общ отчет за случаен успех.

Някой знае ли какво точно е станало?
10 Август 2012 23:27
Е6, дай малко по-оптимистично де. Ми ти направо живи ни погреба. То бива реализъм, бива, ама чак толкоз
10 Август 2012 23:28
Ох, Боже....
Ако ви се случи да се мотаете тия дни из олимпийската столица и не сте примерно премиерът Борисов да се дивите колко мръсен бил Лондон в сравнение със София,

10 Август 2012 23:30
Ми ти направо живи ни погреба

Е, хайде сега....
Другите като нямат медали да не са умрели....
Я виж Турция.
10 Август 2012 23:32
Firmin,
10 Август 2012 23:34
Другите като нямат медали да не са умрели....
Я виж Турция

Ти пък много ме успокои Турция може да няма медали, ама има армия. Демек, няма да мре, ама ще умори сума и народ Пък ний ни армия, ни медали, ищичко си нямаме... Нищо не става от нас. Нищо
10 Август 2012 23:36
Тиквата ако се представи на ансамбловото съчетание, ще ни отсрами пред света.
10 Август 2012 23:39
Фирмин , и от мен Станка е нашият Герой от олимпиадата ! Нейното сребро е по-ценно от всичките златни медали на куп !
10 Август 2012 23:40
Със съчетание по музика от "Кръстника".
10 Август 2012 23:40
Денков
10 Август 2012 23:41
Тиквата ако се представи на ансамбловото съчетание, ще ни отсрами пред света

Ъхъ, на лента и бухалки. Сам в ансамбъла. Ох
P.S. Уф, изпреварих правописеца... пу, пу... да не ми е уроки
10 Август 2012 23:47
Тиквата се пази за Евровизия, да не си изтърка имиджа пред европейците.
10 Август 2012 23:57
Само да ви кажа, че Турция, с която се "успокоявате" току що спечели 2 златни и един сребърен медал. 1500 м (жени) пълно чудо е такъв дебют за Турция и вероятно конкуренция почти никаква е нямала - там спечелиха сребърен и златен медал и таекуондо за мъже - златен.
Но Гърция и Сърбия са след нас, не сме най-зле, отдъхнете си. За мен е достатъчно унизително Олимпийска сила като България да се утешава по подобен начин... Моля се тези, от които зависи да имат куража да разследват предполагаема корупция в спортните Федерации, за да се обясни този ПОГРОМ.
Иначе Румъния е брилянтна на Олимпиадата - 2 златни, 5 сребърни, 2 бронзови медала! Дали да не ги питаме как са го постигнали, да ни изнесат някоя лекция?
11 Август 2012 00:00
За мен е достатъчно унизително Олимпийска сила като България да се утешава по подобен начин...

Ааа, туй е щот сме философи, не се връзвай чак толкоз
11 Август 2012 00:01
Много ми е чудно защо в интернет пише, че Весела Лечева е направила първата копка на спортната зала? В учебника по история пише съвсем друго.
11 Август 2012 00:02
не разбирам защо стандартна женска емоция да ви е лого, а сравнението с турция е шербет за мъката, дето а няма, животът продължава, кой ни мрази лази, я горе главите братья, неколко риформи ни делят от всичките медали за всичко
11 Август 2012 00:02
Браво на Станка Златева , браво на треньора Симеон Щерев !!
Малшанс , най-трудно се побеждават руснаци !!!!Особено на финал !!!!
11 Август 2012 00:03
я горе главите братья, неколко риформи ни делят от всичките медали за всичко

Ми да. И Той ще ги направи... Щото, кой, ако не Той
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД