:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 289
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Българите от чужбина се оплакват на Филчев заради дом "Родна стряха"

В писмо до главния прокурор Никола Филчев Международната асоциация на българите в чужбина възразява срещу постановление на прокуратурата от 2 юли т.г. за прекратяване на делото за дом "Родна стряха".

Делото беше заведено след жалба от асоциацията, която твърди, че са изчезнали дарените от българи в чужбина около 900 000 долара и лихвите по тях за период от около 18 г. за построяване на дом за българите в чужбина на бул."Тодор Каблешков" в София. В писмото, подписано от председателя на асоциацията Стефан Иванов, се настоява Филчев да отмени решението на градската прокуратура и да разпореди допълнително проучване. Асоциацията настоява още да се запознае с документи от следствието.

Научихме случайно за решението на градска прокуратура, копие от него не ни беше предоставено на посочения адрес в София, оплака се Иванов. Според него прокурорката Ив. Которова се отнесла пренебрежително към жалбата на българите в чужбина, а това водело до съмнения за дискриминация на обществения интерес. В самото постановление имало много противоречиви факти, които говорели за недобре свършена работа.

С постановлението на прокурор Которова е прекратено разследването, водено срещу виновни длъжностни лица от фонд "13 века България" и срещу главната счетоводителка Румяна Велева Стойчева за престъпление по служба. Делото е образувано през февруари 2001 г. и на никого не са повдигнати обвинения за парите. През юли 2002 г. прокурор Которова установява, че няма престъпление - дарените пари били "изцяло погълнати" за първоначален строеж на дома. Според асоциацията това не е вярно.
1670
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД