:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 280
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Исторически прелет над деня

На 30 септември...

...1632 съгласно Дж. Суифт в Йорк се ражда Робинзон Крузо. 27 години по-късно на рождения му ден вълните го изхвърлят на необитаем остров. В сравнението между отшелническия му живот и градската тълпа е доста трудно да се определи кое е за предпочитане. Някои сега са по-самотни, минавайки по "Витошка", отколкото Робинзон преди Петкан. Наистина, ползваме някои блага на цивилизацията, но пък някои са толкова досадни... Като рекламата на дъвките Ригли-Спиърминт. Едва ли роденият на днешна дата Уилям Ригли е предполагал, че творението му ще се показва през час по всички телевизии по света.

Медиите са друга дъвка - карат те да споделиш преживяванията си със съвсем непознати. Например Робин Гивънс разказа през 1988 по телевизията, че съпругът й я бие, докато той - Звяра Майк Тайсън, кротко си седеше до нея и слушкаше внимателно. Можеше да опита и по радиото, БиБиСи биха я излъчили по случай първата си транслация през 1929, но ефектът нямаше да е същият.

Впрочем определени обществени групички многократно надминават тайсъновата агресия. През 1938 Великобритания, Франция, Германия и Италия подписват Мюнхенското съглашение и разчленяват Чехословакия, подготвяйки окупацията й. Две години по-късно немската авиация бомбардира Лондон. САЩ показват възможностите си с атомните бомби над Япония, което осигурява ново приложение на брояча на родения през 1882 година Ханс Гайгер.

И България намира своето място във военната хроника на днешния ден. През 1918 тя капитулира в Първата световна. Почти век по-късно отново е готова да се включи във военен съюз, тръгнал на поредния кръстоносен поход. Странно защо днес няма концерт, посветен на Кръстоносния поход срещу Изтока, обявен през 1453...

А Изтокът е тънка работа. Много по-тънка от изобретената през 1902 изкуствена коприна, както би се усмихнала Поднебесната Империя. Живее собствен, неразбираем за другите живот, има си собствените ежби. Израел през 1980 въвежда шекела, но едва 14 години по-късно Съветът за Сътрудничество на страните от Персийския залив обявява края на продължилия 46 години икономически бойкот.

Направо си е странно как точно на тази войнолюбива дата през 1928 английският микробиолог Флеминг обявява изобретяването на пеницилина. А може би точно защото е усетил разрастването на приложението му.
13
568
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
30 Септември 2002 09:11
Восток - дело тонкое ...
30 Септември 2002 15:37
АВТОРЪТ НА "РОБИНЗОН КРУЗО" Е ДАНИЕЛ ДЕФО, А НЕ ДЖОНАТАН СУИФТЛ ПОСЛЕДНИЯТ Е ПИСАЛ ЗА ГЪЛИВЕР. МАЙ НЕ Е ЕДНО И СЪЩО А?
30 Септември 2002 15:43
Mea culpa! Mea maxima culpa!
30 Септември 2002 16:25
Предполага се, че Джонатан Свифт(роден само седем години след Дефо) не е имал нищо против рожденната дата на Робинзон Крузо(с положителност е бил запознат много добре с произведението) и дори да е твърдял че наистина е било така. Следователно: твърдението на авторката може да бъде поставено под съмнение, но не и отречено.(въпреки самопосипването и с пепел), фактологически тя може и да права.Забележи, критико "различен", че тя никъде не казва: "Робинзон Крузо" е написана от Свифт...така, че...самопризнанието за "грешност" е извлечено от устата и в момент на слабост (базирайки твоето твърдение на презумпция, ти поставяш авторката в неудобно положение и тя от "алтруистични подбуди" решава да признае "несъществуваща грешка"!) Така, че, различен, моля те извини се на авторката за мнителността си и и целуни виртуално ръка.
Между другото(да ти пошепна на ушенце) ако имаш някакъв антинатовски материал, изпрати го във вестника. Ще бъде публикуван от вуле, ама шшштттт, да не научат другите, че току виж само за НАТО ще четем в тоя весник, от сутрин до мрак, ако нямаш вземи там някой стар виц и където има да речем отрицателен герой блъскай НАТО и готово...аз ли да те уча сега...ама ха...
30 Септември 2002 16:28
Предлагам да помислите за реконтри, разобличаващи Варшавския договор. Това силно ще освежи страницата.
30 Септември 2002 17:03
Винаги съм казвал, че испанките са по-слабо образовани!
30 Септември 2002 17:07
НАТО е апотеоз на цивилизацията. Макар и с мръсни клозети, улици и души, ние ще принадлежим към цивилизования свят! Да пребде НАТО във вековете. А к, ви ги има - с чисти клозети и улици, културни, образовани, ама нецивилизовани, ама няма да е за дълго. Цялата земя - член на НАТО, единственият защитник срещу космическите нашественици!
Грациане, възползувах се от съвета ти, става ли за вестника?
30 Септември 2002 18:09
КАКВИ ТИ РЕКОНТРИ - АЗ СЪМ ПАС
Военщината(независимо в каква униформа) е нещо което ме отвращава. Независимо дали ще говорим за Варшавски договор, НАТО, Антанта, Тристранен пакт и т.н.т. Независимо, че нагонът за организиране в глутници е праисторически то, лично аз, не искам да бъда причисляван към никаква милитаристична организация с каквато и да е било цел. Аз просто не искам да воювам и толква. Никой обаче не ме пита...искаш ли, не искаш ли...тогава ми казаха, че било мой дълг. Мой дълг значи е да стрелям и да убивам. Разбира се, аз не бях достатъчно надежден за да ми бъде възложена такава сериозна задача като научаването на способите за унищожаването на цяла рота врагове и поради тази(а и най-вече поради една друга) причина бях поставен в онези "гулагоподобни образования" наречени миловидно "Строителни войски". В тези школи за "мъжество" израстваха хиляди такива като мен "полунадеждни" убийци на врагове. В първите три месеца те научаваха как да убиваш, а през останалото време ние,"евентуалните предатели" трябваше да строим гордостите на Родината. Две години -пълна ангария. И това са двете години (от 18 до 20 годишна възраст) когато ти си в разцвета на своята младост.Няма хър-мър. Или си войник - или в затвора!
Докато твоят връстник на Запад ходеше на протестни демонстрации против войната(този, разбира се който имаше право да иска да е част от милитаристичната машина доброволно се записваше в някои страни, в други пък където военната служба беше също задължителна пък този който не искаше - имигрираше.Просто напускаше страната и толкова...плащаше скъпо за този свой избор, но той имаше възможност да направи този избор...а на мен правото на избор ми беше отнето.)
Има си хора които искат да са военни. Военните са били на неизменна почит в много общества - те са били, един вид, символа на силата, изпълнителите на прищевките на политиците. Военните са били хора на честа, хора чиято професия е била именно отнемането на живот в името на някаква идея. До сега не помня да съм чел текст в който някой военен да е казал, че се е бил на страната на "тъмните сили". Всички са се били и убивали в името на ПРАВДАТА. от "хомосексуалната рота" във войските на Александър Македонски до муджахадинте, от спартанските войни до американските солджъри всички тези майстори по животоотнемане имат някаква си оправдателна доктрина за своите деяния.Част от обществото се отнася с едно такова преклонение към тези рицари на честа.Девойките в провинциалните градчета мечтаят да се оженят за младеж с фуражка, бащи се гордеят с ордените на синовете си герои, родители изпращат децата си да бъдат "камикадзета". Омразата към врага е облечена в робата на обичта към Родината. Апетитите на шепа властолюбиви тирани изпращат милиони да се секат на бойните полета в името на НЕЩО.(обикновенно религиозна или националистична кауза)Едни отиват с гордост да се пожертват в олтара на НЕЩОТО, но други го правят по принуда.Те не искат да отнемат живот, те не искат, разбира се и техният живот да е отнет, но нямат избор, те са жертва на онази атавистична жажда за агресия на ВОДАЧА.(който обикновенно стои в охранения си бункер) Горките агънца! Те просто нямат право на избор! Виж, ако ти се мре за дадена идея - ами това е ОК, за мен...има и други като теб, които с готовност си биха поиграли с теб на тази опасна игра. Отивайте там на полето, колете се, бесете се, изобщо правете един с друг каквото си щете, но нас не ни закачайте.Ние не щем да се бием. Ние намираме това за АНТИХУМАННО. Да, де, ама кой ти слуша...те идват и ни колят нас...а това е гадно.Направо - ужасно...а ти викаш - реконтра...каква ти реконтра тук...аз съм пас и толкова.
30 Септември 2002 21:12
Колко би било хубаво всеки да четеше и препрочиташе историята. Може би доста неща биха били избягвани, тъй като всеки напорист идиот би осъзнал тогава, че не открива тепърва топлата вода.
30 Септември 2002 21:55
Тъй като тук има една компанийка наричаща се "Онтарио Хайдро" която се грижи за снабдяването ми с "топла вода", преоткриването и не ми е приоритет в момента...виж при вас там с "Топлофикацията" горещо ви препоръчам да дерзаете!!! Топла вода има, доказано е, дами и господа!

30 Септември 2002 22:27
...ами да идат. Ако ще ни топлят водата за по-ефтино добре са ни дошли.
30 Септември 2002 22:43
Три спатии...
Сега е ясно какво ще прави OTAN в Ирак. Ще изгонят натрапника - монополист Саддам и ще загреят с бомбардировки вода за населението.
30 Септември 2002 22:53
Докторе, три кари
Ами той Садам, като толкова му дреме за своите съграждани защо не вземе и да се "детронира" (дето има една дума)...козметично барем...ама не...друго си е да се правиш на еркек. (Баш Садам, моля те, не ми го хвали...виж горките невинни граждани - съгласен съм че ще излезнат без вина виновни...ама кога не е ставало така)
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД