:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,522,917
Активни 137
Страници 1,568
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Мене ми требе

Бойко Ламбовски
Интервюират някакво момченце в началото на учебната ни година, репортерката го пита чело ли е през лятото Вазов, Ботев и други класици, а момчето (очевидно от малцинствата), се почесва зад неумитото ушенце и казва нещо такова:"Мене ми тава не требе"...Първата наша реакция е на възмута - ефект, явно целен и от репортерката. Нека обаче не се поддаваме на първата реакция, и се замислим. Момченцето всъщност постулира най-важния принцип в съвременното образование - да се учи това, което е нужно. Постулира го, разбира се, въз основа на своя ограничен културен опит (явно по семейни причини) и собственото си невежество, но то е друг въпрос.

Учим ли тъкмо това, "което требе", и замисляме ли се "какво требе"? Момчето очевидно се замисля, нека се поздравим за честния му отговор, и за правото му да го каже публично, без страх. После ще се вайкаме защо не сме смогнали да го заинтересуваме с българските просветители и революционери.

Нека си представим още, че момче - пакистанче примерно, отвръща нещо подобно, когато го питат дали чете Корана... Най-вероятно за толкова дързък ответ ще го изплющят така, че ще му писнат ушите за години. Ще научи веднъж завинаги, че има един огромен авторитет, който се учи, дори наизуст, без да се обсъжда... Иначе болят уши. Също образование, впрочем.

Зад сегашните вълнения по повод фамозния филм за Мохамед в Youtube можем да видим сблъсък на цивилизациите, можем да видим религиозен фанатизъм, можем да видим геополитически интриги, но аз виждам преди всичко образователни проблеми. В историята на междуцивилизационните сблъсъци има още един подобен на горния отговор, даден уж от императора на инките Атахуалпа по време на срещата с отряда на Писаро през 1532 г. край Кахамарка в Южна Америка. Според вероятно разкрасената от испанските летописци история, на възкачения върхукрасива носилка Атахуалпа била подадена Библия,и му било препоръчано:

- Преклони се пред това!

Атахуалпа подържал странния и невзрачен предмет, и отвърнал нещо в духа на горецитираното момченце - мене ми не требе... Та той се прекланял пред Слънцето - могъщ и изгарящ бог, бил повелител на 6 милиона души, а някаква шепа чужденци го карала да се унизи пред нещо дребно и незначително, за което нямал и понятие... Атахуалпа презрително хвърлил книгата на земята. Тогава запукали мушкети, загърмели топове и се втурнали страшните за индианците конници. Около 200 испанци успели да изколят няколко пъти повече инки, да съборят и пленят върховния Инка, император Атахуалпа, и да накарат народа му да напълни една зала със злато, за да си откупи той живота.

Залата народът напълнил, но Атахуалпа все пак бил удушен на следващата година, а империята му завладяна.

Император Атахуалпа не знаел нищо за Исус Христос, нито за Матей, Марко, Лука и Йоан. По-лошото било обаче, че и той, и народът му не знаели за свойството на барута да се взривява мигом и да изстрелва оловни парчета с голяма сила. Нямали коне, не знаели как се приучват коне да носят хора, не знаели как се сплавя желязо с въглерод и от продукта се правят остри мечове, пики и саби...

Знаели много повече от испанците за нощното небе, но в случая не им свършило работа. Пак въпрос на образование.

Когато под образованост се разбира безкритично наизустяване на догми, то рано или късно води до обществен застой. И до прояви като тези в цитирания Пакистан. Някой си собственик на верига магазини там не се включил в протестите срещу филма "Невинността на мюсюлманите". По време на демонстрациите в Хайдерабад не си затворил магазините, както били поискали от него възмутените жители. В резултат въпросният Хаджи Насрули Хан бил арестуван от полицията,а магазините му - разграбениОсвен това на Насрули повдигнали обвинение в богохулство, а радикалните ислямисти настояват за смърт.

Забележете съвпадението между разграбването на магазините на Насрули и златото, което испанците взели от инките под предлог, че става дума за Светия дух и вярата. Установил съм, че когато за религия и идеология почнат убийства, в крайна сметка се свършва със смяна на властта и заграбване на хубави неща. Аз пък така съм образован.

Чета още, че немското сатирично списание "Титаник" смята да публикува колаж с изображение на пророка Мохамед през този октомври, и вече е пуснало бившата първа дама на Германия - дългокраката Бетина Вулф, в прегръдка с воин на Аллаха и заглавие: "Западът е объркан. Бетина Вулф снима филм за Мохамед".

Дали и това ще ядоса някого? Вероятно. Но на сатирата това й е работата - да ядосва. То е част от нашите ценности, от нашата свобода, от нашата цивилизация.

А дали ни "требе" ли? Ми според ценза, приятели, според ценза.21
5534
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
24 Септември 2012 20:07
На мен ми хареса написаното, но аз съм безверник. Хлъзгаво, Ламбовски, хлъзгаво.
24 Септември 2012 20:25
Много "ноти"..и не мога да кажа дали този път няма доста излишни..
24 Септември 2012 20:39
На мене ми требе сегрегация. И не само на мене, на много, на мнозинството. В една част от света богохулството от много векове не е престъпление. Които го считат за престъпление, да се преселят в другата част. Ако не искат да се преселят в последната и се опитват да си наложат космоса в първата, тогава ни требе апартейд и засилени мерки за сигурност. Всеки си има право на собствен дом. Това ни требе.

24 Септември 2012 20:58
Meto
24 Септември 2012 21:02
Много ми хареса примра с цигането и пакистанчето.
Изводът е много ясен - от хилядолятия насам шамарът е най-резултатното средсво за заучаване на житейските истини. Е, за някои истината е Корана, за други - Ботев, за трети - преджобването и краденето на джелезо. Ама дето се вика - кой на каквото са го учили.
Едно обаче е сигурно - когато шамарът липсва - обучението отива на кино и се получава лигльо с претенции. Щото ни Коран чете, ни Ботев, че даже и за крадене не става...
24 Септември 2012 21:23
Е, поне за даскалите е полезно това четиво. Хем има и пример от училище. Щото на тех ич ного не им требе. А така се получава, как беше, "лигльо с претенции".
24 Септември 2012 21:37
Има експлозия, по-силна от тази, дето кара оловните топчета да излитат из масуря. Уви, и двете велики книги, споменувани в текста, са посветени на нея. Експлозията на воюващато за завоевание племе. Библията в не по-малка степен от Корана си е едно наставление за водене на религиозни войни и за етническо прочистване, казвал съм го много пъти тук. Старият завет в доста свои части си е един наръчник по тактика и стратегия на завоевателната война. На бедния Атахуалпа му е била дадена правилната книга. Вероятно, паднала на земята, захвърлена от ръката му, се е отворила и на правилната страница. Статистически вероятно. Макар и бог да не играе на зарове. Щото като играе, хвърля чифт ... седмици. Седем - библейско число, но и Коранът го харесва. Не нам такими ... Така казал архангел Михаил. И той ... архистратиг на войнството, впрочем, и велик воин. Но да се върнем на Атахуалпа. Той, уви, не е можел да я прочете, но съдържанието му е било предадено ... непосредствено. Мдаа, не за училището учим, за живота. И за смъртта. Дали Атахуалпа се е учудил на смъртта си? Едни други велики стратези твърдят, че мъдрият не се учудва на смъртта си. И на мен не ми се мре учуден. Сигурно помъдрявам, а?
24 Септември 2012 21:43
Библията не е подадена от Писаро на Атауалпа, а от испански монах, който е част от колонизатолската експедиция. Валверде се е наричал, ако не се лъжа. Антуражът на Атауалпа е от няколко хиляди души, много от тях са музиканти и танцьори, отзовават се на поканата на испанците с мир и доверие. Всъщност Атауалпа и Писаро стават впоследствие приятели, а на Инката му е отпусната ограничена свобода, че да управлява Империята. Братът на Атауалпа готви въстание, съответно Атауалпа бива обвинен в предателство и осъден на смърт. Преди да бъде обесен... монахът Валверде го покръства.
Атауалпа и Писаро често са водели философски разговори. Твърди се, че в деня на обесването на Инката Писаро дълго е плакал.
В Латинска Америка никой не е победил пушката и кръста, но в Буенос Айрес има повече театри отколкото в Париж...
24 Септември 2012 22:13
Въс всички времена целта на управляващите е била да превземат умовете на народеца, за да го манипулират и използват за техните (обикновенно користни) цели. Дали с Коран, Библия, фашизъм ("Майн Кампф" ) или марксизъм ("Манифеста"‌ ) - все тая. Доктринирането и промиването на мозъците е средството за постигането на тази цел. И май човечеството (обикновените хора) все се оставят да бъдат прелъгвани и мамени. Тъжно, но факт !

Статията е добра, но навява към тъжни и не особено (лице)приятни размисли !
24 Септември 2012 22:17
Мдаа. "Битката" при Кахамерка между испанците на Писаро и "великият инка" Аталаупа на 16 ноември1532г. се провежда по абсолютно същият сценарий. Стотици хиляди инки са безжалостно избити, поради технологичното превъзходство на едни човеци над други. Целта е да им се вземе златото и да бъдат ограбени. Което прави и Кортес в Мексико с маите. Само, че сега човечеството се прекланя не пред алчните и кръвожадните, а пред гениалните създатели на отвъдокеанските цивилизации. Чете и трепне в очакване, дали ще се сбъднат техните пророчества за края на света. И въпреки дадените огромни жертви, инките и до ден днешен си остават нация-хегемон в Перу, като брой население културно и духовно наследство. Целият просветен свят се прекраня пред тях. Има защо. Просто духът побеждава, арогатната сила. Което си е записано в мъдрите книги. Тъй, щото сравнението с дете, представител на един бездуховен етнос, като циганският е доста неуместно. Малко повечко трябва да се постараеш Ламбовски, за да направиш успешни връзки и внушения.
24 Септември 2012 22:39
Задълбочените анализи и историческите съпоставки са много интересни, но става дума за какво ни требе днес, сега. Недопустимо е и най-малкото отстъпление от правото на свободно слово и сатира, колкото и да е грозна.
24 Септември 2012 22:49
щурчо, тука всички сме писатели, а не читатели...
24 Септември 2012 22:54
Едно време ни разказваха една приказка за Мечката и Човека.. та там се говореше: Лоша рана заздравява, лоша дума не се забравя.

Та си мисля, че при сегашната демокрация.. хората забравят, че думите могат да нараняват много повече от всякакви оръжия. Не е нормално всеки да си приказва всичко каквото си поиска. Все едно да някой да стреля с автомат накъдето си поиска и по който си поиска. Нещо вместо: Свобода на словото, само, че, защо да не е : Свобода на стрелбата или взривовете?


А за това кой какво му требе - въобще не може човек предварително да знае какво ще му трябва в бъдеще, и ако се опитва да мине с най-малкото.. накрая въобще ще е яко неподготвен.
24 Септември 2012 23:16
Ще научи веднъж завинаги, че има един огромен авторитет, който се учи, дори наизуст, без да се обсъжда... Иначе болят уши. Също образование, впрочем.


Не споделям! Образованието опира главно до четмо и писмо, някака реч и съвсем малко абстрактно мислене. Оттам-насетне идват пропаганда, зазубряне, индоктриниране и манипулиране на "мисленето".
В тази връзка - всичкото злато на света трудно ще запълни една средна театрална зала, или киносалон. Желязото и въглерода не се "сплавят", само едното е метал. И мн. др. "образователни" забележки, но най-главното е да не се преразказват легенди сякаш са някаква изстрадана Истина... Изброените евангелисти - Марко, Матей и останалите се опитаха да го направят, но едва един от всеки седем поназнайва нещо за Иисус и Неговия подвиг. Толкоз.
24 Септември 2012 23:18
Хикс, като виждам какво си написал, разбирам колко си прав.
25 Септември 2012 00:04
щурчо 24 Септември 2012 22:17
25 Септември 2012 03:32
Шляпо,щурчо, ученото си е учено!
25 Септември 2012 07:45
Образованието опира на мисленето, религията - на канона.
Когато хората открили, че и атомът се дели, това не потресло науката, а я развило.
Когато разбраха, че има още евангелия, освен каноничните, започнаха разправии и скандали.
Има огромна разлика между учение и зубрене.
И зубреното наистина "не ми требе" - трябва ми възможност да мисля. А тогава ще разбера защо има неща, които се запомнят - не наизустяват.
-----------------------------------------------------
Блогът на Генек
25 Септември 2012 08:29
Генек - "Образованието опира на мисленето, религията - на канона" , по какво нашата конституция се различава от каноните в църквата? и по какво си прилича?
25 Септември 2012 10:29
Не става ясно, "требе" ли (да накараме) децата да учат Ботев, Вазов и тям подобни?
25 Септември 2012 11:05
Сотици хиляди инки са безжалостно избити, поради технологичното превъзходство на едни човеци над други. Целта е да им се вземе златото и да бъдат ограбени. Което прави и Кортес в Мексико с маите. Само, че сега човечеството се прекланя не пред алчните и кръвожадните, а пред гениалните създатели на отвъдокеанските цивилизации. Чете и трепне в очакване, дали ще се сбъднат техните пророчества за края на света. И въпреки дадените огромни жертви, инките и до ден днешен си остават нация-хегемон в Перу, като брой население културно и духовно наследство.


Да, има известна истина. Но пък на така развилата се история дължим Амаду, Маркес, Коелю... Съмнявам се, че дори и един Кортасар дали би се появил, ако историята не се беше развила по този начин.
Но такъв е животът: някои живеят в очакване на пророчествата на маите, а на други им трЕбва Борхес, например.
Един поздрав: Натисни тук
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД