:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 226
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Лоби

Какво казват картофите за американската демокрация

Историята на сенатската поправка 804 е урок за състоянието на американската демокрация. Тя показва как дебатът за реформата губи своята посока, как краткосрочните печалби на производителите на картофи стават по-важни от дългосрочната цел за общественото здраве и как политиката се формира повече от специфични съсловни интереси, отколкото от благосъстоянието на обществото.
СНИМКИ АРХИВ
Сенатор Марк Юдол брани картофите от дискриминация
Дебатът в Конгреса на САЩ миналата зима дали картофите трябва да бъдат ограничени в училищните столове е символичен за кризата в управлението на страната. Лобистите и други мощни групи по интереси доминираха в дебата. И не е изненадващо, че повечето американци са загубили доверие в своите лидери.

В отлично физическо състояние той е изкатерил най-високите върхове на Скалистите планини и може да послужи като лице на кампанията за здравословния начин на живот. Става дума за сенатора дeмократ Марк Юдол от щата Колорадо, който 14-а година е избраник в Конгреса на САЩ. От мястото си в Сената той говори за пицата и пържените картофи: "Нека бъдем откровени: всичко може да се опържи или да се натопи в мазнини."

Това е сърцевината на аргумента му срещу новите насоки за хранене в училищните столове, които президентът демократ Барак Обама искаше да въведе. Обама се бе опитал да раздели здравословната от нездравословна храна в училищата и да наложи повече зеленчуци - вместо пицата и пържените картофи. Но Юдол бе спечелил подкрепата на седем други сенатори в усилието си да блокира начинанието на Обама. И бе подготвил поправка 804 на законопроекта за разходите на Министерството на земеделието за 2012 година.

По думите на 61-годишния законодател френч фрайс и тейтър тот (Tater Tot) са зеленчукови ястия - като зеления фасул, спанака и морковите (френч фрайс са пържени картофи, а тейтър тот са малки хапки от пържени, ситно нарязани картофи, хрупкави и с цилиндрична форма - бел. ред). Забраната на пържените картофки, само защото се топят в олио, по същество е дискриминация на картофа, казва той.



Под въпрос е дали зеленчуците се третират равнопоставено,



а освен това картофът има витамини, както и пицата заради доматения сос. Идният месец Сенатът сериозно ще се заеме с въпроса дали да се прави разграничение между пържените картофи и зеленчуците, както и дали пържените картофи и пицата също да бъдат признати за зеленчуци, твърди още сенаторът.

Американската демокрация винаги е била горда с баланса между властите, с контрола и противовесите на една сложна политическа система, която някога е служила като модел за равновесие между политическите интереси. Това е система, която предотвратяваше фанатизма и държеше под контрол малоумните усилия и опити. Какво обаче се получава сега - долу дискриминацията на картофите?

Сегашният Конгрес, който е 112-и в историята на САЩ, е най-безплодният след Втората световна война. Той е гласувал едва 80 закона през 2011 г., което е по-малко от всеки друг състав на Конгреса след 1947 г. И това се случва въпреки острата потребност от реформи и бюджетната криза. Конгресът се провали в изработването на обща позиция за Либия, климатичните проблеми, имиграцията, данъчната политика, реформирането на социалната сфера и други важни наболели проблеми.

Политиката в Америка стана безпомощна - или най-малкото така изглежда. Тя вече не контролира съдбата на страната както някога. Паричната, фискалната и дори икономическата й политика се провалят в този глобализиран свят. Дори пакетът на Обама от икономически стимули в размер на 787 млрд. долара (? 641 млрд.) се провали в сравнение с очаквания ефект.



Днес Конгресът илюстрира кризата в американската демокрация,



провала на контрола и балансите, липсата на контрол върху културата на дебата, блокираната реформа, нарастваща поляризация между партиите и загубата на доверие към политическите институции. Около 80% от американците вече нямат доверие в Конгреса. Неговият провал повдига въпроса дали Америка, най-старата демокрация в света, не е достигнала своя предел. И дори може ли тя да бъде управлявана и регулирана, след като не е в състояние да се постигне никакво споразумение или съгласие.

Историята на сенатската поправка 804 е урок за състоянието на американската демокрация. Тя показва как дебатът за реформата губи своята посока, как краткосрочните печалби на производителите на картофи стават по-важни от дългосрочната цел за общественото здраве и как политиката се формира повече от специфични съсловни интереси, отколкото от благосъстоянието на обществото. Това е история на народни избраници, отстъпили под натиска на лобистки групи.

"В Америка картофът е стока, издигната до равнището на религия", казва д-р Уолтър Уилит, професор по епидемиология и хранене в Харвардския институт по здравеопазване, който е проучвал последиците от вредните хранителни навици и е написал изследване по въпроса. В проучване от 1992 г. относно здравето на жените д-р Уилит установил, че прекомерното ядене на картофи може да доведе до диабет. Тогава това било само предположение, но колкото повече той се задълбочавал в изследването, толкова повече нараствала убедеността му в тази теза. "Многоуважаваните печени картофи повишават нивата на кръвната захар, инсулинът се образува по-бързо и достига по-високи нива в сравнение с количеството калории от чистата трапезна захар. Това кара хората да се чувстват гладни", уверява д-р Уилит. В миналото, когато хората не са водили толкова заседнал живот, това не е бил проблем. Днес обаче това води до затлъстяване и заболявания като диабет, рак и сърдечни заболявания.

Средностатистическият американец консумира 53 кг картофи годишно. Едва ли има американско блюдо без тейтър тотс, картофено пюре или пържени картофи. Децата са особено склонни да прекаляват, в сравнение с възрастните те поглъщат 30% повече зеленчуци, съдържащи нишесте - като царевица и картофи. Яденето на твърде много картофи, както казва д-р Уилит,



е една от причините за затлъстяването



Правителството субсидира това лошо хранене. То раздава купони за храна на бедните хора, които често са използвани за закупуване на пица и пържени картофи. То плаща за специална допълнителна програма за хранене на жени, бебета и деца (WIC). Освен това тази година то ще похарчи $10.8 млрд. по "Програмата за училищен обяд", която осигурява ежедневен безплатен обяд в училище на децата от семейства с ниски доходи.

Тази програма има особено злочеста репутация, защото ястията с нишесте като пици и пържени картофки представляват голям дял от предлаганата храна. Сервирани 5 пъти седмично в училище, те оформят до голяма степен хранителните навици на новото поколение. Едва ли има ден в американско училище без ястие с картофи. Една четвърт от всички училища вземат храна директно от веригите за бързо хранене като "Макдоналдс" и "Пица хът".

На 13 януари 2011 г. службата по храните на Министерството на земеделието издаде нови насоки по "Програмата за училищен обяд". По същото време д-р Уилет публикува ново проучване, което обяви, че храните с високо съдържание на нишесте наред със сладкишите и безалкохолните напитки са основните причини за неправилното хранене. Новите насоки се базираха на препоръките на Института по медицина, който на свой ред цитира резултатите от изследването на д-р Уилит. Те препоръчаха училищните столове да предлагат храни само с по една чаша нишесте седмично (или около 235 грама). Това би означавало една пица или една порция пържени картофи веднъж седмично, а всички други артикули като тейтър тотс, картофени палачинки и чипс да бъдат изцяло премахнати. Насоките щяха да бъдат принос за общественото здраве, същинска промяна в американския начин на живот.

Но опонентите им вече бяха започнали да се организират.

Демокрацията в Америка работеше добре, когато имаше задоволителен растеж. Социалната държава, която значително разшири дейността си след Втората световна война както в Америка, така и в други части на света, имаше достатъчно пари. Компромисите бяха възможни, защото имаше достатъчно за всички. Но дали демокрацията работи, когато това вече не е така? Америка винаги е била страна на крайностите, но тези крайности стават все по-непримирими, включително в политиката. От началото на финансовата криза американската политика бе обхваната от параноя. Разклати се вярата на американците в институциите. Правителството се превърна в противник на гражданите, а елитите във врагове на обикновените хора.

Светът стана по-сложен и по-объркан, но политическият дебат в Америка стана прекалено опростен - умишлено невеж за климатичните промени, невнимателен за новите изисквания към имигрантското общество, предпазлив за науката и дори недобре осведомен и без широки познания относно науката за храненето.

Когато Мишел Обама препоръча американците да ядат повече зеленчуци и по-малко сладки, а защо не от време на време да пропускат десерта, бившата губернаторка на Аляска и кандидатка за вицепрезидент на Републиканската партия Сара Пейлин реагира така,



сякаш първата дама бе обявила война на свободата



Мишел Обама се опитва да лиши американците от техните десерти, твърди Пейлин, и с нея са съгласни съмишлениците й в много части на страната.

А сега не иска ли Обама да лиши американците и от техните пържени картофки?

"Ние ядем картофи от 200 години, а сега изведнъж се смята, че нещо не е наред с тях", казва Роджър Микс, фермер от Аламос, най-важния район за отглеждането на картофи в щата Колорадо, родния щат на сенатора Юдол. Попитан дали е запознат с изследванията на проф. Уилит от Харвардския университет, Микс отвръща с ръкомахане: "А вие чували ли сте за Крис Войт? Виждали ли сте го по телевизията?"

Миналата година Крис Войт, който оглавява комисията по производството на картофи в щата Вашингтон, доброволно се превърна в опитно зайче, като ядеше по 20 картофа дневно в продължение на два месеца. В сайта си той твърдеше, че е отслабнал с 11 килограма. "За просвещаването на хората той направи повече от тази професор. От години професорът участва в кампанията срещу картофите", твърди Микс.

Влиятелният Микс е четвърто поколение картофен фермер. През 2010 г. той бе председател на Националния съвет на производителите на картофи - най-високата длъжност на обществени начала в отрасъла. Неговата ферма е в долината Сан Луис - район с площ от 20 000 кв. км и с планини, достигащи 2300 метра над морското равнище. Там зимата продължава повече от половин година и понякога температурите падат под нулата дори на 4 юли (националния празник на САЩ - бел. ред.).

Картофът е едва ли не единственото нещо, което земеделците могат да отглеждат там, защото е растение с кратък вегетационен период. Картофени фермери контролират долината и са единствените, които имат пари в икономическата криза. Съответно политиците - както републиканците, така и демократите, които се надяват да печелят избори тук - знаят, че не трябва да влизат в конфликт с производителите на картофи.

Сенаторите имат по-големи щабове в сравнение с членовете на Камарата на представителите, които са ограничени от закона да работят с не повече от 18 служители на пълно работно време. Един сенатор може да има толкова служители, колкото намери за добре, като средният брой служители, работещи за него, е 34 души. Те могат да проучват отделни въпроси и да ги представят на сенатора. Въпреки това персоналът на сенатора все още не е достатъчно голям, за да се справи с нарастващия поток от информация. Ако американският законодател иска да постигне успех, той или тя трябва да разчитат на бързата помощ и подробната информация, предоставена от заинтересувани групи. Експертите евфемистично наричат това "лобиране като законодателна субсидия".

Саймън Тафоя от екипа на Юдол се занимава с въпроси на земеделието, а също на търговията, имиграцията и малцинствата. През 2008 г. производителите на картофи от долината Сан Луис го бяха поканили на посещение. Те му показали долината, фермите и го завели в мексиканския ресторант на главната улица в Аламос - заведение, което Джим Ерлих, изпълнителен директор на организацията на производители на картофи в Колорадо, твърди, че често посещава, защото все още никой не се е оплакал от качеството на храната.

Тафоя бе благодарен за информацията, които представителите на Колорадо впоследствие му бяха изпратили по имейлите си и бе доволен от доводите в полза на картофа - като съдържанието на калий и протеини, което според колорадците го правели добър зеленчук. Бяха проучили и организирали изследвания, подчертаващи претенциите им, че не трябва да се намалява количеството картофи, предлагано всяка седмица в училищата. Потокът от информация събраха в няколко подвеждащи отчети, които естествено подкрепяха позицията им.

По-късно, през март м.г., те заминаха за Вашингтон, като делегацията им включваше Ерлих, Микс и 12 други производители на картофи от долината Сан Луис. За някои то бе първото им пътуване до столицата. Във Вашингтон имаха срещи с Тафоя и със сенатора Юдол. Tе вече знаеха, че могат да разчитат на Тафоя и че сенаторът е на тяхна страна. Ако нещо бе изненадващо за тях, това бе влиянието на служители като Тафоя.

Единственото безпокойство на сенатора бе, че влиянието на картофеното лоби ще бъде твърде очевидно, което означаваше, че той трябваше да намери някой извън техния кръг, който да се противопостави срещу насоките на Обама, но без да има икономически интереси. И фермерите си спомнят, че в един момент Taфоя попитал дали училищните столове подкрепят предложението (на Обама).



Това бе ключова идея:



картофите са евтини и се използват в различния ястия, а в някои региони училищата ги получават безплатно. Не е ли това начин да бъдат убедени училищата в полза на картофите? Нека се изчисли колко ще им струва менюто без евтините картофи?

Преди това фермерите не са имали нищо общо с училищните столове, но веднага след завръщането на делегацията от Вашингтон лобистът Ерлих се свързва с Асоциацията за училищно хранене в Колорадо, за да предложи съвместни усилия в борбата срещу насоките на Обама. Той заминал за Денвър на среща с някои от членовете на ръководството на асоциацията и след 45-минутен разговор се разбрали да работят заедно.

Директорката на асоциацията Шели Алън си спомня всичките имейли, които изведнъж започнала да получава от картофените фермери. Те искали подкрепа от нея и припомняли, че някои училища получават картофи безплатно, че е патриотичен дълг да се подкрепят местните фермери, а също че училищните обеди частично са финансирани от данъците, плащани от производителите на картофи.

Шели Алън сподели, че предпочита децата да ядат по-малко картофи, но все пак подкрепи щата си, въпреки че Националната асоциация за училищно хранене (SNA), част от която е колорадската асоциация, я предупреди да не дава рамо на пържените картофи. Самата SNA бе решила да заеме неутрална позиция по въпроса и се надяваше, че Алън ще направи същото. "Знам, че наистина би било по-добре децата да не ядат много пържени картофи в училище. Но става въпрос за Колорадо, за нашия щат, където имаме късмета да купуваме зеленчуци местно производство. Искаме да подкрепим това", сподели Шели Алън.

Всеки можеше да участва в дискусията за насоките, които Обама искаше да наложи. Всеки можеше да представи коментар, критика или подкрепа. Аграрното министерство получи 133 286 писма. В крайна сметка обаче то се съобрази не с тях, а с гласовете на няколко влиятелни лобисти.

В кампанията за спасяването на пържените картофи сенаторът Юдол написа писма до аграрния министър Том Вилсек (Tom Vilsack), до сенатската комисия по селско стопанство и до колегите си сенатори. В тях той използва доводите на Микс и Ерлих. Цитира и Асоциацията за училищно хранене в Колорадо, която заяви, че не би могла да осигурява училищните обеди, ако картофите бъдат отстранени от менюто. В ключова реч пред Сената той цитира своите източници, но не спомена изследването на проф. Уолтър Уилит.

В крайна сметка разходите щяха да бъдат основният аргумент за спасяване на пържените картофи и на храната, която ще тъпче децата с ненужно голям брой калории. Ако първоначалните насоки на Обама бяха влезли в сила, разходите щяха да стигнат 14 цента на едно хранене - на пръв поглед незначителна сума, като се отчете, че залогът е здравето на бъдещите поколения. Пък и САЩ са една от най-богатите индустриални нации в света със среден доход на домакинство от 49 445 долара (? 40 416).

Но това не се случи. При гласуването на поправката 804 в Сената 70 гласа бяха "за" и 30 "против". Това бе поразително историческо гласуване в полза на пържените картофки в един Конгрес, който не можеше да постигне съгласие за каквото и да било. Работата на Марк Юдол бе възнаградена - спасил пържените картофки в училищните столови на Америка, той благодари на колегите си за проявения "здрав разум". Ако обаче гласуването бе израз на здравия разум,



никой нямаше да подкрепи поправката



Това стана през пролетта на 2012 г. Днес поправката на Юдол е влязла в сила. Обама подписа законопроекта за здравословното хранене, сякаш дебатът за поправката не се е състоял. Той се държеше така, сякаш новите насоки са постигнали успех. Отчасти това е вярно, като се има предвид, че в училищните столове ще бъдат сервирани повече плодове и по-малко захар.

В Националния институт по здравеопазване край Вашингтон проф. Уолтър Уилит имаше среща за подготовка на малка група от експерти, лекари и специалисти по храненето по повод подготвяното трето издание на неговата "Хранителна епидемиология" - настолна книга по въпроса за храненето. По думите му има много нови открития и третото издание ще бъде много по-всеобхватно от второто, въпреки че той не е в състояние да се побере цялата нова информация в книгата. "Но структурата и главите в изданието не са променени", добавя той. Има обаче една промяна, добавил е една глава - глава 16.

"За съжаление това бе необходимо", пояснява той.

Но тази главата не е за храненето. Тя е за политиката.

 Средностатистическият американец консумира 53 кг картофи годишно. Едва ли има американско блюдо без тейтър тотс, картофено пюре или пържени картофи.
 Тейтър тотс

Сегашният Конгрес, който е 112-и в историята на САЩ, е най-безплодният след Втората световна война. Той е гласувал едва 80 закона през 2011 г., което е по-малко от всеки друг състав на Конгреса след 1947 г.

 Сегашният Конгрес, който е 112-и в историята на САЩ, е най-безплодният след Втората световна война. Той е гласувал едва 80 закона през 2011 г., което е по-малко от всеки друг състав на Конгреса след 1947 г.
Source filename: Z:\inetsnimki\congress.txt
37
3856
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
37
 Видими 
24 Септември 2012 20:53
...Идният месец Сенатът сериозно ще се заеме с въпроса дали да се прави разграничение между пържените картофи и зеленчуците, както и дали пържените картофи и пицата също да бъдат признати за зеленчуци, твърди още сенаторът...

Мислех си, че откровените природни недоразумния като Гошо Тъпото и мама Пейлинка са патент на републиканците, ама се оказа, че откровени малоумници имат и демократите.
Впрочем, простотиите с пренаписването на биологията и химията в интерес на корпорациите в учлищата почна с Рейгън, когато кетчупът бе признат за здравословен зеленчук.
Сега следват пицата и ПЪРЖЕНИТЕ картофи.
Накрая всичко ще стане Brawndo (Натисни тук)и Идиокрацията ще настъпи векове по-рано - много тъпанари напоследък се взеха насериозно и решиhа, че много (крадени) пари = много акъл...
24 Септември 2012 21:30
Край, от най-демократичния капитализъм на света посегнаха нагло на манерку на картофките, сега ако му посегнат и на биричката и нема живот вече на тая планета.
24 Септември 2012 22:35
Толкова много приказки, толкова много пустословия... за какво ?
Ей, нека ЕДИН поне каже, че нещо му е трепнало - мигом ще го почерпя !...
24 Септември 2012 22:37
Да му се не види, аз пък не бях му видял и именцето на тоя дръвник...да се *ба у наблюдателния...
24 Септември 2012 23:01
Красноречив пример ,че демокрацията в 99% от случаите избира най-лошото решение стига да бъде подкрепено от най-викащите.
24 Септември 2012 23:32
Това стана през пролетта на 2012 г. Днес поправката на Юдол е влязла в сила. Обама подписа законопроекта за здравословното хранене, сякаш дебатът за поправката не се е състоял.



Обама следва здравия разум и науката. Ще наложи здравословното хранене въпреки Конгреса и Сената. По административна линия има възможности да ограничи вредните храни за децата и да наложи по-здравословни.
Не мисля, че описаното е провал на демокрацията. Идеята за здравословно хранене в момента се пропагандира. Не напразно Мишел Обама дава примес с гледане на зеленчуци, а Барак с правене на домашна бира. Президентът не може да наложи здравословно хранене за децата, ако родителите им не искат или не ги интересува. Засега в дебатите не са се намесили родителите. Голямата част от тях още се ограмотяват и не са стигнали до идеята за здравословното хранене. Чест прави на Обама, че повежда открита борба за здравословно хранене. Дебатът в обществото тепърва предстои. Пържените къртофки на всяко ядене са обречени, тъй като затлъстяват и разболяват нацията. И не са производителите на картофи тези, които ще решават какво да бъде търсенето и потреблението на картофи. За децата, които не могат да бъдат свободни в своя избор за храна, думата имат родителите и властта. А Обама може по административна линия да наложи продавачите на пържени картофки да бъдат изгонени от училище. Всъщност на продавачите им е все едно дали ще продават картофки или нещо друго. Единствените на които им пука са субсидираните каргофени фермери.
24 Септември 2012 23:37
когато кетчупът бе признат за здравословен зеленчук. когато кетчупът бе признат за здравословен зеленчук.


В нашта фармакопея и юриспруденция такъв зеленчук НЯМА! Нито червенчук, или сърп§чук.

Действително картофът е спасявал народите от глад много години, подозирам дето прогнозите на поп Малтус са разбити главно поради пренебрегването (или непознаването) на тази велика култура.

*

Много ми е интересно, как би се наричал синът на споменатия Марк?
24 Септември 2012 23:42
Ей, нека ЕДИН поне каже, че нещо му е трепнало - мигом ще го почерпя !...



Агопец, на мен ми трепна най-дебелата струна на бас-китарата Пия почти всичко, без украински картофен спирт
24 Септември 2012 23:57
Все си мисля че какво ядат децата трябва да се решава от родителите им, а не от правителството и конгреса. Разбира се, когато родителите са фалирали, въпреки че и двамата работят, Мак Доналдс и подобни често нямат алтернатива.
Що се отнася до затлъстяването в САЩ, проблемът не са картофите или мазнините, а т.н. "high fructose corn syrop", както като качество, така и като количество.
25 Септември 2012 00:43
Мийт, моля:Натисни тук
25 Септември 2012 01:05
Като не могат да намалят консумацията на картофи, то поне биха могли да променят начина на приготвянето им, и тогава никой не може да каже и копче. Вместо пържени картофи - варени или обработени на пара. При средна дневна норма от 1700 килокалории за мъже и 1400 за жени, една супена лъжица олио съдържа 100 килокалории. Колко е за децата ме мързи да търся, но всеки може да си направи сметката сам. Да не говорим за канцерогенните вещества, които се образуват при пърженето. Ако това беше предложено, сигурно щяха да изпищят веригите за бързо хранене, защото 100 грама пържени картофи струват доста по-скъпо от варените. Така поне е в Европата. А това, че американските картофи са сигурно и ГМО картофи, е отделна тема. Добре е, че Обама се грижи за здравето на децата и настоява за консумацията на зеленчуци. Личи си, че е бил социален работник. Това, което прави Мишел Обама очевидно не е пи-ар. Трудно се премахват утвърдени традиции на хранене и начин на мислене. Особено когато се намесят политика и икономически интереси. Но след като бъдат ограмотени родителите, а има и интернет, Сенатът може да запее и друга песен. Въпрос на време.
25 Септември 2012 01:10
Разбира се, когато родителите са фалирали, въпреки че и двамата работят, Мак Доналдс и подобни често нямат алтернатива.


Личи си, че не живееш в Америка. Макдоналдс и подобни изобщо не са по-евтини храни. Те са само по-некачествени. За мен тези заведения са скъпи, сравнявайки ги с други ресторанти. Това, което получаваш дори само като количество, не си заслужава цената. В тези заведения ходи простолюдието или по навик, или от мързел. Най-евтино е да си купиш продуктите от магазина и да си ги приготвиш. Но тук пък се намесва мързелът и неумението да се готви.
А на фалиралите родители им дават купони за храна от магазина, не от Макдоналдс.
25 Септември 2012 03:30
Истината е, че не могат картофопроизводителите да казват с какво ще се хранят децата в училище. Свободният пазар е извън училище. Децата не са зряли хора, за да могат дза преценяват с какво трябва да се хранят. Други го преценяват вместо тях, но това не са кортофопроизводителите.
25 Септември 2012 04:41
"Личи си, че не живееш в Америка"
Благодаря за компетентното умозаключение - сега вече нямам никакъв проблем как да се отнасям към другите ти твърдения.
25 Септември 2012 06:19
Много ми е интересно, как би се наричал синът на споменатия Марк?

Не знам, ама някой от дядовците на въпросния Марк сигурно е бил прославен боец с легендарен Ескалибър, дето като го бодне и няма изваждане...
25 Септември 2012 06:22
В тези заведения ходи простолюдието или по навик, или от мързел. Най-евтино е да си купиш продуктите от магазина и да си ги приготвиш. Но тук пък се намесва мързелът и неумението да се готви.

Мързелът верно е голям... Даже и в магазина има готови или полуготови храни, ама кой да се разправя...
Поръчва се по телефона, развиваш плика и ядеш...
25 Септември 2012 09:13
Само аз ли виждам противоречието? Преди картофите не били толкова вредни защото хората повече се движели, сега са вредни защото хората се обездвижили. Не е ли проблема в обездвижването? Ще забранят картофите и пак ще се дебелее, кое ще последва, пържените аспержи или броколи?
Света се срива защото хората спряха да мислят, от една страна са лобистките интереси, от другата откровенна тъпота.
Тук същата тъпотия с тоталната забрана на пушенето, никой не предвижда какво ще се случи, когато вън е -10 градуса и излезнеш запотен от дискотеката или бара да изпушиш цигара отвън. Ще забраним дискотеките и баровете защото разболяват хората ли? Кое е по-опасно, пасивното пушене или вероятноста да те гътне пневмония?
Май наистина швейцарците ще излезнат най-умната нация.
25 Септември 2012 09:41
Забраната на картофите - основа на демокрацията!
25 Септември 2012 09:42
Това е то Обонго - най-безмисленият американски президент.
Мъж под чехъл за нищо не става.
Стойте далече от такива -
подтисканата агресия рано или късно избива по безмислен и неприятен начин.
25 Септември 2012 10:01
Натиснах, Немо! Ето какво прочетох:

Ketchup (also catsup, tomato sauce, or red sauce) is a sweet and tangy food sauce, typically made from tomatoes, vinegar, a sweetener, and assorted seasonings and spices.


*

Е6, сигурно праотецът на Марко е бил голема бургия! Ако беше булгаристанец, наследникът би се именувал Х** Марков...
25 Септември 2012 10:52
никой не предвижда какво ще се случи, когато вън е -10 градуса и излезнеш запотен от дискотеката или бара да изпушиш цигара отвън.


никой не предвижда какво ще ти се случи и ако излезеш нощем на минус десет по потник да бягаш за здраве, нали
има по-лесно предпазване от пневмония в твоя случай човече - просто не излизаш да пушиш
25 Септември 2012 12:18
Gozambo 24 Септември 2012 23:32
......Обама следва здравия разум и науката. Ще наложи здравословното хранене въпреки Конгреса и Сената. По административна линия има възможности да ограничи вредните храни за децата и да наложи по-здравословни.

Ще назначи по един надзирател у всека къща да му докладва
кво са закусвали дечицата.
Мечтата на комутанта
25 Септември 2012 12:20
Картофите за американската демокрация казват това, което казват и за българската – те са храната на народа и трябва да се садят повсеместно, за да има какво да руча електората.
25 Септември 2012 12:45
Никой не се е досетил за пророческите думи на Един, който е едновременно плод и зеленчук, а криминалните Му другари Го наричат Рапонь! Бяха в смисъл, че е лесна работа - тургат се картофите-семе на тъмно, копнеш два-три пъти и ГОТОВО! Не е лесно да си изпреварил времето с няколко столетия...
25 Септември 2012 13:06
Точно така, Meat! Освен това, картоф без мръвка не може
25 Септември 2012 13:25
Телешки пържолки?
25 Септември 2012 15:42
"Личи си, че не живееш в Америка"
Благодаря за компетентното умозаключение - сега вече нямам никакъв проблем как да се отнасям към другите ти твърдения.



Как ще се отнасяш към твърденията ми е твой проблем. Говориш неверни неща. Макдоналдс и подобните вериги за бързо хранене не са евтините места за ядене. За същите пари има много други места, където ядеш по-добре и повече. Макдоналдс е стереотип от минало време за американците, храна за мързеливи и неграмотни.
25 Септември 2012 15:52
Забраната на картофите - основа на демокрацията!



Забрана на пържените картофки в училищата. Разликата е огромна. Децата не могат да имат свободата сами да избират какво да ядат. Когато порастнат и станат зрели хора, свободата я имат. Докато са деца- не! А и родителите едва ли настояват децата им да се хранят в училище непременно с пържени картофи. По-горе казах- картофопроизводителите не са хората, които ще решават с какво да се хранят децата.
Въпросният законопроект и забрани се отнасят само за училищата и за децата, Воцко, не за забрана на картофките в дома и навсякъде. Засега няма данни Обама да е поискал забрана на пържените картофки някъде другаде, освен в училищата.
25 Септември 2012 16:04
Приказвам си с един руснак - " не отива Русия на добре. " "Е що бе , идвате тука, изкупихте Черноморието, Банско , демонстрирате навсякъде благополучие?" А оня вика , - "а това е без значение, у нас всичко почна да става като в Америка"
Напоследък едни такива апокалиптични статии за ЮеС публикуват , че сърцето почна да ми се къса за тях. Ама май яко са го закъсали с кратуните щом с декрети им спират колата и чипса. Ама нищо не се чува за хормоните и антибиотиците в месото, ГМО, пластмасата разбита на маргарин и други подобни човекомутиращи подправки
25 Септември 2012 16:07
Проблемът на бързите храни не е, че предлагат пържени картофки, а че не предлагат нищо друго. Към всеки сандвич или бъргер, пържени картофки и нищо друго. Най-лесното- пилешки заготовки от смлени цели пилета и обработени с химикали и пържени картофки. Това е диктата на производителите, продават онова, което е най-лесно за приготвяне и най-евтино. С оглед печалбата. Независимо от решението на Конгреса в момента, успех за демокрацията е това, че въпросът само е поставен. Обама намира вратичка в законите и по административен път ще премахне диктата на пържените картофки като единствено, което се предлага в училищата. А въпросът за здравословното хранене вече е на дневен ред. При втория мандат на Обама вероятно ще се разгледа и ролята на веригите за бързо хранене за здравослоното състояние на нацията.
Воцко, наблягай на картофките, докато са в изобилие!
25 Септември 2012 16:15
Ама май яко са го закъсали с кратуните щом с декрети им спират колата и чипса.



В България не се храните по-здравословно. И Америка вероятно ще тръгне по пътя на здравословното хранене, защото американците могат да си го позволят. Но в България сте обречени точно на тези боклуци, които споменаваш. Всъщност в Америка отдавна повечето хора не ядат храните на Макдоналдс. Не пият кола и не ядат чипсове. Магазините за здравословни храни вече са навсякъде. Цялата вредна за здравето индустрия след не много време ще изсипе продукцията си на пазари като българския, където хората не са платежоспособни и винаги ще ядат най-евтиното.
25 Септември 2012 16:27
Цялата вредна за здравето индустрия след не много време ще изсипе продукцията си на пазари като българския, където хората не са платежоспособни и винаги ще ядат най-евтиното.
KFC и Макдоналдс не минават за евтини в България.
25 Септември 2012 16:53
Нямах предвид само Макдоналдс и подобни.Трябва да се научите да правите разлика между processed Foods и real food.


Няма връзка с картофките една новина, но има връзка демокрацията. Американската демокрация става най-големият производител на газ и то на цени няколко пъти по-ниски от тези на Газпром. Най-евтината енергия в света. Не, че нещо, но има значение... И за храненето.....
25 Септември 2012 17:08
Трябва да се научите да правите разлика между processed Foods и real food.
Успокой топката и изпусни въздуха. Това пишман-емигрантчетата хептен взеха да хвърчат нависоко.
25 Септември 2012 17:12
Спомних си че в "История на цивилизацията в Англия" (издадена някъде в 18в) авторът Бокл твърди че ирландците са глупави защото ядат картофи. Може би защото нямали бифтеци.
25 Септември 2012 17:44
Запазете пържените картофки. Въведете стандарти в ... пърженето. Температура, състав и количество на използваната мазнина.
25 Септември 2012 18:04
Макдоналдс и подобните вериги за бързо хранене не са евтините места за ядене.


Всъщност в Америка отдавна повечето хора не ядат храните на Макдоналдс. Цялата вредна за здравето индустрия след не много време ще изсипе продукцията си на пазари като българския, където хората не са платежоспособни и винаги ще ядат най-евтиното


Хонзи, изперка бе човек. Тия двете неща един ден под една и съща статия ги пишеш. Верно трябва малко да изпуснеш парата......
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД