:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,367,562
Активни 100
Страници 3,109
За един ден 1,302,066
правила

Ориенталските особености на българския пешеходец

Липсата на елементарна култура за безопасно придвижване е потресаваща
Снимка: НЕВЕНА ТЕНЕВА
Пешеходка пресича кръстовището на бул."Фритьоф Нансен" и бул. "България". Там е разрешено да се минава само през подлезите.
Възрастна баба с патерица тича по диагонал на кръстовище. Пенсионер минава на червено пред трамвай. Майка с детенце прекосява булевард на метри встрани от пешеходната пътека. Тумба ученици се движи насред улицата.

Познати ли са ви тези гледки? Можете да ги видите всеки ден във всеки български град, а особено често в София. Случват се под безучастните погледи на полицаите, независимо че при многобройните промени на Закона за движение по пътищата от време на време се вдига и глобата за пешеходци нарушители. В момента тя е 50 лв. Колко ли са глобените и дали КАТ може да ги изброи поименно?

Търпимост към нарушителите - независимо дали са шофьори или минувачи - проявява и цялото общество. Никой не се впечатлява, никой не им прави забележка, а ако случайно някой посмее - получава грубиянски отговор. На Запад, всеизвестно е, можеш директно да се обадиш в полицията и да посочиш нарушителя, без да има съмнения, че случаят ще бъде проверен и при вина ще последва санкция.

Типичната ориенталска нагласа на българския пешеходецима и своето оправдание - трафикът е непоносимулиците и тротоарите са тесни и в дупки, шофьорите са брутални, правилата реално не важат, контролът е минимален. Въпреки това липсата на елементарна култура за безопасно придвижване е потресаваща и по нищо не се различава от хаотичните движения на тълпата в слабо развитите държави в Азия и Африка.

Всичко, естествено, започва от семейството - децата се научават да притичват през улиците точно като своите родители, баби и дядовци. След това ги поема училището, което един час годишно до осми клас ги отегчава с измисления час (дори не са часове) по "Безопасност на движението". Можем да си представим какъв интерес предизвиква той и с какви знания се сдобиват учениците в него. Ако след това не запишат шофьорски курс, може и никога да не научат, че законът и правилникът за движението по пътищата съществуват. Не че има гаранция, че ще ги спазват, ако получат книжки.

За сравнение в Западна Европа децата научават правилата за движение още в началния курс. Германските ученици получаватдокумент за управление на велосипед в края на IV клас,след като са преодолели нелек теоретичен изпит и практическо изпитване на полигон, което се провежда от полицаи. Те знаят какво е "мъртъв ъгъл" на камион, наясно са какво означават знаците, научават какви са правата и задълженията им и са способни да се движат безопасно от този момент нататък.

В България непознаването на правилата от страна на пешеходците също е фактор за наличието на много пострадали сред тях. Към това трябва да се добави навикът правилникът за движение да не се спазва дори когато става дума за елементарни неща - като забраната за пресичане на червен светофар, което би могло да се дължи единствено на ниска култура. Тя освен това е и увличаща - забележете, че тръгне ли един да минава на червено, след него веднага се изсипва цяла върволица. Наскоро станах свидетел как последният в такава овча проява изкрещя на възмутен шофьор: "Ми що ни чакаш, бе, глупак?"

Непознаването на правилата прави много хора неадекватни дори на пешеходна пътека - масово е неумението да се прецени как да се мине най-бързо и безрисково през нея. Чести са и случаите на връщане, спиране по средата на "зебрата", криволиченето между спрелите коли.

Пешеходецътобича да се изживява и като цар на велоалеитеНа мнозина явно е неизвестно, че онези разчертани писти до или на самите тротоари са за велосипедисти и пресичането им става като на пътното платно, а задържането по тях е нежелателно и даже рисково. В Западна Европа, ако пешеходец си позволи да стъпи там, може да бъде бутнат, при това по негова вина. Тук велосипедистите са принудени да карат където им падне, тъй като велоалеите са пълни с невъзмутима навалица, която нищо не може да накара да се дръпне встрани. И за това обясненията са - липсата на опит от пътуване зад граница (заради ниските доходи) и непознаването на правилата в чужбина (където те масово се спазват), както и съзнателното неглижиране на реда и законността и липсата на контрол.

Това, че сме се превърнали в "крепостни селяни" и пътуваме малко, личи и при возенето по ескалаторите. По цял свят правилото е, че там се стои плътно вдясно, за да може вляво нагоре или надолу да тича върволицата от бързащи. Тук, независимо от табелките на някои места, които приканват да се застава вдясно, масово пътниците се разполагат вляво или по средата и възмутено реагират, когато бъдат помолени да се посвият. Ниската култура на придвижване води дотам, че населението не може да допусне, че някой има право да мине бързо. А може би отново опираме до непоклатимата черта в народопсихологията да не се съобразяваме с нищо и с никого, освен ако не бъдем принудени.
51
4978
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
51
 Видими 
24 Септември 2012 19:54
А когато велоалеята е направена по средата на пешеходната зона - де да се скрият майките с децата, пенсионерите, разхождащите се?
------------------------------
Блогът на Генек

24 Септември 2012 20:02
А може би отново опираме до непоклатимата черта в народопсихологията да не се съобразяваме с нищо и с никого, освен ако не бъдем принудени.

Не "може би", а ДА!
24 Септември 2012 20:13
Хубава статия, но мисля, че обръща прекалено много внимание на незнанието. Съмнявам се, че пешеходците масово не знаят елементарните правила - например че не се пресича на червен светофар, че не се прескачат заграждения. Хем са общоизвестни, хем в почти всяко семейство има поне един шофьор, който ги е учил. А и колкото и малко да се преподават в училище, все се споменават. Така че не е в незнанието проблемът, а в съзнателното пренебрегване и неспазване на правилата, обикновено последвано от вой и рев кой ни стори лошото, когато стане беля. И не е само по отношение на правилата за движение.
24 Септември 2012 20:18
Пешеходецът
обича да се изживява и като цар на велоалеите


Велосипедистът обича да се изживява като цар на тротоарите, там където няма разчертана велоалея се движат велосипедисти по тротоарите и притесняват пешеходците - справка бул. "Хр. Ботев" бул. "П. Евтимий" бул. "Скобелев" "Прага" и "Г. Софийски" и др.

Тази статия, ако беше справедлива, щеше да има заглавие: Ориенталските особености на българския водач на МПС, на българския велосипедист и на българския пешеходец
24 Септември 2012 20:30
Ха-ха, а другата българска черта, която се проявява и в горните постинги: когато ти кажат, че "така не се прави", ти вместо да коригираш поведението си, започваш да обясняваш, че ТВОЯТА преценка е по-умната, а другите са в грешка и ДРУГИТЕ трябва да променят правилата си!
24 Септември 2012 20:45
Велосипедистът обича да се изживява като цар на тротоарите, там където няма разчертана велоалея се движат велосипедисти по тротоарите и притесняват пешеходците - справка бул. "Хр. Ботев" бул. "П. Евтимий" бул. "Скобелев" "Прага" и "Г. Софийски" и др.


Добавям "и др.": По "Руски". "Сан Стефано". ""Шейново". Алеята на "Пенчо Славейков" между "Витоша" и "Фритьоф Нансен"...

И пешеходецът, особено пешеходката - навсякъде, където ги виждам. Майка с бебешка количка, кученце на верижка и телефонче в ушето, дърдореща неспирно. По средата на отсечката на "Левски" между "Гурко" и Ректората.

Моя възрастна съседка, полусляпа, със сколиоза и с бастун, от род на заможни кореняци софиянци, - по платното НАД подлеза от Орлов мост към Паметника на Съветската Армия. (С извинения за главните букви!)

Всеки ден й треперя дали дали е жива.

Пък от реда в Германия се възхищава...
24 Септември 2012 20:48
Когато си купих за пръв път автомобил един приятел ми каза: "Ти до сега псуваше шофьорите ама от тук нататък ще разбереш пешеходците какви говеда са."
24 Септември 2012 20:53
Типичната ориенталска нагласа на българския пешеходец
има и своето оправдание - трафикът е непоносим

Предлагам на авторката да прескочи за ден-2 до Истанбул и тогава да говори за "ориенталска нагласа" и "непоносим трафик".
Само маркирам - нормално да се чака до 30 мин. да излезеш с кола от малка уличка; светлината на светофара е без значени и за коли, и за пешеходци - всеки се промушва, когато види поне една педя свободно пространство; мигачите са непознати - обявяване на смяна на посоката става само с клаксон - за 1 седмица не видях някой даизползва мигач за каквото и да е; и най-важното - колите са винаги с предимство. Тръгвам да пресичам на зелено, кола идва към мен, аз правя втора крачка, шофьорът ускорява и ми маха гневно с ръка да се разкарам. А той минава на червено.
Малко извън темата, но още съм под впечатление на безумното придвижване с кола и пеша там.
24 Септември 2012 20:57
Чести са и случаите на връщане, спиране по средата на "зебрата", криволиченето между спрелите коли.
Бих добавил,спиране на младата,красива дама с телефон на ухото по срадата на зебрата,обръщане кръгом и хукване в неизвестна посока с вик:Идвам,идвам,поръчай ми дълго кафе.
24 Септември 2012 21:09
Ниските заплати са причина за ниската култура на придвижването!! Ей това разбрах от тази статия. А главочите с големите коли?
24 Септември 2012 21:12
Трябва да обичаме пешеходците.

Пешеходците представляват по-голямата част от човечеството. Нещо повече — най-добрата негова част. Пешеходците са създали света. Те са построили градовете, издигнали са многоетажните сгради, прокарали са канализацията и водопровода, павирали са улиците и са ги осветили с електрическите лампи. Те са разпространили културата по целия свят, изобретили са книгопечатането, измислили са барута, прехвърлили са мостовете през реките, разчели са египетските йероглифи, въвели са в употреба самобръсначката, премахнали са търговията с роби и са установили, че от зърната на соята могат да се приготвят сто и четиринадесет вкусни питателни блюда.

И когато всичко било готово, когато родната планета добила сравнително благоустроен вид, ето че се появили автомобилистите.

Трябва да отбележим, че автомобилът също е изобретение на пешеходците. Но автомобилистите някак изведнъж забравили това. Взели да мачкат кротките и умни пешеходци. Улиците, създадени от пешеходците, минали във властта на автомобилистите. Паважите станали двойно по-широки, а тротоарите се стеснили колкото тютюневия бандерол. И пешеходците започнали да се притискат изплашени до стените на къщите.

В големия град пешеходците водят мъченически живот. За тях е въведено някакво транспортно гето. Разрешават им да пресичат улиците само на кръстопътищата, тоест тъкмо на онези места, дето движението е най-силно и дето косъмчето, на което обикновено виси животът на пешеходеца, най-лесно може да се скъса.
24 Септември 2012 21:19
Обяснявам си всички тези случаи с невероятния стремеж на всяка категория да се чувства привилегирована. Много стари хора смятат, че им е простено да нарушават правилата, защото са стари, същото се отнася и за тези, които возят или водят малки деца. Изобщо не се замислят, че затрудняват другите (и учат децата съответно). Казваше се, че велосипедистите са най-симпатичните участници в трафика. Е, по велоалеята на бул. "Цар Борис III" велосипедисти от 10 до 70 год. възраст без стеснение се движат в лентата за пешеходците (където са майките с колички и кученца), но пази Боже за малко да прескочиш в тяхната лента, за да се разминеш със семейство с деца. Вярно, че идеята да се раздели алеята на две, не е удачна - просто е тясна и за едните, и за другите, а тротоарът пък е превърнат в паркинг. Но все пак, нужен ли е специален закон, за да се съобразява човек с другите на пътя?
24 Септември 2012 21:19
Аз самият слизам от автомобила , за да ида до тоалетна, или да спя .Сигурно повечето от форумците също.Смея да твърдя,че съм толерантен водач на МПС .По мои наблюдения велосипедистите са най-наглите .Лично мнение.
24 Септември 2012 21:33
По мои наблюдения велосипедистите са най-наглите .Лично мнение.


Не е само твое това мнение. Никой не уважава велосипедистите. Когато отида на обекта с велосипеда, работниците питат до там ли съм я докарал, че ходя с колело на работа. Нищо, че колелото е по-скъпо от колата!?
24 Септември 2012 22:16
Ми като отидох за пръв път на Острова, много бях впечатлена, че имаше footpaths и bicycle paths - и за пешеходците, и за велосипедистите едни спретнати алейки в спретнатото Кентърбъри. Е не в центъра му де, където уличките бяха някъде 2 метра и половина широки.
Факт си е, че българинът и като шофьор, и като пешеходец не спазва правилата, клишето "войната по пътищата" го доказва. То лекарството отдавна е измислено - яки глоби - ама докато има " и кво ша праим ся?", няма как да стане...Апропо, какво стана с полицейските бунтове? Ще им дадат ли 25-те процента или да?
24 Септември 2012 22:26
Ориенталските особености на българския пешеходец


По правилно е заглавието да бъде: Ориенталските особености на българина

Много хора познавам, които се прехласват пред чистотата и подредеността на Запада и в същото време си изхвърля боклука през прозореца на колата или просто така. Или пък как там няма пресичащи на червено, или където им скимне, и в същото време минава през пешеходната пътека на сантиметри пред пешеходец.
Примери - хиляди!

24 Септември 2012 22:30
Доста странно допълване на тези, които и до половината казват достатъчно.
Ориенталските особености на българскияина пешеходец
Липсата на елементарна култура за безопасно придвижване е потресаваща
24 Септември 2012 22:32
PARAGRAF2224 Септември 2012 21:19 Аз самият слизам от автомобила , за да ида до тоалетна, или да спя .

Да уважим чиляка праскащ нон-стоп постинги в движение
24 Септември 2012 22:34
Може пък да притежава странна форма на сомнамбулизъм.
24 Септември 2012 23:35
Нямало било пресичащи на червено на запад. Митове и легенди за онези, които не са напускали гетото. Пресичат колкото си искат.
25 Септември 2012 00:00
Излишна статия! Достатъчно е да бъде връчен един двутонен ХЪМЪР на лицето Стависки, гаранция за наслагване на условните присъди и 5-6 ракии преди да започне да шофира и нещата ще се самоподредят. В битността си на байкър, пешеходец и водач на МПС, констатирам дето съм най-хрисим и безопасен пред/зад компа. И то когато не пиша...
25 Септември 2012 01:13
В Лондон и на червен светофар си минаване...
Там важи правилото: пешеходецът е цар!
25 Септември 2012 05:44
Много добра статия!Но не е модна!Модата сега е да се прави пиар на гърба на водачите!Ето Цветанов чак до Бургас отиде да открие пешеходна пътека,че и с концерт и сто медии да го снимат!Не че ние не заслужаваме!Че ние сме града с най-много пътеки и железа на глава от населението,включая ,където никой не минава и на метри от подлезите.Въпреки това пешеходците си минават,където им скимне и само малцина спазват правилата.Имам съмнения,че последните през другото време карат автомобил и само временно са пеша.Особено интересна е картинката около Лидл на околовръстното,там пенсионерите се бутат направо между колите,нищо че има светофар и пътеки.Никакви катаджии не се виждат,камо ли да глобят нарушителите.Те си стоят на подходящите местенца,където има джобни.А от пешеходец стара баба пари как се вземат?!Но си струва поне да ги поуплашат и особено майките с колички,че те въобще не внимават и вчера минаха точно на 3 метра от пътеката и спряхме,какво да ги правим?!Изнервящото е,че през 10 метра се принуждаваш да намаляш и да си трошиш колата в железа и тъкмо преминеш и хоп:Спри пак,защото на българина му харесало там да мине!Не са и премислени местата,където има пътеки,това го отчитам.Не и навсякъде трябва да има зебри и неравности.На всичкото отгоре чух официална статистика,че загиналите пешеходци са толкова,колкото през 70-те години на миналия век,когато автомабила беше лукс и почти нямаше движение.Т.е. всичко е една раздувка,един пиар,напълно излишен!Толерантността на пътя трябва да бъде и от двете страни и да се пазят взаимно.Както бабата да не пресича като има автомобил,така и аз да спра,ако я хване деменцията!И никакви привилегии,само възпитание!
25 Септември 2012 08:31
велоалея по тротара е най-голямата простотия, която е измислена от г-жа фъндъкова и подопечните и. ако искат толкова велоалеи - отделят част от пътното платно и там си карат велосипедистите. тротоарът е за пешеходците!! велосипедистите са наистина доста нагло племе
25 Септември 2012 08:53
Не само нагло, но и вредно! Колоездачите са ориенталци навсякъде по света. Турило си шлем на главата, навлекло си яке с фосфорна боя, монтирало лампи на всека спица, върти педали и маа гащи пролет, лято, есен и зима. За него нема червен светофар, тогава те задминава на два сантиметра. После не можеш да го изпревариш, щото нарочно кара по средата. Ако му натиснеш клаксона да се пази, почва да ти се пудри и да ти се ежи. Ако слезеш и му шибнеш два шамара, ще те съдят за телесна повреда. Редовно гостува на телевизията, откъдето те нарича фашист. Фанатични гадини

25 Септември 2012 09:20
Поредната статия, която е написана в грешна посока и противопоставяща пешеходци и шофьори. http://www.youtube.com/watch?v=NKPLjSJqY7k&feature=player_embedded

А за велоалеите само ще допълня, че на запад не се правят така, че да пречат на пешеходците. Правят се или отделно от тротоара или на самото пътно платно. Там приоритетите са така: 1. Пешеходци, 2.Велосипедисти, 3.Градски транспорт, 4.Лични и служ. автомобили...

Ако автора желае, мога да споря по всяко едно изречение написано от нея. Но като цяло, не е това начина. Не са виновни нито пешеходците, нито шофьорите, а всички, които отговарят за безопасността в населените места!
25 Септември 2012 09:26
Да заглавието наистина би следвало да обхваща всички - участници и безучастници (тюфлеците с зелени жилетки) в хаоса наречен улици и транспорт.

Законите в териорията на резервата НИ, не се изучават, според мен умишлено. Освен това се прилагат и тълкуват избирателно, индивидуално и според случея.
Това важи за всичките закони - като най-голям нарушител е бюрoкратичната машина - наречена Държава (администрация).

В часният случай със Закона за движение по пътищата и Правилник за приложение на Закона за движение по пътищата, ситуацията е най-забележима, тъй като касае цялото население, от новороденото до последния незаровен ковчег, тъй като всички се движат, превижват и участват в движението.
Освен че не се провежда почти никакво обучение и превенция е фрапираща липаста на контрол от страна на органа определен за контрол - МВР и най-вече КАТ.
Тук Всеки участник си тълкува и прилага Закона и се движе според своето тълкувание .т.е. 8 милиона варианта.

Тюфлеците от КАТ са пословични в действията и бездействията си - тълкуване и прилагане според случея, участниците, цената на колата, броя на познатите (връзки) и др. и основно водени от личният си материален интерес - КОРУПЦИЯ - "КВО ША ПРАЙМ СЯ?"

Стихиино и кампаниино прилагане на акции - ПЕШЕХОДЦИ, КОЛАНИ, СВЕТЛИНИ, ГУМИ. Акции от типа всяко чудо за 3 дни.

Няма никаква мисъл и визия при строенето на пътища, тротоари и алеи. Всичко се прави на парче. Няма никакъв стандарт в рамките на един квартал дори.
Например движението във Варна е просто ужасно - всички светофари работят с различни програми - секциите за ляв и десен завои се включват когато им падне.
Лентите също са различни. т.е. на всеки 100-200 метра правилата се променят.

Да не говорим, че вече 3 месец няма кой да махне табелите че бул. Ген.Колев НЕ Е В ремонт а булеварда е отворен и празен а всички се бутат по обиколните пътища .

Пълен абсурд.

Незнам защо се пробутва тезата всеки да ходи в чужбина да се научи?!?!? Нали управляващите тюфлеци ходят на обмяна на опит? или май ходят да напазаруват евтинията...

Да - там в "чужбината" като се пресичаш на чеврено, въпреки че коли не се виждат да минат поне седмица напред, все изкача някой дядка да ти прави забележка.
Както и ако вървиш по вело алеята, която е широка 1.5-2 метра и с различен цвят павета.
Всики полицай, които те види да си в накакво нарушение - ще ти направи забележка, да се поправиш, ако е дребно и ще ти тресне глобата за по сериозно.
Да не говорим че ако патрулка види някои "джигит" леко да се е позасилил и го спира и му "виждат сметката".


Докато нашите тюфлеци, не си мърдът дирниците по никакъв повод, освен такъв който да вкара нещо в джоба им.

Така че положението е безнадеждно.
25 Септември 2012 09:28
Абе вие излизали сте от клоаката, наречена софия бе, маскари ?
25 Септември 2012 10:32
Права е авторката и това, че българските автомобилисти и велосипедисти не са по-малко ориенталски особени не променя положението! Не съм съгласен само с оправдаването с народопсихологията на българите! Ако следенето на правилата е същото както в Германия и тук много бързо ще се научим да ги спазваме! Но и абсурди от типа на подлез, на пет метра след него пешеходна пътека и бабуни също трябва да изчезнат! Едно време по бригадирско вадеха един куп ученици със свирки по улиците и възпитаваха пешеходците, спомняте ли си?
25 Септември 2012 10:41
За ориенталеца описаното поведение е израз на темперамент, а за западняка на простотия. Чертата кой крив кой прав се прави от статистиката за смъртта на пътя.
25 Септември 2012 11:48
По мои наблюдения велосипедистите са най-наглите .


Още по-нагли са тези с малките моторчета (скутери). Добре, че още не са много разпространени у нас.
В Гърция е ужас!
25 Септември 2012 11:52
Въобще не съм съгласен с авторката. Вярно е, че има много участници в движението по улиците, които се подчиняват единствено на собствените си правила. Но има и много, които стриктно спазват правилата за движение. Те не се набиват на очи. Аз съм един от тях. И на това уча децата си. До степен, че на всеки светофар, пеша, в колата или с колелото (имам двуместно детско ремарке за колело) съм строго контролиран как се движа - светофари, знаци, бариери и т.н.
Търпимост към нарушителите - независимо дали са шофьори или минувачи - проявява и цялото общество. Никой не се впечатлява, никой не им прави забележка, а ако случайно някой посмее - получава грубиянски отговор.

Не е вярно - редовно правя забележка, най-вече на пешоходци и мотористи. За последните не съм много сигурен дали ме чуват и разбират
25 Септември 2012 13:13
Абе при положение, че всички се оплакват колко лоши шофьори сме, как имат акъл да пресичат някъде другаде освен на обозночаните места? Завчера заради проста патка, на всичкото отгоре бутаща детска количка, и пресичаща що годе натоварен булевард (Йерусалим), на 20 метра от пешеходна пътека с вече поставен "легнал полицай", изкачайки между паркирали коли щеше да стане верижна катастрофа с 5 коли.

25 Септември 2012 13:20
В Лондон и на червен светофар си минаване...


А в Лондон имате ли си Орландовци и Малашевци, със съответните алеи за минаващи на червен светофар?
25 Септември 2012 13:33
Проблемът, според мен се появи (или изостри) след като българина осъществи лелейната си социалистическа мечта - да кара западен (на 15-20 год.) автомобил!
Количествените натрупвания водят до качествени изменения. За съжаление, западните автомобили не идват със западна пътна етика! Изведнъж, много кола - много шофьор, много демУкрация. Резултат: Войната по Пътищата!
Колкото до велосипедистите - подкрепям критичните мнения преди мен. В САЩ, велосипедиста е равноправен (и равноотговорен) участник в пътното движение (на free-way е забранено). Ник'ви велоалеи, ник'ви "градО диша".
25 Септември 2012 15:05
Пешеходов надо любить. Пешеходы составляют большую часть человечества. Мало того-лучшую его часть.Аз съм повече пешеходец, отколкото шофьор. Най беззащитната част от пешеходците са майките с детските колички и хората с увреждания. Навсякъде по белия свят преминаването им по тротоарите и към тях е осигурено и то на прилични разстояния. Тук въобще не е така.
25 Септември 2012 15:32
Наблюденията в статията като цяло са верни. Да, за ужасния трафик в българските градове са виновни не само шофьорите, но и пешеход;ите, които действително пресичат както им падне. И да, в дъното е огромният културен проблем за толерантността към нарушителите. В повечето европейски страни, например, ако някой бабаит се ръга в последния момент с джипа да смени лентата, в която се е наредил, онзи зад него вади телефона, звъни в полицията и съобщава номера.
Тълпите пешеходци по велоалеите ще стават все по-голям проблем.
Бих поспорил обаче дали безразборното пресичане е "ориенталски" навик. Докато се оплаква, че българите не пътуват, авторката би могла да отскочи до Ню Йорк и да види какво представлява пресичането там: за пешеходците червеният светофар не значи абсолютно нищо. (Не че го одобрявам).
И една добавка: неслучайно примерите, с които започва статията, са за дядовци, баби и майки с колички. Ха сетете се защо. През 90 % от подлезите в София е невъзможно да премине бебешка количка с различен стандарт на колелата от явно единствено съществувалия преди 40 години. Сериозни са затрудненията за възрастни хора и хора с намалена подвижност. За т. нар. "инвалиди" изобщо и да не отваряме дума, те са обречени да си стоят вкъщи, защото няма как да се придвижват по улиците.
25 Септември 2012 15:35
Велосипедистът обича да се изживява като цар на тротоарите,

Вярно си е. Аз съм велосипедист и по тротоари НЕ карам. Което обаче означава, че всекидневно излагам на сериозен риск здравето и живота си, защото велоалеи в София почти няма, а по улиците толерантността към велосипедистите е нулева. Та от това трябва да се тръгне. Уверявам ви, че никой велосипедист не би изгарял от желание да кара по тротарите, ако има друга възможност.
25 Септември 2012 15:40
То лекарството отдавна е измислено - яки глоби - ама докато има " и кво ша праим ся?", няма как да стане..

Проблемът дори не е толкова в подкупността на пътните полицаи, защото тя е понамаляла. Проблемът е, че изобщо ги няма по улиците. Те си стоят на няколко добре известни места и, ако не се натягат, дори не гледат какво става около тях.
25 Септември 2012 15:43
Че ние сме града с най-много пътеки и железа на глава от населението

Абе не знам колко са ви пътеките в Бургас, обаче колкото пъти съм ходил там, нито веднъж не съм видял автомобил да спре пред пешеходна пътека. Ама нито веднъж, където и да било.
25 Септември 2012 15:47
Абе при положение, че всички се оплакват колко лоши шофьори сме, как имат акъл да пресичат някъде другаде освен на обозночаните места?

Ами аз си пресичам на обозначените места. Преди около месец пресичах с жена си и бебето (в количка) на пешеходната пътека на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" срещу 120-то училище. Беше много поучително: светва червен светофар за колите, респективно зелен за пешеходците. В двете по-далечни ленти колите спират. Един се засилил отзад, вижда ги, че спират, вижда, че е червено, вижда, че се готвим да пресечем. Какво прави? Е, как какво: сменя лентата и профучава в най-близката на сантиметри от количката. Е, питай как не получих инфаркт и какво мисля за средностатистическия български шофьор.
25 Септември 2012 15:57
Руританец, не се разбира къде живееш:
авторката би могла да отскочи до Ню Йорк и да види какво представлява пресичането там: за пешеходците червеният светофар не значи абсолютно нищо

Но, явно ще трябва да се преместиш в по-тих град, с твоето плахо сърце:
питай как не получих инфаркт и какво мисля за средностатистическия български шофьор

25 Септември 2012 15:58
Представи си, че живея в София и съм прекарал някакво време в Ню Йорк - толкова ли е трудно?
25 Септември 2012 15:59
А за плахи сърца ми говори тогава, когато някой подобен тип едва не ти сгази бебето, щото се е засилил да минава на червено.
25 Септември 2012 16:12
личи и при возенето по ескалаторите. По цял свят правилото е, че там се стои плътно вдясно, за да може вляво нагоре или надолу да тича върволицата от бързащи.


Хайде първо авторката да премери ширината на ескалаторите "по цял свят" (Лондон, Париж, Франкфурт, Берлин, ..., Москва,...) и после на тези в нашенското метро... Че май само пътечката между "СУ Св. Климент Охридски" и Орлов мост е с нормална ширина. Моите последни наблюдения са от връзката между станции "Сердика" и "Сердика 2" - прекалено тясно за "върволицата от бързащи, блъскащи и ритащи". То и дължината на ескалаторите не е като на тези в Московското метро, че да се спести време...

Не е зле да се поразходи и покрай велоалеята през Младост 3 и 4. Където съвестните пешеходци са принудени многократно да прескачат ту от едната, ту от другата и страна, да прелитат през будки и да прескачат триметрови шахти с продънени капаци... Вярно, че и по широк тротоар българският пешеходец е свикнал да се движи на зиг-заг, избирайки по-здравите плочки, заобикаляйки паркиралите автомобили, шахтите с продънени капаци, кучешките и конски л@йна. Докато бързащите колоездачи го атакуват в гръб с убеждението, че всеки тротоар е велосипедна писта...

Колкото до "бързото" пресичане на пешеходна пътека - опитният пешеходец знае, че дори и двете колони коли да са спрели, между тях може да прелети мотор с над 100 км в час. Че дори да има две ленти в едната посока, може да го връхлети и кола, "бързаща" в лентите за насрещно движение... Затова върти глава във всички посоки и подтичва напред-назад...
25 Септември 2012 16:22
Представи си, че живея в София и съм прекарал някакво време в Ню Йорк - толкова ли е трудно?

Трудно е! И аз съм живял 19 години в Лос Анджелис и съм гледал много американски филми, но избягвам да се изказвам компетентно за Америка!
25 Септември 2012 16:26
Аз не се изказвам за Америка, а за пресичането на пешеходците в Ню Йорк. Ще се радвам, ако ме опровергаеш с компетентни статистики или каквото е необходимо.
25 Септември 2012 16:32
Бил съм в Ню Йорк. Не съм видял това за което говориш ти... Но, нямам доказателства.
25 Септември 2012 18:29
За Америка няма да се изказвам, но по мои наблюдения в Европа единственото място където пешеходците взимат насериозно светофарите е Германия. Като шофьор приемам, че пешеходците винаги са с предимство и не се дразня от безредно пресичане при положение, че не е съвсем самоубийствено. Статията е пресилена според мен, пешеходците са най-малкия проблем на трафика и на пътната безопастност.

Между другото, не смятам че българите са най-недисциплинираните шофьори. Някой горе спомена Истанбул, аз би бих добавил Италия, особено южните райони. Там човек може да полудее от изцепките на местните неосъществени пилоти.
25 Септември 2012 18:38
"Велоалеите" по тротоарите са израз на въпиюща управленска глупост и демагогия от висша класа. Не само, че не решават един проблем - липсата на велоалеи, но създават друг - причиняват съвсем ненужни допълнителни неудобства на пешеходците, защото концепцията им се състои в откъсването на 1/2 или повече от малкото останали тротоари, по-широки от 1 м., които не са заети от паркирани автомобили. И сега, там където ходя без да се оглеждам през рамо за идваща кола, сега минавам оглеждайки се през рамо дали няма да ме изчетали някой велосипедист... Простотия до шия в тая сбъркана приказна страна. Всичко е извратено и фалшиво, корумпирано и некомпетентно.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД