:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,521,889
Активни 101
Страници 540
За един ден 1,302,066
Интервю

Без европарите икономиката би се възстановила по-бавно

Не всички ефекти от еврофондовете са абсолютно положителни, смята експертът Ралица Ганева
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Ралица Ганева


ВИЗИТКА: Д-р Ралица Симеонова-Ганева е преподавател в катедра "Статистика и иконометрия" в Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" от 1999 г. Занимава се с макро- и микроикономически анализи и с разработването на приложни модели. През последните две години участва в изготвянето на стратегическия документ Национална програма за развитие "България 2020", в разработването на модела SIBILA и в Анализа на състоянието на малките и средните предприятия в България за 2012 и 2011 г. за Агенцията за малкия бизнес. SIBILA (Simulation of Bulgaria`s Investment in Long-term Advance) e математически модел, който съпоставя развитието на страната с максимално използване на средствата от ЕС и с изцяло липсващи такива.- Г-жо Ганева, ефектът от усвоените пари от ЕС като цяло е положителен, къде обаче се представяме по-добре според модела SIBILA?

- Първо е важно да се каже, че в SIBILA използвахме два типа данни - тези, които публикуват националната статистика и Евростат, и онези, които са свързани с усвояването и договарянето на парите от ЕС. Данните, които използвахме, бяха последните към момента, тоест при едно бъдещо "разиграване" и пускане на симулацията резултатите леко ще се променят, но основните изводи като цяло ще останат същите.

Данните показаха много неща, едно от тях например е, че почти половината от инвестициите на страната за дългосрочно развитие се финансират с европейски средства. Около 65 % от растежа на БВП за 2011 г. е в резултат от усвояването на парите. А към 2015 г. пълното усвояване на евросредствата би допринесло до 9.3% по-висок реален БВП в сравнение със сценария при липса на пари от фондовете. Може би един от най-осезаемите ефекти върху икономиката на страната е увеличаването на заетостта. Към края на 2011 г. коефициентът на безработица у нас е с 1.7 процента по-нисък, отколкото би бил без парите от Брюксел.

Все пак обаче е трудно да се каже по кой показател страната ни се представя най-добре. Самите оперативни програми имат различен размер на финансиране. Затова, когато излязат ефектите, трудно можем да ги сравняваме - има малки по обем програми, но има и по-големи. Освен това финансирането по различните програми е насочено към стимулирането на различни компоненти на съвкупното търсене и предлагане. Поради тези причини подобни сравнения не са съвсем удачни. За да намерим отговор на този въпрос, най-адекватно би било не да се използва моделът SIBILA, а да се погледнат в дълбочина междинните оценки на оперативните програми и да се види реално постигнатият резултат по тях.

Моделът беше разработен от обединение "Екорис-СПМ-Нюай", като експертният екип има голям опит в моделирането на подобни данни - петимата души, които се занимавахме с това, имаме професионален опит от общо 80 г. Седем месеца работихме денонощно, но усилията си струваха.

- Този модел може ли да бъде от полза при бюджетирането на следващата финансова година?

- Да, той вече се използва и не само за европарите. Моделът позволява да се пресметнат нетните ефекти и от национални икономически политики. Такава оценка може да се прави и се прави и в момента в рамките на предварителните оценки на Националната програма за развитие "България 2020". Моделът дава възможност да се "разиграват" много алтернативни сценарии, затова е добре данните да се актуализират регулярно, за да може да се види как политиките въздействат върху икономиката.

Моделът дава възможност на управляващите да изберат пакет от мерки и впоследствие да понесат политическата отговорност за това, че са поели даден курс вместо друг. Всичко това би следвало да става на база анализи и модели, освен в случаите, когато политиката не е резултат от аналитична дейност, а от съвсем различни процеси.

Ако се върнем на SIBILA обаче, можем да заключим, че еврофондовете имат добър ефект, но не всички са абсолютно положителни. Когато оживим икономиката с наливането на пари, повишаваме инфлацията - допълнителният ценови натиск не е голям, но все пак го има. В резултат от нарастването на инвестициите и потреблението се влошава външнотърговското салдо. Тоест има ефекти, които невинаги биват разглеждани като абсолютно положителни.

- Излиза, че икономиката ни разчита изцяло на еврофондовете и БВП се формира основно чрез постъпленията от ЕС. Това не е ли притеснително?

- Да, това е така. Икономиката е много свита в момента, инвестиционните потоци са на нива, които изобщо не могат да се сравняват с това, което беше преди 5 години например. Затова парите, които идват по линия на структурните фондове, играят решаваща роля за българската икономика. И Европа, и България са в криза, а възстановяването е скромно, така че без тези пари ние щяхме да сме много по-зле и много по-затруднени с намирането на изход. В този смисъл парите от Брюксел ни дават тласък към възстановяване - нещо, което без тях би отнело много повече време. Важно е обаче да се каже, че нито една държава не е направила 100% усвояване в първия си програмен период, вероятно това ще важи и за нас.

- Как Ви се струват темповете на усвояване към момента?

- Това, което се случва в момента, е адекватно на нашата реалност, такава, каквато е. Притесненията произтичат от това дали като икономика ще съумеем ефективно и ефикасно да усвоим остатъка от средствата за краткия период, който остава. По официални данни на ЕК в момента грешките при усвояването на парите в България са 2%, което е под средното за ЕС и това е добре. Въпросът е да не допуснем този процент да нарасне.

- Като че ли бизнесът не е примамен от това да кандидатства за пари. Според проучване на Агенцията за малкия бизнес фирмите предпочитат да взимат пари назаем, отколкото да чакат еврофинансиране...

- Това е логично и обяснимо. Аз имах възможност да участвам в работата по това проучване и мога да кажа, че ситуацията е такава в цял свят, а ние не правим изключение. Банките и изобщо финансовите институции не са склонни да финансират с лекота малкия бизнес при преференциалните условия, които имат по-големите предприятия. Рискът при малките е много по-голям и той има своята цена. Поради тази причина малките предприятия дори във време на икономически бум и кредитна експанзия имат по-затруднен достъп до кредитирането. В години на криза банките са изключително консервативни и сдържани да дават кредити, затова и малките фирми нямат никакъв друг избор, освен да потърсят пари другаде. Изследването показа, че те все пак правят опити да кандидатстват за кредити, но те са неуспешни по една или друга причина.

Възможно е предприятията да не отговарят на условията за финансиране или пък самите те да преценяват силите си и в крайна сметка да се отказват от банковото финансиране, но така или иначе кредитирането на малките фирми продължава да бъде свито. Затова и през последната година фирмите се обърнаха към вътрешния си ресурс, доколкото го има. Той обаче е ограничен и в никакъв случай не може да бъде стимул за икономически бум или за бизнес разрастване.

- Как тогава може да се поощрят фирмите?

- Държавата трябва да намери начин, по който да направи еврофондовете по-интересни за бизнеса. Това може да стане, като се облекчи финансирането на малките и средните предприятия - да се намери начин те да стигат до тези пари при по-добри условия. Ако говорим специално за програма "Конкурентоспособност", бизнесът може да бъде сегментиран за подпомагане по икономически дейности. В същото време трябва да се намери адекватен пакет от инструменти, които едновременно да насърчат няколко фактора за развитие - не може да се финансира покупката на скъпа модерна машина или нова производствена мощност в дадено предприятие, а в същото време да липсват инженери и обучен състав, който да я ползва. Това прецизиране е важно, но то може да стане само ако управляващите днес и утре се поучат от направените вече грешки и пропуски.
14
3293
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
24 Септември 2012 21:39
Аз "Екорис-СПМ-Нюай", Браво !!! ...
24 Септември 2012 22:56
Д-р Ралица Симеонова-Ганева натиска с една ръка кампютер какъвто притежавам и аз, адмирирам! Останалите ни афинитети са диаметрално противоположни. Интерес би представлявало с методите на Статистиката да се отчете каква част от "европейските" средства и бюджетните такива "политическата класа" и съдружната й Мафия успява да щипне. С резолюция +/- 5-6%.
24 Септември 2012 23:41
"Без европарите икономиката би се възстановила по-бавно"
Това предполага че възстановяването е сигурно и е въпрос само на време. Не знам на какво се основава подобен оптимизъм..
24 Септември 2012 23:58
След като унищожиха икономиката, БГ политиците зачакаха на някакви еврофондове, които и без това крадат.
25 Септември 2012 06:33
Европарите не възстановяват икономиката,иначе Дянков и сие нямаше да мислят всеки ден нови данъци!От магистрали не се печели,ако не са платени.От градинки и шандравани пък хич!А метрото е социална дейност.За разкопките не коментирам дори.Европарите са само начин да се подхранят сродните до властта фирми за определен период и част от чиновниците да си напълнят гушите.Това не е икономика,сори!Икономиката е трайни работни места,производство и износ,а после данъци от тях.Подобни на хоризонта не се виждат!Напротив!Фалиралите фирми и безработицата растат лавинообразно!Това е всъщност истинския "растеж"!И е време да престанем да си заравяме главата в пясъка,защото на лъжата краката са къси!Не уважавам експерти,които изпълняват поръчки!За уважение са онези,които анализират процесите обективно и предлагат решения на проблемите.
25 Септември 2012 09:01
Говори се,че миглена кунева е любовница на Барозо,поради което европарите ще ги има и след изборите,ако пръмова спечели
25 Септември 2012 09:19
annetaz, най-добре е тебе да питат какви са ефектите, ти най-добре можеш да светнеш всекиго по всеки въпрос, ей тъй от природна интелигентност. В случая става въпрос за математически модел, който на всичкото отгоре е и публикуван (не съм имал възможността да го разгледам, но ми е интересно, тъй като съм математик самият аз). Има една приказка, че когато фактите говорят, и форумите, ако не да замълчат, трябва да помислят, преди да напишат нещо. Може би пък е по-добре решенията за политики да се вземат без нищо да е пресметнато? Само задавам въпрос, знам, че и в обратния случай пак ще има "експерти", дето пък ще искат да се смята. Аз съм изцяло "ЗА" подобни неща, ако нещо е грешно в самите изчисления, то следва да се посочи конкретно. Извинявам се, ама така са ме учили там горе, на "Джеймс Баучър".
25 Септември 2012 09:27
Май това всъщност е моделът:

http://www.eufunds.bg/bg/page/872

Погледнах го отгоре, но не мога много да се изкажа по темата.
25 Септември 2012 09:34
Мдаааа, да припомним ,че идеята за еврофондовете за новоприсъединилите се държави - те се предоставят, за да се получи допълнителен ръст на икономиката им и догонване на старите страни -членки. Пресметнато е да осигуряват възможност за 6-7% допълнителен ръст на БВП.
За последните три години това е сумарният ръст на българската икономика.
Едната основна причина е , че усвояваме около една пета от предоставените средства.
Другата- че ги усвояваме неефективно.
Основно в асфалт.
Програма "Конкурентоспособност"- провал, програма "Селско стопанство"-също,наука, образование-също...
Управление герб- пропиляните възможности на България като нов член на ЕС.
25 Септември 2012 11:18
Говори се,че миглена кунева е любовница на Барозо,поради което европарите ще ги има и след изборите,ако пръмова спечели


Ами да го каже открито, може да й помогне в изборите...
25 Септември 2012 11:25
Европарите са вода в мелницата на корупцията.
И отиват в гушите на управляващи и мафия, което е едно и също.
За какво възстановяване се говори тук.
Богатите все по богати, бедните все по бедни.
Кое ще възстановявате с тия пари ?
Пак ще се помага на богатия да стане още по богат.
25 Септември 2012 11:38
Не всички ефекти от еврофондовете са абсолютно положителни, смята експертът Ралица Ганева
Да, понякога бъркат сметките на родните олигарси и мафиоти, когато са си заплюли някой чужд бизнес.
25 Септември 2012 13:10
Преди всичко са нужни пазари, на които да продаваме нащата продукция.
Няма да стане нашата работа докато сме напълно зависими от НАТО и ЕС във външнополитическите си отношения с други държави.
Как да се върнем на изгубените си пазари, когато съгласно изявленията на американските лакеи от ГЕРБ сме поели път "само на запад", а там за нас няма никакъв шанс.
Ето, Биби беше готов да строи Белене, това личи от интервюто му в Панорама през април 2011г. , но му заповядаха да размисли и той го направи
за да не се допусне появата на Руска АЕЦ в Европа.
Старата изпитана стратегия на САЩ срещу Русия от студената война - да не се допусне последната да печели от нефт и газ - виж Victory: The Reagan Administration's Secret Strategy That Hastened the Collapse of the Soviet Union -
Victory tells the story of a secret U.S. strategy developed in the Reagan White House in early 1982 that hastened the demise of the Soviet Union. In this explosive book, Peter Schweizer provides the riveting details of how the Reagan administration undermined the Soviet economy and its dwindling resource base while subverting the Kremlin’s hold on its global empire.
Наистина е най-добре да излезем от ЕС и НАТО и да следваме политиката на Финландия.
25 Септември 2012 16:20
Европа, европейски фондове, ясни сигнали и силни знаци и прочие дъвки за матриала......
А защо госпожата не се разрови и види колко и в какъв обем видове конкурентен български бизнес унищожиха чиновниците в Брюксел чрез наплюване в междинни доклади по доноси на техни мекерета тук или по други начини ?
Не толкова фондове, които са предмет на комисионии по веригата Брюксел - София и питателна среда за корупция при това бездържавие , а разумна данъчна политика и стимулиране на пазари, подкрепа от страна на държавата за излизане на пазари. И всичко това с една разумна умерено -националистична политика при спазване на ангажиментите в ЕС . НО- с техните финтове.
А не само едно "Yes", "Yes" и накрая последни по всичко в ЕС , че вече и по много показатели в Европа.
Затова вече мнозинството от българите се питат - и защо ни е тази Европа ? За едните само визи ? След 6 години Европа и заклинания - къде сме ние, обикновените хора ?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД