:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 590
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Премиерът спря преговорите за АЕЦ "Белене"

Бойко Борисов настоя референдумът по темата да се проведе час по-скоро и да е по електронен път
СНИМКА: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Малко след като премиерът Бойко Борисов обяви, че кабинетът се отказва от проекта АЕЦ "Белене", докато не се проведе референдум по темата, министърът на енергетиката свика спешна пресконференция, на която обясни, че е важно да се прецизира въпросът за допитването.
Премиерът Бойко Борисов спря преговорите за подновяване на проекта АЕЦ "Белене" до провеждането на референдум само няколко дни след като се разбра, че има нов инвеститор за централата. А ГЕРБ ще оттегли проекторешението от парламента, с което разговорите щяха да започнат официално.

Борисов обяви, че "референдумът трябва да се проведе максимално бързо и дебатът трябва да бъде в парламента веднага". Той се отказа от идеята си допитването да се проведе заедно с парламентарния вот и бе категоричен, че то трябва да стане факт още преди изборите догодина. За да се спестят пари, референдумът трябва да се случи онлайн, препоръча министър-председателят. И даде за пример електронното преброяване от миналата година. В закона за референдумите не е предвидена изрично възможност за електронно гласуване, но за всички неуредени въпроси той препраща към Изборния кодекс. Към момента в кодекса също няма такава възможност. Наскоро обаче от ГЕРБ внесоха промени, с които се предвижда експериментален вот чрез интернет, но те тепърва ще се обсъждат. "Защо и сега да не го тестваме? Впоследствие ще ни върши работа и за избори, и за други такива въпроси, които ще се решават. Това е една пряка демокрация", смята Борисов.

За отказ от преговорите намекна и президентът Росен Плевнелиев малко по-рано през деня. "Като президент и инженер търся винаги логиката и смисъла и си задавам елементарни въпроси. Например - имаме над 500 хил. валидни подписа за референдум, следователно трябва да направим референдум. Иначе ще нанесем удар по демокрацията в България", заяви Плевнелиев. По думите му България вече е в процедура на национално допитване. "Тогава защо в парламента ще се преговаря с появил се наскоро в последния момент фонд, който не е стратегически инвеститор?", запита президентът.

Новината за спирането на преговорите с мистериозния инвеститор "Глобал пауър" бе повод и за извънредна среща на ресорния министър Делян Добрев с медиите. В късния следобед той потвърди за стопирането на разговорите. "Досега нищо не сме правили и занапред нищо няма да правим. Видяхте, че моята среща с него (с инвеститора) бе в Народното събрание. Може да е изглеждало наивно от моя страна, но смятам, че такива преговори не бива да се водят при закрити врата", каза Добрев. От думите му не стана ясно дали консорциумът ще запази интереса си към участието в "Белене" до провеждането на допитването. "Представете си какво би станало, ако имаме инвеститор и хората кажат "не", лаконично отбеляза енергийният министър.

Междувременно по темата се изказа и предшественикът му Трайчо Трайков. Той заяви, че мистериозната компания и преди е проявявала интерес към проекта. Според него американският инвеститор е потърсил българските власти още в началото на годината. "Тази група компании, които се интересуваха тогава от "Белене", не биха могли по никакъв начин да бъдат определени като стратегически инвеститор. Нито беше ясно откъде ще дойде този ресурс - каквато е ситуацията и сега, нито отговаряха на предварителния профил на инвеститор, който търсехме. Бяха и българските консултанти, които са активни сега", заяви Трайков пред "Дарик" радио. Той видя и връзка в съвпадението между иска на "Атомстройекспорт" от 1 млрд. евро срещу българската държава и подновения интерес от групата компании. Запитан дали целта е България да реши иска с руснаците по този начин, или пък стоят съмненията, че руски пари са зад гърба на въпросния инвеститор, Трайков заяви: "По-скоро второто. Това е впечатление, което се създава у страничния наблюдател, а иначе беше настина изненадващ и според мен недобър ход от руската страна да предяви този иск към този момент. Сега с този интерес на така наречения инвеститор нещата добиват логика."

От ДСБ пък настояха парламентът да не жертва своя авторитет, като участва в "съмнителни комбинации". "Проектът е умрял, но тъй като не беше погребан, се правят опити да вампиряса", заяви Иван Иванов.

-----------ПАС

"Когато става дума за толкова голям проект, в който има толкова много пари, е необходимо да се направи обстойно проучване и съм убедена, че българското правителство ще направи точно това." Това обяви новият американски посланик у нас Марси Рийс по време на първата си пресконференция. Тя добави, че в бизнеса има т.нар. дю дилиджънс (финансово, данъчно, екологично техническо, юридическо проучване) и именно този метод трябва да бъде използван. На повторен въпрос дали посолството на САЩ и американското правителство са питани и знаят нещо за появилия се консорциум, който твърди, че е изцяло американски инвеститор, Рийс повтори тезата си - проучването е работа на българското правителство и че то трябва да е цялостно и подробно. Само преди дни американското посолство у нас повтори почти същото - в свое становище оттам обявиха, че "Правителството на САЩ не е страна по каквито и да е дискусии за евентуален интерес от американски компании към АЕЦ "Белене".
СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
"Ще разберете, че ние умеем да изслушваме и се надяваме съвместно да работим по важните въпроси в сфери като реформата в съдебната система, укрепване на върховенството на закона, насърчаване на енергийната диверсификация и в борбата с корупцията и организираната престъпност", заяви новият посланик на САЩ Марси Рийс. Тя добави, че е от петък в София, но вече се е возила на метро, била е на Женския пазар и се е качила на Витоша.
69
3501
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
69
 Видими 
01 Октомври 2012 19:50
хехехехехе.......Това пред-пред-пред последно мнение ли е на правителството!? Така ги вземат тия решения, както стрина ти Гюрга от Левуново..
01 Октомври 2012 19:53
Бойко Борисов настоя референдумът по темата да се проведе час по-скоро и да е по електронен път

Ха-ха, велик.

По електронен път, че да е по-лесно за манипулиране. Не че имат толкова акъл, но с откраднатите пари все ще наемат по-разбиращи от тях.
01 Октомври 2012 19:58
Добре де, референдум - референдум. Прекрасно! Даже демократично!
Обаче... Ще благоволи ли някой преди това да застане отговорно пред нацията и да обясни с думи прости:
"Драги сънародници, вариантите са:
1. ...
2. ...
3. ...
...........
На държавата това ще струва:
Вариант 1 - Х лв./долари/евро
Вариант 2 - Y лв./долари/евро
.....
Цената на тока, произведен от тази централа, ще бъде:
Вариант 1 - хх ст.
Вариант 2 - yy ст.
....
и т. н."

И народът да решава. Защото цялата тази простотия ще я плащаме всички ние - и провеждането на референдума, и хонорарите на майцепродавците, които ще си потрошат краката и устите да ни убеждават колко е по-по-най- някой от вариантите и накрая - строителството и цената на тока, с която ще заробим не само себе си, но и деца, и внуци.
Стиска ли му на някого?

ПП Гласовете в каква валута ще се купуват - капачки, кебапчета или безплатен интернет?
01 Октомври 2012 20:07
Тс-с-с , Каксийке, туй което го искаш, нали ако го имаше никой нямаше да мое и да посмисли за референдум по точно този въпрос.
Наместо логичните за един стопански проект сметки има заклинания за евтин ток, енергиен център и други глупости, но сметки НЯМА.
Има и нагли мошеници като РъточкаОвч, който говори за някакви overnight costs на АЕЦ-а от 3.8 млрд и т.н.
01 Октомври 2012 20:11
"Като президент и инженер търся винаги логиката и смисъла и си задавам елементарни въпроси.
Задаваш си елементарни въпроси, защото толкова си и инженер. Няма ли кой да го посъветва да не се излага с това "инженер".
01 Октомври 2012 20:14
и накрая - строителството и цената на тока, с която ще заробим не само себе си, но и деца, и внуци.
Как`Сийке, добре ли ти плащат за демагогията?
01 Октомври 2012 20:16
За да се спестят пари, референдумът трябва да се случи онлайн, препоръча министър-председателят.


мъка, мъкаааа ...
01 Октомври 2012 20:20
Тези над 500 000 подписи за референдум за АЕЦ Белене и атомната енергетика са положени под точно формулиран въпрос и, според логиката, парламентът не е в правото си да го прередактира, да включва въпроси по финансирането и още каквото им хрумне на мнозинството ГЕРБ, СДС, ДСБ, РЗС. Какво значи "прецизиране", "прередактиране", "обясняване". Според ББ от тази вечер Белене стана 22 млрд. и това трябвало да се запише когато се гласува. Това е все едно въпросът да е "Бойко Борисов престъпник ли е?", а парламентът да го "прередактира" "Има ли престъпност в България?"
Мръснишка работа до последно, ей!
01 Октомври 2012 20:26
И баш за референдума електронно гласуване! Пренасянето на чували с бюлетини е опасна работа. Някой депутат може да се изсипе, докато една флашка с 100 000 гласа в джоба е фасул работа.
------------------
Поправката е моя. Това имах предвид.
01 Октомври 2012 20:29
@Zmeja
Някой депутат може да се изсипе, докато една флашка с 100 гласа в джоба е фасул работа

Не бъдете скромен, нека флашката бъде поне със 100 хиляди гласа - някак по-солидно изглежда
01 Октомври 2012 20:29
референдумът трябва трябва да се случи онлайн, препоръча министър-председателят.

Може някой да е превеждал небрежно от руски език.
01 Октомври 2012 20:38
Евстатий,
Благодаря. Неволна грешка. Поправих се.
01 Октомври 2012 20:43

Как`Сийке, добре ли ти плащат за демагогията?


Де да беше демагогия... Що, ти няма ли да плащаш?
01 Октомври 2012 20:46
Абе и Марси ще я учуди правителството и неговия пръв. Нищо чудно и тя скоро да прибегне към мек, а скоро и до по-твърд вариант... на наркотик. За собствена консумация. България не се преглъща лесно! Сега както разбрах Уорлик на спокойствие си кльопка наденички.
01 Октомври 2012 20:55
Ново решение за АЕЦ Белене! Новият инвеститор се отменя! Такова театро едва ли са гледали някъде по света. Нямат ли достоинство тия хора!
Човек да го хване срам, че е българин!
01 Октомври 2012 21:29
Идеята за дистанционно гласуване е една от малкото добри които са се чули от ББ, действително не е зле това да се внедри в България. Един сървър се контролира много по-лесно /достатъчено е всяка от страните да изпрати по 1 специалист/, отколкото хиляди чували с бюлетини.
01 Октомври 2012 21:40
Има-а.., нема-а.., има-а.., нема-аа.. е - сега инвеститорите на тумби ще идват, и все по 200 млн Евро или Долари - каквото решат.... как се реши - да няма ? Ами ако оня беше внесъл депозита????? Тогава?... И как - при въпрос - да има ли референдум, когато има - ще зададем втори въпрос? Помните ли студента, дето професора му казал - един въпрос - и 3 - ок, -колко са стъпалата на хълм Света гора - Много; е - колко много; - нали се разбрахме - един???!!!
01 Октомври 2012 21:41
За да се спестят пари, референдумът трябва да се случи онлайн, препоръча министър-председателят.


Ако Той натисне жалката Си шайка невзрачни дупетати за да случат всеобщо и масово гласуване онлайн (не само за референдуми, изобщо), обещавам да гласувам за Него. И то само м/у 10 и 15 години при първоначален строг режим!
01 Октомври 2012 21:43
И то само м/у 10 и 15 години при първоначален строг режим
Строг какво значи? с компанията отсега и занапред ли?
01 Октомври 2012 21:54
Мачакй, Бойче!
01 Октомври 2012 21:58
Строг какво значи? с компанията отсега и занапред ли?


В местата за лишаване от свобода имат свой собствен кодекс, който няма нищо общо с писаните правила и закони. Не бива да се учудваш, ако Той по време на излежаването се появи във водещи дискотеки и чалготеки където ще раздава автографи.

Хвала на такъви правосъдни органи!
01 Октомври 2012 22:40
@RumenS
Идеята за дистанционно гласуване е една от малкото добри които са се чули от ББ, действително не е зле това да се внедри в България. Един сървър се контролира много по-лесно /достатъчено е всяка от страните да изпрати по 1 специалист/, отколкото хиляди чували с бюлетини.

Сигурно сте искали да кажете -- купува по-лесно. Все пак само по един специалист, а не цели изборни комисии.
01 Октомври 2012 22:49
Ами поне всички заинтерсовани ще имат равни условия в наддаването, нали все пак сме пазарна икономика. А, то сега на кво прилича, по якия гепва чувалчетата на завет и ги тараши.
01 Октомври 2012 22:53
Какъвто и да е изходът от референдума, все пак ще сме по-интелигентни от австрийците, които първо си построиха Цвентендорф, а после се допитаха до себе си, за да може в крайна сметка да изкарат яда си от властта върху атомната централа.
Прочее и тогава атомната централа бе заложник на политически игрички. Макар и да спечели с малко битката срещу централата, опозицията загуби катастрофално изборите на следната година. Въпросът е каква е поуката от това - дали изборите се печелят от загубилите референдума или от привържениците на атомната централа? И за БСП, и за ГЕРБ има искрица надежда в тази история.
01 Октомври 2012 22:58
За да се спестят пари, референдумът трябва да се случи онлайн, препоръча министър-председателят. И даде за пример електронното преброяване от миналата година.


Според НСИ при преброяването 41.1% от населението са подали данните по електронен път.
Ако на референдума се гласува само по интернет, какво става с останалите 59% от населението? Губят правото си на глас?

Това е изключително опасна идея, която, така както е представена, със сигурност нарушава конституцията - лишава огромен процент от българите от право на глас. Да не говорим за липсата на контрол при преброяването на гласовете.

Пълна недомислица, която само ще предизвика допълнително напрежение, тъй като без значение коя страна спечели, загубилите ще са убедени, че е имало измами по време на това по дефиниция нечестно преброяване. А като се има в предвид, че референдума ще бъде организиран от партия, ръководителите на която са уличавани документирано неколкократно в престъпни действия, то измамите при една напълно нова система на гласуване са сигурни.
01 Октомври 2012 23:16

започна да става кърваво едната шайка лобисти и обикновенни продажници, натопена от хамериканскиот агент... новата генерал-губернаторша иззсъсква - другарката чехлжова моментално издиша като всяка надуваема кукла (смига, както писа един Колега днес) - нащо Момче бие отбой по всички фронтове и предполагам вече е в посолството на инструктаж, проличава най-верният син на лобито - освен икономически, индоктриниран правилно идеалогически, в цялата суматоха червените прашки отвръщат на удара, а Комарко, както обикновенно ни скицира ситуацията...
е това ако не е "държава" с която да си правиш гаргара.... ако румънците имаха поне малко ъкъл - сега е момента - трябва да ни колонизират, та може и след 100 години да ни уврът простите глави...(Буркина Фасо е далече - не, че няма да имаме положителен резултат)
01 Октомври 2012 23:35
бай дъ уей, кстати етих детях лейтента Шмидта, которие вставлени на фотографию, будут самие шикарние девочки г-на Бай Ставри - короля тюрми
Деляночка, напишите пожалуйста с арт-коледжа стихи про г-на Бай Ставри, или отправте ему e-mail
02 Октомври 2012 00:46
Един сървър се контролира много по-лесно /достатъчено е всяка от страните да изпрати по 1 специалист/ч


Оле, Боже....Де да беше вярно... Един сървър такъв включен в мрежа не се контролира НИКАК лесно...
02 Октомври 2012 03:28
Наистина електронното гласуване няма да даде достъп на всички с право на глас. Затова предлагам гласуване със СМС-си, цена на СМС-10000лв. Който ги няма тези пари, дали има акъл да разбере необходимостта от АЕЦ? Аз ги имам парите, ама пак нещата ми са мътни. Знам само едно- когато някой печели има други които са загубили. Спомням си 90-те години, Козлудуй май си работеше целия, но страната си беше дискотека и изпратихме децата на село да се топлят при баба и дядо на дърва. Така че целия въпрос за мене се състои в следното- 1/НЯКОЙ иска да строи АЕЦ за да изнася евтин ток за Турция и да печели. 2/ Същите тези НЯКОИ, поне от същото котило ми продават много скъп ток от ВЕИ. СЕГА изтъкнат форумец да не се опита да ми обясни, че цените на тока ща паднат със строителството на АЕЦ? Да не се пъне, а да ми покаже че има 10000лв за СМС и ще го изслушам. 3/ Ако гръмне централата, този НЯКОЙ ще се изнесе с частния си хеликоптер към Бахама, а моето семейство ще добива радиационен тен. Някой от предните спомена за някакъв референдум за АЕЦ у Австрийско. Да, ама не. Там не е ставало въпрос за пари а само за безопасноста на бюргера. Лично аз мога да дам и повече от 10 бона ако има изпълнени следните условия 1/ Минчо Празников да ме убеди, че ветровете духат посока Белене-София през цялата година и така ще си духат следващите 60 години. 2/ В следващите 60 години паричките ми да носят 1.5 пункта по ниска лихва, отколкото е лихвата на банките инвестирали в проекта съответо със същите защити. Както виждате не съм алчен и не искам дял от голямата печалба. 3/ Р. Овч. да спре да се хили като пача.
П.С. Много ми е смешно като казват как строителството щяло да даде работа на не знам колко си души. Да, ама тези хорица ще работят за жълти стотинки както родния капиталист обича да Ви плаща, пък като фалира държавата само Р.Овч. ще продължава да се хили. От Маями.
02 Октомври 2012 07:20
Всъщност Тиквичко е прав. Ако народа каже НЕ, на:

"Да развиваме ли ядрената енергетика в България чрез строежа на атомна централа на площадката "Белене"?"

това значи, че не трябва да има АЕЦ"Белене".

Обаче, вече трябва да сте наясно, че ако каже ДА, това не значи че ще има АЕЦ"Белене", а че просто народът е съгласен да има произволна атомна централа на площадката "Белене", но пък не е ясно кога, така че .... отбор "Първа радиоактивна" да не се радват особено
02 Октомври 2012 07:33
Прясната смяна гей берасти/стки би ли била така учтива и услужлива,както Цецоу всестранния ги напътства,да обясни:Този МП марионетка ли е,шизофреник ли е, луд ли е,И мафиот ли е...,че в Панорамата това плещи,а след година време спря строежа?
http://www.youtube.com/watch?v=QSE2grkfYOk
02 Октомври 2012 08:21
Водевила "АЕЦ Белене"! 25 действие!
02 Октомври 2012 08:54
Мдаааа, съвсем очаквано развитие на нещата- историята с частният "инвеститор " на АЕЦ просто вонеше на далавера на мутрата и олигарсите ни чрез откровена свръхнагла продажба на национални интереси и ресурси срещу стотици милиони от комисионни и от процент от печалбата.
Вероятно наглостта на мутрата щеше да е достатъчна, за да прекара проекта до приемане, ако можеше да отговори на въпроса на "Атомстройекспорт " защо бе свръхбързо скрито предложението централата да бъде изградена изцяло с руски капитали, да бъде експлоатирана 20 г от руснаците и след това да я експлоатираме ние още 40-60г/разпределение на печалбата примерно 40 към 120-160 млрд. долара за двете страни/.
Предлаганият от "американците" вариант просто е с обратно разпределение на печалбата. И процентът за българската страна не е за българската държава.
И една дребна подробност- в първия вариант мутрата и мафията около него получават като комисионни един голям кукиш/ изработи си го сам, от лакомия/, а във вторият- частта , която би трябвало да е българска.
02 Октомври 2012 08:57
Fart
2012-10-01 23:16:44
02 Октомври 2012 08:59
@RumenS
Ами поне всички заинтерсовани ще имат равни условия в наддаването, нали все пак сме пазарна икономика. А, то сега на кво прилича, по якия гепва чувалчетата на завет и ги тараши.

Равни условия в пазаруването на екипа?! Не вярвам -- тогава пък финансово по-силния ще гепи екипа и пак на завет ще си свърши работата с „чувалчетата“.
02 Октомври 2012 09:22
Момент!
Имаме развитие в позицията на ГЕРБ от тази сутрин - "ГЕРБ ще спази закона. Референдум за "Белене" най-късно до януари. Суверенът трябва да се произнесе, но и да бъде наясно кой ще плати сметката, смятат управляващите"
Натисни тук
Това - към 08:30 ч.
02 Октомври 2012 09:39
Не ви ли се струва, че що се отнася до АЕЦ Белене, съвсем умишлено бяхме тласнати към безкрайно философстване? Ама да има ли, да няма ли АЕЦ? Ама Белене ли, Козлодуй ли? Ама колко струва? Ама да има ли, да няма ли референдум? Ама как да се гласува? Дали да не е по електронен път? Сутринта слушах някаква от някакво NGO и тя се упражняваше на тема Белене: "На хората трябва да им бъде обяснено..." И така ще бъде, докато нещата отмрат от само себе си.
02 Октомври 2012 09:46
." И така ще бъде, докато нещата отмрат от само себе си.

Еми, нормално...Белене е като една ... шантонерка...Всичките дупедавци я онождат, а никой не ще да я храни
02 Октомври 2012 09:55
Дразнещо е , че уж доказани експерти (някои от тях специалисти по Уши, нос ,гърло) разглеждат ситуацията след 15-20 г. чрез даденостите днес. И така сметките им се получават криво-ляво - да, ше санираме сградите, ще модернизираме преноса на енергия, ще въведем по-малко енергоемки консуматори и производства и енергията ще ни хартиса, дори без Белене. Никой не иска да каже, че петролът след няколко години ще удари 200 $ за барел и при 4 - 5 лв. за литър бензин всички ще се юрнат да се електрифицират. Сега електромобилите предизвикват усмивки, защото са по-редки и от белите лястовички. Но представете си изведнъж 3 млн. МПС-та в България да се наредят да смучат ел.енергия за зареждане, вместо бензин ??!!
02 Октомври 2012 09:58
Но представете си изведнъж 3 млн. МПС-та в България да се наредят да смучат ел.енергия за зареждане, вместо бензин ??!!


Вальо Зл. да строи Белене
02 Октомври 2012 09:59
От поне 10 години насам всяко българско правителство иска да строи Белене, ама не му дават. Сегашното също иска, затова изведнъж се разбърза с този референдум, за да може в малкото оставащи месеци до изборите да се подпишат допълнителни споразумения (без занчение с руски или американски инвеститор) и да се инкасират едни комисионни. Техническите и икономическите параметри на проекта - кучетата ги яли!
02 Октомври 2012 10:05
OLDMAD,
Ако пускат само такива по телевизията като депутата от ГЕРБ Доброслав Димитров да "ограмотяват" народа по въпросите на ядрената енергетика, а на другите, които са за Белене, да не дават изява или ги сочат постоянно с пръст, че са от енергийната мафия, не е изключено много хора да се разколебаят.
Слугинажът, Панчо, е по-страшен дори от корупцията. А съчетанието на двете е пагубно за държавата.
02 Октомври 2012 10:21
Просто цитирах поредното некомпетентно мнение на герберастията!
Ако си прослушал внимателно интервюто, ще се шашнеш от витиевати фрази и "натъманяване на обстановката" както им е удобно.
А още по-интересно беше, изтъкването на основната роля на Президента, който предупредил Цецка и Бочко, че така не може - първом трябвало да се проведе референдума, за да се чуе волята на народа, а след това да се вземат важни решения.

И още нещо стана ясно от интервюто - в момента герберастите търсят вратички за ново прецакване!
Много важно било как Правната комисия в Парламента ще "формулира" Въпросът за референдума.
Без да си дават сметка, че съгласно Закона, въпросът не може да се видоизмения по никакъв начин.


02 Октомври 2012 10:34
Пътешественикът, и аз си спомням този момент,когато България беше като дискотека - някой "умник" му беше дал на бай Тодор акъл да изнася масирано ел. енергия за милиони долари,а българите да стоят на тъмно и на студено. А Козлодуй работеше на 100% - ел. енергия - бол. Тогава така и не купиха банани с доларите(поне за децата да има),но затова пък братята гърци плащаха 3 пъти по-евтин български ток. Хубавото беше за онова време че сметките за тока бяха по 5-10 лева. Но,енергия трябва да има. Каква да бъде - ядрена или друга някаква,това е въпросът. Да си кажа правичката,след Фокушима не съм сигурен какво предпочитам. Особено след като японците ще закриват 50-тина ядрени реактора и няма да строят нови. Германците също прогресивно се отказват от ядрената енергетика. Ако трябва да взимам решение на референдум вероятно ще гласувам "против" и аз. Гледам как нашенските социалисти са събрали гласове за референдум. Ама не са се сетили сигурно че един от възможните отговори е "не". А това означава изцяло и генерално отхвърляне. Ето за това изглежда социалистите ама никак не са помислили. И как така ще питаш неграмотният циганин той да решава подобни неща,които даже и високообразовани люде не понават и не разбират..? Труден въпрос - експертен..! Резултатът от референдумът може силно да изненада неговите промоутъри. Ето затова смятам че този референдум е грешка. Грешката е на БСП - по точно на лидерите от Позитано 20. Щото не искам отново България да се превръща в дискотека - 3:1 ,.. или 4:2..,като първата цифра показваше колко часа ще има ток,а втората колко часа няма да има...!!
02 Октомври 2012 10:37
не е изключено много хора да се разколебаят

Като се разколебаят, спира се окончателно строежа, до 5 години цената на тока за бита (най-малко) се удвоява, още 500 000 до 800 000 работни места по-малко заради увеличената цена на тока за промишлеността и транспорта... Съответно поне 40-50% намаляване на заплати и пенсии, изрязване на социални плащания като майчинство, детски, болнични и прочие, частно плащане за обучение в училищата, при лекари ще ходят само тези които имат достатъчно пари... Ще има и "утехата", че народът сам си ги е избрал тези работи с действие и бездействие когато е имал възможност да решава. Освен това за пореден път ще се изучава житейският урок че мрънкотенето после не променя последствията от това което решаваш и правиш сега. Може пък точно този урок вече и да е понаучен, ще видим.
02 Октомври 2012 10:41
FIRST 2, много са ти хаотични спомените.
Подреди си ги малко, и дай пак.
И не забравяй индустрията, която гълташе 3/4 от произведената ел.енергия по него време.
02 Октомври 2012 10:55
Най-ярката подкрепа за референдума досега е дадена от президента Плевнелиев, който наскоро се върна от инструктаж в Америка. Напъните за тази най-висша изява на пряката демокрация съвпадат и с идването на новата американска посланичка, която ми се струва, че е дошла именно с тази цел - укрепване на сриващата се българска демокрация, на фона на трудно прохождащата арабска пролет. А какви резултати ще се получат на референдума - това е отделен въпрос
02 Октомври 2012 11:02
ОЛДИ,ако резултатът от референдума е "НЕ",тогава ко шъ прайм..? Нали глас народен - глас божи. Тогава искащите ядрена енергетика кого ще псуват - не ли Позитано 20,инициаторът на референдума..? Вижда се че ти не допускаш такова нещо - е това ви е грешката на това дренките. Предварително виждате манипулации и фалшфикации. Щото това си е параноя. И от политика не разбирате - а политиката е изкуството за възможното. Който не вижда даже невъзможното той вероятно някога ще сбърка - непоправимо.
02 Октомври 2012 11:05
Най-ярката подкрепа за референдума досега е дадена от президента Плевнелиев, който наскоро се върна от инструктаж в Америка.
Нямам нищо против да пратим и ББ, заедно с антуража министри там, пък ако е с еднопосочен билет... да опознаят живота на Винету например..
02 Октомври 2012 11:05
историята с частният "инвеститор " на АЕЦ просто вонеше на далавера на мутрата и олигарсите

Купи си капки за нос - запушен ти е. Историята вонеше най-вече на ефтина водка и кисели краставички.

Но представете си изведнъж 3 млн. МПС-та в България да се наредят да смучат ел.енергия за зареждане, вместо бензин ??!!

Трудно ми е да си представя. Толкова "нов" внос от европейските автоморги не може се събра за следващите поне 20 години.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД