:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 582
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Бизнесът и работещите ще платят повишението на пенсиите

По-голямата част от нужните 583 млн. лв. за индексирането на парите за старост идват от увеличение на осигурителната тежест и отнемане на права
ГЕРБ намери начин да увеличи всички пенсии догодина. Парите обаче няма да дойдат от по-висока събираемост на данъците или от съкращаване на разходите на държавната администрация. Около 404 млн. лв. от нужните 582.6 млн. лв. ще се съберат от работещите и бизнеса. Те трябва да дойдат от по-високи осигуровки заради увеличението на максималния осигурителен доход и на минималната заплата, както и на вноската за военни и полицаи с 20 процентни пункта. Парите за униформените обаче са изцяло за сметка на бюджета, т.е. на данъкоплатците. Минималните осигурителни доходи също се увеличават средно с 3.3%.

Максималният осигурителен доход ще се увеличи от 2000 лв. на 2200 лв. от 1 април 2013 г., откогато е предвидено индексирането на всички пенсии. По данни на НОИ в момента на 2000 лв. се осигуряват около 100 000 души. От тях 20 583 души са декларирали заплати между 2000 лв. и 2200 лв., т.е. те са около новия праг. Останалите около 75 000 вземат по-високи заплати от 2200 лв. и ще се осигуряват на новото ограничение. От тази мярка се очакват 43.8 млн. лв. повече в бюджета на НОИ.

От ръста на минималната заплата, която се увеличава от 290 лв. на 310 лв., и на минималните осигурителни прагове се очакват още 27 млн. лв. Вчера от БСК отново припомниха позицията си, че чрез административното и необосновано икономически увеличение се намалява разликата между ниско- и висококвалифицираните работници. Според бизнес организацията минималното възнаграждение трябва да е 40% от средната заплата, която към момента е 744 лв., затова и се настоява размерът да остане около 290 лв.

Във финансовото министерство са се съгласили да увеличат с 20 процентни пункта вноските за военни и полицаи, за да покриват те ранните им пенсии. Така вноската скача от 20.8% на 40.8%. По-високите вноски не водят до по-високи пенсии, тъй като се запазва осигурителният доход, но пък са изцяло за сметка на данъкоплатците, тъй като военни и полицаи нямат лични вноски. От тази мярка в НОИ трябва да влязат около 220 млн. лв., които досега се брояха като дефицит. Толкова беше разликата между вноските за привилегированите служители по специалните закони и изплащаните за тях пенсии. От БСК приветстваха това, както и идеята парите за осигуровки на тези ведомства да преминат към техните бюджети, за да има прозрачност.

Приетата като антикризисна мярка от 1 юли 2010 г. бизнесът да плаща първите три дни от болничните от ГЕРБ смятат да я превърнат в постоянна норма в КСО. От това НОИ печели на година около 100 млн. лв. от обезщетения. Мярката беше приета с много компромиси от бизнеса и синдикатите, тъй като от това губят и работодателите, и работниците. Връщането на стария ред беше планиран в средносрочната фискална рамка от април 2012 г. и е поредното обещание, от което ГЕРБ се отмята. "Съгласихме се срещу твърдото обещание, че това няма да е постоянна мярка", припомниха от БСК.

Увеличението на всички пенсии догодина ще е от 1 април и ще бъде с различен процент според годината на отпускането им, стана ясно вчера. Най-много ще се увеличат пенсиите, отпуснати до края на 2009 г. Те ще се индексират с 9.8%, колкото е сборната инфлация от 1 юли 2009 г., когато беше последното увеличение за всички пенсии, до 2011 г. и прогнозната за 2012 г. Високото увеличение ще бъде за около 2.3 млн. пенсии, или за 85% от всички. Ръстът за отпуснатите през 2010 г. 160 679 пенсии ще е с 8.8%. За 146 671 пенсии от 2011 г. индексирането ще е с 5.7%, а за 94 942 - от 2012 г. - с 2.2%. Средното увеличение е с 9.3%.

Диференцираното увеличение на пенсиите според датата на отпускането им е предложение на НОИ. Според управителя на осигурителния институт Бисер Петков то е по-справедливо, тъй като средният осигурителен доход за година назад, който е показател при изчисляването на всяка пенсия, през годините постоянно нараства. Затова и новоотпуснатите пенсии винаги са по-високи от по-старите. "Изчисленията показват, че при едни и същи показатели една отпусната пенсия от 1 юли 2009 г. е с около 50 лв. по-ниска от отпуснатата от 1 юли 2012 г. Така че, за да няма разрив между стари и нови пенсии, това решение е справедливо", обясни Петков. Той беше категоричен, че не става въпрос за пари, тъй като за еднакво увеличение са били необходими още над 20 млн. лв.

Минималната пенсия, която е 145 лв., ще се увеличи на 150 лв. Социалната пенсия става 110 лв. от 100.86 лв. За пръв път от години се вдига таванът на пенсиите - от 700 на 770 лв. В момента таванът ограничава парите на над 50 000 българи. След вдигането му 16 000 възрастни ще започнат да получават реалните си пенсии.

Разходите за пенсии ще бъдат 7.852.6 млрд. лв. - с 582.6 млн. лв. повече, отколкото т.г. Недостигът в ДОО ще се запази както т.г. около 1.9 млрд. лв. въпреки пенсионната реформа и обещанията той да пада.



НЕИЗПЪЛНЕНО

Управляващите няма да изпълнят обещанието си до края на мандата вдовишката добавка да се увеличи от 20% на 40%. През 2013 г. пенсионерите ще продължат да получават 26.5% от пенсията на починалия съпруг, вместо 30%, както е записано в КСО. "Увеличението на вдовишката добавка ще стане чрез индексирането на пенсията на починалия съпруг със съответния процент", заяви социалният министър Тотю Младенов.
51
6530
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
51
 Видими 
01 Октомври 2012 19:49
Бизнесът и работещите ще платят повишението на пенсиите


Интересно как се формираха парите за пенсиите досега? Нали затова системата се нарича солидарна?!
01 Октомври 2012 20:14
Приетата като антикризисна мярка от 1 юли 2010 г. бизнесът да плаща първите три дни от болничните от ГЕРБ смятат да я превърнат в постоянна норма в КСО...Мярката беше приета с много компромиси от бизнеса и синдикатите...Връщането на стария ред беше планиран в средносрочната фискална рамка от април 2012 г. и е поредното обещание, от което ГЕРБ се отмята.

Който е повярвал на ГЕРБерко обещание хаир не е видял.
.
Интересна е и тази цифра 220 млн., който ще дойдат от увеличените осигурителни вноски на военни и полицаи. Значи Дянков казва, че няма пари в бюджета за увеличение на пенсиите (те така или иначе идват оттам, ежегодно бюджета дава към 2 млрд на НОИ). А от същият този бюджет ще извади 220 млн. от единия джоб и ще ги прехвърли в другия (НОИ). Тъй като математиката е сбъркана отвсякъде (X-Y = X+Y), то единственото обяснение е, че досега тези вноски не са давани реално на НОИ, а само са били записвани като резерв. Което и се знаеше от всички и затова не се прие военни, полицаи и ДА да ги плащат от джоба си след съответна компенсация в заплатите. Защото трябваше тези пари да се дават реално на хората и после реално да влизат в НОИ.
Дянковщини.
01 Октомври 2012 20:25
Поредната лъжа.
Все пак, нека този път аз да съм пръв - Браво Монка, браво калинке!
/за калинката, виж Теми на форумците/
01 Октомври 2012 20:28
Чешката държава плаща пенсиите от печалбата на ЧЕЗ. Английската държава плаща пенсиите от печалбите на Бритиш петролеум.
България плаща пенсиите от данъците на работещите.
Щото нема от кво друго.
Вече нямаме предприятия, нямаме държавни печалби, а върху частните печалби умникът станишко намали данъка на 10%, при положение, че в цивилизованите страни е до 75%...

Та така погледнато, откъде другаде могат да дойдат пенсиите освен от данъците на и без това оскубаните проскубани работещи.
Или управляващите в последните 25 години са изумително недалновидни, или непоносимо нагли.
01 Октомври 2012 20:28
Това не е нормално, отново да обременяват работещите, които получават толкова ниски заплати в сравнение с цените на стоките и услугите. Това не е нормално, отново да грабят от бизнеса, който в момента е на ръба на оцеляването. Няма оправия в тази държава, никой не разбира от истинска политика, а само от политикански цирк!!!
01 Октомври 2012 20:38
Точно такава е идеята! Но дали е верен разчета. Идеята на Шулева за праговете имаше смисъл, но в определени рамки, известно време. Сега се превърна в лесна помпичка за мъжлето дянков, както и временната мярка за плащане на ЗАПЛАТЕНИТЕ ВЕЧЕ от работодателя първи три дни болнични ... Иде http://www.youtube.com/watch?v=CQYzl6Bkre4
01 Октомври 2012 20:40
СЛДВ,
така е, регистрирано спешно днес другарче, така е.
Не е нормално да се вземат от данъците на трудещите се и прогресивните бизнесмени...По е нормално пенсионерите да се свиват в черупката и да съжаляват,ч е са живи още...
Не усещате ли, че това е манипулация "Разделяй и владей"?
----------------------
Блогът на Генек

01 Октомври 2012 21:06
Приетата като антикризисна мярка от 1 юли 2010 г. бизнесът да плаща първите три дни от болничните от ГЕРБ смятат да я превърнат в постоянна норма в КСО.


Просто цветно и пълнометражно си представям как "бизнесът" застава с протегната ръка на пл. Св. Неделя, за да изпълни новите изисквания. СЕГА е сериозно издание и нищо не печели с евфемизирането на назначените "работодатели" и милионери като БИЗНЕС. За всеки третостепен счетоводител е ясно, че "бизнесът" ще посегне на фонд РЗ за да удовлетвори поредната полюция.
01 Октомври 2012 21:11
Спокойно братя пенсионери!Тези ,сегашните управляващи,правят така защото усещат,че няма да доживеят до пенсия.Ще се оттекат от битието по различни нездравословни за тях причини.Всеки,който прави злини на друг,без значение дали от злоба,алчност или от простотия,съдбата/Провидението/го отсвирва,рано или с малко забавяне.Това е Висшата Справедливост.Примерите, оставям да си ги намерите сами.
01 Октомври 2012 21:20

НЕИЗПЪЛНЕНО

Управляващите няма да изпълнят обещанието си до края на мандата вдовишката добавка да се увеличи от 20% на 40%.


Чеки, чеки са! Извън подвеждането на социалнослаби, пенционери и всякакви висящи на Фиска, узурпиралата властта гарнитура ОБЕЩАВАШЕ 2000 лв. за работещите, което е изпълнено само за магистрати, мильоцонери, министери и др. под. НЕПРОИЗВЕЖДАЩИ. За всички работещи в производствени предприятия каквито не останаха твърде много, положението е точно наопаки! Изхврлени и съкратени са стотици хиляди, а оставащите се спотайват за да не загубят и малкото което още шайката от ГЕРБ не са им опукали! Така е!
01 Октомври 2012 21:43
До редакцията и журналистката- няма пенсии " за вързаст", има пенсии за" осигурителен стаж и възраст", основното не е навършването на години, а работата и осигуряването в продължение на 37 и повече години. Заглавията като това за " пенсии за възраст" са проява на неуважение към хората и положения от тях труд
01 Октомври 2012 21:50
Значи, аз работих за 105 лв. като инженер, построихме много неща, после "бизнесът" ги приватизира за 1 лв., и сега щял да ми плаща пенсията.... Покорно благодаря!
01 Октомври 2012 21:52
Е как да няма, от 67 години има пенсия за възраст в размер на минималната пенсия.
Или нещо подобно беше.
01 Октомври 2012 22:14
Или нещо подобно беше.


Питай си третото очо, Циклопе!
01 Октомври 2012 22:34
Интересно как се формираха парите за пенсиите досега? Нали затова системата се нарича солидарна?!

Става дума затова как се формират парите за увеличението на пенсиите, не се прави на луд. Естествено, с вдигане на данъците. Не със съкращаване на раздутата държавна администрация, не със съкращаване на шапкарите, не със съкращаване на цицането (50 хилки за фейсбук страница е само върха на айсберга), а с нови данъци. Стане ли дума за шапкарите, се сещам за цифрите които проверявах наскоро - България има 60 хил полицаи, Израел - 35 хиляди. При същото население.
01 Октомври 2012 22:39
За по колко на месец работеха онези трима клетници, които буквално се бяха стопили при взрива на Петолъчката? 300 лв. на месец ли бяха?
От такива хорица ли смятат да смучат още дерибеите, които опоскаха държавата до шушка?
01 Октомври 2012 23:26

с други думи, работещите, ше заплатят закупуването на изборите за гусин Тиквоний 1... само, че т.нар. "бизнес" и неговите т.нар. работещи (без Котараците, Тигрите и изобщо семейство Котки) видяха, че в Тиквената природа други видове не живеят (чу се нещо за договорка с Вълкот - ама чисто дарвинистки и той може да се причисли към семейството Котешко)
луиуилолчиту и маньеркътъ да почерпуват - 10% на Монката и ако слушат ке им платят :-)
01 Октомври 2012 23:32
Бизнесът и работещите ще платят повишението на пенсиите


Интересно, кой би трябвало да го плати? Папата?
01 Октомври 2012 23:59
Не мога да заспя... Бизнесът ми плащал пенсията! На работното ми място такъв шум, вибрации и изпарения имаше, че нямаше ни мишки, ни плъхове, ни мухи и комари... Ай сиктир!!!
02 Октомври 2012 00:00
Osven Papata w pazarnata ikonomika ima opcii za kreditora, inwestitora, Ewropa I ako niama budali - bankata... s pe'atane.
Wsy]nost po tozi solidaren model pensiite triabwa da se pla]at samo ot zaplati, no I tuk se e zato'I'll edin prehoden period, deto kraj niama.
02 Октомври 2012 00:25
Откакто Станишев въведе "демократичният и социален" плосък данък нашенските така наречени "бизнесмени" спестиха милиарди. Сега се циганят за няколко лева допълнително за пенсиите на старите хора. Да ви се невиди и щедростта,да ви се невиди и грижата. Прогресивен данък до 80% трябва да им се нафука на нашенските шибани капиталисти - социалисти а не "плосък данък".
02 Октомври 2012 00:35
Бизнесът ми плащал пенсията!

Ako до сега си мислел, че Той ти я плаща, значи сте двама, дето така мислят.
02 Октомври 2012 00:40
Прогресивен данък до 80% трябва да им се нафука на нашенските ...

Такъв данък може да се събере само еднократно. Т.е. пенсия за 'Фърст' ще има, ама за '2' - тцъ.
02 Октомври 2012 00:43
Прогресивен данък до 80% трябва да им се нафука на нашенските шибани капиталисти - социалисти а не "плосък данък".


....дясната партия ГЕРБ рече и отсече.
02 Октомври 2012 05:04
От такива хорица ли смятат да смучат още дерибеите, които опоскаха държавата до шушка?



ДА!
02 Октомври 2012 05:30
Проблема не е,че бизнеса ще плати пенсиите.А че работещите и самоосигуряващите се ще го направят,защото от тях ще се искат по-големи осигуровки и данъци.Данъка и осигуровките върху 310 лв. са повече,нали?!Обаче пък прага е 2200 лв,което значи,че един милионер плаща,колкото ИТ специалист или зидар.Нещо да ви смущава?!Да ви светна ли,че хора с личен автопарк от стотина коли се осигуряват върху МРЗ?!Номера на Дянков ще удари само дребния бизнес,който е почти фалирал,защото ще се опита да му вземе повече данъци и осигуровки без да е изкарал нищо!А едрия бизнес реве,защото иска да си спести всичко,така и намали заплатите и съкрати хората,защото има безработица и всеки е съгласен и на жълти стотинки за хляба.Време е да се махне този плосък данък,иначе оправия няма!
02 Октомври 2012 08:00
А едрия бизнес реве,защото иска да си спести всичко,

Ako някога и на теб се случи сам да направиш нещо, макар и дребно, ще разбереш, че и дребния бизнес иска да спести всичко.
02 Октомври 2012 08:03
Бизнесът и работещите ще платят повишението на пенсиите
Крайно безсмислена но пък твърда манипулационна публикация. България е колония, почти няма друга освен частна икономика. Издръжката на ренегатокрацията я плащат също бизнесът и работещите, така както плащат образование, отбрана, сигурност и пр. Приходите, които има държавата, са вече почти само от там. Нали за това нямаме вече право на правителство, а само на ренегатораздържавяване.
КОЙ ИСКАШ, АВТОРЕ, ДА ПЛАЩА ПЕНСИИТЕ - СВ ПЕТЪР ЛИ?
пп
Или препоръчваш банковото допоробване и ипотекиране на родината ни?
Което и без това е от правешко време в ход.
Невероятно безсмислена, но само така изглежда - защото е коварна публикацията.
02 Октомври 2012 08:28
Приетата като антикризисна мярка от 1 юли 2010 г. бизнесът да плаща първите три дни от болничните от ГЕРБ смятат да я превърнат в постоянна норма в КСО.
Ами след като сме в ПОСТОЯННА криза, ще има и постоянна антикризисна мярка.
02 Октомври 2012 08:32
Публикацията е писана с вчерашни данни Езопе, така че няма как да бъде на 100% точна.
Както знаеш, в правителството на ГЕРБ мненията и решенията се менкат почти на всеки час.
Току-що по БТВ, мин.Тотю каза че парите за увеличението на пенсиите са осигурени от собствени приходи в бюджета, и помоли всички медии да спрат със спекулациите.
Увеличението от 9.8% е за 82% от пенсионерите, а останалите/пенсионирани след 01.01.2010/ ще получат 2.3% увеличение, тъй като са в по-благоприятно положение спрямо пенсионираните преди тази дата..
Вдовишките пенсии съще се увеличават с 9.9%, същото се отнася и за социалните пенсии.

Това - към 08:00ч. тази сутрин.
Дано да е за последно!

02 Октомври 2012 08:32
Бизнесът и работещите ще платят повишението на пенсиите
Ами то освен тях - държавни чиновници, полиция(с подслушвачи) и армия, ама на тях осигуровките им ги плаща държавата - т.е. пак първите.
02 Октомври 2012 08:45
И нито думичка за това, че обезщетението за гледане на дете от 1 до 2г остава пак същото-240лв. Що така бе другаре???
02 Октомври 2012 08:51
@Dinain
Става дума затова как се формират парите за увеличението на пенсиите, не се прави на луд. Естествено, с вдигане на данъците. Не със съкращаване на раздутата държавна администрация, не със съкращаване на шапкарите, не със съкращаване на цицането (50 хилки за фейсбук страница е само върха на айсберга), а с нови данъци. Стане ли дума за шапкарите, се сещам за цифрите които проверявах наскоро - България има 60 хил полицаи, Израел - 35 хиляди. При същото население.

Не знам кой се прави на луд -- аз или вие? Каква е всъщност разликата между формирането на неувеличените пенсии и на увеличените такива? Има ли изобщо такава разлика или не, че заглавието на статията да твърди, че само увеличението ще се плати от бизнеса и работещите? Че има ли кой друг да го плати?

С какво съкращаването на държавната администрация и на полицията (което не е твърдя, че е лошо само по себе си) ще промени принципа на формиране на пенсиите? Ясно и конкретно, ако може.
02 Октомври 2012 09:33
Максималният осигурителен доход ще се увеличи от 2000 лв. на 2200 лв. от 1 април 2013 г., откогато е предвидено индексирането на всички пенсии. По данни на НОИ в момента на 2000 лв. се осигуряват около 100 000 души. От тях 20 583 души са декларирали заплати между 2000 лв. и 2200 лв., т.е. те са около новия праг. Останалите около 75 000 вземат по-високи заплати от 2200 лв. и ще се осигуряват на новото ограничение. От тази мярка се очакват 43.8 млн. лв. повече в бюджета на НОИ.

Всички реват за тавана на пенсиите, а защо никой не поглежда към това нЯщо? И защо тези, които получават най-големи заплати, плащат най-малко (в проценти) осигуровки? Егати социализЪма!
02 Октомври 2012 09:34
Че има ли кой друг да го плати?

Ми, както вече писах, на британските пенсионери им плаща частната компания Бритиш петролеум.
У нас що няма?
02 Октомври 2012 09:34
Доста манипулативна статия.
Във всяка една държава с такъв принцип на пенсионна система, работещите плащат пенсиите на пенсионерите, вкл. и евентуалното им увеличение.
Много е смешно това бизнеса плащал част от осигуровките на работещите, а останалата част ги плащали самите работещи. Това си е форма на от единия джоб в другия джоб. За бизнеса важното е общия разход за труд, а за работника е важна чистата сума, която получава накрая и му е все едно как на хартия се води плащането. Все пак има малка разлика, но от друга гледна точка, колкото по-голяма част от осигуровките "плаща бизнеса", толкова по-малка е осигурителната сума на работника, което води до свързаните с нея последици - по-малки обезщетения, по-ниска пенсия след време. Най-зле в това отношение са тези, на които държавата като работодател плаща на 100% осигуровките.
02 Октомври 2012 09:37
alin 02 Октомври 2012 09:33
Всички реват за тавана на пенсиите, а защо никой не поглежда към това нЯщо? И защо тези, които получават най-големи заплати, плащат най-малко (в проценти) осигуровки? Егати социализЪма!

Това си е демокрация и пазарна икономика в действие.
Може да очакваме скоро най-дясната партия БСП да отиде още по-вдясно и вместо плосък ДОД да въведе обърната прогресивно подоходна скала. като първа стъпка към въвеждането на максимално облагаема сума за ДОД.
02 Октомври 2012 09:42
Може да очакваме скоро най-дясната партия БСП да отиде още по-вдясно и вместо плосък ДОД да въведе обърната прогресивно подоходна скала

Или колкото повече го режеш, толкова по-късо става..
Цялата система е сбъркана и с разплитане няма да стане, гордиевият възел се разсича.
Във Франция доходите се облагат с до 75% и има необлагаем минимум, тук всички доходи се облагат с 10% и който получава 140 бева, му взимат 24, а това му е половин месец яденето.
Няма държава в света ,в която да има едновременно плосък данък и да няма необлагаем минимум за най-бедните, а в същото време високите доходи да не се облагат.
Нямаме никакво производство, държавна собственост вече няма, разпродадохме си собствеността на други държавни фирми като ЧЕЗ.
Няма приходи от данъци, защото намалихме данъците на ония, които имат, до минимум.
Е, що няма пари интересно, откъде да дойдат - от данъце няма как, от собственост няма как, откъде да дойдат приходите? От 400-те лева заплата на работещия?
Няма по-загубен и сбъркан начин на мислене!
02 Октомври 2012 10:34
Значи, ето кои плащат пенсиите,
От тях 20 583 души са декларирали заплати между 2000 лв. и 2200 лв., т.е. те са около новия праг. Останалите около 75 000 вземат по-високи заплати от 2200 лв. и ще се осигуряват на новото ограничение

На тези
Високото увеличение ще бъде за около 2.3 млн. пенсии, или за 85% от всички.

но пък са изцяло за сметка на данъкоплатците, тъй като военни и полицаи нямат лични вноски.

.....
А на въпроса:

на британските пенсионери им плаща частната компания Бритиш петролеум.
У нас що няма?

Отговора е: Ми щото няма Бългериан петролеум. Има Русиш петролеум (Лукойл) на българска територия - а те може би плащат на руските пенсионери (или на Челси)!
02 Октомври 2012 11:05
Бизнесът и работещите ще платят повишението на пенсиите

Другите, в разходната част на бюджета, се подминават. Бие се тъпъна само за перото пенсии. Това е насаждане на омраза към най-слабите - противопоставяне на силните по отношение на слабите. Очевидно обратното на това което се изтъква е - брадва за слабите и геноцид.
ПП
Уникална "журналистика" няма що. Това, че е "малко" перверзно казаното - няма значение. Така е в България, вече 23 години сме в "демокрацията".
02 Октомври 2012 11:45
Много пишат тук. И никой не казва къде отидоха външно-търговските дружества и капиталите им, кой кого назначаваше за "милионер",кой но кого раздаваще порите с9 куфари и кашони на банките,кой направи дивашката приватизация и унищожи селското стопонство....Всичко това се превърна не в промишленост и иновации, а в частни острови,луксозни имоти по света, мафии да дрога и оръжие...Какви пенсии искате от продънена държава?Какво здравеопазване и просвета?...Пишете,пишете пишещи!....
02 Октомври 2012 12:08
И никой не казва къде отидоха външно-търговските дружества и капиталите им, кой кого назначаваше за "милионер",кой но кого раздаваще порите с9 куфари и кашони на банките

Що, бе? Питай Хърсев, той ЗНАЕ.
02 Октомври 2012 12:40
Реформа - съществени изменения водещи до нещо по-добро.
Е, в пенсионната система реформа няма, има дребни промени обикновено водещи до по-лошо.
Отдавна са ясни нещата, които трябва да се направят по отношение на пенсионната система:
- размера на пенсиите да отразява трудовия стаж и размера на осигурителните вноски;
- социалните плащания да се отделят от пенсионната система;
- да се изравни възрастта за пенсиониране на мъжете и жените;
- да има предвидимост и плавно измемение по отношение на бъдещите изменения на възрастта за пенсиониране и изискванията към трудовия стаж;
- осигурителните вноски за хората от първа и втора категория труд да са съобразени с изисквания за тях трудов стаж и годините за получаване на пенсия, другият по-добър вариант е да се изравни възрастта за пенсиониране за всички, а за първа и втора категория труд да има горна граница, до която може да се работи в тези категории - после да работят нещо друго.
Едно-две от тези неща да се направят и пари ще има, но нито демократите на ГЕРБ ги правят, нито предишните демократи управлявали в България през последните 23 години.
02 Октомври 2012 12:43
Поредното противопоставяне и разделение в обществото.
02 Октомври 2012 12:58
Сегашните пенсионери докато са работили за к'ъв х...й са им удържали пари от заплатите "за пенсия"??Пък тез финансови "гении" нашенски какво са правили с тез пари докато дойде време днешните пенсионери да се пенсионират?Същите тези финансови "гении" сега вземат и от мен пари "за пенсия",после ще се окаже че някой млад човек ще трябва да ми я плаща?!Нашето "пенсионно" явно е или демократично ограбвано постоянно от всички изредили се "демократи" до сега,или неспособно да генерира печалба от парите,които прибира от хората,а най-вероятно и трагично е и двете!Осигуровките в наш'та Мила Родина си се превърнаха в узаконен държавен рекет,защото това се оказват пари хвърлени буквално "на вятъра",за жалост.
02 Октомври 2012 13:17
Meat,

стига с това клише
"назначените "работодатели" и милионери като БИЗНЕС",
МЕН НИКОЙ НЕ МЕ Е НАЗНАЧАВАЛ! Освен това, ако има такива те са мнооого малко и не можеш да поставяш всички по един знаменател!
02 Октомври 2012 14:54
С какво съкращаването на държавната администрация и на полицията (което не е твърдя, че е лошо само по себе си) ще промени принципа на формиране на пенсиите? Ясно и конкретно, ако може.
С почти нищо - повечето от тях са пенсии или за пенсия и чакат да ги изритат да почнат да си я получават.
02 Октомври 2012 15:00
Поредното противопоставяне и разделение в обществото.

Divide et impera!
02 Октомври 2012 15:09
Да ви светна ли,че хора с личен автопарк от стотина коли се осигуряват върху МРЗ?!

Що пък трябва въобще да се осигурява?
Преценил си е, отказва се от услугите на държавата за пенсия
Що ще се застрахова доброзорно?!
ебаси рекета!
Утре да не те накарат да се застраховаш задължително против комари?!
02 Октомври 2012 15:14
Аз съм за най-справедливия модел:
Всеки с индивудуална партида, като банкова сметла-кой колкото си спести-толкова харчи!
Плюс всеки да си прави застраховка-аааако нещо се разболее, нещо стане с него да има някакъв доход
И да се знае кой колко внася, кофга с епенсионира, колко ще получава и колко време;ЗА какво се застрахова, колко плаща и какво би получил при смъртм, трайно заболяване или инвалидизация
Сегашното си е жив комунизъм-всеки бърка в тенджерата без оглед колко е заслужил!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД