:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 428,217,676
Активни 80
Страници 6,629
За един ден 1,302,066

Остъклените балкони до 2003 г. също ще могат да се узаконяват

Кампания по премахване на незаконни строежи няма да има, "защото трябва да се събори половин България", признаха управляващите
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
При санирането на панелките в София етажната собственост ще решава според типовите проекти дали да има и как да изглеждат остъклените балкони.
Остъклените балкони без строителни книжа, изградени между 2001 и 2003 г., също ще могат да се узаконяват, но ще се изискват повече документи. Миналата седмица в закона за устройство на територията бе удължен срокът, до който постройките без строителни книжа, но допустими по законовите регламенти, могат да бъдат легализирани. Сега възможност за узаконяване съществуваше само за обекти, построени преди 1987 г. Новият срок вече е до 31 март 2001 г. Става въпрос за всякакви постройки, които са узаконими, тоест построени са върху собствена земя, отговарят на изискванията за техническа безопасност и строителните изисквания, но нямат документи.

"За строежите до 2003 г. ще се изискват документи, все едно става въпрос за нов строеж. Собствениците ще трябва да си извадят удостоверение за търпимост", обясни пред "Сега" депутатът от ГЕРБ Любен Татарски. Удостоверението се дава от общинския строителен контрол срещу цяла камара други листа - актуална скица, издадена от районната администрация, документ за собственост, декларация кога е завършена сградата, копия от подробните устройствени планове при построяването и редица други. За строежите преди 2001 г., ако собственикът не разполага с други документи, е достатъчно да подаде само декларация кога е изградена постройката или е извършено преустройството. С това изискване се дава широко поле на разправа между съседите, защото собственикът трябва да намери съседи, които пред нотариус да декларират датата. В един от столичните райони обясниха, че искат поне три нотариално заверени декларации.

Управляващите отвориха и друг широк фронт за междусъседски доноси. Незаконно остъклените балкони на десетките хиляди българи няма да се бутат, освен ако "доброжелателен" комшия не подаде жалба в Дирекцията за строителен контрол. Това призна пред Би Ти Ви Татарски. "Практически е незаконно да се съборят всички незаконни строежи. Ако тръгнем по този ред, трябва да съборим половин България", коментира депутатът и призна, че само ако има жалба от някой съсед, тогава строителният контрол е длъжен да реагира и да бутне постройката. Нито държавният строителен контрол, нито общинските служители няма да започнат кампания по премахването на балконите.

В районните администрации в София постъпват много жалби срещу съседи за незаконни преустройства, признаха от дирекциите за строителен контрол на някои от големите райони. Главният архитект в един от столичните райони обясни, че от началото на годината жалбите са се увеличили значително, а отскоро и запитванията как става узаконяването. "Проверявали сме цели входове за остъклени балкони след сигнал от един съсед, който не се разбира с никого от входа", признаха от столичен район.

ПРАВИЛА

Амнистията на незаконните строежи ще излезе солена на собствениците. Глобата за извършител, възложител или строител на незаконен обект от IV до VI категория бе увеличена значително и вече е от 5000 до 20 000 лв. Досега беше от 1000 до 10 000 лв. Отделно от санкциите собствениците трябва да платят всички такси, за да легализират постройките си. Те се определят от общинските съвети. Удостоверението за търпимост в столицата струва 250 лв. Актът за узаконяване, с който трябва да приключи цялата процедура, струва три пъти по-скъпо от нормалната такса за разрешителното за строеж. Собствениците имат 12 месеца, за да подадат заявление за узаконяване. На узаконяване не подлежат сградите, построени в райони, предвидени за озеленяване, на държавна или общинска земя или в територии без строителен статут.
25
8069
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
25
 Видими 
15 Октомври 2012 19:47
Защо не вземат да оправят закона във връзка с балконите? Сега закона задължава, но не се спазва и се прилага избирателно! Какво по-голямо нарушение на некадърни правила може да покаже българската държава?
15 Октомври 2012 20:15
Почвам да си мисля, че тази "атака" срещу балконите е поредна стъпка към главната цел - принуда за масово саниране и свързаното с това сериозно заборчляване на маса народ.
Ако някой е достатъчно умен за да тегли черта колко ще му струва санирането и е също достатъчно умен за да знае, че "намаляването на разходи за отопление с 60%", постоянно натяквано от Боко (една лъжа, повторена...) може да е валидно за някои специфични сгради, на специфични места, но в масовият случай икономията е от порядъка на няколко процента, с която избиването на вложенията би се проточило нерезумно дълго; и ако този човек си е сложил една дограма на прозореца, то винаги ще се намери услужлив (и поддатлив) съсед да го натопи.
А и така остана недокрай повдигнат въпросаот закона, касаещ тази материя, в който е записано, че не се искат разрешения за допълнителни градежи, които са в собствеността и не засягат конструкцията на сградата. Например да се прегради балкон с дограма и нищо друго. Ако това се преследва, то могат да преследват и за преграждане на голям хол със стена от итонг или гипскартон.
15 Октомври 2012 20:58
Цялата работа е в събирането на едни пари. Бързо! Може да го "узакониш"- балкона, ама бецален бите 5000 левчета.
Чакам с интерес да видя какво ще стане със санирането. Обзалагам се на кило и канче шльоковица, че ще излезе постановление, с което ще обявят за незаконно облепеното досега с със собствени средства и материали апартамент по апартамент, ще карат хората да го изстържат, ще измислят нещо за щранговете за топла и студена вода и ще ни накарат сами да ги нарежем и изхвърлим - щото не можело с такива тръби, ще ни накарат и да си разтурим покрива, шото например не можело с такава мушама. И ще ни глобят накрая. Ще ни накарат да се отнесем до посочена от Партията фирма, да оправи всичко с "правилните" материали.
Само стой та гледай на какво е способна Народната власт. В София вече става - догодина и в цялата страна!
15 Октомври 2012 21:08
PS: Ще ни подгонят за железните врати на апартаментите, за новите врати на входовете на блоковете - щото не са по един модел заключване и форма на решетките, за засадените от нас дървета - които не са по проект на ландшафен инжинер, за заритите с подръчни материали дупки по кварталните улици....
Абе, упражнението е повече пари в общинските съвет и разпределянето им на свои фирми, като работа за 5 лв. се плаща 500, като 250 за конкретния общински съветник от управляващата партия. Лъчо Мозъчето здраво държи София. Ония банкянски брокер Иванов е турен само за парлама да управлява градската организация. А учетельницата само разписва на пангара.
И да загубят догодина парламентарните избори, още две години ще вилнеят и грабят по места. Това е.
15 Октомври 2012 21:34
Ще ни подгонят за железните врати на апартаментите


Не думай, че навремето един пожарникар се изказа против блиндираните врати на хората, защото пожарната и милицията не разполагали с тежка техника да ги режат. Та вратите трябвало да се регистрират и водят на отчет, а монтирането на такава да става с проект по реда на ЗУТ...
15 Октомври 2012 22:56
Гледайки снимката, илюстрираща тази статия, си мисля, че цели квартали са за събаряне.
Като че ли по тези географски ширини и дължини естетиката е последна грижа на хората. Както и зачитането на нормите.
15 Октомври 2012 22:57
Не е възможно погледата ти да се спира върху подобни фасади и да изпитваш чувство на удовлетворение и щастие от живота!
15 Октомври 2012 23:53
"И да загубят догодина парламентарните избори, "
Няма да ги загубят. Ще си ги дундуркате още 4 години.
16 Октомври 2012 00:01
Не е възможно погледата ти да се спира върху подобни фасади и да изпитваш чувство на удовлетворение и щастие от живота!


Не е възможно, прав си, ама това е положението - виновни ли са хората за калпавото строителство - всеки се спасява както може и с доколкото средства разполага. "А когато сняг забръска, що ще правиш ти зимъска?" - живеем в географски ширини, където има почти 6 месеца зима. И много се загрижили за народонаселението и решили да го санират - с едни пари дето да се дадат на нашите фирми. Много им боде в очите на соросци и разни други изчадия адови, че българинът има покрив над главата, та сега са се впрегнали да умуват как да му го отнемат. Закон за етажна собственост, енергийна ефективност и прочие бля-бля с единствената цел да ограбят народа. Ама знае ли се, може пък пословичното търпение на този народ да се свърши щом посегнат и на покрива му!
16 Октомври 2012 01:48
Лукчо,
Ще си ги дундуркате още 4 години.

Кеф ли ти е? Защо?
16 Октомври 2012 01:59
Остъклямането на балконите е следствие на "мъдрата" жилищна политика на БКП навремето. Комплексите се правеха на две, на три. Колкото да приютят работниците от провинцията, дето копаха из Кремиковци и други такива комбинати. След като чакаш с вноска 18 години за апартамент от младо, ставаш старо семейство. За нова жилищна площ не можеше да се мисли в рамките на един живот. Затова балконите се освояваха. Мъдрото решение е тези комплекси да се оставят на доизживяване. Остъклени, неостъклени - на кой му дреме. Нали хората има къде да живеят. А тия, които понатрупат пар, да си купуват нови според нуждите за квадратура. Както и става!
Само че - побеснявам когато разни партийни другари се загрижат "искрено", а фактически - единствената им цел е да ти бръкнат в джоба. Хеле пък такива милЮционери и даскалици по руски като гербавите.
16 Октомври 2012 06:26
malechko

Остъклямането на балконите е следствие на "мъдрата" жилищна политика на БКП навремето. Комплексите се правеха на две, на три.


Ох,сега,ако видите как се "строи" ум ще ви зайде!Сградите са напукани и се рушат,преди да са довършени.Гледат се бързите печалби и се наемат всякакви хора,които да работят,ако може и без заплата да бъде!А изчанчените проекти отново карат хората да правят преустройки!Отдалеч интересно,но като няма нищо върху терасата и ти шурти дъжда направо вътре какво да направиш?Няма по-добра мярка за енергийната ефективност от остъкляване на балкона!На хората и сега не им стига площта,защото дори да има повече възможност да си построят жилище за това трябват пари.Знаете ли колко струва кв.метър и как се купува със заплата от 400-500 лв,които не стигат и за храна?!
16 Октомври 2012 06:58
На мен ми е интересно как ще определят кое е законно, и кое - не, след като за по-старите панелки, пък и тухлени блокове, строителни книжа не могат да се намерят никъде? Като бивш домоуправител търсих такива из всички институции, за да регистрирам етажната собственост, и никъде не намериха даже скица. Та, какъв съсед, и по какъв начин ще се оплаква от "незаконно" строителство, след като може да го накараш той самия да си остъкли балкона в тон с другите, дето вече са го направили?
16 Октомври 2012 08:27
За един балкон, чието остъкление е струвало не повече от 500 лв, и не вреди на сградата, подобрява топлинната изолация, смятат да искат 5000 лв за узаконяване! Ето, това е дейност, в полза на населението!
Не ще пустото население да им дава пари за саниране, да ги носи будалешки на гърба си!

А ти, драги ми lukcho2, не разбирам защо злобееш. Май и колеги може да се окажем.
16 Октомври 2012 09:18
Е, ако и това стане, да дойдат да бутат терасите на цял блок, в който живеят хора колкото в едно средно голамо село и нашенци гледат безучастно, вместо да вземат криваците и да ги погнат..,плюй на такъв народ!!!
16 Октомври 2012 10:52
Ето как ще ги посрещна
Безумци! Всяка капка кръв пред вас
ще бликне нови хиляди борци!
Веч бий дванайсетият кобен час
и ще сразим престъпната ви власт!
Елате вий! Елате, подлеци!"

А междувременно ще поканя най-проклетите съседи без остъклявания на кафе с пастички.
16 Октомври 2012 10:55
"Остъклявам балкони с шперплат."
16 Октомври 2012 12:23
София е лакмус за всякакви експерименти на хунтата. Сега са се вторачили в остъкляването на панелките защото то е най-масово и от него могат да се вземат едни бързи пари, които кметството да презапредели към приближените към властта фирми. Котарацитееее, олизват си мустаците!
16 Октомври 2012 12:40
Управлението на учительницата нанесе такива щети на града, които трудно ще се оправят след години. Пак за наша сметка, разбира се.
Садяла цветенца! Да, ама по 7 евро луковицата, от частни фирми. И това при положение, че има общинско предприятие "Озеленяване", което си има разсадник и това му е работата!!!!
Вчера гледам Кристина (Христинка) Белчева (племеницата на Милко Балев) как се превъзнася по БТВ, че откакто София попаднала в женски ръце, станала по-красива. Смеех! Я да каже къде работи тя и мъжа й. И другата кукла Ернестина (Тинка) Шинова и тя приглася. Що не каже колко кинти смъкна нейният любител на матраци от общината по времето на учителницата с оная купена за 150 лева от разпродажбите на военните передвижка? Айде де?
16 Октомври 2012 12:44
Днеска балконите - срешу 5 000, утре - входните врати. Тях ще ги узаконите срещу 3 000 лв. глоба. Ако не щеш, ще ти изкъртят вратата - зеадно с панелата, на държавно пак за същата сума. Ходи оправяй се. Гарантирано от Герб!
16 Октомври 2012 13:04
malechko,
16 Октомври 2012 14:02
Днеска балконите - срешу 5 000, утре - входните врати. Тях ще ги узаконите срещу 3 000 лв. глоба.
Или задължително саниране, в противен случай държавата ти го санира и си прехвърля вземането на някоя банка, на която започваш да плащаш заедно с лихвите.
16 Октомври 2012 14:36
Санирането не може да бъде задължително. Но изборът - да се санира или не, трябва да е еднакво валиден за цялата сграда. Така е в страните, които обичаме да наричаме нормални.
16 Октомври 2012 14:39
Милиционерите ви пробват: колко още можете да изтърпите..
16 Октомври 2012 15:40
От една страна панелките са в окаяно състояние. Като започнем от това че всеки трупа цимент, взема четка и маже без да изчисти боклуците отдолу около комина че му течало , та до вътешните преустройства - зазиждане на отходните и тръбите за водата без достъп за ремонт.
От друга страна сумите които се цитират са непосилни за болшинството хора , макар че работата за тия проверки си е работа и трябва да се заплаща адекватно.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД