:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 293
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Властта обещава субсидия от 5000 лв. за електромобил

БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Еднократното субсидиране на ековозилата най-вероятно ще почака за 2014 г.
Държавата да дава еднократна субсидия от 5000 лв. на шофьорите и фирмите, които искат да си купят електромобил. За колите хибриди сумата ще бъде 2500 лв. Субсидията обаче не изглежда голяма на фона на цените на "зелените" коли, които започват от 60 000 лв. Идеята е част от Националния план за насърчаване на производството и ускореното навлизане на екологичните превозни средства за периода 2012-2014 г., който вчера бе приет от кабинета.

Предвижда се парите за субсидиите да идват от търговията с парникови емисии. Не се знае обаче какви ще са постъпленията от тях, затова и не е ясно кога и колко коли на ток ще бъдат подпомогнати. Като цяло в плана за развитието на ековозилата няма идеи, които могат веднага да се приложат, защото те ще се реализират само ако в бюджета има заделени пари за това. Едва около 10-12 са новозакупените електрически автомобили у нас, което означава, че ако тенденцията се запази, субсидирането няма да бъде в голяма тежест за бюджета. "Броят на всички електромашини, включително и скутери, автобуси и т.н., обаче е около 1300-1400", заяви пред "Сега" Илия Левков, председател на Индустриален клъстер "Електромобили".

Другото хрумване е тези машини да се освобождават от годишния данък, за хибридите срокът ще е 5 г. Освен това в плана е залегнало предложение за премахване на регистрационната такса на автомобилите за период от 5 до 10 г.

6
1419
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
17 Октомври 2012 20:26
Като цяло в плана за развитието на ековозилата няма идеи, които могат веднага да се приложат, защото те ще се реализират само ако в бюджета има заделени пари за това.

Ми тогаз какво точно обещава Властта, сръбския вариант ли - "Паре нема, действай со дупе!"
17 Октомври 2012 21:53
Па некой разПРАВЯ че за електроавтомобилите трябва ел.енергия....... Сметката колко мегавата ще са необходими ? -- примерно за 500000--800000 коли ...... ОСТОВЯМ на по УМНИТЕ да сметнат.... може би водните централи ще стигнат ??????????????????????????????????????????2
17 Октомври 2012 22:47
Ша стигнат и ша артисат даже,щото лукой ще почне да генерира бензина в ток и даже ще е екологично чист продукт .Ама важното е да се въртят едни пари,кво ти пука
18 Октомври 2012 11:35
А бе нас нали ни учат как да пестиме ток? Всички крушки - сменени с електроспестяващи. Освен това убеждаваха ни да изклечваме електроуредите нощно време от мрежата, защото, макар и съвсем малко, изразходвали електричество. А електромобилите не изразходват ли малко повечко електричество?
18 Октомври 2012 12:00
Малко повечко?
Частичното зареждане на акумулаторите на "автоелектростанция", е типична реклама за зарибяване на наивници!
Пълното им зареждане у дома обаче (снимка: натиснете тук) , "ще ви скъса г@за"... в сметките за тока.

Отделно въпроса при "масовизация" на идеята - само за България, при около 1.5млн хибридни автомобили в началото, се изискват около $7млрд за подмяна на СЕГА съществуващите електроразпределителни мрежи ниско напрежение(по сметки на ЧЕЗ).
За източниците на електроенергия пък да не говорим - ще трябва да се построят минимум още 6 нови енергоблока, с капацитета на 5 и 6 блокове на АЕЦ"Козлодуй"(съгласно предвижданията на НЕК), за да се задоволи на първо време потреблението, като сметката за изграждане на нови високоволтови мрежи е отделно.
Така че... внимателно рибоци - сметката ви ще е солена - 40 до 60 000 ойро за хибриден автомобил+фактурите от домашния ви електромер+дозареждането по пътя+задължително повишаване цената на елекроенергията от ДКЕВР... наистина ли ви се струва икономически изгодно?
18 Октомври 2012 17:17
вие задълбахте в електрото. а сметката на обикновения човек? 65 хиляди за количка за пазар в супермаркет, а за нещо сериозно на ток? 200 000 ? и 5 хиляди държавата щедро ти подарява. Няма такава щедрост, чудя се как още не са изтръгнали витрините с рекламните автомобили и да ги купуват.
А пък мутрите с БВМ и Мерцедес направо ще купуват по 4 на човек!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД