:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 377
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Държавата обеща да не глобява за незаконни строежи до 2001 г.

Санкции няма да има и за постройките между 2001 и 2003 г., но те трябва да се узаконят
СНИМКА: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Тези остъклени балкони няма да се бутат никога, ако съсед не подаде жалба, независимо от закона, казаха управляващите.
Всички незаконни постройки, изградени до 31 март 2001 г., които нямат строителни книжа, но са допустими по разпоредбите на закона, получават пълна амнистия. Тези постройки, включително и остъклените балкони, не трябва да се декларират и собствениците им не дължат глоби. Това съобщиха от държавния строителен контрол вчера, след като почти цяла седмица управляващите излъчваха противоречива информация за приетите от парламента промени в закона за устройство на територията. Единствено при продажба или наследяване собственикът ще трябва да си извади удостоверение, че са търпими. След министър Лиляна Павлова вчера и шефката на националния строителен контрол Милка Гечева обяви, че няма да се налагат никакви глоби за незаконни строежи без книжа. "Няма да има бутане на балкони. Няма да има комплексни проверки, няма да има никакви акции по премахване на балкони", каза Гечева пред Би Ти Ви.

Незаконните строежи от 31 март 2001 г. до 25 юли 2003 г. обаче подлежат на узаконяване, обясниха от ДНСК. Собствениците имат 12 месеца, за да си издадат удостоверение за търпимост. В столицата то струва между 250 лв. и 500 лв. и се издава срещу редица документи - заявление, актуална скица, издадена от районната администрация, документ за собственост, нотариално заверена декларация кога е завършена сградата, геодезическо заснемане на сградата и др.

По отношение на глобите за обектите от тези две години управляващите продължават да си противоречат. Според Милка Гечева и за тях няма да се плащат санкции, защото давността на нарушението е минала. "Законът за административните нарушения и наказания не предвижда възможност за налагане на глоби след изтичане на едногодишен срок от извършване на нарушението, предвид което е недопустимо налагането на глоби на физическите лица, извършили остъкляване на балкони преди повече от 9 г. при процедурите по узаконяването им", е официалното становище на ДНСК. В закона за устройство на територията обаче пише, че узаконяването става "след заплащане на дължимите глоби и такси", а те са от 5000 до 20 000 лв. за ниските категории строежи. Според юристи специализираният закон има по-голяма сила от общия, т.е. в случая трябва да важат разпоредбите на ЗУТ.



ЗА СЪСЕДИ

Ако преустройството е от по-късна дата - след 25 юли 2003 г., не подлежи на узаконяване и ако съседът подаде жалба, обектът ще бъде съборен. Пред "Сега" от строителния контрол на големи столични райони обясниха, че сигналите не са никак малко.
6
3327
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
17 Октомври 2012 20:16
При увеличената закрита площ за ползване, ще се увеличи ли данък сгради?
18 Октомври 2012 10:45
Днес, не знам защо ме избива на притчи. Та ето една подходяща, родна :
Един ром живеел много натясно, той, жена му и шестте чавета, майка му и баща му, в две стайчета, а една коза и една крава , под навеса в двора. Отишъл при Кмета: - Кмете , тъй и тъй , помагай ! Кметът се почесъл и рекъл:- Бе то, аз жилища сега нямам , ама ще ти дам един акъл. Съберете се всичките в едната стая, а кравата и козата вкарай в другата одая. Тъй направил манго, но не минали два дена пак идва : - Кмете , аме то много мирише ! Кметът казал: - Тъй ли, а сега, всички барабар с добитъка се натикайте в едната стая, пък в другата струпай сеното и сламата. Тъй сторил манго, но не изкарал и един ден и иде пак : - Ау-у-, а бре Кмете , то не се живее вече! Ужас ! - А сега , изкарай животните пак на двора под навеса , а вий си се разположете в двете стаи. Минал цял месец, Кметът случайно срещнал манго, а той отдалече му маха ухилен : - Бре-е-ей, гусин Кмете , че то у нас било мЛогу широку , бре !Така ни кунди и Бойко с неговите герберасти - Ще събаряме половин България ! - Айде от нас да мине, няма да я събаряма...засега ! - Ще строим АЕЦ Белена. - Ама май няма да строим. - В крайна сметка, айде от мен да мине , ще ви я построя ! И т.н и т.н. цял мандат !!!
18 Октомври 2012 12:51
Кои закони защитават незаконните строежи? Щом са незаконни защо държавате толерира незаконното строителство? Как хората да зспазват законите щом самата държава е против тях и ги погазва? И нека не се лъжем, законите са такива каквито са необходими за нормалното функциониране на държавата. Законите са такива, каквито са ги приели политиците. И същите тези политици се изреждат в изпълнителната и законодателната власт...
Не е ли парадокс държавата да озаконовява незаконното? Защо й са тогава закони след като самата тя не ги спазва? И няма значение дали неспазването на законите е свързано със строителство, дрога, търговия с оръжие или стоки без бандерол...
Нали законите са закони за да се спазват от всички. Ако законите вече са негодни следва да се изменят, но не със стара дата. Другото е грубо погазване на законноста и вярата в правовата държава. Единственаталогична причина за неспазванетона законите в случая са лобистки интереси.
18 Октомври 2012 13:05
Джок, кажи ми още нещо за законите, ако обичаш ! Ама много занимателни са "задълбочените" ти разсъждения. Подозирам, че имаш готови подобни беседи и по темата за "яйцето и кокошката", за "битието и съзнанието" и "колко дяволи могат да се настанят на върха на една игла".
18 Октомври 2012 14:13
Да рушим неуморно, другари!

23 години стигнаха да се разрушат заводи, предприятия, ТКЗС-та, здравеопазване, образование, култура, но не са достатъчни, има още за рушене - балкони, гаражи, обори, кокошарници, цигански колиби, бараки, фургончета...и когато не остане нищичко за рушене, най-после облекчено българинът ще въздъхне /ако е останал някой на голата поляна България/- ето това е! Най-после съм стабилна и правова държава, най-после съм достоен член на ЕС.
Кофти ще е, ако няма кой да се израдва, но това е друга бира.
18 Октомври 2012 16:36
При увеличената закрита площ за ползване, ще се увеличи ли данък сгради?


Отдавна балконите (остъклени или не) се включват в жилищната площ. Който през 1999 г. (май тогава всички трябваше да си предекларират имотите) не е включил и площта на балкона, е нарушил закона
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД