:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 346
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Стефанова доближи женския топ 10

Шахматният шампион на Украйна помага на съперничката й във финала на световното
СНИМКА: CHESS2012.UGRASPORT.COM
Отпадналите на 1/2-финалите на световното по шахмат за жени в Ханти-Мансийск - Дзю Уъндзюн (вляво) и Дронавали Харика (в средата), позират с утешителните си награди - бронзови медали, букети цветя и типични руски ушанки. Китайката отстъпи с тайбрек пред Анна Ушенина (Укр), а индийката отпадна със загуба срещу Антоанета Стефанова.
Гросмайстор Антоанета Стефанова е пред завръщане в първата десетка на световната ранглиста по шахмат за жени. От началото на световното първенство в Ханти-Масийск (Рус) 33-годишната българка натрупа фантастичен актив от 7 победи и 2 ремита в общо 10 партии и увеличи индивидуалния си коефициент ЕЛО с 26,6 т. Моментният рейтинг на софиянката от 2517,6 практически й отрежда поделена 10-а позиция с Пиа Крамлинг (Шв), която сега затваря топ 10 с ЕЛО 2517,8.

От днес Стефанова започва битка за световната титла при дамите срещу Анна Ушенина. 27-годишната украинка се класира за финала в Ханти-Мансийск в неделя, когато спечели тайбрека срещу Дзю Уъндзюн (Кит) с 1,5:0,5 т. в двете партии с 25-минутна контрола. Мачът за короната ще се играе в максимум 4 класически партии и ще бъде прекратен, ако някоя от двете претендентки събере 2,5 т. Ако това не се случи, новата шампионка на света ще бъде определена в събота с тайбрек от възможни 7 партии с ускорена и блиц контрола.

Специално за финала в Ханти-Мансийск вчера пристигна президентът на българската федерация (БФШ) и европейския шахматен съюз (ECU) Силвио Данаилов. На тръгване от София той разкри, че от началото на 1/2-финалите Стефанова получава съвети по интернет лично от 19-ия световен шампион Веселин Топалов, като двамата ще поддържат връзка и по време на двубоя за титлата.

Неофициално към екипа на Ушенина пък още в началото на първенството се присъедини шампионът на Украйна за 2012 г. - гросмайстор Антон Коробов. Самият той не скри, че помага на своята съгражданка от Харков, но заяви, че всичко във финала е в нейните собствени ръце. "Относно Стефанова и финала нямам какво особено да кажа. Пожелавам късмет на Ана", заяви Коробов, цитиран от Chess-News.ru.
1
668
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
27 Ноември 2012 05:47
Успех! Ще е забележително ако успее отново да стане световна шампионка. Още повече, че в момента е такава по ускорен шах, така че ще има всички титли едновременно.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД