:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 289
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Разследване

Как изчезнаха 45 км тръби, без никой да разбере?

Крупна кражба в Добрич показва как неслучайни бизнесмени могат под прикритието на сключен договор да правят каквото си искат
СНИМКА: АРХИВ СЕГА
Въпреки че се води от няколко месеца, прокурорското разследване не може да отговори на един от най-важните въпроси - къде са нарязаните тръби.
Как изчезват 45 километра водопроводни тръби с диаметър от 1.2 метра, без никой да забележи навреме? Как същите 45 километра се оказват едва 500 категорично установени метра след ареста на заподозрени извършители? И кой ще понесе отговорност за липсата на контрол, когато топката е подхвърлена между двама министри?

Случаят с изчезналите тръби в Добричко, разследван от прокуратурата, е показателен за крупното разграбване на държавни активи през годините, обявени от някой за бракувани или ненужни. По тази схема от предприятия като "Кремиковци" изчезнаха стотици тонове желязо, в БДЖ липсват цели влакови композиции, а десетки предприятия бяха продадени за стотинки след съзнателно източване. Общото при тези случаи е пълната безстопанственост към държавната собственост, гарнирана с опасни връзки със заинтересовани от "ненужните" активи частни лица.

Бизнесмени с репутация на неслучайни хора са замесени и в случая с продадените за скрап тръби в Добричко. И докато прокуратурата твърди, че разследването тече с пълна сила, реакциите на министрите, които би следвало да отстояват държавния интерес, не вещаят нищо добро.



Кой и как успя да извърши крупната кражба?



Според прокуратурата откраднатите тръби са част от магистрален водопровод, изграден с цел да снабдява Добрич и околността, където питейната вода е дефицит. Идеята навремето е била водата да се взема от Дунав. Съоръжението е строено през втората половина на миналия век, но никога не е било довършено и съответно - използвано. В наши дни е собственост на ВиК-Добрич, респективно на регионалното министерство.

Това обаче не са единствените тръби в региона. Там се намират и такива, собственост на земеделското министерство. За тяхната дължина информация няма. Те са част от активите на фирма "Агроводинвест" ЕАД. Тя е приемник на несъществуващата вече Главна инвеститорска дирекция към МЗХ и на теория извършва консултантска дейност, включително и ликвидиране на стари напоителни съоръжения, които вече не се ползват.

На 16 декември 2011 г. "Агроводинвест" сключва договор със силистренската фирма "Медведев СС" ЕООД на Радко Ганчев. Контрактът е подписан, без да бъде обявена обществена поръчка, защото според земеделското министерство такава "не е била необходима". Така предметът на договора, задълженията, които поема частникът, както и сумата, която ще му плати МЗХ, остават забулени в тайнственост. На въпроси на "Сега" за съдържанието на договора от екипа на Мирослав Найденов посочиха само, че става дума "за демонтаж на бракувани съоръжения от незавършено хидромелиоративно строителство, конкретно тръбопроводи и помпени станции".

Каквото и да е извадил Радко Ганчев по този договор с "Агроводинвест", земеделското министерство явно е останало доволно и не е имало претенции към фирмата. Тръбите, извадени от "Медведев СС", отдавна са продадени през Софийската стокова борса. От МЗХ отказват да предоставят информация за количества и цена с аргумента, че тече прокурорско разследване.

Договорът обаче явно се е усладил на Ганчев, защото фирмата му е продължила да вади желязо и след изпълнението на контракта. На 13 март 2012 г. Окръжна прокуратура-Добрич установява, че са изчезнали тръби на местното ВиК. През септември като обвиняем е привлечен Радко Ганчев, задържан е и столичанинът Стефан Кънев, смятан за съучастник. Според първоначалната информация двамата се разследват за кражба на 45 километра тръби.



След шума около арестите случаят влезе и в парламента,



но вместо повече яснота обясненията в зала само увеличиха въпросителните. На 28 септември в отговор на питане на депутата Антон Кутев за незаконно вадене на тръби на друга фирма на МЗХ - "Напоителни системи", в Силистра, земеделският министър Мирослав Найденов отговори, че е забранил ваденето на тръби и за това е имало и нарочен доклад в министерството. Как точно е издадена тази забрана и по адрес на кого, не става ясно. Нещо повече - в отговор на запитване на "Сега" от МЗХ отговориха, че не знаят за съществуването на подобна заповед. В отговора на парламентарното питане Найденов услужливо пропуска, че ведомството му вече има договор за вадене на тръби, при това изпълнен.

Още по-интересна е реакцията на прокуратурата. Оттам твърдят, че нямат информация за сключен какъвто и да е било договор между "Медведев СС", МЗХ или МРРБ, който да регламентира демонтаж на съоръжения. Без обяснения от страна на прокуратурата намаля и размерът на предполагаемата кражба. По последни данни категорично установените липси са само 500 метра, но в хода на разследването можело да се увеличат.

Според адвокатите на Ганчев пък клиентът им, който понастоящем се намира в следствения арест, заедно с Кънев, просто е изпълнил задължения, които са били поети в подписан договор. Един от защитниците обясни пред "Сега", че контрактът между МЗХ и "Медведев" е включвал нарязването на помпената станция "Малък Преславец" заедно с тръбите до гр. Тервел.



Тези противоречиви изказвания създават усещане за хаос,



който цели да прикрие действия и бездействия и в МЗХ, и в окраденото и пасивно към случая МРРБ. "Сега" се опита безуспешно да се свърже с шефа на ВиК-Добрич. В подчинената му структура всички знаят за кражбата, но не искат да говорят за нея.

Подобно е положението и в земеделското министерство. Нежеланието му да обявява подробности по обявения за изряден договор между "Агроводинвест" и "Медведев СС" повдига въпроси както около обстоятелствата по сключването, така и около контрола по изпълнението. Много странно е и пълното мълчание на окраденото министерство на регионалното развитие и благоустройството. МРРБ до момента не е изразявало никакво становище по случая, а от местното ВиК, където са установени липсите, се крият. В същото време докато институции и прокуратура спорят кой, дали и с колко е ограбен, бизнесменът Радко Ганчев се радва на завидно имотно състояние, натрупано ударно през последните две-три години.



Ганчев, известен в Силистра като Радко Желязото,



се занимава със скрап години наред. Той се сочи за близък до местни политици, а имотният регистър показва, че до момента на ареста 2012 година е била добра за него. На 10 април Ганчев си купува ново жилище във Варна за 132 353 лв., а дни по-рано успява да придобие от Инвестбанк бившата база на производителя на вина и ракии "Владимир дистилърс къмпани", взета от банката заради неплатен дълг. Имотът включва 30 декара площ и 31 сгради, а придобиването му е станало с помощта да договорна ипотека за 274 240 лв. Ипотеката е заличена само след 3 месеца. В началото на годината Ганчев си купува и търговски обект и имот в Силистра, а през 2011-а пазарува имоти в с. Добруджанка. Върху тези имоти миналия месец е наложена възбрана по искане на ГДБОП. Възбрана е наложена и върху апартамента във Варна.

Подобна е съдбата и на сочения за съучастник в кражбата - Стефан Кънев. Възбрана е наложена върху дружествени дялове, които мъжът има в две фирми - "Пирин Билдинг" и "Агростеди 2000".

Наред с бизнеса с желязото Ганчев се прочу и около поставени билбордове в Силистра по линия на друга негова фирма - "Топ дизайн СС", рекламиращи общината. Рекламните съоръжения се оказаха без контракт и местни съветници настояха да бъде даден ясен отговор на въпроса дали бизнесменът Ганчев е бил спонсор на ГЕРБ.

Желязото и рекламата обаче не са единствените дейности, от които Ганчев прибира пари. Справка в Агенцията за обществените поръчки сочи, че мъжът е печелил няколко обществени поръчки за добив на дървесина. От 2010 г. "Медведев СС" има 5 сключени договора. В края на септември фирмата заедно с друг частник - "Дари Лес 2010" ООД, са отстранени от участие в конкурс за продажба на дървесина, обявен от община Силистра.

Към момента няма отговор на главния въпрос - къде са тръбите. От прокуратурата твърдят, че работят по случая, назначили са експертизи и чакат резултатите. Малко след като стана ясно, че Ганчев и Кънев са арестувани, се появи слух, че бившият шеф на политическия кабинет на Мирослав Найденов - Мартин Христов, бил арестуван от ГДБОП във връзка с аферата с тръбите. Ден по-късно напусналият МЗХ Христов обясни, че не е бил задържан, нито разпитван. Според Добричката прокуратура той не е съпричастен към кражбата и няма никакво отношение към разследването. Преведено - ако някой смята, че Ганчев и Кънев не са действали сами, а са имали покровител в МЗХ или МРРБ, това не е Христов.

Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Земеделският министър Мирослав Найденов твърди, че е наредил тръби на неговото ведомство да не се вадят. От екипа му обаче не са чували за подобна заповед.
9
8781
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
26 Ноември 2012 21:09
Тия са опапали толкоз джелезо, колкото всички цигани за 20г преход.
42 километра са това не е шеа работа.
26 Ноември 2012 21:16
И циганите ли надминахме по крадлривост? Това вече е наистина постижение
26 Ноември 2012 22:37
Печалба и облаги от приватизация на мандатоносители от това некадърно правителство не е възможна.
Просто комисиона от последната прибраха тези от предните правителства.

Остана да извадят тръбите за напоителните системи. Схемите за скрап вървят с пълна сила. Пък като няма напояване няма да има и
домати по парламента - вносните са скъпи.
26 Ноември 2012 22:47
Журналисти - знаете ли колко са 42 километра тръби с диаметър 1.2 метра???? Още повече изкопават?
27 Ноември 2012 01:03
На 28 септември в отговор на питане на депутата Антон Кутев за незаконно вадене на тръби на друга фирма на МЗХ - "Напоителни системи", в Силистра, земеделският министър Мирослав Найденов отговори, че е забранил ваденето на тръби и за това е имало и нарочен доклад в министерството. Как точно е издадена тази забрана и по адрес на кого, не става ясно. Нещо повече - в отговор на запитване на "Сега" от МЗХ отговориха, че не знаят за съществуването на подобна заповед. В отговора на парламентарното питане Найденов услужливо пропуска, че ведомството му вече има договор за вадене на тръби, при това изпълнен.


на долната снимка: Мършата на фона на няколко вертикално подпряни тръби.
27 Ноември 2012 09:27
Ми така де, след като мишките гледат, че котараците правят далавери за милиони по върховете на държавата, защо и те да не ударят кьоравото с няколко стотин хиляди лева.
Общото при тези случаи е пълната безстопанственост към държавната собственост, гарнирана с опасни връзки със заинтересовани от "ненужните" активи частни лица.
По-лошото е, че много приватизирани предприятия бяха докарани до същата съдба.
27 Ноември 2012 14:44
mick

Не знам дали е вярна информацията, тъй като за журналята мерните единици не означават нищо и си ги пишат както им дойде, но - ако допуснем, че е вярна, това са 12500 тона стомана.
27 Ноември 2012 14:56
А по 40 стотинки на килограм са 5 000 000 лева.
27 Ноември 2012 19:29
контрактът между МЗХ и "Медведев" е включвал нарязването на помпената станция "Малък Преславец" заедно с тръбите до гр. Тервел.

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД