:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 326
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Обратното броене за шефовете на научния фонд започна

С безобразните си изказвания Гюров и Петров се самозакопаха и хвърлиха камъни в градината на министъра и премиера
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Вместо да утихнат скандалите около шефовете на научния фонд Рангел Гюров (вляво) и Христо Петров, се разрастват.


Гузният човек не спира да говори, не можеш да му затвориш устата. Така и шефовете на фонда "Научни изследвания" Рангел Гюров и Христо Петров оня ден се опитаха с много думи да замажат гафовете си, които лъснаха покрай тазгодишния конкурс за финансиране на научни проекти с държавни пари. Не само че не им се получи, ами тъкмо обратното. Явно ПР-ът не е силната страна на просветното министерство, а какво остава за кризисния такъв. В лавината от думи управителят на фонда Христо Петров нарече учените (или поне някаква част от тях) "кохорта", "паразити", "обичайните заподозрени". Два дни по-късно управителят Петров се отрече от думите си. Юристът Петров обаче трябва да е наясно с текстовете от Наказателния кодекс, свързани с обидата и клеветата (в случай че не помни - от чл. 146 до чл. 148), както и да е наясно, че подобни казуси вече имат само частен характер. И ако реши да съди някой, няма да се възползва от ресурсите на държавната машина. Надали обаче ще го стори, тъй като на записите ясно се чуват всички квалификации, насочени към научната общност. Трудно е да се прецени кое е по-нагло - това, че обиждаш публично някакви хора, някои от които дори не познаваш, или че се опитваш да се отметнеш от думите си. Изобщо на какво се надяваше Петров, че ще му се размине?!



Учените са държеливи и търпеливи хора -



вече три години търпят пренебрежителното отношение на финансовия министър Симеон Дянков, който всячески им реже парите за научноизследователска дейност. Поведението на чиновника Петров обаче е по-нагло, отколкото може да си позволи. Защото дори от по-високата си позиция вицепремиерът не е прекрачвал толкова безпардонно границите на добрия тон. Неговите критики са си направо като пощипване по бузките в сравнение с красноречието на Петров. Чак му става чудно на човек каква е причината за пороя от думи, които шефовете на фонда изсипаха в опит да се защитят. За едната чест и слава отдавна не е престижно да се работи, камо ли да се говори. Но през призмата на десетки и стотици хиляди левове, които чакат някой да ги усвои - играта изглежда доста различно, а правилата загрубяват, ако изобщо ги има.

Разбира се, че няма нищо лично. Само лични бизнес интереси на близките на Гюров и бизнес партньорите на Петров, които печелят проекти на стойност стотици хиляди левове всеки. Очеваден конфликт на интереси. Който бива прикриван с порой от глупави обяснения. Това, че уволнената от изпълнителния съвет на фонда проф. Мирослава Кортенска, която Гюров и Петров пратиха без време в "заведение от затворен тип", или пък подготвяният протест на учените срещу безобразията във фонда, са само обвивката на скандала. Дори при хипотезата, в която проф. Кортенска е зпоупотребила със служебното си положение, компетентните органи, които ще го установят, са съдът и прокуратурата и юристът Петров трябва да го знае. Чиновникът Петров не е говорител нито на едната, нито на другата институция, а ако си мисли, че е достатъчно компетентен по тези въпроси, това е само в негов ущърб.



Оттук нататък е важно какво ще предприемат



министърът на образованието и премиерът. Защото с нахалните си изказвания раздавачите на бюджетни пари уж за наука пратиха камъните директно в градината на Сергей Игнатов и на Бойко Борисов. Ситуацията обаче не е безнадеждна. Единственият полезен ход в светлината на предстоящите избори е Гюров и Петров да бъдат отстранени или още по-добре - сами да подадат оставките си, независим одит да установи финансовото състояние на фонда и да се назначи нов конкурс за научни проекти.

Премиерът Борисов се е разделял със свои министри дори само при съмнения за злоупотреби, та какво остава за двама администратори. Но ако властта широко си затвори очите, това ще е сигурен знак, че партията ГЕРБ бди и закриля определени проекти, фирми и хора. Предстои да видим - обратното броене започна.

снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Кризисният ПР засега не помага на просветния министър Сергей Игнатов да излезе сух от скандалите около научния фонд.
16
5358
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
26 Ноември 2012 19:27
Гафове? Мекичко...Престъпления!!!
----------------------------
Блогът на Генек

26 Ноември 2012 19:29
С безобразните си изказвания Гюров и Петров се самозакопаха и хвърлиха камъни в градината на министъра и премиера

Никой да не се чуди на тенденцията към "авторитарно управление", щом и за тези безобразия са виновни Игнатов и - разбира се! - Бочко
26 Ноември 2012 20:43
За съжаление, нищо няма да се случи.
Просто, защото колкото и да е права авторката все пак не е говорителка в Брюксел.
Виж ако има начин да придумаме онова сичранично младо момиче в Брюксела само нещо да намекне по повода дори и с половин изречение, одма са ги отгърмяли и двамата.
26 Ноември 2012 22:26
Обратното броене за шефовете на научния фонд започна

Може ли попитаме за по акуратни прогнози след колебливия анонс? От колко почва броенето и какво е темпото.
Да не стане,.. ама друг път. Като оня път
26 Ноември 2012 22:29
Сутринта при Бареков беше голям срам.
26 Ноември 2012 22:44
...Ние не искаме да се променяме. Всяка промяна е заплаха за устойчивостта. Това е още една причина да бъдем така сдържани при внедряването на нови изобретения. Всяко чисто научно откритие е потенциално пагубно, следоватлено дори и на науката трбва понякога да се гледа като враг. Да, дори и на науката.

- Науката ли? - Дивакът се начумери. Тази дума му беше позната. Само че не можеше да каже какво точно означава тя... Нито Шекспир, нито старците от пуеблото бяха споменавали някога за думата наука, а от Линда бе чувал само най-смътни загатвания: науката бе, нещо, с чиято помощ се правят вертолети, нещо, което те кара да гледаш с присмех на Празниците на Царевицата, нещо, което те предпазва да не се набръчкаш и да не ти опадат зъбите.

- Да - казваше Мустафа Монд, - ето още една добавка към цената, която плащаме за устойчивостта. Не само изкуството е несъвместимо с щастието - несъвместима е и науката. Науката е опасна и ние трябва най-предпазливо да я държим на синджир и с намордник.

- Как така! - възкликна учудено Хелхолмц. - Та нали ние непрекъснато твърдим, че науката е жизненоважна? Това е изтъркана хипнопедична мъдрост.

- Три пъти седмично между тринадесет и седемнадесетгодишна възраст - вметна Бърнард.

- А цялата тази пропаганда в полза на науката, която вършим в Института...?

- Да, но коя наука? - попита присмехулно Мустафа Монд. - Вие не сте изучавали точни науки, така че не можете да прецените. А навремето аз бях доста добър физик. Дори прекалено добър - достатъчно добър за да осъзная, ЧЕ НАШАТА НАУКА Е ЧИСТО И ПРОСТО ЕДНА ГОТВАРСКА КНИГА С ОБЩОПРИЕТА ТЕОРИЯ НА ГОТВЕНЕТО, КОЯТО НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА ОСПОРВА, ПЛЮС СПИСЪК С РЕЦЕПТИ, КЪМ КОЙТО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРИБАВИ НИЩО БЕЗ СПЕЦИАЛНО РАЗРЕШЕНИЕ ОТ ГЛАВНИЯ ГОТВАЧ. Сега главният готвач съм аз. Но някога бях любознателен млад чирак в кухнята. Опитах се да сготвя нещичко по моя собствена рецепта. Извън общоприетата теория, по непозволена рецепта. Всъщност опитах се да се занимавам с малко истинска наука. - Той замълча.

- И какво стана? - попита Хелмхолц Уотсън.

Контрольорът въздъхна.
- Стана горе долу онова, което ще стане с вас, младежи. Едва не ме изпратиха на един остров.
Тези думи подтикнаха Бърнард към ожесточени и непристойни действия.
- Мен ли ще изпратите на остров? - той скочи на крака, пресече бързо стаята и ръкомахайки застана пред Контрольора.
- Защо ще ме изпращате? Аз не съм направил нищо. Те са виновни - и той посочи Хелмхолц и Дивака. - О моля ви не ме изпращайте в Исландия. Обещавам да се държа прилично. Дайте ми още една възможност. Умолявам ви, дайте ми още една възможност. - Той се заля в сълзи...
И в пристъп на раболепие той се строполи на колене пред контрольора...

- ...Беше ми предложен избор: да бъда изпратен на някой остров, където бих могъл да продължа - своите чисто научни занимания, или да бъда взет на стаж в Съвета на Вселенските Контрольори с перспективата след време да стана Контрольор. Избрах втората възможност и зарязах науката. Понякога съжалявам за науката. Щастието е жесток господар - особенно щастието на другите. По-жесток господар дори от истината, ако обучението не ти е внушило да го приемеш безропотно... Аз се интересувам от истината. Обичам науката. Но истината е заплаха, а науката е опасност за Обществото. Толкова е опасна, колкото и благотворна. Науката ни осигури най-устойчивото развитие в историята. В сравнение с нас дори равновесието в Китай е било безнадеждно несигурно, даже и първобитните матриархати са били по-неустойчиви от нас. И всичко това, повтарям благодарение на науката. Ние обаче не можем да позволим на науката да унищожи извършената от самата нея добра работа. Ето защо ограничаваме така усърдно размаха на нейните изследвания - ето защо едва не бях изпратен на остров. НИЕ НЕ ПОЗВОЛЯВАМЕ НА НАУКАТА ДА СЕ ЗАНИМАВА С НИЩО ДРУГО ОСВЕН С НАЙ-НЕОТЛОЖНИТЕ ПРОБЛЕМИ НА ДЕНЯ, ВСЯКАКВИ ДРУГИ ИЗСЛЕДВАНИЯ УСЪРДНО СЕ ОБЕЗСЪРЧАВАТ. Любопитно е да се прочете какво са писали за научния прогрес по времето на Нашия Форд. Изглежда, са си въобразявали, че научната дейност може да бъде оставена да се развива до безкрайност, независимо от всичко останало... Нашият Форд сам е извършил изключително много, за да промени ударението от истината и красотата върху удобството и щастието. Това преместване било наложено от масовото производство. Имено всеобщото щастие кара колелетата да се въртят безотказно, докато истината и красотата не могат...

Олдъс Хъксли "Прекрасният нов свят"




Пропоръчвам на политикономиста от ТУ Иван Костов, Игантов, Дянков и подобните им и тези дето им дърпат конците да го препрочитат поне по два пъти преди лягане...

Осоебнно на Иван Костов когато му хрумне да прави публични изказвания, че би подкрепил смао наука, която подпомага решаването на конкретни проблеми на икономиката да си го препрочита по 3-4 пъти. И да си задава въпроса, а защо една натикана в ъгала и в мазето наука би подкрепяла икономика, която се опитва всячески да я смачка грухтейки алчно и самодоволно.



26 Ноември 2012 23:02
Опорочаването на този конкурс е замислено още преди обявяването му - типична организирана престъпна група.
Освен че са нагли, не са и много умни - постоянно изпускат тук-там пряка или косвена информация, например, анголецът Гюров, дни след приключване на срока за кандидатстване по таз сесия: http://www.klassa.bg/news/read/article/209145_Не+могa+да+си+представя+научен+екип+без+млади+хора!
В това интервю той обяви, че един от показателите за оценка на проектите (наличие на собствено финансиране) е допълнително усилен като тежест, при все че тази информация не бе достъпна за кандидатстващите: http://www.bulfund.com/wp-content/uploads/2012/05/Guidelines3.doc (имайте предвид, че този документ е вече леко подправен - в оригиналa срок за обявяване на резултатите беше 30.09.2012 г., а сега изведнъж е 30.11.2012 г. - в правилника на ФНИ е заложен 3-месечен срок за обявяване на резултатите (в случая - септември 2012), който не беше спазен и им се наложи да подправят документ.)
Директорът на фонда пък преди дни се изфука, как са отстранили паразитите - химици и физици, изтъквайки "закъснели отчети". Малка подробност е, че за закъснял отчет се наказва единствено ръководителя на договора (със забрана да участва в конкурсни сесии), не цялата научна прослойка в съответното направление. За справка: http://www.bulfund.com/правилник-на-фни/ Работено е по измислени критерии, които не присъстват в правилника на ФНИ и в Закона за насърчаване на научните изследвания.
Същият директор, заедно с две секретарки (старши експерти) е оглавил предварителното поголовно отстраняване на проекти поради "административно несъответствие" - тези проекти не са стигнали до временните експертни комиси и рецензентите, назначени от тях. При все това, Петров, Гюров и министъра не спират да споменават 400-те рецензенти и 600-те учени, които са разглеждали проектите. Да, ама не - две секретарки и директора на фонда са разглеждали проектите и са подбрали кои да стигнат до 400-те и 600-те. Любопитно е да се провери дали директорът на ФНИ има право да участва в такива комисия и дали критериите, по които са отстранявани проектите съвпадат с по-горе дадените насоки за кандидатстване. Aдминистративна комисия или проверка на проекти не присъства в двата нормативни акта, на които ФНИ е подчинен.
Министърът пък, изстреля крилатата фраза (свободен цитат): "ако има и 20 честно спечелили (проекта), те ще страдат" - знае си добре човекът какво е правено във фонда.
26 Ноември 2012 23:27
Появиха се големи пари в науката - от ЕС - и войните започнаха.
Сигурно ще става все по-лошо.
Вече има наприв от екс-ВИС и екс-СИК персони към научното поприще.
Един дори купи огромна сграда на Горнобански път за нов университет.
27 Ноември 2012 00:08
Монтен, не си съвсем прав - парите от Европа още ги няма, а сегашната поразия беше само загрявка на анголско-египетския кръжец.
Бяха обаче токова прости в загряването, че сега Европа ще даде пари за наука през крив макарон - с действията си и това развалиха, поразниците алчни - цялата научна общност ще страда от золумите им.
27 Ноември 2012 05:13
В лавината от думи управителят на фонда Христо Петров нарече учените (или поне някаква част от тях) "кохорта", "паразити", "обичайните заподозрени".

В последно време нямам почти никакво време, ще бъда благодарна, ако някой ми пусне информация за това "събитие", което съм пропуснала.

Спомням си нечии други думи преди 2-3 години - че не се къпем, че идваме за по два часа месечно на работа и още епитети, които дори ми е неудобно да пиша - не са ми в речника. Срам ме е да излизат изпод пръстите ми, но уви, това е точен преразказ.

Честно казано, толкова ми е гнусно, че не ми се и коментира. Дори ядът ми е погълнат от отвращение.
27 Ноември 2012 09:17
Интерсно и какво прави театралната критичка от Югозападния университет въобще в ръководството на Фонда за наука. Иначе и тя не е пример за подражание
http://kliuki.bg/195122/%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B8-%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%B0/
27 Ноември 2012 10:20
Ей го на и днес, Игнатов:
1095-те екипи кандидатствали, са оценявани от над 400 рецензенти, 12 са експертните комисии,

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/11/27/1956121_ministur_ignatov_otreche_da_ima_iztocheni_pari_ot/

Господин министър, изтъркахте я тази плоча. Експертните комисии и рецензентите са оценявали само каквото Петров и двете секретарки са им спуснали, не всичките 1095 проектни предложения.
27 Ноември 2012 11:19
Героите на опита за присвояване в особено големи (за Българската наука) размери, наречен конкурсна сесия 2012 трябва да бъдат уволнени незабавно.
Защото да крадеш от парите за наука е все едно да крадеш от Божи храм! Не случайно духовно издигнатите богати българи, когато ги е имало разбира се, са правили дарения за църквата и за българското образование и наука.
С други думи, ако в МИЕТ и земеделието кражбата е грях, то в образованието и науката кражбата е непростим грях
!
Една доказана кражба е достатъчна, а мога да докажа на Игнатов, че поне още един проект е напълно кух и прекаран с цел кражба на пари.
27 Ноември 2012 12:39
Отдавна се знае, че професорът от Ангола, не е никакъв професор в България. Защо тогава още го държат? Не се опитвайте да защитавате Б.Б. и недоразумението министър Игнатов. "Каквото си постелеш на това ще легнеш." е казал народът.
Съвсем съзнателно ги държат на тези постове за да изпълнят възложената им мисия. Пари само за техните хора и да смачкат феодалните старци, колкото се може повече. Не забравяйте, че при откриването на учебната година на СУ имаше правдиви и смели думи, които също трябва да бъдат наказани. Карат учените да се правят на маймуни за някой лев за наука, образование и материална база за Университетите.
27 Ноември 2012 13:11
Карат учените да се правят на маймуни за някой лев за наука, образование и материална база за Университетите.

Да, и не е само с учените това! Всеки, който подкрепи справедлива кауза, в т. ч. и тази, се оказва санкциониран!
Свестните у нас считат за луди,

глупецът вредом всеки почита:

"Богат е", казва, пък го не пита

колко е души изгорил живи,

сироти колко той е ограбил

и пред олтарят бога измамил

с молитви, с клетви, с думи лъжливи.

Не се ли обградиха с такива "честни", "почтени" и главното "свестни" кадри на "дългата" си гербова скамейка?
27 Ноември 2012 16:27
Абе стига с тези мантри за учените и 5-те лева, заради които ги карали да се правят на маймуни.
За ФНИ и Гюров нищо няма да каже - каквото и да се помисли за тях ще е прекалено благосклонно. Но и вчера писах, че ФНИ няма за задача да финансира наука, а да дава извънбюджетно пари на закъсали групички, които някой в правителството е решил, че са важни и трябва да оцеляват.
Ами че то веднъж имаше международни оценки за проектите във ФНИ (беше 2007-8), защото голямата част от парите (над 70 %) дойдоха от Европейско финансиране за наука (от предприсъединителните фондове). И стана голямо шоу като се разбра как многото мастити учени останаха с минимални оценки от международните оценители и с максимални от българските. А много по-'ненаучни' работници получиха финансиране. Знаели как да пишат предложения (по сегашному пропозали), как да показват възвращаемост, как да правят план за управление на ресурсите. А това е поне от FP4 задължително изискване за всеки, който иска пари за научни дейности в Европа. И си получиха парите. И най-важното - завършиха си проектите и това беше най-успешното откъм възвращаемост за държавата раздаване на пари. Затова тогава и премахнаха възможността ако някой е ръководител на проект по ФНИ да не може да ръководи нов. Тогава и добавиха изискването за невъзможност няколко години да ръководиш проект, ако си завършил с лоша оценка (неуспешно) стария. И това пак го взеха от Европейските директиви за финансиране на науката 9както казах, дойдоха си с парите). Това още тогава отряза няколко много изявени личности от постоянната хранилка.
По подобен начин на писане и шефът на Галъп след това спечели 1000000 лв. (1 млн. лв) финансиране по проект от фонда (първият такъв в страната). И тогава колегите му от БАН за първи път откриха стрелбата по ФНИ. Като резултат - от следващата сесия вече нямаше чужденци в оценките (формално нямаше пари за заплащане). Тогава и поправиха грешката (едва тази година неявно я махнаха след новия закон за степените и званията), че ако не си хабилитиран не можеш да правиш наука, т.е. не може да ръководиш проект по фонда. Е, не махнаха изискването за ръководството на втори договор, но премахнаха гледането за успешни проекти от времето преди новите правила. Така че пак допуснаха постоянното присъствие.
Хора, още преди 5 г. в Европа казаха, че ако някой учен не може в рамките на един 3 г. договор да заинтересува някой от бизнеса да продължи да му помага, то значи разработва тема, която е само за негово хоби. Затова и спряха да финансират проекти, за които се казваше или се даваха референции, че се разработват от повече от 5 г. период преди кандидатстването. Хайде, при нас нещата са други, но даже и тук ако за 6-7 г. не можеш да си намериш външно финансиране (Европа, Америка, ФНИ) то темата ти не е необходима на социума. Говорим, че сме много наясно с живота в Европа и света - ами дайте да го прилагаме това знание не само когато е в наша полза, но и когато не ни е удобно. Защото винаги има някой който да печели, и някой който да губи.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД