:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 291
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Скандалите с научния фонд стигнаха до Брюксел

Скандалът с Фонд "Научни изследвания" вече се проучва от Европейската комисия. Вчера подписката, подкрепена от 1241 учени, е изпратена до проф. Ан Глоувър, главен съветник по научните въпроси на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, както и до председателя на Европейския научноизследователски съвет (ERC) проф. Хелга Новотни. "Това наистина е сериозен проблем. Информирана съм от българските си колеги за този въпрос и в момента той се проучва на ниво Европейска комисия", пише проф. Глоувър в лично съобщение до един от инициаторите на подписката Виктор Атанасов от Физическия факултет на СУ. Очакваме ЕК да принуди правителството да реформира фонда, да се въведат правила и да се разследват престъпленията до момента, коментира пред "Сега" Атанасов.

Междувременно най-авторитетното списание за наука "Нейчър" публикува обширна статия за скандала. В нея се цитира и публикацията на в. "Сега", в която бяха разкрити кръговете около шефа на Изпълнителния съвет на фонда Рангел Гюров, които печелят проекти. Гюров не отговори на въпросите на "Нейчър" за обвиненията срещу него, посочва научното издание. В писмено изявление до "Нейчър" от МОМН заявяват, че големият брой заявки показва, че учените се доверяват на фонда. От министерството също не са коментирали твърденията, че безвъзмездните средства са раздадени неподходящо.

Учените продължават да искат преразглеждане на конкурса, въпреки че междувременно ФНИ бърза да сключи договори с победителите и да изплати първата част от одобрените бюджети.
30
5965
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
30
 Видими 
29 Ноември 2012 19:55
Те това е. Гюров вече има публикация в Нейчър. А тия които ще се изредите по-долу, по колко публикации имате там?
29 Ноември 2012 20:06
годю При наглостта на тоя тип, не бих се учудил да я впише в CV-то си
Малко повече по темата: БАН иска анулиране на сесията, с което се отказват от спечелилите проекти - знак, че не щат да имат общо с манипулациите: http://www.bas.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0079&n=001382&g=
Фондът отвръща типично по ченгеджийски - цитирам: "Надяваме се, че нямате основание да упрекнете собствените си 310 учени, бенефициенти на Фонда в некомпетентност и участие в нечисти сделки." http://www.bulfund.com/2012/11/29/до-ръководството-и-учените-в-бан/ Хем Гюров, Петров и дружинка са с двата крака вътре, хем са нагли и арогантни до безумие.
След това си постижение, продължават с "Краставицата съдържа ..." - публикуват някакъв доклад от Кортенска, за да продължат да внушават, че цялата работа е корупционна, ама от обратната страна. Ченгенца, не могат да проумеят, че независимо дали Кортенска е виновна или не, техните золуми си стоят.
––
edit: Докладът от Кортенска е на фейсбук страницата на фонда, не на сайта.
https://www.facebook.com/FondNaucniIzsledvania?ref=stream - не си правете труда да коментирате там, повечето от неудобните коментари някак изчезват мистериозно.
––
А в това време, както казва Ванина, договорите продължават да се сключват, парите да текат. Върви ги разтрогвай после.
Игнатов ще отнесе гьостерицата и той, защото не запечата фонда за истинска проверка, а остави наглите анголчета да имат достъп до документацията. Само да се намери кой да обясни на шефа му кое как е - такива съмнения в корупция неминуемо удрят и политически.
Междувремено доц. Валери Голев се оттегли от договора за наносателита: http://www.mediapool.bg/учен-се-оттегли-от-участието-си-в-проект-заради-скандала-с-финансиращия-фонд-news200120.html
29 Ноември 2012 20:11
Всъщност ситуацията точно отразява сегашния манталитет на нацията ни - хората си имат сериозни основания да си правят, каквото си поискат (трябват им пари) и си го считат за абсолютно правилно.

Оня ден, някаква кифла щеше да ме блъсне на тротоара по България - вместо да се извини, ми каза троснато: "Ми господине, къде да паркирам?"


Тотална лумпенизация.
29 Ноември 2012 20:34
Не е ли срамота, че вместо да се потърси отговорност на виновните за това безумие наречено КОНКУРСНА СЕСИЯ-2012 и поне извинят на учените за похабените нерви и време, от НФНИ действат с извиване на ръце и лични нападки към БАН! Ръководството на Академията единствено изрази публично това, което много други учени мислят и говорят и по този начин се опита да защити и застане зад своите служители и колеги! Благодаря ви за позицията!
29 Ноември 2012 21:19
Освен фонда трябва да се разгледа дейността на онова университетче, наречено Библиотекарски Не знаете каква манифактура на доктори, доценти и професори по най-странни специалности се произвеждат там, за университетите нна цяла България.. И това при условие, че доцент, професор са длъжности и могат да се избират в университета, в който работят. В нашият университет има една птица, която стана доцент при Стоян Денчев по една специалност, след това професор пак там по съвсем друга. И си ползва длъжностите в нашия университет. Дали този субект не пребира пари, като раздава степени и длъжности. Случаят с Гюров е типичен. Гюров работи в НБУ, ама страва голям доктор при Стоян Денчев, в пълно нарушение на закона. Доктори, доценти и професори се правят там, където работят, като шеф на комисията и 3-4 от журито са от същото учреждение. каква е тази манифактура на доценти, доктори и професори, която е отворил Стоян Денчев. Разбира се Гюров му се отплаща с проект, както и на рецензентите. А може и сухо да пада в манифактурата.
29 Ноември 2012 21:19
ето и един превод на статията в Нейчър

http://www.fund.nauka2010.com/Nature_bg.pdf

че май още никой вестник не я е публикувал
29 Ноември 2012 21:39
Марксе, кочината в библиотекарския е ясна, но и узаконена от ЗРНК. Друг интересен въпрос е, кой в твоя университет е назначил калинката и дали нейните показатели достигат. В СУ, например, за доктор е ясно какво се иска и някой, който не покрива тези критерии няма да заеме длъжност, изискваща 'доктор'. Няма да може дори да се нарича така. Същото за асистент, доцент, професор.
––
edit: когато са в научните среди, се назовават не "калинки", а "фараонки"
29 Ноември 2012 21:50
Гюров не отговори на въпросите на "Нейчър" за обвиненията срещу него, посочва научното издание.

Как да отговори? На какъв език? По какъв комуникационен канал?
29 Ноември 2012 22:03
или на чист шесташки български е поискал от Nature преводач на Анголски и те са вдигнали ръце от него
"сомтаймс уин, сомтаймс люн" - това е положението
29 Ноември 2012 23:15
Странно защо тази полемика от страна на БАН се разгаря в навечерието на битката за шеф на академията, така се печелят гласовете на недоволните учени. Ситуацията в самата академия не се отличава от тази, срещу която протестират. Че нали учените ходят по частните университети като НБУ и Библиотекарския, щото там им плащат, а иначе заплатите им са мизерни. А пък на работа няма защо да ходят, минават веднъж седмично за два часа през институтите я за кафе, я за важно заседание и бързат към частното. Защо не направят избора си - да идат само в частния университет и се откажат от БАН? Как хора със средно образование като разни секретарки и касиерки вземат професорски заплати, а работещи хора са с почти минимални заплати, както е случая с работещите в Роженската обсерватория?Дали сега академията не плаче, защото се посяга на бюджета на избраните от централното управление, като фондът за наука не е подкрепил проекти кой ще плаща на учените да работят? Нещо безкрайно странно има в целия този вой сега. Че и фондът за наука дава пари на частни фирми също май е странно, освен ако същите тия учени от БАН или университетите не са поканени в тези сдружения и фирми да изследват. Но и ситуацията в БАН мирише, какви са резултатите от сливанията на институтите, с колко си съкратиха персонала, как си повишиха заплатите и колко средства академията инвестира в проекти на кадрите си или само в джипове на секретарките?
30 Ноември 2012 00:03
Ефке,
или си твърде неинформирана, или преднамерена (залагам на второто).

Защо сега? Защото сега излязоха резултатите от невиждано опорочения конкурс за научно финансиране, за това, ефке.

С останалите ти приказки на махленско-чорлаво-немито ниво няма да се занимавам - кой кога ходел на работа и какво правел... желание за хапене и дракане от твоя страна виждам, при това облечено без особена интелигентност, или поне вкус.
Ако решиш да отговориш, имай предвид, че наличието или отсъствието на реакция от моя (а и от на немалко други дискутиращи) страна, както и вида на споменатия ответ, ще бъдат строго зависими от съдържанието на езиковите ти постройки.
Сполай ти, надявам се да не решиш да се подложиш на каквото те чака, ако продължаваш така.
30 Ноември 2012 00:40
За финансиране на изследването на поляризацията на зодиакалната светлина чрез наносателити трябва като начало да има уволнение - на шефа на фонда, на комисията, на министъра. Освен уволнения, по възможност трябва да им бъдат повдигнати обвинения и да бъдат съдени. При липса на таква възможност, не бих възразил кой знае колко и на обикновена саморазправа. Гадни скапани боклуци.
30 Ноември 2012 02:42
Ама туй БАНяджиите сте много льоши хора. Амче повлякохте и СУ-то подир вас.
Хората си бяха направили машинка (ФНИ) за печелене на дребни пари (понеже пари под 1 млн са дребни пари), а вие СЕГА‌ им бъркате в паницата. Не бива така! Такава дребнавост! Трябва уважение на висше-стоящите, само тогава ще ви пуснат и на вас някой и друг лев.
Пък и сте заяли някакъв Библиотекарски университет. Ама били произвеждали много професори! Може да им кажете само "Браво". Много скоро България ще стигне "хамериканците" по брой на професори и "ще ги задмине дори" (както пее Тодор Колев). Какво лошо има в това? Ами произвеждайте и изнасяйте. Ей нъ, Германия се замогна от износ на коли. България защо да не се замогне от износ на професори?!
30 Ноември 2012 02:48
А защо не поскате отчетите на вече завършилите проекти? Ще бъде "вълнуващо и феерично".
30 Ноември 2012 02:57
Пък и не се надявайте много на БрЮкселя. Докато свърши разследването, парите ще бъдат изядени и изпити. А може ЕС да се разпадне....
30 Ноември 2012 07:13
http://www.bulfund.com/
30 Ноември 2012 07:14
До ръководството и учените в БАН

Уважаеми господа,

С огорчение приемаме действията ви относно конкурсна сесия „Финансиране на фундаментални научни и научноприложни изследвания в приоритетните области“ – 2012 г.
Публикуваме копие на сключеният тази година меморандум за сътрудничество между Българска Академия на Науките (БАН) и Фонд „Научни изследвания“ (ФНИ), подписан от покойния академик Стефан Додунеков и ръководството на ФНИ.
Публикуваме също така и имената на учените в 40-те екипа, с участието на ваши институти от БАН. Това са 40% от всички екипи, участвали в конкурсната сесия. Надяваме се, че нямате основание да упрекнете собствените си 310 учени, бенефициенти на Фонда в некомпетентност и участие в нечисти сделки. До сега БАН е получил от Фонд „Научни изследвания“, без тази сесия – 65 979 303 лв. От посочената сума 35% учените от БАН са използвали за възнаграждения.
Съгласно нормативните документи на ФНИ, имате право да възразявате и да получите съответните отговори на всички поставени от вас въпроси, съгласно публикуваната за първи път процедура за възражения на некласираните проектни предложения.

Ръководството на Фонд „Научни изследвания“
30 Ноември 2012 07:18
Някой да ми даде координатите на Виктор Атанасов. Освен за фонда има и други неща за оправяне.
30 Ноември 2012 07:31
Странно защо тази полемика от страна на БАН се разгаря в навечерието на битката за шеф на академията, така се печелят гласовете на недоволните учени. Ситуацията в самата академия не се отличава от тази, срещу която протестират. Че нали учените ходят по частните университети като НБУ и Библиотекарския, щото там им плащат, а иначе заплатите им са мизерни. А пък на работа няма защо да ходят, минават веднъж седмично за два часа през институтите я за кафе, я за важно заседание и бързат към частното.
Евка нещо се е пообъркала.
1. Протестите са сега, защото сега излязоха класациите.
2. Всички от БАН са против решенията на фонда. разбира се в БАН са се оформили групи за избор на председател.
- едната група са математиците около Сендов, той подкрепя Игнатов (Сендов винаги е бил с управляващите);
- втората група са част от химиците и е около Юхновски;
- третата група са доколкото знам физиците;
Разбира се нито Сендов нито Юхновски са кандидати за председателското място.

Няма нищо лошо, че колегите от БАН четат лекции в университетите. Това даже трябва да се поущрява. А хората работят, колкото им плащат. Аз помня времето, преди 1989г., когато прозорците на институтите на БАН светеха до 22 часа. Но тогава науката беше приоритетна, а сега са магистралите.
Всичко, което пиша се отнася до точните науки, там все пак ходят всеки ден на работа. Виж уманитарите от време оно ходеха само няколко часа - през другото време казваха, че били в библиотеките.
Но и ситуацията в БАН мирише, какви са резултатите от сливанията на институтите, с колко си съкратиха персонала, как си повишиха заплатите и колко средства академията инвестира в проекти на кадрите си или само в джипове на секретарките?
А, че ситуацията мирише, мирише. Ама тя се е размирисала от главата - бат ти Бойко, министър Игнатов, министър Дянков. Това е целенасочена политика срещу научния потенциал на страната - в химията има един принцип подобното подобно разтваря. Така и в политиката на държавата, посредствениците посредственици избират.
30 Ноември 2012 07:43
Публикуването имената на учените участвали в комисиите няма никакъв смисъл без да бъде уточнено кой за кои проекти е решавал.
Всъщност, има смисъл - така ръководството на фонда се опитва да се скрие зад гърба им.
Вместо това, няма ли начин да бъде оповестен съставът на комисията, одобрила финансирането на проекта на новорегистрираните фирми за поляризацията на зодиакалната светлина?
Е тогава вече ръководството на фонда ще има право да каже - не ние им дадохме парите - ето тези бяха.
30 Ноември 2012 08:07
и като светеха прозорците до 22 часа какво сътвориха тези светилници? да са взели нобелова награда? да са увеличили млеконадоя? ах, да, със спина се пребориха и водата палели, на което цял свят се смееше.
30 Ноември 2012 10:40
Чети бе, чети - но трябва да разбираш когато четеш.

Инак си оставаш читак на амбразурата.

И да не забравя: - Обичам те!
30 Ноември 2012 11:40
Това веме не са просто скандали.
Време е прокуратурата да се намеси и разследва защо при текущ одит се извършва разпореждане със средства които се одитират.

30 Ноември 2012 12:10
"Краставицата пак съдържа.... " http://www.dariknews.bg/view_article.php?article_id=1003254 Без протест и дела тая работа няма да намери справедливост.
И стига тая Кортенска ни хвърляхте в очите, ний вас гледаме, не нея.
30 Ноември 2012 12:28
Браво на Валери, достойна постъпка на един доста добър астроном, който е обучил доста млади астрономи.

Гледам някаква милиционерка се е появила във форума, немай така бре моме, знаем, че далаверите във фонда не са от днес, проф. Хорозов преди 2 г. прати доклад до серготеп и както се очакваше за сега няма никаква реакция, а само милиционерски реакции.

От цялата работа, най-хубавото е че се вдигна патърдия, но серготеповците не се усещат колко са затънали и продължават д асе държат нагло и арогатно (ти го плюеш, то мисли че поп го ръси).
30 Ноември 2012 14:21
Аз помня времето, преди 1989г., когато прозорците на институтите на БАН светеха до 22 часа.


30 Ноември 2012 14:27
30 Ноември 2012 14:29
Трябва да се види колко проекта през тези години са спечелени от НБУ и негови преподаватели, на какви суми, какъв е резултатът, отчетността , кой в какви приятелски и роднински връзки е там. Сигурно ще излязат интресни неща...
30 Ноември 2012 18:42
https://www.bivol.bg/science-fund.html
Проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) потвърди изнесените преди повече от година данни за скандални нарушения при финансирането на проекти от фонд “Научни изследвания“. съобщи Медияпул. Засечени са нагласени конкурси, при които печелят проекти, събрали по-малко точки от други, както и чисто финансови нередности.

Бившия шеф на фонда проф. Емил Хорозов, който е изготвил доклада за финансирането в периода 2008-2009 твърди, че са разследвани само формални административни нарушения на процедурите, но не и укриване на документи и фалшифициране, за които той е сигнализирал. Това става ясно от стенограмата на изслушването на министър Игнатов от Комисията по образование в Народното събрание от 11 април.

"Ето какво считам, че трябва да се направи - нашият доклад да бъде пратен в прокуратурата. Моето мнение е, че Агенцията за държавна финансова инспекция не е органът, който трябва да се занимава с него." - казва Хорозов.

"Ето какво прави тази агенция. Тя извършва – цитирам: „финансови инспекции за спазване на нормативните актове, уреждащи бюджетната дисциплина, финансовата, стопанската и отчетната дейност на организациите”. Дали укриването на документи, което всъщност е документно престъпление, е някое от тези? Не, нито едно от тези неща – укриване и фалшифициране на документи не е в този обсег и, разбира се, те не го разследват. А това трябва да отиде в прокуратурата и да се разбере кой е вършил това, какви са мотивите му." - продължава ученият.

"Има странни конкурси, странни финансирания. Какво да направим? Дори нас, които сме в тази зала, не ни е имало, когато това е станало. Но има някакви критерии, по които са се получили финансиранията. Затова АДФИ върши тази своя дейност с всичките тези разследвания. Дейността на Фонда, плюс доклада, който беше изготвен от комисията на проф. Хорозов, сега се разследват, за да може при конкурсите при нашето управление да не се повтарят всичките тези грешки." - отговаря министър Игнатов.

Странните конкурси

Странните конкурси са довели до финансиране със 100 хил. до 1 млн. лв. на проекти, чието изпълнение е в обем между 50 и 100 страници без да имат особен научен принос, четем още в стенограмата.

Биволъ потърси за разяснения проф. Хорозов, който обясни какви странности e открила неговата работна група.

"Много скоро след назначаването си установих серия странни неща в тези конкурси, които сочат към корупция. Предложих на министър Игнатов, който ме назначи, да се направи разследване с помощта на работна група. Няма да описвам пречките пред съставянето на работната група, но тя заработи едва през юни, 2010 и завърши през ноември, 2010 г. На 11 ноември предадох доклада и приложенията към него (близо 60 стр.) на администрацията на министъра." - обясни професорът.

В периода 2008-2009 г. на фонда са били отпуснати рязко по-големи финансови средства в сравнение с предишни години – по около 125 милиона лева годишно. Средствата са били предназначени за финансова подкрепа на българските учени чрез проекти. Подадени са 891 проекта за 2008 и 1025 проекта, за 2009, за които са сключени съответно 346 и 201 договора.

Работната група открива следните видове нарушения:

- Систематично нерегламентирано укриване на рецензии (210 на брой). Укрити са или най-високите оценки, или най-ниските, според желанието на фалшификатора да класира или не конкретен проект. По-специално, ако не са били взети предвид ниските укрити проекти, тези договори е нямало да се класират. "По тази престъпна схема са класирани около 40% от спечелилите проекти." - твърди Хорозов.

- Финансирани са проекти с по-нисък бал от обявения. Има и проекти, които не са класирани, въпреки че техните точки надхвърлят или са равни на съответния праг.

- Използвани са нерегламентирани обединявания на проекти или преместването им от един конкурс в друг. По този начин въпреки ниската си оценка, зле оценени проекти са получили финансиране. Всички "премествания" и "обединения" се отнасят само за такива проекти. Някои от обединенията са между проекти, несвързани тематично.

- Рецензентите не са подбирани по компетентност. Има рецензенти, оценявали по 100-200 проекта във всевъзможни области на науката само за 2 месеца.

Професор по стара английска литература е оценявал проекти по биохимия, архитектура, археология.

Има рецензенти без научни степени и звания и вероятно несвързани с научна институция.

- Някои рецензенти са оценявали конкурентите си в нарушение на правилата и след подписване на декларация за конфликт на интереси. Техните рецензии са се отразили сериозно върху изхода на конкурсите.

Преглеждайки детайлите, може да се установи, че нарушенията са много добре обмислени предварително. Например някой предварително е намерил послушни рецензенти без научни степени и звания, които са били полезни за класирането на множество слаби проекти (всъщност безсмислени).

Друг невидим факт е участието на множество „предприятия", които всъщност са фондации без научен капацитет. Това според Хорозов е против цялата световна практика и против здравия разум. Тъй като участието на „предприятия" се счита за предимство, един качествен проект може да загуби дори само поради липса на такива. Тъкмо проекти на фондации печелят много по-често от нормалното.

"От финансовите условия пък се вижда, че те са подготвени така, че да се усвоят едни пари без да се прави наука" - възмущава се професорът.

Заключението, до което той стига е, че някой във фонда и министерството е „обслужвал" участниците в конкурсите едва ли не само от лични симпатии. "Характера на системно и умишлено извършваните укривания на рецензии, изнамирането на рецензенти или класирането на договори, които не са събрали необходимите точки, може да се извърши само на най-високо ниво, например от управителя на фонда. Това не е във възможностите на никой дребен или среден чиновник."

Според Хорозов министърът е дал доклада на Агенцията за държавен финансов контрол с цел по-дълго бавене, тъй като споменатата агенция се занимава с финансови нарушения, докато изнесените в доклада данни са предимно за документни измами. Повече от година никой от експертите „не е забелязал", че нарушенията са главно от друг характер и единствено съдът може да ги квалифицира.

"Ето, аз казвам: защо не се разследва докладът, който беше представен? Какво пречи да бъде разгледан този доклад? Никой не поиска да се занимава с този доклад. Защото нарушенията са огромни и защото лицата, които ще бъдат засегнати, стоят много високо в йерархията. Много високо!" - възмущава се професорът на изслушването в Парламента.

Пред Биволъ той беше по-конкретен: "Има една личност, за която българските учени в болшинството си ще кажат: „тя не е накрая, а в началото". Става въпрос за Албена Вуцова, бивш директор на Дирекция „Наука". Спомената дирекция се е бъркала на всяка крачка в работата на фонда. Само един пример на намеса. Г-жа Вуцова написа дълъг доклад до министъра, аргументиращ защо не трябва да се прави проучване на работата на фонда. А и част от практиките са познати на научната общност още от времената, когато тя беше едноличен господар на фонда (напр, в. „Капитал", 13 дек. 2003, Финансирането на научни проекти по български)."

Както обаче често става у нас, репресивната машина на държавата се задейства срещу вестоносеца. След като Хорозов публикува резюме на доклада, срещу него започват проверки. Те обаче са за период след този, който той е описал в доклада си. Обвиняват го в конфликт на интереси, които обаче са отхвърлени от специализирания орган.

За да не се замаже скандалът, проф. Хорозов публикува материали за скандала в специално създаден за целта сайт. Там може да се намери и пълният текст на доклада.
30 Ноември 2012 19:01
Оооох, Емил Хорозов срещу Албена Вуцова!
Каква неравна битка, Давид, на който му е взета прашката, срещу Голиат.
Не уточнявам разпределението на ролите....
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД