:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,211,711
Активни 239
Страници 27,319
За един ден 1,302,066

Президентът се готви за сценарий "Марковска 2"

СНИМКА: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Президентът Росен Плевнелиев присъства в събота на тържествена церемония за запалване на свещите на Ханука в централната синагога в София.
Президентът Росен Плевнелиев даде да се разбере, че се подготвя за сценарий "Марковска 2" покрай номинацията на прокурор Галя Гугушева за съдия в Конституционния съд. "Надявам се, че този път при избор на конституционен съдия няма да се стига до това президентът да бъде последният бушон в държавата", отговори той на въпрос как оценява кандидатурата на СДС, подкрепена и от ГЕРБ. Плевнелиев бе човекът, който си тръгна от клетвата на избраната от квотата на Народното събрание за член на КС Венета Марковска. Това даде основание на бившия председател на КС Евгени Танчев да прекрати церемонията и Марковска не успя да се закълне.

"Все още въпросите не са приключили и не са получени всички отговори на това, което е зададено към кандидата за КС. Много се надявам парламентът да направи своите изводи и да вземе своите добри решения, не е необходимо в бързината да пропускаме важни въпроси и важни отговори", каза президентът по отношение на Гугушева. Той недоумява защо трябва да има само един кандидат, както и защо този кандидат трябва да бъде посочен само от една партия. "Много важно е парламентът да даде всичко от себе си. За мен беше важно да има няколко кандидати, така както е в момента с главния прокурор - имаме трима кандидати, на тях ще им бъдат задавани много въпроси, ще чуем техните концепции и след това ще се вземе решение", каза Плевнелиев. "Бих окуражил парламента да постави повече кандидати, нека те да се съревновават и нека най-достойният да отиде в Конституционния съд", намекна той, че НС може да направи поправки за удължаване на срока за номинациите.

В същото време обаче Плевнелиев назначи директно Борис Велчев за съдия в КС от неговата квота. Само обяви, че е избирал между трима, но чак след като бе написано, че Велчев ще стане конституционен съдия. Имената на другите двама не бяха съобщени.

Междувременно високопоставени източници от ГЕРБ съобщиха, че изборът на конституционен съдия от квотата на парламента може да се отложи за след Нова година. Дотогава ВСС и НАП трябва да са готови с проверката на Галя Гугушева. Докато не бъде избран последният 12-и член на КС, новият състав не може да избере председател и не може да заработи.31
4447
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
31
 Видими 
09 Декември 2012 18:58
Надявам се....няма да се стига до това президентът да бъде последният бушон в държавата",
...съпругът на г.жа Плевнелиева е изперкал - други мнения?
09 Декември 2012 19:06
други мнения?


Всички са изперкали. Щом стигнахме до тук. И ние също. Избиратели сме. Да не забравяме.
Всеки ден някой от нас си затваря очите за нещо - дребничко, едричко, значително, незначително (на пръв поглед), тук-таме вдигнем някой скандал, че ни писне (ако не и чак вечер на мъжете си/жените си...и толкова.
Ето ни всички вкупом и изненадани. От какво? И от кого?
Понякога ни се струва, че от нас нищо не зависи, че игрите са на "големите" и т.н., но кои са "големите" и не ги ли правим ние "големи", а нас "малки"?
Та нали ние, "малките" избираме "големите".
Време е да им го припомним.
09 Декември 2012 19:07
Президентът дава заявка, че няма да присъства на клетва на Гугучева по простата причина, че няма да му се налага на напуска церемонията по средата.
09 Декември 2012 19:33
Докато не бъде избран последният 12-и член на КС, новият състав не може да избере председател и не може да заработи, което дава карт-бланш на Фидосоошу да променя изборния кодекс в полза на ГЕРБ без опасност от сигнали до КС.
09 Декември 2012 20:07
Кво му е на Плевньо? В целия този цирк, той изглежда най-нормален!
09 Декември 2012 20:10
Стерн, да не забравяме и референдума.

други мнения?


На мнение съм, че този който подбира снимковия материал притежава фино чувство за хумор и умее да ни развеселява, дори когато хич не ни е весело
09 Декември 2012 20:28
няма да се стига до това президентът да бъде последният бушон в държавата


Тирбушон, професоре. От тия, дето дозатапват тапата.
09 Декември 2012 20:43
Президентът да не избързва до "контракт" №5 на яловицата . След него , да потърси Темелната причина за не само тази "неможност" на Политическия ни модел на общуване . Тогава да видим , до къде ще му биде куража ...
09 Декември 2012 21:03
Много му мяза ярмулката на съпруга на президентшата. Следващия път да надене чалмата и в съответната поза да поздрави мюсюлманите за байряма.
И това недоразумение ще ни чете новогодишното слово...., ама пусто глас народен.....
09 Декември 2012 21:04
DENEB,
/:/ "...Понякога ни се струва, че от нас нищо не зависи, че игрите са на "големите" и т.н., но кои са "големите" и не ги ли правим ние "големи", а нас "малки"?
Та нали ние, "малките" избираме "големите"..."
............................................................................
"Големите" ги правят ПАРИТЕ!
И медиите и социолозите/политолозите)- за парите на "големите"!
Нарича се "формиране", "обработване", "извайване"("манипулиране" на т.нар. Обществено мнение- с цел печелене на Избори и Власт!
А Власта им е нужна на "големите", заради ОЩЕ ПОВЕЧЕ пари!
Така Е, БЕ, при Демокрацията!
"Демокрацията е опиум за Народа! А медиите са спринцовката!"/§39/
"Където и когато парите са всичко, тогава, там, всичко друго е нищо!"/§39/
09 Декември 2012 22:25
Докато не бъде избран последният 12-и член на КС, новият състав не може да избере председател и не може да заработи, което дава карт-бланш на Фидосоошу да променя изборния кодекс в полза на ГЕРБ без опасност от сигнали до КС.

Дали това не беше причината за сценария, написан от ББ и Ко и изпълнен от ПлЕВЕнлиев, както му казваше Лъчо вертуто?
какво излиза - квотата е на НС, ама трябва и мнението на Президента? Или сега той има казва - като сте ме избрали - ще мЪтърпите?
09 Декември 2012 22:45
Наш Роско оплеска протокола и сега се прави на мома неущипана. Нали имаше някакви "независими депутати", дето щяха да му искат оставката?
09 Декември 2012 23:52
...съпругът на г.жа Плевнелиева е изперкал - други мнения?


Има още накъде да изперква. От функционалните увреждания по паркинзите, пастирката не е усеща дето е пръвият бушон дето е развинтен, но за 4 г. още ше вземе да се сята.
09 Декември 2012 23:56
Много му мяза ярмулката на съпруга на президентшата.


Как па я виде ве, таз ярмулка? Пухлю е сниман под такъв ъгъл, че може и да има, може и да няма тюбетейка...
09 Декември 2012 23:59
Всъщност ще е "Цони Цонев" 3
10 Декември 2012 00:49
Там без ярмулка не може да си. Обаче друго ми е интересно, защо на тоя свещник има 9 свещи, а иначе на всякаде из нета са 7, каква е разликата, ако някой е наясно с тези ритуали?
10 Декември 2012 07:10
Max, Натисни тук.
10 Декември 2012 08:26
...разбирачите, кипа или ярмулка?
10 Декември 2012 10:17
Плевнелиев
10 Декември 2012 10:41
да се стига до това президентът да бъде последният бушон в държавата

Теб за това те инсталираха там бе шушумиго, да не си почнал да се вживяваш в некква друга роля?
10 Декември 2012 10:46
Подател: Priemna <priemna@president.bg> добави в адреси
До: Dimitar Mitev <dimitr_mitev@abv.bg>
Относно: Read: Сигнал за Постановление за прекратяване на наказателно производство, постановено от прокурор Г. Гугушева
Дата: Понеделник, 2012, Декември 10 08:54:33 EET
Файлове: (1) Прикрепен файл


This is a receipt for the mail you sent to
<priemna@president.bg> at 08.12.2012 12:30

This receipt verifies that the message has been displayed on the recipient's computer at 10.12.2012 08:54


Днес получих този имейл в потвърждение че в президентството е прочетен долупосочения Сигнал.
До членовете на Висшия съдебен съвет.
До г-жа Цецка Цачева, председател на
41-то народно събрание.
До г-н Плевнелиев, президент на РБ
СИГНАЛ
от Димитър Николов Митев, живущ в гр. Пловдив, ул......................., тел. 0888/704984


Уважаеми госпожи и господа!
Пиша Ви по повод на предложението, направено от трима депутати да бъде избрана за нконституционен съдия госпожа Галя Гугушева.
Животът ме „ощастливи” с възможност лично да се запозная с работата на госпожа Гугушева в качеството и на заместник-районен прокурор в гр. Казанлък. Приложено изпращам Ви нейно Постановление от 20.12.1996 г. за прекратяване на наказателно производство срещу виновник за катастрофа, причинила ми сериозни телесни повреди, страдания на мен и семейството ми и материални загуби.
Катастрофата се случи на 29.03.1996 г. След почти девет месеца „работа” по случая прокурор Гугушева издаде горецитираното Постановление. В него , позовавайки се на автотехническата експертиза, тя признава част от вината на обвиняемия за катастрофата и след това заключава:
„При тази обстановка като вземем предвид добрите характеристични данни на обв., обстоятелството, че има три деца и не представлява деец с висока обществена опасност, считам, че спрямо него успешно може да се приложи административно-наказателна санкция на чл. 78 „А” от НК вместо търсене на наказателна отговорност”. Следва: ПОСТАНОВИХ: прекратявам наказателното производство срещу ...................................... и отменям мярката за неотклонение „Подписка”.


Не знам дали за да прекрати наказателното производство и да предложи само административно-наказателна санкиция на виновното лице тя е била по някакъв начин облагодетелствана от него или не. Не мога обаче да отмина без внимание следните обстоятелства:
1. В мотивите за прекратяване на наказателното производство липсва съществения факт, съдържащ се в преписката по делото, че обвиняемият вече е бил осъждан ефективно за виновно причинено от него ПТП с жертви и пострадали лица и е бил лишен от право да управлява МПС в течение на три години. Тоест пропуснато е обстоятелството, че става въпрос за рецидив на опасно управление на МПС..
2. Виновникът за катастрофата е посочил в показанията си, че е тръгнал от Пловдив в 17:10 ч. и че около 18:10 часа е чул удара от откаченото полуремаррке в моя микробус. Това става на 100 км. от Пловдив на около 10-12 км. от гр. Казанлък..Госпожа Гугушева не разсъждава по въпроса с каква скорост е карал въпросният водач за да измине за около 60 минути 100 км. като при това пътят му минава през повече от 10 населени места и през серпентините на калоферската седловина!! Вместо да приеме това обстоятелство като доказателство за опасен начин на кормуване на виновника, тя приема за вярно неговото твърдение , че се е движил с около 70 км. в час и не е преценила, че при такава скорост той не би могъл да стигне до мястото на катастрофата в посочения час.
3. Прокурор Гугушева е приела за вярно твърдението на виновника за катастрофата, че времето било сухо, топло и с добра видимост и е игнорирала моите показания, че. времето беше студено, мъгливо, с чести превалявания от дъжд и сняг, асфалтът беше мокър, видимостта – чувствително намалена, светлината на фаровете се губеше на мокрия асфалт. (Че твърдението на обвиняемия за сухо, топло време с добра видимост е абсолютно невярно се вижда от справката за времето в този ден и в този пътен участък от хидро-метеорологичния институт – филиал Пловдив която изисках и приложих по делото) При тези пътни и климатични условия несъобразената скорост, с която се е движил обвиняемият е още по-фрапираща, но прокурор Гугушева не счита това за обществено опасно поведение.
4. Прокурор Гугушева е счела че не е обществено опасно лице, което, видно от автотехническата експертиза, не е сложило осигурителния палец, който да не позволи разкъсване на връзката между влекача и полуремаркето.
5. Автотехническата експертиза посочва липсвата на автоматична блокировка на спирачките на полуремаркето в случай на разкъсване на връзката му с влекача. Вследствие на тази неизправност полуремаркето след като връхлита върху микробуса ми и го преобръща на 180 градуса спира далеч от пътното платно в полето. Съдейки по заключението за прекратяване на наказателното производство за прокурор Гугушева очевидно не е обществено опасно управлението на грамадната композиция с тази съществена неизправност.
6. Прокурор Гугушева не се е впечатлила и от това, че лицето, управляващо грамадния ТИР не е имало сключена застраховка Гражданска отговорност.
Тя посочва факта, че обвиняемият е баща на три деца, но не се поинтересува от това, че аз също съм баща на три деца, към този момент и трите студенти и че те останаха за продължително време без издръжка поради продължителния период на лечение и възстановителни процедури, на които трябваше да се подложа. Липсата на застраховка гражданска отговорност у виновния водач попречи да получа обезщетение от ДЗИ за претърпените вреди. Прокурор Гугушева е „забравила”, че за да се приложи разпоредбата на чл. 78 „а”кумулативно е издигнато искането виновното лице да е репарирало причинените щети на пострадалия или да е осигурило надеждно обезпечаване за тяхното възстановяване. Нищо подобно не бе направено от виновника за катастрофата, но за прокурор Гугушева това очевидно е било нещо, което може да бъде пренебрегнато и тя с „чиста съвест” издава Постановлението за прекратяване на наказателното производство.
Воден от горепосочените съображенпия аз се опитах да говоря с прокурор Гугушева, но разговор високомерно ми беше отказан с мотив, че не съм юрист и следователно нямало смисъл да бъда изслушван.
Като имам предвид горепосочените обстоятелства стигам до извод, че госпожа Галя Гугушева не притежава професионалните и морални качества да бъде избрана за член на Конституционния съд на Република България. При необходимост съм готов да представя допълнително и други документи освен приложеното Постановление за прекратяване на наказателното производство..

С уважение: .................................

Пловдив, 04.12.2012 г. тел. 0888/704984.

10 Декември 2012 10:53
да се стига до това президентът да бъде последният бушон в държавата

Теб за това те инсталираха там бе шушумиго, да не си почнал да се вживяваш в некква друга роля?


Младежо,
какво лошо им в това да си посмени ролята?
10 Декември 2012 13:08
Росен Плевнелиув, като представител на "Задругата ГЕРБ", за която хоризонта на прогреса завършва с "хоризонталното строителство", а бюджетното стимулиране на раждаемостта, образованието и науката е свързано само с трите имана на кръжеца около "майстор зидаря" - Бойко Методиев Борисов и калфите Му ("Загробващите България - Министри"...

Не изненада, че на Росен, като човек с "повседневно" (ненаучно) мислене не Му е било трудно да си повярва, че е над Конституцията и Оперативния орган КС, който разчиства пречките (законово-правни, административни и/или персонални - примерно: Росен Плевнелиев) за прякото действие на нейните норми... и по тази повод да смята, че "правилния" социално-политически казан е:

Казанът, в който кипят "наивни"(?!) опити на задругата - "Бойко-ГЕРБ", да заобиколи обективния закон за "единството между съдържание и форма", при "изваждане в публичното пространство на "изрядни" магистрати-клиентелисти с оглед на СРС-тата и настоящите и бъдещи интереси на кликата ГЕРБ, и обкръжението на нейния "зидар" - Бойко попълнила Управителните тела на Съдебната власт - ВСС, ВАС...; КС и "Светата троица" кандидати за длъжността Гл. Прокурор?!... магистрати" (в случая, но това важи и за представителите на другите гилдии)...

А Вярното решение е:

Съдия Мирослава Тодорова, която е с няколко обиколки пред всички ГЕРБ угодни магистрати по качеството на "сивото вещество" (примерно в сравнение с Анастас Анастасов) и "богоугодния начин" за придобиване на доходи?!...

Остава, този който е пропуснал да каже добра дума за Тодорова, да го направи...
А двама "независими" депутати винаги ще се намерят, които да Я предложат за член на КС от квотата на НС ?!...
10 Декември 2012 15:16
AVALON_JN 10 Декември 2012 13:08
...ти луд ли си бре, представяш ли си съвкупното ГЕРБ да гласува на Мирослава Т.? И Голямото Фи да рече от катедрата "подкрепяме я" - нали ще си плюят в сурата, ще засерат завинаги вицето ЦветЦвет - неин душманин?
Ади малко по-реалистично, а?
10 Декември 2012 15:51
До:
"проф. дървингов"/ 10 Декември 2012 15:16

Е, от това - лудостта, няма измъкване: "Всеки си е малко луд(?!)..."

А за постнга:

Само опит (на Прима Виста) за "заяждане" с настоящето , чрез "сатирична корелация" между философията на "Мечо Пух" и "Алиса".
10 Декември 2012 15:55
Моралът се пука,господа съдебни заседатели.
Безсилието на морала в България се проявява дори в отношенията му с правото. Смята се, че правото е държавна норма на морала. Но много често правото се оказва несъответно дори и на елементарни морални норми. Юридическо определение на „морал” в България няма и поради това подлежи на тълкуване.
У нас на порядъчните магистрати се спретват дисциплинарни производства,по поръчка на управляващите,а корумпирани и необяснимо богати магистрати са издигнати на ключови административни длъжности в съдебната система.
Може и да не е такъв случаят с Галя Гугушева и вероятно след бъдещите проверки,ще бъде чиста като Цветанов с апартаментите,но горчивината в хората се натрупва.
Натисни тук
10 Декември 2012 16:40
Рецепта за оздравяване на съдебната система:
1. Незабавна лустрация.
2. Полиграф /детектор на лъжата/ приложен от независима европейска комисия за всички работещи в МВР, следствие , прокуратура и съд.
3. Строги правила за адвокатската колегия – уволнени и напуснали МВР, следствие, прокуратура и съд магистрати, 5 години след напускането да могат да кандидатстват за правото да упражняват адвокатската професия /естествено след резултати от полиграф/
4. Разбиване на клановата система: членове на една фамилия и сродници, могат да бъдат: само адвокати, само съдии, само прокурори, а не както е сега: баща-съдия, дъщеря- адвокат, майка – прокурор, зет- следовател, вуйчо – дознател.
5. Възмездяването на лица от доказани магистратски „грешки”/волни или неволни/ да се изплаща от личните им сметки.
6. Ежемесечен парламентарен контрол.
7. Максимален мандат 4 години.
8. Публични вътрешни избори, без партийни и президенски квоти.


10 Декември 2012 16:53
Срещу Дондуков 2 се води тиха, за сега, война - http://www.sofiapost.net/tihata-vojna-s-dondukov-2/
10 Декември 2012 17:06
Muncho683
10 Дек 2012 16:40


Muncho683, добре ще е да ни запознаеш с повече подробности и конкретика, как напрактика могат да се реализират идеите ти. Особено ще съм любопитен да прочета нещо повече за четиригодишната мандатност на съдиите и въобще на магистратите? Освен това какви точно въпроси ще се задават на магистратите по този детектор на лъжата - нещо от рода на "вие корумпиран ли сте", така ли?

P.S. Не приемай моите въпроси, непременно, като израз на някаква конфронтация.
11 Декември 2012 21:30
Danibus, въпросите са в група или поотделно, обикновено се съставят от специалисти. Идеите могат да се реализират само и единствено с промяна на конституцията и под натиск на гражданското общество. Необходимо е също така да отпадне отговорността на даващия подкуп и да остане само тази на взимащия. После ние имаме превратно разбиране за понятието "корупция', смятаме че я има, когато е доказано взимането и даването на пари. А корупция по същество е когато длъжностно лице вземе решение от позицията, на която е, в полза някому, без основание, за сметка на обществения морал и закон. За подобни промени е необходимо зряло гражданско общество, което да излъчи качествени свои представители в един следващ парламент.
15 Декември 2012 16:19
Проблема е не толкова в самите магистрати, колкото в политиците, които само"пискат" срещу тях, но си ги отглеждат, защото са им удобни!
Не може да издигаш кандидатури на себеподобни / от морална гледна точка/ ако не са от твоята кръвна група! Няма как!
Няма резон! Магистратите се състезават да доказват не колко са почтени, а колко са по-малко корумпирани! Обидно, срамно и цинично! Има нужда от незабавна законодателна инициатива за конституционни промени! Има нужда от морален кодекс първо за влизане в Парламента и после за съдебната система.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД