:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,210,905
Активни 180
Страници 26,513
За един ден 1,302,066

Много общини вдигат такса "Смет" догодина

Увеличението е заради въведената държавна такса върху сметищата, чиято цел е да насърчи рециклирането, а не депонирането на боклука
Общините смело планират да увеличат такса "Смет" догодина. През 2012 г. увеличение на налозите имаше само в Русе, Добрич и Пловдив. През 2013 г. местните управи в Добрич и Пловдив отново се решават на същата стъпка, но по-високи такси въвеждат и други градове, показа проверка на "Сега".

Оправданието за увеличението е таксата, която общините дължат на държавата за депониране на отпадъците. Тя е в сила от началото на 2011 г. и прогресивно се увеличава с всяка година, за да се насърчи рециклирането и така да намалее количеството на депонирания боклук. През 2013 г. таксата, която държавата ще прибира от общините за депата им, ще стане 15 лв. на тон, което е с 6 лв. повече от сега, а през 2014 г. ще стане 35 лв. на тон. Отделно кметствата трябва да плащат отчисления и за сметищата, на които депонират строителни материали.

"Община Пловдив обсъжда да увеличи такса "Смет" за гражданите от 1.2 на 1.5 промила. За фирмите пък предвиждаме намаление от 5.5 промила на 5.3", коментира пред "Сега" кметът Иван Тотев (ГЕРБ). Планираните приходи по това перо догодина са с около 800 000 лв. повече. В Пловдив се предвижда и сериозно увеличение на данъка за колите. Сумата се вдига с 15 до 40% според класа на автомобила. Тази година пловдивчани плащат по-високи такси за детските градини - от 35 на 50 лв. Ново увеличение тук не се предвижда за 2013 г.

Добрич увеличава налозите за трета поредна година. Още през лятото общинският съвет е решил да се увеличи с 1.5 промила такса "Смет" за гражданите до 3.5 промила през 2013 г. И от Добрич обясниха увеличението с държавната такса за отпадъците. Не се предвиждат други промени нито в такса "Смет" за фирмите, нито в данък "Сгради". През тази година и през 2011 г. таксата бе вдигана с по половин промил. Такса "Смет" за фирмите остава 4 промила, като не е променяна от 2009 г.

В община Сливен налозите все още се обсъждат, но най-вероятно и там ще има увеличения. "В момента се води дебат в суров вид за такса "Смет". Желанието на експертите е да се увеличи. Все още се обсъжда, но увеличението ще е премерено", коментира пред "Сега" кметът на Сливен Кольо Милев (БСП). Общинските съветници от ГЕРБ в града изнесоха информация, че кметът предлага налозите да се увеличат до пет пъти. Според тях кметът предлага такса битови отпадъци за жилищни имоти на граждани да се увеличи от 0.9 промила върху данъчната оценка на имота на 4.2 промила, а за нежилищни имоти да се увеличи от 1.4 промила на 5.8 промила. Милев коментира, че предстои тези стойности да се обсъждат.

С до 30% може да се вдигне и такса "Смет" в Пазарджик. Няма как да избегнем повишението, тъй като кметската администрация трябва да внася в Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите 1.5 млн. лв., обясни тези дни кметът Тодор Попов. Точните разчети ще са готови до края на годината. Сега общината събира от фирми и граждани съответно 4 и 2.8 промила, което прави 5 млн. лв. приходи - точно толкова, колкото отиват за сметосъбиране и сметоизвозване.

Ръст на местните налози ще има и за шуменци. Данъкът върху автомобилите се повишава с 50% за масовия клас от 2013 г. Кметът Красимир Костов аргументира увеличението с мащабния ремонт на уличната мрежа в града. Другото предложение на кмета беше да се повиши данъкът за придобиване на имот от 2.5% върху стойността му на 3%, колкото е законовият таван. Общинският съвет обаче склони да го вдигне само до 2.6%.

В Стара Загора кметът Живко Тодоров предлага такса "Смет" за гражданите да се увеличи от 1.2 промила на 1.5. Там решение трябва да има в последните работни дни на годината.

Община Плевен пък е от малкото, които смятат да увеличат данък "Сгради", като за сметка на това намалява такса "Смет". Данък "Сгради" за фирмите се увеличава почти двойно на 3.9 промила, като преди той е бил 2 промила. За сметка на това такса "Смет" за фирмите става 2.9 промила, а преди е била 5 промила. "Данъчните субекти са различни, затова при някои ще има увеличение, а при други намаление", лаконична бе Маргарита Бахнева от дирекция "Местни данъци и такси" към общината.

В Ловеч намаляват таксата за фирмите до 9.4 промила. Тази година тя бе 10 промила.

Някои общини все още нямат решение. "Аз лично съм скептичен, че ще трябва да има увеличение. Най-вероятно, ако има увеличение, то ще е върху такса "Смет" за гражданите, защото този налог е в пъти по-нисък от този за фирмите", коментира пред "Сега" Цветомир Енев от данъчната дирекция във Велико Търново. Други общини в областта обаче вече взеха такова решение. В Павликени догодина вместо 6 промила върху нежилищните имоти ще се плаща 6.2 промила, а за жилищните такса "Смет" става 5.7 промила.

БЕЗ ПРОМЯНА

В Казанлък не предвиждат промени в налозите. "Категорично общината нe предлага увеличаване на размера на такса "Смет" за следващата година, за да не утежняваме положението на гражданите", каза кметът Галина Стоянова. Причините за това са, че общината принудително събира данъците от некоректните платци. Непроменени ще са и останалите данъчни задължения и такси, които се определят на ниво община.

В Благоевград също остават с непроменени налози. "Не предвиждаме увеличение на данъците и таксите за следващата година", коментира пред "Сега" пиарът на общината Христина Шопова. По думите й налозите в Благоевград са едни от най-ниските и въпреки това общината се справя с приходите.

"Общинската администрация в Бургас също не възнамерява да натоварва домакинствата и фирмите", коментира пред "Сега" кметът на Бургас Димитър Николов. Известни корекции ще има с въвеждането на някои административни такси, като "издаване на удостоверение за акт за раждане", "издаване на удостоверение за семейно положение", "адресна регистрация" и други. Общините Варна, София и Хасково също няма да увеличават налозите за следващата година.
14
4480
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
09 Декември 2012 19:19
Винаги съм се чудил, какво може да мотивира общините да извършват услугите по чистотата по-евтино. Ето, държавата въвежда такса, която трябва да стимулира разделното събиране, е и. Общините какво правят, просто вдигат такса смет и толкова. Не инвестират в сепариращи инсталции, не се инвестира в цялостни решения. Да, в София го правят от има-няма 6-7 години, но тук проблема е, че няма депо и страха от налагане на глоби от ЕС, а не нещо друго. И пак питам как се стимулира по-рационалното използване на събраният финансов ресурс. Да не се залъгваме, че е чрез гражданското общество и опозицията, защото първото го няма, а второто е такова, докато не дойде на власт, а и да не дойде, мнозинството си гласува каквото иска.
09 Декември 2012 20:09
Нека част от събраните такси се използва за ОБУЧАВАНЕ на населението, което просто го мързи да изхвърли боклука си дори ВЪВ ВТОРИЯ КОНТЕЙНЕР, ако първият, т. е. най-близкият, прелива.
Ако се загледате какво има в контейнерите за битови отпадъци, ще видите, че се пълнят от това, което трябва да е в тези за рециклиране - пластмасови бутилки, картонени комбиблокове от сокове и мляко, кашони от електроуреди и мебели... После се чудим защо сметищата били пълни...

Всичките ни проблеми идват от мързела на населението, което дори този мързел обяснява с безпаричието си...

Пък и колко от контейнерите същото това население е запалило или стопило пак от мързел, яд, проклетия и простотия.

?
09 Декември 2012 20:28
Има страни - не искам точно сега да дам и пример - където хората печелят милиони от боклуците, а особено много - от пластмасата от всякакъв вид!

Поставили са големи и красиви решетъчни контейнери по няколко улици и всички изхвърлят в тях ВСЯКАКВИ пластмасови опаковки, вкл. и презрените найлонови торбички. И щом се препълнят - минават с машина и изсмукват от там съдържанието, като веднага го пресоват - и продават скъпо на заводи в страната и чужбина...

От друга страна - по сметищата непрекъснато сноват десетки от местните "малцинства", организирани от разни "босове" - и сортират боклуците; говори се, че доста семейства се издържат по този начин, а "босовете" - две вечно каращи се мафиотски фамилии - правят направо милиони...

Няма ли и в България кой да види златната мина в боклука - и да я разработи? Или и за това трябва да се измисли закон?

(Да не би законодателите да са заплащани на бройка? - че се съревновават кой да изобрети повече и по-тъпи закони???)

М.

Предай своя опит и знание!
09 Декември 2012 20:31
Сега ще скочи и такса "сливи".
09 Декември 2012 20:32
А за данъците - много добре знаете, че те се увеличават просто за да има повече мангизи за кметствата и служителите! Кво си правите труда да търсите други причини!

За ТЯХ - всяко повишение на данъци е разумно и правилно.

Сега ще "паднат" цените за ток и парно? - ето, появяват се средства за нови данъци!

Парите на Гражданството не бива да се застояват - трябва постоянно да са в движение - от вътре - навън!.. Тва е диалектиката на нещата!

М.
09 Декември 2012 20:33
wreckage 09 Декември 2012 20:31 Сега ще скочи и такса "сливи".


Хааахахахааа! БРАВО!
09 Декември 2012 20:49
Оправданието за увеличението е таксата, която общините дължат на държавата за депониране на отпадъците.

Безсмислица, но надлежно обримчена с държавен оверлог.
Увеличените такси, пълнят хазната и компенсират некадърността на кметовете.
Едно към едно уеднаквяване с лимита и оскъпяването на водата-с малката разлика, че инкасиращият печалбата е частна фирма.
И още едно подобие-оскъпяване на полиетиленовите торбички с цел натрупване на средства за рециклирането им, но начинанието доведено до "кривата круша".
09 Декември 2012 23:37
Всичките ни проблеми идват от мързела на населението, което дори този мързел обяснява с безпаричието си...

Пък и колко от контейнерите същото това население е запалило или стопило пак от мързел, яд, проклетия и простотия.


Така е, всички проблеми идват от мързеливото и гадно население, в противовес на мъдрите и работливи управници. Решението е просто - трябва да се редуцира населението още по-интензивно, след като при повишението на ВСИЧКИ данъци и цени през последните 20-30 години има нахалството да продължава да живее, и наглостта на някои да се възпроизвеждат. Затова трябва да се приложи опита на Адолф Хитлер и Йосиф Сталин, които за жалост бяха премахнати преди да изчистят гадните мързеливи и стиснати индивиди изцяло
09 Декември 2012 23:45
Няма ли и в България кой да види златната мина в боклука - и да я разработи? Или и за това трябва да се измисли закон?


Има разбира се. Разни Титани, Румен Вълка и тути кванти. Печелят готови пари секвестирани от техната дръжава в техна полза и ущърб на гадните и мързеливи граждани които дори не си правят труда да им разделят метали от стъкло и пластмаси, щото виждат как от нарочните за това контейнери всичко се смесва в един кюп. А заводите за боклук са изградени на Дондуков 1 и 2 и под опашката на Коня, защото Титаните и Вълците си плащат на когото трябва за да продължават да крадат.
10 Декември 2012 08:46
Цената на водата и тя щеше да се увеличава. Всичко е навярно в съответствие с намаляване на населението, "ума" на управниците и нуждите от повече пари за "отличната" им работа. Очаквам тротоарна такса - за минаване по тротоарите, "диш хакъ" - за издишания въглероден диоксид... Ако не беше гадно, щеше да е смешно!
10 Декември 2012 11:25
***
10 Декември 2012 13:47
От следващата година и цената на гнилите домати ще нараства...
10 Декември 2012 14:48
В ГАБРОВО ЗА 5 ГОДИНИ УПРАВЛЕНИЕ НА Г Е Р Б ТАКСА СМЕТ БЕШЕ УВЕЛИЧЕНА ДВОЙНО И СЕГА Е МОЖЕ БИ НАЙ-ВИСОКА В ЦЯЛАТА СТРАНА!
10 Декември 2012 18:59
А в Шумен от управлението на ГЕРБ водата е 3 лева за кубик.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД