:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 372
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Истинската история

„Съветският съюз ще съществува, докато има хора, които вярват в него”*

Преди 90 години се подписва Декларацията за образуването на СССР
Промените в герба на СССР са обобщен израз на развитието на съветската държава. В средата от ляво на дясно и от горе на долу - първият герб на СССР е узаконен с приемането на първата съветска конституция на 31 януари 1924 г.; в него обичайният за хералдиката щит е във формата на кръгъл византийски щит с изображение на част от земното кълбо - символ на възможността за присъединяване към СССР на всяка държава по света. Девизът на герба е първоначално на шест езика, които се говорят в четирите републики основателки на СССР. В следващите гербове на СССР лентите с девизите се променят според броя на съюзните републики Ц през 1936-1946 г. те са 11; през 1946-1956 г. - 16; след 1958 - 15 (след понижаване на статута на Карело-финската ССР. Над гербовете - Тракторният завод в Челябинск, 1933 г. Под гербовете - Днепрогес - водноелектрическа централа до Запорожие, Украйна, 1927-1932 г.
На 29 декември 1922 г. в Москва конференцията на делегатите от конгресите на Съветите на Руската социалистическа федеративна съветска република (РСФСР), на Украинската съветска социалистическа република (УССР), на Белоруската съветска социалистическа република (БССР) и на Закавказката социалистическа федеративна съветска република (ЗСФСР) подписват Договор за образуването на СССР. На следващия ден, 30 декември, I Всесъюзен конгрес на Съветите утвърждава договора, приема и Декларация за образуването на СССР. Двата документа са в основата на първата съветска конституция, приета от II конгрес на Съветите на СССР на 31 януари 1924 г., но именно 30 декември 1922 г. се приема за ден първи на Съветския съюз. Най-голямата по площ държава в света, заемаща почти 1/6 от световната суша, бе в годините на своето съществуване една от двете свръхсили, направляващи развитието на човечеството.

До разпадането си на 26 декември 1991 г. СССР бе втора световна сила по своето стопанско могъщество. Точно проблемите в стопанското развитие на държавата, както и националистическите тежнения на части от народите в СССР в някаква степен, предопределиха на практика прекратяването засега на търсенията на ново устройство в човешкото общество, което да осигури повече справедливост за гражданите. Продължаването на тези търсения в наши дни тук-там по земното кълбо е по-скоро далечен вече отглас от времето преди 1991 г., не повече. Няма начин, естествено, да провидим в бъдещето кога опитите за създаване на по-справедливо човешко общество ще бъдат възстановени. Сигурно е обаче, че хората по земята никога няма да се примирят с несправедливото обществено устройство днес. Търсенията ще продължат, поне това може да се потвърди с абсолютна увереност.

* * *

Разбира се, че няма как създаването на нова държава да е еднократен акт, действие в един-единствен ден само. Такова събитие има общирна предистория, а обичайно и сложна, дълга, лъкатушна история.

Всъщност идеята за новата държава ще трябва да потърсим веднага след Октомврийската революция (7 ноември 1917 г. по нов стил). Изправено пред безброй трудности, първото съветско правителство начело с В. И. Ленин е наложително да обмисля как да спаси от колапс безкрайните земи на рухналата Руска империя. Сигурно е, че този въпрос занимава не само Ленин, но и всички в колективното съветско ръководство. От ноември 1917 г. насетне не може да се забележи на практика нищо утешително в тази посока. Териториалните загуби на новата съветска държава сякаш са безгранични и необратими. На полските земи в Руската империя и на Финландия е дадена независимост. Значителни територии са загубени при излизането на Русия от Първата световна война. Чужди войски на практика нахлуват отвсякъде, завладявайки грамадна част от придобивките на старата Руска империя. По-късно започва създаването на независими от Москва съветски или народни републики.

Задачата за съхраняване на земите на Руската империя тежи със страшна сила над първите съветски правителства. Тази задача е на практика решена до началото на 30-те години на миналия век, но окончателния си вид СССР придобива едва след края на Втората световна война. Съветският съюз и неговото ръководство решиха една всъщност нерешима задача, като не само съхраниха почти всичко, което бе придобито от Руската империя за няколко века, но и като прибавиха в крайна сметка значителни нови завоевания. Цената се получи огромна, но задачата все пак - изпълнена.

В крайна сметка принудителното до известна степен приемане на модела на съюзната държава през 1922 г. се оказа улесняващо събитията обстоятелство, което в края на краищата доведе до разпадането на най-обширната държава в съвременната човешка история. Защото всяка общност от национални държави в крайна сметка е смъртоносно нестабилна.

* * *

Вече имаше случай на тази страница да се посочи, че създаването на Съветския съюз като федеративна държава на национална основа улесни неимоверно разпада на държавността в началото на 90-години на ХХ в. Това несъмнено е и най-значителната опасност пред днешна Русия. Историческите сведения сочат, че всеки друг път за възстановяване на земите на Руската империя би бил значително по-несигурен. Трябва да се приеме, че исторически повторното обединяване на руските земи след 1917 г. основано на друг принцип, освен на етническия, на практика не би сработил изобщо може би. В наши дни също е трудно е да се предположи друг път на развитие за Русия. Премахването на националния принцип в структурата на Руската федерация вероятно е невъзможно, или поне изключително трудно осъществимо, поради налагащите се в тоя случай революционни промени с непредвидими на практика последствия за целостта на огромната държава.

Трябва да признаем, че в съветското ръководство през 1922 г. битуват най-общо две представи за строителството на държавата, която трябва в най-значителна степен да обедини обширните земи на старата Руска империя, и двете основани на строго национален принцип. На практика става дума за различни пътища към една цел.

През август 1922 г. Й. В. Сталин разработва, по поръчение на специална комисия, начело с В. В. Куйбишев, проект за "автономизация". Същността на този документ, най-общо, е в присъединяването към РСФСР на Азербайджан, Армения, Белорусия, Грузия и Украйна като автономни републики.

Проектът, разработен от Сталин, е изпратен до Централните комитети на комунистическите партии в УССР, БССР и ЗСФСР. Притеснителното от гледна точка на равноправието бъдещо решение на ЦК на Руската комунистическа партия (болшевики) по този проект Сталин предлага да не бъде обнародвано даже. Самият Сталин очаква всъщност не мнение от централните комитети на дружеските комунистически партии, а само тяхното съгласие.

Ленин пръв рязко критикува проекта за "автономизация". През септември 1922 г. той разработва в отговор проект за "федерализация". Новата държава трябва да се нарече "Съюз на Съветските Републики от Европа и Азия", малко по-късно сменено със "Съюз на Съветските Социалистически Републики", а в нея съюзните държави да влизат доброволно и като равноправни участници в процеса. Най-общо, Ленин смята, че новата държава трябва да бъде стегнато обединение на независими републики.

Създаването на Съюза на съветските социалистически републики през 1922 г. има съвсем непосредствена предистория, започваща още през 1919 г. или даже и по-рано. Тази предистория е и крайно поучителна от днешната гледна точка, защото точно в наши дни текат най-малко два обединителни процеса, които стъпка по стъпка повтарят времето от преди 90 години.



(следва)

______________

* Мнение под съветския химн от 1944 г. в най-известната страница за видеосподеляне в мрежата. Оригиналът е на испански език.



Свързани текстове:

http://www.segabg.com/article.php?id=451707



Извори



"От времето на образуването на съветските републики [от есента на 1917 г.] държавите в света се разделят на два лагера - лагер на капитализма и лагер на социализма.

Там, в лагера на капитализма [има] - национална вражда и неравенство, колониално робство и шовинизъм, национално угнетяване и погроми, империалистически зверства и войни.

Тук, в лагера на социализма [има] - взаимно доверие и мир, национална свобода и равенство, мирно съжителство и братско сътрудничество между народите.

Опитите на капиталистическия свят в продължение на десетилетия да разреши въпроса за националностите по пътя на съчетаването на свободното развитие на народите със системата на експлоатация на човек от човека се оказаха безплодни . . .

Най-сетне, самото строителство на Съветската власт, [която е] интернационална по своята класова природа, тласка трудещите се маси от съветските републики по пътя на обединение в едно социалистическо семейство.

Всички тези обстоятелства настоятелно изискват обединяването на съветските републики в една съюзна държава, която е способна да осигури и външната безопасност и вътрешния стопански възход и свободата на националното развитие на народите.

Волята на народите на съветските републики, които наскоро [декември 1922 г.] се събраха на конгреси на своите Съвети и единодушно приеха решение за образуването на "Съюз на Съветските Социалистически Републики" е сигурно поръчителство за това, че този Съюз е доброволно обединение на равноправни народи, че на всяка република е осигурено правото на свободно излизане от Съюза, че достъпът в Съюза е открит за всички съветски социалистически републики, както за съществуващите, така и за тези, които ще възникнат в бъдеще, че новата съюзна държава . . . [е] . . . решителна крачка по пътя на обединението на трудещите се от всички страни в световна Социалистическа Съветска Република.

Като обявяваме за всичко това пред целия свят и тържествено провъзгласяваме непоклатимите основи на Съветската власт . . . ние, делегатите на тези републики [РСФСР, УССР, БССР и ЗСФСР], въз основа на дадените ни пълномощия подписваме договора за образуването на "Съюза на Съветските Социалистически републики"."

Из Декларация за образуването на СССР, подписана на 29 декември 1922 г.
125
25555
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
125
 Видими 
19 Декември 2012 20:10
Като сме си говорели за носталгията по соц-а, за което сигурно ще се говори тук, често се е цитирала една приказка за животните от зоологическата градина, на които им отворили клетките, една част избягали на свобода, а друга се върнали в клетките и чакали да дойдат пазачите да им дадат храна. Май и аз съм я цитирал, но винаги съм си мислел, че е добре измислена басня. Обаче от няколко седмици дъщеря ми гледа зайче. Шестмесечно, декоративна порода, много сладко. Живее в клетка в стаята и - застлана с талаш, с поилка и паничка за храна. Един-два пъти на ден го пуска да се разходи. Зайчето се радва, прави стойки на задни крака, тича, скача. И след 15-20 минути се прибира само в клетката - на талаша при паничката. Не било басня значи!
19 Декември 2012 20:10
Ешь ананасы, рябчиков жуй,
день твой последний приходит, буржуй.
19 Декември 2012 20:19
Иван Петрински
19 Декември 2012 20:47
Триумфът на юдео-масонството в Русия, под формата на болшевизъм, започнал чрез пуча на 7 ноември 1917г. и кой знае защо наречен Октомврийска революция приключи по времето на чичо Джо. Едва ли има нормален историк, който да се съгласи с тезата, че СССР е най-голямата и могъща сила в света. При положение, че болшевиките правят всичко възможно от Русия да отпаднат: Полша, Финландия, Курландия и так дале. Все в полза на Германия. Милионите руски жертви в гражданската война, за Петрински разбира се не са важни.
19 Декември 2012 21:10
Без съмнение "пуча" е революция. По-голяма от тази революция едва ли би могло да се получи.
СССР беше "пиянството" на един народ. На екс. Грандиозен и безпрецедентен експеримент и социално инженерство с нечувани мащаби в цялата история на човешката цивилизация. Това можеше да се получи само при един истински месиански народ като руския с определена доза месианство за вкус от "юдо-масоните".
Получи се нещо което разгроми съществуващия ред на Земята. Бяха погребани всички империалистически и колониални империи - Германия, Япония, Италия,Англия, Франция, Португалия, Белгия, Холандия и т.н.
Но поради "руската менталност" проекта СССР се превърна в уникална военна машина която не издържа пренапрежението на съвременния свят. Никога няма да има повече толкова милитаризирана държава. Това беше друго измерение.
СССР създаде КНР която има всички шансове да стане световен хегемон в средносрочна перспектива . Прогрес 2.0

P.S
Обаче пък какви песни пишеха "юдо-масоните" а...
И какви паради се правеха едно време...
Натисни тук
Натисни тук


19 Декември 2012 21:25
Зипе, не те знам какво разбираш под "СССР беше "пиянството" на един народ." Такова животно като съветски народ нема.
19 Декември 2012 21:41
Имам предвид руския народ. СССР е руски проект. СССР бе Русия и Русия бе СССР. Всичко друго е периферия без особено значение. Русия създаде СССР и като и писна тя го и разтури. Въобще руския народ е единствения който сам без чужда помощ реши да се освободи от тоталитарния си строй. Германия, Италия и Япония бяха освободени от чужда сила. Източна Европа също. ЮАР и Чили паднаха под напора на събитията през 1989г
Всички "нежни революции" са ала- бала, шменти-капели. Ако руския народ не беше решил да каже "точка" на експеримента и до днес щехме да си слушаме тезисите на Бай Тошо, Войчех Ярузелски, Густав Хусак Янош Кадър или техните наследници....
19 Декември 2012 21:54
Американски има ли?
19 Декември 2012 22:01
Манрико,до преди час ринах снега пред гаража.Знаеш ли колко ми е хубаво сега в клетката,наречена дом.
Зипе,както винаги си на висота.
И да отдадем почест на създателят на тази уникална държава-Натисни тук
19 Декември 2012 22:10
Русия създаде СССР и като и писна тя го и разтури.

Зипе, верваш ли го туй нещо? Руснаците имаха ли са си хал хабер от социализъм, комунизъм, интернационализъм и так дале, по времето на великата империя? И всички тия неща не им се струпаха на главите от юдео-болшевикит, изпратени от разни точки на света?
19 Декември 2012 22:23
СССР е руски проект
19 Декември 2012 22:24
Защото всяка общност от национални държави в крайна сметка е смъртоносно нестабилна.
Май в тия думи прозира бъдещето на Европейския Съюз ...
19 Декември 2012 22:31
Имам предвид руския народ. СССР е руски проект. СССР бе Русия и Русия бе СССР.

Добре, че беше един грузинец семинарист да нахлузи гащите на Иван Грозни и да сложи края на експеримента по "търсенията на ново устройство в човешкото общество" и да върне Руската империя. Иначе др. Лейба Бронщайн и компания щяха да разкатаят майката на руския народ.
19 Декември 2012 22:31
***
19 Декември 2012 22:36
през ВСВ Сталин все още ползва пирони и релси , произведени от царските фабрики/


Сталин използва много повече от Царска Русия, отколкото пироните и релсите и.
19 Декември 2012 22:42
Братя Грим,
19 Декември 2012 22:44
Братя Грим,
"бацила" си е бил вътре! Тригера мое да е бил външен, но и това е спорно.
Я да видим какво показват свободните избори за Учредително събрание. Тотална победа на левите партии. Болшевиките печлят Москва и Петербург....
Натисни тук
19 Декември 2012 22:51
Братя Грим пропуска , че преди Октомврийския преврат има и Февруарски.
19 Декември 2012 22:57
А преди Февруарската има 1905г, има народоволци, анархисти, терористи, всякъкви революционери и попове Гапони и други подобни....
19 Декември 2012 23:02
***
19 Декември 2012 23:05
Имало е и декабристи и всекакви исти, най-паче съветисти, които твърдо си верват, че Русия много е спечелила от геноцида извършван от юдео-болшевиките, над милиони невенни хора и затрили християнските ценности в матушката.
19 Декември 2012 23:14
А преди Февруарската има 1905г, има народоволци, анархисти, терористи, всякъкви революционери и попове Гапони и други подобни....

... и най-вече Разпутин
19 Декември 2012 23:17
ще видите ,че в тоя момент на историята водещата партия са Есерите , нещо като сегашните социалдемократи... И с тяхното логично по-нататъшно управление Русия можеше да има много по-малко кървава съдба...Можеше.

Можело. Но вие/ти спомена нещо за ИМПЕРСКО ВЕЛИЧИЕ, самодържавие. ...
19 Декември 2012 23:18
Защото всяка общност от национални държави в крайна сметка е смъртоносно нестабилна.
Точно. Някои папагали така и не вдяват че с Европейския съюз ще се случи същото което се случи и със Съветския съюз. И че трябва да си гледаме собствената си държава, да я градим по своему а не като ветропоказатели да уйдисваме на глупостите на запаадняците -- вижте ги докъде я докараха -- държавите им са пред фалит, ценностната им система -- пещерен материализъм -- по див от комунистическия, в държавите анархия -- държавите на практика се управляват от корпорации и олигархичен елит (номенклатурата им -- много по-страшна от социалистическата). Този елит краде благата на държавите и малко му пука за хората.
19 Декември 2012 23:22
Ауу, жив бил той
19 Декември 2012 23:28
***
19 Декември 2012 23:29
Бонго Бонго,
Правилно - много повече от Руската Империя. Наскоро гледах серия снимки на участвици във ВСВ с георгиевски кръстове за хрлаброст наред
с ордените "Слава" , в това число и писателят Всеволод Вишневско. Също и златните пагони на офицерите.
Също и ордените "Александър Невски", "Кутузов" и "Суворов".
Всъщност Сталин осъществява идеалите на бялата гвардия, за създаване на силна държава - това са думи на лидера на кадетите Милюков.
Спира фонансирането на световната революция. Разтурва коминтерна. Прави опит да въведе независимо от болшевишката партия
държавно управление чрез проекта за новата конституция през 19 37 г
Не ратифицира Бретън-Удските споразумения за Световната банка, МВФ и приемането на долара за световна резервна валута.
За жалост пигмеят Хрушчов и кликата около него след убийството на Сталин разрушиха цялото му дело.
Такива като Хрушчов и Горбачов погребаха великата държава и я превърнаха във васал на САЩ.

19 Декември 2012 23:32
После идва сталиновата индустриализация и скоковете напред ... но на каква цена ?? Милиони и милиони погубени руснаци...

Да де, ама има оценки, че ако не е била индустриализацията на Сталин, СССР е нямало да спечели Победата в най-грандиозния военен конфликт за цялата човешка история.
А Победата е нещото, заради което днешните руснаци изпитвай най-силна историческа гордост
19 Декември 2012 23:34
***
19 Декември 2012 23:39
***
19 Декември 2012 23:39
Е какво е спечелила Германия? Незначителна държава в геополитески контекст към 2012 г . Безгласна буква на всичко отгоре и окупирана. Няма собствен суверенитет! За Япония е същото.
ВСВ е триумф за Русия, демографски тя много бързо ( за около 10 години) компенисра всички загуби.
Апропо Сталин е имал грандиозен план за ТСВ! Към 1952 нарежда създаването на 100 дивизии тактически бомбардировачи!!!. Корейската война е инспирирана от него с цел проверка на бъдещата ТСВ!
Но както много добре се знае, човек предполага а господ разполага....
19 Декември 2012 23:47
***
19 Декември 2012 23:56
Ами да Бонго - Реставрация на монархията парламентаризъм и социалдемкрация. Примери такива - не един. Русия има един пълен икономически застой от 1917 - до 1931-1932 , това са 15 пропилени години от болшевиците в руската история. После идва сталиновата индустриализация и скоковете напред ... но на каква цена ?? Милиони и милиони погубени руснаци... А ВСВ от демографска гледна точка е разгром за СССР. Това е тъжният факт , и той се дължи и на болшевиците , и на Сталин. Русия превъзмогва чудовищни катаклизми през 20-ти век но на цена , която не си заслужава... 45 години след развяването на съветското знаме над Райхстага става ясно , че всъщност СССР е загубил ВСВ , а Германия е спечелила. И това е исторически парадокс , за който са виновни единствено и само болшевиците.

Аз съм далеч от идеята да идеализирам болшевиките, че и Сталин.
Най-големият проблем на Руската история е откъсването и от Европа, където се извършват големите научно-технически открития в света - поне до Втората св. война. Затова сравних Сталин с Иван Грозни. От Петър Велики насетне, Русия е отворена система, тя е твърде подобна на САЩ до известна степен - в нея идват хиляди немци, а и други западноевропейци, които поддържат жива връзката с развиващата се Западна Европа, руски учени и интелигенция поддържат връзки със западните си колеги. Ако щете Екатерина Велика си пише с Волтер. Касае се за класическа симбиоза. Дори и СССР беше принуден да възстанови това с програмата си за научно-технически обмен с Германия преди Втората Световна Война. Затова и Русия винаги е гледала с апетит към Източна Европа - като врата към технологичния Запад, а не толкова заради санитарния военно-стратегически кордон.
Но при всичките си културни взаимоотношения с Европа, Русия винаги е отстоявала една културно-политическа обособеност, винаги е ценяла азиатското (или евразийското) си обществено устройство и културни традиции. Това есерите нямаше да успеят да запазят, а болшевиките насмалко не го затриха. Сталин върна нещата до "руската нормалност", макар и с цената на геноцид спрямо съветските народи. Хитлер и последвалата желязна завеса върнаха нещата още по-назад назад, но най-вече заради глупавото идеологическо настояване за "най-справедливия строй". Тази идеологическа идиотия, при условие, че СССР беше монархия (макар и не наследствена), управлявана от послужебна олигархична номенклатура твърде подобна на византийско-руската аристокрация, хвърли не само СССР, но и сателитите му в автархията и по този начин ги обрече на дегенерация.
20 Декември 2012 00:08
А ВСВ от демографска гледна точка е разгром за СССР. Това е тъжният факт , и той се дължи и на болшевиците , и на Сталин. Русия превъзмогва чудовищни катаклизми през 20-ти век но на цена , която не си заслужава... 45 години след развяването на съветското знаме над Райхстага става ясно , че всъщност СССР е загубил ВСВ , а Германия е спечелила. И това е исторически парадокс , за който са виновни единствено и само болшевиците.
Историята на руския народ е сложна и същевременно поразителна със своите мащаби. Естествено е в опит да бъде разбрана от тези с по-малко житейски опит и начални познания тя да бъде опростявана на ниво, на което да бъде привидно осмислена. Дори така, ако трябва да говорим за прости неща - фактите са, че Царска Русия обяви безмислена война и нападна напълно самопожертвователно Германия, за да бъде разбита и поставена в трагичното положение което доведе до революцията и последвалата гражданска война. СССР до последно се опитваше да запази мир, въпреки изолацията и явната агресия, която се подготвяше на запад.Трагедията на тази война и последвалата изолация и бедност трудно могат да се припишат на един или няколко индивида - това са много по-сложни процеси.
*
Личностите изградили СССР са също сложни - и отчайващо неразбрани и ненужно опростачавани. По заповед на Труман са загинали стотици хиляди мирни граждани от Дрезден до Япония. Но днес всеки повърхностен невръстеник ще ви обясни колко льош е бил Сталин, а Труман или пък Чърчил (ако са ги чували) няма по никакъв начин да свържат с кланета, гладна смърт или атомни бомбардировки. Интересен епизод е срещата в Ялта на която Чърчил настоява всички военнопрестъпници (включае и такива като нашите управници по това време) да бъдат убивани на място, а Сталин се възпротивява, че това не е честно без подходящия съдебен процес. Въобще историческите личности не са еднозначни хора и е хубаво човек да не се хваща за това, което други си мислят че знаят, а сам да се позаинтересува да научи нещо (като стана въпрос за Чърчил - препоръчвам мемоарите на маршала Алън Брук). Колкото до Ленин - дето викат "сифилистик" с торби злато - никой който не е носил отговорност за нещо в този живот не би могъл да проумее значимостта на неговите постижения. Това е един невзрачен човек, който само със силата на своите идеи - без никакви други индивидуални качества освен своя ум, започвайки от нищото оглавява и пресъздава най голямата държава на планетата. Сун Ятсен отбелязва на неговото погребение, че в човешката история е имало много мислители и философи, но никой не е действал по такъв начин да реализира своите идеи и да превърне своите думи в дела. Милионите лични трагедии до които са довели неговите действия са факт. Но опростачаването на неговата личност, имайки се предвид това което е постигнал говори повече за тези които му се подиграват, отколкото за самия Ленин.
Хайде стига толкоз, че бая се отплеснах. Статията е свеж полъх сред застиналото ни статукво, спуснато от новата ни конюктура, според която всичко ни е наред и това да има хора ровещи в кофи за боклук и населението на страната да рухне от 9 на 6 милиона са си напълно в реда на нещата. Да живеят Рейгън и международното положение и така нататък...
20 Декември 2012 00:08
KOTKA
20 Декември 2012 01:49
предопределиха на практика прекратяването засега на търсенията на ново устройство в човешкото общество, което да осигури повече справедливост за гражданите. Продължаването на тези търсения в наши дни тук-там по земното кълбо е по-скоро далечен вече отглас от времето преди 1991 г., не повече.

Нищо подобно ! Има конкретни проблеми на днешният ден, които търсят и намират решението си. И го намират точно, като модели за решаване на конкретни проблеми, а не като насаждане отгоре с убийства и жестокост на нечий предварително изфантазиран модел.
-
Нима Венецуелският неосоциализъм, разпрострял духът си из цяла Латинска Америка да не е търсене на обществени модели за преодоляване на несправедливостта ?
Нима в това, че привижда социализма, като продължение на демокрацията и в икономиката да не е пълна противоположност на съветският тоталитарен модел ?
-
Какво собствено социалистическо има в съветската система ? Какво социалистическо има в това една неизбрана и неизбирана от никого клика, която е завоювала и поддържа властта си с масово и крайно насилие, която е превърнала във фактическа своя собственост цялата ресурсна база и средства за производство (защото собствеността е правото на разпореждане), че дори и поданиците си, като някой от тях (селяните) върнала в крепостничеството и дори превърнала в роби (нямат паспорти и право да напускат колхоза си, не получават продукта на труда си, а единствено прехраната си), която не само, претендира и се разпорежда с телата и живота, но и с мислите и чувствата на поданиците си. Какво общо със социализма има връщането назад към робството ?
20 Декември 2012 02:17
Разпадането на СССР не е поради национализма. Национализмът е някакъв фактор само в Кавказ и в прибалтийските републики. И той не е решаващ за разпада. Решаващ за разпада е феодалният момент, когато местните феодали, начело с най-големият Елцин, решават да се освободят от сюзерена, който тогава се олицетворява от Горбачов.
-
А пък за да се стигне дотам основна роля има разрушаването с перестройката, а в последствие забраната на КПСС.
КПСС е само по има политическа партия. Тя всъщност е реалната структура на държавната власт. Пирамидата, чрез която диктатора провежда волята си. Сталин може би правилно сравнява ВКП(б) (КПСС) с рицарски орден, а себе си с велик магистър на този орден.
-
Официалните държавни органи, включително и федералните са само формални театрални трупи. Всичко се решава от волята на диктатора, който, чрез страха на приближените си (поддържан с безмилостна жестокост) и способността им да предугаждат волята му (това е било главното качество за растеж) с театрални сценки на демократизъм, но винаги с предугаждащото волята на диктатора единодушие и аплодисменти се управлява държавата, като единна и стройна пирамида.
-
Всъщност СССР е възстановената руска абсолютна монархия и нейната империя, управлявана в "добрите" руски чиновнически традиции. Закрепостени селяни, закрепостени към заводите работници... и в духа на 20 век много масова пропаганда и невиждана преди масова жестокост.
20 Декември 2012 02:55
Брайтмане,
когато Ленин е бил в затвора, си е направил мастилница от хляб и е пишел с мляко.
20 Декември 2012 03:25
ЩУРЧО,
/:/ "Зипе, не те знам какво разбираш под "СССР беше "пиянството" на един народ." Такова животно като съветски народ нема.
............................................................................
Въъййй, мъ как тъй да има "съветски народ"- нали преди него вече е имало( и още го има) "американски народ"(че и "австралийски" и "канадски" народи, даже, е имало!)!
Как тъй орел("сащци" и гарга("есесесерци" на един клон!
NOWAY, ОТНЮД!
20 Декември 2012 03:44
BRIGHTMAN,
НЕ бъркай Форма на държавно управление и Форма на собственост върху Средствата за производство!
"Социализмът" е Форма на собственост(ДЪРЖАВНА) върху Средствата за производство!
"Диктатурата" е форма на държавно управление- и НЯМА нищо общо с Формата на собственост върху Средствата за производство! Диктатури, включително военни(Гърция, Турция, Сингапур, Южна Корея и т.н.), е имало и има и при ЧАСТНОкапиталистическа Форма на собственост върху Средствата за производство!
Впрочем, във всяка частна фирма има "диктатура" - на собственика над Наемните му работници! При Държавния Капитализъм( СоциализЪма) има един реален собственик на всички фирми в държавата-Държавата! Което е и причината за ЕДНОПАРТИЙНОСТ в социалистическите държави- защото НЯМА хора собственици и НЕсобственици на Средства за производство! Т.е., НЯМА различни Класи и присъщите им партии! В този смисъл си прав- БКП, както и сродните й партии в бившите соц. държави, НЕ е била партия в истинския смисъл на думата! БКП е била, по-скоро, "Управителен съвет", "Съвет на директорите" на "фирмата" "Социалистическа държава"!
20 Декември 2012 03:56
ПРЕВРАТ е, когато Целта е смяна(противоконституционна и противозконна!) на управляващите, но БЕЗ смяна на формата на държавно устройство или формата на Собственост върху средствата за производство!
РЕВОЛЮЦИЯ е когато Целта е смяна(противоконституционна и противозконна!) на формата на държавно устройство и/или формата на Собственост върху средствата за производство!
Превратът може да прерасне и премине в Революция, но Революцията НЕ може да прерасне и премине в Преврат- но може да има Контрареволюция на Революцията!
Значи, ОБЩОТО между Преврат и Революция е САМО, че и двете са противоконституционни и противозаконни!
Ерго, ако Целта на т.нар. "Октомврийска революция" в Русия е била смяна на Формата на собственост върху Средствата за производство(от 100% частна в 100% държавна), значи става въпрос НЕ за Преврат, а за Революция!!!
20 Декември 2012 05:18
Изправено пред безброй трудности, първото съветско правителство начело с В. И. Ленин е наложително да обмисля как да спаси от колапс безкрайните земи на рухналата Руска империя.
И това заслужава дълбок поклон.
Щото след малко "първото съветско правителство" "начело" с В. И. Ленин
ПОДАРЯВА на Германската империя
Прибалтика, Белорусия, Украйна, Крим и Грузия.
В Ярославъл се появява германска комендатура...
После примолва британците да изпратят морска пехота да охранява
ОГРОМНИТЕ запаси от оръжие струпани на пристанище Мурманск.
Да не го вземат в ръце руските патриоти...
20 Декември 2012 05:20
Всъщност СССР е възстановената руска абсолютна монархия и нейната империя, управлявана в "добрите" руски чиновнически традиции.

Това от 1937 нататък,
а ПРЕДИ това?
20 Декември 2012 05:46
"Социализмът" е Форма на собственост(ДЪРЖАВНА) върху Средствата за производство!
"Диктатурата" е форма на държавно управление- и НЯМА нищо общо с Формата на собственост върху Средствата за производство!

Параграфе,
не е това социализмът, но за момент да приемем, че е. Какво става, когато съчетаеш диктатура с тотална държавна собственост ? Правилно. Става така, че диктаторът и неговата клика стават фактически собственици на всичко. Защото собствеността е право на разпореждане, а в този случай със собствеността се разпореждат те, напълно безконтролно и по свое усмотрение. Защото никой не ги е избирал, а дори опит за свалянето им е обявен за престъпление.
-
Виж държавна собственост със демокрация е нещо друго. Там собствеността се контролира от обществото, чрез изборите. Поне, ако обществото е заинтересовано от собствеността си. Практиката, обаче показва, че и тогава ефективна е само пряката демокрация относно управлението на една конкретна публична собственост. Косвената макар и теоретично контролирана от обществото се изражда в корупционни сделки. Примери и с приватизация и с обществени поръчки колкото щеш.
20 Декември 2012 06:33
Странно е да се твърди, че СССР бил единственият опит в света да се установи социална справедливост. В действителност социалната справедливост отбеляза по-големи успехи на запад, особено в северна Европа.

Брайти има известно право за същността на СССР и КПСС, но национализмът има голямо значение за разпадането на СССР. Не само той беше формата, в която се прояви местният "феодализъм" на партийните елити, не само беше разбираем за масите, но и в самото начало на СССР поощряването на местните национализми комбинирано с единството на РСДРП/ВКП (б) стана единственият възможен начин да се запази целостта на империята. Затова СССР разгърна голямо национално строителство, не само създаде "национални" държави, но и нови етноси (наричани националности), в т.ч. изкуствено конструирани, и писмености на близо 100 езика от всевъзможни езикови семейства, дори китайски (донгански език). Русификацията се намираше в непреодолимо противоречие с тази тенденция. Национализмът беше принципът и на антисъветската съпротива в зависимите от СССР страни.

Параграфът също има право за революционността на Октомврийската революция - не случайно капиталистическият запад никога не е имал илюзии, че съветската система не е негово отрицание, и икономическата наука на запад до днес разглежда съветския строй като единствена алтернатива на капитализма. Така се приема Русия все още и сред левицата в "латинските" страни, сега особено в Латинска Америка.

Правилни са и изказванията за мистицизма (и месианството) на руската култура, те и днес се демонстрират ярко в невероятните неща, ставащи в Русия около "края на света" на 21 декември. Това обяснява отчасти и голямото участие на руското еврейство в болшевишката революция, и изобщо натурализацията на еврейството в Русия, въпреки нелекия му живот там, и то за съвсем кратко време - реално евреите попадат в Русия формално едва в края на 18 в., с трите поделби на Полша, а реално - едва в края на 19 в. Русия идва при тях, а не те отиват при нея.

Живеещите на запад сред руски и други екс-съветски хора разбират ясно, че съществува някаква социокултурна и потенциално политическа реалност, съответстваща на "съветското" или "российското" и на силовото поле на московската политика. В тази реалност попадат цяла Русия, вкл. оспорваните доското малки части от Северан Кавказ, Беларус, две трети от Украйна, малки части от Прибалтика и Молдова, по-голямата част от Задкавказието, почти цял Казахстан и голяма част от Средна Азия. Не е невъзможно една бъдеща модернизирана Русия да привлече отново това пространство в някакво ново силно федерално образувание. Все пак съветска Русия, която привлече повечето земи на империята, беше ултрамодернистична политически, а и културно поне до края на 20-те години (а и след това в някои отношения). Самият термин "Съветски съюз" е проява на безумен модернизъм.

Модернизмът и мистицизмът се приемат на запад, от образованата публика, но не само, като запазен знак на руската култура, което определя и статуса на Русия като велика сила в културата - от руската музика и балет до ар деко графиката на етикетите на водка "Столичная". Респ. и у западната публика има безспорна симпатия и "емпатия" към Русия и руснаците, каквато няма примерно към китайците в Китай, да не говорим за българите.

Силовото поле на "российското" се простира дотам, додето Русия е играла обективно модернизираща, цивилизоваща роля. И свършва тем, дето народите гледат на запад за модернизиращо влияние, дето е имало трайно шведско, протестантско, католическо, немско, австрийско, дакорумънистко влияние, и дето в по-ново време има силно ислямистко влияние. България е страна, в която Русия също обективно се е явявала източник на идеи за модернизация. Включително и в най-ново време с перестройката. Турция също е страна, за която Русия, макар много по-непряко, се е явявала източник на вдъхновение за модернизация за прозападната интелигенция. Вероятно има нещо подобно и в Персия, Монголия и дори в Китай.
20 Декември 2012 06:53
Т. нар Октомврийска революция нито е октомврийска, нито е революция. Това събитие, освен безкръвно, не е и преврат, защото, за да има преврат, той трябва да е осъществен от лица и структури, които са част от действащия държавния апарат, от съществуващите държавни структури. Дори ръководителите или подбудителите на един преврат да не са част от държавната машина, извършителите задължително трябва да са. Това, по стар славянски обичай, винаги е армията. Любопитното е, че първият неуспешен опит за взимане на властта през юни е наречен "събития", а успелият октомврийски - "революция". Защо? Една революция не е задължилно да бъде успешна. И двете събития (през юни и октомври) са някаква смътна форма на въстание или бунт. Първото неуспешно, а второто - успешно. През октомври държавна власт в Русия на практика няма. Или поне има две власти - на временното правителство и на Петроградския съвет. Няма и държавен строй. Старият държавен строй е унищожен доста радикално от Февруарската революция, а нов няма.
20 Декември 2012 07:17
Котка -
----------------------
Блогът на Генек

20 Декември 2012 08:52
...Няма начин, естествено, да провидим в бъдещето кога опитите за създаване на по-справедливо човешко общество ще бъдат възстановени. Сигурно е обаче, че хората по земята никога няма да се примирят с несправедливото обществено устройство днес. Търсенията ще продължат, поне това може да се потвърди с абсолютна увереност...

20 Декември 2012 08:58
OTVRAT,
/:/ "Т. нар Октомврийска революция нито е октомврийска, нито е революция. Това събитие, освен безкръвно, не е и преврат, защото, за да има преврат, той трябва да е осъществен от лица и структури, които са част от действащия държавния апарат, от съществуващите държавни структури..."
............................................................................
Дали е Преврат или е Революция се определя от ЦЕЛТА, която е поставена! НЯМА значение кой е "осъществителят"(изпълнителят)!
Превратът може да бъде извършен и от външни сили, а НЕ непременно от "вътрешни" хора във Властта! Великобритания, САЩ, Франция и др. са спецове по тази част!
Разбира се, за да е Превратът, трябва действията по осъществяването да са противоконституционни и противозаконни!
ЦЕЛТА е важното!
Дали Целта е само да се сменят едни хора във властта с други(това е Преврат) или да се смени "Системата",т.е., Революция( сиреч, смяна на Формата на държавно устройство(от Монархия в Република, например) и/или смяна на Формата на собственост върху средствата за производство- например, от частна в държавна(обратното е Контрареволюция)!!!
20 Декември 2012 09:25
Хубаво си беше по времето на СССР-то. Порция чер хайвер със 100гр водка и хляб струваше 5 рубли. Под топлите ватени гащи се криеха топли дълги крака, в повечето случаи небръснати. Ама топли и безплатни. Сега какво? Бръснат си краката и ти дерат кожата. Иначе няма други големи разлики. Братята руси да се молят поне за 50 години високи цени на енергоносителите. Иначе пак ще има разпад от Урал нататък и сякаш малко от Южна Русия ще си поеме пътя, туй Татарстан и другите подобни са вече пътници. Най голямата пречка за съществуването на Русия е блатото Москва, затуй Путин да търси нова столица докато е време. Този път номера с Петербург няма да мине, направо да почва строителството на нов град към по топлите ширини и по към центъра. И така на всеки 70-100 години по една нова столица в посока Манджурия и може да минат критическите 400 години за живота на империите
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД