:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,079,704
Активни 122
Страници 38,489
За един ден 1,302,066

България се топи. Бързо и неотклонно!

В средата на века Турция ще бъде с 96 млн. души население, Гърция с 11.5, румънците ще са над 18 млн. Ние – доста под 6 млн. Най-накрая трябва да разберем, че намаляването на населението си е наш, чисто български феномен
снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Месеци наред майки с деца протестираха с искането да бъде увеличен размерът на майчинството и на детските надбавки. Но депутатите не намериха пари за това. Чудно ли е, че все по-малко жени се решават да раждат деца.
България ще се стопи до 5.3 милиона души през 2060 г., би камбаната НСИ. Това е само единият вариант, най-реалистичният. Песимистичният сочи, че ще бъдем 5.1 милиона, т.е. за период от 48 години ще намалеем с 2.1 милиона (30%). Ако има нещо не толкова черно в безрадостната картина, то е, че изчезването ни е с "укротен" темп. За 27 години след 1985 г. България намаля с 1.7 души (18-19%), което в условията на мир, липса на природни катаклизми и запазване на териториална цялост е феномен. Сигурен съм, че един ден науката ще се пита как точно тази държава е загубила населението си без мор, чума и геноцид.

Прогнозите за България сами по себе си значат много, но те не могат да нарисуватбъдещата картина в регионален контекстЗатова ще представим прогнозите за демографските процеси в близките ни държави. Вземаме реалистичния вариант с хоризонт 2050 г. Населението на България ще се свие от сегашните 7.3 на 5.7 милиона.

В момента Турция е почти 75 милиона, увеличава се с над милион на година. "През 2050 г. населението ни ще бъде 96.5 милиона души", прогнозира преди време турският статистически институт.

Населението на Гърция сега е 11.3 млн. Според прогнозата на Евростат през 2050 г. ще е с 200 000 души повече. Увеличението е леко, показва баланс, устойчивост. Гърция също е своеобразен феномен. От средата на 80-те години на миналия век населението й се увеличи с 1.7 милиона, т.е. нарасна толкова, колкото ние загубихме за същия период. Как? С преференции при раждане на деца, данъчни облекчения за завърналата се емиграция (плюс осигуряване на имоти, работа) и предоставяне на гражданство. Последният процес протече ударно през 90-те години, особено в страните от бившия СССР.

Населението на Македония в момента е малко над 2 млн. души. Увеличава се през годините, което се дължи на етническите албанци.Албанците все повече ще бъдат факторв регионален контекст. Държавата Албания е с население около 3 млн. плюс приблизително толкова албанци в емиграция и живеещи в съседни държави. Етносът нараства стремително.

Населението на Сърбия намалява. В момента е 7.2 милиона, спадът е с около 600 000 от началото на 90-те. Сравнете техния темп с нашия, припомнете си през какви войни мина държавата. Румънците сега са 21.4 милиона, а според Евростат през 2050 г. ще са 18.4 милиона. Но темпът на намаляване е по-малък от нашия. Румънците притежават два благоприятни фактора спрямо нас - нямат обезлюдяване, градското население е 56% (в България 71%); намаляването на населението се дължи основно не на ниска раждаемост, а на отрицателен механичен прираст.

Сбъдването на тези прогнози зависи от много фактори. Действителността в средата на века може да е такава, може да е по-различна. Но данните са изведени научно и са единственият начин да си представим бъдещата демографска карта на региона. България според реалистичния вариант ще е с 5.7 милиона. население, на юг Турция и Гърция съответно с 96.5 и 11.5 милиона. На запад са нарастващи албанци, изнемогващи от демографския им натиск братя македонци, както и Сърбия, която е възможно да надмине по численост България (заради нашия по-голям темп на намаление).

А как стоят нещата в европейски контекст? С изключение на Чехия всички бивши социалистически държави, членки сега на ЕС, ще намалеят през 2050 г. Но това ще стане с 5-10%, някъде минимално, само ние и Латвия ще се стопим с около 20%. Всички други държави от ЕС, без Малта, Германия и Португалия, ще бъдат с повече население.Прилича на "данък народ",който бившият Източен блок плаща заради загубата на Студената война. Ние сме сред най-големите платци.

"Интеграция, технологии, ресурси и демография са основните предизвикателства, които ще формират в бъдеще средата за сигурност в световен и национален аспект", заяви президентът Росен Плевнелиев. Думите бяха изречени в края на ноември и съвпаднаха с прогнозите на НСИ. "Стимулиране на раждаемостта, повишаване качеството на живот, връщане на сънародниците ни от чужбина и привличане на висококачествени имигранти от трети държави са необходимите действия за преодоляване на негативната демографска картина в България", добави държавният глава. Предшественикът му Първанов също на думи вземаше демографските проблеми присърце. Дано Плевнелиев даде импулс и най-после думите бъдат превърнати в дела.

Анализът не включи етнически и религиозни промени в населението на сега съществуващите държави. Те също са ключов политически фактор, но носят по-висок риск за прогнозиране. Камбаната бие силно и с наличните данни. За 2100-тната година не ми се мисли. Ще има ли все още камбана?
124
10006
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
124
 Видими 
19 Декември 2012 20:19
бившият Източен блок плаща заради загубата на Студената война. Ние сме сред най-големите платци.
Да-а, поредната национална катастрофа...
19 Декември 2012 20:22
Цитат от статията:"Сигурен съм, че един ден науката ще се пита как точно тази държава е загубила населението си без мор, чума и геноцид."

Аз пък съм сигурен, че един ден историята ще се пита, как точно в ХХ1 век, в границите на демократична Европа, България е била подложена на нечуван комуноиден геноцид, под погледа на безчувствена Европа и под одобрителния поглед на "най-демократичната" - САЩ. Коя е била причината най-големите демокрации по това време, Европа и САЩ, да гледат безмълвно геноцида над България и да поощряват комуноидните убийци на българския народ?!
19 Декември 2012 20:23
Цитат от статията:"Сигурен съм, че един ден науката ще се пита как точно тази държава е загубила населението си без мор, чума и геноцид."

Аз пък съм сигурен, че един ден историята ще се пита, как точно в ХХ1 век, в границите на демократична Европа, България е била подложена на нечуван комуноиден геноцид, под погледа на безчувствена Европа и под одобрителния поглед на "най-демократичната" - САЩ. Коя е била причината най-големите демокрации по това време, Европа и САЩ, да гледат безмълвно геноцида над България и да поощряват комуноидните убийци на българския народ?!
19 Декември 2012 20:27
Как няма да се топи? Гейберастията и другите управляващи партии преди тях, дават пари за разплода на циганора!? За българите - кукиш...
19 Декември 2012 20:29
Цитат от статията:"Прилича на "данък народ","

Не, прилича на кръвен комуноиден данък, по лош от еничерството.
19 Декември 2012 20:33
"Сигурен съм, че един ден науката ще се пита как точно тази държава е загубила населението си без мор, чума и геноцид."

И отговърът ще бъде: Благодарение на валутния борд и неразбиращи избиратели и управници.

http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2012/12/1.html


19 Декември 2012 20:35
Оти рИвете бе нали искахте дИмукрация и капитализъм. На ви сега и дИмукрация и капитализъм. Светлото капиталистическо бъдеще го няма и на хоризонта.
19 Декември 2012 20:44
Скоро "Стандард" писа, че сме вече под 7 000 000. Само преди около година се преброихме над 7 300 000. Ето го размера на комуноидния геноцид - 300 000 за година. Само Атака може да сложи край на нечувания комуноиден геноцид, но преди това трябва да се сложи край на парадокса - българският народ да избира своите палачи или палачите да се самоизбират с манипулации и фалшификации. Ето и сега ни чака подобен сценарий с наложените от ГЕРБ нови поправки в избирателния кодекс.
19 Декември 2012 20:46
България реално трябва
да има около 4 000 000 население.
Просто територията не
позволява за повече жители.
Но дори и тогава, БАН ще
съществува с нейните 3 000 калпака
на държавна ясла.
Няма отърване от тях.
Някой беше казал, че при един евентуален,
ядрен взрив, ще оцелеят само
БАНцките учЕни и ... хлебарките.

19 Декември 2012 20:56
Оти рИвете бе нали искахте дИмукрация и капитализъм. На ви сега и дИмукрация и капитализъм. Светлото капиталистическо бъдеще го няма и на хоризонта.
Няма го и няма да го има, докато го градят тези, които ни обещаваха светлото комунистическо бъдеще. Комуноидите опорочават всичко, до което се докоснат. След тях остава само смърт и разорение, по-лошо от татарските нашествия в средновековието.
19 Декември 2012 21:04
***
19 Декември 2012 21:09
Дано Плевнелиев даде импулс и най-после думите бъдат превърнати в дела.


На бас на 240 лв(майчински), че Чехлювият импулс няма фане дикиш?
19 Декември 2012 21:15
Един милион избягаха от комунистите заради комунистите през 89-97ма.

Избягаха на Запад в Капитализма далече от комунистическите тъпунгери, ДС и малоумщините им.

Те тежат на липсващата съвест на комунистите и децата им в БСП и другите мутро-ГМО партии.
19 Декември 2012 21:37
Анализът не включи етнически и религиозни промени в населението на сега съществуващите държави. Те също са ключов политически фактор, но носят по-висок риск за прогнозиране...

Такаа. Освен това признание на автора, той не включва в анализа си и още много фактори. Хиляди години мнозина са пророкували, че ще се затриеме, ама не е ставало. В много по-страшни времена.
19 Декември 2012 21:38
незнайко -
А някои си пишат, като жени с детеродните си органи! /да използвам нецензурни изрази/
19 Декември 2012 21:55
elviejo , и в 4-те си поста употребяваш "куманоиден"...Нещо комунистите ли са ти криви?Да припомня (без носталгия по миналото все пак) - по време на "гаднотто комунистическо управление" България сттигна 8 000 000 население.Безработица = 0 , неграмотност - близка до 0 , детски градини - достатъчни за всички малчугани , опрощаване на заемите на млади семейства при раждане на второ дете , ....Не куманоидите , хлапако , а така наречените "демократи " , които всъщност се държат като колонизатори на територията , видяха сметката на населението , образованието и държавата .
19 Декември 2012 22:00
Тук въпросът изобщо не опира до пари!
Опира до ценности.За българите и най-вече българките децата не са ценност.
По-голяматачаст само се чудят как да си намерят чужденец, който да ги изкара навън а осталите освен да се нае..т, друго не ги интересува.
Я вижте чалготеките. Пълни са с народ. Да не е защото нямат пари. Напротив. Понеже всичките пари отиват за развлечения, затова няма за деца.
Двойките моя кръг повечето наближават 40-те вземат заплати от по 6-7 бона, обаче нямат никакво намерение да правят деца. Харчат си парите са скъпи вещи, пътувания в чужбина и т.н. Тези които вече ги е ударил биологичния часовник с "изненада" установяват, че жените над 40 много трудно или въобще не забремяват.....
А тези които успяват си раждат по 1 чаве, колкото да не кажат комшийките че са ялови ....
Честно казано не съм сигурен до колко народ, за който децата не са ценност заслужава да оцелее.
19 Декември 2012 22:00
Прилича на "данък народ", който бившият Източен блок плаща заради загубата на Студената война. Ние сме сред най-големите платци.
Почнаха да увират главите български!
Що не си го кажем направо - това е кръвен данък в 21 век. Западът ни отне 2 000 000 българи, цветът на нацията.
Не се иска много - отнеми на хората работата, разруши държавата им, дръж ги в мизерия 20 години и резултатът няма да закъснее. При това ще им размахваш пръст назидателно, че това е техен избор, че вече няма граници, че вече светът е едно малко село и т.н.
Не се плашете, българите сме оцелявали много векове, и сме преживявали какво ли не.
Народът ни ще оцелее и ще се справи и с тая опасност. А заглавия като горното имат една единствена цел - обезоръжаващо и демотивиращо психологическо въздействие върху хората.
Правете повече българчета! Всичко друго ще се нареди!
19 Декември 2012 22:24
ПАРАГРАФ22 - даже достигнахме почти 9 милиона!
19 Декември 2012 22:29
Тук въпросът изобщо не опира до пари!
Опира до ценности.За българите и най-вече българките децата не са ценност.


Почти в десятката. С уточнението, че има многоо семейства, които се чудят как да си изхранят единственото дете. А някои други без проблем могат да отгледат десет.
19 Декември 2012 22:48
Няма сигурност. Трудно е да се решиш да имаш деца при положение че не знаеш ще имаш ли работа след година. А, трябва някаква сигурност поне за 10-15г.... е, ако не говорим за циганите де.
19 Декември 2012 22:51
Стига с тази България, нея няма да я има много по-рано от средата на века, по простата причина, че ние имаме най-висок процент на продажници на глава от населението в целия свят. И по- важното е, че тези продажници са се настанили по всички отговорни постове в държавата вече повече от 20 години. Само един факт. Плевналиев, правителството, начело с Борисов, че и целият парламент не познават ли тази тенденция, не знаят ли, че голяма част от най- плодородната българска земя е вече закупена от турци, които чакат само и единствено приемането на Турция в ЕО. Тогава съвсем съзнателно ние искаме огромното цунами от млади турци да залее за броени месеци цялата ни територия, която практически е обезлюдена. Нали затова въпросът за референдум против приемането на Турция в ЕО се държи ПОДЛО в чекмеджетата на НС, нали затова Плевналиев ходи преди дни да уверява Ердоган за горещата ни подкрепа, нали затова цялото ни правителство се изсипа в Турция за да получава наставления, нали затова строежът на джамии и ислямски университет в София е по- важно от всичко, нали........нали. И някой още твърди, че у нас имало национално отговорна социалистическа партия. Няма по изроден народ от нашия, няма.
19 Декември 2012 22:58
ogo 19 Декември 2012 22:00
Тук въпросът изобщо не опира до пари!
Опира до ценности.За българите и най-вече българките децата не са ценност.
Напълно вярно.
Да видим отвратителните навици на средностатистическия българин. Пуши (100 лв на месец), често използва таксита и друг транспорт, кога може да ходи пеша. Пие по няколко кафета на ден (30 лв), гледат кучета , котки и др. животинки -- това са разходи, и ред други ненужности. Мнозина дават по 800 лв за GSM, ползвайки го в 99% от случаите за телефон, пуста му суета и фукня. Състезава се, нашенецът, в едно безумно състезание кой е по-по-най, кой да се покаже по важен и значим... някакси одобрение обществено да получи, важност да си придаде. Да се реализира, да се докаже?? И на кой да се доказва? И в това ненормално състезание колко гадости, нечистоплътни дела и нечисти мисли се пораждат -- това е удар върху здравето, мръсотията не изчезва -- тя остава у него. Здравомислещия и нормалния няма необходимост да се доказва на друг освен на Себе си. И не иска одобрение от никого.
И заради тази си суетата средностатистическия българин пръска доста пари. Не вдява че има една единствено важна реализация -- да си здрав. И да оставиш след себе си повече деца.
Внушил си е още, средностатистическият, че ако няма месо у чинията все едно не е ял. И като следствие -- още на 40-50 половината дават допълнително по 50 лв месечно за хапове причинени от фалшиментното хранене и малко движение.
Така че, средностатистическия българин си пръска парите за глупости (подобно западняка, за който обаче ми е през оная работа, па и мисленето им е фалшиво) . С такива глупости си разваля и здравето... пръска пари -- толкова пари колкото да му стигнат да изгледа поне още едно дете.
Една от основните причина за ниската раждаемост е и кариеризмът на жените. И още мързелът. Парите и икономиката като причина за раждаемостта са оправдание, на което вярват хора загубили способността си да мислят по действителността а мислят по внушения засилвани много често от разни Капацитети и Авторитети. Обществата където жените са възпитани да мислят като майки, и като схващане че майчинството е най-важната част от живота им и най-полезна за обществото -- в такива общества жените раждат -- майчинството е естествената природа на истинската жена.
Ниската раждаемост и обезлюдяването са основната причина за отлив на вложения в стопанството ни от външни деятели. В бъдеще по нашенско се очертава обезлюдяване. "Каква икономика, бе, чедо, казваше една мъдра жена, то хора няма. Дет има калабалък -- там има икономика, там има сичко" Където има деца и млади хора всичко наоколо живее, в т.ч. и стопанството. Другото е мъртвило. Мъртвило очаква народ, който не възпитава жените си в майчинство а в кариеризъм.
19 Декември 2012 23:07
Спартак,
продали са ни отдавна.
Великите сили така са решили - да ни няма на картата на Европа. Дори и да се съпротивляваме...
19 Декември 2012 23:12
Гладиатор, роди ти едно дете и/или се грижи за него.
Сам!!!
И на работа ходи, и дете гледай...
Жените нямат никаква сигурност - мъжете са слабия пол, изчезват и оставят жените сами да се грижат за всичко.
Мъжете трябва да се възпитават да гледат децата си, а не да ги изоставят!
19 Декември 2012 23:28
Важното е, че Бойко взе "Спортен Икар", това е важното.
19 Декември 2012 23:30
Тези статистики са пълна бутафория. Да, факт е че намаляваме. Но ако преди 50 години са могли да предскажат какво е щело да бъде днес--ЕВАЛА. Такаче, медиички мили, освен вашата негативна пропаганда, която обърква, раздразнява и помрачава духът на българина КАКВО ДРУГО МОЖЕТЕ ДА ПРАВИТЕ?

Вие сте непратриотични, дизинформирате хората и не пишете статиите с цел информация, и помагане на читателя. Вие сте пълна перверзия.
19 Декември 2012 23:40
mary1001,

Гладиатора много обективно критикува всички в потребителското общество. Както мъже, така и жени. Егоизма няма пол.
19 Декември 2012 23:43
*
19 Декември 2012 23:46
duzov19 Декември 2012 22:24

ПАРАГРАФ22 - даже достигнахме почти 9 милиона!


По-точно 8 960 000 души.
19 Декември 2012 23:55
Та ние даже не знаем колко сме. Язък, че толкова пари се потрошиха за преброяването. Можем само оценки да правим за нас и за циганите. Виж броя на турците е по-лесен за нацелване - реално са около 550000-600000. Освен това се видя, че има и светли периоди като 2009 когато се родиха 81000. Така че, битката я виждам на 3 фронта - българката да роди второто си дете, а по-заможните и трето. Да намалее емиграцията. И да се направи неизгодно циганите да живеят от помощи. Само на реално работещи да се дава. И най-важното е да се отърсим от егоизма, познавам много за които второто дете не би било проблем, но защо да си разваляме рахата.
19 Декември 2012 23:59
...
20 Декември 2012 02:14
България намаля с 1.7 души (18-19%), което в условията на мир, липса на природни катаклизми и запазване на териториална цялост е феномен.
Ако още 4 години позволим на феноменални Кретени като днешните ни "водачи",за които Децата са бреме,да ни водят,бързото ще стане още по-бързо.
20 Декември 2012 03:21
Братя Грим: "..и не положат една политика на стимулиране на завръщането на българите у дома..."
Няма проблем. Дайте на завръщащите се същите заплати като в белите страни поне за 20 години, с условия за живот и работа като в белите страни, и те ще се върнат. А-а-а, не можело... Ами тогава хайде да не говорим глупости.
20 Декември 2012 06:16
paragrafe имаш малка грешка преди демокрацията България достигна не 8, а 9 милиона. При демокрацията не само че се стопи до 7 (в момента), но се напълни и с elviejo(s), които всъщност са lоs y las loco(a)s.
20 Декември 2012 06:19
"Мъдри" мисли като "нечуван комуноиден геноцид" в условията на най-дивия, познат досега, капитализъм и напънът да наричаш капиталистическата олигархия с името "комуноидни убийци на българския народ" могат да се зародят единствено в гръбначния мозък в областта на пелвиса!...
20 Декември 2012 07:09
Цитат от колега - "В Палестина става тясно..."
-----------------------
Блогът на Генек

20 Декември 2012 08:18
...
20 Декември 2012 09:04
Неволно си спомних за др.Пенчо Кубадински.
20 Декември 2012 09:14
Отново празни приказки от страна на президента Росен Плевнелиев. Как точно ще върне хората, емигрирали в Чужбина, у нас, какво ще им предложи-нисък жизнен стандарт и живот под прага на бедността ли, как ще стимулира раждаемостта?-С 35лв детски и майчинство от порядъка на 240лв ли?! Само празни приказки, а действия никакви, типично в стила на президента.
20 Декември 2012 09:16
Гладиатор, роди ти едно дете и/или се грижи за него.
Сам!!!
И на работа ходи, и дете гледай...


Ми такива си ги подбирате бе Пенке!
Една позната ми вика "Все на идиоти попадам!"
Ами момиче що не си ги подбираш?Свършиха ли са добрите момчета, със сериозно образование, ученолюбиви, трудолюбиви, с хубава професия, отговорни и грижовни мъже?
Жените нямат никаква сигурност

Така ще е като си избирате мъжете по прическата и бицепса!
Когато хубавите жени се вързвате с негодници и лузъри дето нито учат нито работят нещо сериозно, нито са с потенциал, нито с бъдеще някакво-така ще е !
Лошото знаеш ли кое е?Че така се насърчават лузърите, а не момчетата, които са старателни, които учат , които работят, които полагат усилия да се развиват..
Награждавай плевела, пък после се чуди!
20 Декември 2012 09:19
А пробвайте в Русия дали ще мине някой въздухар!
На секундата го отсвирват!Там веднага те преценяват какъв си що си!
Не си представям еднба русккиня да предпочете да излезе с някакъв копач вместо с архитект!
Затова те имат бъдеще , а народът български -неи няма да има с това мислене!

20 Декември 2012 09:42
Диян Божидаров,
В посочената година, Турция отдавна ще се е разпаднала на няколко части. Колко население ще има , никой не знае.
Колко турци ще дадат фира в Близко-източната война, която е на хоризонта и колко население ще загуби от разделянето?
За България до 2050г. съм скептичен дали ще съществува под това име. Дано да не съм прав.
Гърчолята и румънците със сигурност ще намалеят и те. Западно европейците тоже. Етническия състав и там , отсега не може да ни бъде известен.
20 Декември 2012 09:51
България се топи при демокрацията и пазарната икономика. Бързо и неотклонно!
......Най-накрая трябва да разберем, че намаляването на населението си е наш, чисто български феномен на демокрацията и пазарната икономика
20 Декември 2012 09:55
Най-накрая трябва да разберем, че намаляването на населението си е наш, чисто български феномен
Това е феномен на социализъма. Да, управлението на цоциалистите близо 50 години доведе до това. Справка: хората не бягат в Китай или Русия, а при жестоките капиталисти, децата на цоциалистите първи заминаха да учат или работят там, дори много преди 1989 г. Да благодарим на цоциалистите, че сме най-бедната нация в Европа. И продължават да протягат мръсните си и крадливи ръце към властта, вместо да се скрият в миша дупка.
20 Декември 2012 09:56
По времето на Живков поне имаше телени мрежи и куршуми за бягащите, та се позадържаха, ама сега...
20 Декември 2012 10:00
Алото
20 Декември 2012 09:55

Виновен е "мекия демократически курс", къде все няма пари и политиканства 24/7.
20 Декември 2012 10:11
Нашият народ като най-многоброен и стар в Европа е правил много разселвания в различни посоки през последните 2000 години. На такива смешни прогнози няма смисъл да се обръща внимание.
20 Декември 2012 10:13
Бобърче
19 Декември 2012 20:46
виж ко сега ако имаш проблем с БАН не го връзвай с населението щото в този случай от чорапите на горе хич те няма кви са тез 4 000 000 ?реално? холандия има 88х.кв.км. и 16 мил. жители ние 111 хил.кв.км. япония има 330хил. кв.км. и 120 милиона жители а сега за домашно съпостави територия и население на съответните страни ...
20 Декември 2012 10:15
Наистина!
Ако не бяхме загубили студената война, досега да сме към 12 милиона!
Ако пък не бяхме загубили Българо-Турската война от 1393-1396 година, сега щяхме да сме цветуща империя на тре-четири морета и Волен Сидеров да ни е император
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД